Author |
Topic  |
Vanir
Nový uživatel
Czech Republic
27 Posts |
Posted - 28/06/2008 : 00:05:54
|
Nejsem si jistý jestli je to otázka určená na toto forum, ale přesto bych se chtěl zeptat jaké autory-filosofy či učebnice jsou nejlepší k pochopení základů filosofie, kterých se mi bohužel nedostává. Domnívám se, že není příliš lidí zajímající se o filosofii ve své hlubší podstatě, kteří vystudovali jinou školu než gymnázium, kde je největší pravděpodobnost, že se student o tuto disciplínu začne zajímat více. Já bohužel, či bohudík studuji na hotelové škole takže se mi nedostává tolik společenských věd atd. A abych měl alespoň jeden racionální duvod otevřít tuto diskuzi položím vám jednu otázku, či spíše rozvedu jedno téma které mě docela zajímá. Dle mého názoru se logiku nemůžeme naučit, logiku jako takovou máme vrozenou, a logická pravidla která se učí např. na gymnáziu se nám naučením ( v případě, že toto konkrétní pravidlo máme vrozené) pouze "prodere" nad povrch, který se skládá ze všedních konvencí a zažitých omylů a mýtů. Různé popisy, definice a odborné výrazy pak se samotnou logikou nemají pranic společného; pouze uspořádávají společný jazyk filozofů a logiků po celém světě. Jednoduše řečeno logika, filosofie a další vědní discliplíny závisející na inteligenci, se nedají naučit či nastudovat pouze se studiem mohou vytříbit a vybrousit do dokonalosti. Tohoto, ale lze dle mého názoru dosáhnout i četbou různých děl, a to nejenom těch odbroných či klasických. Má otázka potom zní není potom výhodnější pro lidskou mysl, mozek, intelekt studovat školu která podobné hodnoty ,jako jsou tyto humanitní vědy, neuznává, nebo nadále uznávát studium gymnázia, i za cenu toho, že budu studovat předměty naprosto nepoužitelné ( promiňte musím použít ang. slovo useless) jako chemie či výtvarná výchova?
|
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
|
Fisico
Nový uživatel
Czech Republic
19 Posts |
Posted - 05/07/2008 : 23:40:27
|
1. Jelikož ze studiem taky v podstatě začínám doporučil bych Filozofii pro každého (Popkin, Stroll)- velice se mi líbila, pak Filozofii od Blechy. Já třeba moc nemusím Storiga a jeho Malé dějiny, prostě se to moc dobře nečte..prý jsou tam i chyby, ale to posoudit neumím.
2. S tím, že studenti jiných středních škol než gymnázií nezajímají o filozofii máš celkem pravdu. Sám jsem ze střední odborné a v tak malé dotaci a s učitelem, který prostě není nadán, aby filozofii vyučoval se do filozofie jednoduše nedá proniknout. Donedávna jsem filozofii přímo nesnášel, protože jsem vlastně nevěděl ani co je to filozofie :). Podněty můžou však přijít i z okolí, rodiny nebo vlastního zájmu.
3. Já myslím, že se logika dá naučit, protože ji považuju za soubor metod třeba:). Vrozené jsou jenom dispozice (talent, míra nadání). Naučit se nedá třeba etika, ale schopnost eticky rozvažovat nám bude narůstat s množstvím informací, které jako člověk máme.
4. Lituju toho, že jsem nešel na gymnázium, protože to studium ti zprostředkuje velké množstí znalostí z různých oborů. Nehledě na kvalitu výuky cizích jazylů. Jsem zastáncem takové mnohostranosti, prostě rozvoj ve všech směrech. Dneska je trend, že se každý na něco specializuje. Takový široký přehled, ale není nikdy na škodu. Taky tvoje představa o tom co bys chtěl dělat není většinou ve 14 rozhodně definitivní. My jsme se učili předpis podle kterého jezdí vlaky, počítání různých drhů jízdného, které už snad ani neexistuje, taky techniku zabezpečovacího zařízení, které byla na železnice využíváno za komunistů a dneska se všude ruší. Zlatá chemie a výtvarka :)
|
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 09/07/2008 : 16:17:48
|
Já jsem také nestudoval na gymnáziu navíc jsem byl na střední škole ještě před revolucí, takže jsme měli místo toho občanskou výchovu, kde se bralo VŘSR, vítězný únor, socializmus, komunismus, atd.
Jinak filosofii se ze žádné knihy nenaučíš. Základem filosofie je podle mne touha "porozumnět světu a sobě". Pokud tedy toužíš porozumnět, tak už vlastně základy filosofie máš.
Něco jiného je pak historie filosofie, a studium směrů, kterými se "filosofie" (tedy "porozumnění světu a sobě") v minulosti vydávalo.
Díla filosofů pak nejsou nic jiného než pokusy jednotlivých filosofů vyložit své myšlenky.
Já osobně si myslím, že nejlepším způsobem jak se naučit filosofii je diskutovat s jinými lidmi, kteří se snaží "pochopit". A čtení filosofických děl a "učebnic" je pak jen cestou jak se zorientovat v tom na co přišli jiní. Není to ale podle mne nutné a v podstatě je jedno jakou knihou začneš, důležité je spíš abys pokračoval dál a přemýšlel o tom co čteš.
(Já osobně jsem četl docela dost filosofických knih a vlastně ani nedokážu říci kterou jsem začal, ale jsem si téměř jist, že to nebyla žádná učebnice (myslím, že to byla asi "Platónova ústava"). Z těch "učebnic" stojí za zmínku podle mne např. "Historie filosofie" od Emanuela Rádla, nebo "Mýtus, filosofie, věda" od Kratochvíla. Nenech se odradit tím, že vybranou knihu nedokážeš dočíst, odlož ji na později, přečti si jinou a nech to uležet) |
 |
|
Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts |
Posted - 16/07/2008 : 14:50:14
|
quote: Originally posted by noemus
Já jsem také nestudoval na gymnáziu navíc jsem byl na střední škole ještě před revolucí, takže jsme měli místo toho občanskou výchovu, kde se bralo VŘSR, vítězný únor, socializmus, komunismus, atd.
Jinak filosofii se ze žádné knihy nenaučíš. Základem filosofie je podle mne touha "porozumnět světu a sobě". Pokud tedy toužíš porozumnět, tak už vlastně základy filosofie máš.
Něco jiného je pak historie filosofie, a studium směrů, kterými se "filosofie" (tedy "porozumnění světu a sobě") v minulosti vydávalo.
Díla filosofů pak nejsou nic jiného než pokusy jednotlivých filosofů vyložit své myšlenky.
Já osobně si myslím, že nejlepším způsobem jak se naučit filosofii je diskutovat s jinými lidmi, kteří se snaží "pochopit". A čtení filosofických děl a "učebnic" je pak jen cestou jak se zorientovat v tom na co přišli jiní. Není to ale podle mne nutné a v podstatě je jedno jakou knihou začneš, důležité je spíš abys pokračoval dál a přemýšlel o tom co čteš.
(Já osobně jsem četl docela dost filosofických knih a vlastně ani nedokážu říci kterou jsem začal, ale jsem si téměř jist, že to nebyla žádná učebnice (myslím, že to byla asi "Platónova ústava"). Z těch "učebnic" stojí za zmínku podle mne např. "Historie filosofie" od Emanuela Rádla, nebo "Mýtus, filosofie, věda" od Kratochvíla. Nenech se odradit tím, že vybranou knihu nedokážeš dočíst, odlož ji na později, přečti si jinou a nech to uležet)
noeme, proč říkáte, že je v podstatě jedno, kterou knihou začnu?
Můj názor názor je takový, že nejlepší je s některými knihami ani nezačínat. Třeba Machiavelli, Hitler, Lenin. Tyto knihy jsou dobré na spálení. Doporučuji Nový zákon, Korán, Bhagavadgíta, z filosofie zkoumání čistého rozumu od I. Kanta. Tyto knihy jsou hodny pečlivého studia. |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 17/07/2008 : 09:24:47
|
quote: Originally posted by Gato proč říkáte, že je v podstatě jedno, kterou knihou začnu? Můj názor názor je takový, že nejlepší je s některými knihami ani nezačínat. Třeba Machiavelli, Hitler, Lenin. Tyto knihy jsou dobré na spálení.
No nemyslel jsem to takto doslova, měnil jsem to tak, že by měl důvěřovat své intuici a prostě si nějakou knihu vybrat. Když nezůstane u jediné knihy, tak se stejně nakonec propracuje k těm významným (snad).
Moudrý člověk se podle mne poučí z jakékoliv knihy. Když čtu knihu, tak se její obsah neučím, ale přemýšlím o něm. Co vás vede k tomu, že Lenin nebo Machiavelli plácají jen nesmysly, pokud vás k tomu vede jejich četba, pak je nemoudré toto poznání odpírat ostatním, měli by na to přijít sami a pokud vás k tomu vede jen co jste o nich slyšel, pak moudrý nejste a soudíte jen povrchně.
Ten kdo navrhuje pálení knih je podle mne zpátečník, pokud nechceme opakovat své chyby, pak bychom si měli uchovat i to co po nich zůstalo.
quote:
Doporučuji Nový zákon, Korán, Bhagavadgíta, z filosofie zkoumání čistého rozumu od I. Kanta. Tyto knihy jsou hodny pečlivého studia.
Určitě má smysl si náboženské knihy přečíst, ale jsou lidé (já mezi ně nepatřím), kteří by o nich řekl to stejné co vy o knihách Lenina a Machiavelliho.
P.S. Od Hitlera jsem nic nečetl, proto o něm nemluvím. Ale určitě bych chtěl mít možnost si jeho knihu přečist, i kdyby to bylo jen proto abych proti ní (jejím tezím) mohl lépe bojovat. |
 |
|
Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts |
Posted - 17/07/2008 : 14:04:28
|
quote: Originally posted by Gato proč říkáte, že je v podstatě jedno, kterou knihou začnu? Můj názor názor je takový, že nejlepší je s některými knihami ani nezačínat. Třeba Machiavelli, Hitler, Lenin. Tyto knihy jsou dobré na spálení.
No nemyslel jsem to takto doslova, měnil jsem to tak, že by měl důvěřovat své intuici a prostě si nějakou knihu vybrat. Když nezůstane u jediné knihy, tak se stejně nakonec propracuje k těm významným (snad).
Moudrý člověk se podle mne poučí z jakékoliv knihy. Když čtu knihu, tak se její obsah neučím, ale přemýšlím o něm. Co vás vede k tomu, že Lenin nebo Machiavelli plácají jen nesmysly, pokud vás k tomu vede jejich četba, pak je nemoudré toto poznání odpírat ostatním, měli by na to přijít sami a pokud vás k tomu vede jen co jste o nich slyšel, pak moudrý nejste a soudíte jen povrchně.
Ten kdo navrhuje pálení knih je podle mne zpátečník, pokud nechceme opakovat své chyby, pak bychom si měli uchovat i to co po nich zůstalo.
quote:
Doporučuji Nový zákon, Korán, Bhagavadgíta, z filosofie zkoumání čistého rozumu od I. Kanta. Tyto knihy jsou hodny pečlivého studia.
Určitě má smysl si náboženské knihy přečíst, ale jsou lidé (já mezi ně nepatřím), kteří by o nich řekl to stejné co vy o knihách Lenina a Machiavelliho.
P.S. Od Hitlera jsem nic nečetl, proto o něm nemluvím. Ale určitě bych chtěl mít možnost si jeho knihu přečist, i kdyby to bylo jen proto abych proti ní (jejím tezím) mohl lépe bojovat.
noeme, nejsem zpátečník, lidé, kteří říkají o Koránu,... totéž, co já o spisech oněch démonů jsou hloupí. Nenavrhuji pálení všech knih, ale jen špatných knih, ke kterým knihy tří zmíněných počítám. Vy jste svou radu směřoval na člověka, který má malé zkušenosti s filosofií, takovým lidem bych já něco doporučil a také něco zakázal. Vím totiž, co praxe toho svinstva, které lze v jejich spisech najít, přinesla přímo jim samým. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 17/07/2008 : 15:57:26
|
Koniáši, pardon Gato.
Jsi natolik moudrý a ostatní natolik hloupí, že jim chceš určovat co by měli číst, co nikoliv a před čím bys je chtěl uchránit pálením knih? Já myslím že od takových rádoby kurátorů již vzešlo dost zla. My lidé máme svůj rozum a netřeba nám kurately. Když takoví lidé jako ty získají postavení, vychází z nich zákony které lidi omezují a berou jim vlastní rozhodovací právo. Bohužel se to dnes děje až příliš často. A tak je prý v demokracii dovoleno vše, co není zakázáno. Zakázáno bude za čas téměř všechno a svoboda bude v pr....
MB |
 |
|
Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts |
Posted - 17/07/2008 : 17:27:29
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Koniáši, pardon Gato.
Jsi natolik moudrý a ostatní natolik hloupí, že jim chceš určovat co by měli číst, co nikoliv a před čím bys je chtěl uchránit pálením knih? Já myslím že od takových rádoby kurátorů již vzešlo dost zla. My lidé máme svůj rozum a netřeba nám kurately. Když takoví lidé jako ty získají postavení, vychází z nich zákony které lidi omezují a berou jim vlastní rozhodovací právo. Bohužel se to dnes děje až příliš často. A tak je prý v demokracii dovoleno vše, co není zakázáno. Zakázáno bude za čas téměř všechno a svoboda bude v pr....
MB
Slávo, nepřečetl sis můj přízpěvek celý. Mluvil jsem konkrétně, tvůj odsudek je nekonkrétní. |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 17/07/2008 : 18:19:11
|
quote: Originally posted by Gato Nenavrhuji pálení všech knih
To nikdo netvrdí
quote:
... , ale jen špatných knih
Takže pálení knih navrhujete, platí tedy co jsem řekl. Kdo jste abyste mohl o pálení knih rozhodovat. A kdo vůbec by měl mít takové právo? Podle mne nikdo.
quote:
Vy jste svou radu směřoval na člověka, který má malé zkušenosti s filosofií, takovým lidem bych já něco doporučil a také něco zakázal. Vím totiž, co praxe toho svinstva, které lze v jejich spisech najít, přinesla přímo jim samým.
Takže nezkušený člověk nemá používat vlastní rozum a má se spolehnout jen na rady moudrých? Jak ty zkušenosti potom získá, když se nespálí? Myslím, že každý začátečník by měl mít právo se spálit. I začátečník by měl mít možnost přečíst si svinstva a sám pochopit, že to jsou svinstva.
Souhlasím s tím, že nezkušenému přijde vhod dobrá rada od zkušeného. Ten by ale neměl zakazovat, měl by ukazovat cestu. Po cestě však musí jít každý sám. Nikdo tu přeci netvrdí, že má Vanir začít Vámi zmíněnými knihami. Pokud by však nedal na naše rady a začal právě jimi (i když to není pravděpodobné), tak by měl mít právo to udělat. A pokud by ho ty knihy zkazili, pak je namístě otázka zda je to těmi knihami nebo něčím co v něm bylo už předtím (podle mne platí spíše to druhé). |
 |
|
Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts |
Posted - 18/07/2008 : 09:16:13
|
quote: Originally posted by Gato Nenavrhuji pálení všech knih
To nikdo netvrdí
quote:
... , ale jen špatných knih
Takže pálení knih navrhujete, platí tedy co jsem řekl. Kdo jste abyste mohl o pálení knih rozhodovat. A kdo vůbec by měl mít takové právo? Podle mne nikdo.
quote:
Vy jste svou radu směřoval na člověka, který má malé zkušenosti s filosofií, takovým lidem bych já něco doporučil a také něco zakázal. Vím totiž, co praxe toho svinstva, které lze v jejich spisech najít, přinesla přímo jim samým.
Takže nezkušený člověk nemá používat vlastní rozum a má se spolehnout jen na rady moudrých? Jak ty zkušenosti potom získá, když se nespálí? Myslím, že každý začátečník by měl mít právo se spálit. I začátečník by měl mít možnost přečíst si svinstva a sám pochopit, že to jsou svinstva.
Souhlasím s tím, že nezkušenému přijde vhod dobrá rada od zkušeného. Ten by ale neměl zakazovat, měl by ukazovat cestu. Po cestě však musí jít každý sám. Nikdo tu přeci netvrdí, že má Vanir začít Vámi zmíněnými knihami. Pokud by však nedal na naše rady a začal právě jimi (i když to není pravděpodobné), tak by měl mít právo to udělat. A pokud by ho ty knihy zkazili, pak je namístě otázka zda je to těmi knihami nebo něčím co v něm bylo už předtím (podle mne platí spíše to druhé).
noeme, žijeme v demokratické společnosti. Spisy oněch démonů jsou hrozby pro tuto společnost. Má snaha je chránit nezkušené lidi před těmito hrozbami. Byl-li na počátku nevědomý, pak tyto knihy prohloubí jeho nevědomost. Já bych Vanirovi to právo nedal. Proč se v učebnicích zmiňuje třeba Machiavelli? Já bych ho z nich vymazal. |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 18/07/2008 : 10:33:06
|
quote:
Já bych Vanirovi to právo nedal. Proč se v učebnicích zmiňuje třeba Machiavelli? Já bych ho z nich vymazal.
Naštěstí o tom nerozhodujete. Já váš názor respektuji, ale jsem moc rád, že u nás nepřevažuje. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 18/07/2008 : 10:49:28
|
Gato.
Ač nejsem osloven, rád bych tě řekl několik slov. Vše co bylo napsáno má svůj význam pro nás. Lidé stále hledají cesty k lepšímu životu a těch cest je mnoho. Některé cesty se ukázaly být nesprávné a vedly ke zlu.Kdyby si toto lidé nepamatovali skoušeli by tyto cesty znovu a znovu. Proto jsou zde ty knihy aby se lidé těmto cestám díky tomu kam lidstvo zavedly dokázali vyhnout. Navíc v těch knihách včetně těch Leninových, či Marxových,či jiných, které se tobě třeba nelíbí, je vždy cosi moudrého a platného.Jsou zde knihy a je zde paměť na to k čemu vedly.Pro člověka je důležité si toto promyslet v souvislostech, vybrat to dobré a poučit se s toho špatného. Skrátka udělat si jakýsi závěr a to vlastním rozumem. Jsou zde i knyhy historické a třeba v Jiráskových knihách se můžeš dočíst, k čému vedly snahy o zničení knih které komusi, či jakési pravdě nevyhovovaly. Katolíci pálili knihy nekatolické, osvícenci katolické a tak bys mohl pokračovat do nekonečna.Každé pravdě jakési knihy nevyhovují, či odporují a tak by nakonec žádné knihy nezůstaly, kdyby lidé mysleli jako ty. " Co mně nevyhovuje, to zničit." Lidé jsou myslící bytosti a nepotřebují aby je někdo takto omezoval. Přemýšlej trošku o tom, jestli jsi nejmoudřejší a nejchytřejší ze všech a díky tomu můžeš těm ostatním určovat jak mají myslet.Já myslím, že takový fenomen v žádném případě nejsi.Tvoje uznaná pravda může v tobě vyvolávat dojem, že patříš k vyvoleným, ale takovému klamu podléhají všichni věřící všech pravd,třeba i fašisti.Pokud usuzuji ze tvých vlastních slov, nemáš k nim daleko. Také oni pálili knihy, které jejich pravdám oponovaly,protože si mysleli, že jejich pravda je tou nejlepší.Fast je síla a ničení knih je potlačování jiných pravd silou.Kdyby sis přečetl Main Kampf od Hitlera, poznal bys jak blízko jsi myšlenkami právě jemu a třeba by to vedlo k tvojí revizi myšlenek. A tak by právě tobě pomohla k zmoudření Hitlerova kniha.
MB |
 |
|
Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts |
Posted - 18/07/2008 : 14:21:44
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Gato.
Ač nejsem osloven, rád bych tě řekl několik slov. Vše co bylo napsáno má svůj význam pro nás. Lidé stále hledají cesty k lepšímu životu a těch cest je mnoho. Některé cesty se ukázaly být nesprávné a vedly ke zlu.Kdyby si toto lidé nepamatovali skoušeli by tyto cesty znovu a znovu. Proto jsou zde ty knihy aby se lidé těmto cestám díky tomu kam lidstvo zavedly dokázali vyhnout. Navíc v těch knihách včetně těch Leninových, či Marxových,či jiných, které se tobě třeba nelíbí, je vždy cosi moudrého a platného.Jsou zde knihy a je zde paměť na to k čemu vedly.Pro člověka je důležité si toto promyslet v souvislostech, vybrat to dobré a poučit se s toho špatného. Skrátka udělat si jakýsi závěr a to vlastním rozumem. Jsou zde i knyhy historické a třeba v Jiráskových knihách se můžeš dočíst, k čému vedly snahy o zničení knih které komusi, či jakési pravdě nevyhovovaly. Katolíci pálili knihy nekatolické, osvícenci katolické a tak bys mohl pokračovat do nekonečna.Každé pravdě jakési knihy nevyhovují, či odporují a tak by nakonec žádné knihy nezůstaly, kdyby lidé mysleli jako ty. " Co mně nevyhovuje, to zničit." Lidé jsou myslící bytosti a nepotřebují aby je někdo takto omezoval. Přemýšlej trošku o tom, jestli jsi nejmoudřejší a nejchytřejší ze všech a díky tomu můžeš těm ostatním určovat jak mají myslet.Já myslím, že takový fenomen v žádném případě nejsi.Tvoje uznaná pravda může v tobě vyvolávat dojem, že patříš k vyvoleným, ale takovému klamu podléhají všichni věřící všech pravd,třeba i fašisti.Pokud usuzuji ze tvých vlastních slov, nemáš k nim daleko. Také oni pálili knihy, které jejich pravdám oponovaly,protože si mysleli, že jejich pravda je tou nejlepší.Fast je síla a ničení knih je potlačování jiných pravd silou.Kdyby sis přečetl Main Kampf od Hitlera, poznal bys jak blízko jsi myšlenkami právě jemu a třeba by to vedlo k tvojí revizi myšlenek. A tak by právě tobě pomohla k zmoudření Hitlerova kniha.
MB
Slávo, mám-li stejné myšlenky jako Hitler pak se je snažím ničit čili pálit, protože vím, že jsou hrozbou. Ty přece také zmetky ničíš? Nepomohla by mi četba Hitlerova Mein Kampfu ale četba např. Bhagavadgíty. Zlo posiluje satana, dobro vymítá satana. |
 |
|
Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts |
Posted - 18/07/2008 : 15:55:33
|
quote:
Já bych Vanirovi to právo nedal. Proč se v učebnicích zmiňuje třeba Machiavelli? Já bych ho z nich vymazal.
Naštěstí o tom nerozhodujete. Já váš názor respektuji, ale jsem moc rád, že u nás nepřevažuje.
noeme, vy povolíte všechno?! Lenin říkal, že kapitalisté mu prodají provaz, na který je on pověsí. Máte blízko k tomu kapitalistovi. |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 18/07/2008 : 16:23:13
|
quote: Originally posted by Gato noeme, vy povolíte všechno?! Lenin říkal, že kapitalisté mu prodají provaz, na který je on pověsí. Máte blízko k tomu kapitalistovi.
Mezi povolit všechny knihy a povolit všechno je velký rozdíl. Demokracie není anarchie a tak i v demokracii existují hranice toho co ještě je povoleno a co ne. V demokracii, by ale v ideálním případě měla být tato hranice určena konsenzem, nebo alespoň vůlí většiny. My používáme nepřímou demokracii, takže si sami nevolíme zákony, ale volíme ty jež nám zákony vytvoří.
Zákaz knih (jakýchkoliv) je podle hloupý, protože by vlastně i vědci, kteří by chtěli studovat historické dokumenty tomuto zákazu podléhali - skutečný právní stát nemá privilegované (mimo zákon) občany. (princip rovného přístupu k informacím)
Na druhou stranu, každý demokratický je jen přiblížením ideálu, nic není dokonalé.
A mimochodem, mám určitě blíže ke kapitalistovi než k Leninovi |
 |
|
Topic  |
|
|
|