| Author |
Topic  |
|
Filip Švehla
Nový uživatel
Czech Republic
23 Posts |
Posted - 26/10/2006 : 17:13:59
|
| Masata: V podstate mas pravdu, ale musime si uvedomit, ze ackoliv napiseme dejiny jak koliv kriticke, nebudou platne navzdy. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 29/10/2006 : 09:10:37
|
Filipe. Co říci na tvoje téma? Pokudím se to říci takto.Skazil jsem si zrak a od té doby vidím méně.To je věta prostá a není co dodat.Takové je i tvé téma.Řeknu li však že jsem si skazil zrak a od té doby vidím mnohem více,je v tom otázka.Kdosi řekne, že je to nesmysl,ale kdosi se zamyslí a řekne třeba, že jsem si začal uvědomovat cenu zraku a proto se snažím vnímat více. Další člověk postoupí dále a otázku rozvine do jiných oblastí a ejhle, je zde nové poznání. A o tom je filosofie. Polož otázku, třeba skrytou a uvidíš. co se bude dít.
MB |
 |
|
|
Filip Švehla
Nový uživatel
Czech Republic
23 Posts |
Posted - 29/10/2006 : 13:35:59
|
| Sam rikas, ze filosofie je poznani, mnohdy i mezi skrytymi vecmi. Proc tedy odsuzujes otazku s odkazem na jeji "jednoduchost" a nepokusis se v ni nalezt, nove skryte poznani..?? |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 29/10/2006 : 14:49:30
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Přestav si,že položím otázku takto." Jaký význam má dnešní včerejšek." Je to totéž.Kdybys do své otázky vložil jedno jediné slůvko a slůvko "Pohled". Bylo by vše jiné. "Jaký význam má dnešní pohled na historii." pak by bylo o čem hovořit i když jsou ty pohledy různé. Jiný pohled na historii mají komunisté, jiný mají křesťané a tak dál. Představ si příkladně historické téma svaté války,Pro křesťany jsou křížoví rytíři hrdiny,kteří nasadili život za pravdu Ježíšovu.Pro ty jejichš předci byli zabíjeni a mučeni jsou titiž rytíři vrahy a zločinci. Kolik je lidí, tolik je úpohledů na historii. Historie začíná právě minulým okamžikem a pokračuje proti linii času.Chceš li hledat poznání, pak se snaž pokládat otázky, na které je možné najít odpověď.
MB
MB |
 |
|
|
Masata
Nový uživatel
Czech Republic
36 Posts |
Posted - 02/11/2006 : 12:50:23
|
| Historie (historická věda) má jednu významnou funkci ( či by aspoň měla mít): a sice ukazovat na konkrétních případech z dějin možnosti dalšího vývoje a slepé cesty kudy cesta nevede. Historikové by měli být jakýmsi věčným kritikem (společně s filosofy) současnosti. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/11/2006 : 16:57:35
|
A děje se tak? Nebo historici předělávají historii tak aby sloužila jejich uznané pravdě?
MB |
 |
|
|
Filip Švehla
Nový uživatel
Czech Republic
23 Posts |
Posted - 03/11/2006 : 17:55:14
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
[quote]Originally posted by Miloslav Bažant
Přestav si,že položím otázku takto." Jaký význam má dnešní včerejšek." Je to totéž.Kdybys do své otázky vložil jedno jediné slůvko a slůvko "Pohled". Bylo by vše jiné. "Jaký význam má dnešní pohled na historii." pak by bylo o čem hovořit i když jsou ty pohledy různé. Jiný pohled na historii mají komunisté, jiný mají křesťané a tak dál. Představ si příkladně historické téma svaté války,Pro křesťany jsou křížoví rytíři hrdiny,kteří nasadili život za pravdu Ježíšovu.Pro ty jejichš předci byli zabíjeni a mučeni jsou titiž rytíři vrahy a zločinci. Kolik je lidí, tolik je úpohledů na historii. Historie začíná právě minulým okamžikem a pokračuje proti linii času.Chceš li hledat poznání, pak se snaž pokládat otázky, na které je možné najít odpověď.
MB
Je videt, ze jsi mou otázku primo nepochopil nebo necetl veskere prispevky! Pokud rikam, ze pojem historie neni totozny s minulosti, netvrdim jaky je dnesni vcerejsek, nybrz prave jaky vyznam ma dnesni pohled na vcerejsek, po pripade jaka je o nem predstava! Je to jako bych se ptal: "V cem je dulazita biologie pro nasi dobu". Prosim, priste nez zacnes kritizovat, precti si vse dvakrat! |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/11/2006 : 13:02:08
|
Zdravím Filipe
Správně položená otázka je pokud možno kompletní. Pokud cosi vynecháš a očekáváš že ostatní pochopí nač se ptáš,pak mne i nás přeceňuješ.Nyní ses opravil a otázku doplnil a hned je o čem mluvit. Četl jsem ty příspěvky a poznal, že mnozí lidé hovoří k čemukoliv, hlavně že mluví. Takoví lidé nepotřebují přesnost otázky a kdybys jin nasypal písmena na hromadu, stejně by dokázali o tom mluvit. Ve druhé polovině mého vstupu sis mohl povšimnout, že jsem odpovídal na otázku pohledu na historii, čili jsem otázku pochopil přesto, že nebyla kompletní. řekneš li že kritizuji a zlobíš se pro to na mne, pak se zamysli nad tímto. Udělal jsem chybu a druhý mně na ni upozornil v dobrém. Podruhé již stejnou chybu neudělám. Byla to kritika, nebo snaha mně pomoci? Uvědom si, že nemám jediný důvod tebe, nobo kohokoliv jiného ponižovat,či sám sebe povyšovat. Snaží se cosi sdělit a konfrontuji své názory s názory ostatních, nic víc.
MB |
 |
|
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 11/12/2006 : 17:12:53
|
Technická: Filipe už můžeš používat diakritiku, přesvědčíl jsem správce fóra aby ho opravil, tak aby čeština fungovala na většině operačních systémů a ve většině prohlížečů. Také jsem s tím měl problémy
Ad problematika historie) Pokud budete v diskuzi pokračovat, tak ji budu sledovat a v pravou chvíli se do toho vložím (jak by řekl princ Drsoň). |
 |
|
Topic  |
|