www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 etika záchranného člunu
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 17/10/2008 :  17:01:03  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Rzwalde.

Nejde o to abyd tloustnul, ale pouze přežil a mimo planktonu by tam mohly být i drobné ryby a řasy. To s tou ponožkou není můj nápad. Četl jsem kdysi knihu o pilotovi za druhé světové války který pžežil díky tomu v záchraném člunu a to dost dlouho. Byl tam však sám, a tak nemohl někoho sežrat a tak si musel pomoci jinak.Kdyby měl flašku rumu,tak by se sám sežral jako prase myslím.(občas)

MB

hmmm....tak jo, to si zapamtuju
(aneb: "Ponožky nebo život!" )
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 17/10/2008 :  20:33:04  Show Profile  Reply with Quote
Jack Sparow jednou ztroskotal na pustém ostrově, kde si pašeráci odkládali velké množství rumu. Tak chlastal dokud někdo nepřiplul.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 18/10/2008 :  08:02:00  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.

A co na to říkal Anglický soud, když ho tam našli úplně "sežraného?".Obvinili ho s kanibalismu?

MB
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 19/10/2008 :  15:05:28  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dalibor Grůza

quote:
Originally posted by Dalibor Grůza

V 19. století se v Anglii odehrál následující soudní případ:
3 muži a chlapec se ocitli v záchranném člunu na moři bez potravy. Jeden muž navrhl, že budou losovat koho snědí. Druhý muž s tím nesouhlasil, tak zbývající 2 muži zabili chlapce a všichni 3 muži ho snědli. Poté je zachránili a 2 muži, kteří chlapce zabili byli tehdy odsouzeni za úmyslnou vraždu k smrti.

Jiný případ z talmudu.
Dva muži se ocitli na poušti s jedinou lahví vody, která stačila k přejití pouště jen jedinému muži. Mají ji vypít oba a čekat, že je někdo zachrání, nebo ji má vypít jenom jeden a druhý má čekat, že ho někdo zachrání, případně má zahynout. Talmud říká, že si ji má nechat majitel. Podle mne by spíše šlo o to, kdo je silnější nebo kdo umí rychleji běžet.

Jak by jste se v dané situaci zachovali Vy?

(viz. www.cbox.cz/ak-gruza , www.sweb.cz/filosofierovnovahy )

Podle mne, člověk, který zabije jiného člověka, je vinen, a to stejně, jako, když se obětuje a spáchá tak sebevraždu.

Řešením je podle mne: Spravedlivý člověk se nedostane nikdy do situace, kdy musí volit mezi svou smrtí a smrtí jiného člověka. Podle mne o člověku, který má za sebou hromadu mrtvol snědených zvířat a rostlin, platí, kdo se smrtí zachází, tak smrtí také schází.

Proto jím pouze rostlinná semena a rostlinné plody s přípustným množstvím vody a soli.

Blíže viz. též: www.cbox.cz/ak-gruza , www.sweb.cz/filosofierovnovahy

Podle mne daná situace je situací, kdy lze vybrat pouze mezi špatnými řešeními. Za špatné řešení považuji jak, když zabiji někoho jiného, tak, i když zabiji sebe v podobě sebeobětování, jestliže nemám zaručeno, že vstanu z mrtvých (např. údajně Ježíš Nazaretský jako bohočlověk apod.).

Obě situace tak v čisté podobě představují příklad neřešitelného dilematu, před který může být člověk postaven a které není schopen nikdy usppokojivě vyřešit. Přemýšlení o tom, jak jej řešit, často vede k poznání lidské bezmocnosti.

Proto řešením obou situací v čisté podobě není zásadně přemýšlení, jak je vyřešit, ale zejména, jak se jim v životě má člověk vyhnout?

(viz. www.cbox.cz/ak-gruza , www.sweb.cz/filosofierovnovahy )

Edited by - Dalibor Grůza on 19/10/2008 15:07:08
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 19/10/2008 :  16:00:00  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Neronisi.

A co na to říkal Anglický soud, když ho tam našli úplně "sežraného?".Obvinili ho s kanibalismu?

MB

Odsoudili ho na 2 roky za užívání nekolkovaného alkoholu a za pašeráctví.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 19/10/2008 :  17:30:40  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Dalibore.

Chceš tím říci, že člověk nemá nastupovat do lodi, která se potopí?Že nemá sedat do člunu bez potřebných zásob, když už udělal chybu na sedl do takové lodi, nebo že s tím, kdo zobe semínka se loď nepotopí?Chceš tím říci,že stačí zobat semínka a člověk se na poušti neztratí, nebo bude mít vždy dostek vody? No jestli je to tak, pak bude maše andulka bez zobání,protože jí ten zob sezobám.

MB
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 24/10/2008 :  13:14:33  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
Pokračování tohoto topicu je z mé strany v topicu Etika záchranného člunu II. Jsme to co jíme?, na:
http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=979

(viz. též: www.cbox.cz/ak-gruza , www.sweb.cz/filosofierovnovahy )

Edited by - Dalibor Grůza on 24/10/2008 13:46:04
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000