Author |
Topic  |
okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts |
Posted - 13/08/2008 : 19:37:52
|
quote: Originally posted by neronis
Jestli do toho můžu vstoupit, tak se mi nezdá v pořádku, že je v dnešní době filozofie v podstatě filozofie o filozofii, respektive analýza existující filozofie, respektive historicismus a analýza vzájemnosti. Což nutně vyústí v chytré řeči, avšak prázdné.
Neoronisi, reflexe je preci důlezitá. Pokud by mela být filosofie bez její historie, museli bychom se spolehnout na jakousi střelbu naslepo, nebot bychom si nikdy nemohli být jisti, ze stále neopakujeme to samé, co pred námi rikal nekdo jiný. Presne nechapu, o co ti jde. Nutí tě snad nekdo do znalosti historie filosofie? Nebo jsi tak obtezován recmi historiků filosofie, ze pred nimi nemáš úniku? |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 13/08/2008 : 21:16:21
|
Občas ano, pokud přistoupí nebo začne mluvit "filozof" historik. Znalost historie a spousty vědomostí nutně neznamenají znalost použití těchto vědomostí. Jsem si jistý, že historie, syntéza a vlastní myšlení mají jít ruku v ruce, stejně tak si jsem jistý, že jsou staré hodnoty a vědomosti většinou až moc svazující. Respektuju někoho kdo se naučil, ale nerespektuju někoho kdo neumí aplikovat a vymyslet a přitom se tak tváří. Je to jako když se někdo naučí mluvit deseti jazyky, ale přitom nemá co říct.
Abych ti to vysvětlil, nejde mi o nic. Pouze komentuju když si něčeho všimnu, od toho fóra jsou. On by si taky někdo mohl připadat jako genius když to tak není. Mě rohlíkem nikdo neopije, možná tak moje přítelkyně. |
Edited by - neronis on 13/08/2008 21:39:10 |
 |
|
Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts |
Posted - 14/08/2008 : 00:26:44
|
Ohledně Neronise:
Konečně se objevil někdo, kdo si dělá o životě a o věcech vlastní myšlenky; kdo je schopen skutečně vlastního tvoření. To už se dnes moc nevidí. Máme zde hlavně obdivovatele tzv. velikánů a málokdo si v jejich stínu troufá utvořit sebevědomý závěr stojící na vlastní zkušenosti. Je jistě třeba dbát na tradici a učit se od moudrých lidí, avšak nikdy člověk nesmí zapomenout na vlastní pozorování a kreaci; na vlastní sebevědomý, svobodný projev... |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 14/08/2008 : 07:15:38
|
Ondro. Nyní s tebou souhlasím.Jen jednu otázku si dovolím. Jsou tvoje názory saostatné, nebo jsou ve stínu kapacit třeba náboženských? Čím víc zde bude lidí schopných samostatně uvažovat,tím plodnější,ale někdy i komplikovanější bude diskuse.Díky za každého, který sem přijde.
MB |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 14/08/2008 : 11:16:07
|
Sebevědomí je jen lidská vlastnost do velké míry ovlivněna působením okolí což bývá spíš na škodu. Není to ani tak, že by měl člověk svůj případný mindrák nebo agresivitu potlačovat, ale při analýze s nimi zkrátka počítat a díky tomu se ovládat, popřípadě vypouštět páru ve chvíli kdy může napáchat nejméně škod. Pokud je člověk otrokem svých vlastností a ne jejich pánem, bude vždy jenom barbar. Jinak jsem rád za to jakým způsobem k tomu co píšu přistupujete. S otevřenou hlavou, bývám zvyklý spíše na spiknutí. |
 |
|
Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts |
Posted - 14/08/2008 : 12:11:49
|
quote: Ondro. Nyní s tebou souhlasím.Jen jednu otázku si dovolím. Jsou tvoje názory saostatné, nebo jsou ve stínu kapacit třeba náboženských? Čím víc zde bude lidí schopných samostatně uvažovat,tím plodnější,ale někdy i komplikovanější bude diskuse.Díky za každého, který sem přijde.
Miloslave, je neuvěřitelné, že po tom všem, co jsem zde na adresu náboženství a sekt napsal, nabýváš dojmu, že mohu být pod vlivem náboženství a sekt. Považuju za prakticky nemožné, aby si to někdo v mém případě mohl myslet. Mé myšlení je samostatné, avšak samozřejmě čerpám inspiraci ze zdrojů, které shledávám vhodnými. Všechny získané informace pečlivě konfrontuji s vlastním rozumem, soudností, logikou, zkušeností atd. Nikdy neberu nic jako bernou minci a víra je pro mě naprosto cízí pojem.
Zajímavé je, že mám dojem víry právě ve Tvém případě, neboť zde stále znovu a znovu opakuješ to samé bez jakéhokoliv myšlenkového posunu. Mluvíš o funkci slova v procesu myšlení, buddhovo stromu poznání, zneužívání schopností ve ve prospěch uznaných pravd a potom o nepodložených báchorkách o mimozemšťanech. To je v podstatě vše, co zde opakuješ stále dokola. Jakoby Tvé myšlenky ustrnuly na tomto Tvém poselství a nebyly se již schopny od něho osvobodit - a to jsou právě atributy víry: stagnace, opakování toho samého, nepružnost v uvažování atp. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 14/08/2008 : 14:37:31
|
Ondro.
Vidíš jen to co vidět chceš a popřeš co jsi sám řekl.Reikarnace je součást víry a jsou zde další tvoje tvrzení odpovídající pravdám víry.Mluvím často o tomtéž,ale všimni se,že tím vlastně odpovídám na otázky.Ptá li se někdo na duši, je na místě mluvit o funkci slova, které je podstatou lidské duše.Je li řeč o pravdách,pak je na místě mluvit o tom Buddhově podobenství.Co se týká těch mimozemšťanů,tak nevíš zda je to pravda, nebo výmysl.Dokážeš li si dát jednu k jedné,pak se odpovědi můžeš přiblížit i bez důakzů. Ne li, je to jen tvůj problém. Cítíš ke mně aversi a ta tě vede ve tvých soudech.Kdybych tě ve všem chválil a přitakával,pak bys o mně smýšlel jinak,ale já tvojí přízeň nežádám a tvoje averse je mně celkem lhostejná.
MB |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 14/08/2008 : 15:22:07
|
Pokud je averze, libost nebo nelibost strůjcem odpovědi na nějaké téma, nutně to směřuje ke konstrukci a přizpůsobení faktů tak aby vyzněly co nejvíce pro nebo proti. V každém případě jde o jiný záměr než pouhou syntézu faktů nebo názor na problematiku a vše je tímpádem zkresleno, což je nevědecký postoj a jde o postoj spíše osobní, tedy irelevantní. |
Edited by - neronis on 14/08/2008 15:22:43 |
 |
|
Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts |
Posted - 14/08/2008 : 15:36:10
|
Slávku,
necítím k Tobě averzi, naopak. Dovolil jsem si jen několik závěrů, které vycházejí z toho, co jsem od Tebe četl. To málo, co jsem si na Tvoji adresu dovolil říct, je navíc jen moje subjektivní stanovisko. Vždyť jsme přece přátelé!
Reinkarnace není součástí víry. Jenom Ty tvrdíš, že je součástí víry...Musíš věřit, že po noci nastává den, po odpočinku námaha? Že žádná energie nezmizí, ale jenom se transformuje do jiné formy? Musíš věřit, že v celé přírodě funguje ohromný energetický koloběh vedoucí k evoluci všech živých forem? Nikoliv, prostě to víš, vidíš to všude kolem sebe, žiješ v tom.
Se vzrůstajícím poznáním světa a jeho zákonitostí se zákonitost reinkarnace ukáže nevyhnutelnou, přirozenou. Se vzrůstajícím pochopením se člověk přiblíží i ke svému duchovnímu nitru, které se ukáže být nesmrtelné a reinkarnace schopné. K pochopení reinkarnace proto nikdy není potřeba víra, stačí k tomu jen čas a vývoj vědomí člověka, který tuto zákonitost dříve či později rozpozná a využije zásadně pro svůj další život.
Je to tak, že pokud si v sobě zatím zákonitost reinkarnace a všechny související věci nedokážeš odůvodnit, neznamená to, že reinkarnace automaticky spadá do lidské víry. Před stodvaceti lety stejně tak lidé tvrdili, že létání člověka spadá do oblasti víry, neboť jednoduše neznali dané fyzikální zákonitosti, které létání člověka umožňují. A tak to bylo a je se vším: co zatím člověk nezná, to odkazuje do oblasti lidské víry. Avšak až se člověk vyvine a pozná to, pak se víra stane zbytečnou, neboť buď se daná věc ukáže jako pravdivá, anebo nikoliv.
A krom fyzikálních a materiálních zákonitostí zde máme i zákonitosti duchovní a nehmotné, jako je právě reinkarnace. Důkaz pro tyto duchovní zákonitosti však jistě nepřinese čistě materiální věda, nýbrž věda duchovní. A tato duchovní věda se nyní na Zemi postupně rozvíjí a její solidní základy již byly položeny. Je jen otázkou času, kdy bude respektována stejně jako věda čistě materiální. Potom také přijde čas, kdy už nikdo nebude tvrdit, že reinkarnace patří do oblasti víry, neboť to bude jednoduše dokázané.
Koneckonců nic nepatří do oblasti lidské víry. A čas dokáže, že tomu tak skutečně je; že poznání všech věcí je možné, nutné, smysluplné a samozřejmě relativní, neboť vše se nepřetržitě vyvíjí a bude nekonečně dále vyvíjet, vše se nepřetržitě zkononaluje a bude nekonečně dále zdokonolovat. I pravda samotná, i vesmír samotný ve všech rovinách; i ten nejmoudřejší člověk na světě... |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 14/08/2008 : 15:39:55
|
Neronisi.
Ano, je tomu tak. Je to o prioritě plarit,Když na dívce najdeš místa, která tebou vnímána vyvolávají příjemno, stále śe k těmto místům vracíš abys znovu a znovu cítil ten příjemný pocit a jsi slepý k místům, která mají ve tvém myšlení polaritu mínus.Potom řekneš, že je hezká.Jakmile však začneš vnímat ty bloky mající polaritu mínus, ucítíš pocit nepříjemna a ztratíš schopnost vidět ty bloky plus.Tehdy řekneš, že je ošklivá.Vědecký přístup by měl obsahovat to plus i to mínus, eboť jedno i druhé tam je,ale ono je to velmi těžké.Je to však skutečnost. Totéž platí když se jedná o sympatii či aversi.Cítíš li sympatie, jsi blíže vnímání toho dobrého.Citíš li aversi,pak vnímáš prioritně to špatné. Já i on máme obojí, jak to špatné, tak to dobré,ale jeho averse jej vede k tomu, že spíše vnímá to špatné.Navíc je zde fakt,že neexistuje blok, který by měl předem danou polaritu,takže to co se zdá dobré mně, může se zdát špatné druhému a naopak.Skrátka jak říkala Babička (B. Němcové) "Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem.( a máš téma na text)
MB |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 14/08/2008 : 16:01:24
|
Ondro.
Ani já k tobě necítím aversi.Já nemám rád jen hlupáky, ti jsou nebezpeční.Jak se říká" Kůň je nebezpečný zezadu, ženská zepředu a blbec ze všech stran." Já bych třeba neměl rád toho, kdo by přijal to co říkám bez přemýšlení a udělal s toho velkou, nejvyšší pravdu a začal nutit druhé k tomu aby tuto pravdu v zájmu života uznali třeba zneužitím svých schopností.Nevím jestli jsi to poznal,ale já předhazuji tímto témata k uvažování. Je to možná nezvyklý spůsob a hlavně provokativní,ale mně se zdá velmi výkonný.Podívej jak se diskuse rozběhla.Já dokonce nestačil ještě vše přelouskat. Než napíši jeden vstup,jsou další tři v tomtéž tématu přede mnou a já se o nich dozvím, až když něco hledám.Zapomeň chvilku na důkazy a podívej se na tu nabízenou stránku. Já jsem jim své sci fi skutečně nepředčítal. Jenže já nevím, jestli tu shodu uvidíš i ty? No uvidíme.Třeba v tom poznáš dvě cesty k jednomu cíli a to cesty naprosto nezávislé.
MB |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 14/08/2008 : 16:08:01
|
Nemyslím, že to Ondra koneckonců takhle bral, nicméně je to zajímavé téma na rozbor. Mimochodem díky za nápad.
Dalším faktorem, který zkresluje bývá pocit hrdosti nebo zadostiučinění, touha po seberealizaci nebo touha potěšit. A tak bychom mohli pokračovat do nekonečna. Je to skutečně tak, že je prakticky jakákoli syntéza i osobní záležitostí. V podstatě jde jen o to do jaké míry je zkreslena. Člověk to může v sobě pohlídat, jak už jsem říkal, jedině tak, že si tuto skutečnost uvědomí, přizná, bude s ní počítat a ze svého jednání, respektive výstupu vyloučí.
Přirovnání k ženské kráse je na místě. Bylo zjištěno (jeden ze svazků Psychoanalýza - C.G. Jung), že pokud se člověk dostatečně soustředí na to nejhezčí, mozek sám podvědomě navodí pocit krásy, dokonce se tvář a jednání toho druhého nutně v mozku subjektu zobrazují jako krásné, třebaže jsou plné chyb a na první pohled (pokud toho člověka neznáme) bychom o něm nikdy neřekli, že krásný je. Proto je někdy potřeba dostatečné seznámení a náš mozek si nás oblbne sám. |
Edited by - neronis on 14/08/2008 16:13:23 |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 14/08/2008 : 16:28:29
|
Neronisi. A totéž platí i u odporu. Mozek nás oblbne,ale přesně dle zákonitostí.Prostě není schopen pracovat v jeden okamžik s oběma polaritami a tak je vždy jedna z nich dominantní.Zajímavé ny tom je,že vytvoříš li si určitou náladu, ta priorita vnímání se tomu podřídí.Budeš mít z něčeho radost a náhle uvidíš krásu tam, kde si dříve viděl ošklivost. A opět se budu opakovat. Tohoto poznání využil (možná nevědomky) Leonard Da Winchi,když maloval Monu Lisu.Jako malíř znal typické znaky nálad dokázal tyto nálady vyvážit,čili všechny jen naznačil a žádnou nedokončil.Kdyby dokončil třeba typické znaky radosti, poznal by každý, či téměř každý, že ten portrét ukazuje radost.On však ty typické znaky nedokončil a díky tomu přijdeš před tento obraz příkladně s radostí a mozek jak říkáš tě oblbne a ty vidíš, že se Mona Lisa raduje s tebou.A tak můžeš před ten obraz přestupovat znovu a znovu s různými náladami a vždy ten obraz bude blízký tvé náladě, ač je stále stejný. To je tajemství Mony Lisy,které jsem si dovolil odhalit, když jsem našel právě tu prioritu polarit. A nyní mně řekni.Který přístup k tématu Mony Lisy je vědečtější.Ten který tvrdí někteří učenci, že Leonardo vlastně namaloval muže a že to ukazuje na to že byl nejspíše homosexuál.(takový názo jsem skutečně četl a autorem byla uznávaná kapacita) nebo ten názor můj, který si můžeš sám ověřit, když se podíváš na ten obraz?
MB |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 14/08/2008 : 17:57:24
|
Pokud si všimneš, jsou tímto "nešvarem" ovlivněny takřka všechny formy umění. Ať už jde o film, píseň nebo knihu, vždy je populárnější jen naznačit a nad jednotlivými tématy plout a tančit, spíše naznačovat než dotahovat. Leckdy se to bohužel až přehání a dílo je tím úplně prázdné. Da Vinci nebyl zdaleka první kdo si toho byl vědom. Je třeba si uvědomit, že pokud má být jakákoli forma umění dostatečně kvalitní, přitom ne prázdná a přitom také určitým způsobem konkrétní, jsou na cestě spíše náznaky nežli pojmenování. Taky je důležité snažit se svým uměním určitý pocit v divákovi, posluchači nebo čtenáři vyvolávat, nikoli jej pouze pojmenovat. K tomu je zapotřebí pravá znalost lidí a nálad a především znalost sama sebe, takoví jsou mistři umění jakým byl patrně i Da Vinci. Nicméně je pravdou, že někomu to jde zkrátka "samo". Technik a pohledů do hloubky je ve všech směrech spousta. Pro ty méně všímavé a talentované jsou tu i školy. |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 14/08/2008 : 20:43:42
|
quote: Originally posted by neronis
Pokud si všimneš, jsou tímto "nešvarem" ovlivněny takřka všechny formy umění. Ať už jde o film, píseň nebo knihu, vždy je populárnější jen naznačit a nad jednotlivými tématy plout a tančit, spíše naznačovat než dotahovat.
možné je i to, že tenhle působ není populární a většině je nepříjemný, ale zajišťuje trvalé živobytí těm, kteří danoou věc produkují --- její produkcí se snaží "podepsat kontrakt" na další "díl".
většina lidí, s kterými se stýkám tenhle styl přímo nesnáší....přitom televize je přesně taková. Imo neodráží to, co je populární, ale co je pro ně výhodné. |
 |
|
Topic  |
|
|
|