www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Sila...
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 29/11/2006 :  10:38:10  Show Profile  Reply with Quote
Mnohé učenia vychádzajú z princípu, že existujú dve základné protichodné sily...Podľa môjho názoru existuje len jedna sila, majúca rôzne obsahy a smerovania...

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 29/11/2006 :  11:14:51  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Nazdar Navi.

Máš na mysli tlak a protitlak? Tvrzení a oponentura?

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 29/11/2006 :  11:41:03  Show Profile  Reply with Quote
Presne tak...myslím si, že sa jedná o jednu silu s rôznym obsahom...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 29/11/2006 :  14:53:57  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Zdar Navi.

Jinak řečeno hovoříš o síle, která působí sama proti sobě? Pokud bych uznal slova věřících o Bohu, pak bych mohl tuto myšlenku i přijmout. Slova věřících o Bohu jsou plná paradoxů a mnohdy jedno popírá druhé

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 29/11/2006 :  15:54:05  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave, ja niesom klasický typ veriaci v Boha, skôr naopak, antiklasický...Sila nikdy nepôsobí sama proti sebe...Obsahy tej sily môžu pôsobiť proti sebe, ale nie sila samotná...Sila je ako automobilová doprava...Tú silu obsluhujú ľudia a môžu ju obsluhovať v rôznych variantách, ale stále je to tá istá sila motorov...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 30/11/2006 :  12:05:20  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi zdravím.

Já vím Ivane. Ty patříš k andělům světla. Prohlédl jsem si jejich stránky a vznikl ve mně dojem, že toto tím pravým ořechovým. Dej si pozor, aby tě nepřipravili nejprve o majetek a potom o život .

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 30/11/2006 :  12:36:29  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave nepatrím k anjelom svetla...Viem kto je Benda a čomu slúži...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 30/11/2006 :  12:39:58  Show Profile  Reply with Quote
Nepatrím do žiadneho združenia, som subjekt sám o sebe...
Go to Top of Page

Masata
Nový uživatel

Czech Republic
36 Posts

Posted - 30/11/2006 :  13:10:41  Show Profile  Reply with Quote
Teorie dvousil...dualismus. Akce x reakce. Dobro x zlo...atp, atp.
Potíž je v tom jak se na to díváš, universalistické teorie hlásají to, že na světě je jedna pravda (bůh), jedna síla atp atp.
Zlo neexistuje (podle nich) - je to jen nedostatek dobra.
Reakce neexistuje, je to je zakřivení původní akce v důsledku činnosti lidí....atp atp.

Takže buď je tu dualismus (tedy dvě síly, dva rozměry, dva protiklady) nebo je svět monolitický, tedy neměnný založený na jedné všeobsahující síle.

Samozřejmě jsou i teorie Trialistické (tři síly - hmota, duch a čas, tři rozměry - výška, šířka, délka/hloubka).
A také jsou tu teorie o více až nekonečně silách a rozměrů.

Každopádně celé je to pro kočku, páč je to všechno metafyzika s čímž mnoho nenaděláme...alespoň ne rozumově (empiricky, logicky...).
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 30/11/2006 :  20:29:30  Show Profile  Reply with Quote
Zlo aj reakcia existuje, ale jej podstatou je tá istá sila, ako dobra a akcie...Dobro, zlo,akcia,reakcia sú len obsahmi tejto sily...Aký rozumový, empirický a logický nedostatok v tom vidíš?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 01/12/2006 :  08:19:31  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi zdravím tě.
Trošku jsi to pomíchal. Zlo a reakce,dobro a akce? Slovo reakce přináleží k oběma slovům. Na zlo bývá reakcí zlo a na dobro bývá reakcí dobro. Problém je v tom, že tomu bývá i naopak. Člověk moudrý dokáže na zlo odpovědět dobrem a člověk nemoudrý dokáže na dobro odpovědět zlem. Další problém je v tom, že mnozí lidé vidí dobro v něčem jiném a totéž platí pro zlo. Vzpomeň si na muslima obaleného výbušninou. Ten muslim vidí dobro ve svém činu a čeká za ně odměnu po smrti od svého boha. Křesťané v době inkvizice viděli dobro v upalování kacířů a čarodějnic a viděli dobro i ve svatých válkách, kdy vraždili jinověrce. Takže je možno říci, že to není tak jednoduché, jak nám to předkládáš. Rád bych tě připomněl dvě věty oddělující protichůdné významy ukryté pod slovem moc. Své schopnosti mám proto, abych je využil ve prospěch ostatních a své já mám schopné přijímat, co z jejich schopností vzešlo. Své schopnosti mám proto, abych je využil ve prospěch svého já a své uznané pravdy. Tyto dvě věty tě mohou ukázat, kde je dobro a kde je zlo a dát odpověď na otázku reakce. Akcí je když uděláš cosi pro druhého člověka . On tím získá cosi pro něj příjemného a roste v něm láska k tobě,jako zdroji příjemna. Tehdy on hledá schopnosti své, aby je využil ve tvůj prospěch a to je reakce na první větu. Využije svých schopností a ty získáš cosi příjemného a roste v tobě láska k němu, která tě opět vede k využití svých schopností v jeho prospěch. Naopak je tomu, když chceš získat cosi co vyplynulo z jeho schopností a proto svých schopností zneužiješ. Tehdy on cosi příjemného ztratí a roste v něm odpor k tobě jako zdroji nepříjemna. Tehdy on hledá schopnosti, kterých zneužije ve prospěch svého já , či uznané pravdy a nepříjemno je na tvé straně, což vede k růstu tvého odporu a dalším zneužitím schopností. A tak jsi jednal dle první věty a definice neznaje tvrdíš, že on, nebo lidé jsou tak dobří a plní lásky, že nemůžeš jednat jinak. Zneužíváš li svých schopností ve prospěch svého já a uznané pravdy a díky reakci tvrdíš, že lidé jsou tak zlí, že je zneužívání schopností jedinou možnou cestou. Znáš li však tyto dvě věty, pak poznáváš logiku obou reakcí a víš co je dobro i zlo. Můžeš oponovat tím, že využiješ svých schopností ve prospěch druhého člověka a on odpoví zneužitím schopností svých , dle hesla „Podám prst a on vezme celou ruku“. Je to tím, že je na Zemi doposud dominantní věta druhá a lidé nemajíce oddělené skryté významy si zákonitosti dvou vět neuvědomují. Ten kdo tyto definice zná, dokáže „vidět“ reakce na první i druhou větu. Zná výhodnost jednání dle věty prvé a díky této výhodnosti jedná. A tak roste láska ostatních k němu samému a ostatní dávají své schopnosti jemu.

Pokus se zamyslet na touto otázkou. Kdo vládne? Je zde velký vládce, který má k dispozici mnoho schopností které využívá ve prospěch sebe a své uznané pravdy . A tak dává příkazy a užívá i represe. Na druhé straně je zde prostý člověk, třeba poslední žebrák, který dá ostatním cestu k lepšímu životu. On třeba nic nezíská,ale lidé poznají výhodnost této cesty a začnou ji ve vlastním zájmu využívat. A tak se ten vládce snaží a přesto k němu vzniká odpor, který není schopný překonat ani zneužitím těch nejsilnějších schopností a dle toho žebráka se změnil svět. Vzpomeň si na krále Heroda a na Ježíše Krista a poznáš skutečnou sílu první věty.
Pokud máš spojené slovo moc s významem schopnost dosažení vytčeného cíle,pak tou skutečnou cestou je to, co odpovídá větě prvé. Je li dle tvrzení věřících bůh mocný,pak zneužívá svých schopností ve prospěch svého já a to není moudré. Je li Bůh plný lásky, pak využívá svých schopností ve prospěch lidí. Je li mocný a plný lásky, znamená to jediné. Lidé stvořili Boha stejně nedokonalého jako jsou sami. Když poté poznají zákonitost dvou vět, budou dokonalejší než sám Bůh, Kdyby byl Bůh dokonalý, pak by jednal dle věty prvé, protože by věděl, že je to cesta výhodnější. Potom by skutečně vládnul světu. Nedokonalého jej nechci, protože pro mne nemá význam.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 01/12/2006 :  12:36:43  Show Profile  Reply with Quote
Milý Miloslave...Nasísal si to naozaj správne, ale zatiaľ vieš velice málo o Bohu a o tom čo sa v jeho stvorení deje, preto je z tvojho pohľadu, tvojho vedomia a tvojho poznania tvoj názor správny...

Edited by - navi on 01/12/2006 12:37:07
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 02/12/2006 :  10:25:47  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Napiš tedy něco o tom Bohu,rád si to přečtu.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 02/12/2006 :  19:24:09  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave...Ty toho Boha poznáš veľmi dobre, dokonca si sa s ním rozprával, len o tom nevieš, pretože máš zablokovanú pamäť...Pred tým, než si prišiel na túto zem, tak si sa dobrovoľne prihlásil pre pobyt na nej, aj so zablokovanou pamäťou...málo ľudí vie,že na tejto zemi hrajú hereckú úlohu, ktorú si zvolili pred narodením na tejto zemi...Aby tú hereckú úlohu hrali dobre, súhlasili so zablokovaním pamäte,ktorá síce pracuje cez mozog, ale nieje mozgom samotným...Takže sa dokáže presúvať, dá sa blokovať,ako keď prelievaš vodu z pohára do pohára, alebo máš zablokovaný vstup k informáciám na počítači...Mne sa tento zablokovaný vstup podarilo otvoriť, takže viem o čom hovorím...Ak máš záujem, môžem ti porozprávať, prečo hráme herecké úlohy na tejto zemi...
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 03/12/2006 :  00:12:44  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by navi

Miloslave...Ty toho Boha poznáš veľmi dobre, dokonca si sa s ním rozprával, len o tom nevieš, pretože máš zablokovanú pamäť...Pred tým, než si prišiel na túto zem, tak si sa dobrovoľne prihlásil pre pobyt na nej, aj so zablokovanou pamäťou...málo ľudí vie,že na tejto zemi hrajú hereckú úlohu, ktorú si zvolili pred narodením na tejto zemi...Aby tú hereckú úlohu hrali dobre, súhlasili so zablokovaním pamäte,ktorá síce pracuje cez mozog, ale nieje mozgom samotným...Takže sa dokáže presúvať, dá sa blokovať,ako keď prelievaš vodu z pohára do pohára, alebo máš zablokovaný vstup k informáciám na počítači...Mne sa tento zablokovaný vstup podarilo otvoriť, takže viem o čom hovorím...Ak máš záujem, môžem ti porozprávať, prečo hráme herecké úlohy na tejto zemi...

Tahle mšlenka mi příjde celkem zajímavá a sám sem nad ní nejednou přemýšlel , ale to s tím odblokováným přístupem (doufám , že neurazím) mi příjde mimo mísu i když tom nic nevím .

Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 03/12/2006 :  07:28:47  Show Profile  Reply with Quote
Je úplne logické, že ti to príde mimo mísu...
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000