Author |
Topic |
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 08/06/2007 : 15:58:43
|
Panove Nejakou dobu jsem byl bez pripojeni, ted jsem nahromadene prispevky zhruba preletl a pokusim se vyjadrit. Nevim, jestli ma smysl snazit se dve vety naprosto dokonale vyjadrit. Podle me popisuji klasicky rozdil altruismus/egoismus. Ja s Miloslavem naprosto souhlasim, ale to je muj osobni pohled. Pokud bych mel mluvit obecne, rekl bych asi. -Jednani dle vety prvni vyzaduje urcite charakterove vlastnosti, ktere nema kazdy. -V tomto ohledu je spolecnost seberegulacni a pokud by narostlo mnozstvi lidi jednajicich dle vety prvni, odpoved na vetu druhou by byla ve vetsi mire od lidi jednajicih na zaklade vety prvni a tedy by jednani dle druhe vety bylo mnohem vyhodnejsi. Pribylo by lidi na zaklade druhe vety jednajicich a vse by bylo zase v normalu. -Osobne nejsem presvedcen, ze ve vyhodach a nevyhodach altruismu a egoismu je nejaky vyrazny rozdil. Kazdemu cloveku vyhovuje neo jineho a to, ze odpovedi na jednani dle vety prvni je za kazdych okolnosti vdek je jen sen.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 11/06/2007 : 14:12:06
|
Oldow.
Stále cítím ze tvých slov určité nedorozumní. Ty dvě věty nemají stvořit nějaký nový a ideální svět.Byly sformulovány proto, aby usnadnily uvědomění si toho, co bylo skryto. Mám tím na mysli fakt, že druhá věta slibuje zisk a dosažení cíle, ale vytváří odpor a cestu k cíli někdy téměř znemožňuje, zatím co první věta říká, že cosi ztratím, ale ve výsledku mnohdy skracuje cestu k cíli. Mohl bych zde rozebírat za pomoci dvou vět třeba problematiku partnerské lásky a stejně tak třeba jednání církví, či velmocí. Nejde o idealistickou zmněnu světa,ale schopnost uvědomovat si příčiny a následky. Mluvit o tom ve světě, kde je dominantní jednání věty druhé je těžké a nevděčné, neboť se vždy najde někdo, kdo za tím vidí jakési mesiáštví,ale o tom to skutečně není. Jestli chceš, můžeš ukazovat modely lidského jednání a já tě ukáži, jak toto za pomoci dvou, či vlastně již třech vět analyzovat a ukáži tě i předpokládaný výsledek, který si můžeš poté ověřit na skutečnosti. Takže pouze situaci, nikoliv výsledek.Myslím, že toto bude nejvýhodnější cesta k tomu, abys pochopil oč zde skutečně jde.
MB |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 11/06/2007 : 19:04:33
|
Miloslave No ja to osobne vidim uplne stejne, ale pokladam to za vec osobnich preferenci a volby a nemyslim, ze je v tom az takovy rozdil z hlediska objektivnich zisku. Vis, ja verim ve vyvazenost systemu. Spolecnost je prodtor, ve kterem dochszi k soupereni a to jak mezi jednotlivci, tak mezi skupinami. Jsem presvedcen o tom, ze behem casu nezvitezi nejvhodnejsi chovani, ale vznikne jakysi ekosystem vztahu mezi lidmi, kde, zjednodusene receno, ma kazdy svou roli. Taky jsem presvedcen o tom, ze pokud cekas od lidi, ze budou o vecech premyslet, tak je precenujes. A pokud cekas, ze se na zaklade sveho premysleni zmeni, tak je precenujes velmi. Zivot je vzdy otazka priorit a ruzni lide maji ruzne priority. Nedokazu si predstavit, jak primet cloveka co o vecech moc nepremysli, aby s tim zacal nebo se dokonce zmeni. Lidske mysleni funguje tak, ze co se mu bude libit si vybere, zbytek necha lezet. Ty tvrdis, ze slusnost se nakonec vyplati a ja jsem presvedcen, ze je to v podstate pravda, pokud ovsem clovek uvazuje odpovidajicim zpusobem. Jak to ale vysvetlis cloveku, ktery je na zaklade svych zkusenosti presvedcen, ze zivot je boj, kde uspeji pouze nejsilnejsi?
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 12/06/2007 : 06:56:53
|
Oldow.
Stále mám dojem, že pro tebe slovo a čin jedno jsou. Vyslovím tedy cosi a cosi musí následovat.Já ten názor nesdílím tak docela. Vyslovil jsem dvě věty a nechávám na ostatních co s nimi udělají. Ten kdo je pochopí, časem pozná, jaké jednání je pro něj výhodnější a to se mu vyplatí. Samozřejmě nemohu za to, že když bude někdo odpovídat větou první na jednání věty druhé, bude vypadat jako hlupák, kterého může každý oškubat jako slepici. Ani já neodpovídám na jednání věty druhé větou první a dostanu li políček, nenastavím druhou tvář, ale pěst. Je však řada situací ve kterých se i taková odpovd věty první na větu druhou vyplácí, že zmizí odpor a ten druhý je veden k jednání věty první, ale to je vždy na úvaze a vyhodnocení dané situace. Moje snaha přinutit lidi přemýšlet? Ano je zde.Možná je marná,ale kdyby se našel jeden jediný člověk kterému by tato cesta cosi dala, pak nebyla zbytečná. Ty jsi mladý a mladí mají tendenci brát vše, nebo nic.Když však přijdou léta a skušenosti, spokojíš se i s částí. A tak uvažuji já.
MB |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 14/06/2007 : 05:04:27
|
Miloslave Jo, to je spravny pristup, ber, toje vyhoda, neber, mas smulu. Ja jsem si vytvoril pohled na svet, ve kterem je mi pohodlne a asi bude pomerne podobny. Presto si nemyslim, ze jednani podle pvni vet je pro kazdeho, mylsim, ze nekteri lide ho proste nejsou soustavne schopni. Podle me je dulezite uvedomit si nekolik faktu. Nejdriv naprosto nejpodstatnejsi dva Vzdycky je to neco za neco.
Zivot je plny rizik, pokud nedokazes s klidnou tvari odpocitat naklady nutne na jejich vyrovnani, sam si pridelavas vrasky, tvuj problem.
a ted ty mensi. Mas moznost pomoct? Tak pomoz, vrati se ti to, az budes neco potebovat, vstricneho cloveka nenechaji blizni ve srackach Uvedom si, kdo je puvodcem tvych potizi. Ano system stoji za houby, vzdycky stal a vzdycky bude, smir se s tim a zarid se podle toho jak chces. Nekdo ti ublizil? Nastav druhou tvar a neprojevuj zadny vztek. Ublizil ti znovu? Usmej se, pokrc rameny, odejdi a az dostanes prilezitost, bodni mu kudlu do zad takovym zpusobem, aby se zatracene dlouho vzpamatovaval. Lide jsou ruzni, ale maji k tomu duvod. Lide se obcas chovaji hloupe a muzou zpusobovat problemy pokud se budes chovat chytre a problemy s usmevem vyresis, budou ti vdecni a nebo taky ne. Chyby hledej nejdriv u sebe, predejdes trapnym situacim a zmytecne zasti. Sebeucta se da postavit na prostem faktu, ze jsem dobrym sam sebou, neni k ni potreba velke auto. Cest se da prodat, ale neda se koupit nazpatek
Nedokazu si predstavit, jak bych se mohl chovat podle prvni vety, kdybych nebyl naprosto beznadejny idealista. Vsichni lide ale nejsou idealiste. Rika se, ze ideje jsou neco, o co cloveka pripravi realny zivot. No, jsem zvedav, nechapu proc je tedy mnoho lidi zahazuje uz predem. Rikam, osobne s tebou souhlasim, ale nemyslim si, ze je hlasani prvni vety cestou ke svetovemu miru, protoze nekde holt o ty ideje prichazi lide rychleji. Meli jsme holt to stesti, ze jsme se naodili do klidne zeme s poradnou siti verejnych knihoven.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 14/06/2007 : 07:34:49
|
Oldow.
Stále cítím ze tvých slov,že bereš vše ric, nebo nic. Já jednám dle první věty sice trošku víc, než před poznáním dvou vět a jejich zákonitostí,ale nikoliv výhradně. Dávám i když třeba vím, že se mně to nevrátí,protože dávám těm které mám rád. Dal bych i tehdy, když bych dvě věty neznal a stejně bych to, že se mně to vrátí nečekal.Jenže ono se to vrací, třeba se spožděním a mnohdy získám víc, než jsem dal. Protože dvě věty znám, tak vím, že je to důsledek. Dělal jsem i mnohdy experimenty, při kterých jsem odpověděl větou první na jednání věty druhé a vůbec jsem nečekal, že by se mně to vrátilo v podobě věty první,ale často se tak stalo.Ukáži ti příklad.Když jsem nastoupil na nové místo, byl tam člověk, kterého nikdo neměl rád,ale jako řemeslník uměl a tak byl parťákem. On toho zneužíval ve svůj prospěch a ostatní nepustil k pořádné práci a tak odtud odcházel jeden zámečník za druhým. Do takové pozice jsem se dostal a nevěděl jak z ní ven. Jednou byla porada a ředitel vymýšlel různé nesmyslné teorie o tom, proč zde žádný zámečník nevydrží. A tak jsem mu to řekl a to přede všemi. Důsledek byl okamžitý. Druhý den už nebyl parťákem, protože se ke mně přidali i ostatní a potvrdili to co jsem řekl. A nastal boj. Nyní jsme byli rovnocenní a dostávali jsme stavby od začátku do konce. Počet zámečníků rostl a tak on vedl jednu partu a já druhou. Já jsem se o něj příliš nestaral, ale on si vymýšlel vše možné aby mne pošpinil a znemožnil. Všichni čekali, jak ta bitva skončí a čekali, že se přinejmenším povraždíme mezi sebou.Dokonce jsme se jednou i porvali. Jenže to již bylo v době, kdy jsem skoušel platnost dvou vět a tak jsem se rozhodl skusit sílu první věty. Začalo to na maličkostech a mohu tě říci, že byl s toho pořádně zmatený. Jenže potom začal ospovídat stejně a začali jsme si navzájem pomáhat. Když slavil šedesátku, nechtěl na oslavě nikoho jiného muzikanta, než mne a téměř celý večer se točil kolem mne. Nikdo nevěděl, co se vlastně stalo a proč se ten člověk ta zmněnil a nevěděl to ani on sám. Proč tě to říkám? Abys pochopil, že zde nejde o to jednat dle první věty abys cosi získal,ale jde o to tyto věty pouze znát, dokázat analyzovat různé situace a třeba i skoušet, co to v dané situaci udělá. O víc nejde. Tvoje poznání zákonitostí dvou vět poroste a mnohé co bylo neřešitelné bude zcela jednoduché. Začneš chápat třeba i příčiny a důsledky v politice a podobně. Začneš chápat,že lidská moc jako termín obsahuje protiklady, které k sobě nepatří a ty je dokážeš od sebe oddělit. Čili jedná se o poznání, které tě pouze ukáže cestu k poznáním dalším a v životě tě může někdy i pomoci.
MB |
|
|
Topic |
|
|
|