www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Teorie paradoxu cestování časem
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 05/04/2008 :  14:38:01  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
Pro noema,

tímto nahrazuji mnou vymazaný příspěvek o cestování časem dle STR Alberta Einsteina v mém topicu Universální etika:

Cestování časem si lze podle mne představit jako nastoupení do vlaku, který jezdí rychlostí světla pořád dokola, a protože nejvyšší rychlostí je rychlost světla, tak hodiny v tomto vlaku stojí (tj. pořád jsou na časovém bodu 0 od vzniku Vesmíru), protože kdyby se pohybovaly, tak by jejich rychlost připočtená k rychlosti vlaku musela být vyšší, než je rychlost světla, což by bylo v rozporu s předpokladem maximální rychlosti světla ve Vesmíru. Vlak s rychlostí světla musí jezdit dokola, abychom ho mohli dohonit, a zároveň v okamžiku, kdy do něho nastupujeme, musí jet nízkou rychlostí. V praxi jde o problém zpomalení světla, který byl současnou vědou již úspěšně vyřešen. (viz.: http://maartin.blog.cz/0703/cestovani-casem-je-zrejme-mozne-prostrednictvim-rotace-zpomaleneho-svetla )

Nyní k paradoxu cestování časem:

Jestliže bychom se přesunuli do minulosti, a to do doby, kdy žili naši rodiče a tyto bychom zavraždili, pak bychom se nemohli v budoucnosti narodit a nemohli bychom se rovněž v této budoucnosti přesunout do minulosti.

Nyní k mému pokusu o řešení paradoxu cestování časem:

Podle mé filosofie:

1.) Absolutní vakuum čili vzduchoprázdno je dle mého názoru tvořeno nekonečným počtem částic (bodů časoprostoru) o nulové rychlosti a nulové relativistické hmotnosti.
2.) Hmota je tvořena dle mého názoru nekonečným počtem částic(bodů časoprostoru) o nulové relativistické hmotnosti a nenulové rychlosti nižší než je rychlost světla c.
3.) Světlo je dle mého názoru tvořeno konečným počtem částic (bodů časoprostoru) o nenulové relativistické hmotnosti, nulové klidové hmotnosti a rychlosti světla c.

Tyto identické body časoprostoru podle mne vyplňují celý náš Vesmír. Vždy tak jde o body časoprostoru, které se liší v případě absolutního vakua, hmoty a světla pouze rychlostí, kterou získávají a ztráci vzájemnými srážkami, resp. vzájemným kontaktem, a dále rovněž svým množstvím. Podle mne každý bod časoprostoru představuje výše uvedený vlak s odlišnou rychlostí ubíhání času, tyto body časoprostoru buď stojí (jde o absolutní vakuum), nebo se pohybují rychlostí nižší než rychlost světla c(jde o hmotu) nebo se pohybují rychlostí světla c(jde o světlo), zároveň však pro celý Vesmír jako soustavu platí zákon zachování hybnosti a energie. To znamená, že dojde-li srážkou bodů časoprostoru k urychlení jednoho z nich, musí nějaký jiný bod časoprostoru naopak zpomalit.

Relativitu času tak podle mne představují hodiny umístěné ve vlaku (přičemž těmito vlaky jedoucími různou rychlostí jsou podle mne všechny body časoprostoru). Čím se pohybuje vlak, (resp. určitý bod časoprostoru) rychleji tím v něm jdou hodiny pomaleji. Zpomalením rychlejšího bodu časoprostoru srážkou s jiným pomalejším bodem časoprostoru dochází touto srážkou k zrychlení běhu času u zpomaleného bodu a zpomalení běhu času u zrychleného bodu časoprostoru. Pozn.: např při srážce dvou kuliček, kdy první stojí a druhá do ní narazí, se první kulička dá do pohybu o stejném vektoru hybnosti jako druhá kulička a druhá kulička se zastaví, čili získá hybnost první kuličky.

Výše uvedené cestování časem pomocí kužele světla tak podle mne znamená zrychlení člověka (resp. zvětšení hybnosti jej tvořících bodů časoprostoru), který by nastoupil do vlaku pohybujícího se do kola rychlostí světla a zároveň zpomalení jiných bodů časoprostoru v tomto vlaku, tak aby celková hybnost a energie Vesmíru zůstaly zachovány dle fyzikální zákona zachování hybnosti a energie. Došlo by tak zřejmě k záměně člověka (resp. jej tvořícících bodů časoprostoru) jedoucího ve vlaku rychlostí světla a jiného člověka (resp. jej tvořícících bodů časoprostoru) pohybujícího se nižší rychlostí mimo tento vlak.

Časoprostor pak představuje všechny světočáry a každá světočára představuje souhrn bodů časoprostoru o nulové hmotnosti, které představují nekonečné množství poloh určitého jednoho bodu eukleidovského prostoru ve všech různých určitých časových okamžicích při zachování celkové hybnosti a energie všech bodů tohoto eukleidovského prostoru v určitém časovém okamžiku. Existuje tak zřejmě nekonečně mnoho variant dějin Vesmíru, přičemž každá cesta člověka časem ze současnosti do minulosti by zároveň změnila minulost i současnost dějin Vesmíru při zachování jeho celkové hybnosti a energie.

Mírnění rozporů, resp. srážek, resp. zachování stabilní energie a hybnosti člověka znamená zpomalování rychlejšího a zrychlování pomalejšího okolí, přičemž je třeba volit srážky, které podstatně nezmění hybnost a energii člověka(viz. má Universální etika: http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=719 )

Edited by - Dalibor Grůza on 05/04/2008 21:40:40

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/04/2008 :  17:02:19  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Dalibore.

Mám stále vtíravý pocit, že do Bohnic experimentálně zavedli internet. Mělo to nejspíše sloužit jako terapie pro pacienty,ale výsledek je asi právě opačný. Zblázní se s toho ti zdraví mimo ústav. Také tě to tak připadá?

MB
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 05/04/2008 :  18:54:34  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
Mílý MB,

abych tě uklidnil, co se týká cestování časem pomocí světla, budu citovat použitý zdroj:

http://maartin.blog.cz/0703/cestovani-casem-je-zrejme-mozne-prostrednictvim-rotace-zpomaleneho-svetla ,

můj příspěvek k dané problematice spočívá pouze v rozdělení časoprostoru na jednotlivé body.
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 06/04/2008 :  08:29:39  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
Pro noema:

Jestliže pro každý bod časoprostoru, ze kterých jsme složeni, běží jiný čas v závislosti na rychlosti jeho pohybu (dle STR A. Einsteina), znamená to přesah určitého integrálního živého organismu jak do minulosti tak do budoucnosti. Proto si možná integrální člověk pamatuje minulost, vnímá přítomnost a je schopen odhadnout budoucnost. Vedle toho je nutné zachování integrity osobnosti člověka tedy, aby nedošlo k rozpadu jeho osoby např. na dvě osoby na část tvořenou body časoprostoru v minulosti a část tvořenou body časoprostoru v budoucnosti (zde může jít o život po smrti člověka, přičemž rozpad na dvě osoby znamená smrt člověka v přítomnosti). Proto je nutné respektovat mnou navržená pravidla Universální etiky, které zachovávají stabilní vývoj živého organismu, tj. mírnění rozporů, resp. srážek, resp. zachování stabilního vývoje energie a hybnosti člověka, což znamená zpomalování rychlejšího a zrychlování pomalejšího okolí, přičemž je třeba volit srážky, které podstatně nezmění hybnost a energii člověka(viz. má Universální etika: http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=719 )
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 06/04/2008 :  18:40:14  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dalibor Grůza

Pro noema:

Jestliže pro každý bod časoprostoru, ze kterých je složen každý živý organismus, běží jiný čas v závislosti na rychlosti jeho pohybu (dle STR A. Einsteina), znamená to přesah určitého integrálního živého organismu jak do minulosti tak do budoucnosti. Proto si možná integrální člověk pamatuje minulost, vnímá přítomnost a je schopen odhadnout budoucnost. Vedle toho je nutné zachování integrity osobnosti člověka tedy, aby nedošlo k rozpadu jeho osoby např. na dvě osoby na část tvořenou body časoprostoru v minulosti a část tvořenou body časoprostoru v budoucnosti (zde může jít o život po smrti člověka, přičemž rozpad na dvě osoby znamená smrt člověka v přítomnosti). Proto je nutné respektovat mnou navržená pravidla Universální etiky, které zachovávají stabilní vývoj živého organismu, tj. mírnění rozporů, resp. srážek, resp. zachování stabilního vývoje energie a hybnosti člověka, což znamená zpomalování rychlejšího a zrychlování pomalejšího okolí, přičemž je třeba volit srážky, které podstatně nezmění hybnost a energii člověka(viz. má Universální etika: http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=719 )

Blíže viz. můj topic Teorie paradoxu cestování časem, viz.: http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=729 .

Výše uvedený text znamená, že určitá osoba, resp. živý organismus existuje souběžně v minulosti, přítomnosti a budoucnosti, a to přestože si např. uvědomuje svou existenci pouze v přítomnosti a svou existenci v minulosti vnímá pouze jako vzpomínku, svou existenci v přítomnosti vnímá bezprostředně a svou existenci v budoucnosti vnímá jako představu budoucího děje.

Zemře-li člověk v přítomnosti, pak se jeho vědomí přesune zřejmě do minulosti či do budoucnosti, protože všechny pomalejší a rychlejší časy dějin Vesmíru existují a probíhají souběžně stále vedle sebe jako určité rozměry celkového časoprostoru (dle STR Alberta Einsteina), jen daný člověk v případě své smrti v určitém čase zemře v daném čase (resp. určitém časovém rozměru) a přesune se do minulosti nebo do budoucnosti. Život člověka se tak však stává nesouvislý, uvědomuje si např. minulost a budoucnost, ale schází mu vědomí přítomnosti.

Na to podle mne navazuje křesťanské učení, kde Ježíš sice zemře v přítomnosti, zároveň však v této přítomnosti vstane z mrtvých, a lze o něm říci tedy, že žije včera, dnes i zítra.

Edited by - Dalibor Grůza on 06/04/2008 18:42:06
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 08/04/2008 :  09:14:48  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
Relativitu času lze podle mne vysvětlit vlněním časoprostoru. De Broglieho vlny znamenají, že se vlní nejenom světlo (elektromagnetické vlny, tj. podle mne body časoprostoru o nulové hmotnosti, rychlosti světla c a konečném množství) ale i hmota (tj. podle mne body časoprostoru o nulové hmotnosti, nenulové rychlosti nižší než rychlost světla c a nekonečném množství). Toto vlnění si lze představit jako prostor plný bodů časoprostoru, tedy bodových částic o nulové hmotnosti, které představují polohu a hybnost částice eukleidovského prostoru v určitém časovém okamžiku vývoje Vesmíru (přičemž časoprostor znamená současnou existenci všech těchto jeho minulých, současných i budoucích bodů), které se samovolně pohybují, srážejí a předávají si tak hybnost (resp. se vlní) a zároveň dochází se změnou rychlosti těchto bodů časoprostoru k zpomalení, resp. k zrychlení běhu času u těchto bodů časoprostoru (viz. mé předchozí příspěvky). Zvlněním časoprostoru dochází k růstu hustoty těchto bodů časoprostoru na určitém místě této vlny (čas zde běží rychleji) a snížením hustoty těchto bodů časoprostoru na jiném místě této vlny (čas zde běží pomaleji). Toto vlnění časoprostoru je podle mne důsledkem nenulové hybnosti a energie Vesmíru, který tak nelze zastavit, pouze může dojít k uspořádání pohybu bodů časoprostoru, aby se nesráželi pouze dotýkali, jejich pohyb byl plynulý a spojitý (viz. můj topic Universální etika a evoluce viz: http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=719&whichpage=7 a http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=719&whichpage=1 ).

Edited by - Dalibor Grůza on 08/04/2008 09:33:53
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 02/06/2008 :  01:10:34  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dalibor Grůza

Relativitu času lze podle mne vysvětlit vlněním časoprostoru. De Broglieho vlny znamenají, že se vlní nejenom světlo (elektromagnetické vlny, tj. podle mne body časoprostoru o nulové hmotnosti, rychlosti světla c a konečném množství) ale i hmota (tj. podle mne body časoprostoru o nulové hmotnosti, nenulové rychlosti nižší než rychlost světla c a nekonečném množství). Toto vlnění si lze představit jako prostor plný bodů časoprostoru, tedy bodových částic o nulové hmotnosti, které představují polohu a hybnost částice eukleidovského prostoru v určitém časovém okamžiku vývoje Vesmíru (přičemž časoprostor znamená současnou existenci všech těchto jeho minulých, současných i budoucích bodů), které se samovolně pohybují, srážejí a předávají si tak hybnost (resp. se vlní) a zároveň dochází se změnou rychlosti těchto bodů časoprostoru k zpomalení, resp. k zrychlení běhu času u těchto bodů časoprostoru (viz. mé předchozí příspěvky). Zvlněním časoprostoru dochází k růstu hustoty těchto bodů časoprostoru na určitém místě této vlny (čas zde běží rychleji) a snížením hustoty těchto bodů časoprostoru na jiném místě této vlny (čas zde běží pomaleji). Toto vlnění časoprostoru je podle mne důsledkem nenulové hybnosti a energie Vesmíru, který tak nelze zastavit, pouze může dojít k uspořádání pohybu bodů časoprostoru, aby se nesráželi pouze dotýkali, jejich pohyb byl plynulý a spojitý (viz. můj topic Universální etika a evoluce viz: http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=719&whichpage=7 a http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=719&whichpage=1 ).

občane, fyzika je krásná věda, neprzni ji ;-)

nemůžeš míchat obecnou teorii relativity, Eukleidovu geometrii, kvantovou fyziku s částicovým dualismem a klasickou mechaniku (Huygensův princip). Tvůj příspěvek je sice zajímavý, ale věcně nesprávný, o čemž se můžeš přesvědčit v každé lepší (=vysokoškolské) učebnici fyziky, možná i v nějaké populární literatuře.
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 02/06/2008 :  16:49:07  Show Profile  Reply with Quote
Ja bych presto pockal, az co nam reknou Daliborovy matematické věty. treba totiz objevil nove principy.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000