www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Zkouska z etiky
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 13/06/2008 :  08:21:17  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
IPC.
Přeji tě šťastnou cestu a příjemný pobyt na služební cestě.Odpovídám, protože si myslím, že všude je iternet(téměř) dosažitelný a třeba si to přečteš.

To co jsi napsal jsem dávno tušil. Je mezi námi diametrální rpzdíl v přístupu k filosofii a následkem toho se můžeme těžko dohodnout,či spíše shodnout. Pro tebe je filosofie vědou,která má celkem přesná pravidla a zvyklosti,které člověk musí dodržovat aby mohl být za filosofa uznán, eventuelně aby měl úspěch na škole. Pro mne je filosofie vlastně libovolnou cestou k pochopení světa kolem a zákonitostí které řídí lidskou společnost. Za filosofa v klasickém pojetí jsem se nikdy nepovažoval a nepovažuji. Nejsem také podřízen pravidlům, které musí příkladně student, či filosof dodržovat,

Nabízí se tedy otázka. Má smysl debata mezi námi dvěma? Já myslím že ano, alespoň pro mne ano. Zda pro tebe nevím.Každý z nás jde k poznání jinou cestou a tak vlastně jeden druhému ukazujeme pohled z jiného úhlu. Kdybychom měli oba stejný pohled, mohli bychom spolu hovořit,ale vlastně bychom neměli tomu druhému co nabídnout.Oba bychom hovořili v dimensi navlého ve filosofické vědě ,citovali bycho klasiky a mluvili o tom, co ten druhý zná.To by ale byla vědecky pojatá nuda.Alspoň mně se to tak jeví.Tak jak to je to může být přínosem pro každého z nás, ovšem jen tehdy,hledáš li moudrost a chceš poznat svět kolem z více úhlů pohledu. Potom ale nemá význam snažit se mne přetáhnout k tvému pohledu (filosofické vědy),ale čerpat z mého pohledu, jako já čerpám s tvého.Protiklady se přitahují a vzájemně doplňují. A tak tě mohu ukázat příkladně pohled s úhlu mého poznání s oblasti procesu myšlení a ty můžeš výsledky porovnávat třeba se slovy klasiků a třeba v nich najít i chyby,protože vše vychází svou podstatou s procesu myšlení. Když se budeme navzájem přetahovat o to který pohled je lepší, či horší, budeme se přít. Budeme li respektovat pohled druhého a každý bude hovořit s pozice své, budeme se postupně k sobě blížit a to by měl být cíl, nebo alespoň cesta k němu. Nemůžeš ode mne žádat, abych omládl a začal studovat filosofickou vědu o samého začátku,ale můžeš čerpat třeba z mých skušeností a získat tím nový pohled na filosofii. Otázkou však je co vlastně hledáš a oč stojíš. Poznání světa kolem a zákonitosti lidské společnosti,nebo informace pro studium. Ty informace tě dát nemohu,protože je nemám.

Tak si tu služební cestu pěkně užij a doufám že se mezi nás vrátíš. Mimochodem internet je propojený po celém světě a pokud nejedeš kamsi do divočiny, můžeme diskutovat dál.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 17/06/2008 :  15:42:40  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IPC

Pro gata
Trochu hrube jako odpoved,
Jak oduvodnit lidove rceni: za dobrotu na zebrotu.

Když člověk dává druhému ze svého a nedostane za to protihodnotu, pak může skončit na žebrotě.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 19/06/2008 :  09:40:00  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.

Dává li člověk člověku s tím, že čeká protihodnotu, je to vypočítavst a nedostane li tu protihodnotu, pak je výsledkem sklamánání a utvrzování se v tom, že dávat není moudré.Takový člověk pak uznává za správné tvrzení, že za dobrotu, na žebrotu. Dává li však z lásky a proto, aby ten druhý cosi získal,pak protihodnotu nečeká. Vytváří však v tom druhém lásku a ta toho druhého vede k tomu ab y své schopnosti využil ve prospěch tebe,jenže to ty vnímáš spíše jako projev jeho dobroty a láska k němu v tobě roste. I největší miliardář je bez lásky chudý jako žebrák a žebrák s láskou je bohatší než on. A tak sám posuď, zda to pořekadlo vzniklo u lidí moudrých, nebo těch druhých.

MB
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000