www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Filosofie
 Metafyzika, ontologie, epistemologie
 Metafyzika
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 29/01/2009 :  15:05:01  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.

To je právě omyl. Ufouny jsem nikdy neviděl,ale obyčejné lidi jako ty neb já. ˇCíst myšlenky nedokáží ani oni a myslím, že ani ti ufouni. Noční vidění? Kdesi jsem četl o člověku,který se ve dne schovával a žil v noci,ale ten měl nějakou oční vadu,takže byl citlivější na světlo než ostatní,čili viděl v noci jako my ve dne,ale vedne byl oslepený. Unesený jsem nebyl nikým a ze snu, či schízy si nepřineseš dárek. O neuvěřitelném se nemá mluvit,pokud člověk nechce ztratit důvěryhodnost,ale já nemluvím vážně a jak to myslím,nikdy nikdo mepozná,pokud nezačne svobodně myslet a nezačne si indicie vyhledávat sám.Takový člověk by mohl poznat o čem mluvím a zda to myslím vážně.Myslet svobodně znamená nepřijímat ,ale také předem neodmítat a prostě hledat pro a proti. Rád bych věděl,jestli věříš těm,kteří mluví o setkání s ufony, nemyslím nyní mne.Já jim totiž nevěřím ani slovo,protože zde žádní takoví mimozemšťané nejsou již dlouho,zhruba od první světové války. Vše je tedy lež. Takže sé nemohu divit, že nevěříš ani mně a bude lépe, když si budeš myslet, že blufuji a žertuji. Když za nějaký čas vznikne ve světě nová fáma o třech discích,které zmizely v oceánu,pak si můžeš na moje slova vzpomenout,protože to lež nebude.Potom teprve zde na Zemi budou ti ufouni i když bys je asi od normálních lidí nerozeznal.
C se týká toho modelu gravitačního motoru,pak to je možné reálně skusit,ne proto, aby byla překonána gravitace, ale proto, aby byly poznány zákonitosti a základní energie na které stojí princip celého vesmíru.Létat to nebude, ale ty rozdíly váhy tam budou a dle informací které jsem získal, můžeš dojít téměř až k nulové hmotnosti. Na Nobelovku by to mohlo stačit.Ono letectví nezačalo také proudovými letadly. Studuješ fyziku,takže je to s tvého oboru.Hihihi.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 29/01/2009 :  17:15:20  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant
Unesený jsem nebyl nikým a ze snu, či schízy si nepřineseš dárek.
oni tě dali dárek?! Co jsi dostal? ja cu taký dáárek!! Já letos dostal jen kastrol a peníze :-( Já cii aby mě nějaká hezká ufounka s poblikávajícíma tykadýlkama a sosáčkem dala nějaký hezký dárek :-)

quote:
Originally posted by Miloslav Bažant
Rád bych věděl,jestli věříš těm,kteří mluví o setkání s ufony, nemyslím nyní mne.Já jim totiž nevěřím ani slovo,protože zde žádní takoví mimozemšťané nejsou již dlouho,zhruba od první světové války.
nevěřím. Myslím si, že mají buď mozkovou poruchu nebo si vymýšlí.

quote:
Originally posted by Miloslav Bažant
Když za nějaký čas vznikne ve světě nová fáma o třech discích,které zmizely v oceánu,pak si můžeš na moje slova vzpomenout,protože to lež nebude.

kdybys řekl fáma o 248 kovových ptakopyscích, kteří jsou strážci měsíčního podzemí....tak bych tě slíbil, že budu dávat pozor. Ale téměř určitě se tu časem vyskytne fáma o 3 discích, který zmizely v oceánu. 3 je nezajímavé číslo, disk je nezajímavý útvar a oceán je nezajímavé místo. Když něco zmizí, tak vždy buď v oceánu, v horách a nebo v džungli nebo v poušti. Prostě víc možností není. A disků je vždy buď 1, 3, 5, 7 nebo 11 či 13. Prvočísla jsou klišé. 17 je asi příliš vysoké prvočíslo a lidé si pravděpodobně nejsou jisti, zda náhodou nejde rozložit, tak používají spíš nižší prvočísla.

Edited by - Rzwald on 29/01/2009 17:15:45
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 30/01/2009 :  08:04:42  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.
Tak já se tady namáhám a snažím se zůstat vážný a ty takhle?Vůbec si nevážíš mých šedin ani snahy. Jen počkej zajíci a vzpomeň si na Slávu,až budeš nucen uvěřit každému slovu, které jsem zde pronesl i když nevážně.Musím se tě k něčemu přiznat.Když jsem o tom mluvil,čekal jsem spíše reakci kohosi jiného, nikoliv tebe. Tvůj názor už dávno zńám. Jenže mám dojem, že jeho návštěva zde byla zřejmě náhodná a už se zde nevyskytuje.Škoda, mohlo to být docela zajímavé.Kdyby ses nesnažil za každou cenu popřít vše co řeknu a alespoň z legrace se ke mně připojil,mohla vzniknout pěkná sranda,až by se toho začali chytat další a čím by jich bylo víc,tím větší legrace by byla. Takto je to celkem v háji. Nejhorší na tom je,že tě říkám pravdu ,ale v čem je ta pravda tě neřeknu. Skus hádat.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 30/01/2009 :  11:44:58  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant
Kdyby ses nesnažil za každou cenu popřít vše co řeknu a alespoň z legrace se ke mně připojil,mohla vzniknout pěkná sranda,až by se toho začali chytat další a čím by jich bylo víc,tím větší legrace by byla.
aha..no to by ses ale musel napřed se mnou dopředu nějak domluvit. (btw teď mě napadá -- jak je infinitiv od "kujme" pykle? Kýt pykle? A je kyji pykle nebo kyji pykel? ..to je hodně drsný slovo :-D )

nicméně, MB, mám takovou teorii. Odvážnou teorii...ale zatím se mi osvědčila. Když chci něco Kláře, tak nemluvím k Vaňkovi ;-)
...česky: když svých 5 posledních příspěvků vytrvale uvozuješ oslovením "Rzwalde.", tak jeden má chuť se tajně domnívat, že je to prvoplánovitě určeno pro někoho, kdo si říká Rzwald :-)
Proto není nad to se zeptat toho, koho se chceš zeptat, na místo toho, koho se nechceš zeptat.

quote:
Originally posted by Miloslav Bažant
Nejhorší na tom je,že tě říkám pravdu ,ale v čem je ta pravda tě neřeknu. Skus hádat.

a mě by víc zajímalo, proč mi ji nechceš říct.. :-P
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 30/01/2009 :  14:50:08  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rzwald
jak je infinitiv od "kujme" pykle? Kýt pykle? A je kyji pykle nebo kyji pykel? ..to je hodně drsný slovo :-D )


inf. kout pikle
já kuji pikle
ty kuješ pikle
my kujeme pikle

výzva
já: = tak tohle nevím
my: kujme pikle

konec jazykové odbočky :o))
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 30/01/2009 :  17:56:57  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by noemus

quote:
Originally posted by Rzwald
jak je infinitiv od "kujme" pykle? Kýt pykle? A je kyji pykle nebo kyji pykel? ..to je hodně drsný slovo :-D )


inf. kout pikle
já kuji pikle
ty kuješ pikle
my kujeme pikle

jo vono je měkký i v pikli :-) Já myslel, že to bude souviset s pykáním (kdo kuje pykle, ten pak za ně pyká (v pekle třeba)..tak proto pykle. Pikle je nelogické, protože pikají děti, když hrají hru 'na pikanou'). Každopádně díky za ten infinitiv...nemoh sem to najít.

jinak ježtě ad etymologie, tak jsem dogooglil tohle:
Kout pikle
Z latiny - pungo = pikel (lat. pungo souvisí se známým odborným názvem bodnutí - punkce). Je zde i souvislost s německým slovem Pickel, jehož naše zdomácnělá podoba žije dodnes ve sportovním výrazu pikl, což je název horolezeckého čakanu s ostrým hrotem
k zaseknutí do zledovatělého sněhu nebo ledovce. Úsloví slévat pikel, kouti pikle by podle toho znamenalo vyrábět bodné zbraně k provedení zrady zákeřnou vraždou, později připravovat zradu (úklady) jakýmkoli způsobem. Na vzniku posunutého významu měla podíl
i hlásková souvislost s domácím slovesem spiknout se (ve staré češtině bylo také adjektivum spiklý).
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 31/01/2009 :  08:34:07  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.
Tvoje skušenost je správná.Když chci něco říci Adamovi, nebudu to říkat Evě. Jedině tehdy to neplatí,když Adam mlčí a já bych mluvil fo prázdna.Potom mluvím k Evě o tom co zajímá Adama a čekám,že se Adam ozve.Potom již Evu nepotřebuji a mluvím rovnou k Adamovi.Otázkou je, zda se Adam tudy jen nemihnul a nezmizel.Potom můj rozhovor s Evou neslyší a vše jde do háje. Ty jsi mně sloužil jako ta Eva a Adam je zřejmě v háji a tak další pokračování je zbytečné a sranda se nekoná.
Jenže je otázkou zda to sranda je, nebo je sranda pouze k něčemu cestou?
Skus si představit, že to vše je pravda když neuvěřitelná.Neříkám tomu uvěřit,ale pouze o tom přemýšlet. Skus si představit,že za pár let by již všichni věděli, že to o čem si zde nevážně povídáme byla pravda.Podívej se na náš rozhovor očima těch v budoucnosti. Skus se do takové role vžít a přemýšlej v tom rozměru. Potom nejspíše pochopíš mnohé s dějin světa a třeba i to jaké pozice měli ti, které dnes považuješ za největší autority.Skus se v myšlenkách přesunout do budoucnosti, kdy je peklo již dávno otevřené, kdy existuje sněm spojení pravd a Země přináleží ke spojenému vesmíru. Kouřící auta již dávno neexistují a na místo nich se lidé přepravují v discích vzduchem bez jakýchkoliv splodin a létají do kosmu. S této pozice se podívej na naše rozhovory a cosi by tě mohlo dojít.Nejde o to popřít vše a tím zvítězit.Jde o to naučit se svobodně myslet i za hranicemi běžné reality.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 31/01/2009 :  10:20:08  Show Profile  Reply with Quote
no...nevím....asi by se mi taková budoucnost nelíbila. Teďka do všeho vidím. Něco jak Sylar v Heroes...jestli se díváš na seriál Heroes. Buď vím, jak věci fungují a nebo si to alespoň dokážu představit a nebo vím, kde to zjistit. Ale kdyby prostě bylo všechno z nanorobotů, auta létala vzduchem na energetických polštářích a na dovolenou by se jezdilo na Jupiter...
...nechci se tedy podceňovat :-D ..ale---přesto myslím, že v takové budoucnosti bych nerozuměl ničemu. Pravděpodobně pračlověka by taky frustrovalo, že neví jak se ková železo a rád by se vrátil z toho světa kouzel zpátky ke svým pazourkům....

Pokud to nechápeš -- tak si představ, že by ti ufouni nabídli, že můžeš s nima odletět na trvalo na jejich planetu....a že z rozmnožováním není problém, neboť oni jsou taky z DNA a se vzhledem už vůbec není problém, protože dokážou měnit podobu z jakékoliv do jakékoliv. Naopak jim pomůžeš rozšířit jejich genetickou diverzitu...a to je vlastně důvod, proč přijeli. Ze své genetické zásoby již vytěžili maximum a tak hledají po různých planetách další lidi, s kterými by se mohli rozmnožovat. Jako zástupce Země bylo vybráno asi 10 000 lidí z různých států...mimo jiné i ty. Předpokládám, že by ses k nim rád podíval, ale pak se zase vrátil zpátky sem, k opičkám lidem.

a možná taky ne :-)
..ale spíš jo...
Na tak porkočilou budoucost se dá dívat jako na jiný svět...od ufounů by byl jen ten rozdíl, že lidi jsou stále lidmi a ne ufouny, kteří jen vypadají jako lidi. Každopádně myslím, že za mého života se nic takového nestane a že pokrok bude pozvolný tak, jako je nyní. Doufám, že nemáš pravdu a to né z principu, abych ve všem nesouhlasil, ale protože nechci, abys měl pravdu.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 31/01/2009 :  14:11:20  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ŕzwalde.

Představuješ si ty lidi pod vlivem sci fi filmů a pak se tě vůbec nedivím,že máš k nim odpor.Skus si je představit jako obyčejné lidi jako jsme my. Jejich civilizace je sice starší a vědecké poznání vyšší našeho, což je celkem pochopitelné. I oni se narodí jako děti a rostou a učí se jako my.Někomu to jde lehčeji,druhý s tím má problémym prostě jako my. Ty slabší jedince většinou nepoznáš,nakone ani my nevysíláme do kosmu dementy ,ale jsou tam, jako tady. Je jasné, že bys měl s jejich technikou problémy,ale pro tvoje děti by to již bylo cosi naprosto normálního včetně těch vznášedel. Mluvíš o možnosti podobnosti genetické informace. Je stejná jako naše a částečně vlastně i naše je.Oni byli zde a zde měli děti s pozemšťanyy stejně jako ve spojeném vesmíru žijí potomci lidí ze Země. Na dovolenou na Venuši bys zřejmě nelétal,protože tam není pro život vhodné prostředí,ale když bys chtěl, mohl bys letět třeba na planety přináležející ke spojenému vesmíru i když bys musel počítat s tím, že poletíš několik let a mohl bys létat na planety vývojově mladší.Prostě o to co máš rád bys nepřišel,ale mnoho dobrého by přibylo včetně prodloužení života, vyléčení nemocí se kterými si pozemská medicina neví rady. Jediné oč bys přišel by byly cesty ke zneužité schopností ve prospěch uznaných pravd,protože to lidi rozděluje a vede do válek ohrožujících život. Představ si,že oni v takovém prostředí žijí po mnohé generace a mají to natolik vžité, že jsou před námi ,lidmi pravd a moci zcela bezbranní.Oni by se bránili tím, že v tobě vytvářeli láku k nim samým tím, že by tě dávali svoje schopnosti. Skus si to představit takto, bez těch měňavek a podobných nesmyslů včetně toho, že by chtěli Zemi ovládnout,či se nad nás nějak povyšovat.Představ si je jako obyčejné hodné lidi,kteří ani nedokáží být jiní.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 22/02/2009 :  15:19:19  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Okrefe.
Vycházíme vždy s těch jednotlivin,třeba těch, které jsi vyjmenoval a pokračujeme směrem k jejich podstatě, nebo na stranu opačnou, čili k jejich smyslu. To pokračování nám umožňuje pouze naše lidské poznání.Kam až toto poznání sahá,tam můžeme dojít. Můžeme však i pokračování logicky vavozovat a právě zde je možné zvolit cestu metafyziky,ale také pokračovat v předpokladu ve kterém stále platí fyzikální zákonitosti hmoty a energie. Výsledky těchto dvou cest se diametrálně liší,ale jsou si rovné v nedokazatelnosti,či dokazatelnosti. Kam až sahá lidské poznání je vše jasné,ale to co je za touto hranicí je nedokazatelné,alespoň do doby, kdy až tam pokročí lidské poznání.Metazyzika na tuto hranici dosazuje boha,Posune li se hranice lidského poznání, musí se zákonitě posunout i definice boha,ale stále zde může být.Pokud si však podržím běžný fyzikální přístup,čili stálé doržení přírodních zákonitostí, mohu vyvozovat to co je za hranicí poznání racionálně a směrovat tím další lidské poznání. Přesto mohu dojít k chybným závěrům a to díky zákonitostem, které lidé doposud nepoznali, a které toto svým účinkem řídí.
Určovat začátek v prostotoru,či mimo prostor jsem nepovažoval za nutné. Mimoprostor je příliš daleko za hranicí lidského poznání a nelze jej proto ani logicky vyvodit.Vše co se týká mimoprostoru jsou vždy čisté spekulace.Pro mne je prostorem vše,čili nekonečno mikro a makro prostorů a vše o tyto obsahují. Aby bylo možno uvažovat o mimoprostoru, muselo by být nekonečno kenečné a za tímto koncem by následoval mimoprostor. Pokud uvážím, že atom přináleží do našeho mikrokosmu, čili mikroprostoru, vesmír je makrokprostorem ,pak je možné,že makroprostor je mikroprostorem dalšího makroprostoru a tak dál až do nekonečna a to směrem k mikro i makroprostorům. Prostor je vše co je v tomto celku obsaženo.Mluvit o mimoprostoru se mně zdá být potom naprosto nesmyslným, maximálně je možné označit určité součásti prostoru za neznámé.

MB



Ahoj Slávo,
tady Gato. Dovolím si reagovat. Tvrdíš, že lidské poznání začíná u jednotlivin. Aplikuji-li to na sebe, pak moje poznání začíná ode mě. Sám zdůrazňuji sebepoznání a taky tak jednám, abych takové sebepoznání zvětšil. Samozřejmě nepotřebuji znát boha, abych si připravil něco k snědku nebo abych mohl psát na klávesnici. K tomu potřebuji znát ty jednotliviny. Čím lépe, tím lépe pro mě. Filosofie však usiluje o nalezení moudrosti. Filosof chce být moudrý. Kde nalezne moudrost? V poznání jednotlivin? Dá mi dřevo moudrost? Dá mi voda moudrost? Dá mi oheň moudrost? Nedá. Kdo mi ji dá? Studium moudrých knih, rozhovor se zkušenými lidmi. Tudy vede cesta k moudrosti. Předmět filosofie je jiný než předmět přírodních věd a obě tato vědění nesmí být zaměňována.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/02/2009 :  16:32:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato ahoj.

Filosofie je skutečně hledáním moudrosti,ale filosof hledá poznání příčin a následků a to všemi dostupnými, tedy i tebou jmenovanými cestami. Poznání souvislostí mezi příčinami a následky je rovnou moudrosti. Nikde však není dáno, jakou cestou k moudrosti jít. Mnohdy je sedlák moudřejší učeného filosofa, Ten filosof moudro hledá a hlásá, ten sedlák dle něj žije. Ten filosof je hledá v knihách a ten sedlák pozoruje příčiny a následky v životě a tak je ten sedlák mnohdy moudřejší filosofa. Pro toho filosofa mluví nejvíce to, že to moudro dokáže vyjádřit a třeba obhájit. Ten sedlák dle něj dokáže žít. Co je víc??? Samozřejmě tomu může být i naopak.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 22/02/2009 :  19:19:32  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Gato ahoj.

Filosofie je skutečně hledáním moudrosti,ale filosof hledá poznání příčin a následků a to všemi dostupnými, tedy i tebou jmenovanými cestami. Poznání souvislostí mezi příčinami a následky je rovnou moudrosti. Nikde však není dáno, jakou cestou k moudrosti jít. Mnohdy je sedlák moudřejší učeného filosofa, Ten filosof moudro hledá a hlásá, ten sedlák dle něj žije. Ten filosof je hledá v knihách a ten sedlák pozoruje příčiny a následky v životě a tak je ten sedlák mnohdy moudřejší filosofa. Pro toho filosofa mluví nejvíce to, že to moudro dokáže vyjádřit a třeba obhájit. Ten sedlák dle něj dokáže žít. Co je víc??? Samozřejmě tomu může být i naopak.

MB



Slávo,
samozřejmě že můžu nazvat toho sedláka filosofem. Např. Epiktétos byl otrok a přesto byl filosof. Ta schopnost vyjádřit a obhájit to moudro je důležitá myslím proto, aby ostatní z té moudrosti měli užitek. Ty sám třeba rád používáš přirovnání a fantasii, když chceš jiným vysvětlit něco moudrého. Avšak i zde existuje hranice. Člověk může nízkou formou shodit to moudro. Goethova díla mají obrovský obsah i brilantní formu. Forma je důležitá a pochybuji že sedlák je ochotný mluvit formálně přesně. Mám rád aforismy, ale k tomu, aby je člověk uměl tvořit, potřebuje talent.
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 24/02/2009 :  06:34:11  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gato

quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Gato ahoj.

Filosofie je skutečně hledáním moudrosti,ale filosof hledá poznání příčin a následků a to všemi dostupnými, tedy i tebou jmenovanými cestami. Poznání souvislostí mezi příčinami a následky je rovnou moudrosti. Nikde však není dáno, jakou cestou k moudrosti jít. Mnohdy je sedlák moudřejší učeného filosofa, Ten filosof moudro hledá a hlásá, ten sedlák dle něj žije. Ten filosof je hledá v knihách a ten sedlák pozoruje příčiny a následky v životě a tak je ten sedlák mnohdy moudřejší filosofa. Pro toho filosofa mluví nejvíce to, že to moudro dokáže vyjádřit a třeba obhájit. Ten sedlák dle něj dokáže žít. Co je víc??? Samozřejmě tomu může být i naopak.

MB



Slávo,
samozřejmě že můžu nazvat toho sedláka filosofem. Např. Epiktétos byl otrok a přesto byl filosof. Ta schopnost vyjádřit a obhájit to moudro je důležitá myslím proto, aby ostatní z té moudrosti měli užitek. Ty sám třeba rád používáš přirovnání a fantasii, když chceš jiným vysvětlit něco moudrého. Avšak i zde existuje hranice. Člověk může nízkou formou shodit to moudro. Goethova díla mají obrovský obsah i brilantní formu. Forma je důležitá a pochybuji že sedlák je ochotný mluvit formálně přesně. Mám rád aforismy, ale k tomu, aby je člověk uměl tvořit, potřebuje talent.



Slávo,
škoda žes mi zatím neodpověděl, chci znát tvoji odpověď. Sedlák může být lepší filosof než universitní učitel filosofie, ale chce-li svou moudrost předat, pak MUSÍ umět přesně a jasně mluvit, o čemž u sedláka pochybuji.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 24/02/2009 :  07:17:42  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.

Nemohl jsem odpovědět,protože nebylo možné dostat se na tento web.
Ten sedlák,čili prostý člověk hledá to moudro v pevní řadě sám pro sebe aby pochopil svět koelm sebe a dokázal v něm co nejlépe žít. Ten "profesor" vlastně dělá svou práci a hledá to moudro pro ostatní. S toho vyplývají potřeby jednoho i druhého. Problém se zdělením vznikne tehdy,když se ten sedlák rozhodně své poznání ostatním sdělit,čili supluje práci toho profesora. Potom mu samozřejmě chybí to co potřebuje ten profesor, čili sdělovací schopnosti na úrovni.
A tak je někdy na jedné straně velmi cenné poznání,které ostatní nedokáží díky formě přijmout a na druhé straně plane mudrování,které se prosadí nikoliv díky své cenně,ale dokonalé schopnosti sdělovací. Schopnost naslouchat i tomu sedlákovi se může vyplatit i tomu profwsorovi, protože je to většinou o skutečném životě a nikoliv nějakém průniku jsousna nejsoucnem. Samozřejmě tomu může být i zcela jinak to tímto nepopírám.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 24/02/2009 :  09:40:23  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Gato.

Nemohl jsem odpovědět,protože nebylo možné dostat se na tento web.
Ten sedlák,čili prostý člověk hledá to moudro v pevní řadě sám pro sebe aby pochopil svět koelm sebe a dokázal v něm co nejlépe žít. Ten "profesor" vlastně dělá svou práci a hledá to moudro pro ostatní. S toho vyplývají potřeby jednoho i druhého. Problém se zdělením vznikne tehdy,když se ten sedlák rozhodně své poznání ostatním sdělit,čili supluje práci toho profesora. Potom mu samozřejmě chybí to co potřebuje ten profesor, čili sdělovací schopnosti na úrovni.
A tak je někdy na jedné straně velmi cenné poznání,které ostatní nedokáží díky formě přijmout a na druhé straně plane mudrování,které se prosadí nikoliv díky své cenně,ale dokonalé schopnosti sdělovací. Schopnost naslouchat i tomu sedlákovi se může vyplatit i tomu profwsorovi, protože je to většinou o skutečném životě a nikoliv nějakém průniku jsousna nejsoucnem. Samozřejmě tomu může být i zcela jinak to tímto nepopírám.
MB



Slávo,
domnívám se, že máš představu filosofa jako universitního profesora. Proč by neměl ten sedlák mít povinnost se vyjadřovat na stejně vysoké úrovni jako ten univerzitní filosof. Nemám vůbec na mysli průniky jsoucna nejsoucnem. Noemus má vytříbené vyjadřování a takové očekávám i od toho sedláka, což je málo pravděpodobné, protože prostí lidé nerozvíjejí tyto schopnosti.
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000