Author |
Topic |
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 27/10/2006 : 13:01:34
|
Volný citát Budha: "Zasadil jsem v horách Tibetu strom,který má na svých listech znaky abecedy.Najde li se člověk čistý,který dokáže tyto listy urovnat tak aby vznikl smysluplný text,otevřou se před ním všechna tajemství světa a žádný poklad mu nezůsane ukryt." Co vy na to? Dokážete toto podobenství otevřít? ... MB |
Edited by - Miloslav Bažant on 09/03/2007 16:27:21 |
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 13/11/2006 : 18:24:21
|
Miloslave...Všimol si si, že Buddha hovorí konkrétne o jednom človeku, nie o ľuďoch...Ak sa to tajomstvo otvorí pred človekom, neotvorí sa pred ľuďmi...Môže sa otvoriť pred človekom, ktorí bude trebárs sedieť vedľa teba, a ty to vôbec nebudeš vedieť, pretože sa otvorilo pred ním a nie pred tebou...To isté sa môže stať raz aj tebe, a tvoj sused o tom nebude mať ani potuchy...a keby si mu aj niečo také povedal, neuverí ti, pokiaľ bude príliš vzdialený tomuto tajomstvu... |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 13/11/2006 : 23:05:25
|
Ak ma chceš spoznať podľa hudby, tak mám rád Shayne Ward... |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel
Czech Republic
292 Posts |
Posted - 14/11/2006 : 02:36:21
|
Muj pohled na tento strom je... tak trochu jiny. Kdyz se podivam na strom (a neni zrovna podzim nebo zima ), vidim ony listecky, kterych je mnoho. Pokud v nich chce clovek videt zakonitosti, musi byt neustale ve strehu a byt jim blizko - z dalky se muze lehce prepocitat. A tak clovek jde bliz, az vyleze na strom a pozoruje kazdy list. Pocita, pocita a dostava se k nesmyslnym vyrazum, az mu jednou dojde, ze na to, aby spocital opravdu vsechny, musi je utrhnout a seradit. A tak trha a trha... A pismenka abecedy se skladaji k sobe a clovek dochazi k poznani.
Muj pohled na poznani je ten, ze clovek, ktery chce dosahnout vedeni, musi byt pravde skutecne blizko, tak blizko, aby ji videl skutecne celou do nejmensich detailu. Ano, nekdo ma listy vys a jiny niz. Jde jen o to, jak si clovek strom zasadi a jak dobre jej zaleva... |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 14/11/2006 : 05:44:28
|
"Zasadil jsem v horách Tibetu strom,který má na svých listech znaky abecedy.Najde li se člověk čistý,který dokáže tyto listy urovnat tak aby vznikl smysluplný text,otevřou se před ním všechna tajemství světa a žádný poklad mu nezůsane ukryt."
Zasadil som v horách Tibetu strom, znamená, že to bolo ďaleko od ľudí...Symbolizuje to, že to bolo ďaleko od ľudských právd...Znaky abecedy teda neznamenajú ľudské pravdy, ale fragmenty pravdy, ktoré hľadal vo svojom duchu...Ako vieme, Buddha pri hľadaní pravdy sa izoloval od ľudí, a vstupoval do svojho vnútra vo forme meditácie...Meditácia znamená zbaviť sa všetkých svetských myšlienok, a hľadať pravdu pomocou intuície z vnútra. V podstate to znamená nemyslieť na nič, len pred meditáciou požiadať Najvyššieho Stvoriteľa o ukázanie pravdy...takýmto odpútaním sa od vonkajšieho sveta, sa cez svojho ducha, lístoček po lístočku dostal až k pravde, o ktorej hovorí... |
|
|
Erwin
Nový uživatel
33 Posts |
Posted - 14/11/2006 : 07:25:21
|
Slávo, já si myslím, že dnes už to nikdo nepřečte. Za staletí se lidstvo trochu změnilo, mám na mysly myšlení. Podle mě jsou lidé více individuálnější. Převládá existencionalismus, který zakrývá ostatní názory a výru. I Nietzsche ve svých knihách psal, že smyslem života každého jedince je touha po moci. Tato touha zabraňuje naslouchání ostatním lidem. Málo kdo navíc umí poznát sám sebe, natož ostatní. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 14/11/2006 : 08:55:08
|
Milá Harlejko
Každý člověk vidí ten strom jinak a nezáleží na tom, zda je jaro, nebo podzim. Tvůj strom znaků má vždy jen tolik listů, kolik pravd znáš. Pouze tyto listy můžeš urovnat do stené výše, nebo některý list povýšit nad ostatní a potom máš dojem, že tvůj strom má jen jeden list a ty ostatní jsou suché, nebo shnilé. Pokud dokážeš tyto listy do jedné výšky urovnat a to ve svém myšlení, pak dokážeš přijímat to moudré ze všech listů, které tvůj strom má. A o tom to Martinko je.
MB |
|
|
Erwin
Nový uživatel
33 Posts |
Posted - 14/11/2006 : 11:44:17
|
Tak tedy. Tento popisovaný strom poznání nebude nejspíš mým poznáním. Nezdá se mi, že by bylo dobré dávat listy do jedné řady. (dosazujeme-li místo znaků pravdu MB). Je nanejvýš užitečné nechat některé výš a některé níž. Přitom ale o všech věděti. Je dost možné, že příčinou nerozluštění (nedosazení) trvající tisíce let je zapříčiněno nedokonalostí myšlenky. Pro jedince je důležité orientace v pravdách, jejich přijímání i odmítání. Dovolím si jít dokonce tak daleko,tvrdím, že je někdy dokonce nutné pravdu záměrně překrucovat - to je motorem vývoje a nebo brzdou katastrofy.
toto je má pravda a prosím Slávka, aby tuto pravdu přijmul a dal do své řady lístků, jistě přijde k poznání.
kritiku předem přijímám
s pozdravem
EK |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 14/11/2006 : 12:27:42
|
Ervine.
Ale vždyť já také vidím ty listy v různých výškách. Pouze jsem skoušel, jestli mohou mít teoreticky stejnou cenu. Hledal jsem odpověď v historii a cosi poznal. Právě o to poznání jde. Nikdo nemůže být čistým a mít stále ty listy ve stejné výši. Kdo by tvrdil o sobě, že je čistý, znamenalo by to pouze zo, že list pravdy čistoty povyšuje nad listy pravd ostatních.
Ten tvůj list samozřejmě zařazuji mezi ostatní stejně jako tak činím s listy všech ostatních. Říkáš, že toto není tvůj strom. Ale to je v pořádku. Ten strom je zde pro toho, kdo pozná jeho cenu a dokáže hledat. Ten kdo pravdu povyšuje nad pravdy ostatní, tan je k tomuto stromu slepý. Kdyby nebyl, ztratil by cestu k povyšování svého listu pravdy
Hledám pravdu. POkud se podívám na své jednání a zeptám se proč jsem vlastně hledal, mohu odpovědět, že jsem hledal pravdu a mé tvzení by bylo správné. Našel jsem však jen poznání a to i poznání, že pravda je z hlediska procesu myšlení zcela nereálným jevem. Vše je dáno polaritou uložených informací v paměti a tyto polarita není předem dána.Přesto každý člověk tu svou polaritu považuje za pravdu. Nelze to jinak,ale je možné poznat zákonitosti procesu myšlení, poznat tu nereálnost pravdy a poté díky poznání změnit svůj pohled na pravdu. Potom vzniká tolerance k pravdě ostatních, A to tom to je.
MB |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 14/11/2006 : 12:45:46
|
Miloslave...Chceš mi ten strom ukázať?... |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 14/11/2006 : 13:21:51
|
Navi.
Ale vždyť se o to celou dobu snažím. Já ten tvůj strom znaků neznám,ale ze tvých slov jej mohu částečně vyvodit. Na samém vrcholu tohoto stromu je pravda Stvořitele se vším co k této pravdě přísluší. Pod tímto listem jsou listy další,ale ty jsi mně doposud neukázal,protože stále vyzdvihuješ jen ten jeden list. Jen ty sám víš jakou výšku mají ostatní listy tvého stromu a proto ti jej ukázat nemohu. Ty sám ho máš v sobě, ty sám si ho prohlédni. Můj strom je jiný než tvůj a kdybych ti jej ukázal, nespíše bys ho pouze soudil z pohledu svého listu.
MB |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 14/11/2006 : 13:38:22
|
Miloslave...napísal si...Ten Budhův strom prý skutečně existuje a má na svých listech kresbu připomínající znaky Tibetské abecedy, ale nikdo již neví, co bylo dříve, zda ten strom, nebo ty znaky....Ja chcem, aby si mi ukázal ten strom naživo, ako reálny strom z hmoty... |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 14/11/2006 : 13:45:58
|
Navi.
Chceš ode mne abych tě odvezl kamsi do Tibetu a ukázal tě ten strom? Pak se ti přiznám, že jsem tam sám nebyl a nevím, kde ten strom je, nebo třeba již není. Ale chceš li, mohu tě ukázat místo, kde jsem se s ním potkal. Bylo to v knize Alexeje Pludka " Hledání antipoda" Je možné že tu knihu ještě někde najdeš, třeba v knihovně, nebo u přátel. Věř mi, že se tě bude hrozně líbit. Ta kniha je mystično samo,čili tvoje parketa. Ten strom najdeš v povídce stejného jména, čili "Strom desetitisíc znaků." Víc tě poradit neumím.
MB |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 14/11/2006 : 13:46:43
|
Miloslave...Ja na veci pozerám z opačnej strany, preto sa nemôžeme pochopiť...Chápeš?...Tie lísky sú fragmenty pravdy...Aby si sa ju dozvedel, musíš každý ten fragment odhaliť a priložiť k odhalenému...Pravda sa skladá z fragmentov a nie z množstva ohraničených právd...To je ako keby si povedal, že každý štvorček mozajky je samostatná pravda, a že mozajka sa skladá z množstva malých mozajok... |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 14/11/2006 : 13:51:06
|
Takže ten strom je v podobe hmoty mýtus...To som chcel vedieť...Ono aj ktorý strom by vydržal tak dlho, že?... |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 14/11/2006 : 13:56:33
|
Ľudské pravdy existujú len preto, lebo sú ľudia oddelený o Božej Pravdy...Je to súčasť experimentu... |
|
|
Topic |
|
|
|