www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Ohradění, a pár pojmů
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 30/07/2008 :  10:55:58  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.

Škoda, že zde nejde slyšet můj smích. Nyní jsi mne opravdu pobavil.Díky.
Budu si nyní hrát na věřícího z časů budoucích, kdy již byly objeveny podstaty jevů připisovaných bohu a věřící proto musí vymýšlet boha nového.Bude to spíše sci fi, než vážná řeč. Vlastně jsem zde již použil, ale kdo by to hledal, že?
Skus si představit,že vesmír kolem nás jsou třeba atomy mozku člověka v rozměru vyšším.Když porovnáš rozdíl mezi velikostí našich atomů, ze kterých je složeno naše tělo a tím číslem jako koeficientem znásobíš čas, vyjde tě,že naše minuta je pro něj několik let, takže je pro nás vlastně nesmrtelný, ale v jeho rozměru, je na tom stejně jako my.Můžeme mu dát jméno Bůh a tehdy vlastně platí to, co nyní tvrdí věřící o bohu.Jsme uvnitř a tím pádem je všudypřítomný.Předpokládejme, že jeho a naše myšlení je propojené,čili naše myšlenky jsou i myšlenkami jeho.Potom by byl zákonitě vševědoucí. A tak bys mohl pokračovat dál a dál.Ono je v tom sice řada nesmyslů, protože je zde ten nesmírný rozdíl v čase a jedna jeho myšlenka by pro nás byla rovna několika staletím. Ale to zatím pomineme.(vždyť jde jen o legraci)Nyní si uvědom, že i náš mozek je složený s atomů a představ si to jako takový ohromný vesmír ve kterém jsou planety jako je ta naše a na nich lidé, kteří takto blábolí v nějakém filosofickém fóru.Neví o bohu nic a neví, že ty jsi ten Bůh. A oni mají také svůj mozek složený s atomů a tak můžeš pokračovat donekonečna a to oběma směry, protože ten náš Bůh má také kolem sebe vesmír a třeba taky blábolí v nějakém fóru. A máš zde i nekonečno, dokonce další rozměr nekonečna. Energie vznikající při procesu myšlení je slabá na to aby se přenesla kamsi mimo tělo,ale mohla by být dostatečná k přenosu o rozměr níže a tak by ses mohl znovu narodit ve svém vlastním mikrokosmu a ten by byl takový jaký jsi si sám vytvořil. Budeš li věřícím,pak bude víra normou tam kde se narodíš a bude mocná,takže si "vyžereš" všechno to zlo, které s toho vyplývá. Jsi čistý, čili přijímáš všechny pravdy rovnocenně a ve všech hledáš moudro? Zam kde se narodíš bude toto běžnou normou a budeš žít v ráji, kde je věčný mír. A máš zde i tu reikarnaci a dokonce nekonečně mnoho životů, protože i tam budeš mít mozek složený s atomů .

Ber to jako žert, nikoliv vážně. Nechtěl bych stát na počátku nového náboženství.Ale skus o tom trošku uvažovat. Je to ryze materialistické a současně to postihuje vše, co tvrdí vlastně všechna náboženství. Ha ha ha. Je to tréning pro fantazii a logika by při tom neměla stát stranou.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 30/07/2008 :  23:50:33  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Rzwalde.

rádo se stalo :-)
quote:
...a tak by ses mohl znovu narodit ve svém vlastním mikrokosmu a ten by byl takový jaký jsi si sám vytvořil. Budeš li věřícím,pak bude víra normou tam kde se narodíš a bude mocná,takže si "vyžereš" všechno to zlo, které s toho vyplývá. Jsi čistý, čili přijímáš všechny pravdy rovnocenně a ve všech hledáš moudro? Zam kde se narodíš bude toto běžnou normou a budeš žít v ráji, kde je věčný mír...

:-)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 01/08/2008 :  12:12:53  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.

Tak za takovou reakci děkovat nebudu.Ukázal jsem jak snadno vzniká nové náboženství, kterému lidé potom uvěří a považují je za nevyšší pravdu.Je zde vše co má náboženství obsahovat včetně odměny a trestu.Přitom by mohl říci Richard, že je to vědecký přístup, protože je to popiratelné a dokonce i dokazatelné. Samozřejmě ne dnes při soudobém poznání ,ale tehdy, až bude příkladně zmapována alespoň naše galaxie a přirovnat tuto k soustavém atomů v živé hmotě.Pokud by zde byla nalezena shoda, či podobnost, bylo by možné předpokládat,že je vesmír kolem nás součástí živé bytosti vyššího rozměru.Zatím víme málo o mikro i makrokosmu,ale přesto je to logičtější než ostatní pravdy náboženství počítající s nehmotnem.
POkud mluvím o shodě, či podobnosti,jedná se o Podobnost atomů se slunečními soustavami. Atom kyslíku má atomové číslo 16,čili sluneční soustava kterou bychom mohli makrokyslíkem nazvat ba měla 16 planet a tak podobně. Vůbec nic tě při takové představě nenapadá?
Když se podíváš třeba do Bible, najdeš tam tato slova." Vy se budete dívat na nebe, ale boha neuvidíte.Přijde syn člověka, ukáže vám na nebe a vy boha spatříte." I když já nejsem tím slibovaným synem člověka (ale s hrušky jsem nespadl) krásně to na sebe napojuje.Stále nic?

.-)

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 01/08/2008 :  14:27:13  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rzwald

quote:

Rzwalde.

rádo se stalo :-)
[quote]Originally posted by Miloslav Bažant
...a tak by ses mohl znovu narodit ve svém vlastním mikrokosmu a ten by byl takový jaký jsi si sám vytvořil. Budeš li věřícím,pak bude víra normou tam kde se narodíš a bude mocná,takže si "vyžereš" všechno to zlo, které s toho vyplývá. Jsi čistý, čili přijímáš všechny pravdy rovnocenně a ve všech hledáš moudro? Zam kde se narodíš bude toto běžnou normou a budeš žít v ráji, kde je věčný mír...

:-)

Rzwalde,
jsi hloupý, že reaguješ tímto způsobem. Cožpak nevidíš jak soudruh Bažant ty myšlenky zesměšňuje? Co čekat jiného od pseudokomunisty?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 01/08/2008 :  15:12:14  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.
Nemám dojem, že bych ty myšlenky víry zesměšňoval.Pouze jim nejsem schopný uvěřit v té podobě v jaké jsou a tak hledám reálnější možnosti, které by obsahovaly totéž, ale v podobě reálnější pro mne.Tím neříkám, že tomu tak jak popisuji skutečně je,ale takto by to i mohlo být a byly by odstraněny paradoxy které víty pro nás lidi 21tého století obsahují a které před tisícovkami let pro lidi paradoxem nebyly.(pro lidi určitého rozhledu paradoxem nejsou ani dnes) Co se týká mého členství ve straně Komunistů,tak to prostě není.Tvůj soudruh zřejmě také nebudu, tak nevím,ale mám dojem, že zvoje zlost opět ovládla tvůj rozum.To nesvědčí o duševní vyrovnanosti jogína.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 01/08/2008 :  18:18:04  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Rzwalde.

Tak za takovou reakci děkovat nebudu.Ukázal jsem...

...Stále nic?

MB

kontra

quote:
Originally posted by Gato
Rzwalde,
jsi hloupý, že reaguješ tímto způsobem. Cožpak nevidíš jak soudruh Bažant ty myšlenky zesměšňuje? Co čekat jiného od pseudokomunisty?

..z čehož mi vyplívá, že jste moji reakci pochopili opačně: MB si myslí, že jsem tím znevážil jeho příspěvek (to si myslím, neboť v dalším svůj příspěvek obhajuje) a Gato myslí, že úsměv byl "chápající úsměv", čímž jsem vyjádřil souhlas a nelíbí se mu to, neboť reakci MB chápe jako zesměšňování (a nelíbí se mu, že souhlasím se zesměšňováním víry)

jen pro upřesnění -- tentokráte byl blíže Gato (MB, jednak jsi se zmiňoval třikrát o legraci a jednak jsem nechtěl moc reagovat, neboť sice souhlasím s tím, že ta myšlenka je legitimní (dokonce jsem o ní četl, viděl film, který jí byl inspirován a i já sám jsem v určité variaci s tím pohrával), ale z fyzikálního hlediska je zcela jistě nesprávná--avšak nezdálo se mi podstatné na to upozorňovat.

Gato, reakci MB jsem nepochopil jako zesměšňování víry. Nemyslím, že by se měla víra nějak systematicky zesměšňovat...každý má právo na víru a neměl by být kvůli ní centrem posměchu. (samozřejmě sranda se může udělat z čehokoliv, i z ateismu)

(ještě teda napíšu, proč je (byť zajímavý) nápad MB fyzikálně nemožný (ač lákavý, neboť stejně jak je planetární sytém okolo slunce, tak zjednodušeně řečeno elektrony obíhají po oběžných drahách kolem atomového jádra a i v atomovém jádru jsou nukleony uspořádány do jakéhosi planetárního systému..přímo se nabízí myšlenka, že to tak pokračuje...)....je to kvůli kvantové mechanice a relacím neurčitosti...
...víme celkem jistě, že struktura atom - protony a neutrony - kvarky --atd. končí právě u těch kvarků (sice se ještě spekulovalo, že by i kvarky mohly být složeny z dalších ještě elementárnějších částic, ale zdá se spíš, že ne...každopádně i kdyby ano, rozhodně by to nemohlo pokračovat dál) ...pokud by totiž něco bylo i uvnitř kvarku, muselo by se to pohybovat ve velmi, velmi stísněném prostoru (protože kvark je hodně malinký) a to by dané částici zajistilo tak velkou energii (díky relacím neurčitosti), že by se velmi pravděpodobně uvnitř onoho kvarku neudržela...

je však možné, že mi bychom mohli být ti nejmenší z nejmenších...ale struktura by mohla pokračovat směrem navrch (náš vesmír je jen atomem kdesi jinde)
...tohle je sice asi nevyvratitelné (nevím, jak bych to vyvrátil), avšak z hlediska fyziky velmi prapodivné, neboť pokud je náš vesmír jen atomem někde v jiném vesmíru...tak ten atom se musí v tom jiném vesmíru rozpínat rychlostí větší než je rychlost světla (to za a) a za b) ten atom je značně nesourodý a např. jím nelze proniknout (normálním atomem lze proniknout...můžu jej prosvítit dostatečně energetickým elekromagnetickým zářením, případně prostřelit neutrinem)
...to by však v tom nadvesmíru nešlo, neboť díky Hubbleově zákonu se různé části našeho vesmíru od sebe vzdalují rychleji než je rychlost světla...a tím páděm je dle speciální teorie relativity nemožné je jakkoliv čímkoliv spojit, přemostit, atd.

Sice nemohu vyloučit, že je nějaký nadvesmír, ale pokud je, náš vesmír v ním určitě není atomem, případně kuličkou na kulečníkovém stolu, do kterého tágem šťouchá tříoký mimozemštan (teď líčím závěrečnou scénu z toho filmu, který jsem viděl)

Edited by - Rzwald on 01/08/2008 18:24:34
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 02/08/2008 :  08:18:43  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.
Hledíš na mikrokosmos s pohledu našeho rozměru a našeho času.Potom by platilo to co jsi napsal.Skus si však ve fantazii ten atom zvětšovat a současně spomalovat pohyb všech jeho součástí až dojdeš na velikost a čas našeho rozměru.Je to o fantazii a možná je to vše zcela jinak.Když si to ve fantazii zvětšíš tak,že elektron bude velký jako naše planeta, začneš chápat,že se může skládat s atomú jako naše planeta. Věda do tohoto rozměru samozřejmě nedosahuje a dosáhnout nemůže.Stejně tak nemůže věda dosáhnout o rozměr výše a vesmír si zmněšit(při současném zrychlování času až na čas odpovídající pohybu elekronů v atomech.Jediné co by bylo možné je srovnávání soustav atomů příkladně v živé hmotě a slunečních soustav příkladně v galaxii.Když by se zde našla určitá shoda. ukazovalo by to na určitou možnost,ale důkaz by to jistě ještě nebyl. Byla by to však cesta k pochopení různých dalších jevů, jako třeba rozpínání a smršťování vesmíru. Vím, že je to velmi odvážná myšlenka a proto ji znevažuji tím, že se jedná spíš o legraci.Když se nad tím však zamyslíš, můžeš v tom najít mnoho zajímavého a mohou se tě ukázat určité souvislosti.Proto jsem napsal, že slouží spíše k zamyšlení.Současně jsem tě chtěl ukázat,jak mohou vznikat pravdy náboženství a navíc jako přídavek jak by bylo možno spojit náboženství s materialismem.Jde o fantazii a logiku, nikoliv o popis skutečnosti i když nemohu s jistotou tvrdit,že tomu ve skutečnosti tak není.
Reakce Gata byla z jeho hlediska naprosto správná i když se mýlil v tom, že chci náboženství zesměšňovat.Pochopil, že když ukáži jak snadné je stvořit náboženství, že i to jeho mojlo býz takto vymyšlené. A to by znamenalo cosi pro něj a ostatní věřící dost nepříjemného. Faktem je, že jsem na něj, když jsem tě to popisoval vůbec nemyslel a nepočítal jsem s jeho reakcí. Nelíbí se mně sice forma jeho útočné reakce, ale chápu ji.Je to zvláštní fenomen.On díky stálému pocitu ohrožení své pravdy víry chápe víc s toho co říkám, než ostatní. Kdyby tolik víru nehájil, asi by s ním byl celkem zajímavý rozhovor.Připomínám, že jako první pochopil funkci slova v procesu myšlení a pochopil oč ve skutečnosti jde.Jenže poznal ohrožení své pravdy a díky tomu s ním již o tom není řeč.Škoda.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 02/08/2008 :  13:27:54  Show Profile  Reply with Quote
quote:

souhlasím, že ten paradox zní lákavě, ale pravda je trochu jiná. Nevěřící nechce uvěřit, a proto nevěří.

ad odst. 2 a 3 To je lež. Jsi v tomto bodě lhář.

Je velmi podstatné, v co věřím. Já věřím v existenci Absolutna, jehož existence je absolutně jistá. Absolutno existuje i bez mé víry. Je absolutně samostatné.

Věda se zabývá jen hmotou. Absolutno je duch nebo kosmická mysl
--------------------------------------------------------------------
Gato.

A jak to víš, že nevěřící nechtějí uvěřit? U mne třeba se nejdná o to, že bych nechtěl, ale o to, že nemohu.Víra je o duši více než o bohu a já jsem poznal, co duše je.Tato skutečnost je ověřitelná a opačná k tomu jak ny duši pohlíží víra.Jak mám potom uvěřit? Ani kdybych sebevíc chtěl, není to možné, dokud mám zdravý rozum.
MB

Slávo,
nepoznal jsi, co duše je. Tvůj rozum není tak zdravý, jak si myslíš. Ty prostě nechceš uvěřit. Tvůj oblíbený komunismus je ateistický a materialistický a snažiš se ho zkombinovat s buddhismem, což je velmi hloupé, protože budhismus je náboženství. Podívej se na youtube a uvidíš, jak komunisté zacházeli s buddhisty. Sám ze sebe děláš pseudokomunistu i pseudobudhistu, chceš kráčet po obou cestách a ocitáš se zadkem na dvou svatbách.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 02/08/2008 :  14:31:26  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.

Materialisti nejsou jen komunisti a ne všichni komunisti jsou vnitřně přesvědčenými materialisty. To bys také mohl říci, že jsi viděl komunistu kouřit a proto jsou všichni kuřáci komunisti. Idea komunistů obsahuje materialistický světový názor,ale to je asi tak vše.Další věc kterou mám s nimi společnou,je to, že nemám rád když jeden člověk druhého okrádá,jak oni říkají vykořisťuje.Jsem tedy blíže levici než pravici, ale dokáži vidět to dobré i na pravici a soukromém podnikání. S tím bych asi u nich neuspěl.
Jak jsem řekl.Pokud uvažuji dle přísloví není šprochu aby na něm nebylo pravdy trochu a užiji toto na víru s tím, že nedokáži uvěřit v takové podobě v jaké je,,pak hledám jiné cesty,které by mohly odpovídat tomu i tomu, ale netvrdím, že jsou správné.
Jinak bych uvítal,abys mne přestal osočovat.Já také neříkám, že jsi rozumu mdlého, když věříš v to co není reálné.Snaha ponižovat druhého není výrazem slušnosti ani inteligence.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 02/08/2008 :  16:35:53  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Gato.

Materialisti nejsou jen komunisti a ne všichni komunisti jsou vnitřně přesvědčenými materialisty. To bys také mohl říci, že jsi viděl komunistu kouřit a proto jsou všichni kuřáci komunisti. Idea komunistů obsahuje materialistický světový názor,ale to je asi tak vše.Další věc kterou mám s nimi společnou,je to, že nemám rád když jeden člověk druhého okrádá,jak oni říkají vykořisťuje.Jsem tedy blíže levici než pravici, ale dokáži vidět to dobré i na pravici a soukromém podnikání. S tím bych asi u nich neuspěl.
Jak jsem řekl.Pokud uvažuji dle přísloví není šprochu aby na něm nebylo pravdy trochu a užiji toto na víru s tím, že nedokáži uvěřit v takové podobě v jaké je,,pak hledám jiné cesty,které by mohly odpovídat tomu i tomu, ale netvrdím, že jsou správné.
Jinak bych uvítal,abys mne přestal osočovat.Já také neříkám, že jsi rozumu mdlého, když věříš v to co není reálné.Snaha ponižovat druhého není výrazem slušnosti ani inteligence.

MB

Slávo,
má snaha není, abych tě ponižoval, ale chci ukázat, že tvá snaha kombinovat části různých nauk nevede k úspěchu. Základ komunismu je materialismus a především ateismus, na který jsi zapoměl. Rovnice komunista=materialista platí, rovnice materialista=komunista asi neplatí, ale o to mi teď nejde. Rovnice budhista=materialista nemůže platit, protože budhismus je náboženství, proto snaha o kombinaci těchto dvou ideologií nepovede k úspěchu, jinými slovy marná námaha.
Oheň a voda nemohou být v souladu.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 02/08/2008 :  18:01:35  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.
Základ komunismu není materialismus ani ateismus,ale snaha o odstranění vykořisťování člověka člověkem. To bys mohl vědět.Pokud církve, potažmo náboženství vedlo k zotročování a vykořisťování lidí, pak se dostalo do sporu s komunistickou ideou.Navíc církve úproti komunistickým myšlenkám bojovaly a dost tvrdě.A tak se těm komunistům nemůžeš divit, že takovým spůsobem bojovaly proti víře.Jedním ze spůsobů tohoto boje je materialistický názor.
Buddhismus byl původně pouze filosofií a nikoliv náboženstvím a protože má s tím komunismem dost společného byl východními civilizacemi kde buddhismus převládá celkem vstřícně přijat a dalo by se říci, že právě tam je dnes bašta komunismu, pokud pominu Kubu. Bylo by pošetilé srovnávat komunismus s Maoismem.Ten již je o něčem trošku jiném a projevuje se zde dost zřetelně odpor proti buddhismu,který zde byl hodně mocný.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 02/08/2008 :  21:19:18  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Gato.
Základ komunismu není materialismus ani ateismus,ale snaha o odstranění vykořisťování člověka člověkem. To bys mohl vědět.Pokud církve, potažmo náboženství vedlo k zotročování a vykořisťování lidí, pak se dostalo do sporu s komunistickou ideou.Navíc církve úproti komunistickým myšlenkám bojovaly a dost tvrdě.A tak se těm komunistům nemůžeš divit, že takovým spůsobem bojovaly proti víře.Jedním ze spůsobů tohoto boje je materialistický názor.
Buddhismus byl původně pouze filosofií a nikoliv náboženstvím a protože má s tím komunismem dost společného byl východními civilizacemi kde buddhismus převládá celkem vstřícně přijat a dalo by se říci, že právě tam je dnes bašta komunismu, pokud pominu Kubu. Bylo by pošetilé srovnávat komunismus s Maoismem.Ten již je o něčem trošku jiném a projevuje se zde dost zřetelně odpor proti buddhismu,který zde byl hodně mocný.

MB

Slávo,
pak můžu připsat ideu komunismu i křesťanství Ježíše, který také bojoval proti vykořisťování např. dal za příklad ctnostného jednání Samaritána, čímž proti sobě popudil tehdejší židovskou elitu, v jejichž očích byli Samaritáni nečistí.

Já mám v myšlení spojeno slovo komunismus s představou totality a totalita vykořisťuje.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 03/08/2008 :  11:47:34  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.
Tak to je chyba.Totalita může vzejít s každé ideologie,třeba s toho křesťanství, židovství, nebo buddhismu. Co jiného než totalita byla inkvizice? Totalita přikazuje nějaký řád a trestá odchylky od řádu. Komunistická ideologie měla chyby (jako každá ideologie, dokonalá zatím neexistovala) a některé s těchto chyb vedly ke vzniku totality.Totalita je vlastně jedenze spůsobů ochrany a prosazování pravdy zneužitím schopností. Chceš li prosazovat víru tím, že zneužiješ schopností v neprospěch nevěřících a děje se tak v uzavřené společnosti, je to totalita.Soudíš li jedny díky tomu co dlali i jiní, měl bys soudit stejnou měrou všechny ty ostatní a nejen toho jednoho.Soudit jednoho a ignorovat totéž u ostatních je ignorantství a to pochází většinou s povýšení jiné pravdy a není rovné moudrosti.
S tou shodou ideí jsi však velmi blízko skutečnosti. Ty snahy o vytvoření lepší společnosti zde byly vždy ať to bylo křesťanstvví, buddhismus,nebo třeba ten komunismus.Je možno říci že Marx hodně čerpal s Bible. Já to řeknu takto a nemusíš s tím souhlasit.Lidstvo si musí ptojít pěkně jednu cestu po druhé, než najde tu, která bude nejlepší. A tak po komunismu nastoupí nová jiná ideologie a opět se bude snažit o vytvoření společnosti lepší a spravedlivější ke všem.Možná to ještě nebude to pravé ořechové,ale i takovou cestu si lidstvomusí skusit,než vznikne ta pravá a nejlepší.
Jenže Gato. Uvědomuješ si jak jsme se dostali daleko od tématu? Tahle větev již dávno nepřináleží k tomuto stromu.Chceš li v takovém rozhovoru pokračovat, alož třeba topic politologie a tam můžeme pokračovat. Já nechci číst výtky na moji adresu za to, co jsi vyvolal ty, jak už se několikrát stalo.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 04/08/2008 :  14:14:11  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Rzwalde.
Hledíš na mikrokosmos s pohledu našeho rozměru a našeho času.Potom by platilo to co jsi napsal.Skus si však ve fantazii ten atom zvětšovat a současně spomalovat pohyb všech jeho součástí až dojdeš na velikost a čas našeho rozměru.Je to o fantazii a možná je to vše zcela jinak.Když si to ve fantazii zvětšíš tak,že elektron bude velký jako naše planeta, začneš chápat,že se může skládat s atomú jako naše planeta. Věda do tohoto rozměru samozřejmě nedosahuje a dosáhnout nemůže.Stejně tak nemůže věda dosáhnout o rozměr výše a vesmír si zmněšit(při současném zrychlování času až na čas odpovídající pohybu elekronů v atomech.Jediné co by bylo možné je srovnávání soustav atomů příkladně v živé hmotě a slunečních soustav příkladně v galaxii.Když by se zde našla určitá shoda. ukazovalo by to na určitou možnost,ale důkaz by to jistě ještě nebyl. Byla by to však cesta k pochopení různých dalších jevů, jako třeba rozpínání a smršťování vesmíru. Vím, že je to velmi odvážná myšlenka a proto ji znevažuji tím, že se jedná spíš o legraci.Když se nad tím však zamyslíš, můžeš v tom najít mnoho zajímavého a mohou se tě ukázat určité souvislosti.Proto jsem napsal, že slouží spíše k zamyšlení.Současně jsem tě chtěl ukázat,jak mohou vznikat pravdy náboženství a navíc jako přídavek jak by bylo možno spojit náboženství s materialismem.Jde o fantazii a logiku, nikoliv o popis skutečnosti i když nemohu s jistotou tvrdit,že tomu ve skutečnosti tak není.

ok...
...dokonce jsi mě pravděpodobně i překecal, že by přece jen mohl být kvark složen z atomů...a to z toho důvodu, že jsem po přečtení tvé reakce znejistil a vygooglil si podrobnosti o preonech -- tedy hypotetických částicích, který by měly tvořit kvarky a leptony...
...a nezbývá než (s potlačovanou nelibostí) konstatovat oblíbenou větu mého dědečka, že věda pokročila již tak daleko, že se dá zdůvodnit opravdu všechno...
...existují totiž mechanismy (na mě působí jak slon v porcelánu, ale nezbývá než se s nimi smířit), jak zaručit, aby byl kvark (nebo lepton) tvořen třemi preony, které jsou sice těžší než sám kvark (!), avšak jejich hmotnost se velice hezky vyruší (!!) tak, aby ve výsledku byla přesně taková, jaká má být (!!!)...no zbývá jen slastně zamlaskat nad dokonalostí takto "vytuňěného" světa...všechna čest

...v tom případě tvou teorii nejsem schopen vyvrátit a tudíž souhlasím, že můžeš stát na počátku vzniku nového náboženství

(přičemž abychom se zase navrátili k tématu tohoto vlákna tak podotýkám, že argument, že je mnoho velmi rozdílných náboženství a že lze jednoduše stvořit nová, lze také imo využit k argumentaci proti věřícím...aneb zajímalo by mne, jak se s tímto věřící vypořádávají...

Gato se s tím vyrovává tak, že řekne, že Bible není úplná, že je to jen částečné a nedokonalé zachycení božích slov napsané člověkem (a cituje Korán, který toto podporuje)...avšak třeba v Koránu se dále vysloveně píše (nechce se mi to hledat, ale klidně to najdu), že věřící si nesmí upravovat slova v Koránu vyjevená, ani z něho vybírat, co se mu hodí...to je rouhání se Bohu...
...je zajímavé, že sám Korán však toto dělá, neboť se sám povyšuje nad Bibli, sice ji uznává, ale zdůrazňuje její nepřesnost a zastaralost...Muhhammad je po Mojžíšovi a Ježíšovi další prorok (Mojžíš je v Koránu nazýván muslimem), který dále zpřesňuje slovo boží a pokud je Korán v rozporu s Biblí (nebo sám se sebou), pak je to v něm zdůvodněno tak, že Bůh je všemocný, může tedy dokonce i změnit názor (tohle mi přišlo na Koránu obvzláště vtipné a přitom rozumné) a platí tak to, co bylo řečeno naposledy.

Vzhledem k tomu, že islám je nejmladší náboženství, plyne z toho, že je nejlepší a jedinné pravé. Ale je opravdu nejmladší? Problém je, jak poznám náboženství od party bláznů, kteří o sobě tvrdí, že k nim promluvil Bůh a snaží se založit nějakou sektu....

Edited by - Rzwald on 04/08/2008 14:16:23
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 04/08/2008 :  16:43:58  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.

Tak za prvé, nebojuji tím proti věřícím a sám tomu nevěřím.Řeknu li však nevěřím,pak tím neříkám, že tomu tak ve skutečnosti nemůže být.Je to jen pohrávání si s myšlenkou zda by bylo možné spojit materialismus s idealismem v jeden celek. Toto odpovídá materialismu a součastně i tomu co tvrdí idealisté i když trošku v jiné formě.Pokud by se ukázalo, že je to reálně možné třeba tím srovnáváním částic mikro a makrokosmu,pak by to mohlo vést ke smíru mezi materialisty a idealisty, zkrátka by měli pravdu ti i oni. Je to však a to opakuji jen hra s určitou myšlenkou a do vzniku nějaké církve, která by toto uznala to má jak doufám dost daleko i když lidi jsou schopni uvěřit všemu.
Pokud se nad tím však skutečně zamyslíš, nabízí se zde mnohé, co by s toho vyplývalo a co by bylo velmi zajímavé. Ve výsledku by to mohlo otevřít zcela nový pohled na vesmír a nekonečno v obou jeho rozměech.Pokud mluvím o rozměrech nekonečna, pak ten první znáš, čili směřuje od tebe do všech stran.Ten můžeme nazvat horizontálou. To nekonečno směrem k nekonečnu makro a mikrokosmů by mohl být nazván vertikálou, čili druhým rozměrem nekonečna. Teprve vertikála tě ukáže velikost horizontály. Skus si nyní představit, že jsi na planetě která je v tvém vlastním mikrokosmu a můžeš mít oči otevřené, protože bys vlastně viděl totéž jako v našem rozměru.Nic by nebylo menší a viděl bys také jen částečku vesmíru. Totéž by však platilo i rozměru vyšším a tak by si ty rozměry vlastně byly v úhlu rovné a to by ukazovalo logiku nekonečna. V každém tom rozměru bys vnímal totéž jako v tom našem. Pokud se zamyslíš nad tím, že po smrti je mozek ještě kolem sedmi minut živý a těch sedum minut si znásobíš koeficientem rozdílu mezi mikro a makrokosmem, zjistíš, že v mikrokosmu je těch sedum minut rovno několika milionům let. Atak bys tam prožil svůj další život a ještě by zde byla rezerva,než by slunce začala chladnout, ztrácet energii a vesmír by se začal měnit v hmotu neživou.A opět by zde bylo těch sedum minut a můžeš si vše opakovat. A máš zde vyjádřené nekonečno v dalším rozměru a to je v čase. Takových logických perliček bys v tom mohl najít velmi mnoho.Neříkám, že jsou pravdivé,ale říkám, že jsou velice zajímavé, pokud rád přemýšlíš. Jen jedno tě řeknu. Toto není na přemýšlení bez relaxace a stále musíš být připraven od toho odejít, jinak si tím můžeš zničit mozek.Je to zabíračka na bednu.

MB
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000