www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Co je to chyba?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 06/10/2008 :  00:21:00  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by navi

Moja žena mi hovorieva, že mi chyba ohľaduplnosť, keď si prdnem v uzavretom priestore za prítomnosti ľudí. Tak to je chyba.

lol, prase :-D
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 06/10/2008 :  07:28:11  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.
Lepší jeden prdanec, než sedum doktorů. Otázkou je kvalita toho prdance.POkud ta společnost následek toho zmodrá, pak se stala chyba,ale je třeba ji hledat třeba v jídelníčku.Jestli žereš hadry od nádobí,tak to musí být zážitek s škrtnout sirkou může znamenat konec celé společnosti. I já si občas musím prdnout ve společnosti. Namohu odejít kamsi mimo společnost uprostřed písničky,prdnout si a písničku dokončit a tak to řeším následujícím spůsobem. Prdnu si a po chvilce začnu čichat kolem sebe a dívat se podezdřívavě na kolemstojící. V tu chvíli si myslí, že to udělal někdo jiný a začnou se po sobě nevraaživě dívat. Já jsem s toho venku. Jednou jsem si takto ulevil v tramvaji a byl to pořádný humáč. Začal jsem čichat kolem a podíval jsem se významně na jednu slečinku.Ta zčervenala jako rak a hned na příští stanici vystoupila. Nejspíše si prdla také a myslela, že jsem to poznal.Takže chybou je nechat to na sobě a omlouvat se společnosti. On ten prdanec není podepsaný a nido neví odkud vzešel. Jinak mám psa, anglického buldoka a ten je jako babička ,co krok to prd a smrdí hrozně. Ta mne to naučila. Máme li spolčnost a ona si prdne (Lucka fena) začne čichat kolem sebe a vždy si najde někoho, koho začne očichávat.Většinou takový člověk pochopí, že nemá cenu zapírat a začne se omlouvat i když je v tom nevinně.To nevinné zvíře přece neumí lhát.Umí a je v tom mistr.
Doufám, že tě tento můj vstup alespoň rozesmál, když nic jiného. Můžeš to skusit a můžeš skusit významně se podívat na manželku a uvidíš, jak jí přejde řeč a už tě napomínat nebude.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 06/10/2008 :  09:42:34  Show Profile  Reply with Quote
Si komik
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 06/10/2008 :  10:50:55  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Být chudý, starý, nemocný a ještě smutný, nebylo by toho na jednoho příliš mnoho? A tak jsem alespoň veselý a nejaká sranda musí být.Já bych řekl, že legrace je nejlepším lékem na to všechno dohromady.Kdo je mladý,zdravý, bohatý , k tomu smutný a stále vážný, je na tom hůře než já.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 06/10/2008 :  11:50:43  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.

Být chudý, starý, nemocný a ještě smutný, nebylo by toho na jednoho příliš mnoho? A tak jsem alespoň veselý a nejaká sranda musí být.Já bych řekl, že legrace je nejlepším lékem na to všechno dohromady.Kdo je mladý,zdravý, bohatý , k tomu smutný a stále vážný, je na tom hůře než já.

MB

Máš pravdu.
Go to Top of Page

elka
Nový uživatel

3 Posts

Posted - 16/11/2008 :  20:34:13  Show Profile  Send elka an ICQ Message  Reply with Quote
ve škole jsem dostali zadání cítát Chybovat je v povaze lidské“, řekl Cicero „ale jen hlupák ve svém omylu setrvává“ a nejdřív jsem se chtěla zamysled nad tím co je chyba tak sem hledala názory ostaních... a nakonec jsem spolodila toto a zajímalo by mě co si o tom myslíte ... Chyba je něco co vybočuje z normálního jednání. Když vaše rozhodnutí nebylo správné a došlo tak ke špatnému výsledku. Chybné by mohlo být, když něco vybočuje ze zajetých pravidel. Je to něco nesprávného? Je zvláštní jak je těžké definovat slovo chyba. Všichni ho známe denně ho používáme, ale zamyslete se jak byste popsali slovo chyba. Nejde na něj šáhnout přitom ho rozdělujeme na chyby malé a velký, hrubky, přestupky, trestné činy (obvzlášť ve škole, nebo třeba u soudu zločin vlastně může být chyby, chyba v jednání). Nezdařený záměr možná. Možná je chyba něco co vytvoří ze správného výsledku špatný. Další otázka která je na snadě, je co je špatný výsledek, protože můžeme říct , že vše špatné je pro něco dobré, vše nás někam posune… (kam a jaké to bude už je něco jiného)
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 16/11/2008 :  21:37:55  Show Profile  Reply with Quote
elka,
Souhlasím s
- Nezdařený záměr
- Něco co vytvoří ze správného výsledku špatný.


Nesouhlasím
- Chyba je něco co vybočuje z normálního jednání.
- Chybné by mohlo být, když něco vybočuje ze zajetých pravidel.


Tohle nechápu...
Když vaše rozhodnutí nebylo správné a došlo tak ke špatnému výsledku
Kdyby tam bylo Když vaše mínění nebylo správné...došlo ke špatnému výsledku...Ale Když rozhodnutí..Rozhodnutí může mít dobré,špatné důsledky..vždy to záleží na našem rozhodnutí..Může dojít ke špatnému výsledku, možná..ale pro koho špatného? Pro náš třeba špatného, pro někoho vždycky dobrého...Nebo pro nás dobrého, pro jiného špatného. Nebo pro oba špatný důsledek, pro oba dobrý. Ale špatný výsledek? To je matematika. Sice špatně napsaná věta, trochu mě to mate s tím rozhodnutím, a ten výsledek zase jasně poukazuje na něco co je předně dané...Tak dejme tomu že tak jak jsi to myslela je to chyba.
Já nemám ráda matematiku pro to že říká, co je správně a co je špatně. Výjimku tvoří jedině matematika chaosu.

vše špatné je pro něco dobré, vše nás někam posune…
Zkoušela jsem to tak v matematice na základce. Když jeden postup nebyl správný, vyzkoušela jsem ještě jeden, a pak když zbývaly jen dva a myslela jsem si, že ten jeden je správný, zkusila jsem ten méně pravděpodobný, abych si ten správný postup nechala na konec :-)
Učitelka ze mě byla na mrtvici.
Takže pro všechno to neplatí, obvykle se to říká, ale všechno ne. Další příklad-smrt. Někdo se zabije v autě. Nebo hůř, někoho zavraždí a je to špatné (ale pro ně to může být dobré-zisk), ty vrahy to nikam neposune.
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 16/11/2008 :  21:45:21  Show Profile  Reply with Quote
A jak teď na to koukám, nezdá se mi ten nezdařený záměr :-(
Dejme tomu, mým záměrem bude odmaturovat...A nepodaří se to...Pak to bude chyba? Nebude to chyba, bude to moje blbost.
Ale vlastně jenom ve vlastním selhání se člověk může učit z chyb. Musí to být něco, co udělá špatně a teď už ví, jak to udělat líp, až jednoho dne dojde z chyb k správnému výsledku.
Nezdařený záměr může být chyba, ale je to slovní hříčka. Je to dáno tím, jak to slovo zrovna vnímáš.

Edited by - axel01 on 16/11/2008 21:45:55
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 16/11/2008 :  22:36:22  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by elka

ve škole jsem dostali zadání cítát Chybovat je v povaze lidské“, řekl Cicero „ale jen hlupák ve svém omylu setrvává“

tito moudří lidé, kteří pronášeli takové výroky....byli velmi odvážní -- tyto výroky jdou totiž strašně jednoduše zlikvidovat a ukázat jejich nesprávnost až absurdnost až směšnost (někdy)
...řekl bych, že je to však vůči nim trochu necitlivé až nefér, jelikož si myslím, že cílem těchto moudrých lidí bylo upozornit na určitý jev, nějak výchovně působit, nikoliv obstát před podrobnou filosofickou analýzou -- Cicero evidentně chce, aby se lidi chovali konstruktivně, všímali si svých chyb a učili se z nich --- pokud však jeho výrok vezmu tak jak je, tak je to výrok nesmyslný: můžu např. prohlásit, že aby měl Cicero pravdu, musí si napřed člověk tu chybu uvědomit. Někdy taky nemá možnost chybné jednání změnit i kdyby chtěl a někdy ani z určitých důvodů nechce nebo např. nemá odvahu nebo neví jak. Nic z toho z člověka nedělá hlupáka.


quote:
Originally posted by elka
Chyba je něco co vybočuje z normálního jednání. Když vaše rozhodnutí nebylo správné a došlo tak ke špatnému výsledku. Chybné by mohlo být, když něco vybočuje ze zajetých pravidel. Je to něco nesprávného? Je zvláštní jak je těžké definovat slovo chyba. Všichni ho známe denně ho používáme, ale zamyslete se jak byste popsali slovo chyba. Nejde na něj šáhnout přitom ho rozdělujeme na chyby malé a velký, hrubky, přestupky, trestné činy (obvzlášť ve škole, nebo třeba u soudu zločin vlastně může být chyby, chyba v jednání). Nezdařený záměr možná. Možná je chyba něco co vytvoří ze správného výsledku špatný. Další otázka která je na snadě, je co je špatný výsledek, protože můžeme říct , že vše špatné je pro něco dobré, vše nás někam posune… (kam a jaké to bude už je něco jiného)

co si o tom myslím? ...no, především jsem tam nenašel tu definici chyby :) :-P
...ale to je jedno --- hlavně nevím, jakýma brýlema se na to mám podívat -- jako učitel češtiny (aneb je to výňatek z úvahy, kterou máš odevzdat?) nebo normálně--pokusit se o filosofický pohled?

..pokud normálně, tak více méně platí otázka původně určená IPC na začátku tohoto tématu -- proč definovat slovo chyba, když víme, co to slovo znamená a pokud ne, pak je tu slovník spisovné češtiny. Imo má cenu se zaměřovat na nějaký konkrétní aspekt chyby, nemá cenu se pokoušet definovat to slovo obecně, neboť jazyk nemůže definovat sám sebe.

...jestliže chceš přesto provést analýzu toho slova, budeš asi postavena před problém, že jakákoliv definice bude neúplná a zpochybnitelná. Tedy ač souhlasím s tím, co jsi zatím o chybě napsala, popisuješ ji imo neúplně a nepřesně. Řešení by bylo tyhle zdroje nepřesností vzít v potaz a zahrnout je do úvahy...jenže to pak budeš mít jen úvahu o slově chyba..nikoliv o výroku Cicera.

Pokud bych si měl hrát na učitele češtiny a nakopírovala jsi sem úryvek z tvé slohovky, kterou pak budeš odevzdávat, tak se mi to zdá trochu zmatené a nestrukturované. Jako (pokud to má být úvaha, kterou bude známkovat) že skáčeš od jednoho k druhému. Napřed se zamýšlíš nad chybou (přičemž když píšeš "Je to něco nesprávného?" tak není poznat, zda se ptáš, zda ona chyba je něco nesprávného, a nebo zda je nesprávné vše to, co vybočuje ze zajetých pravidel. Já jsem to např. poprvé pochopil druhým způsobem, ale teď si myslím, že jsi to myslela tím prvním způsobem.), pak se pozastavíš nad tím, že je těžké to slovo definovat a oslovuješ čtenáře...ale pak se zase pokračuješ v hledání definic a říkáš, že chyba může být nezdařený záměr. atd. ...pokračuješ dál. IMHO by měly být (ze slohového hlediska) pohromadě návrhy, co by mohla ta chyba být, a teprve potom pozastavení se nad tím, jak je těžké je ji definovat.
Druhá připomínka, pokud si hraji na přísného učitele češtiny...se týká věty, že na to slovo "nejde šáhnout a přitom" ...blabla
...to je jasné, že na žádné slovo nelze šáhnout..ani na tak jasné slovo jako slovo zmrzlina nebo pejsek šáhnout nejde....takže to ve výsledku vypadá divně. Asi jsi myslela, že to slovo je abstraktní a neoznačuje nějakou věc, na kterou by šlo šáhnout, ale imo to prostě takhle nemůžeš napsat -- aneb učitel by tě to imho červeně zpodvlnovkoval.
Třetí připomínka je (když přehlídnu překlepy) gramatická -- nemůžeš psát nejde na něj šáhnout, protože to je to slovo, nikoliv on slovo (správně imo "nejde na šáhnout"). Podobně ve "všichni ho známe" --- správně je imo "všichni je známe" (to slovo, nikoliv ho) ...imo by tě to tam učitel zase červeně začáral.
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 16/11/2008 :  22:43:10  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by axel01
Nesouhlasím
- Chyba je něco co vybočuje z normálního jednání.
- Chybné by mohlo být, když něco vybočuje ze zajetých pravidel.


tak je chybné jít hlavou proti zdi, ok? :-)

quote:
Originally posted by axel01

A jak teď na to koukám, nezdá se mi ten nezdařený záměr :-(
Dejme tomu, mým záměrem bude odmaturovat...A nepodaří se to...Pak to bude chyba? Nebude to chyba, bude to moje blbost.
tak imho je tohle jedna z nejpřesnějších definic chyby -- jako nezdařený záměr. Pokud chci zmaturovat a mé jednání povede k tomu, že nezmaturuji, pak jsem jednal chybně. Proč jsem jednal chybně -- no ze své blbosti, to je jasné...ale nezdařený záměr chybou určitě je.


..ale jinak elka, ...axel01 myslím hezky ukázala, že zkoušet nějak definovat slovo chyba ..je chyba ;-)
Go to Top of Page

elka
Nový uživatel

3 Posts

Posted - 16/11/2008 :  23:28:12  Show Profile  Send elka an ICQ Message  Reply with Quote
Takže pro všechno to neplatí, obvykle se to říká, ale všechno ne. Další příklad-smrt. Někdo se zabije v autě. Nebo hůř, někoho zavraždí a je to špatné (ale pro ně to může být dobré-zisk), ty vrahy to nikam neposune.
[/quote] neposune, protože si například neuvědomí, že udělali chybu ... už chápu kolik věcí sem špatně formulovala tak že nejsou napsány jednoznačně, je to chaotické.. a na odevzdání nepřipravené a navíc... definovat slovo chyba (jak ste mi ukázali) asi nejde a taky proč, všichni víme co to znamená a to je duležité...... děkuju za všechno co ste mi oba dva napsali
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 17/11/2008 :  07:01:28  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Elka.

Vše je v algoritmu.Každý algoritmus má svůj výchozí bod,určité kroky a cíl, čili výsledek algoritmu.Výchozí bod je dán stávajícím stavem,algoritmické kroky jsou určeny rozvahou a cíl by měl být výsledkem algoritmických kroků. Algoritmický krok, který nevede k danému cíli je chyba. Pokud jsi udal(a) příklad se zločincem, jedná se o algoritmus který vedl k zisku a toho bylo dosaženo. Ten zločin nebyla chyba, ale algoritmický krok a to bez ohledu na to, zda byl uznáván jako kladný, či záporný. V daném algoritmu chybou nebyl,protože vedl algoritmus k danému cíli.Chceš li odmaturovat,pak jssou algoritmické kroky vedoucí k tomuto cíli učení,pozornost ve škole, přemýšlení a třeba i odpočinek který je také nutný. Pokud některý s algoritmických kroků spůsobí, že cíle není dosaženo.pak je tento krok chybou.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 21/11/2008 :  18:18:41  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rzwald

quote:
Originally posted by neronis

Otázka je co je vlastně dobro. Je dobro kolektivu důležitější než dobro jednotlivce?

no tohle jsem nikdy nerozlouskl



Jednotlivec může ovlivnit "dobrem" kolektiv. Kolektiv může "dobrem" ovlivnit jednotlivce.

Možná tedy záleží na kolektivu ... potom se rozhodne zda je důležitější dobro jednotlivce.
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 21/11/2008 :  23:21:55  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by neronis

quote:
Originally posted by Rzwald

quote:
Originally posted by neronis

Otázka je co je vlastně dobro. Je dobro kolektivu důležitější než dobro jednotlivce?

no tohle jsem nikdy nerozlouskl



Jednotlivec může ovlivnit "dobrem" kolektiv. Kolektiv může "dobrem" ovlivnit jednotlivce.

Možná tedy záleží na kolektivu ... potom se rozhodne zda je důležitější dobro jednotlivce.

já to myslel více konkrétněji....

někdy se mé zájmy (praxe ukázala, že nejčastěji se jedná o nechuť bavit se s neznámými lidmi, nechuť bavit se určiým způsobem nebo nechuť být někde přítomen a dělat nějaké pro mne nepřirozené věci) dostávají do sporu se zájmem skupiny (škola, taneční, oslava, zkoušky,...)

...konkrétně oslava poslouží jako příklad:

...řekněme, že slušnost a dobré vychování vyžadují, abych byl přítomen na nějaké oslavě a abych se tzv. "bavil" ...což mohu v některých případech poměrně s úspěchem nasimulovat --- ale bude to jen simulace, já se budu ve skutečnosti otravovat, budu ztrácet čas, budu příjemný na lidi, který jsou mi lhostejný a nebo který bych dokonce nejraději kopl do otvoru řitního, atd. ---ale dostojím pravidlům etikety

ve většině případů stavím zájmy jedince nad zájmy společnosti (tedy sebe nad jakoukoliv skupinu), ale zažil jsem již pár výjimek, kdy jsem rozvažoval, zda nebylo bývalo lepší se přizbůsobit
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/11/2008 :  09:25:52  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.

Kžadý vidí nejsilněji své zájmy, v tom nejsi jiný. Jenže řada zájmů jedince je teálná pouze je li přijat kolektivem. Nemáš li zájme o kolektiv a jsi raději sám, je to většinou důsledek toho, že vidíš nezájem kolektivu o tebe. Potom je otázkou, na čí straně je chyba. Já třeba nejsem dobrý řečník a v kolektivu mne většiou mlčím. Když se snažím simulovat,pak to každý pozná.A tak se v kolektivu nudím a dostat mně někam na návštěvu je hotový zázrak.Když však přijdu na vystoupení a vidím, že mne kolektiv bere, jsem tam rád. Jenže když tě začne kolektiv brát,pak se to přense i do normálního života a tak se na člověka samotáře nabalí takové množství lidí,že již ani není poznat, že je to samotář a on jím vlastně již není,protože berou li oni tebe, bereš ty je.Bereš ty je, berou oni tebe a řada tvých zájmů se stane reálnými,čili tak činíš ve vlastním zájmu. Tvé slatní zájmy tě vedou k přijetí zájmů kolektivu.Když si toto uvědomíš a začneš dle toho jednat, pak máš vyhráno.

MB
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000