www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 hodnoty (pravda)
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 11/11/2008 :  18:50:00  Show Profile  Reply with Quote
quote:
(a Fuchs mě překvapil, že se zdá, že se jen vlažně postavil k výroku, že jsou i silnější hodnoty než pravda)

Mě taky, dokonce by mě zajímalo kde to rozebírá, tohle je zajímavá myšlenka.

quote:
říkat pravdu:
1. o sobě sobě
2. o druhých sobě
3. o sobě druhým
4. o druhých druhým
5. o všem všem

Tak tohle si pamatuju jenom stěží. Znám pár lidí, kteří plní pouze první dvě pravidla (ti jsou hodně vlivní). A pak znám takové, kteří plní pouze zbývající tři pravidla a ti jsou na tom hodně zle (všeobecně).

Edited by - neronis on 11/11/2008 18:50:52
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/11/2008 :  10:09:23  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Já neznám nikoho,kdo by říkal pravdu sobě, nebo druhým.Každý říká sobě i druhým jen to co si myslí, že je pravda a většinou o sobě tu pravdu trošku přikrášlí aby se jevil lepším než je.Mluvíte zde stále o pravdě,ale je o ní vůbec řeč?Víte a tnáte tu pravdu alespoň sami o sobě? Znáte tu pravdu o druhých? Ani sami o sobě pravdu neznáte a neznám ji ani já.Abych ji znal, musel bych být vševědoucí.Ani o nosu mezi očima neznáme pravdu. Jeden a tentýž nos může být pro někoho krásný,pro jiného ošklivý. Jak chcete říkat pravdu sobě o sobě, když ji neznáte? Jak můžete říkat pravdu sobě o druhých, když ji neznáte? Jak chce říkat sobě pravdu o druhých druhým, když ji neznáte?Do té vaší pravdy se mísí emoce, pocity,sympatie, či nesympatie a řada dalěích prvků a co je nějaká skutečná pravda nevíte vy ani já.
Pravdu považujete za cosi cenného a cosi co člověka povyšuje a povznáší,ale ve skutečnosti je pravda vždy pouze to, za pravdu uznáte.Protože každý uznává pravdu jinou, je pravda tím co lidi rozděluje, staví do opozice a životu škodí. Teprve když toto pochopíte,je to krokem k toleranci, sblížení a životu,protože poznáte, že pravdy druhých mají stejnou cenu jako ty vaše. Není tím podstatným pravda,ale to co životu slouží. Život má větší cenu, než jakákoliv pravda. Zemře li člověk,čili ztratil život, nemá pro něj jakákoliv pravda ani ten nejmenší význam.Jakou cenu by měla pravda,kdyby na Zemi nebylo života???

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 12/11/2008 :  12:01:13  Show Profile  Reply with Quote
MB, jedná se o pravdu tak, jak ji definoval noemus...

...tedy o přesvědčení, nikoliv o objektivní pravdu
...tedy říkat pravdu druhým znamená říkat jim to, o čem jsem sám přesvědčen, že je pravda, nikoliv to, co je pravda doopravdy (tu doopravskou pravdu totiž znát nemusím)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/11/2008 :  13:48:13  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.

Nojo, ale je potom správné tomu říkat pravda?

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 12/11/2008 :  16:59:59  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant
Nojo, ale je potom správné tomu říkat pravda?

Mluvil jsem o lhaní nikoliv o pravdě
Když řekneš nepravdu, o které si myslíš, že je to pravda, pak nelžeš. Pravda to ale není!

Šlo mi o rozdíl mezi nepravdou a lží. Lež není opakem pravdy. Opakem pravdy je nepravda. Co je opakem lži, to je těžko říct, ale možná, že by se dalo říct, že upřímnost.
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 12/11/2008 :  17:02:28  Show Profile  Reply with Quote
V této souvislosti bych pak v oněch stupních pravdy asi neměl mluvit o pravdě ale o upřímnosti.

Jenomže v běžné řeči je slovo pravda vykládáno volněji a v zásadě se kryje s významem slova upřímnost. Respektive s opakem lži
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 12/11/2008 :  17:27:07  Show Profile  Reply with Quote
Mluvíš pravdu? = Jsi upřímný?

když si to vezmeš v angličtině, tak se používá spíš:

Are you sure? = Jsi si jistý?

A slovo upřímnost lze přeložit jako "honesty", nicméně má x dalších synonym.

Když si to vezmeš kolem a kolem, pak podle mě má v téhle logice rodný jazyk hodně velký vliv na to jaký člověk vlastně je.
Dokonce si myslím, že má komplikovanost jazyku celkem velký vliv na inteligenci i když bych spíš řekl, že na "vyčůranost", tedy svobodu jednání. Pokud jazyk některý (skrytý) smysl nevylučuje, lze jej tak v určitém kontextu chápat právě takovým způsobem, a tedy dojde k ovlivnění vnímání člověka.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 12/11/2008 :  17:32:49  Show Profile  Reply with Quote
Znamená to mj., že v některých zemích slovo ani význam "upřímnost" nemusí znát nebo chápat "naším" způsobem.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/11/2008 :  18:02:48  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Richarde.

Pokud dojdeš k názoru,že jsem hloupý,považuješ to za pravdu,čili to není lež.Nemyslíš li,že jsem hloupý a řekneš že jsem,pak je to lež.Jenže vyřkneš li takovou lež,pak já nemohu vědět, zda je to s tvého pohledu pravdivé,čili upřímnost, nebo nepravdivé ,čili neupřímné. Jenže já třeba hloupý nejsem a tak je i tvoje pravda omylem a vlastně lží i když nevědomou. No a nyní ten motanec rozpleť.Být upřímný neznamená nelhat,protože lež může být nevědomá. A tak je tomu se vším.Kdybys byl věřící ,pak bys považoval vše co obsahuje víra za pravdivé a mne nevěřícího bys soudil jako hloupého,protože neschopného dojít k pravdě. Kdybys byl upřímný,pak bys mně to řekl,ale byla by to pravda? Pokud bůh není, byla by to lež.
Vše má dvě strany a vždy uznáváme pouze a jen jednu z nich, protože ta druhá je opačná. Teprve když si uvědomíme obě strany, je to cesta k vzájemné toleranci a moudrosti. Jenže cesta k tomu je těžká.Upřímnost a bezohlednost je někdy těžké rozeznat.Pravdu od nepravdy stejně tak.Lež od pravdy také nerozeznáš, pokud nejsi vševědoucí. Vždy jen ty víš, zda jsi právě nyní upřímný,ale zda nejsi bezohledný, na to je třeba vyššího poznání a hlavně schopnosti empatie.

Je to vše vlastně o žebříčku hodnot.Pokud stavíš život nejvýše,pak pro tebe pravda není až tak důležitá a mnohem důležitější je podpora života svého i druhých,protože beu nich nejsi nic i kdybys měl tu největší pravdu pravd.Potom se upřímnost nestane bezohledností a lež životu sloužící (třeba ta svatá lež) je pro tebe cennější než krutá a bezohledná pravda.Ceníš li si nejvýše pravdu,pak se často staneš pramenem zla a životu škodíš.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 13/11/2008 :  19:18:26  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Potom se upřímnost nestane bezohledností a lež životu sloužící (třeba ta svatá lež) je pro tebe cennější než krutá a bezohledná pravda.Ceníš li si nejvýše pravdu,pak se často staneš pramenem zla a životu škodíš.

Pro některé lidi je systém důležitý. Tohle je takhle a tohle musí být tedy takhle. Pokud je takový k tomu ještě vlivný, vše bude klapat. Je to jako když na poušti rostou 2 kaktusy a celý život se předhánějí v růstu s vědomím, že jeden z nich ovládne vesmír.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 13/11/2008 :  19:36:26  Show Profile  Reply with Quote
Myslím, že pokud bude základním kamenem jakéhokoli směřování pravda, nakonec se ta pravda projeví a třeba v takovém důsledku, kdy nebude existovat už nic jiného, jenom ta jedna pravda. Dokud ji nenahradí druhá, jakýmkoli způsobem (taky je jenom jedna, že).
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 14/11/2008 :  03:52:13  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by neronis
Je to jako když na poušti rostou 2 kaktusy a celý život se předhánějí v růstu s vědomím, že jeden z nich ovládne vesmír.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/11/2008 :  07:48:54  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Myslím, že pokud bude základním kamenem jakéhokoli směřování pravda, nakonec se ta pravda projeví a třeba v takovém důsledku, kdy nebude existovat už nic jiného, jenom ta jedna pravda. Dokud ji nenahradí druhá, jakýmkoli způsobem (taky je jenom jedna, že).
--------------------------------------------------------------------

Neronisi.

Souhlasím. Pokud však bude na tomto světě život,pak k tomu dojít nemůže,protože život je zmněna a vývoj. Pokud zvítězí pravda a tato bude nevěky neměnná, znamená to, že zde není život.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 14/11/2008 :  08:18:12  Show Profile  Reply with Quote
Ono to v podstatě souvisí i s těmi kaktusy. Život je celek a individualita může být sice spouštěčem čehokoliv, nicméně vždy bude překonána. A pro takový ctižádostivý kaktus to může být až překvapující.
Problém je v tom, co nastartujeme a co nastane. Může to změnit tvář společnosti tak, že spousta záležitostí zmizí. Stejně jako po zavedení náboženství zmizela láska a přišla oddanost/opovržení.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000