Author |
Topic |
rajis
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
517 Posts |
Posted - 16/10/2008 : 14:58:08
|
Viděli jste někdo film, který byste označili za "filosofický"? Osobně můžu doporučit jednoho z nejfilosofičtějších autorů, dnes již zesnulého Rusa, pana Tarkovskijho (zejména jeho Stalker a Solaris). Nebo Vesmírná Odyssea od pana Kubricka, opravdu nádherný a hluboký film. A co ostatní? |
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 16/10/2008 : 16:35:36
|
quote: Originally posted by rajis
Viděli jste někdo film, který byste označili za "filosofický"? Osobně můžu doporučit jednoho z nejfilosofičtějších autorů, dnes již zesnulého Rusa, pana Tarkovskijho (zejména jeho Stalker a Solaris). Nebo Vesmírná Odyssea od pana Kubricka, opravdu nádherný a hluboký film. A co ostatní?
Stalkera jsem viděl, to je perfektní dílo, Solaris jsem neviděl, Vesmírnou Odysseu jsem viděl tak dávno, že si ju nepamatuju už.
Nicméně bych doporučoval nějaký anime...
..jeden z nejlepších filmů, který jsem kdy viděl byl film Ghost in the Shell 2: Innocence (http://www.csfd.cz/film/91969-ghost-in-the-shell-2-innocence-inosensu-kokaku-kidotai/) ...jinak ten děj napsaný na csfd je trapný --- a komentáře jsou taky ujetý, protože vyzdvihují grafickou nebo hudební stránku filmu, což je ta nejméně podstatná (aneb existují kvalitnější anime, pokud jde o onu animaci)
např. jeden komentář: quote: Nedosahuje sice už takové filosofické hloubky jako jednička a tento "nedostatek" se snaží kompenzovat přehršlem nejrůznějších filosofických keců
toje prasečina, to nejsou filosofický kecy, to jen onen člověk nepochopil... je však pravda, že filosofie je v ní hodně a ne všechny věci jsou rozvedený do detailů, hodně z toho funguje jen jako námět na zamyšlení, přičemž u filmu nemáte čas to promyslet...takže to může na někoho působit jako "přehršle filosofických keců"
jednička je naproti tomu mnohem více dějová (ale jako taky dobrá)
jinak na film Ghost in the Shell navazuje seriál Ghost in the Shell a "sága" končí filmem Ghost in the Shell 2 ...vůbec není nutné vidět vše, co předcházelo (i když i to je dobré), je to ucelený film.
Jinak ještě mi teď napadla triáda Koyaanisqatsi, Powaqqatsi a Naqoyqatsi...nicméně tyto jsou opravdu i hodně umělecké (hudba a obraz) ...osobně z nich největší zážitek jsem měl při Naqoyqatsi, ty dva před tím jsou taková rozšířená a přepracovaná Baraka. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 16/10/2008 : 16:45:37
|
Pánové.
Dle mého názoru je filosofická většina filmů,alespoň pro člověka,který si v nich tu filosofii dokáže najít. A tak by bylo možná snadnější vyjmenovat ty které filosofické nejsou,ale nyní mne žádný nenapadá,nejspíš proto, že mne ničím nezaualy a tak jsem je zapomněl. I v kreslených pohádkách můžete najít filosofii.
Zajímavé by bylo vybrat nějaký film, který jsme všichni viděli,nebo nějaký najít na internetu, shlédnout jej a potom o něm hovořit s pohledu filosofie,kterou jsme tam objevili.Mohla by to být velmi zajímavé diskuse.
MB |
|
|
rajis
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
517 Posts |
Posted - 16/10/2008 : 17:32:14
|
GITS znám velmi dobře. Viděl jsem dva filmy a dva seriály. GITS Innoncence mi připadl hodně filosofický. Týká se i toho co tu hlásal DavidPraha - kdyby ti mozek napojili na umělou realitou - ty to nedokážeš poznat, nepoznáš co je realita a co je uměle vytvořeno. Zajímavě se tam taky rozvíjí problém toho v čem spočívá naše lidskost a jak se liší od dokonalého stroje a jestli člověk s umělým mozkem může být pořád člověk. Velmi zajímavé téma řeší oba filmy. Zvlášť druhý díl. Seriál mi nepřišel tak dobrý, ačkoliv hlavní zápletka byla vždycky natolik zajímavá, že jsem to vydržel koukat až do konce.
Nicméně, třeba taková Vesmírná Odyssea mi připadne mnohem filosofičtější. Naprosto unikátním způsobem tam zobrazuje SPOILER jak člověka postupně ovládají nástroje, které si vytvořil k tomu, aby mu pomáhali.
|
|
|
rajis
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
517 Posts |
Posted - 16/10/2008 : 17:33:48
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Pánové.
Dle mého názoru je filosofická většina filmů,alespoň pro člověka,který si v nich tu filosofii dokáže najít. A tak by bylo možná snadnější vyjmenovat ty které filosofické nejsou,ale nyní mne žádný nenapadá,nejspíš proto, že mne ničím nezaualy a tak jsem je zapomněl. I v kreslených pohádkách můžete najít filosofii.
Zajímavé by bylo vybrat nějaký film, který jsme všichni viděli,nebo nějaký najít na internetu, shlédnout jej a potom o něm hovořit s pohledu filosofie,kterou jsme tam objevili.Mohla by to být velmi zajímavé diskuse.
MB
To je dobrý nápad. Na internetu se dá shlédnout spousta filmů, stejně tak spousta filmů známe všichni, teď ještě něco ale vybrat...ono i v Marečku podejte mi pero by se jistě dala najít nějaká ta filosofie... |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 16/10/2008 : 19:25:34
|
Ja si nepamätám film, ale to bude zrejme tým, že mám "sklerózu". Ak by ste sa chceli na nejaké rozpamätať, tak tu uvediem zoznam najakceptovanejších filmov. A teraz som si spomenul na vysoký filozoficko-humorný obsah v seriáli MASH. Inak mi Rajsi svojou povahou pripomínaš majorku Hulihanovú http://www.csfd.cz/zebricky/nejlepsich-200-filmu/ |
Edited by - navi on 16/10/2008 19:31:04 |
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 17/10/2008 : 04:01:46
|
Nicméně, třeba taková Vesmírná Odyssea mi připadne mnohem filosofičtější. Naprosto unikátním způsobem tam zobrazuje SPOILER jak člověka postupně ovládají nástroje, které si vytvořil k tomu, aby mu pomáhali.
fakt jo? ...tyjo, já si to stáhnu a kouknu na to
(jinak teď --asi před pěti minutama jsem dokoukal na Welcome to NHK---a myslím, že mě to z anime vyléčilo na nějakou dobu...
k čemu je seriál, který působí duševní zhroucení? Film má pobavit, příp. nějak duševně obohatit -- nikoliv duševně rozložit. Negativních emocí lze zažít v běžném životě dost...proč je ještě přidávat do filmů??!) |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 17/10/2008 : 07:19:42
|
Rzwalde. ______________________________________________ Negativních emocí lze zažít v běžném životě dost...proč je ještě přidávat do filmů??!) ___________________________________________________ Protože jsou ldé různě citliví. Pro jednoho je pohádka o Karkulce na zhroucení a druhého musíš kopnout aby si něco uvědomil. Na lidech je, aby si vybírali dle své citlivosti.Prostě něco je pro tebe a něco pro jiného člověka.
Citát: Ten kdo filosofii a moudrost hledá,najde ji v drštkové polévce.
MB |
|
|
Maftík
Aktivní uživatel
Czech Republic
215 Posts |
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 17/10/2008 : 10:10:14
|
quote: Originally posted by Maftík
Nedávno jsem tu nechával (bez reakce) odkaz na toto: http://www.csfd.cz/film/241254-agora
Však ten film majú natočiť v roku 2009 |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 17/10/2008 : 12:19:51
|
Viděli jste někdo film, který byste označili za "filosofický"? Osobně můžu doporučit jednoho z nejfilosofičtějších autorů, dnes již zesnulého Rusa, pana Tarkovskijho (zejména jeho Stalker a Solaris). Nebo Vesmírná Odyssea od pana Kubricka, opravdu nádherný a hluboký film. A co ostatní?
Od Tarkovského jsem viděl Stalkera i Solaris, a také Andrej Rublev Vesmírnou odysseu a další filmy Stanleyho Kubricka(všechny kromě prvních dvou) jsem viděl a řadím je dost vysoko
Za dost hluboký film bych označil např toho Andreje Rubleva ale i Stalkera. Kromě těchto filmů mne (filosoficky) zaujalo např. "Nebe nad Berlínem". A zamyšlení vyvolává i třeba "Udolí včel" V podslední době jsem pak viděl např "Občan Kane" od Wellese, to je taky docela k zamyšlení. Samostatnou kapitolu pak tvoří filmy Ingmara Bergmana (Viděl jsem např. Pramen panny, Lesní jahody, Sedmou pečeť)
Docela hluboký byl také film polského režiséra Krzysztofa Zanussiho, "Iluminace", to rozhodně odpočinkový film nebyl
Takhle bych asi mohl pokračovat dlouho. K některým filmům jsem se musel několikrát vrátit, než mi něco začaly říkat, ale pak se z nich staly mé nejoblíbenější. Aby člověk uviděl něco skutečně krásného, musí nejdříve naučit dívat.
P.S. Ještě bych asi přidal "Poslední pokušení Ježíše Krista", doporučuji všem ateistům i věřícím. |
Edited by - noemus on 17/10/2008 12:24:53 |
|
|
Maftík
Aktivní uživatel
Czech Republic
215 Posts |
Posted - 17/10/2008 : 13:16:27
|
Viděli jste někdo film, který byste označili za "filosofický"?
Údajně se filosofuje v Chocking Hazardu Ale neviděl jsem takže nemůžu doložit ... |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 17/10/2008 : 17:04:41
|
Lidi. Já jsem byl v kině naposledy na Motýlkovi a to mě bylo nějakých 28let.Od té doby si vystačím s televizí.Můj zájem o filmy je zhruba takový. Bratranec má internetovou stránku a na té má volně ke stažení filmy. A tak mně ukazoval, jak to mám stáhnout a do počítače mně stáhnul Knoflíkáře. Jenže se to musí rozbalit s heslem. A tak je to dodnes zabalené.Zatím jsem na to líný a myslím, že ještě dlouho budu.Manželka říkala,že je to o tom, jak někdo zadkem trhá knoflíky s gauče. Takže mně vzala chuť to otevírat.
MB |
|
|
rajis
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
517 Posts |
Posted - 18/10/2008 : 22:08:57
|
Iluminaci jsem si koupil kdysi v Levných knihách, kvůli pověsti režiséra Zanussiho. Přišlo mi to zajímavé, hloubání o podstatě smyslu bytí, zobrazování vývoje jednotlivce...ale nevím nakonec mi ten film vyzněl dost fádně a nedotaženě...jeden z mála filmů, který by si zasloužil podstatně delší stopáž. Viděl jsem od toho režiséra ještě Strukturu krystalu...opět velmi zajímavé a atraktivní téma, ale zase mi to vyznělo v podobném duchu. Každopádně od toho režiséra si seženu více filmů, tohle byly filmy z jeho dost rané tvorby.
Pokušení Ježíše je vynikající film..geniální nápad..není divu, že církev proti němu ostře vystupovala..ale od toho režiséra mi přijde ještě o něco lepší existencionální drama Taxikář.
Bergmanna moc nemusím...ty jeho civilní dramata moc nemusím..ale Sedmá pečeť se mi líbila moc. Z poslední doby mě jinak zaujal film Pí.
|
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 08/12/2008 : 02:19:49
|
pokud byste měli někdo čas, koukněte se na toto (50minut, 413MB, film Rabbits, je to od Lynche (např. Mulholland Drive, Lost Highway,...)..ale nedoporučuju se dívat na csfd, je to avantgardní symbolické dílko, odehává se to celé v jedné místnosti, objektivně vzato je to nesmyslné) http://czshare.com/451903/A4l2/Rabbits.avi nebo http://www.hellshare.com/232946/Rabbits.avi/
titulky: http://www.hellshare.com/232954/Rabbits.srt/ nebo http://czshare.com/451912/Z3gY/Rabbits.srt
...no a pak mi napište, jak jste to pochopili |
|
|
Topic |
|