www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 wittgenstein a heidegger
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

roithamer
Nový uživatel

2 Posts

Posted - 11/09/2006 :  18:33:58  Show Profile  Reply with Quote
rika se, ze nejhlubsim filosofem jazyka byl ludwig wittgenstein. ale ktery wittgenstein? ten, ktery napsal traktat nebo ten, ktery napsal filosoficka zkoumani a rikal, ze vsechny filosoficke problemy jsou pseudoproblemy spocivajici na nepochopeni nasi reci? paklize se jako o hlubokem filosofovi mluvi o tom wittgensteinovi, ktery napsal tratkat, pak souhlasim. s traktatem sice nesouhlasim, ale myslim, ze nabizi tolik zajimavych otazek, ktere nechal nedoresene, ze presto stoji za to se jimi "zabyvat". a je to krasna kniha, ktera ma velike kouzlo i pro toho, kdo s ni nesouhlasi. ale - je zrovna wittgenstein nejhubsim filosofem jazyka? proc on a ne heidegger? heideggerovy myslenky o jazyku (resp. o reci) jsou mnohem propracovanejsi, heidegger take, narozdil od wittgensteina, argumentuje, mluvi o ceste po niz jde a nezanechava pouze poznamky, ktere by svou strucnosti az nesrozumitelnosti mohly byt poznamkami pod carou k dilu, (o nemz wittgenstein mlci a)jez si kazdy ctenar musi domyslet. nestalo by za to sesadit na chvili wittgensteina z postu krale filosovu jazyka a zamyslet se nad tim, ne snad ani zda je heidegger hloubsim filosofem (coz si myslim), ale predevsim pokusit se o jejich rozhovor, ktery oni sami nikdy nevedli?

Edited by - roithamer on 11/09/2006 18:37:43

JaroVlk
Nový uživatel

Czech Republic
27 Posts

Posted - 15/09/2006 :  15:04:23  Show Profile  Reply with Quote
rika se? co to znamena?! post krale filosofu jazyka?! Obavam se, ze nic takoveho neexistuje. Wittgenstein je originalnim mistrem zkratky, dilo ktere zanechal v podobe Traktatu je toho dukazem. Navic nam ukazuje take svou o neco méně exaktní "lidskou" tvar, v podobe Wittgensteina II, tedy ve svych Zkoumaních. Nenech se unest spory o to, kdy byl vetsi filosof, priteli, zajiste oba jsou velkymi filosofy . A nakonec, vsadil bych se, ze by si tito panove radi podali ruku.
Go to Top of Page

roithamer
Nový uživatel

2 Posts

Posted - 16/09/2006 :  21:28:04  Show Profile  Reply with Quote
oni (wittgenstein s heideggerem) by si jeste mozna ruce podali, ale jejich filosoficti nasledovnici (analiticti filosofove a heideggerovsti fenomenologove ) uz asi sotva, protoze mezi nimi vladne dost jasne nevrazivost ci spise vazajemne filosoficke opovrzeni ... slo mi hlavne o to, podnitit nejakou diskusi, ktera by se pokusila ukazat, ze tito dva filosofove, kteri jsou (alespon pro mne) ti nejzajimavejsi z dvacateho stoleti, nemaji k sobe nedosazitelne doleko, ze je mozne najit nejake stycne body jejich mysleni ...

Edited by - roithamer on 16/09/2006 21:28:47
Go to Top of Page

JaroVlk
Nový uživatel

Czech Republic
27 Posts

Posted - 09/12/2006 :  18:57:48  Show Profile  Reply with Quote
To je pravda. Nechtel jsem tímto zabít diskusi, to je mi líto, jen me trochu toci myslenky typu the best of...

Styčné plochy jistě stojí zato hledat a zkoumat. To by bylo zajímavé! Chytne se někdo tohoto tématu a odpoví? Díky!
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 11/12/2006 :  09:58:41  Show Profile  Reply with Quote
Takove diskuze bych velmi rád zůčastnil. A to opravdu velmi rád.
Předem říkám, že jsem velmi zaměstnaný člověk a nemohu číst příspěvky a odpovídat každý den, pokud by tedy cyklus tezí a reakcí na ně byl cca týdenní, tak mě by to velice vyhovovalo. Nerad bych aby se diskuze příliš rozmělňovala, raději bych méně promyšlených, třeba i delších příspěvků než rozvětvenou spleť reakcí, které míří na všechny světové strany, to pak reaguji vždy na tu poslední a ignuruji většinu předchozích.

Předem zdůrazňuji, že načteno toho mnoho nemám tak cca 20 děl mnou vybraných autorů z celé historie filosofie. (Platón,Kant,Husserl, Descartes,Wittgenstein,Popper,Kuhn,Feyerabend,... no prostě všehochuť (od Heideggera bohužel nic, jen odstavce a komentáře))
Sám se považuji spíše za fenomenologa (a samozvaného žáka Petra Vopěnky), ale myslím si že takové škatulkování člověka spíše omezuje. A v argumenaci často používám metody analytických filosofů.

Nebráním se tomu před diskuzí si i něco nového načíst a opřít se o nějaká konkrétní díla abychom měli něco o co se v diksuzi opřít. Předem však říkám, že pro mne vždy bude důležitější naše interpretace a naše vlastní myšlenky než jakkoliv geniální text.
Už teď se těším, že tu konečně vznikne skutečně filosofická diskuze
Richard
Go to Top of Page

JaroVlk
Nový uživatel

Czech Republic
27 Posts

Posted - 11/12/2006 :  10:47:34  Show Profile  Reply with Quote
dobrá, týdenní cyklus je ok, i já pracuju tak trochu v IT :) a co se formy diskuse týče, myslím, že tohle fórum je především prostředek k formulaci názorů a místo dialogu, také se na víc necítím ve svém mladém věku, ještě mnoho je třeba číst... Budu se tedy těšit na příspěvky! Jarek.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000