Author |
Topic |
Sokrates
Aktivní uživatel
Czech Republic
237 Posts |
Posted - 18/04/2009 : 01:54:25
|
Potřeboval bych radu. Četl jsem si tady na foru vaše zajímavé názory, které se týkali boha. A tam jsem nerozuměl jedné věci. Jestliže někdo věří v boha neznamená to, že je přesvědčený o jeho existenci. Víra přeci není založená na logice ale na přáních a snech dotyčného člověka. Uvedu možná špatný příklad. Jste sázkař. Vsadíte si na úplného outsidera. Někdo se vás zeptá: Kdo myslíš že to vyhraje? A vy odpovíte: Já věřím že ten outsider. Vy jednoduše nevíte, jak zápas skončí, nebot sport je stejně tak nepředvídatelné jako počasí. Ale vy pochopitelně chcete aby vyhrál ten váš tým, na který jste si vsadili velké peníze, ikdyž je méně pravděpodobné že vyhrajete. Je však rozdíl v tom,když na otázku: Kdo si myslíš že vyhraje? odpovíte: ja si myslím, že vyhraje favorit. Myslíte si to a zdá se vám to pravděpodobnější, což také může být. Můžete si zjistit, který tým kolikrát vyhrál a hned počítat s pravděpodobností. Boha však pomocí pravděpodobnosti vypočítat nelze, jestli ano tak to prosím vypočítejte. Všechny názory mířené na boha jsou pouze odrazem našich předsudků jinak to ani nelze. Za to víra je pouze snem nikoliv názorem. Proto věřím v posmrtný život,v moudrého a laskavého boha,že vystuduji,budu mít hodnou ženu,nebudu mít rakovinu atd. Pozdě večer a sám zase nevěřím v mimozemštany z důvodu velkého strachu před nimi. Někdy jsem doslova přesvedčen o tom, že bůh existuje a naopak někdy popírám existenci boha jen jak to lze. V boha však věřím stále. |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 18/04/2009 : 07:02:33
|
Sokrate.
Vítám tě mezi námi a doufám že zůstaneš. Za tvých slov vyplývá,že záleží vždy na tom, co si pod pojmem bůh představujem. Tomu čemu říkáš bůh je pro mne naděje v dobrý osud a v to že prostě budeš mít v životě štěstí. Nejde tedy o jakési bytí, které by ovlivňovalo tvůj život,ale o řadu náhod. Taková víra je dobrá, ale lépe je těm náhodám sám pomáhat. Přeješ si hezkou hodnou ženu a dobrou rodinu? Pak tě nepomůže modlení,ale to že dokážeš pozorovat vlastnosti dívek bez slepoty lásky.Máš rád dobré jídlo?Pok si vybereš takovou která umí vařit.Chceš mít chytré děti,pak hledej chytrou a nikoliv jen hezkou a tak podobně. Skrátka čiň se a tvůj bůh tě pomůže.Spoleheš li se na svého boha,pak si s tebe udělá šaška. Vše je v tobě i tvůj bůh.
MB |
|
|
jrf
Aktivní uživatel
Czech Republic
278 Posts |
Posted - 18/04/2009 : 10:12:13
|
Milý Sokrate, i když můj pohled na svět je jiný, vyjádřil jsi to moc pěkně.
quote: Originally posted by Sokrates
Jestliže někdo věří v boha neznamená to, že je přesvědčený o jeho existenci.
Určitě se najdou věřící, kteří s tímto nesouhlasí, tj. mezi věřícími na tohle existuje mnoho různých názorů. Pokud bible hovoří, že Bůh stvořil světlo atd., tak soudím, že by se to nemohlo stát bez jeho existence. A nejde o to, jestli je Bůh osoba nebo je vším, co nás obklopuje.(a mnoho dalších variant by vymysleli věřící)
quote: Originally posted by Sokrates Za to víra je pouze snem nikoliv názorem. Proto věřím v posmrtný život,v moudrého a laskavého boha,že vystuduji,budu mít hodnou ženu,nebudu mít rakovinu atd.
Pro tebe je víra snem. Každý si najde to své. A každý se asi musí někde zastavit, pokud se nechce hledat celý život. Ve mě tvá přání vyvolávají další otázky: "Co vyřeší posmrtný život?", "Pokud ti Bůh(tedy tvá víra) splní všechna tvá přání, co budeš dělat pak?"
Otázek je mnoho. Pokud jsi spokojený a vyrovnaný, ty mé ignoruj.
jrf
|
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 18/04/2009 : 16:11:20
|
quote: Originally posted by Sokrates Jestliže někdo věří v boha neznamená to, že je přesvědčený o jeho existenci.
áno, taky jsem to už od jednoho věřícího slyšel, nicméně jsem to nechápal, jak to myslí...
...takže děkuji za vysvětlení
Více méně mi jde o to, jak se daný věřící chová, ne o to, co říká -- pokud chodí do kostela, má pokřtěné své děti, drží všechny ty věci, co věřící drží, často se modlí, atd. ...tak prostě tenhle člověk věří v Boha i když může současně prohlašovat, že nevěří v jeho existenci, atd. Mně je to jedno, jestli ano nebo ne. Tohle chování o člověku něco vypovídá---
např. to, že jeho a moje chování spolu nebudou v souladu a je velké riziko, že kdybychom byli spolu, tak bychom si nejen nerozuměli (to není takový problém), ale ani bychom své rozepře nevyřešili (a to už problém někdy bývá), neboť on nepotřebuje nutně logiku ve svém životě.
Pokud věřící sice věří, ale do kostela nechodí, děti nemá pokřtěné, atd. -- nedodržuje zvyky... Potom na jeho chování, na tom, co lze pozorovat pouhým okem, není nic pobožného. Takový se od ateistů liší jen tím, co říká a tím, co myslí. No a to taky o člověku něco říká....že jeho mysl nepotřebuje kongruenci v takové míře jako má---no, nicméně tohle mi nijak v ničem nevadí...
Takže to, zda někdo věří nebo nevěří v Boha u mě nemá souvislost s tím, zda věří nebo nevěří v jeho existenci.
Krom toho někteří lidi chodí do kostela, protože jim připadne hezkej a na mše, neboť jim připadou zajímavý a křest je pro ně atrakce... Já už se asi pět let snažím dostat do kostela na půlnoční, nicméně vždy na to buď zapomenu a nebo do toho něco vleze... Nemůžeš třeba srovnávat suchopárnou svatbu na úřadě a svatbu v kostele... Zatímco kněz má k tomu vztah, úředník jen znuděně přečte nějaký lejstra. To je snad až nevkusné, brát se na úřadě :-D Ne, že bych tu v ČR snad na nějaké svatbě byl, nicméně jsem viděl fotky ze svatby mých rodičů a připadlo mi to jak u právníka. Mamka ani neměla takový ty bílý šaty ?! ale jakousi příšernou žlutou šílenost ?! To už se rovnou mohla voháknout do latexu. Byli tam jacísi dva nebo kolik lidí, který jsem v životě neviděl (předpokládám, že to byli profesionální svědkové?! Nechápu, co mají co dělat cizí lidi na svatbě mých rodičů!! :-D) přesně rozestavěný v té místnosti, se strojovým výrazem v tváři (...) a na fotkách pak bylo jak mamka s taťkou podepisovali jakejsi papír ->?!?! ..to je jak uzavírat nějakou smlouvu (!) |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 18/04/2009 : 18:46:50
|
quote: Originally posted by Sokrates
Potřeboval bych radu. Četl jsem si tady na foru vaše zajímavé názory, které se týkali boha. A tam jsem nerozuměl jedné věci. Jestliže někdo věří v boha neznamená to, že je přesvědčený o jeho existenci. Víra přeci není založená na logice ale na přáních a snech dotyčného člověka. Uvedu možná špatný příklad. Jste sázkař. Vsadíte si na úplného outsidera. Někdo se vás zeptá: Kdo myslíš že to vyhraje? A vy odpovíte: Já věřím že ten outsider. Vy jednoduše nevíte, jak zápas skončí, nebot sport je stejně tak nepředvídatelné jako počasí. Ale vy pochopitelně chcete aby vyhrál ten váš tým, na který jste si vsadili velké peníze, ikdyž je méně pravděpodobné že vyhrajete. Je však rozdíl v tom,když na otázku: Kdo si myslíš že vyhraje? odpovíte: ja si myslím, že vyhraje favorit. Myslíte si to a zdá se vám to pravděpodobnější, což také může být. Můžete si zjistit, který tým kolikrát vyhrál a hned počítat s pravděpodobností. Boha však pomocí pravděpodobnosti vypočítat nelze, jestli ano tak to prosím vypočítejte. Všechny názory mířené na boha jsou pouze odrazem našich předsudků jinak to ani nelze. Za to víra je pouze snem nikoliv názorem. Proto věřím v posmrtný život,v moudrého a laskavého boha,že vystuduji,budu mít hodnou ženu,nebudu mít rakovinu atd. Pozdě večer a sám zase nevěřím v mimozemštany z důvodu velkého strachu před nimi. Někdy jsem doslova přesvedčen o tom, že bůh existuje a naopak někdy popírám existenci boha jen jak to lze. V boha však věřím stále.
Myslím že můžeš věřit v Boha, aniž bys cokoli počítal. O jeho existenci nemůže být přesvědčený nikdo ani křesťané. Nemůžou ho definovat jako všechno nebo jako stvoření protože jsou to jednoduše knižní texty a doopravdy to nikdo neví. To že si něco přečtu ještě neznamená že to je pravda. Nemyslím si že by existovaly důkazy a cokoliv co by mělo existenci Boha dokazovat. Naopak pokud chceš něčemu věřit, pak je tady možnost spousta náboženství a z nich si vybrat svou víru. Možná že víra a náboženství bývá až zbytečně spojována s podivnými kostelními hadříky a ranní modlitbou. Mezi lidmi určitě existují takoví kteří potřebují v něco věřit i přes to že nechodí do kostela nebo se nemodlí a svým způsobem jsou nábožní, přestože to třeba ani z jejich chování nejde poznat. Já věřím v Boha Slunce a v to že až umřeme tak se rozložíme na atomy které se spojí s přírodou. Pro existenci planety Slunce již další důkazy nepotřebuji, jelikož vidím, že svítí a víra v ní obsažena je mi jakýmsi absolutnem, jemuž nejlepší modlitba je ticho. To další asi dokázat nejde. Jen chci říct že není podle mě nezbytně nutné apelovat na víru v Boha. |
|
|
Sokrates
Aktivní uživatel
Czech Republic
237 Posts |
Posted - 18/04/2009 : 21:05:40
|
Myslím, že mi nerozumíte. Nemám ted na mysli víru ve smyslu náboženství ale víru v něco či v někoho. Mám totiž pocit, že si lidé mylně pletou víru s názorem. Vždyt víra a názor jsou dvě zcela rozdílné věci nebo ne? Názor je podle mého názoru subjektivní úhel pohledu na určitou věc. Zatímco víra je myšlenka, která nás udržuje při životě. Jistě jste už v životě zažili situaci, která vypadala dost špatně a váš selský rozum řekl: Už nemám naději. Prohráváme nad nimi 3:6 a 3 goly se v tak krátkém čase střelit jednoduše nedají. To byl váš názor. Najednou vás ale jako kdyby něco ozářilo a začali jste bojovat jako lvi bez ohledu na to, jestli to smysl postrácí nebo ne. A to byla právě ta víra. Možná se pletu a víra je to samé co názor. Když řeknu: věřím že mému dítěti se nic nestane. Ikdyž nemám o něm žádné informace, říkám to proto, že jsem si to logicky odvodil a nebo si to jen namlouvám, protože je mi to proti mysli? Zeptám se ještě jednodušeji. Je nějaký rozdíl mezi vírou a názorem? Co je to víra a co je její příčinou? Rzwald : Jestliže věřím v boha, věřím tím pádem i v jeho existenci. Věřím v něj protože chci aby byl. Uvedu ještě jeden příklad. Bojím se existence mimozemských vysoce inteligentních bytostí, protože nevím co od nich můžu čekat a za druhé by si se mnou mohli dělat co by chtěli. To je myšlenka která mě k smrti děsí. Existenci a pravidelnou návštěvu mimozemských bytostí nepopírám a pokládám to za celkem možné. Proč ale, když jsem někde večer sám, tak rychle změním názor? Z důvodu strachu, ale copak má víra v mimozemštany není založena na rozumu? Je tedy rozdíl mezi vírou a názorem? Pokud ano je víra otázkou optimismu a pesimismu? |
|
|
Dalibor Grůza
Grafoman
Czech Republic
1678 Posts |
Posted - 18/04/2009 : 21:15:29
|
Zajímala by mě víra ohledně Boha jednotlivých dalších čtenářů tohoto fóra, jestli mi můžete odpovědět?
Co se mě týká, já si myslím, že Boha lze ztotožnit s přírodou nebo by příroda mohla být Božím nástrojem, mohu se však mýlit.
(viz. též: www.filosofierovnovahy.sweb.cz ) |
Edited by - Dalibor Grůza on 18/04/2009 21:16:45 |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 18/04/2009 : 21:45:34
|
To je velice dojemné :-)
Sokrates: Víra je horoucnost a názor racionální úsudek. Víra je něco v tobě, názor je to čím se prezentuješ svému okolí. Názorovost je tady kvůli rozličným lidem, jejichž názory se vzájemně zcela vylučují. Tak abys jim nemusel vysvětlovat co je to víra, raději jim řekneš že věříš v Boha, aby tě mohli někam zařadit. Ale možná to nepíšu správně. Bylo by pak na místě definovat co přesně je ta víra v náboženství a jaké to je, věřit v Boha a prohlašovat že věřím v Boha. Popřípadě kam zařadit lidi kteří také věří ale nemyslí při tom na Boha.
Když píšeš, že se bojíš UFO protože je neznáš, nevíš co by s tebou mohli provést, proč se nebojíš Boha, že by s tebou mohl něco provést?
|
|
|
Sokrates
Aktivní uživatel
Czech Republic
237 Posts |
Posted - 18/04/2009 : 22:13:05
|
Protože věřím, že je bůh moudrý. Proč? To já nevím. Já jen chci, aby to tak bylo. Je to tak těžké pochopit? |
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 18/04/2009 : 22:35:12
|
quote: Originally posted by Sokrates Jistě jste už v životě zažili situaci, která vypadala dost špatně a váš selský rozum řekl: Už nemám naději. Prohráváme nad nimi 3:6 a 3 goly se v tak krátkém čase střelit jednoduše nedají. To byl váš názor. Najednou vás ale jako kdyby něco ozářilo a začali jste bojovat jako lvi bez ohledu na to, jestli to smysl postrácí nebo ne. A to byla právě ta víra.
no, nevím...
...víra byla v tvém případě imho to, že jsi byl přesvědčen, že má smysl z plných sil bojovat až do konce, byť je již více než zjevné, že prohrajete...
...nějak ale nevidím souvislost s bohem... ..možná: "Má smysl se chovat tak, jako kdyby Bůh existoval, i když asi reálně neexistuje."
...potom bys výrokem "věřím v Boha" nemusel nutně věřit v jeho existenci, ale věříš, že je správné chovat se podle hlavní myšlenky křesťanství (neubližovat, nekrast, ...atd. viz příkázání..) a říkáš tím, že se podle toho chováš nebo snažíš se chovat....
...protože jak jinak vyjádřit to (a možná se pokusit i propagovat), že ctíš myšlenkový odkaz křesťanství? (nezdeformovaný církví či fanatismem)
pokud je tahle interpretace chybná, potom zatím stále nevím, jak to myslíš s tím názorem ohledne Boha..
quote: Originally posted by Sokrates Je nějaký rozdíl mezi vírou a názorem? Co je to víra a co je její příčinou?
víra i názor jsou přesvědčení o něčem, nicméně víra nikdy není logicky zdůvodněná. A od předsudků (=ustálené předzkušenostní pochybné závěry) bych ji rozlišil tak, že víra je silnější, ještě více iracionální a vychází více z tebe, ..předsudky vycházejí spíš ze společnosti a jsou to závěry o něčem, s čím nemáš zkušenost. Krom toho se předsudky týkají často ptákovin, kdežto víra obvykle základních obecných principů...
quote: Originally posted by Sokrates Věřím v něj protože chci aby byl.
ale to je přeci něco uplně jiného (!)
...to, že chci, abych uměl lítat neznamená, že věřím, že umím lítat, ok?
quote: Originally posted by Sokrates Proč ale, když jsem někde večer sám, tak rychle změním názor?
mně je spíš divný, proč nezměníš místo názoru an existenci názor na jejich povahu... |
|
|
Sokrates
Aktivní uživatel
Czech Republic
237 Posts |
Posted - 19/04/2009 : 00:55:21
|
Nezměním názor na povahu mimozemštana z prostého důvodu. Mimozemštan musí být živočich. To znamená, že musí dýchat,přijímat nějaké živiny, mít končetiny,mozek,oči atd. Měl by nám být určitě aspon trošku podobný, vždyt je to živočich jako my, akorát s tím rozdílem, že je více inteligentní. A inteligentní nutně neznamená moudrý. Je pravdou, že se i mezi lidmi najdou dobří a špatní. A tak nějak by to mohlo být i u nich. Jenomže, proč zrovna já bych měl mít to štěstí potkat toho dobrého? Co se týče otázky toho boha. Ta otázka byla původně mířena na víru. Každý z nás má nějaký názor na všechno. Na všechno ptám se? Na všechno, o čem máme alespon základní informace. Jaký je váš názor na Einsteinovu teorii relativity? Nejprve musíte vědět co to vlastně teorie relativity je a o čem pojednává. Teprve potom můžete na ni vyjádřit svůj názor. Bez informací můžete jedině Einsteinovi věřit nebo nevěřit na základě toho např. jestli se vám jevil jako chytrý nebo hloupý. No a skutečnost, jestli chytrý byl nebo nebyl z vašeho pohledu stejně nemá žádnou souvislost s jeho teorií, kterou vymyslel. Je proto nezbytně nutné mít nějaké informace o problému, který kritizuji či obhajuji. Jaký máte třeba vy názor na můj dům? Myslíte si, že je udržovaný? Dostatečně velký? Jistě se ptáte proč zrovna můj dům. Nic o něm nevíte a ani jste ho neviděli. Ba dokonce je možné, že žádný dům ani nemám. A právě tak je to i se samotným bohem. Nikdo z vás ho neviděl a ani ho nechápe. Tudíž v něj bud věříme či nevěříme. A jestliže víra (například v boha) není nikdy logicky zdůvodněná, proč se ji každý snaží logicky zdůvodnit? |
Edited by - Sokrates on 19/04/2009 00:58:31 |
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 19/04/2009 : 03:40:42
|
quote: Originally posted by Sokrates A jestliže víra (například v boha) není nikdy logicky zdůvodněná, proč se ji každý snaží logicky zdůvodnit?
problém není logicky zdůvodnit víru v boha, ale problém je logicky zdůvodnit chování, které tu víru doprovází
ukážu tě nelogičnost - na tvém příkladu s domem: ...nevím, jaký máš byt a...a tím to končí (!). Proč bych měl věřit že žiješ v hezkém bytě?! (proč bych měl věřit v boha?). A proč bych měl všem ostatním tvrdit, že žiješ v hezkém bytě? ...řekněme, že si z nějakého důvodu přeji, aby jsi žil v hezkém bytě. Ok, tedy--abych měl klidný spánek, věřím, že žiješ v hezkém bytě. Ale proč bych měl kvůli tomu každý den ve tři hodiny ráno sedmkrát poskočit na levé noze?? Aneb, proč bych se měl modlit a dělat tyhle další nezdůvodněné úkony?
...myslím, že když lidé mluví o nelogičnosti víry, často tím myslí tohle..
aneb nezapomínej, že je víra (např. v Einsteina), která ti nic nepřikazuje ani tě neovlivňuje, a je víra (např. v noha), která ti přesně říká, jak máš žít, co si máš myslet a jak se máš chovat.
tyhle dva typy víry jsou hodně rozdílné... |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 19/04/2009 : 07:51:50
|
Sokrate. Užíváš zde výrazu víra v boha a mám takové tušení, že chybně. Je třeba si uvědomit co ta slova znamenají. Napiš si tato slova víra v boha a vedle toho výraz víra v existenci boha a poznáš, že každý ten výraz je o něčem docela jiném.Víra v boha by se jinak dala vyjádřit slovy věřit v jeho vlastnosti vhodné pro můj život,nebo pro život všeho živého.Věřit, že má dobré úmysly a schopnosti dostatečné k jejich naplnění. Víra v existenci boha je vírou v to,že skutečně existuje.Tím základním je tedy víra v existenci boha bez ohledu na reálnost jeho existence v té podobě v jaké je presentován. Nemám li tuto víru,pak zde chybí objekt v jehož vlastnosti bych mohl mít důvěru.Nemohu mít víru v boha, když nemám víru v jeho existenci. Stejné je to s těmi mimozemšťany. opět je tím základním víra v to, že existují a teprve poté mohu uvažovat o víře v jejic dobré či špatné úmysly,či vlastnosti. A nyní trošku sci fi. Představ si,že jsi třeba s jedné desetiny genetické informace mimozemšťan.Ano, ty sám.Proč? Protože zde byli a došlo ke spojení s pozemšťany. Jejich potomci žijí na Zemi a vůbec nemají ani tušení,že jejich praprapradědové,či prapraprabáby na Zem přcestovali ze vzáleného kosmu. A nyní se prám. Máš strach sám ze sebe,když jsi geneticky zčásti mimozemšťan? Třeba máš díky tomu o něco vyšší inteligenci. S mimozemšťany je to naprosto stejné jako pozemšťany.Jsou od a až do zet,jen jsou geneticky na trošku vyšší stupni a díky tomu,že je jejich civilizace mnohem a mnohem starší. Otázka. "Je vírou v existenci mimozemšťanů,když je jejich existence prokázána?" Pokud vím, nepotřebuji věřit. Mám víru v mimozemšťany? Abych takovou víru měl, potřebuji celou řadu informací.Využívají svůch schopností ve prospěch svého já a své uznané pravdy,nebo využívají svých schopností ve prospěch druhých? Povyšují nějaké pravdy a zneužívají svých schopností v jejich prospěch, nebo přijímají všechny pravdy rovnocenně jen jako poznání, které se vyvíjí a mění? Pokud využívají svých schopností ve prospěch druhých a nepovyšují pravdy (čistota) pak z nich nemusí mít nikdo strach,ale naopak může v ně skládat absolutní dúvěru,čili víru. Pokud ovšem mají vysoké schopnosti a využívají je ve prospěch svého já a uznané pravdy,pak je strach z nich oprávněný a víra v jejich dobré vlastnosti znakem nemoudrosti. A naprosto stejné je to s vírou v boha. O bohu však víme jen to, co deklarují věřící a církve. Tvrdí li,že bůh je všemocný,pak to znamená, že využívá svých schopností (absolutních) ve prospěch svého já a své uznané pravdy. V takovém případě je víra v dobré vlastnosti boha či jeho moudrost utopií,protože takové jednání vede k odporu a nikoliv k lásce. Tvrdí li poté věřící, že bůh je láska.Je toto paradoxu s tvrzením, že je mocný.A tak bych mohl pokračovat dál a dál a stále by zde byly takové protimluvy a paradoxy.I kdybych tedy věřil v existenci boha, měl bych z něj spíše strach a odpor k němu, než důvěru (víru)v něj.
MB |
|
|
Sokrates
Aktivní uživatel
Czech Republic
237 Posts |
Posted - 19/04/2009 : 12:50:30
|
Miloslave. Tak ještě jednou. Jestliže je otázka víry v boha závislá na otázce víry v existenci boha, potom se špatně ptáme otázkou, jestli někdo věří v boha. Vždy se ptáme otázkou: Věříš v boha? Já odpovím, že ne a přesto mohu věřit v jeho existenci. A je vůbec možné věřit v exitenci boha a zároven nevěřit v jeho vlastnosti? To radši nebudu věřit v jeho existenci než věřit v existenci nějakého tyrana. Ikdyž lidé vlastně v tyrany rádi věří. Těmto lidem já ale nerozumím a přesto si o sobě myslím, že jsem věřící. Věřím v boha k sobě rovného, jenž bytosti nesoudí a neřídí jejich životy. Boha jenž je moudrý,dobrý a má smysl pro humor. Nevěřím ani v jednoho boha v jakémkoliv náboženství. Všechno to jsou jen autority, ke kterým musíme mít úctu. Mému bohu žádnou úctu prokazovat nemusíte, on už si ji u vás všech vydobí tím, jaký ve skutečnosti je. Tak tedy věřím v boha nebo nevěřím? |
Edited by - Sokrates on 19/04/2009 12:55:04 |
|
|
jrf
Aktivní uživatel
Czech Republic
278 Posts |
Posted - 19/04/2009 : 14:25:48
|
Sokrate, znovu opakuji, že chápu, co se snažíš vyjádřit, ale ve svých příspěvcích nemáš moc pořádek.
Pokud v tvém úvodním příspěvku mohu existenci Boha pokládat za "outsidera" a jeho neexistenci za "favorita", tak z něj plynou tvrzení T1 a T2. T1: Myslím, že je nepravděpodobné, že Bůh existuje. T2: Ale věřím v něj. T3: To znamená, že si přeji(je mým snem), aby existoval. (Tvrzení T3 je tam řečeno jasně.)
V posledním příspěvku však píšeš. T4: Věříš v boha? Já odpovím, že ne.
Tvrzení T2 je v rozporu s tvrzením T4.
Dále píšeš: "Někdy jsem doslova přesvedčen o tom, že bůh existuje a naopak někdy popírám existenci boha jen jak to lze." Což mi připadá jako bagatelizace tvrzení T1.
Odpusť mi, když napíšu, že v tom máš trochu zmatek. Upřímně si myslím, že my ostatní na tom stejně nejsme o moc líp |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 19/04/2009 : 14:35:39
|
Sokrate.
Na tvojí otázku asi nedokáži odpovědět,protože ukazuješ víru i nevíru rovnocenně. Takovému stavu,kdy člověk přijme pravdy rovnocenně se říká čistota a čistota vede člověka k hledání.Čili s pravdy se stane poznání, které má na rozdíl od pravdy atributy života,protože poznání se vyvíjí a proměňuje jako život sám, zatím co pravdy označují stav bez vývoje a zmněny,což jsou atributy smrti.Pravdy lidi vedou do sporu a k zneužití schopností což je cesta k rozdělení a smrti.Poznání lidi spojuje a vede k životu. Nevěříš li v existenci boha, tak jak jej hlásají církve,pak nemůžeš věřit v jeho vlastnosti,protože chybí objekt, který by ty vlastnosti měl.Dojdeš li svým hledáním (díky čistotě a zvědavosti a schopností intelektu)k podobě boha kterou jsi schopný přijmout,která je dle tebe reálná,pak můžeš tomuto bytí dát vlastnosti,které si přeješ aby ta bytost měla.Potom v takového boha můžeš věřit,protože věříš v jeho existenci. Ostatně právě takto vznikly všechny pravdy ze kterých vychází víry v existenci i víry v boha (jeho vlastnosti)Tvoje pravda víry je potom rovnocenná s ostatními.Nikoliv bůh stvořil člověka,ale člověk stvořil všechny bohy a jejich existence je závislá na lidské víře.Ztratí li se víra umírá bůh.Příkladem mohou být antická božstva včele s Diem.Zemřeli, protože zemřela víra v jejich existenci a následně víra v ně. Jaký by měl být bůh? ??? Věřím v boha k sobě rovného, jenž bytosti nesoudí a neřídí jejich životy. Boha jenž je moudrý,dobrý a má smysl pro humor. ??? Sokrate,ale to jsou pouze vlastnosti,čili VÍRA V BOHA,čili vlastnosti které od něj očekáváš.První by měla být víra v jeho existenci a ta existence by měla být vyjádřena definováním jeho bytí.Bez toho se jedná o víru v boha, který neexistuje,což je nesmysl.Jedno bez druhého nemůže být protože jedno druhé podmiňuje.
Můj bůh by musel mít reálnou existenci.Nyní jde o to, zda se chci nějak přiblížit touto svou podobou boha k bohům církví,nebo má být vzhledem k nim v opozici.Zde je třeba znát jak boha definují ostatní víry. Takové definice říkají,že je bůh větší,než cokoliv co je možno vyslovit, že je všudypřítomný, nehmotný a podobně. S toho,že je všudypřítomný logicky vychází, že celý náš svět (kosmos) je uvnitř boha. V každém jiném případě by nemohl být všudypřítomný,ale byl by mimo nás. S toho logicky vychází, že celý svět je nitrem boha a pokud toto přirovnám k nitru člověka,pak vidíme z boha pouze a jen atomy. Bůh tedy může být člověk v makrokosmu,čili o rozměr výše, který však má pod nohama zem a žije ve společnosti dalších lidí. A ejhle. Jsme u boha kterého jsi definoval ty,čili boha k tvojí či mojí podobě,který má docela obyčejné lidské vlastnosti jako ty, nebo já. Pravdy církví říkají, že je nesmrtelný. Ok proč ne? Když porovnám pohyb planety kolem slunce s pohybem elektronu kolem jádra atomu, vyjde mně časový rozdíl,čili naše vteřina je pro něj rovna mnoha letům,či dokonce staletím. Náš život je pro něj okamžikem,zatím co jeho život je vzhledem k našemu nekonečný. Víra tvrdí, že bůj je jen jeden.Ano to je možné.Pro náš kosmos je ten bůh jen jeden,ale ten jeden žije mezi ostatními lidmi svého rozměru a těch mohou být na jeho planetě miliardy. Může nás ovlivnit někdo s těch miliard bohů (lidí) Samozřejmě ano a to stejně jako zde ovlivňuje jeden člověk druhého. Jaké jsou jeho vlastnosti? Podobné jako ty naše a úroveň jeho intelektu je možno posodit dle stavu naší vlastní společnosti.Kdybych přirovnal stav spoečnosti k životu jedince,pak bych usuzoval že jde o velmi mladého člověka dokonce tynagera v jehož myšlení se perou pravdy mezi sebou.
Tato podoba boha je pouze logicky vyvozena s toho co tvrdí pravdy církví o bohu.Jedná se tedy pouze o logickou konstrukci.Tato konstrukce však nabízí řadu dalších možností. Příkladně i my lidé máme ve svém mikrokosmu atomy,čili sluneční soustavy a může být,že na nějaké naší planetě takto diskutují o nás jako o bohu.Každý jsem bohem pro svůj mikrokosmos.Oni z nás vidí jen atomy.Máme smysl pro humor? Kdybych jej neměl, tohle bych nemohl napsat.
Posmrtný život??? Poznal jsem zákonitosti řídící proces myšlení a poznal jsem podstatu lidské duše.Díky tomu je mně zcela jasné,že taková kvanta informací,která obsáhne jeden život a jedno jediné lidské já není možné přepsat do mozku jiného člověka ve kterém by pokračoval tento život.Bez všech těch paměťových záznamů nemůže vzniknout vědomí mého já. K tomu všmu však dochází v mozku a pokud by v našem mikrokosmu existovaly lidské civilizace,pak by cosi takového jako přenos informací mohlo být i reálného.(tím neříkám, že tomu věřím)Říká se, že v okamřiku smrti dojde k zrychlené projekci celého života. Co když právě při tom probíhá ten přenost do mikrokosmu???
Vše jsou jen bláboly a jsem si toho vědom. Zamyšlení nad tímto však může člověku dát řadu nových podnětů pro přemýšlení. Třeba jaké je naše myšlení, takový je stav civilizací na planetách v našem mikrokosmu.okud někdo povyšuje pravdu a zneužívá schopností ve prospěch uznaných pravd, je toto normou na jeho planetách a on se po smrti narodí do takové rozdělené společnosti a bude trpět zlem, které toto přináší.Je li čistý a přijímá všechny pravdy rovnocenně jako poznání, dává li své schopnosti druhým z lásky k nim,je toto normou na jeho planetách,pro které je bohem a on prožije další život v ráji,kde si lidé navzájem pomáhají žít,kde se mají navzájem v lásce a kde je věčný mír. A to je vlastně ta nejvyšší spravedlnost.Každý ssi tvoří svoje peklo i ráj a my všichni jsme součástí myšlení našeho boha.Dokážeme li se zbavit závislosti na pravdách, vytváříme mu prostředí do kterého se narodí. V Bibli je psáno .( o soudném dni) Přijde syn člověka ukáže vám na oblohu a vy uvidíte boha. Nehovoří Bible právě o tom? Podíváš li se večer na oblohu uvidíš atomy ze kterých se skládá bůh. Používám schválně tvrzení církví o bohu a myslím, že v takové podobě výkladu bys klidně mohl tyto pravdy přijmout. Máš zde tedy teoreticky reálnou podobu existence boha a pokud sleduješ dění v našem světě,pak dle světa můžeš posoudit jeho úroveň a pak můžeš věřit v boha, nebo poznat, že taková víra je idealizováním si jeho vlastností.
Uf. To jsem si zase jednou zafantazíroval. Ber to vše z rezervou.Nejsou to pravdy,ale pouze cesta k zamyšlení.
MB |
|
|
Topic |
|
|
|