Author |
Topic  |
Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts |
Posted - 21/03/2008 : 19:20:48
|
Máme zde velikonoce, a proto bych rád pojmenoval svého Boha:
Mým Bohem je soulad všech a všeho, nebo-li skutečná a svobodná dohoda všech živých organismů, resp. tvorů o všem živém i neživém. Pouze tomuto Bohu se cítím povinnován poslušností.
Tento můj Bůh má mnoho společného s křesťanským Bohem, s hinduistickým i budhistickým Bohem, s Bohem Konfucianistů, zároveň má řadu shodných rysů s Bohem muslimů a židů. Tento můj Bůh je v rozporu s nenávistí, hanobením ras, národů či přesvědčení, diskriminací na základě jakýchkoliv daností živých tvorů, se svévolným usmrcováním jakýchkoliv živých tvorů, a to i v případě, že je toto nesouladné jednání prosazováno jakýmkoliv shora uvedeným náboženstvím či jinou skupinou, i když i s těmito nesouladnými skupinami je třeba se v ideálním případě skutečně a svobodně dohodnout. |
Edited by - Dalibor Grůza on 21/03/2008 19:22:25 |
|
Dragonier
Aktivní uživatel

Czech Republic
115 Posts |
Posted - 22/03/2008 : 09:51:06
|
víš, ono ani nejde o to, v čem je v rozporu. Jeho nezajímají věci jako láska, štěstí, dobro, krása, tohle jsou lidské hodnoty. Jeho nezajímá jak si ho představuješ, jeho zajímá k čemu dojdeš ale hlavně proč. Jakým způsobem to nikoliv
Maty |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 22/03/2008 : 12:34:27
|
Dalibore.
Vyjmenoval jsi hodnoty,které též uznávám.Jediný rozdíl mezi našemi názory je ten, že ty tomu říkáš bůh a já tomu dávám jiná jména. I já hledám to moudré ve všech pravdách se kterými je mně umožněno se seznámit stejně jako jsi to popsal ty. Mohl bych tedy kostatovat shodu.I můj bůh je takový jakého jsi jej popsal.Jenže já to slovo neužívám a to s prostého důvodu.Slovo bůh je difinováno věřícími těchto pravda jsou mu přičítány určité vlastnosti. schopnosti a třeba v některých pravdách i fyzická podoba.Pokud řeknu bůh, pak je tam vše,tedy i to co je mimo ten řád a to co není mým bohem. Kdybys tedy užil jiného pojmenování a nikoliv slovo bůh, pak bych s tebou mohl plně suhlasit. Víš jaký je rozdíl mezi věřícím a nevěřícím? Rozdíl je v tom, co ten či onen dokáže do logiky zařadit. Věřící skládá logiku tak aby podporovala jeho pravdu a tak do logiky jako důkazy zařazuje i mýty,polopravdy a dokonce i nepravdy.Odmítá li někdo do své logiky tyto mýty zařadit jako důkazy, výsledná logika mu nedovoluje uvěřit,protože toho zbude žalostně málo. A tak je z něj nevěřící.
MB |
 |
|
Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts |
Posted - 08/04/2008 : 10:04:00
|
Je-li Bůh dokonale dobrý, jak potom odůvodnit zlo ve světě. Podle mne Bůh miluje hru (člověka stvořil ke svému obrazu, aby ho mohl sledovat jako hru v divadle, o které dopředu nevíme, jak dopadne a jejíž výsledek nejsme schopni dopředu ovlivnit). Bůh je však všemocný a vševědoucí, např. jako divák výše uvedeného divadla nebo jako hráč karet vždy dopředu ví, jak daná hra dopadne, protože vidí všechny karty všech hráčů, resp. do mozku všech herců a může jako všemohoucí Bytost tuto hru vždy ovlivnit, aby proběhla jak si přeje. Pak však nemůže hrát žádnou hru, protože by dopředu znal a mohl ovlivnit její výsledek. Protože je však všemocný a miluje hru, může rovněž na určitou dobu omezit své schopnosti na úroveň obyčejného hráče, obrazně řečeno může na chvíli zavřít oči své všemocnosti a vševědoucnosti a užívat si hry jako obyčejný člověk, zvíře či jiný živý organismus. Jakmile je hra příliš nebezpečná vždy může otevřít tyto oči vševědoucnosti a všemocnosti a zasáhnout do hry jako deus ex machina v starověkých řeckých dramatech a přimět dějiny vrátit se na cestu (evoluci) k souladu všech a všeho. |
Edited by - Dalibor Grůza on 08/04/2008 10:06:42 |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 09/04/2008 : 07:55:31
|
A tak stvořil Dalibor Boha k obrazu svému.Podíval se a řekl dobré to je.Neslyšel, jak jeho Bůh zabědoval a neviděl jak nešťastně zalomil rukama." Jsem dement", konstatoval Bůh a šel vyhledat pomoc lékaře aby si odvykl gemblerství,protože mu hra díky vševědoucnosti vůbec nebaví a když zavře oči, vždy mu někdo čajzne fajfku.
MB |
 |
|
Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts |
Posted - 09/04/2008 : 08:26:15
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
A tak stvořil Dalibor Boha k obrazu svému.Podíval se a řekl dobré to je.Neslyšel, jak jeho Bůh zabědoval a neviděl jak nešťastně zalomil rukama." Jsem dement", konstatoval Bůh a šel vyhledat pomoc lékaře aby si odvykl gemblerství,protože mu hra díky vševědoucnosti vůbec nebaví a když zavře oči, vždy mu někdo čajzne fajfku.
MB
MB,
tvůj příspěvek je vtipný. Slovy mé filosofie rovnováhy:
Pole Anděla a Ďábla
v dějinách dobra a zla
jsou vždy v rovnováze
díky láskyplné boží snaze.
Ta pole dobro i zlo
nesmí kdy překročit,
což od věků je zvyk,
jinak by jedno zvítězilo.
Dobro by žilo věčně,
zlo by věčně mrtvé bylo,
Bytí by se vůbec nedělo,
stání by bylo nekonečné.
Vše a všichni by byli
na věky dokonalí,
jakákoliv nedokonalost již znamená
stálé bytí dějového boje dobra a zla.
|
Edited by - Dalibor Grůza on 09/04/2008 08:54:39 |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 09/04/2008 : 10:20:37
|
Dalibore.
Tys anděl,ďábel já kdo rozhodnout však má kdo horší z nás je poradí když dábel v zájmu dobra jedná a anděl to dobro odsoudí.
MB |
 |
|
Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts |
Posted - 09/04/2008 : 11:28:12
|
Dalibore.
Tys anděl,ďábel já kdo rozhodnout však má kdo horší z nás je poradí když dábel v zájmu dobra jedná a anděl to dobro odsoudí.
MB
Vážený MB,
plně souhlasím, má universální etika nedělí při sporu jednu stranu na dobrou a druhou na zlou, jejím cílem je zastavit spor bez ohledu na to, kdo je dobrý a kdo zlý (všichni jsou totiž nevinní ať Anděl nebo Ďábel, jinými slovy jde o objektivní odpovědnost za jejich protiprávní činy). |
Edited by - Dalibor Grůza on 09/04/2008 11:32:45 |
 |
|
Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts |
Posted - 09/04/2008 : 13:42:03
|
Dalibore.
MB
Ten, kdo si říká ďábel je horší. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 09/04/2008 : 14:10:57
|
Dalibore.
Tak tohle bylo profesionální.
Gato. Ďábel,čili diabolos znamená odpůrce a pokud odpůrce odporuje zlu,je na straně dobra. Diabolem byl ve své době i Ježíš Kristus, neboť odporoval platným uznaným pravdám.Židi jej za diabola považují i dnes. Odporuje li diabolos dobru, je na straně zla.
MB |
 |
|
Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts |
Posted - 09/04/2008 : 14:22:39
|
Ďábel,čili diabolos znamená odpůrce a pokud odpůrce odporuje zlu,je na straně dobra. Diabolem byl ve své době i Ježíš Kristus, neboť odporoval platným uznaným pravdám.Židi jej za diabola považují i dnes. Odporuje li diabolos dobru, je na straně zla. MB [/quote]
To slovo vyvolává jiné představy než odpůrce, a proto je nesprávné, když ho používáš se starým významem. Tvůj výklad na tom nic nemění. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/04/2008 : 08:43:11
|
Gato.
To slovo znamená odpůrce,či oponent i když u tebe může asociovat cosi jiného,třeba symbol zla. Advocatus diaboli neznamená advokát zla, ale záměrně oponující. Kdybych řekl slovo stůl a tys měl tento výraz uložený paměti s souvislosti s mučením , vyvolávalo by toto slovo u tebe odpor a mohl bys mně oponovat stejně jako u slova diabolos.Ta chyba tedy není u mne, ale u tebe.
MB |
 |
|
Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts |
Posted - 10/04/2008 : 08:55:47
|
Gato.
To slovo znamená odpůrce,či oponent i když u tebe může asociovat cosi jiného,třeba symbol zla. Advocatus diaboli neznamená advokát zla, ale záměrně oponující. Kdybych řekl slovo stůl a tys měl tento výraz uložený paměti s souvislosti s mučením , vyvolávalo by toto slovo u tebe odpor a mohl bys mně oponovat stejně jako u slova diabolos.Ta chyba tedy není u mne, ale u tebe.
MB
Ďábel je symbol zla pro všechny lidi a nikoli dobra. Dáváš-li mu přednost před andělem, ukazuješ tím koho posloucháš. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/04/2008 : 13:50:02
|
Gato. Poslouchám svůj rozum,žádné anděly bebo ďábly. Tobě cosi vysvětlovat je jak se zdá zcela zbytečné.
MB |
 |
|
Dragonier
Aktivní uživatel

Czech Republic
115 Posts |
Posted - 10/04/2008 : 19:05:21
|
Tady narážíte na to, že se oba pohybujete v jiné podstatě smyslnosti slov
Maty |
 |
|
Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts |
Posted - 10/04/2008 : 20:15:30
|
quote: Originally posted by Dragonier
Tady narážíte na to, že se oba pohybujete v jiné podstatě smyslnosti slov
Maty
Nepohybujeme. Je chybné přisuzovat anďelům špatné vlastnosti a ďáblům dobré. Sláva mění významy zažitých pojmů tak, jak se mu to hodí. To je to jeho oblíbené manipulování. Nezapomeň, že je autorem scifi. |
 |
|
Topic  |
|