www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Muzeme najit pravdu v nas samotnych?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 30/03/2008 :  19:34:14  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IPC
Ruznost prameni z problemu pocatku,
a tak se te ptam kde mame zacit z philosphie?

prave u pocatku, a setrvat u nej alespon tak, abychom nezacli verit v ruznost pravd jako MB. ja kdyz rikam filosofie, myslim tim predevsim, poznavaci stranu tohoto oboru. je tedy uplne jedno, kterym smerem se vydame, jen nestratit ze zretele pocatek.

text citace das do tagů (quote)text(/quote). jen misto kulatych zavorek se daji hranate.

Edited by - okref on 30/03/2008 19:41:09
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 30/03/2008 :  19:39:51  Show Profile  Reply with Quote
No ono je to mnohem slozitejsi
Moji otazku muzeme vylozit na dva zpusoby:
Bud muzeme uvazovat pocatek: od sveho ja ke svetu a tedy k byti anebo od byti ke sobe

Anebo prakticka rovina problemu
Kterou konkretni disciplinou by mela zacit studium filosofie?
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 30/03/2008 :  19:47:44  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IPC

pro rajse
Lituji ale prvni cast byla citace od MB

Ja jsem mu polozil stejne namitky jako ty.

Jelikoz znas filosofie
Tak jak se vyporadas s namitkou spatneho ducha od Descartes
a s paradoxem od Bertranda russela

Tak to se omlouvám.
Ten paradox vůbec neznám, mám jen nevalné základy ze symbolické logiky z principií.

Od Descarta jsem něco četl, ale ,,špatného ducha" si nepamatuji, jediné co trochu znám je Rozprava o metodě.

Takže s těmi námitkami se asi nevypořádám.
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 30/03/2008 :  19:49:31  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IPC

Kterou konkretni disciplinou by mela zacit studium filosofie?

to je fuk. lidi je preci dost na to, aby se jedni zabyvali jednim postupem a druzi jinym, a kdyz se ukaze ze to bylo spatne, necha se to lezet v historii. ale jestli myslis, ze mame malo casu, anebo chces ty sam rozlousknout problem sveta, pak by ses mel vybodnout na filosofii, protoze ja myslim, ze ani jedna z moznosti te nedovede k cili, a uz vubec ne jedna bez druhe.

neprehledni moji dodatecne vyse vlozenou radu ohledne citace.

Edited by - okref on 30/03/2008 19:52:27
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 30/03/2008 :  20:06:49  Show Profile  Reply with Quote
pour Raise

Descartes to najdes v prvni meditaci metafyzicke,
tak nakonci odhaduji tak 9-12 odstavec. Nevim presne jaky preklad se pouziva v cestine ale v originalu je to mauvais génie.
V dane passage si klade otazku co me dava jistotu meho rozumu.

Russelle ze svym paradoxem Holice nebo taktez Vousace, podal podmet k prehodnoceni cele matematiky, ktera je prepracovana Kurtem Godlem, kde se dovime ze to z dokazovatelnosti matematiky neni tak jednoduche...
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 30/03/2008 :  20:09:40  Show Profile  Reply with Quote
quote:
to je fuk. lidi je preci dost na to, aby se jedni zabyvali jednim postupem a druzi jinym, a kdyz se ukaze ze to bylo spatne, necha se to lezet v historii. ale jestli myslis, ze mame malo casu, anebo chces ty sam rozlousknout problem sveta, pak by ses mel vybodnout na filosofii, protoze ja myslim, ze ani jedna z moznosti te nedovede k cili, a uz vubec ne jedna bez druhe.

A co te teda dovede k cili?
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 30/03/2008 :  20:15:04  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IPC

A co te teda dovede k cili?
[/quote]

chce to prece novou cestu
me totiz zajima, zda si dosel k nejakemu smeru, ktery povazujes za sve vlastni novum.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 31/03/2008 :  07:21:44  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Pánové.

Nezbývá mně než se omluvit. Opět jsem udělal stejnou chybu jako již několikrát. Vím o té chybě a několikrát se obrátila proti mně, ale stejně se jí občas nevyhnu a udělám ji znovu. POdstata té chyby tkví k v tom,že ukáži výchozí bod loggiky a jaksi pžedpokládám, že ten druhý touto logikou projde sám a vše ostatní si sám vyvodí. Jenže zapomínám na to, že by ten druhý musel projít stejnou cestu poznání a musel by mít tuto logiku pospojovanou. Nebo by musel procházet logikou, která je v mé hlavě. Což je úplný nesmysl. A tak jsem ve výsledku na tom, jako profesor, který má látku zvládnutou a tak studentům ukáže jen základ a diví se, že jsou tak hloupí, že to nedokáží pochopit. Jenže oni nejsou hloupí, pouze jim chybí ty ostatní informace, které zná on.
Měl bych tedy ukázat výchozí bod a pokračovat v logice až k určitému cíli. Potom by se dalo diskutovat o tom, nakolik je tato logika správná, či chybná. Když si ale představím kolik informací a vazeb bych musel popsat,pak se toho skoro děsím a právě to mne znovu a znovu přivádí ke stejné chybě.
Tak nevím co s tím.Chtěl jsem ukázat svou cestu směrem od podstaty,čili toho co je a co není schopné lidské myšlení a měl jsem dojít až k tomu o čem hovoříte vy. Jenže jsem se zalekl rozsahu toho co bych sdělit měl.A tak jsem měl nejspíše mlčet a v duchu s vámi souhlasit i nesouhlasit dle toho, jak vaše slova do mé logiky zapadají, či nikoliv.

Člověk může mít poznání,ale nedokáže li je sdělit, je na tom stejně jako ten, kdo žádné nemá.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 31/03/2008 :  07:59:18  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Pánové.

Nezbývá mně než se omluvit. Opět jsem udělal stejnou chybu jako již několikrát. Vím o té chybě a několikrát se obrátila proti mně, ale stejně se jí občas nevyhnu a udělám ji znovu. POdstata té chyby tkví k v tom,že ukáži výchozí bod loggiky a jaksi pžedpokládám, že ten druhý touto logikou projde sám a vše ostatní si sám vyvodí. Jenže zapomínám na to, že by ten druhý musel projít stejnou cestu poznání a musel by mít tuto logiku pospojovanou. Nebo by musel procházet logikou, která je v mé hlavě. Což je úplný nesmysl. A tak jsem ve výsledku na tom, jako profesor, který má látku zvládnutou a tak studentům ukáže jen základ a diví se, že jsou tak hloupí, že to nedokáží pochopit. Jenže oni nejsou hloupí, pouze jim chybí ty ostatní informace, které zná on.
Měl bych tedy ukázat výchozí bod a pokračovat v logice až k určitému cíli. Potom by se dalo diskutovat o tom, nakolik je tato logika správná, či chybná. Když si ale představím kolik informací a vazeb bych musel popsat,pak se toho skoro děsím a právě to mne znovu a znovu přivádí ke stejné chybě.
Tak nevím co s tím.Chtěl jsem ukázat svou cestu směrem od podstaty,čili toho co je a co není schopné lidské myšlení a měl jsem dojít až k tomu o čem hovoříte vy. Jenže jsem se zalekl rozsahu toho co bych sdělit měl.A tak jsem měl nejspíše mlčet a v duchu s vámi souhlasit i nesouhlasit dle toho, jak vaše slova do mé logiky zapadají, či nikoliv.

Člověk může mít poznání,ale nedokáže li je sdělit, je na tom stejně jako ten, kdo žádné nemá.

MB

Jak MB ví, čeho lidské myšlení je schopné a čeho není schopné?
Lidské myšlení je schopné přitáhnout člověka k absolutní pravdě tj. k bohu. V to MB nevěří. Dokonce popírá tuto schopnost lidského myšlení.
Závěr: MB neví čeho je lidské myšlení schopno. On vede jakési monology sám k sobě a druhé lidi nevnímá. Navíc své poznání přeceňuje, když říká, že ví čeho lidské myšlení je schopno a čeho ne.
Mluví však jen o myšlení svém. Politováníhodné.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 31/03/2008 :  08:14:20  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Myslím, že politováníhodné je, když z někoho nevypadne kloudná myšlenka a veškeré jeho vystupování je rovno napadání druhých.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 31/03/2008 :  13:44:01  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Myslím, že politováníhodné je, když z někoho nevypadne kloudná myšlenka a veškeré jeho vystupování je rovno napadání druhých.

MB

Nikoli druhých, ale jen lží MB. Všimněme si, že přízpevěk MB je další napadení mé osoby.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 31/03/2008 :  16:03:02  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Hlavně že ses v tom poznal.Nekaž druhým Topic.Doporučuji přestěhování do odpoadků.Nikoliv kvůli mně, ale kvůli těm ostatním.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 31/03/2008 :  16:46:57  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Hlavně že ses v tom poznal.Nekaž druhým Topic.Doporučuji přestěhování do odpoadků.Nikoliv kvůli mně, ale kvůli těm ostatním.

MB

Nekaž druhým topic. Ty!
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 31/03/2008 :  17:13:28  Show Profile  Reply with Quote
Pro MB
Proc myslis ze jsem v jednot prispevku mluvil ze to je seriozni problem si polozit otazku kdez zacit...

Ale jedna rada zni zacni odstranovanim chyb a predsudku
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 31/03/2008 :  17:15:53  Show Profile  Reply with Quote
Pro okref

Myslis novou filosofie jak pan Dalibor Gruza.

No zatim jsem v sobe jeste mesiasky komplex nepocitil.

Jsem spis trpaslik ktery stoupa na zada obru(ostatnich filosofu).
A tak snad vidim o neco dal.

Jeste jedna myslenka, vlastne kazda disertace je originalni,
pise ji asi 40 zaku a kazdy napise neco jineho... Tak tam novatorem urcite jsem
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000