www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Universální etika
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

Stream
Uživatel

Czech Republic
64 Posts

Posted - 29/03/2008 :  21:26:37  Show Profile  Reply with Quote
Vážený Dalibore,

quote:
Originally posted by Dalibor Grůza


filosof nemusí být polyhistor, tedy znát všechny vědní obory do nejmenších podrobností, aby mohl vytvořit filosofii, tedy obecnou nauku o veškerém bytí. Tím, že jde o obecnou nauku o veškerém bytí a nikoliv o zvláštní nauku o určité vědní oblasti bytí, což je záležitostí různých speciálních vědních oborů, mohu si dovolit určitá zobecnění a vyjít z obecného nikoliv oborového vzdělání o tomto bytí. K napsání mé filosofie mi tudíž postačuje znalost obecných, resp. základních fyzikálních zákonů, protože nehodlám konkurovat fyzikům-vědcům.


No většina filosofů, kteří se vyjadřovali k nějakému jinému vědnímu oboru nebo na něm nějak stavěla měla v tomto oboru důkladné vzdělání. Pascal byl fyzik, Leibniz byl matematik, empiricky zaměřený Berkeley se věnoval vědecky optice, Husserl a Russel vystudovali matematiku, atd.atd. Povšechná středoškolská znalost prostě nestačí.

quote:

Exaktní filosofie by podle mne měla používat vědních pojmů exaktních věd, nikoliv si vytvářet vlastní pojmy, či používat pojmy obecného jazyka, protože jejich význam, příp. jeho hranice jsou mnohdy neurčité a nejasné.


To také není nic originálního, s tím přišli už příznivci filosofického směru novopositivismu na začátku 20.století.

Edited by - Stream on 29/03/2008 21:27:30
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 30/03/2008 :  07:07:37  Show Profile  Reply with Quote
Vazeny Dalibore
Vy jste moc nepochopil, co myslim problememe indukce. Hume udelal kritiku indukce, kdy rekl ze je nemozna z nekonecneho mnozstvi individui odvodit universalni zakon...
Chtel jsem pritahnout vasi pozornost k tomuto problemu nebot, je to skutecny filosoficky problem ktery si zada reseni, a ne zatezovani novymi a novymi teoriemi.
Treba by me zajmalo jestli vase filosofie je falsifikovatelna? (ve smyslu Karla Popera), protoze mi prijde ze je absolutne neoveritelna.
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 30/03/2008 :  09:43:24  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dalibor Grůza

podle mne všechny síly (elektrická, gravitační či jaderná apod.) způsobují zrychlení nebo zpomalení pohybu mikročástic, který má buď vlnový nebo částicový charakter, ve všech případech se však tento pohyb vyznačuje universální vlastností, kterou je hybnost. Modelem vytvořeným matematickým (algebraickým a geometrickým) popisem vektorů hybností mikročástic či těles, hybností je tvořících mikročástic či částí, v konečném důsledku hybností vše tvořících všech bodů časoprostoru, lze popsat pohyb v celém Vesmíru. Součtem vektorů hybnosti všech bodů časoprostoru lze podle mne rovněž určit pohyb Vesmíru jako celku.



Vážený streame a IPC,

k použití základních fyzikálních zákonů na mezilidské vztahy musí daný filosof znát jednak tyto obecné fyzikální zákony, jednak musí být odborníkem na tyto mezilidské vztahy, což je můj případ.

V případě mé filosofie, resp. universální etiky se nejedná o hledání nových fyzikálních zákonů, pouze o důsledné použití stávajících základních platných fyzikálních zákonů na společenské, resp. mezilidské vztahy. Touto aplikací je rovněž úvaha, že hybnost, resp. povaha pohybu celku je vždy dána součtem hybností, resp. pohybu jeho částí, a to bez ohledu na to, které síly (jaderné, eletrické, gravitační) způsobují tento pohyb celku, resp. jeho částí.

quote:
Originally posted by Dalibor Grůza

Vážený streame,

Protože, co se mne týká, jsem tak na 55% idealista (tj. tak na 45% materialista), představuje filosofie pro mne prostředek spekulace o neviditelnu, čímž samozřejmě překračuji hranice speciálních exaktních vědních oborů. Tyto mé spekulace o neviditelnu však činím jako exaktně založený člověk pouze bezprostředně nebo těsně na základech exaktní vědy (tj. viditelna) s použitím konkrétních pojmů těchto exaktních věd.




Vzhledem k tomu, že se ve své filosofii zabývám současným neviditelnem nikoliv současným viditelnem, což je oblast popsaná současnou exaktní vědou (např. současnou fyzikou), nekonkuruji přímo fyzice. Z toho rovněž plyne, že má filosofie, která spočívá v důsledném, avšak pouze teoretickém použití základních platných fyzikálních zákonů na mezilidské, resp. společenské vztahy, je rovněž v současnosti hůře falsifikovatelná, avšak vzhledem k tomu, že používám exaktní fyzikální pojmy, lze předpokládat, že v budoucnu (s rozšířením viditelna budoucí exaktní vědy) bude možno tuto mou filosofii jednoznačně potvrdit nebo vyvrátit.

quote:
Originally posted by Dalibor Grůza

Matematická indukce pro mně naopak znamená, že, jestliže obecné fyzikální zákony platí pro neživou hmotu, ze které jsou člověk, příp. jiný živý organismus výlučně složeni (jde o materialistický pohled), pak musí zároveň platit tyto obecné fyzikální zákony rovněž pro tohoto člověka, příp. jiný živý organismus jako celek a jejich společenské vztahy. A zároveň stejně jako lze zastavit pohyb kuličky, která se srazí s kuličkou o stejné hybnosti opačného směru z hlediska makrofyziky, lze podle mne zastavit pohyb mikročástice, která se srazí s mikročásticí o stejné hybnosti opačného směru z hlediska mikrofyziky, což je podstatou mých vzorců, pro jejichž důkaz jsem takto zformuloval tento indukční předpoklad dle Vámi zmiňované matematické indukce.




Co se týká matematické indukce, tak jsem se vyjádřil k problému matematické indukce tak, jak je definována exaktní vědou. Vy jste měl však zřejmě na mysli obecný problém důkazu indukcí, ke kterému se vyjadřoval filosof Hume.

quote:
Originally posted by Dalibor Grůza

Náhoda při pohybu mikročástic vyplývající z Heisenbergových vztahů neurčitosti, podle kterých nelze nikdy s úplnou jistotou určit polohu mikročástice, pouze lze určit vyšší nebo menší pravděpodobnost jejího výskytu v určitém místě, je podle mne důsledkem možnosti nekonečného dělení hmoty na menší části, nejmenší částí jsou pak body časoprostoru* dle speciální teorie relativity Alberta Einsteina. To znamená, že jsou-li každá určitá mikročástice, příp těleso dělitelné na menší části, pak tyto menší části předurčují pohyb této větší mikročástice, resp. tělesa v makrosvětě, a jejich pohyb je tak náhodný, protože rovněž pohyb těchto jejich výše uvedených menších částí je jedinečný (ale i podobný) a jedinečným (avšak podobným) tudíž nikoliv shodným způsobem předuručují tyto menší částice pohyb jimi tvořených větších mikročástic, resp. těles v makrosvětě.

Pohyb volných mikročástic je z hlediska obecné fyziky věcí málo pravděpodobné náhody (což bylo vyzkoušeno vystřelováním stejných fotonů proti stínítku, kde na místa s největší pravděpodobností výskytu dopadlo nejvíce fotonů a na místa s nižší pravděpodobností výskytu byl počet dopadlých fotonů nižší). V případě pevných vazeb mikročástic jde však o vysoce pravděpodobnou náhodu jejich pohybu blížící se jistotě, tj. kausalitě známé v našem světě (např. v případě atomů v tělese v pevném skupenství, např. v kuželkové kouli, prsty chytneme při hodu pouze některé atomy a ostatní atomy této koule vázané pevnými vazbami na námi prsty chycené atomy se přizpůsobují téměř kausálně pohybu vyvoláných hodem námi prsty chycených atomů této kuželkové koule proti kuželkám).




Obecný problém indukce lze podle mne zodpovědět následovně:

Z výše uvedeného plyne, že zákony dokázané indukcí jsou v podstatě zákony více nebo méně pravděpodobné náhody. Jedná-li se o pevné vazby mikročástic určité skutečnosti (zejména jde o zákony pohybu pevných těles v makrosvětě z hlediska fyziky, tj. v našem světě), pak jde téměř o kausalitu, resp. vysoce pravděpodobnou náhodu dodržení daných určitých přírodních zákonů, jedná-li se však o volné mikročástice určité skutečnosti (resp. body časoprostoru, které představují podle mne úplně volné mikročástice), pak jejich pohyb je určen méně pravděpodobnou náhodou dodržení určitých přírodních zákonů, v krajním případě se jedná o úplnou náhodu, kde podle mne neplatí žádné určité přírodní zákony (tj. ani důkaz obecnou indukcí).

Edited by - Dalibor Grůza on 30/03/2008 19:09:47
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 30/03/2008 :  19:10:40  Show Profile  Reply with Quote
krajním případě se jedná o úplnou náhodu, kde podle mne neplatí žádné určité přírodní zákony

A v tomto krajni bode i vase filosofie neni platna?
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 31/03/2008 :  17:22:04  Show Profile  Reply with Quote
Pro Dalibora Gruzu
Ja jsem opravdu myslel vasi otazku vazne.
Aby jste pochopil moje namitky, ktere jsou jiste formulovany na nedostatecny zpusob, tak vam doporucuji konfrontaci s temi to autory: Paul Feyerebend, Pierre Duhem, Gaston Bachelarde et Charles Poperre.
Mozna naleznete dustojne oponenty, a pochopite ze to s uzivani matematiky a fyziky ve filosofii neni tak jednoduche. A myslim ze dnesni epistemologove (ti co si kladou otazky o moznosti vedy, a vetsinou vedci) nejsou vubec jednoznacni nad vysledkem co vlastne veda obevuje...
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 31/03/2008 :  20:48:13  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
Pro IPC,

v případě bodů časoprostoru, které by neměly žádné pevné vazby a tudíž by netvořily společně s jinými body časoprostoru žádné větší mikročástice nebo tělesa o nenulové relativistické hmotnosti, by se muselo jednat o absolutní vakuum. Existenci absolutního vakua však současná exaktní věda zpochybňuje. Polohu pohybujících se bodů časoprostoru absolutního vakua by podle mne nešlo určit ani s nejnižší mírou pravděpodobnosti, jednalo by se o zcela náhodný pohyb, protože by jejich pohyb nepředurčovali žádné známé fyzikální síly (jako gravitační, elektrické, jaderné apod.). U absolutního vakua by se mohlo jednat o naprosto pasivní (trpný, resp. zcela náhodný) princip jeho pohybu předurčovaný okolní hmotou o nenulové relativistické hmotnosti.

Polohu pohybujících se bodů časoprostoru, které vytváří spolu s jinými body časoprostoru prostřednictvím pevných vazeb mikročástice nebo tělesa o nenulové relativistické hmotnosti, lze podle mne určit vždy s menší nebo vyšší mírou pravděpodobnosti zvětšující se s rostoucí relativistickou hmotností objektu tvořeného těmito pevnými vazbami spojenými body časoprostoru.

Edited by - Dalibor Grůza on 31/03/2008 21:17:22
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 01/04/2008 :  00:02:13  Show Profile  Reply with Quote
Vážený Dalibore
Vzhledem k povaze vašeho příspěvku předpokládám, že máte problematiku časoprostoru a mikročástic, která podle vás vychází "ze současné fyziky", důkladně nastudovánu, proto vás žádám abyste co nejpřesněji a po pravdě odpověděl na mé dotazy. Jsem přesvědčen, že vaše odpovědi by uvítali i ostatní. (předem vás upozorňuji, že samotný fakt, že se na něco ptám neznamená, že neznám odpověď ani to neznamená, že si myslím opak, berte to čistě jako trochu větší zvědavost ohledně způsobu vašeho myšlení)

quote:
Originally posted by Dalibor Grůza
v případě bodů časoprostoru, které by neměly žádné pevné vazby a tudíž by netvořily společně s jinými body časoprostoru žádné větší mikročástice nebo tělesa o nenulové relativistické hmotnosti, ...


Jaké vazby, ať pevné nebo nepevné, mezi sebou podle vás mohou mít body časoprostoru
Jakým způsobem pak tyto body tvoří mikročástice
Mluvíte o "větších" mikročásticích, jsou i nějaké menší? Jaké přesně druhy mikročástic rozlišujete?

Jedná se o vaši představu jako to je? Nebo vycházíte z nějaké fyzikální teorie? Z jaké přesně? - prosím citace a zdroje

quote:

... by se muselo jednat o absolutní vakuum. Existenci absolutního vakua však současná exaktní věda zpochybňuje. ...


Co přesně podle vás je absolutní vakuum a jakým způsobem jeho existenci "věda" zpochybňuje. O jaké přesně mluvíte "vědě", kterou ze současných nebo minulých fyzikálních teorií máte na mysli?

quote:

...Polohu pohybujících se bodů časoprostoru absolutního vakua by podle mne nešlo určit ani s nejnižší mírou pravděpodobnosti, ...


Na základě jaké fyzikální teorie mluvíte o pohybu bodů časoprostoru, citujte prosím a uveďte i zdroj z jakého jste čerpal

quote:

jednalo by se o zcela náhodný pohyb, protože by jejich pohyb nepředurčovali žádné známé fyzikální síly (jako gravitační, elektrické, jaderné apod.).


Z faktu, že nelze určit polohu a rychlost nějakého objektu, nelze nijak bez dalších předpokladů vyvodit, že jeho pohyb je zcela náhodný. Uveďte prosím tyto předpoklady nebo své tvrzení opravte.

Jaké jiné síly, pokud nějaké, by tedy jejich pohyb (těch bodů) předurčovaly. A na základě jakých fyzikálních teorií to tvrdíte. Uveďte prosím zdroje

quote:

...U absolutního vakua by se mohlo jednat o naprosto pasivní (trpný, resp. zcela náhodný) princip jeho pohybu předurčovaný okolní hmotou o nenulové relativistické hmotnosti....


Jakým přesně způsobem je náhodný pohyb bodů časoprostoru předurčen okolní hmotou.
Proč stále mluvíte o hmotě o nenulové relativistické hmotnosti, ona existuje i hmota o nulové relativistické hmotnosti? Jaká? Prosím citaci pokud se jedná o převzatou tezi
Existence absolutního vakua, je podle vás "současnou exaktní vědou" zpochybněna. Co přesně vás vede k domněnce, že přeci jen existuje?

quote:

...Polohu pohybujících se bodů časoprostoru, které vytváří spolu s jinými body časoprostoru prostřednictvím pevných vazeb mikročástice...


Definujte prosím co je to pevná vazba bodů časoprostoru, upřesněte prosím původ tohoto pojmu (váš vlastní, převzatý - odkud přesně?)

quote:

...nebo tělesa o nenulové relativistické hmotnosti, lze podle mne určit vždy s menší nebo vyšší mírou pravděpodobnosti zvětšující se s rostoucí relativistickou hmotností objektu tvořeného těmito pevnými vazbami spojenými body časoprostoru.


Jaký přesně je podle vás rozdíl mezi relativistickou hmotností a klidovou hmotností, uvedený pojem "relativistická hmotnost" jste důsledně používal a zasloužil by si tedy jasné vysvětlení (pro ty co jej neznají), opět nejlépe s odkazem na zdroj pokud se jedná o převzatý pojem

Vzhledem k tomu, že "objekty s nenulovou relativistickou hmotností jsou tvořeny body časoprostoru, které jsou spojeny pevnými vazbami", by mne zajímalo odkud přesně se vzala tato nenulová hmotnost, a prosím přesně!

Edited by - noemus on 01/04/2008 00:12:12
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 01/04/2008 :  08:44:13  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
Pozn:
Jednotlivé body časoprostoru nazýváme události a matematicky s nimi zacházíme jako se čtyřvektory. Dráhy bodových částic v prostoročasu pak nazýváme světočáry. Vícerozměrný objekt vykresluje v časoprostoru tzv. světoplochu. Viz.:http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Casoprostor

Vážený noeme,

z výše uvedeného plyne, že lze hovořit o drahách bodů časoprostoru, tudíž rovněž o jejich pohybu. Z výše uvedené plyne, že body časoprostoru jsou bodovými částicemi, podle mne tyto bodové částice musí mít nulovou relativistickou hmotnost. Z výše uvedeného plyne, že body časoprostoru vytváří vícerozměrné objekty, tedy větší mikročástice (za které považuji částice hmoty viditelné pouze mikroskopem, avšak na rozdíl od bodů časoprostoru, o nenulové relativistické hmotnosti) nebo tělesa našeho makrosvěta.

Za pevné vazby pokládám vazby hmoty, které z bodů časoprostoru jako mikročástic o nulové relativistické hmotnosti (viz. výše), vytváří větší mikročástice či tělesa v našem makrosvětě o nenulové relativistické hmotnosti. Opakem je absolutní vakuum, které by muselo být tvořené opět body časoprostoru, které by měly jednotlivě nulovou relativistickou hmotnost a nulovou relativistickou hmotnost by zároveň mělo absolutní vakuum jako celek (je otázkou, zda-li toto absolutní vakuum pak označit jako nic nebo jako hmotu o nulové relativistické hmotnosti). Podle současné vědy však absolutní vakuum neexistuje, ve Vesmíru vždy jde údajně vždy o prostor vyplněný mikročásticemi hmoty o nenulové relativistické hmotnosti.

1.) Absolutní vakuum čili vzduchoprázdno je dle mého názoru tvořeno nekonečným počtem částic o nulové rychlosti a nulové relativistické hmotnosti.
2.) Hmota je tvořena dle mého názoru nekonečným počtem částic o nulové relativistické hmotnosti a nenulové rychlosti nižší než je rychlost světla c.
3.) Světlo je dle mého názoru tvořeno konečným počtem částic o nenulové relativistické hmotnosti, nulové klidové hmtonosti a rychlosti světla c.

Z toho plyne, že hmota jako body časoprostoru o nenulové rychlosti by mohla urychlovat body časoprostoru o nulové rychlosti (tj. mikročástice absolutního vakua). Jejich urychlením se z absolutního vakua stává hmota a vznikají tak pevné (podle mne jde spíše o pohybové) vazby hmoty o nenulové relativistické hmotnosti. Snížením nenulové rychlostí bodů časoprostoru na nulu by z nich vzniklo opět absolutní vakuum. Jak výše uvedené urychlení bodů časoprostoru absolutního vakua (tj. o nulové rychlosti), tak zpomalení bodů časoprostoru hmoty (tj. o nenulové rychlosti) na rychlost rovnou nule (tj. vznik absolutního vakua) je věcí nezávislou na dotčených bodech časoprostoru, je plně odvislé od jejich okolí (tj. zcela náhodné).

Relativistická hmotnost je hmotnost závislá na rychlosti dané vztažné soustavy na rozdíl od klidové hmotnosti, která představuje hmotnost při nulové rychlosti dané vztažné soustavy (což plyne z STR A. Einsteina).

Edited by - Dalibor Grůza on 01/04/2008 12:25:00
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 01/04/2008 :  12:58:29  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dalibor Grůza

Pozn:
Jednotlivé body časoprostoru nazýváme události a matematicky s nimi zacházíme jako se čtyřvektory. Dráhy bodových částic v prostoročasu pak nazýváme světočáry. Vícerozměrný objekt vykresluje v časoprostoru tzv. světoplochu. Viz.:http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Casoprostor


Já to vím, ale jste to vy kdo neustále používá pojem bod časoprostoru a nikoliv čtyřvektor. Jste to také vy kdo mluví o pohybu bodů časoprostoru a nikoliv o světočárách.

quote:

Z výše uvedeného plyne, že lze hovořit o drahách bodů časoprostoru, tudíž rovněž o jejich pohybu.


Ne to z uvedeného vůbec neplyne! V celém uvedeném textu se vůbec nemluví o pohybu bodů ani o drahách bodů časoprostoru.
Mluví se tam o bodech takto, cituji:
Každý bod Minkowskiho prostoročasu představuje tzv. prostoročasovou událost, čímž vyjadřujeme, že se nejedná pouze o prostorový bod, ale o bod prostoru vztahující se k danému časovému okamžiku. Vzdálenost mezi dvěma událostmi se označuje jako prostoročasový interval (vzdálenost).
Zřejmě nechápete co znamená, že se "bod vztahuje k danému časovému okamžiku".

V celém textu se slovo pohyb vyskytuje jen jednou a to ve významu, který je dosti volný a vztahuje se jen k vysvětlení čím se liší časový rozměr od prostorových rozměrů.
I slovo dráha se vyskytuje v textu jen jednou a to přesně ve vámi citované větě. Ani slovo bod se nevyskytuje na mnoha místech v podstatě jen v mnou uvedené citaci a v definici "vzdálenosti". Mimo to se tam mluví o bodových částicích (což je mimochodem matematický konstrukt, který nemá přímý vztah k realitě)

Jak přesně jste tedy vyvodil, že se jedná o dráhy bodů v časoprostoru?

quote:

Z výše uvedené plyne, že body časoprostoru jsou bodovými částicemi,


Ani toto z uvedeného textu ani z toho co jste napsal neplyne! Máte podle mne značné mezery v logice, když tvrdíte, že něco z něčeho plyne a ono to jaksi neplyne. Víte vůbec co to znamená, že něco z něčeho vyplývá. Co je antecedent a konsekvent? Či modus ponens? Co je to dedukce? Podle mne ne, zatím jste mne o opaku nepřesvědčil. Jen jste mnohem lépe zviditelnil jak velké máte mezery v uvažování.

quote:

podle mne tyto bodové částice musí mít nulovou relativistickou hmotnost.


Podle vás, je to tedy vaše hypotéza? Proč si to myslíte? V uvedeném textu se o bodových částicích mluví jen v této větě:
Dráhy bodových částic v prostoročasu pak nazýváme světočáry
Jak z toho vyplývá, že mají nulovou hmotnost? Nepletete si náhodou bodové částice s body časoprostoru, tedy s událostmi?

quote:

Z výše uvedeného plyne, že body časoprostoru vytváří vícerozměrné objekty,


Ani toto z uvedeného neplyne! O vícerozměrných objektech se v textu mluví jen v této větě:
Vícerozměrný objekt vykresluje v časoprostoru tzv. světoplochu.
Ačkoliv je to tak zřejmě myšleno, z textu to nijak nevyplývá. Navíc se v tomto kontextu mluví spíše o geometrických a nikoliv o reálných objektech.

quote:

tedy větší mikročástice (za které považuji částice hmoty viditelné pouze mikroskopem, avšak na rozdíl od bodů časoprostoru, o nenulové relativistické hmotnosti) nebo tělesa našeho makrosvěta.


To už je zase vaše definice. Navíc není jasné jaký mikroskop máte na mysli. Určitý objekt může být viditelný jedním mikrospokem a jiným zase nikoliv.
Navíc není jasné jak se z bodové částice s nulovou relativistickou hmotností stane částice hmoty. Co přesně hmotou míníte? Já osobně bych něco co nemá hmotnost nepovažoval za hmotu? Něco jiného je např. foton, ten však rozhodně nelze považovat za "bod" a už vůbec ne za "bod časoprostoru". Hmota fotonu je však tvořena jeho impulsem, resp. jeho energií a ta je vždy nenulová. Ačkoliv lze chování fotonu v některých případech popisovat jako bodovou částici v jiných případech to rozhodně není možné.

quote:

Za pevné vazby pokládám vazby hmoty, které z bodů časoprostoru jako mikročástic o nulové relativistické hmotnosti (viz. výše), vytváří větší mikročástice či tělesa v našem makrosvětě o nenulové relativistické hmotnosti.


Žádné takové vazby neznám (z teorie relativity rozhodně nevyplývají, ani z kvantové mechaniky) popište je prosím, případně dejte odkaz na tento popis.
Mluvíte o vazbách hmoty, ale já se ptám na vazby bodů časoprostoru!! Vy považujete bodu časoprostoru za hmotu? Vždyť mají podle vás nulovou rel. hmotnost.
V některých interpretacích teorie relativity je za hmotu považováno zakřivení prostoročasu, je toto ona vazba kterou máte na mysli? V takovém případě ovšem postrádá smysl mluvit o hmotnostech jednotlivých bodů, protože hmotnost je jen geometrickou vlastností prostoru a nelze ji vykládat lokálně v jednotlivých bodech

quote:

Opakem je absolutní vakuum, které by muselo být tvořené opět body časoprostoru, které by měly jednotlivě nulovou relativistickou hmotnost a nulovou relativistickou hmotnost by zároveň mělo absolutní vakuum jako celek (je otázkou, zda-li toto absolutní vakuum pak označit jako nic nebo jako hmotu o nulové relativistické hmotnosti). Podle současné vědy však absolutní vakuum neexistuje, ve Vesmíru vždy jde údajně vždy o prostor vyplněný mikročásticemi hmoty o nenulové relativistické hmotnosti.


Zase mluvíte o současné vědě a neříkáte o které přesně mluvíte teorii. Podle kvantové teorie pole není vakuum "vyplněno částicemi hmoty", ale jde defacto o prázdný prostor, kde však díky relacím neurčitosti neustále vznikají páry částic a antičástic. V zásadě lze říci, že čím je vakuum prázdnější, tím je jsou takové fluktuace pravděpodobnější, ale to už nemluvím přesně.
Proč však mluvíte o absolutním vakuu, Když je např. dle kvantové teorie pole vyloučeno. A k čemu vlastně pojem vakua potřebujete?

quote:

1.) Absolutní vakuum čili vzduchoprázdno je dle mého názoru tvořeno nekonečným počtem částic o nulové rychlosti a nulové relativistické hmotnosti.


vzduchoprázdno je poněkud vágní pojem a s absolutním vakuem bych jej rozhodně nespojoval.
Co je to "částice o nulové rychlosti a nulové hmotnosti", nic takového kvantová teorie pole ani teorie relativity nezná. Na základě čeho tento pojem zavádíte?
Proč říkáte "dle mého názoru", když na jiných místech tvrdíte, že vycházíte ze "současné exaktní vědy". Vycházíte tedy z vědy nebo z vašeho názoru?

quote:

2.) Hmota je tvořena dle mého názoru nekonečným počtem částic o nulové relativistické hmotnosti a nenulové rychlosti nižší než je rychlost světla c.


teorie relativity ani kvantová teorie pole nezná žádný druh částice, které by měly nulovou relativistickou hmnotnost a zároveň rychlost nižší než rychlost světla ve vakuu. Uveďte příklad takové částice a zdroj vašich informací. Nebo se zase jedná jen o váš názor?
Pokud by přesto šlo o částice s nenulovou rychlostí, pak by pravděpodobně měly také nenulovou energii, nekonečný počet těchto částic by tedy vedl k nekonečně velké hmotě. Leda by částice měly nekonečně malou energii, něco takového však žádná současná fyzikální teorie nezná.

quote:

3.) Světlo je dle mého názoru tvořeno konečným počtem částic o nenulové relativistické hmotnosti, nulové klidové hmtonosti a rychlosti světla c.


Pokud je nulová klidová hmotnost, pak je nulová i relativistická hmotnost, zřejmě neznáte definici relativistické hmotnosti:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Relativistick%C3%A1_hmotnost
Celková energie pohybujícího se sytému může být nenulová i když má klidovou hmotnost nulovou, to však není "relativistická hmotnost", ale hmotnost vyplývající z Einsteinova principu ekvivalence

quote:

Z toho plyne, že hmota jako body časoprostoru o nenulové rychlosti by mohla urychlovat body časoprostoru o nulové rychlosti (tj. mikročástice absolutního vakua).


I kdyby hmota byla tvořena tak jak říkáte, nemohla by urychlovat něco co nemá hmotnost, tedy body časoprostoru (které podle vás mají relavitistickou hmotnost nulovou)
Z toho co uvádíte tedy vaše tvrzení nijak nevyplývá. Zase tu narážíme na mezery ve vašem vzdělání i uvažování.

quote:

Jejich urychlením se z absolutního vakua stává hmota a vznikají tak pevné (podle mne jde spíše o pohybové) vazby hmoty o nenulové relativistické hmotnosti.


Z uvedeného už vůbec nevyplývá, že jen samotným urychlením bodů měly vzniknout nějaké vazby, stále jste navíc vazby nijak nedefinoval.

quote:

Snížením nenulové rychlostí bodů časoprostoru na nulu by z nich vzniklo opět absolutní vakuum.


Ano, konečně něco skutečně vyplývá z toho co jste řekl. Je skoro až s podivem, že jste se netrefil dříve, pravděpodobnost je 50 na 50, že se strefíte. Ae evidentně se nerozhodujete náhodně co z čeho vyplývá, ale pečlivě vybíráte ty chybné odpovědi. Občas se ovšem spletete a vyberete tu správnou odpověď.
Takže bravo, tato věta je konečně konzistentní alespoň s částí z toho co jste dosud řekl.

quote:

Jak výše uvedené urychlení bodů časoprostoru absolutního vakua (tj. o nulové rychlosti), tak zpomalení bodů časoprostoru hmoty (tj. o nenulové rychlosti) na rychlost rovnou nule (tj. vznik absolutního vakua) je věcí nezávislou na dotčených bodech časoprostoru, je plně odvislé od jejich okolí (tj. zcela náhodné).


Co jiného než jiné body časoprostoru tvoří okolí těchto bodů?
Jak může být něco "plně odvislé" a zároveň "zcela náhodné". Asi nechápete význam slova "náhodné" a význam slova "odvislé"

quote:

Relativistická hmotnost je hmotnost závislá na rychlosti dané vztažné soustavy na rozdíl od klidové hmotnosti, která představuje hmotnost při nulové rychlosti dané vztažné soustavy (což plyne z STR A. Einsteina).


Neříkáte to zcela správně i když je to blízko. Klidová hmotnost objektu je dána při nulové rychlosti objektu vzhledem ke vztažné soustavě pozorovatele. Rychlost této vztažné soustavy je irelevantní, ta má význam jen když pracuje s více vztažnými soustavami a jejich vztahy.

Musím vás rovněž upozornit, že wikipedie obsahuje neověřené informaci, které navíc často odpovídají spíše středoškolskému vzdělání. Vy však neovládáte ani tyto základy, jak tedy chcete postupovat dál.

Kdybyste takovým způsobem jako fušujete do fyziky, dělal např. zedníka, tak bych vás asi hnal před soud za veřejné ohrožení. Takto se ovšem jen, jak už jsem řekl dříve, ztrapňujete
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 01/04/2008 :  14:52:44  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by noemus

quote:
Originally posted by Dalibor Grůza

Pozn:
Jednotlivé body časoprostoru nazýváme události a matematicky s nimi zacházíme jako se čtyřvektory. Dráhy bodových částic v prostoročasu pak nazýváme světočáry. Vícerozměrný objekt vykresluje v časoprostoru tzv. světoplochu. Viz.:http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Casoprostor


Já to vím, ale jste to vy kdo neustále používá pojem bod časoprostoru a nikoliv čtyřvektor. Jste to také vy kdo mluví o pohybu bodů časoprostoru a nikoliv o světočárách.

quote:

Z výše uvedeného plyne, že lze hovořit o drahách bodů časoprostoru, tudíž rovněž o jejich pohybu.


Ne to z uvedeného vůbec neplyne! V celém uvedeném textu se vůbec nemluví o pohybu bodů ani o drahách bodů časoprostoru.
Mluví se tam o bodech takto, cituji:
Každý bod Minkowskiho prostoročasu představuje tzv. prostoročasovou událost, čímž vyjadřujeme, že se nejedná pouze o prostorový bod, ale o bod prostoru vztahující se k danému časovému okamžiku. Vzdálenost mezi dvěma událostmi se označuje jako prostoročasový interval (vzdálenost).
Zřejmě nechápete co znamená, že se "bod vztahuje k danému časovému okamžiku".

V celém textu se slovo pohyb vyskytuje jen jednou a to ve významu, který je dosti volný a vztahuje se jen k vysvětlení čím se liší časový rozměr od prostorových rozměrů.
I slovo dráha se vyskytuje v textu jen jednou a to přesně ve vámi citované větě. Ani slovo bod se nevyskytuje na mnoha místech v podstatě jen v mnou uvedené citaci a v definici "vzdálenosti". Mimo to se tam mluví o bodových částicích (což je mimochodem matematický konstrukt, který nemá přímý vztah k realitě)

Jak přesně jste tedy vyvodil, že se jedná o dráhy bodů v časoprostoru?

quote:

Z výše uvedené plyne, že body časoprostoru jsou bodovými částicemi,


Ani toto z uvedeného textu ani z toho co jste napsal neplyne! Máte podle mne značné mezery v logice, když tvrdíte, že něco z něčeho plyne a ono to jaksi neplyne. Víte vůbec co to znamená, že něco z něčeho vyplývá. Co je antecedent a konsekvent? Či modus ponens? Co je to dedukce? Podle mne ne, zatím jste mne o opaku nepřesvědčil. Jen jste mnohem lépe zviditelnil jak velké máte mezery v uvažování.

quote:

podle mne tyto bodové částice musí mít nulovou relativistickou hmotnost.


Podle vás, je to tedy vaše hypotéza? Proč si to myslíte? V uvedeném textu se o bodových částicích mluví jen v této větě:
Dráhy bodových částic v prostoročasu pak nazýváme světočáry
Jak z toho vyplývá, že mají nulovou hmotnost? Nepletete si náhodou bodové částice s body časoprostoru, tedy s událostmi?

quote:

Z výše uvedeného plyne, že body časoprostoru vytváří vícerozměrné objekty,


Ani toto z uvedeného neplyne! O vícerozměrných objektech se v textu mluví jen v této větě:
Vícerozměrný objekt vykresluje v časoprostoru tzv. světoplochu.
Ačkoliv je to tak zřejmě myšleno, z textu to nijak nevyplývá. Navíc se v tomto kontextu mluví spíše o geometrických a nikoliv o reálných objektech.

quote:

tedy větší mikročástice (za které považuji částice hmoty viditelné pouze mikroskopem, avšak na rozdíl od bodů časoprostoru, o nenulové relativistické hmotnosti) nebo tělesa našeho makrosvěta.


To už je zase vaše definice. Navíc není jasné jaký mikroskop máte na mysli. Určitý objekt může být viditelný jedním mikrospokem a jiným zase nikoliv.
Navíc není jasné jak se z bodové částice s nulovou relativistickou hmotností stane částice hmoty. Co přesně hmotou míníte? Já osobně bych něco co nemá hmotnost nepovažoval za hmotu? Něco jiného je např. foton, ten však rozhodně nelze považovat za "bod" a už vůbec ne za "bod časoprostoru". Hmota fotonu je však tvořena jeho impulsem, resp. jeho energií a ta je vždy nenulová. Ačkoliv lze chování fotonu v některých případech popisovat jako bodovou částici v jiných případech to rozhodně není možné.

quote:

Za pevné vazby pokládám vazby hmoty, které z bodů časoprostoru jako mikročástic o nulové relativistické hmotnosti (viz. výše), vytváří větší mikročástice či tělesa v našem makrosvětě o nenulové relativistické hmotnosti.


Žádné takové vazby neznám (z teorie relativity rozhodně nevyplývají, ani z kvantové mechaniky) popište je prosím, případně dejte odkaz na tento popis.
Mluvíte o vazbách hmoty, ale já se ptám na vazby bodů časoprostoru!! Vy považujete bodu časoprostoru za hmotu? Vždyť mají podle vás nulovou rel. hmotnost.
V některých interpretacích teorie relativity je za hmotu považováno zakřivení prostoročasu, je toto ona vazba kterou máte na mysli? V takovém případě ovšem postrádá smysl mluvit o hmotnostech jednotlivých bodů, protože hmotnost je jen geometrickou vlastností prostoru a nelze ji vykládat lokálně v jednotlivých bodech

quote:

Opakem je absolutní vakuum, které by muselo být tvořené opět body časoprostoru, které by měly jednotlivě nulovou relativistickou hmotnost a nulovou relativistickou hmotnost by zároveň mělo absolutní vakuum jako celek (je otázkou, zda-li toto absolutní vakuum pak označit jako nic nebo jako hmotu o nulové relativistické hmotnosti). Podle současné vědy však absolutní vakuum neexistuje, ve Vesmíru vždy jde údajně vždy o prostor vyplněný mikročásticemi hmoty o nenulové relativistické hmotnosti.


Zase mluvíte o současné vědě a neříkáte o které přesně mluvíte teorii. Podle kvantové teorie pole není vakuum "vyplněno částicemi hmoty", ale jde defacto o prázdný prostor, kde však díky relacím neurčitosti neustále vznikají páry částic a antičástic. V zásadě lze říci, že čím je vakuum prázdnější, tím je jsou takové fluktuace pravděpodobnější, ale to už nemluvím přesně.
Proč však mluvíte o absolutním vakuu, Když je např. dle kvantové teorie pole vyloučeno. A k čemu vlastně pojem vakua potřebujete?

quote:

1.) Absolutní vakuum čili vzduchoprázdno je dle mého názoru tvořeno nekonečným počtem částic o nulové rychlosti a nulové relativistické hmotnosti.


vzduchoprázdno je poněkud vágní pojem a s absolutním vakuem bych jej rozhodně nespojoval.
Co je to "částice o nulové rychlosti a nulové hmotnosti", nic takového kvantová teorie pole ani teorie relativity nezná. Na základě čeho tento pojem zavádíte?
Proč říkáte "dle mého názoru", když na jiných místech tvrdíte, že vycházíte ze "současné exaktní vědy". Vycházíte tedy z vědy nebo z vašeho názoru?

quote:

2.) Hmota je tvořena dle mého názoru nekonečným počtem částic o nulové relativistické hmotnosti a nenulové rychlosti nižší než je rychlost světla c.


teorie relativity ani kvantová teorie pole nezná žádný druh částice, které by měly nulovou relativistickou hmnotnost a zároveň rychlost nižší než rychlost světla ve vakuu. Uveďte příklad takové částice a zdroj vašich informací. Nebo se zase jedná jen o váš názor?
Pokud by přesto šlo o částice s nenulovou rychlostí, pak by pravděpodobně měly také nenulovou energii, nekonečný počet těchto částic by tedy vedl k nekonečně velké hmotě. Leda by částice měly nekonečně malou energii, něco takového však žádná současná fyzikální teorie nezná.

quote:

3.) Světlo je dle mého názoru tvořeno konečným počtem částic o nenulové relativistické hmotnosti, nulové klidové hmtonosti a rychlosti světla c.


Pokud je nulová klidová hmotnost, pak je nulová i relativistická hmotnost, zřejmě neznáte definici relativistické hmotnosti:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Relativistick%C3%A1_hmotnost
Celková energie pohybujícího se sytému může být nenulová i když má klidovou hmotnost nulovou, to však není "relativistická hmotnost", ale hmotnost vyplývající z Einsteinova principu ekvivalence

quote:

Z toho plyne, že hmota jako body časoprostoru o nenulové rychlosti by mohla urychlovat body časoprostoru o nulové rychlosti (tj. mikročástice absolutního vakua).


I kdyby hmota byla tvořena tak jak říkáte, nemohla by urychlovat něco co nemá hmotnost, tedy body časoprostoru (které podle vás mají relavitistickou hmotnost nulovou)
Z toho co uvádíte tedy vaše tvrzení nijak nevyplývá. Zase tu narážíme na mezery ve vašem vzdělání i uvažování.

quote:

Jejich urychlením se z absolutního vakua stává hmota a vznikají tak pevné (podle mne jde spíše o pohybové) vazby hmoty o nenulové relativistické hmotnosti.


Z uvedeného už vůbec nevyplývá, že jen samotným urychlením bodů měly vzniknout nějaké vazby, stále jste navíc vazby nijak nedefinoval.

quote:

Snížením nenulové rychlostí bodů časoprostoru na nulu by z nich vzniklo opět absolutní vakuum.


Ano, konečně něco skutečně vyplývá z toho co jste řekl. Je skoro až s podivem, že jste se netrefil dříve, pravděpodobnost je 50 na 50, že se strefíte. Ae evidentně se nerozhodujete náhodně co z čeho vyplývá, ale pečlivě vybíráte ty chybné odpovědi. Občas se ovšem spletete a vyberete tu správnou odpověď.
Takže bravo, tato věta je konečně konzistentní alespoň s částí z toho co jste dosud řekl.

quote:

Jak výše uvedené urychlení bodů časoprostoru absolutního vakua (tj. o nulové rychlosti), tak zpomalení bodů časoprostoru hmoty (tj. o nenulové rychlosti) na rychlost rovnou nule (tj. vznik absolutního vakua) je věcí nezávislou na dotčených bodech časoprostoru, je plně odvislé od jejich okolí (tj. zcela náhodné).


Co jiného než jiné body časoprostoru tvoří okolí těchto bodů?
Jak může být něco "plně odvislé" a zároveň "zcela náhodné". Asi nechápete význam slova "náhodné" a význam slova "odvislé"

quote:

Relativistická hmotnost je hmotnost závislá na rychlosti dané vztažné soustavy na rozdíl od klidové hmotnosti, která představuje hmotnost při nulové rychlosti dané vztažné soustavy (což plyne z STR A. Einsteina).


Neříkáte to zcela správně i když je to blízko. Klidová hmotnost objektu je dána při nulové rychlosti objektu vzhledem ke vztažné soustavě pozorovatele. Rychlost této vztažné soustavy je irelevantní, ta má význam jen když pracuje s více vztažnými soustavami a jejich vztahy.

Musím vás rovněž upozornit, že wikipedie obsahuje neověřené informaci, které navíc často odpovídají spíše středoškolskému vzdělání. Vy však neovládáte ani tyto základy, jak tedy chcete postupovat dál.

Kdybyste takovým způsobem jako fušujete do fyziky, dělal např. zedníka, tak bych vás asi hnal před soud za veřejné ohrožení. Takto se ovšem jen, jak už jsem řekl dříve, ztrapňujete



Vážený noeme,

podle mne tyto základy středoškolského vzdělání neovládáte na rozdíl ode mne pouze Vy, protože by jste jinak ve svém textu musel uvést, že má filosofická teorie bodových částic jako bodů časoprostoru podle mne o nulové relativisitické hmotnosti, které se chovají jako události (viz. pozn. s odkazem na citaci literatury na začátku mého textu), umožňující nekonečné dělení hmoty, je v rozporu se současnou převládající fyzikální teorií superstrun. Jinak Vaši kritiku považuji za zcela destruktivní, neurčitou a nejasnou, ztrapňující nikoliv mne ale pouze Vás, vycházející ze zcela zřejmého neporozumění mému textu.

Edited by - Dalibor Grůza on 01/04/2008 14:55:55
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 01/04/2008 :  15:34:42  Show Profile  Reply with Quote
Vážený Dalibore
Nerad to říkám, ale tušil jsem, že to takto dopadne :o))
Když selžou argumenty je toto obvyklý závěr diskuze

Teď se již nemůžete vymlouvat, že je má kritika nekonrétní (což přesně děláte, ale asi jen proto, že nevíte jak má konstruktivní kritika vypadat)
A máte možná pravdu, že má kritika je také "destruktivní", to je ale celkem pochopitelné, protože úvaha která stojí na vodě se zhroutí sama. Jen to někteří lidé nepoznají a budou dál tvrdit, že stále stojí na pevných základech.
A máte také pravdu, že pro někoho kdo neumí myslet logicky je logické myšlení zcela jistě nejasné a neurčité

Mluvíte o tom, že vycházíte z teorie superstrun, ale v uvedených příspěvcích jste o tom ani jednou nic neřekl, ač jsem se vás na to ptal. Navíc není jasné proč tedy mluvíte o bodových částicích.

Pro ostatní:
Doufám, že ti co mají ukončené středoškolské vzdělání a pokud možno ještě vysokoškolské přírodovědného směru dokáží i bez mé pomoci poznat na čí straně je pravda

Teorii superstrun nelze považovat za převládající, a dokonce ani za současnou (protože je již překonána jinými teoriemi) Navíc se nejedná o jednu teorii, ale má více variant.
Navíc se obávám, že pochopení teorie superstrun je daleko za možnostmi normálních lidí a logické myšlení je zcela nutným předpokladem k jakémukoliv studiu vědeckých teorií. Kdo má problémy s primitivní logikou by asi měl o to větší problémy s matematickým aparátem jakékoliv současné nebo minulé fyzikální teorie

Edited by - noemus on 01/04/2008 15:36:46
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 01/04/2008 :  16:08:51  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by noemus

Vážený Dalibore
Nerad to říkám, ale tušil jsem, že to takto dopadne :o))
Když selžou argumenty je toto obvyklý závěr diskuze

Teď se již nemůžete vymlouvat, že je má kritika nekonrétní (což přesně děláte, ale asi jen proto, že nevíte jak má konstruktivní kritika vypadat)
A máte možná pravdu, že má kritika je také "destruktivní", to je ale celkem pochopitelné, protože úvaha která stojí na vodě se zhroutí sama. Jen to někteří lidé nepoznají a budou dál tvrdit, že stále stojí na pevných základech.
A máte také pravdu, že pro někoho kdo neumí myslet logicky je logické myšlení zcela jistě nejasné a neurčité

Mluvíte o tom, že vycházíte z teorie superstrun, ale v uvedených příspěvcích jste o tom ani jednou nic neřekl, ač jsem se vás na to ptal. Navíc není jasné proč tedy mluvíte o bodových částicích.

Pro ostatní:
Doufám, že ti co mají ukončené středoškolské vzdělání a pokud možno ještě vysokoškolské přírodovědného směru dokáží i bez mé pomoci poznat na čí straně je pravda

Teorii superstrun nelze považovat za převládající, a dokonce ani za současnou (protože je již překonána jinými teoriemi) Navíc se nejedná o jednu teorii, ale má více variant.
Navíc se obávám, že pochopení teorie superstrun je daleko za možnostmi normálních lidí a logické myšlení je zcela nutným předpokladem k jakémukoliv studiu vědeckých teorií. Kdo má problémy s primitivní logikou by asi měl o to větší problémy s matematickým aparátem jakékoliv současné nebo minulé fyzikální teorie



Vážený noeme,

opět jde o nekonkrétní, obecnou, tudíž neodbornou kritiku. Proto se Vás nyní zeptám já, co říkáte z odborného hlediska (jestli údajně disponujete potřebnými odbornými znalostmi) na možnost nekonečného dělení hmoty, jejímž bezprostředním důsledkem je má filosofická teorie bodů časoprostoru jako částic o nulové relativistické hmotnosti.

P.S. Chci jen poznamenat, že má teorie nekonečného dělení hmoty je spíše v rozporu s teorií superstrun, což jsem však chtěl slyšet od Vás jako údajného odborníka a konstruktivního kritika. Tudíž z ní nemohu vycházet, jak uvádíte výše, což je názorným příkladem toho, že jste mé úvahy buď vůbec nečetl nebo jste jim vůbec neporozuměl.

P.P.S. Čtenář si může jednoduše ověřit, kdo jako první použil invektivy (osobní útoky) místo výlučně odborné argumentace.

Edited by - Dalibor Grůza on 01/04/2008 16:52:07
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 01/04/2008 :  16:54:22  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by noemus
quote:
Originally posted by Dalibor Grůza
... má filosofická teorie bodových částic jako bodů časoprostoru podle mne o nulové relativisitické hmotnosti, které se chovají jako události ..., umožňující nekonečné dělení hmoty, je v rozporu se současnou převládající fyzikální teorií superstrun


Mluvíte o tom, že vycházíte z teorie superstrun, ale v uvedených příspěvcích jste o tom ani jednou nic neřekl, ač jsem se vás na to ptal. Navíc není jasné proč tedy mluvíte o bodových částicích.


To se tedy omlouvám, vážně jsem přehlédl, že říkáte "v rozporu" - v hlavě jsem měl vaše dřívější prohlášení, že vycházíte ze současné exaktní vědy. Když navíc vezmete v úvahu, že je podle vás teorie superstrun současná nejrozšířenější fyzikální teorie, tak jsem si to spojil a pak jsem si to po sobě nezkontroloval, za tuto chybu se omlouvám

To, že je vaše teorie v rozporu s touto teorií na tom se jistě shodneme. Nicméně stále platí, že jste jasně neřekl z jakých fyzikálních teorií vycházíte - z teorie relativity? Z obecné nebo jen speciální? Proč tedy používáte jinou terminologii? S jakou fyzikální teorií vaše teorie v rozporu není?
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 01/04/2008 :  17:06:02  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dalibor Grůza
P.P.S. Čtenář si může jednoduše ověřit, kdo jako první použil invektivy (osobní útoky) místo výlučně odborné argumentace.


Které invektivy máte na mysli? Pouze jsem vás přátelsky upozornil, že máte ve fyzice a logice nedostatečné vzdělání, to však není hodnocení vaší osoby jako takové, ale vašich schopností v této oblasti a o těch se lze bavit zcela objektivně. Pokud vás zkoušející na VŠ vyhodí od zkoušky, protože to neumíte, tak to přeci také není osobní útok.

Dále jsem, řekl, že se podle mne ztrapňujete, to také není dle mého názoru invektiva, záleží přeci na tom zda jsem vám tím chtěl ublížit nebo pomoci a to při vší úctě nemůžete vědět.

Máte pravdu, že debata je do značné míry na osobní úrovni, ale to je dáno již povahou celé diskuze:
Vy, tedy vaše osoba, jste předložil teze, které já kritizuji. A pokud tedy říkám, že to co jste napsal je nelogické, pas to dá jako osobní útok brát. Pokud z toho, že máte problém napsat vzájemně logicky konzistentní věty vyvozuji, že neumíte logicky myslet, tak je to rovněž jen konstatování faktu, který si může každý ověřit

Ve svých textech jsem nepoužil, žádná nepatřičná slova ani nadávky, všechna má prohlášení byla k věci a více či méně se týkala toho co jste napsal
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 01/04/2008 :  17:15:30  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dalibor Grůza
opět jde o nekonkrétní, obecnou, tudíž neodbornou kritiku. Proto se Vás nyní zeptám já, co říkáte z odborného hlediska (jestli údajně disponujete potřebnými odbornými znalostmi) na možnost nekonečného dělení hmoty, jejímž bezprostředním důsledkem je má filosofická teorie bodů časoprostoru jako částic o nulové relativistické hmotnosti.


Pokud se ptáte zda je možné hmotu dělit rozdělit nekonečněkrát, tak vás musím zklamat. Na to vám nemohu jasně odpovědět, odpověď je totiž závislá na fyzikální teorii ze které vycházíme, resp. z definice toho co to hmota je. Dále není jasné co přesně míníte "nekonečným dělením", to lze vykládat různě a to navzájem neslučitelnými způsoby. Nejdříve tedy jasně formulujte otázku a pak budu moci odpovědět asi v tomto stylu:
V rámci teorie ABC je možné hmotu způsobem EFG nekonečněkrát dělit.
Nebo - V rámci teorie XYZ není možné hmotu způsobem UVW nekonečněkrát dělit.

quote:

..., což jsem však chtěl slyšet od Vás jako údajného odborníka a konstruktivního kritika. Tudíž z ní nemohu vycházet, jak uvádíte výše, ...


Mluvíte o mě jako o údajném odborníkovi. Kde konkrétně jsem se prohlásil za odborníka?
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000