Author |
Topic |
|
Creasy
Nový uživatel
7 Posts |
Posted - 11/03/2010 : 10:52:05
|
Různá myšlení, náboženství (nebo spíše východní filozofie) praví o jednotě, kde dualismus zaniká ... sice nevím, proč tohle všechno a né nic. Podle šamanů, nějakého Castanedy jsme byli jaksy oklamáni nějakými stvořeními, které odvrátili od absolutna. At už to byl dábel, lidská rasa, fragment celku, boží určení nebo já nevím co, protože tohle je dost možná kravina, stejně jako tvrdit, že to co nám předhazuje společnost, média a materialistickej pohled na svět je OK. Řekl mi to jeden buddhista osobně (berte to jako fakt, i kdzž to nemusí být pravda, to vám netvrdím, že je to náš cíl, ale zkuste se zamyslet nad tou myšlenkou) a to, že všichni dosáhneme osvícení a tím se všechno jaksy navrátí a bude to OK. Sice nevím jak se všichni utnou třeba k buddhismu, ale předpokládejme, že to to skutečně stane ... problém je v tom, co když se to bude zase opakovat? Je to dle mého hra nejvyšší úrovně.
Bud je to všechno skutečně konečné a v tom případě říkám za sebe, že je to na ...
V opačném případě, pokud je tohle všechno pravdivé, se obávám, nebo mě spíše slušně řečeno irituje, že je to hra.
Skutečnou otázkou není smysl života, zda-li je reinkarnace nebo karma, je-li svobodná vůle, zlo dobro, ale no do prdele. Prostě je to jako kdyby si jednota vytvořila hru ... Je to jako když mi mentálně onanujeme nad počítačovými hrami, televizí nebo máme pohlavní styk? Prostě šukáme. Pokud je absolutno, jednota, dokonalost a vytvořila tohle všechno konečno, tuhle hru ...
Udělali byste hru? |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 11/03/2010 : 12:08:57
|
Creasy. Skus se zeptat, co to ta jednota je a myslím, že odpověď bude matná a zmatená.Nakonec na tebe vyrukuje s tím, že jednota je bůh,ale popsat boha nedokáže. Za komunistů byla Jednota prodejní družstvo a scházeli jsme se tam při nakupování. Tam alespoň člověk věděl oč jde. Víra využívá takové matoucí výrazy aby nebylo možné je popřít a tak je lépe si jich nevšímat. Prostě všichni se sejdeme v Tradáda a všechno bude lepší. Lakomec začne rozdávat, hlupák bude řešit rovnice o sedmi neznámých vrah bude lidem vracet životy a zloděj vracet nakradené.Kdy se tak stane? Až nás všechny osvítí světlo polárníh chrousta. Do té doby se nech okrádat, obelhávat a služ kněžím ,protože ti chtějí ráj už nyní (pro jistotu).
MB |
|
|
Creasy
Nový uživatel
7 Posts |
Posted - 11/03/2010 : 12:54:27
|
Křestansvtí je založený imo za účelem manipulace a zdroje ti ani určitě nemusím uvádět ... Ale bud se mýlí buddh. nebo my.
Můžete se ohánět determinismem, dualismem a nihilismem a filozofovat ... Můžete hlásat boha a spásu ... nebo Můžete říkat, ok žiju jen jednou a šmitec ...
Nejlepší bude, projdu-li tím vším a na konci cesty se uvidí ... pravdou je, že jsme limitováni svým vlastním rozumem. Buddhismus nic nepředhazuje ... když jsem se ptal jak se věci mají, řekli mi, že mi můžou nakecat tisíce kravin, ale jak budu vědět, že je to pravdu ... pravdu a věci musím prý zažít ... navíc buddhismus je antimaterialistický, takže o peníze tam nejde ...
Jednotu si představuju jako absolutno, nekonečno ... na druhou stranu si racionálně nedokážeme představit nekonečno. {Jednota ještě existuje u nás ve městě xD) ... myslím, že nejsi blbec, spíše naopak, ale jak víš, že to, co děláš, jak konáš je "vono". Že jsi maximálně spokojený a víš, že to tak má bejt. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 11/03/2010 : 15:45:54
|
Křestansvtí je založený imo za účelem manipulace a zdroje ti ani určitě nemusím uvádět ... Ale bud se mýlí buddh. nebo my. Creasy. Křesťanství vzniklo jako reakce na zlo a nedokonalost tehdejších náboženství a bylo snahou o vytvoření systému lepšího. Buddhismus vznikl jako reakce na stávající stav a byl snahou o vytvoření systému, který by ty nedostatky odstranil. Jedno i druhé a všechny další náboženství i ideologie vzikly podobně. Na samém počátky se vždy jednalo o filosofii a Buddhismus filosofií částečně i zůstal.Každá s těchto pravd vznikla jako snaha o cestu k dobru a společnosti s minimem zla a lidského utrpení a proto byly všechny tyto pravdy lidmi přijímány a uznávány jako pravdy. Čím více bylo příznivců pravdy, tím větší byly schopnosti až došlo ke stavu, při kterém vznikla myšlenka, že stačí ty vzrostlé schopnosti využít a tato pravda nad ostatními zvítězí a výsledkem bude to dobro, které slibuje. A tak byly ty schopnosti zneužity ve prospěch pravdy a v tu chvíli zde bylo to zlo a lidské utrpení, díky jakému ty pravdy vznikaly a následkem toho byl vždy vznik nové filosofie, která měla ty nedostatky odstranit a jsme znovu na začátku. Tak se děje odedávna a tak se děje i dnes. Většinou máme odpor k té pravdě na jejíž zlo si pamatujeme a po několika generacích na to zlo zapomínáme a proto zde všechny ty pravdy zůstávají. Kdyby tě katolíci upálili rodiče, sebrali majetek a tebe zmrzačili,pak bys křesťany považoval za nejhorší zlo. Jenže bys měl děti a ty své děti a ty již by o tom zlu nepřemýšleli a třeba by se stali díky slovům Ježíše katolíky,protože by tuto cestu považovali za cestu k dobru a lásce. A nyní si za katolíky můžeš dosadit komunisty, muslimy, buddhisty a kohokoliv jiného. Jsou si rovni v dobru i zlu, jen některé zlo ještě bolí a na jiné se již pozapmnělo.
MB |
|
|
Creasy
Nový uživatel
7 Posts |
Posted - 12/03/2010 : 11:29:09
|
Řekni, kolik toho víš o buddhismu? Osobně jsem měl k tomu také averzi, ale dost lidí, kteří, říkejme tomu větev psychologie, byli velmi vyspělí a začli rozeznávat ego, manipulaci a lži a jiné obdobné věci, se víc a víc zajímají o buddhismus. Vážně si nejsem naprosto jist touto cestou, ale znáš však "lepší"? |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 12/03/2010 : 14:04:27
|
Creasy. Do svých třiceti let jsem byl jiný člověk a jedno jediné Buddhovo podobenství mne zcela změnilo.Buddhistou však nejsem. Kolik toho o Buddhismu vím? Těžko říci. Měrná jednotka určující množství neexistuje a kdybych znal sto procent a tomu co znám nerozuměl, nemělo by to větší cenu, než to když nevíš nic.A tak může vědět o buddhismi víc ten, kdo skutečně porozuměl jednomu jedinému podobenství, než Dalajláma, který zná zpaměti všechny sůtry a každé slovo a přijímá ten povrch jako svatou pravdu. Buddhismus není měřitelný a proto nemohu odpovědět na tvou otázku.Totéž platí třeba o křesťanství. Čili chybně jsi položil otázku a není možné na ni odpovědět.
MB |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 12/03/2010 : 14:17:38
|
Creasy. Do svých třiceti let jsem byl jiný člověk a jedno jediné Buddhovo podobenství mne zcela změnilo.Buddhistou však nejsem. Kolik toho o Buddhismu vím? Těžko říci. Měrná jednotka určující množství neexistuje a kdybych znal sto procent a tomu co znám nerozuměl, nemělo by to větší cenu, než to když nevíš nic.A tak může vědět o buddhismi víc ten, kdo skutečně porozuměl jednomu jedinému podobenství, než Dalajláma, který zná zpaměti všechny sůtry a každé slovo a přijímá ten povrch jako svatou pravdu. Buddhismus není měřitelný a proto nemohu odpovědět na tvou otázku.Totéž platí třeba o křesťanství. Čili chybně jsi položil otázku a není možné na ni odpovědět.Takže Filosofie- analytická filosofie- programová analýza. Až to zpracuješ, můžem se na toto téma vrátit a diskutovat zasvěceněji.
MB |
|
|
|
Topic |
|
|
|