Author |
Topic |
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 31/03/2009 : 08:11:58
|
nejsou rovnocenná -- jedině na raketu působilo zrychlení, čímž získáváme nezadatelné právo na raketu ukázat prstem a se zkřivenými ústy a strašlivým šklebením pronést patřičnou kletbu... Rzwalde. Slovní obrat "působilo zrychlení" mně zřejmě není jasný.Působilo přetížení spůsobené zrychlením bych bral,ale potom by se jednalo o další vliv . Pokud se jedná o neohraničený prostor jsou si obě tělesa rovná i při tom zrychlení, čili v každém okamžiku mají vzhledem k sobě stejnou rychlost.Jen na jedno těleso však působí přetížení.Jak se však může přetížení projevit dilatací času, to bohužel stále nechápu působením ja hodinový mechanismus? Působením na poločas rozpadu (u atomových hodin)Působením na atomy ze kterých se skládá zrychlující těleso? Pokud by se zpomalily hodiny díky přetížení,znamenalo by to, že ukazují chybný čas a nikoliv že došlo k dilataci času.Pokud by přetížení či rychlost letu v gravitačním poli vedlo k působení na atomy a jejich pohyb, mohlo by eventuelně dojít ke spomalení metabolismu člověka a jinému vnímání běhu času,či spomalení procesu stárnutí,ale tohle bych si nedovolil tvrdit, protože pro to nemám dostatek informací. Čas jako pohyb v prostoru? To je snad rychlost?! Určení časových jednotek dle pohybu Země kolem osy a kolem slunce, to beru.To se ale jedná pouze o lidské a pozemské měření času,prostě definování časových jednotek aby bylo vůbec možné čas nějak měřit. Uvědom si prosím,že jsou zde tři základní pohyby a to rotace Země kolem osy, oběh Země kolem slunce a oběh sluneční soustavy kolem středu galaxie.Když si toto uvědomíš a představíš si ten motanec velmi rychlých pohybů,pak ztratíš ten pevný bod a každá rychlost bude pro tebe pouze vzájemná a to i v každém okamžiku při zrychlení.Vzdalují,či přibližují li se tělesa stejnou vzájemnou rychlostí dochází na obou tělesech k totožnému času a dilatace se pouze jeví s pohledu každého tělesa u tělesa druhého. Působení dalších vlivů, jako přetížení bych do toho raději nemíchal,protože je to o něčem jiném než čase.Čas běží naprosto stejně v celém kosmu bez ohledu na pohyb ke kterému dochází.Čas je nezávislý,ale díky vzájemnému pohybu se jeví dilatovaný.Čas je sled po sobě následujících okamžiků a mšřitelný je díky definování jednotek času ,které byly stanoveny dle pohybu Země kolem osy a kolem slunce. Čas a prostor jsou dvě veličiny, nikoliv jedna.Společné mají to, že díky prostoru je možno měřit čas a díky času prostor. Co je tom chybně? --------------------------------------------------------------- Mno. Ten profesor by mne možná (spíše určitě) posadil na pozadí v mnohých znalostech,ale to o čem mluvil byla totální pitomost. Zřejmě měl momentální zatmění, nebo spíše mentální zatmění.Kdo ví? Možná mu to již došlo a nyní se stydí někde v koutku.Možné je však také,že se mu nějak hnulo v hlavě a měl by se léčit.
MB |
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 31/03/2009 : 09:40:14
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Slovní obrat "působilo zrychlení" mně zřejmě není jasný.Působilo přetížení spůsobené zrychlením bych bral,ale potom by se jednalo o další vliv . Pokud se jedná o neohraničený prostor jsou si obě tělesa rovná i při tom zrychlení, čili v každém okamžiku mají vzhledem k sobě stejnou rychlost.Jen na jedno těleso však působí přetížení.Jak se však může přetížení projevit dilatací času, to bohužel stále nechápu působením ja hodinový mechanismus?
působilo zrychlení znamená že působilo zrychlení :-) ..a zrychlení působí přetížením, tedy působilo zrychlení = působilo přetížení :-) ..v mém vyjádření :-)
...přetížení je vždy spojeno se zrychlením... ...a to těleso, které zrychluje, tak mění svůj stav... ...ad čas jako pohyb v prostoru -- ano, to je rychlost -- rychlost plynutí času...která je svázána s rychlostí pohybu v prostoru... Proto když cítíš zrychlení, netýká se toto pouze změny prostorové rychlosti, ale i změny časové rychlosti... ..a proto je prostorová rychlost pevně svázána s časovou dilatací...
...relativní tato bude pouze pokud nelze určit, který objekt se pohybuje a který stojí. Pokud to určit půjde, bude dilatace vždy absolutní...stejně jako je to s normální prostorovou rychlostí... Zrychlení je vždy absolutní, rychlost vždy relativní.
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Určení časových jednotek dle pohybu Země kolem osy a kolem slunce, to beru.To se ale jedná pouze o lidské a pozemské měření času,prostě definování časových jednotek aby bylo vůbec možné čas nějak měřit.
je třeba rozlišovat lidský čas - psychologický... ...a fyzikální čas
...člověk ztratí pojem o času, když ho neměří..nicméně čas tu bude i když zůstává neměřen...
..vztah času a prostoru bych přirovnal k vztahu hmoty a energie. Obvykle když se lidem dostatečně dlouho omílá, že hmota je jen jinou formou energie a že jedno je svázané s druhým...tak to přijmou. Přijmout, že prostor je neoddělitelně spjat s časem...je podobný problém....musíš si to jen dostatečně dlouho opakovat, MB :-)
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 31/03/2009 : 17:10:43
|
..vztah času a prostoru bych přirovnal k vztahu hmoty a energie. Obvykle když se lidem dostatečně dlouho omílá, že hmota je jen jinou formou energie a že jedno je svázané s druhým...tak to přijmou. Přijmout, že prostor je neoddělitelně spjat s časem...je podobný problém....musíš si to jen dostatečně dlouho opakovat, MB :-) Rzwalde. Asi mně to málo opakovali.Pro mne je stále energie stále jen projevem hmoty a nikoliv hmotou samou.Hmota je hmota a energie je energie. Tak nás to i učili. Čas jen jeden,ale vnímání času může být různé.Psychologický řas bych do toho spíše nemíchal. Rychlost je bzdýlenost lomeno čas,čili se ptáme jaká vzdálenosst byla dosažena za určitou časovou jednotku.Rychlost je tedy jak říkáš od času neoddělitelná. Představ si však těleso,které se pohybuje třeba rychlostí světla,ale chybí souřadnice v prostoru a chybí pozorovatel vzhledem k němuž by mohla být vzdálenost v čase určena.Když by bylo tvrzeno,že se toto těleso vůbec nepohybuje bylo by tvé tvrzení rovnocenn= s tvrzením, že se pohybuje jakoukoliv jinou rychlostí. A máš zde oddělenou rychlost od času.Čas běží stále stejně,ale chybí údaj vzdálenosti,kterou těleso urazí za časovou jednotku. Toto ber jako konstantu a přidej k tomu pozorovatele vzhledem k jemuž je možno vzdálenost uraženou v časové jednotce určit. Chceš snad říci,že díky existenci pozorovatele dojde ke změně času na tom pohybujícím se tělese? Čas je nezávislý a běží stále stejně bez ohledu na jakýkoliv pohyb těles.Čas by byl stejný i tehdy,chyběla li by veškerá tělesa. Pouze určení řasové jednotky je vyvozeno s pohybu těles,či toho co se periodicky opakuje, třeba poločasu rozpadu. To že se projevuje dilatace času s hlediska vzájemné rychlosti těles(pozorovatelů) je jevem,který byl poznán a popsán STR.To nepopírám.Popírám pouze nesmyslné a nelogické vývody,jako třeba,že na čas má vliv zrychlení,či dokonce přetížení při zrychlení.Toto může působit na nechanismus měřícího zařízení a díky této naměřené chybě se může delitace času jevit,ale na běh času to vůbec vliv nemůže mít.Čas je konstantní u všech vzájemně se libovolně pohybujících těles a to bez ohledu na jejich rychlost, či zrychlení.Představ si třeba dvě rakety které vystartují směrem od sebe.Na jedné i druhé bude zrychlení i přetížení a přesto bude čas s hlediska jedné rakety u druhé rakety dilatován,ale na obou naprosto stejně.Pokud si to rozdělíš do krátkých časových úseků, v každém budou hodnoty rychlosti obou těles totožné,protože jde o pohyb vzájemný.Jak chceš vyřešit tento případ, kdy obě tělesa stejně zrychlují a na obou tělesech dochází díky překonávání klidové setrvačnosti k přetížení?
MB |
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 31/03/2009 : 19:23:53
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Hmota je hmota a energie je energie.
však ano, jde je jen o jejich provázanost (jako u prostoru a času ..nikde netvrdím, že prostor = čas, stejně jako bych netvrdil, že výška = šířka...výška je výška a šířka je šířka)
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Představ si však těleso,které se pohybuje třeba rychlostí světla,ale chybí souřadnice v prostoru a chybí pozorovatel vzhledem k němuž by mohla být vzdálenost v čase určena.
před spaním si vždycky desetkrát zopakuj, "rychlost světla je nedosažitelná" ...pro světlo neplatí str ani otr ani nic, neboť žádný pozorovatel se nemůže pohybovat rychlostí světla
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Chceš snad říci,že díky existenci pozorovatele dojde ke změně času na tom pohybujícím se tělese?
musíš mít alespoň 2 pozorovatele, aby výroky dávaly smysl...pokud je nemáš, nemáš možnost nijak poměřit rychlost plynutí času...tudíž můžeš tvrdit cokoliv a nikdo to nevyvrátí...
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Představ si třeba dvě rakety které vystartují směrem od sebe.Na jedné i druhé bude zrychlení i přetížení a přesto bude čas s hlediska jedné rakety u druhé rakety dilatován,ale na obou naprosto stejně.
není problém - na raketě A i na raketě B dojde ke zpomalení času a čas na nich bude probíhat uplně stejně... |
|
|
Dalibor Grůza
Grafoman
Czech Republic
1678 Posts |
Posted - 01/04/2009 : 10:39:35
|
Vysvětlení STR z hlediska bodů časoprostoru absolutního vakua
Celková energie a rovněž tak celková relativistická hmotnost, které jsou vždy stejné jak z hlediska pozorovatele tak z hlediska pohybujícího se tělesa, je podle mne dána počtem časoprostorových bodů absolutního vakua, které tvoří klidové nebo pohybující se těleso v čase.
Pozn.: Bod časoprostoru absolutního vakua je dle mého názoru základem všech fyzikálních veličin, zejména mám na mysli základní fyzikální veličiny času, délky (resp. prostoru) a hmotnosti ze vztahu pro hybnost p=m*v. Pro relativistickou hmotnost bodu časoprostoru absolutního vakua platí m=m0/?(1-vna druhou/cna druhou), kde m0 je klidová hmotnost bodu časoprostoru absolutního vakua rovná 0, pro kterou je hustota ?=0 a objem je rovněž V=0 (kde délka a=0, šířka b=0, výška c=0), v je rychlost bodu časoprostoru absolutního vakua rovná 0, pro kterou dráha s=0 a čas t=0, a c je rychlost světla.
Podle mne časoprostor znamená, že např. veličiny prostoru, tedy délka, šířka a výška se mohou změnit v čas a naopak. Příkladem je kontrakce délek a dilatace času při zvyšující se rychlosti podle STR, kde se při konstantní energii a relativisitické hmotnosti body časoprostoru absolutního vakua tvořící délku prostoru přemění v body časoprostoru absolutního vakua tvořící jeho čas. Jinými slovy z hlediska pohybujícího se tělesa dojde ke kontrakci (zkrácení) jeho délky (rozředění bodů časoprostoru absolutního vakua délky tělesa) a dilataci (prodloužení) času (zahuštění bodů časoprostoru absolutního vakua času, který pak trvá déle), a to při konstantní energii a relativistické hmotnosti z hlediska pozorovatele i pohybujícího se tělesa. Růst hmotnosti pohybujícího se tělesa oproti tělesu v klidu souvisí s výše uvedeným zahuštěním (růstem počtu) bodů časoprostoru absolutního vakua v čase, tedy s výše uvedenou dilatací času z hlediska pohybujícího se tělesa, kdy se jak z hlediska pozorovatele tak z hlediska pohybujícího se tělesa zvětší celkový počet časoprostorových bodů absolutního vakua tvořících pohybující se těleso v čase v důsledku větší hustoty těchto bodů v dilatovaném čase.
To, že se při zrychlujícím pohybu tělesa přeskupují body časoprostoru absolutního vakua tvořících délku z jeho hlediska do bodů časoprostoru absolutního vakua tvořících čas z jeho hlediska (jde o kontrakci délek a dilataci času) je dáno zřejmě vlastnostmi časoprostoru jeho zakřivením, tedy vlivem nejvyšší dosažitelné rychlosti světla ve vesmíru.
(viz. též: www.filosofierovnovahy.sweb.cz ) |
Edited by - Dalibor Grůza on 01/04/2009 10:54:22 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 01/04/2009 : 10:58:46
|
není problém - na raketě A i na raketě B dojde ke zpomalení času a čas na nich bude probíhat uplně stejně...
Rzwalde.
Hehehe a mám tě na lopatě.Skus o tom chvíli přemýšlet.Kdyby to platilo dle tvého,pak by to spomalení času muselo být dvojnásobmé,protože By došlo ke spomalení na každé raketě (díky zrychlení) Jenže se jedná pouze o projevy spomalení díky měření s hlediska jedné i druhé rakety jako pozorovatele a kdyby toto se dělo v prostoru,kde jsou dané souřadnice a bylo to posuzováno z hlediska těchto souřadnic k žádnému spomalení času by vůbec nedošlo a to ani na jednom s těles a to je vyvozená skutečnost,kterou sice nemůžeš naměřit, ale můžeš ji logicky vyvodit. A o to jde. Pohyb v prostoru je možný,ale v čase nikoliv,protože čas je konstantní be ohledu na pohyb těles. Rychlost těles v prostoru rychlostí světla je možný,ale není měřitelný s pohledu pozorovatelů. Je však možné vyvození. Když vezmeš zžeba planetu Zem a vezmeš v potaz všechny tči její pohyby,čili kolem osy, kolem slunce a kolem jádra galexie,Určíš jeden bod na Zemi,pak můžeš dojít výpočtem k tomu že se tento bod vůdči souřadnicím galagie,které je možno určit protože se jedná o prostor ohraničený,že se pohybuje rychlostí světla. A hin se hukáž strýcu.Nastartuj kalkulačku a počítej.Do smrti na to máš dostatek času. Uvědom si však,že se jedná o rychlost,která se díky všem těm pohybům neustále mění a počítat můžeš pouze tehdy, změníš li si stav na statický,čili v jednom okamžiku.Pouze v určitém okamžiku se všechny ty rychlosti skládají a výsledkem je ta rychlost vůdči souřadnicím galaxie.V dalším okamžiku ta rychlost může být docela jiná. Ty rychlosti si může vygooglovat.Horší asi bude počítat dráhu v čase na oběžné dráze kolem středu galaxie, protože se jedná o X světelných let a musel by sis výpočty dojít k tomu, jakou dráhu urazí Země za jeden rok a dojít až k rychlosti za hodinu,připočítat rychlost rotace Země koem osy a rychlost Země kolem slunce. Ta vypočítaná čili vyvozená rychlost tě zřejmě dost překvapí a nejspíše tě připraví o jednu uznanou pravdu. Tvé doporučení toho opakování před spaním si vezmu k srdci,ale až tohle vypočítáš a budeš schopný své= doporučení opakovat.Opakuji,že ten bod na Zemi má tu rychlost pouze v jeden ideální okamžik,ale dá se s tím počítat, když sečteš všechny ty rychlosti,takže žádný problém to není. Zajímala by mne odpověď na zvláštní otázku. Chodíš na VŠ. Zajímají tě víc vědomosti, nebo dosažení diplomu? Tato otázka sice s tématem vůbec nesouvisí,ale pomůže mně pochopit tebe a tvůj přístup.Je li tvou prioritou dosažení diplomu,pak se musíš shodovat s tím co je uznáno bez ohledu na to zda je to chybné, nebo správné. Za správné,ale stojící v opozici s uznaným dostaneš za pět a diplom je v háji,pokud ovšem nedokážeš dokázat,že je uznána chyba. Dokážeš li to,pak sice zvítězíš,ale řada profesorů tě nebude mít v lásce.Svoboda tvého myšlení tedy stojí proti tvému zájmu. Moje svoboda myšlení dána tím, že mně vlastně o nic nejde,vyjma poznání samého a s toho vychází můj přístup. Proto mohu být kacířem,pokud mně logika ukazuje, že to uznané je chybné. Jenže potom se nemůžeme shodnout,jedině že bys zde ve foru, ve kterém vlastně o nic nejde skusil myslet svobodně a ve škole tak jak musíš.
MB |
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 01/04/2009 : 15:07:10
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Hehehe a mám tě na lopatě.
i kdyby...tak nejde o mě, jde o relativitu a tu bys na lopatě neměl...už jednou jsem se musel doinformovat, protože jsem si nebyl moc jistý svou odpovědí..to bylo tehdy, když jsem tu dva dny mlčel :-P
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Skus o tom chvíli přemýšlet.Kdyby to platilo dle tvého,pak by to spomalení času muselo být dvojnásobmé,protože By došlo ke spomalení na každé raketě (díky zrychlení) Jenže se jedná pouze o projevy spomalení díky měření s hlediska jedné i druhé rakety jako pozorovatele a kdyby toto se dělo v prostoru,kde jsou dané souřadnice a bylo to posuzováno z hlediska těchto souřadnic k žádnému spomalení času by vůbec nedošlo a to ani na jednom s těles a to je vyvozená skutečnost,kterou sice nemůžeš naměřit, ale můžeš ji logicky vyvodit.
z hlediska A bude na A čas plynout normálně, z hlediska A na B plynout dvakrát pomaleji, výpočtem A zjistí, že na B plyne jednou pomaleji... ..z hlediska C, od kterýho se symetricky vzdalují bude A i B zpomaleno stejně... ..nikde v tom není žádný rozpor..
quote: Originally posted by Miloslav Bažant A hin se hukáž strýcu.Nastartuj kalkulačku a počítej.Do smrti na to máš dostatek času.
ve skutečnosti je tohle spočíst jednoduché...dosazení do vzorečku....jediné, co musíš naměřit je míra Dopplerova posuvu vůči mikrovlnému pozadí...a celkově tento pohyb dělá něco kolo 400km/s
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Horší asi bude počítat dráhu v čase na oběžné dráze kolem středu galaxie, protože se jedná o X světelných let a musel by sis výpočty dojít k tomu, jakou dráhu urazí Země za jeden rok a dojít až k rychlosti za hodinu,připočítat rychlost rotace Země koem osy a rychlost Země kolem slunce.
proč to zase zesložiťuješ...dráha v čase je stáří a to lze odhadnout jen pro vesmír, ne pro žádný objekt, protože nevíš, jak ve své historii zrychloval nebo zpomaloval... ...uplně stejně jako s dráhou prostorovou
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Zajímají tě víc vědomosti, nebo dosažení diplomu? Tato otázka sice s tématem vůbec nesouvisí,ale pomůže mně pochopit tebe a tvůj přístup.Je li tvou prioritou dosažení diplomu,pak se musíš shodovat s tím co je uznáno bez ohledu na to zda je to chybné, nebo správné.
no já mám pocit, že mou prioritou není ani jedno, mou prioritou je flákat se na koleji, například teď je mou prioritou podívat se na pána prstenů... :-D
..jinak i kdybych nesouhlasil s oficiální vědou, tak mi to přece nebrání dosažení diplomu --- prostě jen na zkouškách odpapouškuju to, co jsem se neaučil a s čím nesouhlasím. Nemusím své názory nutrně vytrubovat u komise ;-) Myšlení nikdo nepřikazuje, pouze se přikazuje jednání.. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 01/04/2009 : 15:34:18
|
kdyby...tak nejde o mě, jde o relativitu a tu bys na lopatě neměl...už jednou jsem se musel doinformovat, protože jsem si nebyl moc jistý svou odpovědí..to bylo tehdy, když jsem tu dva dny mlčel :-P Rzwalde. O popření relativity mně ani nikdy nešlo.Šlo mně pouze o chybné vyvozeniny s teorie relativity a abych se přiznal, nejsem sám.řada světových vědců popírá možnost cestování v čase díky rychlosti,jak jsem se kdysi dočetl a tak jsou ty časové posuvy při kterých vesmírný cestovatel přiletěl na svou rodnou planetu ,ktde všichni jeho unámí byli dávno po smrti sešlostí věkem přináleží pouze do licence spisovatelů Sci fi. Ve skutečnosti je toto zcela vyloučené.Je to vlastně ekvivalent toho, co tvrdil ten podivný profesor o zasstavení času při průletu časovými pásmy. Můžeš posouvat hodivky zpět,ale stárnout stárneš stejně, jako bys to nedělal.I kdybys letěl tak,že by bylo stále poledne a slunce jsi měl nad hlavou,čas běží naprosto nezávisle na tom. Je jasné, že rychlost každého tělesa ve vesmíru je relativní z hlediska všech pozorovatelů a STR říká i proč k tomu dochází a jak a proč se toto jeví dilatací času a délky. To popřít není možné a ani to nebylo mým cílem.
MB |
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 01/04/2009 : 15:39:38
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Ve skutečnosti je toto zcela vyloučené.
ok, potřebuješ knížku :-D ...tvou adresu mám už...tak pokud si o příštích Vánocích vzpomenu..jako že asi ne..ale kdyby jo :-D ...tak ti pošlu knížku :-) |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/04/2009 : 07:50:38
|
Rzwalde. V minulém vstupu jsem nejspíše nevědomky našel řešení a uvědomil jsem si to až nyní. STR stále hovoří o pozorovateli a vše vychází s tohoto.Ve svém minulém vstupu jsem napsal,že naše galaxie je prostorem ohraničeným a díky tomu je možné určit souřadnice,čili mřížku vzhledem k níž může být každý pohyb či rychlost určeny a to nikoliv relativně,ale přesně. Potom je zde pohybující se těleso a místo pozorovatele je zde tato mžížka. Jedná se sice pouze o pohyb v tomto uzavřenm protoru galaxie,ale myslím, že je přesnější, než hledat vzrahy mezi pozorovateli. Skus si užít třeba jen v představě takovou mřížku vzhledem k níž se všechna tělesa pohybují a najdeš všechny chyby v STR a v tom, co je s STR vyvozeno a najdeš skutečnost i když jen v rámci galaxie.Tou m´řížkou zmizí každá relativita a určení každé rychlosti a času se stane přesnou skutečností.Rchlost každého pozorovatele bude určena vzhledem k této mřížce a stejně tak i každého pohybujícího se objektu,jako by to bylo na Zemi.Samozřejmě by se muselo jednat o mřížku 3D. Určování rychlostí vzhledem k pohybujícím se pozorovatelům i sledovaným objektům vede ke složitosti a chybám. Určení mřížky v ohraničeném prostoru Galaxie vede k jednoduchosti a přesnosti. Vyžaduje však vyšší poznání galaxie a to v rozměru 3D. Hrubý tvar Galaxie známe i když zatím pouze z našeho pohledu,ale i využítí takového stavu poznání k vytvoření mřížky, vzhledem ke které by byla každá rychlost určena by to mohlo postačovat. Skus se na STR podívat s hlediska té mřížky jako pozorovatele.
MB |
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 16/04/2009 : 09:38:06
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Skus se na STR podívat s hlediska té mřížky jako pozorovatele.
mřížka nemůže být pozorovatel. Pozorovatel je to, co lze potenciálně spojit s nějakým zařízením, které bude něco měřit. Nemůžeš říkat, co "uvidí mřížka", neboť tohle by bylo neověřitelné...
Co je podobné k mřížce -- můžeš určit takovou soustavu, z které lze pozorovat reliktní záření jako dokonale izotropní (tj. energie fotonů ze všech směrů bude stejná) ..a potom můžeš vůči ní určovat "abolutní pohyb". Nicméně to není nijak ve sporu s STR ...je to o definici a o tom, že v každé inerciální soustavě (tj. i v soustavě spojené s reliktním zářením) budou mít všechny fyzikální zákony stejný tvar...
...aneb nezáleží na tom, zda je pozorovatel nějak těsně spjat s nějakou mřížkou, ale záleží jen na tom, jestli je to inerciální soustava...pokud ano, potom zaregistruješ všechny str jevy. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 16/04/2009 : 14:21:26
|
Rzwalde.
Řekl jsem to chybně.Nejde o mřížku jako pozorovatele,ale virtuální mřížku vzhledem ke které bude každý pohyb těles posuzován.Představ si příkladně počítačový program obsahující model naší slunční soustavy. Tento peostor je 3D rozdělený do sektorů určité velikosti a každý pohyb je určován dle těchto souřaddnic třeba virtuální rrealitou v počítači.Ta mřížka určuje přené vzdálenosti, které těleso proletí za určitý čas. V takovém případě bys všechny pohyby posuzoval jakoby nadhledem, nezávisle na jejich vzájemném pohybu a v konstantním čase.V takovém případě bys poznal jak je tomu skutečně a nikoliv jak se to jeví.Poznal bys, že nedochází k dilataci času ani délky.Prostě by se pouze měnil vzdálenost od souřadnic. Nevím, zda mně rozumíš,ale myslím, že jednodušeji to ani říci není možné.S STR vypkĺývá dilatace času a délky.Ta mřížka tě ukáže, že se to tak pouze jeví a ve skutečnosti probíhá čas nezáisle na rychlosti a délka pohybujícího se tělesa zůstává bezez změny. Ber to tak,že o tomto musíš samostatně přemýšlet a nikde se to nedočteš.
MB |
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 16/04/2009 : 14:31:21
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Ta mřížka tě ukáže, že se to tak pouze jeví a ve skutečnosti probíhá čas nezáisle na rychlosti a délka pohybujícího se tělesa zůstává bezez změny.
nikoliv, i kdyby se posuzovaly pohyby těles vůči tvé mřížce, stále vyjdou v souladu s relativitou. Mřížka na tom nic nemění.
1. Pokud ju spojíš s pozorovatelem, bude probíhat transformace tak, jak str řekne. 2. Pokud ji nespojíš s pozorovatelem, nemůžeš vůči ní posuzovat zákony v jiných soustavách.
..jiné možnosti nejsou.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 17/04/2009 : 08:16:26
|
Rzwalde.
To jsou pouze tvrzení proti tvrzení.Představ si,že je každý pohyb přenesen do počítače a ty to vše sleduješ na monitoru. Kdykoliv můžeš znát souřadnice daného tělesa,jeho rychlost vzhledem k mřížce a šas v jakém byla vzálenost uražena opět vzhledem k mřížce.Čili ta mřížka je cosi jako soustava pevných bodů. Každého možného pozorovtela máš na monitoru a tak vše sleduješ zcela nezávisle na všech pozoroxatelích. Skus si toto víc promyslet a nezměníš li názor,pak udej proč a nejen že je tomu jinak. Tak jak jsi to napsal není zajímavé a nic to neříká.
MB |
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 17/04/2009 : 13:37:15
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant To jsou pouze tvrzení proti tvrzení.Představ si,že je každý pohyb přenesen do počítače a ty to vše sleduješ na monitoru. Kdykoliv můžeš znát souřadnice daného tělesa,jeho rychlost vzhledem k mřížce a šas v jakém byla vzálenost uražena opět vzhledem k mřížce.Čili ta mřížka je cosi jako soustava pevných bodů. Každého možného pozorovtela máš na monitoru a tak vše sleduješ zcela nezávisle na všech pozoroxatelích. Skus si toto víc promyslet a nezměníš li názor,pak udej proč a nejen že je tomu jinak. Tak jak jsi to napsal není zajímavé a nic to neříká.
jenže ty první neříkáš proč, jen "jak to je"
...neuvedl jsi důvod, proč se to na mřížce neprojeví... ...jen jsi uvedl, že se to neprojeví...
...ale to má být naopak -- já řeknu, jak to je...a ty řekneš, proč to tak není, potom já řeknu, proč to tak přesto je...
...str se snaž pochopit, ne vymyslet paralelní teorii
...já říkám, že na mřížce bude str platit a ty mi řekni, proč by neměla... |
|
|
Topic |
|
|
|