Author |
Topic  |
okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts |
Posted - 25/04/2009 : 13:27:52
|
Mě tlachání nijak neděsí. Tedy alespoň ne, když se netváří jako něco jiného. Někdy holt se mluví o ničem, protože se krouží kolem tématu, kterého se nikdo ze zúčastněných neodvažuje dotknout. |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 25/04/2009 : 14:41:36
|
quote: Originally posted by okref
Mě tlachání nijak neděsí. Tedy alespoň ne, když se netváří jako něco jiného. Někdy holt se mluví o ničem, protože se krouží kolem tématu, kterého se nikdo ze zúčastněných neodvažuje dotknout.
hmm...pravděpodobně bychom si měli zahrát někdy šachy a potlachat :-D ..naše ratingy nejsou až tak moc odlišný... |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 26/04/2009 : 07:19:23
|
Šachy nehraji a dokonce ani neznám povolené tahy figur.S touto hrou jsme se minuli. Co je tlachání? Kdo je schopný posoudit zda se jedná o tlachání,nebo jen jiná cesta k vyjádření třeba hodnotných myšlenek? Tlachání je jednou z cest, kterou užívá věda.Příklad: Byla hledána cesta k novému, rychlejšímu tkalcovskému stavu a tak se sešli technici ve výzkumu a tlachali,čili popisovali třeba nereálné děje.Kdokoliv mohl říci cokoliv aniž by sklidil výsměch.A tak jeden z nich vyřadil funkci člunku a nechal ve svém konstruktu létat samotnou nit v osnově. Bylo to tlachání,protože cosi takového není možné ani reálné. Jenže ti vědci byli pozorní a nezavrhovali vše předem.A tak došli k tomu,že tu nit v osnově může nést paprsek vody pod vysokým tlakem. Výsledkem byl tryskový stav. Tlachání je tedy jednou z běžných vědeckých cest,ale funguje kladně jen tehdy, dokáží li ostatní naslouchat a přemýšlet o tom bez ohledu na dojem nereálnosti v základní podobě. Tam kde jsou ostatní hluší a slepí, je tlachání zbytečné,protože nic kladného nepřinese. I podobenství Bible jsou tlacháním a moudrost dokáž dát jen člověku, který dokáže myslet.Ostatním může toto tlachání dát pouze slepou víru.
MB |
 |
|
Pinocchio
Nový uživatel
2 Posts |
Posted - 26/04/2009 : 19:52:39
|
Když už jste u toho tlachání a jeho smyslu, měl bych dotaz. Kolikrát jste schopní opakovat jednu historku, hlášku atd. Někoho to snad nikdy nomrzí a slyším od něj tu samou příhodu několikrát. Já osobně to dokáži zopakovat přesně třikrát - ani víc, ani míň. Nevím proč, ale je to tak.
Smyslem tlachání je zabavit sebe a případně i ty druhé - to už ale je pro ty, co jsou zřejmě na vyšší úrovni a zajímají se o druhé. Je tedy schopnost opakování se - tlachání se začátkem věty "Jak se máš..." (i když mě to něják zvlášť nezajímá a jsem minimálně na 50% schopný odhadnout odpověď na tuto otázku) znakem těch lepších lidí, kteří myslí na druhé, zatímco já jsem jen morous, který začíná rozhovor jen pokud z něj chce něco vytěžit? Jenže pokud se to nedá odhadnout (viz. výše), tak přece nelze házet všechny tlachaly do jenoho pytle s tím, že to jsou hlupáci... Jenže někdo to dělá (pravda, někdy i oprávněně, ale to už vychází z jeho osobních zkušeností s danou osobou) a přitom si hraje na toho chytřejšího, i když to nemusí být pravda...
A to se mi nelíbí, přesto si občas připadám jako ten rádoby chytrák. |
Edited by - Pinocchio on 26/04/2009 19:56:32 |
 |
|
okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts |
Posted - 26/04/2009 : 21:28:29
|
Rzwaldovi:
Řekl jsem sice, že mě tlachání nijak neděsí, ale to jen proto, že se mi slovo děsit zdálo zbytečně příliš silné. :-) Tlachání se vyhýbám. Neumím tlachat - tedy pokud za tlachání považuji nezajímavou řeč :-) Od internetových šachů se teď držím dál, protože mám náběh na zánět spojivek z toho čumění do monitoru a knížek. Chtěl jsem ti dát návrh na hraní "reálných" šachů po emailu. Jako, že bychom hráli třeba měsíc dlohou partii, jenže v bytě nemám bezpečné místo, kam bych rozehranou šachovnici uložil a musel bych to tak pořád stavět znova a znova.
Pinokio,
nenávidím, když někdo zopakuje historku byť jen jednou. Teda pokud není zábavná se stejně zábavným podáním. |
Edited by - okref on 26/04/2009 21:47:26 |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 26/04/2009 : 21:42:25
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Co je tlachání? Kdo je schopný posoudit zda se jedná o tlachání,nebo jen jiná cesta k vyjádření třeba hodnotných myšlenek?
já tě definuji tlachání - příkladem
...pro úvod -- následující ukázka jsou příspěvky lidí, kteří hrají takovou hru. Zvolí si číslo a postupně odpočítávají až do nuly, vyhrává ten, kdo napíše nultý příspěvek. Hra je komplikována tím, že najednou může jeden napsat pouze jeden příspěvek, pak musí čekat na někoho dalšího a teprve potom může znovu odpovědět. Tedy:
ještě než začnu -- některé mé další komentáře mohou působit, jako bych obsahem následující ukázky, případně jejími hlavními protagonisty opovrhoval, jakož i celým uměním tlachat. Jenže tak to vůbec není ! Tlachání považuji za obecně prospěšné, neboť působí jako sociání lepení. V seznámení s neznámou osobou je prvotní tlachání velice důležité. Jednak tím, že osoba A je ochotna tlachat s osobou B signalizuje zájem a jednak prokáže svou normalitu. Je to taky dobrý způsob, jak pozorovat řeč těla spolutlachajícího -- držení těla, hlas, mimiku, atd. Z toho lze poznat docela významné vlastnosti jako temperament, celkové ladění, atd. V psychologii komunikace je kolem tlachání vystavěná celá velká teorie...takže to rozhodně není něco, čemu bychom se měli bránit.
Kdo neumí tlachat, nemůže se začlenit do společnosti.
( touhle barvou píšu souvislé tlachání touhle barvou píšu stěžejní heuristické (objevné, kreativní) tlachavé příspěvky, které udržují tlachání v chodu. Tohle je předmět mého bádání, neboť právě tohle neumím a umět chci. touhle barvou píšu osamocené kydání a šum touhle barvou píšu informačně hodnotné nebo nějak jinak pochopitelné příspěvky touhle barvou píšu svůj komentář )
a: 83 - Hani zdravím tě a přeji ti krásný den. b: 82 - Dobré ráno počtáři :-) Trochu pomůžu *THUMB UP* c: 81 - taky tě Danuško zdravím ,tak kam se asi dneska dopočítáme? ;-) (pravděpodobně by šlo nalézt obhajobu této otázky, nicméně např. já bych ji nikdy nepoložil, neboť je zjevné, že odpověď s určitostí nikdo neví...je to jako ptát se: hele, mám tu kostku, hádejte, co hodím?? Já si nemůžu pomoc, ale imo je to nesmysl..) a: 80 - jooooo, to nevím :-) c: 79 - necháme to jako překvapení dne ;-) *THUMB UP* (imo elegantní způsob, jak do tlachání vnést potřebnou dynamičnost...udělat z nezajímavého zajímavé) a: 78 - to není špatný nápad. :-) :-) :-) c: 77 - škoda,že nás tu není víc...jindy tu dopoledne bývá docela dost lidiček,že ano? ;-) (aneb -- nové téma...ovšem však zcela nepochopitelné. Proč se ujišťuje něčím, co ví jistě a z vlastní zkušenosti?) d: 76 - Je to pozoruhodné ale dnes dávám již desáte číselko. e: 75 - opravdu, no to tady jste již dlouho :-) d: 74 - Dlouho ani né ale dnes to výjmečně jde. a: 73 - tak jedno odečtu.... :-D e: 72 - vypadá to, že dnes by mohla padnout nula....možná zítra ráno.... d: 71 - Terezko již jsem to psal Hance,že co já pamatuji největší výkon za den byl 72 příspěvku plus-mínus.Tak pokud by se moc dařílo tak spíše zítra. (d má věcný, racionální a taky pěkně nudný pohled na věc, jeho argument je podložený nudnou nezáživnou statistikou a objektivním pozorováním...kdybych do té diskuze psal já, napsal bych přesně to, co napsal on..možná trochu exaktněji (udělal bych průměr z několika dnů, spočítal směrodatnou odchylku a vyjádřil procentuálně pravděpodobnost, že se dojde nuly) ..teď to na chvíli přeruším, neboť následune hodně šumu a kydů
a: 55 - panečku, to to popojelo.... *THUMBS UP* (pokud je to oznámení, potom opět proklamuje zjevnost. Pokud to je vyjádření vlastního podivu nad sledem dějů, potom nechápu, proč se tak diví, vždyť když není nějakou dobu přítomna a téma je dlouhodobě živé, tak je jasné, že v době její nepřítomnosti významě popojede... Mě by to vůbec neudivilo...což ale znamená, že bych tenhle údiv nenapsal a tím bych ale ani neumožnil rozjet novou vlnu tlachů...) c: 54 - jj Danuško,už se blížíme ke konci.. *THUMBS UP* c opět aktivně malinkým kousíčkem posunula předešlý příspěvek do trochu jiné roviny... tohle obdivuji a: 53 - no uvidíme, kdy dosáhneme 0 :-) :-) :-) (tohle je tak strašně hloupé, že bych takové potroublé reakce byl schopen snad i já :-D) c: 52 - chtělo by to,aby přišli ještě tak tři lidičky a nula by byla hned. (tohle je celkem oprávněný předpoklad, ale opět takové reakce bych nebyl schopen, neboť mi připadne nesmyslná -- je to logika typu kdyby byly v prdeli ryby nebyli by v rybníce. ) d: 51 - Tak Haní a máš tu pěknou přihrávku na půlstovku. (je s podivem, jak netradičně lze oznámit, že snižuje na 51) c: 50 - děkuji Karle,vy se tu s Danuškou střídáte,že? d: 49 - Hani oba dva u klavesnice sedět nemůžem.Takže jsi se trefila. (to je odpověď obalená děsným množství balastu. Její informační hodnota je rovna odpovědi "ano", ale přitom má mnohem víc znaků. Krom toho není obecně pravda, že nemohou oba sedět u klávesnice. Všiměte si, ale, že je to právě tento nedomyšlený mylný výrok, který dále umožní tlachání...) c: 48 - no třeba by jste mohli mít dva PC.. g: 47 :-) d: 46 - Tak to je Hani hudba budoucnosti. c: 45 - ale tak pokud se o PC neperete,tak stačí jeden :-D *THUMBS UP* (představa, jak se dva důchodci (osoby a a d jsou manželé důchodci, a má 66 let, d nevímkolik) perou o počítač...heh :-) Co je však důležitější je to, že tímto c dává možnost rozdvojky --- diskuze by se nyní mohla ubírat dvěma směry: 1. rozvést to, jak to chodí u a a d doma - tj. přidržet se reality a nebo 2. začít na jiné rovině v obecnosti vtípkovat. Podle je strategicky velice promyšlené udělat takovou rozdvojku, neboť není známo, jak moc chce druhý člověk o sobě prozradit. Nyní je na d, jak se rozhodne (a uvidíme, že se rozhodl pro odhalení intimního detailu: d: 44 - Tak prát se nepereme .Já jsem u počitače a Dani se v klidu díva na Ulici. c: 43 - tak u nás jsme na to tři a taky se nepereme :-) d: 42 - Tak jsem opravdu zvědav kam až se dnes dopočitáme.I tak je to rekord posledních dnů. (neuvěřitelné, jak se stále znovu a znovu vracejí k svému ústřednímu tématu...vždy trochu jinak)
blabla...pro ukázku stačí...
...mě se nedaří přijít na to, podle jakých principů lze tvořit červené příspěvky. S někým bych to potřeboval natrénovat.
|
Edited by - Rzwald on 26/04/2009 23:55:16 |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 26/04/2009 : 21:50:36
|
quote: Originally posted by okref Od internetových šachů se teď držím dál, protože mám náběh na zánět spojivek z toho čumění do monitoru a knížek. Chtěl jsem ti dát návrh na hraní "reálných" šachů po emailu. Jako, že bychom hráli třeba měsíc dlohou partii, jenže v bytě nemám bezpečné místo, kam bych rozehranou šachovnici uložil a musel bych to tak pořád stavět znova a znova.
no, já ani šachy reálný nemám....nicméně v případě, že bys navrhl, tak klidně -- si to můžu stavět do programu... jinak na freechess mám přezdívku falcetadon ..ale díval jsem se, loguješ se tam celkem v odlišný časy než já...tak nevím, zda se jen tak náhodně někdy potkáme (až si vyléčíš oči) |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 26/04/2009 : 21:54:11
|
quote: Originally posted by Pinocchio Kolikrát jste schopní opakovat jednu historku, hlášku atd. Někoho to snad nikdy nomrzí a slyším od něj tu samou příhodu několikrát. Já osobně to dokáži zopakovat přesně třikrát - ani víc, ani míň. Nevím proč, ale je to tak.
dle mé zkušenosti hlavně důchodci jsou přeborníci v opakování stále téhož...
..nejprve jsem myslel, že prostě mají tak slabou paměť, nicméně ukázalo se, že nemají.. ..potom jsem myslel, že prostě chtějí, abych si z nějakého důvodu ty věci vštípil do hlavy...ukázlo se, že taky ne...
..takže má teorie je taková, že když ti někdo vykládá historku po n-té, nevykládá ji tobě, ale sobě, neboť on sám chce znovu zavzpomínat na něco, co mu bylo příjmené, pokud je historka nepříjemná, tak chce být chudáčkem a pokud je zábavná, tak se chce hlavně sám pobavit...
...pravděpodobně jim to nelze mít za zlé... ...nicméně někdy je to vskutku otravné... |
 |
|
jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts |
Posted - 26/04/2009 : 23:06:48
|
quote: Originally posted by Rzwald dle mé zkušenosti hlavně důchodci jsou přeborníci v opakování stále téhož...
..nejprve jsem myslel, že prostě mají tak slabou paměť, nicméně ukázalo se, že nemají.. ..potom jsem myslel, že prostě chtějí, abych si z nějakého důvodu ty věci vštípil do hlavy...ukázlo se, že taky ne...
..takže má teorie je taková, že když ti někdo vykládá historku po n-té, nevykládá ji tobě, ale sobě, neboť on sám chce znovu zavzpomínat na něco, co mu bylo příjmené ...
jj přesně, a u důchodců to platí obzvlášť
obecně většina lidí ve skutečnosti neposlouchá, co jim říkáte, soustředí se na to, co chtějí sami říct
Jinak ten tvůj rozbor tlachání, to jsi úplný Shledon z Big Bang Theory znáš to?
Za sebe můžu říct, že taky neumím tlachat neboli mluvit o ničem. Někdy když jdu s takovým plkalem, tak se snažím něco říkat, protože si myslím že je to lepší než mlčet, ale vzápětí se přesvědčím o opaku. Nejhorší je, že tito plkalové neví, že mluví o ničem. Nejvíc nesnáším takový ty hospodský kecy, který se vedou, takový ty fráze, který jeden po druhým opakuje. A vzhledem k tomu, jak často Češi do hospod chodí, stávají se hospody místem utváření veřejného mínění. Většina lidí si ani neuvědomuje, že není schopna vytvořit si vlastní názor, že jen opakuje, co někde slyšela. Atmosféru nekvalitních kydů a nepodložených informací dotvářejí z velké části média, aneb jak říká s neskrývanou ironií Miloš Zeman: Novinář, profesí novinář, píše odborně o všem.
To jsem se naštval takhle na večer  |
 |
|
jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts |
Posted - 27/04/2009 : 08:48:11
|
Když nad tím ještě přemýšlím, tak tlachací konverzaci obvykle vedu tak, že využiju něčeho co o dotyčném vím a položím mu otázku, která se toho týká. Pak tak většinou poslouchám a pokládám doplňující otázky ... musím přiznat, že mě to většinou vůbec nezajímá, ale jinak bychom mlčeli. Pokud o dotyčném nic nevím, mlčím, a na jeho otázku odpovídám věcně a stručně, čímž většinu lidí moc netěším. Mám také v sobě kus Sheldona 
(pro neznalé, Sheldon je v podstatě hlavní postava seriálu Big Bang Theory, geniální fyzik, který však nechápe mezilidské vztahy a na vše reaguje přísně logicky) |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 27/04/2009 : 19:09:00
|
quote: Originally posted by jrf ... musím přiznat, že mě to většinou vůbec nezajímá, ale jinak bychom mlčeli. Pokud o dotyčném nic nevím, mlčím, a na jeho otázku odpovídám věcně a stručně, čímž většinu lidí moc netěším. Mám také v sobě kus Sheldona 
hmm..já vím, to se doporučuje, zeptat se na něco, aniž by mě to zajímalo...to už mi taťka jednou vysvětloval, že se ptáš ze slušnosti hlavně a aby řeč nestála... ...problém je, že když mě něco nezajímá, tak se mi to nedostane do hlavy, právě proto, že mě to nezajímá :-) ..neboť v ní mám jen to, co mě zajímá, takže ta otázka mě v pravou chvíli nenapadne...
...ale asi vezmu papír a sepíšu to, pak se to naučím zpaměti a tím bude problém vyřešen..ale aby to pak nevypadalo jak u výslechu.. :-D
...jinak Big Bang Theory patří k mým oblíbeným seriálům :-) ...někdy se obávám, že jsem něco mezi Sheldonem a Rajeshem :-D ...Howard je někdy nechutné prase :-D :-D a Leonard, jakožto spojka s realitou můj nedostižný vzor :-) |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
|
Evžen
Uživatel

Czech Republic
69 Posts |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/06/2009 : 11:11:37
|
Byl to kamarád a správný chlap,žádný náfuka.Bylo pro něj zcela přirozené přisednout k trampskému ohni, koupit soudek piva a spolu s trampy zpívat až do rána,jako rovný s rovnými. Byl to pan profík,což jsem poznal kdysi v divadle hudby v Praze,kde jsem se učil pracovat se zvukem. Přišel na natáčení a já jsem si říkal, jak zestárnul a změnil se. Byl to ohnutý shrbený stařeček shlavou svěšenou mezi rameny. Šel jsem s ním na jeviště upravit mikrofony a tak jsme vzpomínali na ty večery při ohni.Když jsme přišli ke dvřím, které vedly na jeviště,stal se zázrak. Walda se narovnal usmál a omládnul o dobrých deset let. Na jeviště vyšel švihák. Tehdy jsem poznal co znamená slovo profík. Natáčelo se pro televizi playback a sbor zpívaly děvčata Kulínského. Bylo to perfektní, ale rošku studené. Walda si přivezl s Ameriky hodinky, digitálky, které zde ještě moc nebyly známé a spustil nepozorovaně melodii. V tu chvíli se začal ošívat, jako by nevěděl co se děje. Děvčata se rozesmála a Walda jen řekl do mikrofonu. Pánové jedem. Děvčata se ještě při zpívání trošku smála,ale právě to on chtěl a bylo to super.Tu písničku jseem slyšel jen ve studiu a nikdy potom. Text byl o tom, že našel na dvorku ponorku, ponořil se v louži ke dnu a vylovil tam starou bednu. Mělo to být pro nějaký dětský seriál.To jsem jej viděl na živo naposledy a už je hodně dlouho. To mně bylo něco po třicíti. Nerozumím tomu,že on dokázal odtud odejít,protože jej znám a napadá mne jeden verš." Opustíš li mne, nezahynu. Opustíš li mne, zahyneš." On byl na téhle zemi závislý a nemohl bez ní žít. Takoví lidé jako Walda by měli žít věčně. Jak vidět, v té Americe nechtěl být ani pochovaný.Chtěl domů.
MB |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 13/07/2009 : 12:22:48
|
Vážení.
Diskutujeme zde o mnohém a myslím, že to vědčina z nás bere celkem vážně.(jak kdy) Zalistoval jsem forem a poznal zvláčtní věc. Snažím se v tématech vyjádřit svůj názor a snažím se to udělat co nejlépe.Když se mně to trochu povede, diskuse tím skončí,jako by nikdy nebyla,ale většinou jsme na samém začátku a diskuse skončí ve chvíli, kdy bychom mohli pokračovat více do hloubky. Kde je chyba???
MB |
 |
|
Topic  |
|
|
|