www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Rasismus
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 31/08/2008 :  08:55:43  Show Profile  Reply with Quote
Vytvářím nové téma, abych zjistil vaše názory na rasismus. Má rasismus nějaké věcné a racionální zdůvodnění nebo to je jen účelový výmysl zlých lidí lačnících po moci?

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 31/08/2008 :  17:27:27  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gato

Vytvářím nové téma, abych zjistil vaše názory na rasismus. Má rasismus nějaké věcné a racionální zdůvodnění nebo to je jen účelový výmysl zlých lidí lačnících po moci?

rasismus jsou nepřátelské agresivní projevy vůči příslušníkům jiné rasy...

co přesně tě zajímá?
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 31/08/2008 :  17:53:16  Show Profile  Reply with Quote
Gato,
protoze jsem rasista, mohu odpovedet autenticky: Rasizmus je pro mě nenávist vyvolaná vpádem cizí kultury(reprezetované rasou) do kultury, kterou pokládám za sobě vlastní a plně se s ní idetnifikuji. Tento vpád ovšem není ledajaký. Je to vpád kultury, ktera je v zasadnim rozpodru s hodnotami mé spolecnosti. Uznávání hodnot spolecnosti se projevují odlišným chováním a neúctou k ustanovením mé spolecnosti. Kdyz shledávám na clenech ohrozující kultury tělesné podobnosti, usnadňuje mi to zaměření nenávisti vůči destruktivní kultuře a mohu rychleji vytáhnout kudlu nebo řetěz, aniž bych se s reprezentantem cizí kultury musel pouštět do debaty, abych zjistil, je-li nebo není v mé kultuře.
Rozhodně popírám, ze by mě k mým rasistickým ci antisemitickým činům nabádal nějaký vůdce lačnící po moci. Je to zkrátka taková má vrozená nenávist vůči cizím spolecnostem, o kterých predpokládám, ze chtejí vyhubit mou spolecnost, tak jako já tu jejich.
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 31/08/2008 :  19:28:11  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by okref
destruktivní kultuře a mohu rychleji vytáhnout kudlu nebo řetěz, aniž bych se s reprezentantem cizí kultury musel pouštět do debaty, abych zjistil, je-li nebo není v mé kultuře

...si děláš šoufky, ok?
--pokud ne, tak bych se s tebou asi nechtěl setkat osobně, jinak bych od tebe pravděpodobně dostal dobrou ránu dobře nabroušeným nožem
....ačkoliv teda bys asi mé jiné geny nepoznal, neboť vypadám jako čistokrevný čehún

no a jinak -- vadil by ti "vpád" cizí kultury, která by však tu tvoji nijak neovlivňovala?

protože pokud ti vadí jen ztráta vlasnosti tvé kultury...měl by jsi být především být antiglobalista, nikoliv rasista.
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 31/08/2008 :  19:53:20  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by okref

Gato,
protoze jsem rasista, mohu odpovedet autenticky: Rasizmus je pro mě nenávist vyvolaná vpádem cizí kultury(reprezetované rasou) do kultury, kterou pokládám za sobě vlastní a plně se s ní idetnifikuji. Tento vpád ovšem není ledajaký. Je to vpád kultury, ktera je v zasadnim rozpodru s hodnotami mé spolecnosti. Uznávání hodnot spolecnosti se projevují odlišným chováním a neúctou k ustanovením mé spolecnosti. Kdyz shledávám na clenech ohrozující kultury tělesné podobnosti, usnadňuje mi to zaměření nenávisti vůči destruktivní kultuře a mohu rychleji vytáhnout kudlu nebo řetěz, aniž bych se s reprezentantem cizí kultury musel pouštět do debaty, abych zjistil, je-li nebo není v mé kultuře.
Rozhodně popírám, ze by mě k mým rasistickým ci antisemitickým činům nabádal nějaký vůdce lačnící po moci. Je to zkrátka taková má vrozená nenávist vůči cizím spolecnostem, o kterých predpokládám, ze chtejí vyhubit mou spolecnost, tak jako já tu jejich.

okrefe,
je to skutečně rasismus? Spíše se to jeví jako zdravá reakce. Nacisti nálepkovali všechny židy, v nich ten rasismus přešel do velmi patologické formy. Jejich forma rasismu je patologická, zatímco ta tvoje je normální. Je to vlastenectví?
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 31/08/2008 :  20:23:05  Show Profile  Reply with Quote

Globalizmus pro me znamená sloucení spolecnych hodnot a ponechání původních. Problém nastává práve ve chvili, kdy je moje kulturni hodnota potlacována. A je potlacována vzdy a toto potlacení vnímám skrze tělesné rozdílnosti(rasu), protoze jsem rasista.

(Vysvětlení: pokousim se vžít do dusevnich pochodů rasisty, které převádím do vědomé formy myšlení. Rasista by takhle nikdy neuvažoval, protože on se pohybuje právě jen na úrovni předsudků a něvedomých pochodu vášní.)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 31/08/2008 :  20:28:28  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Okrefe.
Rasismus je odpor k jiné rase vedoucí k nenávisti, či pohrdání lidmi jiné rasy. O kultuře bych asi příliš nehovořil.Vezmi kolik je mezi čechy věřícich buddhistů Hinduistů,či třeba muslimů.Jsou však stejné rasy jako ty a tak tě vlastně ani nevadí i když vlastně šíří jinou kulturu, než je zde obvyklá. Když budou ve tváři žlutí, či černí,či budou mít pejzy,pak se probudí tvoje nenávist a přesto mohou uznávat naší kulturu, mohou si jí vážit a přijmout za svou. O kultuře to tedy nebude. Mohl bych zde hovořit o typických znacích nálad a jejich rozdílnosti mezi rasami a myslím, že to je jeden s hlavních důvodů,ale mám takový dojem, že bys o to příliš nestál. Faktem však je,že nemáš v paměti uloženy tyto typické znaky a proto nepoznáš jejich nálady. Nepoznáš, když k tobě cítí třeba sypatie protože to umíš poznat pouze na lidech stejné rasy, kde se to víceméně shoduje. A tak třeba vnímáš jejich projev přátelství, jako výraz nepřátelství a je zde tvůj odpor.Když je blíže poznáš, začneš ty nálady vnímat takové jaké jsou a je po nepřátelství a je po rasismu.
Já mám však dojem,že o cosi takového vůbec nemáš zájem,že se tě ta nenávist a násilí na nich líbí.Prostě je tvůj adrenalinový sport,pro který je rasismus pouze zástěrkou.Tak nějak je to poznat i zde ve fóru na tvém vystupování. Ty si chceš sám sobě dokázat svou nadřazenost a třeba vulgaritou, či násilím. Ty nejsi skutečný rasista a pochybuji o tom, že nějcí skuteční rasisti existují. Ti kteří si rasisti říkají jsou schopni napadat kohokoliv koho jim kdosi označí,či kdo je trošku jiný. Fašisti sami sebe označili za nadlidi a všichni ostatní byli pro ně šmejd a podlidi. O tom to je, cítit se nadřazený a když to nejde rasou, tak třeba kulturou, nebo čímkoliv jiným. Kdybych já byl rasista,pak bych tebe označil za podčlověka. Protože můj děda(z matčiny strany) byl německý šlechtic Henrich von Hoke,čili zástupce nordické rasy se všemi znaky, které jsem zdědil po něm i já včetně blond vlasů, modrých očí a tvaru lebky. Titíž zástupci nedické rasy čechy a slovany vůbec označili za podřadné halpmensch a chtěli je vystěhovat kamsi do Ohňové země,či spíše je nechat stoupat jak dým komínem krematorií. To mluvím o lidech jako jsi ty. Jak se cítíš nyní,jako člen té méněcenné rasy? Podívej se na rasisty s té druhé strany a třeba tě dojde, jak je to ubohé. Já rasista nejsem. Odpůrce globality tak trochu ano,ale nikoliv militantní.Nelíbí se mně jak cizinci využili oslabení naší země a získávají stále větší vliv. O kolik mají oni větší vliv o tolik jej my ztrácíme ve vlastní zemi.Získají li vliv větší než máme my,pak se pro ně můžeme stát méněcennou rasou se všemi důsledky.To ale vlastně vůbec není o rase.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 31/08/2008 :  21:47:26  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant
Já mám však dojem,že o cosi takového vůbec nemáš zájem,že se tě ta nenávist a násilí na nich líbí.Prostě je tvůj adrenalinový sport,pro který je rasismus pouze zástěrkou.Tak nějak je to poznat i zde ve fóru na tvém vystupování. Ty si chceš sám sobě dokázat svou nadřazenost a třeba vulgaritou, či násilím. Ty nejsi skutečný rasista a pochybuji o tom, že nějcí skuteční rasisti existují.
nezapomínej, že okref se jen snaží vžít do pochodů rasisty..napsal to v minulém příspěvku...
..bylo by divné, kdyby člověk se zájmem o filosofii byl rasista..

nicméně ač k rasismu jako takovému nemám moc co dalšího říct...napadlo mě toto:

rasismus vzniká (neříkám, že jen z toho, jsou asi i další faktory) z xenofobie, tj. ze strachu z neznámého.

Představte si, že jste v tramvaji a teď vedle vás bude kluk se zelenou hlavou a fialovým copem po jedné staně, vyholený po straně druhé...
...a nebo jen např. muž, oholený na tváři, ale s neoholeným krkem.

jak byste na to reagovali? Nijak? nebo byste zaujali nějaký předsudek? Cítili byste se nesví? Nebo byste rovnou si v duchu říkali, "nojo, blbeček...(v prvním případě)" a "nojo, prase neoholený...(v druhé případě)"?

Neptám se proto, aby řeč nestála, ale hlavně proto, že poměrně často mám chuť se chovat/vypadat (řekněme) netypicky (ač nijak extrémně), ale bojím se, co si jiní pomyslí. Já osobně necítím nic*, když jsem vedle někoho podobného, zajímalo by mne, jak na pochybné existence reagujete.....
*s výjimkou ožralců, metalistů či nějakých výrazně pochyných existencí...tam se uvedu do stavu pohotovosti a pozornosti, kdyby mě např. chtěli napadnout nebo otravovat. (tj. např. se k nim neposavím zády).

Edited by - Rzwald on 31/08/2008 22:50:29
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 01/09/2008 :  07:22:03  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Tzwalde.

Tak to, že se Okref snaží jen vžít do role rasisty mne nějak uniklo.
Proto jsem se sám postavil do role rasisty, aby pocítil jak se cítí ten, kdo je na druhé straně. Nyní již to nemá smysl, ale chtěl jsem poznat, jak to skutečně myslí s tou tvrdou pravdou.Pokud tak jak říká, pak by mne měl za má slova chválit, což zřejmě neudělá.

S tou xenofobií máš pravdu. Strach s toho, co je jiné a co nedokážeme plně chápat.Je zde však i řada dalších faktorů.Představ si třeba, že člověk jiné rasy má třeba díky tvaru lícních kostí výraz, který my máme uložený v paměti jako typický znak zlosti, protože se lidí naší rasy takto zlost projevuje typickými znaky. On zlost nemá, jen my ji z jeh vjemu cítíme,čili se nám tak jeví.Nebo naopak jsou nám skryté typické znaky náklonosti,protože jsou jiné třeba díky barvě plati.A tak toto z jeho věmu nevnímáme. Teprve delší soužití, může vést k poznávání těchto typických znaků a potom zmizí ta xenofobie i třeba naše snaha se před takovým člověke preventivně bránit útokem.
Já třeba cítím ze slov Okrefa útočnost a proto jsem uvěřil jeho slovům, že je rasista. To však může být moje chyba, moje xenofobie.

Mimochodem, ten web zlobí čím dál tím víc.Kliknul jsem na rasismus a objevila se prázdná plocha. Kliknul jsem na další téma a je zde topic o rasismu.Možná mám já nějak pokažený Exploer,ale nejsem programátor a nedokáži chybu identifikovat.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 01/09/2008 :  07:25:45  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Okrefe.
Rasismus je odpor k jiné rase vedoucí k nenávisti, či pohrdání lidmi jiné rasy. O kultuře bych asi příliš nehovořil.Vezmi kolik je mezi čechy věřícich buddhistů Hinduistů,či třeba muslimů.Jsou však stejné rasy jako ty a tak tě vlastně ani nevadí i když vlastně šíří jinou kulturu, než je zde obvyklá. Když budou ve tváři žlutí, či černí,či budou mít pejzy,pak se probudí tvoje nenávist a přesto mohou uznávat naší kulturu, mohou si jí vážit a přijmout za svou. O kultuře to tedy nebude. Mohl bych zde hovořit o typických znacích nálad a jejich rozdílnosti mezi rasami a myslím, že to je jeden s hlavních důvodů,ale mám takový dojem, že bys o to příliš nestál. Faktem však je,že nemáš v paměti uloženy tyto typické znaky a proto nepoznáš jejich nálady. Nepoznáš, když k tobě cítí třeba sypatie protože to umíš poznat pouze na lidech stejné rasy, kde se to víceméně shoduje. A tak třeba vnímáš jejich projev přátelství, jako výraz nepřátelství a je zde tvůj odpor.Když je blíže poznáš, začneš ty nálady vnímat takové jaké jsou a je po nepřátelství a je po rasismu.
Já mám však dojem,že o cosi takového vůbec nemáš zájem,že se tě ta nenávist a násilí na nich líbí.Prostě je tvůj adrenalinový sport,pro který je rasismus pouze zástěrkou.Tak nějak je to poznat i zde ve fóru na tvém vystupování. Ty si chceš sám sobě dokázat svou nadřazenost a třeba vulgaritou, či násilím. Ty nejsi skutečný rasista a pochybuji o tom, že nějcí skuteční rasisti existují. Ti kteří si rasisti říkají jsou schopni napadat kohokoliv koho jim kdosi označí,či kdo je trošku jiný. Fašisti sami sebe označili za nadlidi a všichni ostatní byli pro ně šmejd a podlidi. O tom to je, cítit se nadřazený a když to nejde rasou, tak třeba kulturou, nebo čímkoliv jiným. Kdybych já byl rasista,pak bych tebe označil za podčlověka. Protože můj děda(z matčiny strany) byl německý šlechtic Henrich von Hoke,čili zástupce nordické rasy se všemi znaky, které jsem zdědil po něm i já včetně blond vlasů, modrých očí a tvaru lebky. Titíž zástupci nedické rasy čechy a slovany vůbec označili za podřadné halpmensch a chtěli je vystěhovat kamsi do Ohňové země,či spíše je nechat stoupat jak dým komínem krematorií. To mluvím o lidech jako jsi ty. Jak se cítíš nyní,jako člen té méněcenné rasy? Podívej se na rasisty s té druhé strany a třeba tě dojde, jak je to ubohé. Já rasista nejsem. Odpůrce globality tak trochu ano,ale nikoliv militantní.Nelíbí se mně jak cizinci využili oslabení naší země a získávají stále větší vliv. O kolik mají oni větší vliv o tolik jej my ztrácíme ve vlastní zemi.Získají li vliv větší než máme my,pak se pro ně můžeme stát méněcennou rasou se všemi důsledky.To ale vlastně vůbec není o rase.
MB

Slávo,
já myslím, že ta okrefova reakce spíš spočívá na xenofobii, což jsem označil nerozumně za rozumné. Ta xenofobie vypovídá spíš o naší slabosti.

Získají-li ti cizici vliv, pak se pro ně můžeme stát méněcennými lidmi. Myslím, že okref správně zdůrazňuje kulturu a nikoli jen barvu pleti nebo délku nosu.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 01/09/2008 :  14:03:51  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.

O tom jsem přece hovořil.Mohl bych být i konkrétnější. B mém okolí již téměř není jediný podnik,který nevlastní cizinci a tak my ve vlastní zemi sloužíme jim aby více bohatli a oni se nám již i veřejně vysmívají, hlavně němci. Řada jejich předků pochází odtud a byli vyhnáni po válce a tak někteří umí i docela slušně česky. Jednou při vystoupení jsem slyšel jednoho takového majitele fabriky, jak vykřikuje. Vy češi vůbec nemáte nárok na vlastní stát a až bude všechno cenné naše, pak jej ani mít nebudete.Vždyť vy hlupáci pro euro zrazujete jeden druhého a prodáte i střechu nad hlavou.Brzy už vám budeme vládnout a potom budete mít to správné postavení jaké si zasloužíte, budete naši otroci. Fakt je, že byl ožralý jako prase,ale říkal co si skutečně myslel. Já jsem si tehdy uvědomil, že vlastně říká pravdu a že vlastně jsme proti tomu úplně bezmocní, když jim v tom mnozí z nás a hlavně naši vládci pomáhají. Lidé si neváží toho, kdo prodá svou vlast a není viditelná jediná cesta, jak tomu zabránit. ˇKdyby zde byla strana, která by tomu udělala konec, tak bych ji volil,ale není. Dokonce i ti, kteří si říkají levice jim v tom pomáhají.(soc dem.) Komunisti i kdyby vyhráli, nic nezmohou, jen by nás dostali do izolace,protože nemají za zády silný stát, který by nás chránil. Takže i ti naši rasisti a fašisti se nakonec stanou méněcenou rasou, jestli se nestane nějaký zázrak, který by ten vývoj usměrnil kamsi jinam. Uvědom si, že vládne ten,kdo má v rukách obchod průmysl a zemědělství. Ten určuje pravidla a ten určuje jak se my budeme mít a jak budeme žít.Čí jsou supermarkety, čí jsou fabriky? A stále je to horší. To není xenofobie,ale popis děje, který u nás probíhá a který má určitý logický cíl. V Plzni je elektrotechnická fabrika, kterou vlastní Japonci a mají zde své šéfy, kteří se k našim lidem chovají jako k otrokům.Dokonce se dostalo mezi lidi, že takový šéf bil ženské na pasu bičem a když mu jeden náš chlap bič vzal a spráskal jeho, byl okamžitě vyhozen.(dostalo se to k soudu a kdo myslíš že vyhrál?)

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 04/09/2008 :  17:46:37  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Gato.

O tom jsem přece hovořil.Mohl bych být i konkrétnější. B mém okolí již téměř není jediný podnik,který nevlastní cizinci a tak my ve vlastní zemi sloužíme jim aby více bohatli a oni se nám již i veřejně vysmívají, hlavně němci. Řada jejich předků pochází odtud a byli vyhnáni po válce a tak někteří umí i docela slušně česky. Jednou při vystoupení jsem slyšel jednoho takového majitele fabriky, jak vykřikuje. Vy češi vůbec nemáte nárok na vlastní stát a až bude všechno cenné naše, pak jej ani mít nebudete.Vždyť vy hlupáci pro euro zrazujete jeden druhého a prodáte i střechu nad hlavou.Brzy už vám budeme vládnout a potom budete mít to správné postavení jaké si zasloužíte, budete naši otroci. Fakt je, že byl ožralý jako prase,ale říkal co si skutečně myslel. Já jsem si tehdy uvědomil, že vlastně říká pravdu a že vlastně jsme proti tomu úplně bezmocní, když jim v tom mnozí z nás a hlavně naši vládci pomáhají. Lidé si neváží toho, kdo prodá svou vlast a není viditelná jediná cesta, jak tomu zabránit. ˇKdyby zde byla strana, která by tomu udělala konec, tak bych ji volil,ale není. Dokonce i ti, kteří si říkají levice jim v tom pomáhají.(soc dem.) Komunisti i kdyby vyhráli, nic nezmohou, jen by nás dostali do izolace,protože nemají za zády silný stát, který by nás chránil. Takže i ti naši rasisti a fašisti se nakonec stanou méněcenou rasou, jestli se nestane nějaký zázrak, který by ten vývoj usměrnil kamsi jinam. Uvědom si, že vládne ten,kdo má v rukách obchod průmysl a zemědělství. Ten určuje pravidla a ten určuje jak se my budeme mít a jak budeme žít.Čí jsou supermarkety, čí jsou fabriky? A stále je to horší. To není xenofobie,ale popis děje, který u nás probíhá a který má určitý logický cíl. V Plzni je elektrotechnická fabrika, kterou vlastní Japonci a mají zde své šéfy, kteří se k našim lidem chovají jako k otrokům.Dokonce se dostalo mezi lidi, že takový šéf bil ženské na pasu bičem a když mu jeden náš chlap bič vzal a spráskal jeho, byl okamžitě vyhozen.(dostalo se to k soudu a kdo myslíš že vyhrál?)

MB

Slávo,
jak tomu čelit? Máš taky pocit, že Češi nemají v sobě vypěstované vlastenectví v dostatečné síle? Rasista chce ničit jiné rasy, což je hloupé, ale vlastenec by měl něco dělat pro vlastní kulturu a národ, aby zůstaly jedinečné, protože jakmile se stanou jen kopiemi jiných, pak ztrácejí právo na existenci, stanou se zbytečnými.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 04/09/2008 :  19:00:31  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.

Abych se přiznal, tak nevím co s tím. Vlastenectví je pojem a záleží ne tom, jaký význam je mu dáván lidmi.Lidi nejsou zvyklí samostatně uvažovat o příčinách a následcích. Ti noví vládci jim autoritativně tvrdí, že je třeba cizího kapitálu,že je to k jejich prospěchu a že na tom kdo co vlastní vůbec nezáleží. A tak to lidi přijmou a jednají dle toho. Snad by nějak šlo ukazovat lidem tu logiku, která s toho plyne a ukázat jim důsledky,ale to by se zatraceně nelíbilo novým mocipánům.Oni totiž potřebovali ten vstup cizího kapitálu, protože tím získali ochranu stability svého postavení.Že tím dostanou lidi svého národa do otroctví je jim nejspíše úplně jedno.Lidem je celkem jedno, kdo je vede, hlavně když je vede a nemusí sami přemýšlet.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 04/09/2008 :  22:03:04  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Máš taky pocit, že Češi nemají v sobě vypěstované vlastenectví v dostatečné síle?
Gato, nikdy jsem nepochopil, k čemu je dobré vlastenectví. Vlastenectví, tak, jak jsem je vždy chápal, znamená:

Češi do tohohó !!! ...proč? No protože jsme Češi.

tj. Češi, Česká republika, českej hokej, atd. -- jsou dobří jen proto, že jsou. To u mě není důvod. Nemůžu přeci někoho hodnotit jen na základě jeho existence...

Dokonce i k sobě samému má člověk často méně "vlastenecký" přístup: když udělám něco špatného, mám špatné svědomí, ok? Neplatí, že cokoliv co JÁ udělám, je vždy dobré a to jenom proto, že jsem to JÁ, kdo danou věc udělal.

A přitom pokud bych měl být k něčemu "vlastenec", tak to bude má vlastní osoba (mám se rád jenom proto, že jsem -- to je postačující důvod), ....souvisí to se zachováním mého života. Pokud jsem, je jasné, že sám sebe mám rád. A společnost říká, že bychom měli sebelásku omezovat, neboť její přebujení vede k narcismu, samolibosti, sobectví, přehnanému seběvědomí, které může přerůst do bezohlednosti a nedostatku empatie.

Takhle je to každému jasné...ale potom nechápu, proč je tak chválihodné být pravým vlastencem (tj. né "vlastencem" k sobě, ale vlastencem k státu a svému národu).

Přehnané vlastenectví ke státu proto imo může vést k podobným neblahým následkům jako přehnané "vlastenectví" k vlastní osobě.
...mimo jiné i k tomu rasismu.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/09/2008 :  07:52:06  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.

Dovoluji si nesouhlasit a s tvým výkladem vlastenectví.Národ je jako rodina a stát je parcela přináležející této rodině.Je to její domov , je to místo kde jsou svými pány.Moudré hospodaření s tou parcelou i domem a tím čeho si můžeme vážit (kulturnosti) je vlastnenectví. Představ si, že je to tvoje rodina a jsou v ní i lidé, kteří si těch jistot které jim ta parcela ,ten dům a vše ostatní neváží,čili nemají vlastnenecké cítění. Začnou tě na zahradě vyměňovat umělecké sochy za sádrové trpaslíky, začnou rozprodávat tu parcelu i dům až nezbude nic je stebe houmeles. Kdyby ses jmenoval Čech a rozprodával svojí parcelu i dům, sousední rodina Němcovic, která by to vše za babku koupila ba mohla volat "Češi do toho." Ale výrazem vlastnectví by to nebylo. Spíše by tím bylo řečeno."Pokračujete v tom, protoře rozšiřujete mou parcelu a dům." Až bychom prodali vše,pak by volali hamba Čechům, protože je to národ, který nemá dost rozumu aby si udržel svou vlast a proto nemá právo ji mít.
O tom je vlastnectví.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 05/09/2008 :  10:45:41  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rzwald

quote:
Máš taky pocit, že Češi nemají v sobě vypěstované vlastenectví v dostatečné síle?
Gato, nikdy jsem nepochopil, k čemu je dobré vlastenectví. Vlastenectví, tak, jak jsem je vždy chápal, znamená:

Češi do tohohó !!! ...proč? No protože jsme Češi.

tj. Češi, Česká republika, českej hokej, atd. -- jsou dobří jen proto, že jsou. To u mě není důvod. Nemůžu přeci někoho hodnotit jen na základě jeho existence...

Dokonce i k sobě samému má člověk často méně "vlastenecký" přístup: když udělám něco špatného, mám špatné svědomí, ok? Neplatí, že cokoliv co JÁ udělám, je vždy dobré a to jenom proto, že jsem to JÁ, kdo danou věc udělal.

A přitom pokud bych měl být k něčemu "vlastenec", tak to bude má vlastní osoba (mám se rád jenom proto, že jsem -- to je postačující důvod), ....souvisí to se zachováním mého života. Pokud jsem, je jasné, že sám sebe mám rád. A společnost říká, že bychom měli sebelásku omezovat, neboť její přebujení vede k narcismu, samolibosti, sobectví, přehnanému seběvědomí, které může přerůst do bezohlednosti a nedostatku empatie.

Takhle je to každému jasné...ale potom nechápu, proč je tak chválihodné být pravým vlastencem (tj. né "vlastencem" k sobě, ale vlastencem k státu a svému národu).

Přehnané vlastenectví ke státu proto imo může vést k podobným neblahým následkům jako přehnané "vlastenectví" k vlastní osobě.
...mimo jiné i k tomu rasismu.

Rzwalde,
vlastenectví je důležité. Být vlastencem jen k sobě není vlastenectví ale spíše sobectví.

Vlastenectví se projevuje na mnoha rovinách existence. Vlastenec by měl znát dobře řeč, kulturu a historii svého národa. Měl by si toho všeho vážit a měl by pěstovat úctu k tomu všemu.

Je např. smutné když Ostravák namá rád Pražáky, cožpak nejsou lidé stejné národnosti?
Němci s různými tradicemi i nářečími se sjednotili pod Hitlerem, aby si podrobili méněcenné rasy. Různost zde nebyla překážkou, bohužel se spolčili, aby páchali zlo, což zruinovalo jejich vlastenectví.

ČR bude předsedat EU, máme, my Češi, vůbec nějaký společný národní zájem?
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000