Author |
Topic  |
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/09/2008 : 14:01:22
|
Gato.
Společný zájem bychom měli a to mít kde kvalitně žít.Jenže je tomu jako v rodině. I tam se někdy najdou ti kteří se navzájem nemají v lásce a jeden provádí tomu druhému co nehoršího může i když to třeba ohrožuje zájem všech.Když toho jiná rodina využije ve svůj prospěch a třeba se kvůli tomu sjednotí. Pak běda té rozhádané rodině, protože mohou skončit beze cti někde pod mostem jako bezdomovci.Ptal ses na řešení této situace. Máš ho mít. Tou cestou je sjednocení v zájmu vlasti. Vlastní cizinec obchod? Prosím, ale nikdo nás nenutí u něj nakupovat. Vlastní fabriku? Jsme li sjednoceni,je bezmocný a musí jednat v našem zájmu, nebo prostě odejít. A s tímhle nemohou nic dělat ani ti páni nahoře,kteří je využívají k zabezpečení svých vlastních zájmů i za cenu ztráty vlasti. Otázkou je jak lidi sjednotit? Myslím , že pouze tak, že jim budou ukazovány důsledky nesjednocení a ukazovat jim třeba to jak bojkotovat ty cizince pohlcující naši vlast a dovést je k tomu aby pobyt zde pro ně nepřinášel žádný zisk. Jenže Gato, to chce člověka, nebo spíše lidi, kteří by byli schopní a ochotní to lidem vysvětlovat a třeba vydávat vlastní noviny, protože sdělovací prostředky jsou pod vlivem těch mocných. Já takovou schopnost nemám.Ty snad ano?
MB |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 05/09/2008 : 16:56:49
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Dovoluji si nesouhlasit a s tvým výkladem vlastenectví.Národ je jako rodina a stát je parcela přináležející této rodině.Je to její domov , je to místo kde jsou svými pány.Moudré hospodaření s tou parcelou i domem a tím čeho si můžeme vážit (kulturnosti) je vlastnenectví.
v tom případě asi vlastenectví chápeme trochu odlišně a má kritika vlastenectví se toto vztahuje jen částečně.
...hospodaření se státem nemám spojeno s vlastenectvím. Hospodářství je hospodářství -- souvisí s ekonomikou. Pokud jde o ekonomiku, potom jsem rád, když se daří ČR... a jsem rád, když se daří EU. Když se daří jiným státům na úkor našeho státu (nebo na úkor EU), nejsem rád, protože jejich možnosti se dostávají před naše...a to mi vadí kvůli možnosti závislosti. Tedy kvůli politice. Pokud jde o ekonomii a hospodářství, jsem vlastenec (příp. "eurovlastenec")
..pokud však jde o tu druhou část -- toho 'vážit si'...tak to spojím s odpovědí pro Gato
quote: Originally posted by Gato Vlastenectví se projevuje na mnoha rovinách existence. Vlastenec by měl znát dobře řeč, kulturu a historii svého národa. Měl by si toho všeho vážit a měl by pěstovat úctu k tomu všemu.
podle mě vážit si a chovat úctu se má k věcem, které toto zasluhují a s vlastenectvím to nemá žádnou souvislost. Proto je pro mne vlastenectví tak trochu prázdným pojmem.
Např. jsem rád, že jsme mírumilovným národem a jsem na to hrdý. (i když je otázkou, zda nejsme náhodu tak mírumilovní proto, že jsme tak malincí) Němci, Francie, Portugalsko, Španělsko a Velká Británie by se imho měli stydět za své dřívější koloniální výboje. Obdivuji severské národy za jejich poctivost a pokrokovost (za pokrokovost považuji třeba šetření přírody nebo sociální systém). Obdivuji Čechy, že málo věří v Boha a na Poláky se dívám tak trochu zvrchu. ...ale kde je v tom vlastenectví? Některé národy/státy (včetně našeho) jsou mi sympatické kvůli některým věcem, a nesympatické kvůli jiným věcem. A např. poslední věta z příkladů je hezký příklad toho, že tyto věci jsou ryze subjektivní --- vsadím se, že Gato si kvůli bohabojnosti bude více vážit Poláků a na Čechy se dívát lehce "zvrchu" jako na méně vyspělé. (v tomto ohledu)
quote: Originally posted by Gato Je např. smutné když Ostravák namá rád Pražáky, cožpak nejsou lidé stejné národnosti?
jsem rád, že to takhle vidíš, protože lépe pochopíš můj problém: Je např. smutné když Čech nemá rád Němce, cožpak nejsou lidé stejné rasy? ...místo slova "národnosti" v tvé větě jsem použil slovo "rasy". Ale můžu jít ještě dále (výše). Např. můžu říct, že jsme všichni lidé a tudíš bychom si sebe měli nevzájem vážit -- jsme stejný živočišný druh -- jsme lidé.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/09/2008 : 17:51:13
|
Rzwalde.
Vlastenectví je velmi široký pojem.Je to o ochraně kulturnosti národa, ale stejně tak o tvoření kulturnosti národa. Je zde ještě celá řada dalších věcí spadajících do termínu vlastenectví,ale tím prvním a základním je udržení suverenity, protože pokud tu si nedokážeme udržet,pak to ostatní není o ničem. I Romové mají svou kulturu, chrání ji a pěstují,ale jejich možnosti jsou omezené tím, že nemají svou vlast, kde by byli pány.Stejně tak tomu i v případě Židů,ale ti již svou vlast mají a v tu chvíli mohou svou kulturnost volně a svobodně rozvíjet, což dříve bez vlasti bylo dost nereálné. Proto mluvím právě o tom, čím je naše suverenita ohrožena. To není nenávist k němcům a vlastně bych nenáviděl i sama sebe, protože otec mé matky byl němec, dokonce německý šlechtic. Kdyby naši vlast tak jako oni skupovali křováci, mluvil bych o nich. Evropská unie je hezká věc,ale když se podíváš pozorně, pak uvidíš že všechny národy jednají, jako by Evropa byla rozdělená a každý se musel starat právě o tu svou vlast a je to tak správné.Za nás to nikdo neudělá a rozprodáme li její bohatství, budou nám oni přikazovat a my budeme bezmocní. Budeš se asi divit, ale já si těch němců vážím,protože jednají ve prospěch své vlasti, na rozdíl od nás. Takže mne spíš štve, že my takoví nejsme.
MB |
 |
|
Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts |
Posted - 06/09/2008 : 08:57:51
|
quote: Originally posted by Rzwald
quote: Originally posted by Miloslav Bažant [quote]Originally posted by Gato Vlastenectví se projevuje na mnoha rovinách existence. Vlastenec by měl znát dobře řeč, kulturu a historii svého národa. Měl by si toho všeho vážit a měl by pěstovat úctu k tomu všemu.
podle mě vážit si a chovat úctu se má k věcem, které toto zasluhují a s vlastenectvím to nemá žádnou souvislost. Proto je pro mne vlastenectví tak trochu prázdným pojmem.
Rzwalde, řeč, kultura, historie, území, na kterém žije, přece definují národ!
Mýlíš se s těmi Poláky. Já nejsem členem KC už z toho důvodu, že KC učí, že jóga je blud a škodí duši! Členství v KC nemá nic společného s bohabojností. |
 |
|
Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts |
Posted - 06/09/2008 : 09:06:28
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Gato.
Společný zájem bychom měli a to mít kde kvalitně žít.Jenže je tomu jako v rodině. I tam se někdy najdou ti kteří se navzájem nemají v lásce a jeden provádí tomu druhému co nehoršího může i když to třeba ohrožuje zájem všech.Když toho jiná rodina využije ve svůj prospěch a třeba se kvůli tomu sjednotí. Pak běda té rozhádané rodině, protože mohou skončit beze cti někde pod mostem jako bezdomovci.Ptal ses na řešení této situace. Máš ho mít. Tou cestou je sjednocení v zájmu vlasti. Vlastní cizinec obchod? Prosím, ale nikdo nás nenutí u něj nakupovat. Vlastní fabriku? Jsme li sjednoceni,je bezmocný a musí jednat v našem zájmu, nebo prostě odejít. A s tímhle nemohou nic dělat ani ti páni nahoře,kteří je využívají k zabezpečení svých vlastních zájmů i za cenu ztráty vlasti. Otázkou je jak lidi sjednotit? Myslím , že pouze tak, že jim budou ukazovány důsledky nesjednocení a ukazovat jim třeba to jak bojkotovat ty cizince pohlcující naši vlast a dovést je k tomu aby pobyt zde pro ně nepřinášel žádný zisk. Jenže Gato, to chce člověka, nebo spíše lidi, kteří by byli schopní a ochotní to lidem vysvětlovat a třeba vydávat vlastní noviny, protože sdělovací prostředky jsou pod vlivem těch mocných. Já takovou schopnost nemám.Ty snad ano?
MB
Slávo, nikdo nás nenutí u cizince nakupovat, ale bude-li prodávat laciněji, pak většina Čechů bude kupovat v jeho obchodě. Jednotlivec nezmůže téměř nic, změní-li on svůj postoj a ostatní zůstanou stejní nebo ještě horší nic se nezmění. Mám rád např. tvůj postoj k vegetariánství, já sám nejím maso, ale všichni lidé v mém okolí ho jedí a jíst budou a někteří mě budou za můj postoj zesměšňovat. Když chci něco změnit, musím se i něčeho vzdát. Buddha se např. vzdal materiálního blahobytu, aby se stal mudrcem. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 06/09/2008 : 10:07:26
|
Gato. Já jsem neřekl, že znám cestu ale ukázal jsem jednu z možných cest.Já sám chodím raději nakupovat tam, kde zaplatím za totéž méně a nemyslím na to zda je majitel cizinec nebo Čech.Teprve kdyby se lidi dokázali domluvit (což nedokáží) a kupovat i za vyšší cenu od Čechů, Těm cizincům by se nevyplatilo zde být. Jenže vykládej to lidem???
Jak víš, nejsem vegetarián,ale možná tě udiví, že téměř nejím maso. Sním omáčku a přílohu,ale když sním maso, udělá se mně špatně.Proč, to nevím a kolikrát na to maso mám silnou chuť. Moje máma říkala,že když tělo něco potřebuje, tak si o to řekne a naopak dá najevo, že cosi nepotřebuje, či mu právě škodí.Já si myslím,že má člověk svému tělu "naslouchat" a nikoliv mu v zájmu čehokoliv odporovat. A to je i můj názor na vegetariánství.Pokud to tělo žádá, je to v pořádku,ale dělat totéž když to tělo potřebuje díky nějaké uznané pravdě je pitomost. Proto nesoudím a každý se musí rozhodnout sám dle toho cco jeho tělo žádá. Kritizuji však ,když někdo je vegetariánem díky nějakým zásadám víry,či skresleného pohledu na svět a odporuje svému vlastnímu organismu. To dělá ke své škodě.
S tím Buddhou je to trošku složitější. On se nezdla blahobytu proto, aby se stal moudrým,ale proto, že byl šokován stavem v jakém žili obyčejní lidé. Jak víš, byl vlastně princem a dlouho žil v izolovaném světě, dalo by se říci ve skleníku a myslel si, že tak žijí všichni. Když se pak dostal mezi lidi a poznal skutečnost, rozhodl se hledat cesty ke štastnému životu všech. Kvůli tomu opustil život v blahobytu a vydal se na hledání cest ke zmizení utrpení všech lidí. Tu moudrost o které mluvíš mu dalo to směrované hledání, nikoliv to, že se zbavil blahobytu. On hledal to, co lidi rozděluje staví do opozice a vytváří spor a zlo. Poznal třeba rozdělující funkci pravd a snažil se najít cestu k tomu aby tato fukce zmizela.(Viz podobnetsví o stromu znaků)Jistě víš, že Buddhismus je o toleranci a smíru lidí všech pravd. Je jasné, že se v mnohém mýlil a mnohé chybně vyhodnotil,ale to je dáno dobou a soudobým poznáním. Faktem je,že chtěl zabránit sporu pravd vytvořením pravdy nové(buddhismu) a to není možné. Každá pravda jedná dle zákonitostí pravd a vede k zneužití schopností ve prospěch uznané pravdy. Otázkou však je, zda toho byl původcem on sám, nebo ti kteří jeho slova jako pravdu uznali a udělali s filosofie náboženství.To je kletba pravdy. Představ si, že bych třeba já dal lidem cestu ke spojení pravd a všemi silami se snažil aby toto nebylo přijato jako nová velká pravda. Jak bych mohl lidem zabránit, aby s toho tu novou velkou pravdu která bude třeba i zabíjet své odpůrce nestvořili? Takže si myslím, že on je v tom nevinný,ale vinu nesou ti jeho následníci buddhisté. Otázka viny je však problematické. Oni lidé jinou cestu k prosazení toho dobrého neznají a nestvoří li s cesty pravdu,pak nedosáhnou jejího naplnění. Jak s toho prokletého kruku vystoupit nevím. Nepřijmou li lidé cestu, pak se nic nestane.Přijmou li, pak vznikne nová rozdělující pravda a jsme tam, kde jsme byli.Jen na buddhově stromu znaků vyroste nový list pravdy a bude jednat stejně jako ostatní.
MB |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 06/09/2008 : 14:09:11
|
quote: Originally posted by Gato
quote: Originally posted by Miloslav Bažant [quote]Originally posted by Gato Vlastenectví se projevuje na mnoha rovinách existence. Vlastenec by měl znát dobře řeč, kulturu a historii svého národa. Měl by si toho všeho vážit a měl by pěstovat úctu k tomu všemu.
řeč, kultura, historie, území, na kterém žije, přece definují národ!
no řekl bych, že národ tvoří spíš ti lidé...ale určitě ty další věci k němu mají také co říct, to souhlasím.
...avšak nijak se to nevylučuje s tím, co jsem psal výše. Nebo to nevidím.
čeština jako jazyk se mi líbí hodně...ale slovenština se mi líbí víc. Nemám rád francouzštinu, španělštinu a němčinu, angličtina ujde, arabština je velmi hezká. Další jazyky neznám. Stále před sebou vidím jen soubor věcí, které se mně líbí a které se mně nelíbí---a pořád nevidím žádné vlastenectví. Čeština se mi líbí, ale nelíbí se mi protože je to můj rodný jazyk, nýbrž proto, že hezky zní. Slovenština zní v mých uších ještě trochu více hezky, a proto se mi líbí ještě trochu víc. Nepotřebuji jazyk ovládat, aby se mi líbil nebo ne, hodnotím podle svého sluchu. Španělský písničky se ani moc nemůžu polouchat, protože ten jazyk všechnu krásu zničí. Francouzština je jako koření -- písničky jsou celkem hezký, ale kdybych měl být francouzštině vystaven delší dobu, asi bych zešílel. Např. na francouzský filmy se dokážu dívat jen, pokud jsou nadabovaný. Jsou to jen mé vysoce subjektivní preference. ...podobně jako s jídlem -- mám rád takové jídlo, které mi chutná, ne to, které je národní. Co se týče kuchyně, tak na arabskou kuchyni nedám dopustit...na českou jsem sice zvyklý, ale nijak extrémně mě nebere.
..nikde žádné vlastenectví.
MB, k těm cizincům... ---pokud nemají naši půdu, imo se nemusíme moc bát. Když jsou zde cizí podniky, které prodávají výrobky...tak důležité je, že zaměstnávají naše lidi (dávají jim peníze) a tito si pak koupí, co chtějí. Je jedno od koho. Důležité jsou ty peníze. Pokud podnik pak krachne, tak se uvolní místo na trhu bude okamžitě znovu zaplněno...pokud ne cizí firmou, tak českou firmou. To je výhoda otevřeného trhu.
Důležité je, aby ti vlastníci firem zaměstnávali skutečně Čechy a aby odváděli daně státu---v politice ODS např. nechápu, proč chtějí dávat cizincům daňové úlevy. Naopak by jim měli dávat spíš "pokutu" za to, že brzdí rozvoj českých firem (tím, že tvoří silnu konkurenci).
....na druhé straně když si chci koupit nějaký výrobek, tak pokud cizinci nabídnou kvalitnější výrobek než Češi, tak nevím, proč bych měl kupovat od Čechů. Proč bych měl plavat "slepý" v českých nedioptrických plaveckých brýlích? Když Češi nejsou schopni vyrobit dioptrické plavecké brýle, no tak si je objednám z Německa...to se holt nedá nic dělat. Ať německá firma platí daně státu, ať ten stát ty peníze dá do výzkumu a ať se pak Ćeši naučí dělat dioptrický plavecký brýle...pak budu kupovat od Čechů. |
Edited by - Rzwald on 06/09/2008 14:47:35 |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 07/09/2008 : 10:15:59
|
Rzwalde.
Když to vezmu bod po bodu, pak budu souhlasit,ale mně šlo o cosi jiného. Po Listopadu zde byl určitý stav, který můžeme považovat za startovní čáru.Na té startovní čáře měli češi velký handicap oproti cizncům a proto měl být vstup těch cizinců na určitou dobu omezen, aby nepohltili všchno co mělo nějakou cenu. Ber to tak, že bys tehdy těžko našel nějaké čechy vyjma nějakých vexláků, Gota a pohlavárů bývalého režimu, aby měl dostatečný kapitál.Ti cizinci jej měli. Totéž by se dalo však i obrátit a říci, že pokud jsme chtěli rychleji vše rozjet, bylo výhodné té existence cizího kapitálu využít.Jenže tím jim byla umožněna moc nad námi v naší vlastní zemi.Takže jde o to, co je horší s jedné stránky a třeba lepší z druhé.V té rozvaze však bohužel hraje roli i historická skušenost našeho národa třeba s těmi němci. Co od nich můžeme čekat, pokud získají všechna klíčová postavení? Budou se k nám chovat jako rovní k rovným?Pokud ano, tak mně nevadí a mohu mluvit podobně jako ty.Pokud ne, pak to bude pro nás katastrofa a může to být konec Českého národa. Říkáš, že nevlastní naší půdu? Ale vlastní a čím dál tím více.Ono to někdy není příliš viditelné,protože ji kupují češi,ale za čí peníze, když předtím byli švorc? Takto přes bílé koně skupují naší půdu a někdy i přímo.Skrátka rozšiřují svůj životní prostor na náš úkor a my to ještě někdy (někdo) považujeme za klad. Není třeba na tato moje slova odpovídat, ale měl bys spíše získávat co nejvíc pravdivých informací abys dokázal nebezpečí vidět.
MB |
 |
|
Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts |
Posted - 07/09/2008 : 10:38:26
|
quote: Originally posted by Gato
řeč, kultura, historie, území, na kterém žije, přece definují národ!
no řekl bych, že národ tvoří spíš ti lidé...ale určitě ty další věci k němu mají také co říct, to souhlasím.
...avšak nijak se to nevylučuje s tím, co jsem psal výše. Nebo to nevidím.
čeština jako jazyk se mi líbí hodně...ale slovenština se mi líbí víc. Nemám rád francouzštinu, španělštinu a němčinu, angličtina ujde, arabština je velmi hezká. Další jazyky neznám. Stále před sebou vidím jen soubor věcí, které se mně líbí a které se mně nelíbí---a pořád nevidím žádné vlastenectví. Čeština se mi líbí, ale nelíbí se mi protože je to můj rodný jazyk, nýbrž proto, že hezky zní. Slovenština zní v mých uších ještě trochu více hezky, a proto se mi líbí ještě trochu víc. Nepotřebuji jazyk ovládat, aby se mi líbil nebo ne, hodnotím podle svého sluchu. Španělský písničky se ani moc nemůžu polouchat, protože ten jazyk všechnu krásu zničí. Francouzština je jako koření -- písničky jsou celkem hezký, ale kdybych měl být francouzštině vystaven delší dobu, asi bych zešílel. Např. na francouzský filmy se dokážu dívat jen, pokud jsou nadabovaný. Jsou to jen mé vysoce subjektivní preference. ...podobně jako s jídlem -- mám rád takové jídlo, které mi chutná, ne to, které je národní. Co se týče kuchyně, tak na arabskou kuchyni nedám dopustit...na českou jsem sice zvyklý, ale nijak extrémně mě nebere.
..nikde žádné vlastenectví.
Rzwalde, čím začínali vlastenci, když chtěli probudit vlastenectví národa? Obnovením řeči! Dnešní čeština se zhoršuje. Vidím v ní hondně germanismů, ne jen jednotlivých slov, ale i syntax je zkurvená. My si musíme vážit své řeči, která je našim dědictvím od předků. Vidím v úpadku české řeči znamení úpadku české společnosti a komu takový úpadek přichází vhod? Nepřátelům. Např. Němcům. Čím více budeme přebírat od cizinců ať už z výroby nebo z kultury, tím více budeme na nich závislejší, budeme se muset jim přizpůsobovat. Naše vlastní kreativita bude upadat. Staneme se zaměnitelnými. Bude zbytečné rozlišovat mezi naší a cizí kulturou, protože naše přestane existovat a zbyde jen cizí. Líbí se ti tento vývoj nebo ne? |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 07/09/2008 : 16:00:05
|
quote: Originally posted by Gato Rzwalde, čím začínali vlastenci, když chtěli probudit vlastenectví národa? Obnovením řeči! Dnešní čeština se zhoršuje. Vidím v ní hondně germanismů, ne jen jednotlivých slov, ale i syntax je zkurvená. My si musíme vážit své řeči, která je našim dědictvím od předků. Vidím v úpadku české řeči znamení úpadku české společnosti a komu takový úpadek přichází vhod? Nepřátelům. Např. Němcům. Čím více budeme přebírat od cizinců ať už z výroby nebo z kultury, tím více budeme na nich závislejší, budeme se muset jim přizpůsobovat. Naše vlastní kreativita bude upadat. Staneme se zaměnitelnými. Bude zbytečné rozlišovat mezi naší a cizí kulturou, protože naše přestane existovat a zbyde jen cizí. Líbí se ti tento vývoj nebo ne?
Gato, ..je otázka, zda už náhodou zaměnitelní nejsme. Podle mne ano a to je další důvod, proč nechápu vlastenectví.
Mezi kulturou USA, Číňany, afričany a Eskymáky jsou stále ještě znatelné rozdíly. Ale mezi kulturou Čechů, Slováků, Poláků či Jugoslávců? ...no nevim. Máme všichni odlišnou historii, to jo (stejně jako mají odlišnou historii různá města --- jedno bylo horní, druhé obchodní, třetí mělo obranou funkci, atd.)...ale současnost máme stejnou. Lidé jsou si po Evropě hodně podobní. Máme stejný režim dne -- v 8 se chodí do práce a pracuje se 8 hodin, pak se jde dom. V naprosté většině máme demogratické vlády, stejnou infrastrukturu, jezdíme těmi stejnými auty, jíme ty stejná jídla. U moře mají víc ryb a lidé jsou temperamentnější -- no to je toho. Pizza se už nedělá jen v Itálii, ale všude.
..tomu se říká globalizace --- nárok na "přežití" má nejlepší výrobek/výrobní proces/... ..proč mlít mouku pomocí mlýnských kamenů, když jsou na to stroje? Jen proto, že mletí pomocí mlýnských kamenů je tradiční a vlastenecké?
Mám pocit, že rozdíly mezi jednotlivými národnostmi jsou již tak malé, že se tyto udržují spíše formálně a násilím -- právě pomocí národních jazyků. A podívej na vývoj: prarodiče angličtinu nepotřebovali rodiče už ano a tak se ji učili...a umí ji dost mizerně, byť se domluví moje generace se už anglicky učí pořádněji...od základky...a tak umí celkem slušně, ale pořád to nejsou rodilí mluvčí..to ani náhodou
teď předpoklad: v další generaci díky tomu, že téměř každá rodina už má počítač a net...a net je v angličtině + na angličtinu se dává stále větší důraz i ve školách...tak tento tlak způsobí, že následující generace se naučí anglicky opravdu dokonale. V následující generaci pak myslím, že rodiče těchto dětí budou učit děti od malička jak česky, tak i anglicky (ostaně někdy se to děje i v součanosti). Pak nastane situace, kdy budou mít děti 2 rodné jazyky --- český a anglický. ...a tady nastane imo krize. Tohle bude imo poslední rána národům. A nebude se to týkat jen Česka...ale všech národů.
Historie české kultury se možná bude nadále udržovat...ale spíš jako taková historická představení. Ostatně i teď už je to tak. Vesnické veselky již neexistují a konají se vždy jen taková "divadla", kdy se babky převlečou do krojů, sestaví se dechovka, atd. V normálním životě tu jsou ty stejné diskotéky, jako jsou v USA či kdekoliv jinde.
Nevidím nikde českou kulturu....vidím jen historické pozůstatky časů dávno minulých v podobě různých kostelů, hradů, atd.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 07/09/2008 : 19:02:38
|
Rzwalde. Stále nechápeš,že jsme tady my a chceme být svými pány ve své zemi.Naše zem je naše jistota a snaha o uchování se nazývá vlastnectví a patří do toho vše včetně kultury, protože je to naše kultura,která je právě NÁM blízká.Nechceme se stát ve vlastní zemi občany druhé kategorie a tak si ji musíme hájit a udržet.Žít se dá všude v jakékoliv kultuře, v jakékoliv zemi a i jazykům je možno se naučit, ale domov je jen jeden, rodná řeč je jen jedna a třeba i to, že si lidé mohou zaspívat na té svatbě písničky které znají a které jim dělají dobře na duši má svůj význam pro člověka. Ty diskotéky na svatbách mizí jako louře po dešti a už jsem mnohokrát slyšel, že kdosi zažil svatbu s diskotékou a nálada byla v háji a proto že chtějí vždy živého muzikanta a pokud jim dokáže zahrát třeba i cimbálovku, či dechovku nebo třeba i dudáckou muziku a třeba na Japonských klávesách, je pro ně jednička,protože jsou to písničky které jsou jim blízké a které si mohou zaspívat.Třeba já hraji a zpívám jen písničky s českým textem (vyjma dvou Morgen v němčině a Con te partiro v originále.) Ti mladí dostanou ty své styly a tak jsou spokojeni starší i mladší a já nestačím zapisovat nové termíny vystoupení. Jen pro tvojí ilustraci. Jedno vystoupení si ženich přál jako kombinaci živé muziky a diskotéky (střídačka) Dopadlo to tak, že toho diskjokeje poslali domů v polovině vystoupení,protože prý kazil tou věčnou angličtinou náladu.To je domově a to je o vlastnectví.Nikdo z nich si o sobě nemyslel že je vlastenec a přesto jim bylo naše bližší a dávalo jim to radost ze života.Jezdil jsem hrát i do Německa a dost často a řeknu tě jediné. Brali vše i když jsem zpíval pouze česky /plus ty dvě výjimky),ale bušili korbely o stůl, když jsem hrál a zpíval písničky u kterch znali německé texty a to i tehdy, jednalo li se o české písničky.Když se mne jeden z nich ptal,proč nezpívám německy,řekl jsem, že nevozím sovy do Aten a že jejich muzikanti také nezpívají v Čechách česky.Smál se ,ale uznal to za rozumné.Zajímavé bylo,že jsem poznal i rasisty , neofašisty a vždy se jednalo o lidi s primitivním myšlením, většinou sedláky žijící ve svém uzavřeném světě. Dokázali být velmi vulgární a protivní,ale ti ostatní je vždy usměrnili. Jedni i druzí se však považovali za Německé vlastence a kdyby jim to někdo chtěl upírat, bylo by zle.Pro ně byl faterland čímsi posvátným a jejich základní jistotou.
MB |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 07/09/2008 : 22:08:55
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Rzwalde. Stále nechápeš,že jsme tady my a chceme být svými pány ve své zemi.Naše zem je naše jistota a snaha o uchování se nazývá vlastnectví a patří do toho vše včetně kultury, protože je to naše kultura,která je právě NÁM blízká.Nechceme se stát ve vlastní zemi občany druhé kategorie a tak si ji musíme hájit a udržet.
MB, ty máš chápání pojmu vlastenectví trochu jiné než já...já se více blížím tomu, jak vlastenectví chápe Gato
Taky chci být pán ve své zemi, avšak tohle nepovažuji za vlastenectví, nýbrž za prostou ochranu suverenity našeho státu. Je to více méně obrana před tím, abychom se nestali závislými a otroky někoho jiného. Můžu přitom klidně plivat a nadávat na českou zem, můžu toužit po odstěhování se do jiné státu, atd. Dokud však budu občanem tohoto státu, tak ho budu chránit...nejedná se ale o vlastenectví, ale o ochranu mého domova...
quote: ...na podzim roku 2006. Proběhla totiž debata na téma v čem jsou vůbec „ti“ Češi dobří a proč vlastně neodcestovat do Spojených států. Proč v této zemi žít a co je tu dobré. Snad z důvodu, že debata proběhla mezi skupinou poměrně mladých lidí, objevily se velice smutné odpovědi. Na otázku, zda by byli tázaní lidé ochotni v budoucnu odejít z České republiky, například do USA, odpověděla valná většina kladně. Na naši zem padaly nadávky, mluvilo se jen o negativech a kladné věci byly odbyty jako nepodstatné. Tyto, v dnešní době ne zcela výjimečné, názory nás velice zarmoutily a pomohly nám odkrýt tu nejstrašnější pravdu – pro dnešní mládež neznamená slova Vlast a národ nic. Žijí v omylu, že tato slova patří do „pradávné“ doby komunismu a nacismu. Neznají, mnohdy hrdinské, činy českých osobností, které nejednou dosáhly světového úspěchu. Neví, kým byl Tomáš Garrigue Masaryk, kdo byl Milan Rastislav Štefánik či Edvard Beneš. Nemají ponětí, kdo byli českoslovenští legionáři a co udělali pro naší zemi. Jan Hus je pro ně postavička z dějepisu a kdysi na svůj národ hrdí obrozenci jsou jen neznámá jména důležitá možná pro blázny.
tohle je úryvek z http://www.vlastenci.cz/ a tohle je to, co nechápu.
Jakožto nevlastenec můžu říct: Co je mi po TGM, Husovi, národních obrozencích, atd. ? Ti zasluhovali úctu za svého života za svou záslužnou činost...ale tehdy se jim jí nedostalo. Jejich smůla. Teď jsou již x let mrtví a já vážně nevím, co mi do nich jako má být? (a jaký užitek z toho ty mrtvoly budou mít, když teď je budu vychvalovat?) Mnohem významější než TGM je pro mě Klaus, protože Klaus nyní ovlivňuje dění, TGM je minulost.
Když jsi mluvil o dechovce...tak pokud se někomu líbí, tak budiž. Já osobně proti ní nic nemám...byť si sám pouštím jinou hudbu...ale pokud si dědeček ve věži pustí dechovku, neuteču do jiné místnosti...nevadí mi to. Avšak to není vlastenectví..to je to, že se některým lidem líbí dechovka. Vlastenectví by bylo, kdyby ji propagovali a poslouchali kvůli tomu, že je to národní záležitost, že tento styl hudby nemá moc na světě obdoby. A tento (poslední) důvod neuznávám a nechápu. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 08/09/2008 : 10:01:25
|
Rzwalde.
Běduji. Snažil jsem se tě ukázat určitý princip a tys všechno převedl do banalit,takže vlastně nemám nač odpovídat. Vlastenectví je v základu ochrana svého domova se vším co k tomu přináleží. To ostatní co je tomu připojováno je součástí toho domova,třeba i ta historie. Kdyby ti mladí lidé, o kterých jsi hovořil do té Ameriky emigrovali,pak by poznali, co vše jim tam chybí s domova a tomu se říká stesk po domově.Teprve potom by poznali o čem je vlastenectví a mnozí by se připojovali k vlasteneckým klubům aby zde získali alespoň část s toho, po čem se jim stýská a třeba i tu dechovku, které by naslouchali zcela jinak, než doma a hlavně by jí naslouchali mezi těmi, kdo jí rozumí a cítí totéž jako oni. Nemůžeš od mladých lidí vyžadovat skušenosti, které zatím nemají a tak je třeba naa jejich slova se dívat.Co můžeš mít dnes a denně , toho si nevážíš,ale přijdeš li o to, chybí tě to a právě o tom je vlastenectví. UVědomit si cenu domova i když jej zatím máš a uvědomovat si, co by tě chybělo, kdybys to ztratil. To uvědomění tě vede k tomu, abys svůj domov chránil.To ostatní může být i nemusí tím co by tě chybělo i když se o tom ve spojení s vlastenectvím hovoří.
MB |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 08/09/2008 : 16:05:04
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Běduji.
MB, neběduj... tak, jak jsi to napsal, tak s tím souhlasím |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 08/09/2008 : 17:05:39
|
Rzwalde. Skus ještě chvilku nesouhlasit. Takto není o čem se bavit,když souhlasíš.
MB |
 |
|
Topic  |
|
|
|