Author |
Topic |
|
Dalibor
Nový uživatel
Czech Republic
3 Posts |
Posted - 04/01/2012 : 22:54:48
|
Dobrý den,
jsem "filozofie" neznalý člověk a mám na více znalé dotaz.
Existuje někde něco jako "Klíč k určení filozofie?". Tak jako např. existuje botanický klíč k určování rostlin, kde se na základě odpovědí na jednoduché otázky pohybujete ve stromové struktuře až dojdete ke konkrétnímu pojmenování rostlinky.
Neznám názvy všelijakých učení (a upřímně je mi jedno, jak se co nazývá, důležitý je obsah). Hodilo by se mi pouze vědět, jak pojmenovat "světonázor", ke kterému mám blízko. Třeba "postmoderní nihilismus" apod.
Chápu, že takových stromů je víc pro odlišné věci, kterými se filozofie zabývá. Snadné by např. mělo být vytvoření stromu pro určení konkrétního náboženství.
Děkuji |
|
µ???????
Aktivní uživatel
Czech Republic
295 Posts |
Posted - 04/01/2012 : 23:19:18
|
vitaj na fóru
Já o ničem takovym nevim. Možná ostatní budou vědět..
Leda když ten světonázor nějak nastíníš, tak se můžem pokusit ho někam zařadit "manuálně". |
|
|
Gullsy
Aktivní uživatel
Czech Republic
226 Posts |
Posted - 04/01/2012 : 23:22:44
|
Dalibore, aby se tvoje filosofie dala zapasovat do nějaké škatulky, to si raději nepřej, a ani nevěřím, že si to skutečně přeješ.
Filosofické škatulky jsou jako rakve, patří do nich pouze filosofie, či filosofické směry mrtvé.
Filosofie je vznešený název pro život v hledání moudrosti, či spíš život s hledáním moudrosti. Je to malinko jako houpačka, někdy jde nahoru moudrost, což je nejširší možná reflexe reality - myšleno v nejširším možném rámci, a jindy zas nereflektované bytí, které je samo životem.
Filosofie je jako pohled do zrdcadla a tázání se sám sebe - je to živé aktivní svědomí, ovšem ne ve smyslu zpytování viny, ovšem zpytování vlastního soudu. Bytí samo o sobě je kontinuálním soudem, jelikož podstata každého činu, každého rozhodnutí je soudem. Netřeba to vnímat, reflektovat, je to asi tak zřejmé, že dýcháš vzduch - prázdno - ačkoliv bys jej mohl neustále reflektovat za hustou směs nejrůznějších atomů hmoty.
Podle mě mluvíš spíš o postoji, názoru, který vyjadřuješ. To lze přijmout, ovšem filosofie jako taková je žijící proces, je to způsob bytí osobnosti, která zůstává otevřená, oproti uzavřenému orámovanému postoji, či názoru.
Filosofie je tajemství pro filosofa, samozřejmost pro děti. Nejvíce podnětů ke kladení filosofických otázek, a to především - zdůrazňuji - především ke kladení otázky po samotném smyslu filosofie. Ovšem je to jako ta houpačka.
Dospělý houpe dítě, a sám si to neužije. Když klesá a dítě se zvedá, nemůže použít celou váhu, musí brzdit. Když stoupá a dítě klesá, rovněž nemůže dítě pustit naráz a zase musí brzdit.
Život jsou dvě děti na houpačce, filosofie dospělý s dítětem.
|
|
|
Dalibor
Nový uživatel
Czech Republic
3 Posts |
Posted - 05/01/2012 : 02:47:05
|
µ???????: Škoda. Děkuji, ale předpokládám, že to manuální zařazování nějakých mých názorů by pro nikoho jiného nebylo nijak přínosné :-)
Gullsy: Nechci se zařazovat do nějakých škatulek. Jen chci vědět, jestli je můj pohled na svět blízký nějakému tomu "pojmenovanému pohledu" XYZ, protože by to mohlo někdy podstatně zefektivnit komunikaci.
Mohl bych pro potřeby nějakého vysvětlení či argumentace vzít ten XYZ jako základ, nad nímž ukážu svou myšlenku nebo postoj. Přitom se s XYZ nemusím zcela shodovat, pokud ty rozdíly nemají vliv na myšlenku samotnou.
Hloupý příklad... Někteří lidé v zahraničí neví, co je Czech republic. Takže než bych jim měl vysvětlovat odkud to vlastně jsem, tak raději řeknu Czechoslovakia, čemuž rozumí. A na tom pak budu stavět. Dokud mi jde jen o určení polohy, pak mi pojem Czechoslovakia stačí a nemusím zabředávat v diskuzi do detailů jak se to vlastně s naší republikou má.
Ten příklad není zrovna dvakrát logicky přesný, ale přibližuje, o co mi jde :-) |
Edited by - Dalibor on 05/01/2012 02:48:47 |
|
|
Absolut
Aktivní uživatel
217 Posts |
Posted - 05/01/2012 : 03:49:50
|
Filosofická klasifikace je samozřejmě možná...všechny názory mají svůj daný charakter a mnohdy se v historii filosofie opakují pod scela jinými názvy...některé disciplíny jdou přímo proti sobě a přesto zatím mohou existovat naprosto odděleně- vedle sebe... Myslím, že by i v rámci naši interní diskuse mohlo být zajímavé, kdybys nám zde svůj názor nastínil... Jistým klíčem k filosofické klasifikaci by v absolutním názorovém prostoru měla být logika...Proto se zkus podívat na to, které ismy jsou v příkrém rozporu s tvým názorem a následně se podívej jaká učení jsou s těmito ismy v rozporu...tím bys měl dostat již výsledný filosoficky klasifikovaný ismus svého názoru... Mohl by ses samozřejmě také hned podívat na to, které ismy jsou s tvým názorem v naprostém souladu, avšak cesta absolutního poznávání oproti relativnímu, je z filosofického hlediska-phledu filosofie, která se sna ží o celistvé poznání reality...nesrovnatelně užitečnější...
Absolut |
Edited by - Absolut on 05/01/2012 12:32:43 |
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 05/01/2012 : 12:01:31
|
To máte teda zajímavý nápad. Já teda osobně žádný filosofický směr nemám. Jediné na co jsem se zmohl bylo vymyslet si název "induktivní kombinace" podle metody, kterou k tomu používám a jsem si jistý, že kdybych byl v jiné situaci, kombinoval bych je jinak.
Když si člověk vybírá, kterým směrem se vydá, asi by měl mít nějaký stálý názor. Že někdo nerad škatulkuje je podle mě jenom výmluva na to, že právě nemá žádný názor. Řekl bych, že takový člověk bude hodně nekompulzivní, nestálý ve svých názorech, přelétavý a falešný.
Problém filosofie je v tom, že není nijak aplikovatelná na mezilidské vztahy nebo třeba na vztahy k ženám. Ještě jsem neviděl autora, který by se zmohl na víc než na nějaký popis skutečnosti. Což možná vysvětluje proč se taky filosofické směry určují poměrně sterilním způsobem, mají totiž vědecké ambice a v nich se snaží realizovat.
Vyplývá z toho, že je sice užitečné sledovat nějaký směr nebo tak, ale taky si třeba uvědomovat co v něm chybí. |
|
|
Gullsy
Aktivní uživatel
Czech Republic
226 Posts |
Posted - 05/01/2012 : 14:51:35
|
Tak asi nejdřív vyjít z úplně obecných antagonismů ve způsobu uvažování o sobě a okolí.
Ty versus ostatní: Altruista - Egoista
Nazírání na společnost jako celek: Individualista - Kolektivista
Výchozí principy uvažování: Idealista - Pragmatik
Z toho už jde udělat pěkných pár kombinací. Sebe bych zařadil do Altruistického Individualistického Idealistu a spadám do novostaré škatulky křesťana. Církevní doktrína je kolektivistická, pro mě je víra věcí veskrze osobní a skutečný kolektiv se nachází až pro naplnění vlastní individuality.
|
|
|
neronis
Ultragrafoman
Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 05/01/2012 : 18:16:09
|
Jé, budeme hrát hru.
Egoista, ale mám radost z toho když můžu pomoct lidem aniž by to sami chtěli nebo za to děkovali (takže možná trochu altruista).
Individualista, ale je mi nepříjemně z toho když se spolu lidi baví jenom z povinnosti.
Pragmatik, ale z donucení. Jinak bych měl hlavu v oblacích pořád. I když pak se podívám třeba na někoho věřícího a nevím co si o ideálech myslet, že jsou teda pěkně na hovno.
Každá mince má dvě strany. Všechno není tak horké jak se zdá. Tolikrát se chodí se džbánem pro vodu až se ucho utrhne. Buďme svorní. |
|
|
Sokrates
Aktivní uživatel
Czech Republic
237 Posts |
Posted - 06/01/2012 : 18:18:20
|
Dalibore quote: Existuje někde něco jako "Klíč k určení filozofie?". Tak jako např. existuje botanický klíč k určování rostlin, kde se na základě odpovědí na jednoduché otázky pohybujete ve stromové struktuře až dojdete ke konkrétnímu pojmenování rostlinky.
Neexistuje, protože některé postoje se nijak nevylučují. quote: Hodilo by se mi pouze vědět, jak pojmenovat "světonázor", ke kterému mám blízko.
Tak se jej pokus vyjádřit. Já ti za to slíbím, že ti jej nebudu nijak hodnotit. Nebo by bylo přinejmenším dobré, kdyby si alespoň nastínil, čeho se názor týká. Politiky, boha, poznání, etiky ? |
|
|
|
Topic |
|
|
|