www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 O systému
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/10/2008 :  07:09:58  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.

Přikazuješ li,pak máš mnohem větší schopnost přisvojit si cosi z výkonu druhého a to buhužel lidé chtějí.Motivace má mnohem větší účinek než příkaz a represe,ale každý má jen to svoje a někdy toho není moc.A jsme opět u lenosti.Vlastní lenost vede člověka k tomu, aby zneužil svých schopností a získal cosi s práce druhého.Líný nejvíce nabádá druhé k pilnosti,aby s toho měl profit a sám nemusel více pracovat.Proto je spravedlivý pobídkový systém nereálný a nikdy nebude přijat.Nebude li přijat, bude zde trvat nekonečný boj mezi vládnoucími a ovládanými a to na všech stupních.Toto se projevuje vlastně i v rodině.Pokud by se někomu podařilo zavést spravedlivý systém na principu absolutní pobídky, bude proti tomuto systému bojovat nejvíce lidí i když je jediou cestou k věčnému míru.Uvědom si,že všechny ideologie mají smysl jen tehdy, umožňují li někomu zisk čehosi navíc. V takovém systému by tuto výhodu poskytovat nemohly a proto by se rozpadly a zmizely samy od sebe. Zmizel by tedy i spor mezi pravdami a zneužití schopností ve prospěch pravd.
Otázka tedy zní."Chtějí lidé věčný mír???" Já bych řekl, že je jim milejší získat cosi co vzešlo ze schopností druhých. Je to podivné, ale je to tak.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 09/10/2008 :  18:35:04  Show Profile  Reply with Quote
Lidé byli vždy individualitami i když si umí po generace vytvářet iluzi o jednotě, svornosti, svědomí a zájmu o funkci společného systému.
Pokud existuje možnost zneužít jakýchkoli schopností k čemukoli, vždy se najde někdo kdo už na to přišel, nebo na to někdo brzy přijde.
Potom se člověk postaví před své vlastí individuální já a řekne si. Proč si třeba nekoupit něco hezkého?

Edited by - neronis on 09/10/2008 18:36:47
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 10/10/2008 :  03:14:27  Show Profile  Reply with Quote
když jsem četl vaše dva poslední příspěvky...vyvstala přede mnou otázka:

Proč každý touží po tom být jedinečný?
Proč každý touží být součástí něčeho (společenství, hnutí, organizace,...)?

A co je silnější a proč jsou tyto touhy přítomny v člověku zároveň?

Minimálně dokud bude v člověku přítomna touha být jedinečný, nikdy nebude imo možný "spravedlivý" systém, jelikož potom by se měli všichni stejně a stali by se nerozlišitelnými a to by se lidem nelíbilo.

MB, v tvém příkladu, kdy líný nabádá druhé k píli, aby nemusel pracovat...myslím, že je to hlavně proto, aby se mohl vyčlenit. Pokud by neměl nikoho, kdo by ocenil jeho "chytrost", nedělal by to.

K jedinečnosti bych měl první pomoc v podobě následujícího vysvětlení: ...člověk se (z ne příliš jasných důvodů) zamiluje právě do jedné konkrétní dívky a pak chce jen ji, žádnou jinou --- je tedy pro něj jedinečná, mezi zástupem jiných.
...sebe však vnímá normálně (obvykle je jedinec sám sobě normou a podle sebe posuzuje jiné) a evidentně cítí nerovnost mezi normálním sebou a jí jedinečnou...
->
no a proto se začne snažit být taky jedinečným, aby si ona (jedinečná) jeho všimla a taky poznala, že je jedinečný.

podle toho by však člověk měl mít potřebu být jedinečným teprve až po první lásce, což se mi nezdá podobné pravdě, takže to vysvětlení možná nebude uplne ok --- tak vymyslete jiné

a vysvětlení toho, proč lidé touží být součástí masy...to už vůbec nechápu (leda že by svou jedinečnost založili na abnormální normalitě: tedy na tom, že JÁ budu vyhovovat "předpisům" po všech stránkách (zatímco jiným se to třeba nedaří, vyhovět předpisům uplně na 100%)

Edited by - Rzwald on 10/10/2008 03:16:05
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 10/10/2008 :  07:56:07  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
IPC.

I tak je možno chápat moje slova.To že mluvím o vztazích ve výrobě,nemá s Marxistickou teorií nic společného.Navíc Marx s zde dopustil řady omylů a chybných vyhodnocení.Pokud hovořím o vztazích ve výrobě, je tomu tak proto,že nemohu mluvit o všem současně a zde jsou ty vztahy tak nějak zřetelnější a viditelnější.

Co tvoří poute ve společnosti? Velmi široké téma.Základním poutem je vzájemná pomoc,čili vzájemné spojení a doplňování schopností.Jinak by společnost ztratila význam a rozpadla by se.Nikdo nemá všechny schopnosti a proto potřebuje to co vzešlo ze schopností jiných lidí.
Toto je však pouze základ ze kterého logicky vychází vše ostatní.

Jenže je otázkou,co s toho vyplývá pro toto téma???

POčet systémů, které jsem poznal? Tak ten skutečně neznám.Nikdy mne nepadlo toto počítat.Skoumal jsem systémy s pohledu lidských vztahů a využití či zneužití schopností. Zajímala mne motivace, cesty ke vzniku odporu či sporu a hledal jsem logické cesty ke zmizení toho odporu a sporu různým přeskupováním postavení a role člověka v systémech. Toto bylo tím, co mne zajímalo. Znám i mnoho idealistických a utopických systémů, typu slunečního města a podobně, ale stále v nich nacházím totéž.Spravedlivý není žádný systém.Vždy je někomu cosi odebráno a jinému přidáno. V těch idealistických systémech a třeba v tom Marxistickém je odebíráno schopnějším a přidáváno slabším jedincům.Vůdči těm schopnějším, kteří těch svých schopností více užívají k prospěch druhých je to potom nespravedlné a samozřejmě vzniká u nich odpor k takovému systému.Celková prosperita takového systému proto zákonitě klesá. Vzniklý odpor je nutné potlačovat zneužitím schop=ností, což ovšem vyvolává odpor větší,který je třeba opět potlačovat zneužitím společenských schopností.Každý takový systém musí zákonitě padnout. Toto jsem řekl i na povinném politickém školení rektorovi, členovi Krajského výboru KSČ shruba před dvaceti lety. Seřval mne před lidmi jako malého kluka,ale venku mně řekl."Já si myslím naprosto totéž,ale na veřejnosti takhle mluvit nesmíš." Já jsem mu na to řekl." Mluvit o chybách a snažit se je odstranit je vaše jediná záchrana, jinak jako partaj a systém padnete," On si jen povzdechl." Padneme a já to vím,ale promluv o chybách a je s tebe revizionista a najde se kvanta lidí, kteří tě odsoudí."

Tak takto skutečně smýšleli komunisti v dobách své moci. Takto jsem si dovolil mluvit a vidíš? Nic se mně nestalo. Znal jsem však i lidi,kteří nadávali komunistům do sviní a vyhlašovali na veřejnosti,že je třeba komunisty věšet.Říkali si dizidenti a skutečně byli zavíráni. Já jim říkal hlupáci.Čůrali proti větru tak hloupě,že jim to samým létalo do obličeje. To není znak moudrosti.Takoví byli i ti kolem Plastic People. To co dělali nebyl výraz moudrosti, ale nepříčetné zlosti a nenávisti.

MB
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 10/10/2008 :  18:56:21  Show Profile  Reply with Quote
Slavo
jeste ze byli jinak bych skoncil v te polesovne...
Treba si ti nic nestalo, asi proto ze jsi nic neznamenal, nebo se pletu?
Pro me je to povinost skutecneho obcane se bourit proti rezimu ktery zabil nevineho... A byt zodpovednym obcanem je svym zpusobem moudrost

Co se tyce zakladu tak z toho vyplyva vsechno pro hledani politickeho systemu, ale bohuzel kazda otazka, pokud chceme mit odpoved aspon kvalitni, vyzaduje minimalni znalost oboru.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 11/10/2008 :  08:55:29  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
IPC.

Tak to máš stále proti komu se bouřit.Proti církvi,která zabila statisíce nevinných,proti kapitalismu, proti komunismu a vlastně každému ismu. Já považuji za svou občanskou povinnost myslet i když na své úrovni jaké jsem schopen. A tak hledám ve všech těch ismech a ideologiích to dobré a příčiny vzniku toho zla. Tys bojoval proti jednomu ismu a zlo těch ostatních jsi odmítal vidět včetně toho, co bylo v tom ismu dobré. To není znakem moudrosti a filosofického myšlnení.Filosof by měl takové jevy sledovat s nadhledu a bez povyšování a ponižování určité pravdy ismu.Jen tak by mohl najít lepší cestu k životu pro všechny. S tou nenávistí můžeš být PhDr a za jménem mít další tituly,ale skutečným filosofem nebudeš, spíše politikem a zase budou ti, kteří potom budou cítit svou občanskou povinnost v boji proti tobě a tvému ismu. Proto pokládám otázku.

" Chceš být skutečným filosofem, nebo politikem?"

MB
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 11/10/2008 :  13:00:11  Show Profile  Reply with Quote
Slavo
Ty jsi proste demagog.
"Proti církvi,která zabila statisíce nevinných,proti kapitalismu, proti komunismu a vlastně každému ismu"

tyhle tri veci jsem nedal na stejnou uroven, to jsi si vymyslel sam ja bych nikdy takovou hloupost netvrdil.
Navic ty pocty byly pokazde jine, navic ja jsem mluvil o justicnich vrazdach, navic s filosofickeho pohledu ktery ty nedistingujes.
Phdr navic nikdy nebudu nebot tady zadne tituly neexistuji;
Navic si kladu otazku jak muzes me soudit navic kdyz nevis ani co to je filosofie?
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 11/10/2008 :  13:23:08  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IPC

Slavo
Ty jsi proste demagog.
"Proti církvi,která zabila statisíce nevinných,proti kapitalismu, proti komunismu a vlastně každému ismu"

tyhle tri veci jsem nedal na stejnou uroven, to jsi si vymyslel sam ja bych nikdy takovou hloupost netvrdil.

taky bych mohl prohlásit, že i ty jsi tak trošku demagog, neboť MB netvrdil, že jsi to tvrdil ;-)
...on jen naznačoval, že by jsi měl ...a s tím naprosto souhlasím

proč justiční "vraždy" (komunismus) jsou horší než vraždy z přesvědčení (církev)?
...řekni mi jediný rozumný důvod. Pokud takový není, tak proč se bouříš pouze proti komunismu a poč se nebouříš i proti církvi?

Pokud vím, tak komunismus tě dal vždy na výběr, kdežto církev někdy ne (hony na čarodejnice -- čaradejnici nebylo nabídnuto, že když se vzdá svých čarodějných praktik, tak že nebude upálena)

quote:
Originally posted by IPC
Navic si kladu otazku jak muzes me soudit navic kdyz nevis ani co to je filosofie?

a ty to víš? Neslyšel jsem od tebe žádno kloudnou definici. MB se aspoň snaží. Přitom ty filosofii studuješ! (pokud se nemýlím)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 11/10/2008 :  15:27:28  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
IPC.

To, že mám na filosofii jiný pohled než ty neznamená, že nevím co filosofie je.
Dle toho,jak jsi mne označil za demagoga je zřejmé, že vůbec netušíš význam toho slova přesto že studuješ filosofii.Já tě ukazuji rovnost přístupu ke všem pravdám a ideologiím a to je pravý opak demaagogie,kterou ale zřetelně ukazuješ ty svým jednostranným pohledem.
Každá vražda člověka ve jménu jakékoliv pravdy je zlo, nejen justiční.Chceš li však zůstat u justičních vražd,pak můžeš toto téma studovat právě i katolické církve.Což všechny procesy s kacíři a čarodějnicemi nebyly justiční vraždy? Navíc to byly vraždy velmi kruté a nelidské. Kam se za nimi komunisti hrabou. Kdyby platila nepromlčitelnost takových zločinů, církev by musela být zakázána jako zločinecká organizace.A to nemluvím o svatých válkách a křížových výpravách,kde vraždili zcela jako běsi nevinné lidi, ženy i děti ve jménu lásky Ježíše Krista.Komunisté jsou proti nim svatí,ale ty nenávidíš komunisty a z toho pramení tvůj demagogismus.Já na rozdíl od tebe dokáži vidět to dobré třeba i na té církvi a v každém ismu.Jsem tedy filosofii blíže než ty, který ji studuješ nejspíše proto abys dokázal lépe zneužívat svých schopností proti nim.Takových filosofů jsou plné kanály a parlament.
Na hrubý pytel, hrubá záplata.

MB
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 11/10/2008 :  15:44:29  Show Profile  Reply with Quote
napred pro Razwalda
1) Na zaklade ze jsem napsal ze je potreba se bourit proti komunismu, tak MB udelal sophisme: kterym me nabadal bourit se proti vsemu a podsunul tim premisu ze vsechny tri systemy jsou si rovny, (prvni chyba cirkev neni politicky system, tady by me zajmalo co slysite pod pojmem cirkev, pokud tak nekdy v histori bylo tak to nebylo v dusledku aplikace evangelia ale jeho nepochopeni, navic treba sv Augustin resi tento problem O Bozi obci, predpokladam ze jste tohle znali a vzali jste to pri svych uvaha v potaz)

2) Proti cirkvi neni duvod dnes se bourit, pokud vim tak nikoho neupaluje, navic jak Jan Pavel II i Benedikt XVI se nekolikrat omluvili a ucinili mnoho vstricnych kroku. Navic si myslim ze situace je spis opacna, ze cirkev je pronasledovana, nez ze nekoho pronasleduje... Ale pokud RZwalde o necem vis tak mi dej vedet

3) Myslim ze se mylis, nevim jak moc dobre znas cirkevni pravo, ale vetsinou byla dana odsouzenemu moznost se kat, navic pocty odsouzenych inkvizici jsou ve skutecnosti mensi (radove )nez tak jak jsou prezentovany komunistickym dejepisem. Navic u nas s negativnim zabarvenim husitu, jako spravedlivych, ikdyz to je taktez diskutovatelne. Navic bych chtel upozornit ze pokud se o tomto tematu chcete bavit tak jen seriozne a za odkazu na historicke prameny a prace historiku(tim nemyslim zjednodusene statistky na wikipedii): ja celkem mam prostudovane prace Jacques le gof a Dusana Trestika.

4) Co je to filosofie? Samozrejme ze to vim, ale nepovim, na to si clovek musi prijit sam; Navic Slava o tom vi prd soude z jeho prispevku
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 11/10/2008 :  15:57:45  Show Profile  Reply with Quote
Tak Slavou tim jsi tomu dal korunu:
To slysim poprve ze Katolicka cirkev je horsi nez komunismus?
Muzes me to nejak dokazat treba nejaka cisla pokud mas rad statistitiky nebo wikipedii:
muceni
V roce 1252 zmocnil papež Inocenc IV. bulou Ad extirpanda inkvizitory k užívání útrpného práva v případě, že obžalovaný nechtěl vypovídat nebo byly pochybnosti o pravdivosti jeho výroků (podobně jako u ostatních soudů té doby). Zároveň však zakázal vynášet závažné tresty (tj. konfiskace majetku, doživotní žalář a smrt) proti heretikům bez souhlasu místního biskupa. Postupy mučení však byly ve srovnání se světskými soudy mírné: bylo zakázáno užívat postupů, které vedly k prolití krve, zmrzačení nebo smrti.

Ne vždy musel být rozsudek inkvizičního soudu těžký trest. Možným trestem (v některých případech spíše církevním pokáním) mohla být např. pouť na některé vzdálené místo (např. do Říma), nosení žlutého kříže po zbytek života, konfiskace majetku, vypovězení ze země, veřejné odvolání nebo žalář.

Inkvizitoři obecně nevydávali heretiky k potrestání světskému rameni, pokud je k odvolání nepřiměli. Cílem inkvizitora bylo usvědčeného napravit. Známý inkvizitor Berard Gui, který patnáct let působil v okolí francouzského Toulouse, odsoudil dohromady více než 700 obžalovaných, z těch bylo popraveno celkem čtyřicet dva. Poprava znamenala pro inkvizici přiznání porážky, že církev není schopna zachránit duši z hereze; tzv. salus animarum, spása duší, byla deklarovanou motivací v působení církve.

Vsiml jsi si toho cisla 42 ?

Nasleduje tzv Spanelska inkvizice, ta ktera byla proslula svou krutosti, ale tu bohuzel neridil Papez, ale spanelsky kral, takze to moc duchovni nebylo nebo nesouhlasis? Tak nakolik je za to cirkev zodpovedna?
Navic cirkev neni jen instituce(ale hlavne se definuje jako mysticke telo kristovo, nebo jeho snoubenka; samozrejme ze povazuji ze jsi s temito skutecnosti obeznamen)?
Stejna vec o krizovych vypravach ktere byly malipuvany hlavne svetskou moci nikoliv cirkevni;

Mel by jsi si neco precist a nebyt odkazany na komunistickou literaturu
Bez spravnych informaci nebudes nikdy filosof!!!!!

a ted trochu jina cisla:
obeti komunistickych rezimu
Československo: 6 000 až 10 000[3]
Sovětský svaz: 20 až 50 milionů
ostatní Evropa: 1 milion
Čína: 65 až 80 milionů
Afghánistán: 1,5 milionu
Kambodža: 2 miliony
Severní Korea: 2-3 miliony
Tibet: 1,2 miliony
Afrika: 1,7 milionu
Vietnam: 1 milion
Latinská Amerika: 150 000

Presneji o komunismu v cechach:
Do vězení bylo z politických důvodů odsouzeno přes 205 000 lidí, do táborů nucených prací bylo bez soudu zařazeno asi 20 000 lidí a do Pomocných technických praporů z politických důvodů asi 22 000 osob. Do zahraničí uprchlo v letech 1948–1987 170 938 občanů

Nevim kde je ted tvuj smysl pro pravdu anebo lpis na svych predsudcich?
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 11/10/2008 :  15:59:15  Show Profile  Reply with Quote
jeste jsem zapomel dodat, ze se vubec nezastavam inkvizice ani komunismu,
ja jen hledam pravdu a pokud se pletu tak budu rad kdyz me opravite
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 11/10/2008 :  16:01:15  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IPC

jeste jsem zapomel dodat, ze se vubec nezastavam inkvizice ani komunismu,
ja jen hledam pravdu a pokud se pletu tak budu rad kdyz me opravite

Navic komunismus je stale v mnoha zemich u moci. Coz znam z vlastni zkusenosti neb mam mnoho pratel v cine
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 11/10/2008 :  16:36:05  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
IPC.

To tvoje hledání pravdy je nějaké divné,protože ji hledáš jen na jednom místě.Hledáš pravdu, kterou jsi dávno za pravdu uznal a hledáš spíše nepravdu u těch ostatních.Ta tvoje čísla jsou silně zavádějící.Každý tedy i civilní soud ve jménu pravdy církve je zneužitím schopností ve prospěch uznané pravdy a proto se počítá.Mluvíš o jedno inkvizitorovi a přidáš číslo.Jenže ono jich bylo hodně a v tom čísle nejsou ti, které předali světskému soudu. Ani Jan Hus nebyl odsouzen přímo církví,ale světským soudem, který jednal v zájmu církve. Takže ta čísla nejsou vůbec k ničemu a k ničemu nejsou ani ta čísla o komunistických zločinech. Za plotem mé zahrady bydlel jeden pán. Byl předstada stranické organizace a pracoval ve stavebninách. A tak postavil milence zadarmo barák a spronevěřil víc než dva miliony.Šel za to sedět a po Listopadu prohlašoval, že byl politický vězeň, že tím chtěl komunistům škodit. Zahrnuli jej tedy mezi politické vězně a byl rehabilitován s patřičným finančním odškodněním. A takových bylo dvanáct do tuctu. Jaká asi by byla ta tvoje čísla, kdyby tam byli jen ti skuteční? Kolik by jich ubylo,kdyby mezi nimi nebyli vrazi,kteří v zájmu své uznané pravdy vraždili ,ničili majetky našich lidí a podobně? S tvého pohledu to mohou být mučedníci,ale byli to grázlové. Ještě máš někoho v těch číslech? Lidi odjakživa zneužívají schopností ve prospěch svých uznaných pravd a jsou si v tom rovni, ť se jedná o kohokoliv.Filosof by měl hladat příčiny a cesty k tomu aby tomu tak nebylo a to já dělám. Já nenadržuji jedněm ani druhým a nikoho nestavím výše ani níže.Inu je tomu tak,že stojí li kdosi po obvodu kruhu a kdosi v jeho středu, vidí ten na obvodu toho druhého vždy na straně protivníků.Třeba ti komunisti by mne viděli spíše na tvojí straně. Filosof, ale což prostě jen moudrý člověk by neměl takovému klamu podléhat a měl by jej dokázat správně vyhodnotit.To však bych od tebe asi žádal příliš mnoho, viď? Papínek disident cosi restituoval, tebe poslal do nalévárny a ty jsi pyšný. Na co?

MB

Edited by - Miloslav Bažant on 11/10/2008 16:45:24
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 11/10/2008 :  17:14:23  Show Profile  Reply with Quote
Naprosto jsem to cekal, jsi uplny zaslepenec, nevim co jineho ti predlozit nez fakta, nevim kdo je zajatec osobni zkusenosti...
Nevim proc nejsi schopen vynest jednoduchy soud a porovnat ty dve skutecnosti, nesmis se bat pouzivat rozum. Ja zadnemu klamu nepodleham tak jako ty...
a jestli jsem pysny na to co delam, samozrejme, protoze jsem si na to vydelal sam, a jak?
No rukama slavo, budes se divit, ale rukama, presneji receno s vidlemi, ale to jsi samozrejme vedel? Navic jiz ctyri roky se zivim takze tatinek mi nic neposilal...
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000