www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Filosofie a film
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 08/12/2008 :  04:05:25  Show Profile  Reply with Quote
Tak už to zase píšu dneska potřetí.

MB.
Ten kdo filosofii a moudrost hledá,najde ji v drštkové polévce
Tohle je pravdivé. Aneb ten kdo nemá vidí nepotřebuje oči.

K těm filmům bych řekla asi tolik, že já koukám nejradši na psychologické, a o drogách. Je zázrak, že ještě nevyhradili filozofický žánr, přitom o čem je psychologie? Když se na to díváte, očekáváte od toho přece něco jiného než od normálního filmu, kde účinkují ,,normální" lidi. Jenomže, co? Je to snadné, požadujete nenormálnost, jakési vyšinutí z rovnováhy. Proč? No, neříkejte že vás baví dívat se na mentála, to asi ne. Zajímá vás, proč to dělá. A to je zase filozofie. Tenrokrát týkající se psychiky.
Proč by to příště nemohl být jakýkoliv film?
Můj bratranec se díval na krtečka. A my ho rozebírali na hodině psychologie (Krtečka). Byla to celkem zajímavá diskuze, a to to byl krteček.
(Můj bratranec na něj koukal, jsou mu asi tři a sic nechce dávat pozor na hodinách angličtiny, když říká ,ne", zvedá u toho levou ruku na odpor)
Takže ono z hlediska filozoficko-psychologického nebo jenom filozofického je toho opravdu hodně. Ovšem v těch filmech, od kterých byste očekávali, že to bude na dlouhé lokté, jde většinou o primitivní zápletku.
Což mi připomíná film Ed Wood, který jsem nedávno viděla. Je to o naprosto nemožném režisérovi, snaží se natočit úspěšný film, ale je neúspěšný...No, je to zajímavý pohled do světa filmu a možná i života, jak to opravdu chodí.
Ale jak to prožíval !! To se jen tak nevidí....
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/12/2008 :  07:47:34  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Aneb ten kdo nemá vidí nepotřebuje oči.
Axel01.
Nechybí v té větě slovo? V té citaci chybí slovo i ,které říká že nejen v drštkové polévce, ale i jinde.Takže je to písmeno slovem důležitým.Já té tvojí větě nerozumím. Ten kdo nemá-co? Nemít vidí, je co? Ten kdo dokáže vidět duší, ten nepotřebuje očí. To by bylo možné uznat. I slepý může duší vidět a poznávat.
-------------------------------------------------------------
(Můj bratranec na něj koukal, jsou mu asi tři a sic nechce dávat pozor na hodinách angličtiny, když říká ,ne", zvedá u toho levou ruku na odpor)
---------------------------------------------------------------
Tak s toho já na větvi sedět. Tříletý nechce dávat pozor na hodině angličtiny a ještě k tomu zdvihá levou ruku na vyjádření nesouhlasu? V tom věku? Mně se nechtělo dávat pozor na hodinách ruštiny ještě i v učení a z legrace jsem se naučil (a bylo to dost těžké) na znemení nesouhlasu přikyvovat hlavou jako Bulhaři, takže s toho byli ostatní silně zdezorientovaní. Ne a prikyvovat hlavou. Skus to, jestli to dokážeš a když ano skus to provést před někým. Reakce jsou skutečně zajímavé.
Jinak ten krteček ukazuje lidské vlastnosti,takže tam můžeš najít dost otázek pro filosofické úvahy.

MB
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 09/12/2008 :  14:28:46  Show Profile  Reply with Quote
MB
:-) Ano. Aneb ten kdo vidí nepotřebuje oči.
Psala jsem to několikrát, tak mi to nějak vyklouzlo. A to ,,i" taky. Hledat jenom v dršťkové polévce, no. Mě zrovna moc nechutná a když jsem ji měla na návštěvě, musela jsem ji polykat, abych necítila ty dršky. A bylo to trapný, protože si toho všimli.
Jinak --s tím Krtečkem. To dost dobře nevím jak v tom hledat filozofii. Pocity jsou úplně všude, to je stálá filozofie. My hledali právě ty pocity a nic víc. Ale diskutovat nad tím co to je pocit. Co myslíte vy.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/12/2008 :  16:25:48  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Axwl01
To s tou drětkovou polévkou se jen tak říká je tím řečeno, že ten kdo filosofie hledá, ten ji najde všude. Ten kdo ji nehledá, nenajde ji ani kdyby přečetl a s paměti dokázal citova všechny filosofické spisy.Tu filosofii totiž musí mít člověk tak nějak v sobě.Jinak je to plané plácání a opakování toho co řekli slavní a uznávaní filsofové.
Mno. Cosi se v tomm krtečkovi najde,třeba ten díl o ekologii,ale není toho mnoho, je to skutečně spíše o citech a vlastně také o přístupu k životu,což je vlastně filosofie.
Hovořit o citech se dá různými spůsoby. Je možno je popisovat,ale také analyzovat a hledat jejich podstatu a to již je opět o filosofii.Líbí se tě nějaký kluk.(příklad) Můžeš popisovat co cítíš, ale také může pátrat proč právě toto cítíš a jeho jsou zákonitosti, které právě k tomu vedou. Poznáš a pochopíš li tyto zákonitosti, pak se ve vlastních citech vyznáš.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 09/12/2008 :  23:19:08  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant
Poznáš a pochopíš li tyto zákonitosti, pak se ve vlastních citech vyznáš.

MB, tak já tě jako že s dovolením (i bez něj) jako že chytnu za slovo, tak...už tě držím---a v jiném tématu (http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=947&whichpage=12) poznáš následků ;-)

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 10/12/2008 :  08:57:56  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.

Odpověď najdeš tamtéž. Vyznat se ve svých citech neznamená je plně ovládat,ale pouze chápat, proč tomu tak je.

MB
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 10/12/2008 :  23:55:04  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Axwl01
To s tou drětkovou polévkou se jen tak říká je tím řečeno, že ten kdo filosofie hledá, ten ji najde všude. Ten kdo ji nehledá, nenajde ji ani kdyby přečetl a s paměti dokázal citova všechny filosofické spisy.Tu filosofii totiž musí mít člověk tak nějak v sobě.

Ach tak. A já si celou dobu myslela že to spočívá v té nebohé polévce.

quote:

Jinak je to plané plácání a opakování toho co řekli slavní a uznávaní filsofové.
Mno. Cosi se v tomm krtečkovi najde,třeba ten díl o ekologii,ale není toho mnoho, je to skutečně spíše o citech a vlastně také o přístupu k životu,což je vlastně filosofie.
Hovořit o citech se dá různými spůsoby. Je možno je popisovat,ale také analyzovat a hledat jejich podstatu a to již je opět o filosofii.Líbí se tě nějaký kluk.(příklad) Můžeš popisovat co cítíš, ale také může pátrat proč právě toto cítíš a jeho jsou zákonitosti, které právě k tomu vedou. Poznáš a pochopíš li tyto zákonitosti, pak se ve vlastních citech vyznáš.

MB

Já vám nevím. Pochopit v zákonitostech přitažlivosti se asi moc nedá. Stejně jako v mezích rozkoše. Co bych měla pochopit na slasti nebo přitažlivosti?

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 11/12/2008 :  07:14:37  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Axel01.
Já vám nevím. Pochopit v zákonitostech přitažlivosti se asi moc nedá.
--------------------------------------------------------------------

Ale dá. Vše je v procesu myšlení, ze kterého to svou podstatou vychází.Pokud zákonitosti toho procesu poznáš,pak dokážeš ty zákonitosti přitažlivosti poznat.Poznáš li je,pak víš co hledat abys našla skutečnou lásku.
---------------------------------------------------------------------
Stejně jako v mezích rozkoše. Co bych měla pochopit na slasti nebo přitažlivosti?
---------------------------------------------------------------------
Jak vidím, spojuješ do jednoho celku lásku a sex. Já bych řekl, že se tyto pouze doprovází,ale každ= je o něčem jiném.Chceš li pochopit jedno i druhé, musíš si to od sebe oddělit,protože každé má jinou podstatu. Když to oddělíš můžeš ty různé podstaty pochopit. Jenže pokud jsem se díval na tvůj věk, nejspíše je na to ještě příliš brzy.Zatím by bylo dobré poznat zákonitosti lásky, proč cítíš příjemno, když kohosi vnímáš, proč cítíš nepříjemno, když vnímáš kohosi jiného a podobně.Co vlastně vnímáš a proč se stále vracíš k vjemu toho co vyvolává pocit příjemna a přezíráš to co vyvolává pocit nepříjemna i když je to součástí vjemu jedné a té samé osoby.Proč začneš vnímat to co vyvolává pocit nepříjemna, když získáš v lásce jistotu a proč potom ztrácíš schopnost vnímat to co vyvolávalo pocit příjemna? Proč třeba považuješ za krásného toho, kdo se jiným krásný nezdá být? Takové a podobné otázky je možno otevřít, když poznáš zákonitosti procesu myšlení.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 11/12/2008 :  15:33:47  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Zatím by bylo dobré poznat zákonitosti lásky, proč cítíš příjemno, když kohosi vnímáš, proč cítíš nepříjemno, když vnímáš kohosi jiného a podobně.

MB, řekněme, že to chápu --- a k čemu mi to teď je? Mi je fuk, proč se mi líbí ta a ta holka, pro mě je spíš důležitý, abych se líbil já jí...ale to nijak nemohu ovlivnit ...nebo mám za ní jít a teď ji prostě začít vysvětlovat, že je navýsost logické, abych se ji líbil? :-)
...připomínáš mi trochu Freuda
...Freud věřil (a obecně všichni psychoanalytikové), že když člověk pochopí neuvědomované příčiny svých problémů (psychických), tak že se tím pochopením jaksi nad ně povznese, aktem pochopení že se vyléčí. Praxe ukazuje, že tohle nestačí...dokonce nynější úspěšné terapie (např. reacionálně-emoční psychoterapie) vůbec nějaký příčiny nezajímají, zaměřují se jen na přímé řešení problému.

Takže není až tak důležitá odpověď na otázku "proč se mi líbí"
jako na otázku "jak ho dostat do postele"
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/12/2008 :  08:40:01  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.
Běžné je lásku a její zákonitosti nezkoumat, dokonce skoumání tohoto fenomenu bývá pokládáno za zvrácenost. A tak v tom lidé balancují ode zdi ke zdi,jako třeba ty.POtkáš třeba děvče,které není dle ostatních vzorem krásy,ale tobě se líbí. Ty nevíš proč a tak dáš třeba na ostatní a uznáš, že je ošklivá. Když však víš jak se do paměti ukládají informace a jak se aktivují,pak si uvědomíř, že vjem té dívky obsahuje informace, které máš uložené v plaritě plus a které můžeš aktivovat třeba jen smyslovým vjemem.Ani ta dle norem nejkrásnější dívka tyto bloky obsahovat nemusí a pouze tato je schopna je aktivovat a ty díky tomu cítíš příjemno.Znáš li toto, pak na názory ostatních nereaguješ. Jednáš ve prospěch svých paměťových záznamů a díky tomu cítíš to příjemno.
Je důležité, aby ses líbil ty jí? Jo tak tohle je složitější,protože její paměťové záznamy a jejich polarity nemůžeš znát. Jí se může líbit cokoliv a ty nevíš co. I kdyby jsi věděl co má u ní ozvěnu intenzivní ozvěnu plus,pak mnohého dosáhnout nemůžeš a nemůžeš to implantovat na sebe aby ona cítila ozvěnu plus a chtěla ji cítit znovu a znovu. Přesto je to možné a jsou bloky, které na sebe implantovat můžeš. Jde o to, zjistit jaké to jsou. Příklad. Jdeš s tou dívkou po ulici a ona se ohlédne za jiným. V tu chvíli jistě cítíš nepříjemno a máš chuť jí cosi vyčítat,ale právě to je chvíle,při které můžeš zjistit co v její paměti má ozvěnu plus a stačí se zeptat, co se jí na něm líbilo nejvíc. Kdyby necítila to příjemno ozvěny plus,neohlédla by se a nasnažila se tím příjemný vjem prodloužit. Pokud cosi označí a je to cosi, co můžeš na sebe přenést, třeba účes,můžeš jej na své hlavě vytvořit a ta dívka potom cítí to příjemno při věmu tebe.Uvádím to jen jako příklad a může to být cokoliv a mnohé s toho na sebe přenést nemůžeš,ale pokud pochopíš princip,pak mnohé na sebe přenést můžeš a potom ta dívka získala možnost cítit příjemno při vjemu tebe.

Stále hovořím tak nějak příliš všeobecně a uvědomuji si to. Jenže toto může být plně pochopeno až když je poznání celistvé a prostě víš oč jde. Dostat holku do postele není problémem,když jí dáš dostatek vjemů plus. Potom chce to příjemno oplatit a zesílit. Holu která vjemem tebe nic nezíská, dostaneš do postele pouze násilím, nebo za peníze.Sex lásku je provází,ale není to jedna a táž věc.Příjemno při sexu může být doplňkovým příjemnem při lásce a láska může motivovat k sexu,ale každé je o něčem jiném.Je možná láska bez sexu a sex bez lásky.

MB
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 12/12/2008 :  17:05:08  Show Profile  Reply with Quote
Já bych řekl, že se tyto pouze doprovází,ale každ= je o něčem jiném.

jo to sakra je o něčem jiném. Asi jsem se nevyjádřila dost dobře, když si myslíte že to spojuji.
Naopak si myslim že nemá tady cenu zkoumat proč to či ono, nebo ano, klidně si to zkoumejte ale nevidím smysl.
Já lásku poznávám tak že za to nic nechci a nic mi ani není předurčeno. Je to spíš utrpení a kdo by se podíval sebevíc pozorně nenašel by na tom lásky nic. Ale ta láska je právě něco co vidět není a co nic po nikom nechce, jenom to, aby se měl / měla dobře i za cenu toho, že mu nebo jí na mě nezáleží, bude si dál žít svůj život a třeba si ani nevzpomene nebo si vzpomene v mlhavých vzpomínkách a bude mě mít za úplného idiota. A i tak to pro mě vůči ní ,němu bude mít smysl, protože jsem třeba mohla zařídit byť jen sebemíň něco, co inklinuje k jeho, jejímu blahu.
Pak se dá mluvit o lásce a ta je skutečná jenom když bolí, přijímá toho druhého nedostatky a pořád miluje, i když z toho nic nemá.
Zdánlivě.
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 12/12/2008 :  23:38:25  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by axel01
Pak se dá mluvit o lásce a ta je skutečná jenom když bolí, přijímá toho druhého nedostatky a pořád miluje, i když z toho nic nemá.

Axel, taková charakteristika (to zvýrazněné) se mi nelíbí...

Kdyby láska pouze bolela, pak by to určitě nebyl tak oblíbený a opěvovaný cit..nutně v ní je i hodně radosti...a příjmání druhého je často jejím zdrojem. Pokud vychází z tvého nitra (tj. na prvním místě je tvá potřeba milovat, nikoliv potřeba být milována), tak ani není problém to "i když z toho nic nemá", neboť z toho vlastně má to, že existuje člověk, který bude tvou lásku příjmat...no a vzhledem k tomu, že to bývá často vzájemné....tak je to vlastně celkem supr věc...

quote:
A tak v tom lidé balancují ode zdi ke zdi,jako třeba ty.

jenže já balancuji ode zdi ke zdi z poněkud jiných důvodů..rozhodně ne z toho, že by mě snad nějak ovlivňovaly názory ostatních na vzhled holek, MB...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 13/12/2008 :  08:14:46  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Axel01.

Já s tebou souhlasím. Láska skutečně někdy bolí.Jenže krásně bolí.Když si vzpomenu na první lásku pak vzpomínám na to, jak jsem trpěl, jak jsem si představoval že jí třeba hladím,ale byly to jen sny,protože ona měla ráda jiného. Bolelo to, bylo nepříjemné a současně krásné. Ono se říká, že láska je ach,ale také fuj a že to k sobě přináleží. Ten kdo hledá v lásce jen to ach,ten brzy dojdee k sexu,ale skutečnou lásku nepozná. Zajímavé je, že láska bolí jen tehdy, žádáš li od ní cosi pro sebe. Když myslíš na toho druhého, vede tě to aby mu dávala a nežádala a tehdy je láska krásná, protože máš radost s radosti partnera,kterou sama vytváříš. Když pro sebe nežádáš, dostaneš mnohem víc a jsi Štastná. Žádáš li pro sebe, či se to snažíš dokonce vynutit, jsi nešťastná a potom láska bolí. V lásce víc než kdekoliv jinde platí zákonitost dvou vět.

Rzwalde.
To o těch názorech druhých je jen zlomeček a ukázka logiky,kdy se člověk řídí pravdou uznávanou ostatními a připravje sám sebe o schopnost cítit příjemno ozvěny svých vlastních bloků plus, čili bloků příjemna a lásky.Skus se zamysle nad tím, co jsem napsal Axel. Třeba tam najdeš příčinu svých problémů s láskou.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 14/12/2008 :  11:43:15  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Rzwalde.
To o těch názorech druhých je jen zlomeček a ukázka logiky,kdy se člověk řídí pravdou uznávanou ostatními a připravje sám sebe o schopnost cítit příjemno ozvěny svých vlastních bloků plus, čili bloků příjemna a lásky.Skus se zamysle nad tím, co jsem napsal Axel. Třeba tam najdeš příčinu svých problémů s láskou.

MB, mám protipříklad k tvým blokům: v mé mysli ulpívá jedna dívka z kroužku, svým způsobem by se dalo říct, že ji mám rád (jakkoliv bizardní se tohle prohlášení může zdát, neboť ani nevím, jak se jmenuje, neboť jsem tam nový) ...ale ta dívka se mi --- nelíbí, dal bych jí tak 4 body z 10...opravdu není "můj typ"
...tak mi to vysvětli: nelíbí se mi, neznám ji, ...tak proč si můj mozek stále přežvykuje její obraz a proč k ní cítím náklonnost?

Edited by - Rzwald on 14/12/2008 11:43:44
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/12/2008 :  12:41:29  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.
Dělám jednu chybu a to, že stále hovořím o informacích uložených před rozvojem řeči.´Je samozřejmé, že se informace ukládají do paměti i poté a mají svou ozvěnu plus, či mínus a mají vliv na co co se tě líbí a k čemu cítíš odpor. Ona to však až taková chyba není, protože pochopení tohoto stádia ukládání informací umožňuje pochopení toho, co následuje,protože základní princip je stejný.
Proč ji máš rád i když se tě líbí jak číkáš ze čtyřiceti procent, nevím a vědět to nemohu.Na to bys musel přijít sám.Je třeba si uvědomit, že ji vnímáš téměř všemi smysly. Vizuální vnímání nemusí odpovídat tvým blokům plus,ale může to být třeba její hlas, její vůně. Trošku tě možná překvapí,že těch čtyřicet procent je vlastně hodně.Uvědom si že nevnímáš celek,ale docela malé detaily a pokud mají intenzivní ozvěnu plus, neustále k nim vracíš.abys to příjemno cítil znovu a znovu a platí to zvláště pro bloky uložené před rozvojem řeči. Tyostatní jsi schopný pojmenovat, čili toto je podobné tomuto. U těch uložených před rozvojem řeči cítíš příjemno, ale nekokáže si uvědomi proč.Skus najít fotografii své matky s ddoby tvého nejranějšího dětství, rozděl si její obraz na malé částečky a tyto srovnávej s tou dívkou. Pamatuj na to, že to může být pouhá shoda tvaru vrásky u oka, č úst, či podobně maličký detail. Najdeš li tu čtyřiceti procentní shodu, pak je to hodně moc a mnogdy stačí k lásce mnohem méně. Nenajdeš li shodu ve vizuálním vjemu, můžeš jí najít v jných smyslových vjemech.V zásadě platí,že ozvěnu plus není možné cítit tak kde nejsou v paměti uložené bloky plus.Prostě to není možné, protože k vědomí a pocitu dochází prábě jejich ozvěnou při shodě bloku vjemu a bloku v paměti.

MB
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000