www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Je filosofie literaturou?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 28/05/2008 :  16:45:17  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IPC
muzes me prosim strucne vysvetlit jak rozumis teto tezi:
"myšlenka je odvislá os funkce slova"
a jake pouzivaz argumenty pro jeji drzeni

Kdyz jsem se naposledy pokousel argumentovat se Slavkem timto smerem tak to vypadalo, ze snad z fora odejde, jak jsem ho rozpalil
Zde odkaz pro zajemce: http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=534
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 28/05/2008 :  17:15:22  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Richarde.

Ano, udělal jsem zde řadu chyb a mám takové tušení, že se jich nedokáži vyvarovat ani nadále. Psal jsi o funkci slova jako jakési vnitřní samomluvě.Mohl jsem tě na to přistoupit,protože i tak se tato funkce projevuje a je to tím, co je každým vnímáno.Jenže je to jen povrchní projev a já jsem chtěl abyste pochopili podstatu,protože byste poté poznali, že jde o mnohem víc než jen vnitřní samomluvu.Faktem je, že jsem v té době na tom nebyl moc dobře se zdravím a to se projevilo v mé jisté podrážděnosti a čímsi, co bych nazval nedočkavostí, či omezenou trpělivostí. Zajímavé na tom všem je, že první kdo pochopil oč se ve sktečnosti jedná a jaký je toho význam byl Gato. Jenže pochopil, že to podráží opěrný sloup jeho víry a tak se i on postavil do opozice. Tehdy jsem skusil popisovat funkci slova na modelu navzájem propojených ostrůvků a ukázalo se, že tato cesta je výhodná.Pomocí jí jsi mohl toto pochopit i ty a kdokoliv jiný,ale na to jsi již vůbec nereagoval. Inu, každý jsme jiný a nikdo není dokonalý.

MB
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 28/05/2008 :  17:46:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Na konci vstupu o mlčenlivém myšlení jsem napsal cosi pro Gato .
::: Ten svět mu ukáže vlastně jen to co vidět chce.
Teprve později jsem si uvědomil, co jsem vlastně napsal. Jak jsem napsal, tento jev jsem doposud nedokázal pochopit v podstatě. Nechci tvrdit, že nyní již tu podstatu znám, ale pochopil jsem díky zmíněné větě cosi, co by mohlo k objevení té podstaty vést. Tím prvním, co již znám je nutnost určité kapacity toho, čemu říkám operační paměť do které se informace rozsáhlého algoritmu lapidárně řečeno vejdou. Toto je celkem ověřitelné i když to vyžaduje nejspíše dost rozsáhlou statistiku a její vyhodnocení. Otázkou bylo, jak se ty informace dokáží aktivovat bez funkce slova. Toto by snad dalo přirovnat k ostrovům navzájem propojených mosty a ty mosty jsou složeny ze slov, které se k daným ostrovům pojí a náhle ta slova chybí a mosty jsou zde stále. A tak jsem poznal,že za určitých okolností tyto mosty fungují i bez funkce slova,ale jen tehdy, jsou li často využívané při hledání logiky čehosi na co není známa odpověď. Jde tedy o stav, při kterém fungují mosty vytvořené slovy, ale slova jsou potlačena.
Je tedy možné k takovému stavu dojít různými spůsoby, třeba i meditací a zřejmě jde o nějaké nastavení mozku na takovou funkci.
Jak říkám, je to pouze náhled,ale zdá se že směřuje správným směrem.

MB
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 28/05/2008 :  20:02:05  Show Profile  Reply with Quote
dik za upozorneni
tusil jsem ze je to predem marne...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 29/05/2008 :  07:12:06  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
IPC.
Zajímavá odpověď ,jen není jasné, co tím myslíš. To o čem jsem hovořil je problematické a těžko vyjádřitelné a navíc zatím obestřené velkým tajemstvím. Chtěl jsem tím pouze zjistit, co máš vlastně na mysli tím výrazem mlčenlivé myšlení. Ono je někdy ze tvých slov těžké pochopit oč ti jde. Dle tvých slove tedy toto není tím pravým,ale co to je? Ale na to mně zřejmě neodpovíš.

MB
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000