Author |
Topic |
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 10/12/2009 : 12:51:43
|
No spíš je to tak, že se chci soustředit na specifika jedince. Jestli má společnost jako taková s něčím problém nám může být celkem u prdele, protože se to nezmění, dokud se budou přehlížet právě ty drobnosti, které dělají člověka člověkem. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/12/2009 : 13:15:34
|
Neronisi.
Problém je v tom, že má li s těmi specifiky problémy společnost.pak je má i jedinec. Změní li se společnost dojde ke konfliktu etických hodnot jedinců s etickými hodnotami společnosti.Ovšem jsou i lidé, tedy jedinci,kteří ve skutečnosti uznávají pouze svůj život a ty ostatní pravidla a hodnoty uznávají jen slovy. Ti se přispůsobí každé společnosti a kdyby došlo k expanzi Hotentotů,pak okamžitě začnou uznávat hotentotské etické hodnoty, normy a pravidla a takových jedinců jsou zástupy.Takoví lidé jsou v křesťanské společnosti fanatickými křesťany, v komunistické zapálenými komunisty a když komunisti padnou, jsou z nich přesvědčení demokraté. Zde platí, že poturčenec horší turka,protože tito lidé svojí oddanost etickým normám, pravidlům a hodnotám musí hlasitě a výrazně projevovat. Ve skutečnosti žádné etické hodnoty,pravidla a normy vůbec neuznávají a jejich jedinou hodnotou je jejich já a jejich vlastní prospěch.I tak je možno žít a takoví lidé přežijí docela vše,zatím co lidé uznávající etické hodnoty změnou trpí a mnohdy konší v kriminálech či umírají. Poznámka soukromá. Platí stará mailová adresa, nebo máš novou? Dostal jsem mail od Toma,ale tuto adresu neznám a nevím, jestli jsi to ty, nebo nikoliv.
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 10/12/2009 : 13:37:17
|
Pošli mi to na mail v mém profilu. Já jsem ti nic neposlal, to bude nějaký jiný žalud.
Jde právě o to, aby si člověk, který určité osobní principy uznává, dokázal mezi těmi měňavkami "hotentoty" poradit. Myslím, že je to to nezbytné minimum, o které by se měl každý filosof pokoušet nejdříve. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/12/2009 : 16:08:34
|
Neronisi.
S lidmi kteří nemají zakotvené etické hodnoty a normy vůbec nic nelze udělat.Ti zradí vždy a vždy se tváří, jako by jejich jednání bylo tím nejsprávnějším a nejhorší na tom je, že se jim vyplácí. To převléknou kabát a přispůsobí se všemu a i tu nejlepší hodnotu zcela zničí. To byli oni, kteří se vecpali po únoru do strany komunistů a aby byla vidět jejich oddanost udávali každého, kdo chtěl opravit v ideologii chyby. Tito lidé vždy postupně zaberou všechny klíčové pozice a ty kteří to myslí upřímně a skutečně tyto etické hodnoty uznávají odevšad vytlačí. Jediné co by na platilo, by bylo spojení všech pravd a vytvoření společných etických norem a hodnot. Teprve potom by se ocitli ve zmatku a neměli se čeho zachytit. Dokud lidi dělí pravdy různost etických hodnot a norem,je to pro tyto lidi živnou půdou a kdyby vládla čistota, oni budou těmi nejčistějšími.S těmi nic neudělá ani ta nejlepší filosofie.
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 10/12/2009 : 17:29:59
|
Hehe, tvůj pohled na věc je roztomile rezignovaný. Myslím, že když člověk, který si nějaké pevné hodnoty vybudoval, takového člověka prohlédne, přestane se mu líbit. A to je klíč. Nemůžeš se jednoduše zlíbit, pakliže se předtím brutálním způsobem znelíbíš. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/12/2009 : 17:47:33
|
Neronisi.
Tak nyní vůbec nevím která bije. Prostě tě vůbec nerozumím. Co tím chceš říci? Navíc já nerezignuji. Uvědomuji stav takový jaký je a hledám cesty schopné tento stav změnit, pokud se jedná o stav negativní. To není rezignace.
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 10/12/2009 : 20:08:06
|
Dělám si legraci, je jasné, že nerezignuješ, ale z toho příspěvku se dá usuzovat, že ano. Já mluvím o osobní úrovni, politická mě nezajímá, to bychom nic nevyřešili a ani není z filosofického nebo sociálního hlediska směrodatná. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 11/12/2009 : 08:32:54
|
Já mluvím o osobní úrovni, politická mě nezajímá, to bychom nic nevyřešili a ani není z filosofického nebo sociálního hlediska směrodatná.
Neronisi.
A to je právě omyl. Ta osobní a politdká k sobě nerozlučně patří, pokud nežiješ na měsíci. S té osobní se skládá politická a ta politická vytváří tu osobní. Oddělíš li je od sebe, pak jedno i druhé ztrácí logické souvislosti.
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 11/12/2009 : 09:22:26
|
Jde o sociální uskupení, které má vliv na ostatní, ale takových uskupení je přece spousta, třeba mediální, sportovní, i děti ve škole tvoří malé sociální uskupení, které mají přímý vliv na ostatní. Jedno z nich se dá uvádět jako příklad, ale to neznamená, že jde o univerzálně aplikovatelný příklad, protože mechanismy, které platí pro sociální systém na jedné úrovni, nemusí nutně platit i pro systém jiný. Proto říkám, že nejde o směrodatnou entitu. I když to tak na první pohled vypadá. Ale to je historický omyl, který si lidé za historii vytvořili, protože filosofie politiku nepotřebuje, avšak politika filosofii ano, proto se například záležitosti prezentují takovým způsobem, aby to vypadalo opačně. |
Edited by - neronis on 11/12/2009 09:23:54 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 11/12/2009 : 10:03:24
|
Neronisi. Filosofie politiku nepotřebuje, ale vytváří.Velké skupiny jako třeba civilizace ovlivněné náboženstvím, nebo politikou jsou tvůrci hodnot pro všechny podskupiny. Budeš li vycházet s těch podskupin,pak samozřejmě k ničemu nedojdeš,ale budeš li vycházet s těch velkých skupin, najdeš pramen hodnot, ke kterým jsou všichni příslušníci těch velkých skupin i podskupin vedeni a vychováváni.Stejně tak by bylo možno užít výrazů jako určitá civilizace ,či kultura.To jsou ty velké skupiny určující hodnoty.Politika je jen jeden ovlivňující prvek z mnoha.Sjednocení hodnot v určité civilizaci, či kultuře je nutné pro její soudržnost a proto jsou k těmto etickým hodnotám lidé do určité civilizace přináležející vychováváni. Při setkání dvou odlišných kultur dochází ke vzájemné snaze převést jedince, kteří jsou součástí jiné kultury k uznání etických hodnot a opět je to v zájmu zachování daných kultur.Jedince, kteří nepřijmou etické normy dané kultury (civilizace) tato vyloučí a eliminuje. To vše je sebezáchovný proces pro každou civilizaci, každou kulturu.Snaha všech civilizací a kultur směřuje k tomu aby byly přijaty a uznány právě jejich etické a morální hodnoty všemi a o to se snaží všichni. Proto vznikají spory a války mezi různými kulturami a civilizacemi. To prostě od sebe oddělit nelze, protože se jedná o příčiny a jejich důsledky.
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 11/12/2009 : 11:08:43
|
To je pravda, nicméně já osobně jsem ve fázi, kdy nevnímám nastavený etický kodex mé kultury, jako něco co je potřeba bránit. Se spoustou zavedených hodnot nesouhlasím, proto nedokážu spolehlivě ani generalizovat procesy na třeba politické úrovni, protože to jednoduše nemá smysl. Proto se budu takovému tématu vyhýbat a budu se soustředit na jednotlivce nebo adekvátnější souciální skupiny, vztahující se k danému tématu. Nesouhlasím s tím, že by měla nejmocnější a nejvlivnější sociální skupina mít "přednost" jen proto, že je nejmocnější a nejvlivnější. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 11/12/2009 : 14:10:26
|
Nesouhlasím s tím, že by měla nejmocnější a nejvlivnější sociální skupina mít "přednost" jen proto, že je nejmocnější a nejvlivnější. Neronisi.
Také s tím nesouhlasím, ale to neznamená, že to nechápu a nerespektuji.Pokud to odmítáš respektovat, pak s tímto v logice nepočítáš a ta se tím stává chybnou a chybné jsou následně i učiněné závěry. Oni někdy vítězí i drzejší a bezohlednější a to mnohdy i nad většinou.Tam kde moudrý moudře ustupuje, tam oni postupují vpřed a jejich síly rostou, zatím co síly moudrých klesají.
To je pravda, nicméně já osobně jsem ve fázi, kdy nevnímám nastavený etický kodex mé kultury, jako něco co je potřeba bránit. To si musíš rozdělit na jednotlivosti a porovnávat každou zvlášť s etickými hodnotami odlišné kultury. Pro nás je žena plnoprávným občanem a člověkem jako muž.Pro muslimy je žena majetek, živá věc se kterou mohou obchodovat,zabít a podobně. Kdybys byl žena vychovaná v naší kultuře, apk by tě bylo zcela jasné proř bojovat proti ovládnutí třeba tou muslimskou kulturou. Analogicky můžeš pokračovat dál a srovnávat takto rozdílnosti etických hodnot různých kultur. Pak tě bude jasné proč naši kulturu bránit. Jasné tě to bude proto, že jsi byl takto vychován. Kdybys byl vychován v muslimské kultuře,pak bys to vnímal docela jinak.
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 11/12/2009 : 16:38:43
|
1) Tvoje dedukce je naprosto správná, kde jsi se to naučil? Nicméně nejde o můj případ, já jsem zaujal postoj velmi ofenzivní, a sice naučit se celý systém nejdříve pochopit a hlavně učit sám sebe nové deduktivní metody. Spoustu technik co umím jsem se naučil tady, a proto jsem zpět. Držet se vyšlapaných cestiček není vždy moudré, stejně jako zmíněné ustupování. Avšak lidská společnost je tak komplexní systém, že to bude nějaký rok trvat, což stejně pro mě nehraje roli, protože mi nebylo ještě ani 30.
2) Pokud cítíš, že je naše kultura v bezprostředním ohrožení a ženy by měly být v budoucnu brány jako nerovnoprávné kusy masa, pak půjde o logický postoj. Nicméně tohle a další podobná, dobře známá a milionkrát propíraná témata, jsou něco, čím si nejsem jistý, proto o nich nemluvím.
Já vím, že je společnost zvyklá na to, že má každý jedinec názor na jakékoliv téma, nicméně já ne, nedokážu si udělat názor na spoustu věcí, a proto na spoustu věcí seru, protože všechno má svůj čas a třeba budeme jednou schopni metodicky rozložit a složit všechno, na co si vzpomeneme. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 11/12/2009 : 17:25:25
|
Neronisi. Kde jsem k tomu přišel? Škoda mluvit,ale zavinil jsem si to sám. Experimentoval jsem tolik, až se mně vyvinulo algoritmické myšlení a to se projevuje tím, že si dokáži v mysli skonstruovat skoumaný jev jako by to byl promítaný film a navíc se v tom ukazují logické důsledky, síyl, tlaky a protitlaky které doslova cítím.Mohu to v kterékoliv fázi zastavit a skoumat to staticky. Je to prima,ale současně hodně fuj. Navíc to narušuje mojí vyjadřovací schopnost, protože s toho vyplývá snaha ukázat ten děj, ten algoritmus a síly které zde působí, čili mne to vede k vyjadřování v podobenstvích a já vím jak málo je lidí, kteří dokáží podobenství přijmout a totéž ve svojí mysli rekontruovat. Kdo to nedokáže, ten mne nemůže pochopit.Pro mne není problémem slyšet v mysli třeba hudební skladbu se všemi nástroji. To je také projev algoritmického myšlení,ale zde je reálná možnost toto sdělit prostřednictvím notového záznamu, nebo vytvořit nahrávku. U popisů systémů a dějů to tak docela nejde a je to jako bych se snažil tu skladbu přenést do hlavy jibého člověka, který tuto schopnost nemá. Prostě to člověku umožňuje pochopit v podstatě logiku i dost složitých jevů ,ale to je asi jediný klad. To ostatní jsou samé zápory, čili to stojí za h..... .
MB |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 11/12/2009 : 18:10:23
|
Hehe, to jsi musel trpět jako pes, než jsi to ukočíroval, vzpomínám si, jak jsi kdysi některým lidem vysvětloval, jak je snadné mozek myšlenkovými pochody překouřit a zacyklit se v opakujících se sekvencích, přičemž má dotyčný pocit, že má odpověď na všechno. Klíčem je podle mě nemít odpověď na nic.
Dost mi připomínáš stav, který funguje u mě. Přirovnávám to ke dvěma vírům, jejichž vzájemným srážením jakoby vzniká vír třetí. Přičemž každý vír se stává z množství zpracovaných výstupů, které byly velmi pracně vytvořeny mnoha různými vstupy za předpokladu nějaké logiky. Zní to složitě, ale v podstatě něco podobného umí jistým způsobem instinktivně každý. U tebe bývá problém v tom, že se necháš unášet svými emocemi, což výsledné zpracovávání zkresluje. Zase na druhou stranu to nabízí jakýsi jiný pohled, který je zdrojem inspirace. |
Edited by - neronis on 11/12/2009 18:11:42 |
|
|
Topic |
|
|
|