www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Základní otázka
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Mathew
Nový uživatel

Czech Republic
44 Posts

Posted - 21/11/2007 :  12:12:07  Show Profile  Reply with Quote
Co je společné všemu ve vesmíru?

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/11/2007 :  13:30:13  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Mathew.
Vítám tě mezi námi.
POkud bych měl vybrat pouze jedno jediné, pak bych řekl, že tím společným je pohyb.

MB
Go to Top of Page

Mathew
Nový uživatel

Czech Republic
44 Posts

Posted - 21/11/2007 :  13:46:04  Show Profile  Reply with Quote
Děkuji za přivítání.

Díky za odpověď. Teď pro mne vyvstává otázka.
Pokud je pohyb společný všemu ve vesmíru, co se děje s prostorem?
Z teorie relativity vyplývá, že vše se pohybuje (jen) vzhledem k něčemu. Ale co sám prostor, pohybuje se? A pakliže ano, tak v čem? Tedy pro mne se i pohyb jeví, jako nesourodý pro VŠE.
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 21/11/2007 :  13:56:34  Show Profile  Reply with Quote
Dobrý den,
myslím si, že ta teorie je jen o některých pohybech. Nemluví o stárnutí, duchovním vývoji, pohybu myšlení, růstu poznání nebo poklesu... Ta teorie má zřetelné hranice.

Duchovní princip se nehýbe, je stabilní. Absolutně stabilní střed.
Go to Top of Page

Mathew
Nový uživatel

Czech Republic
44 Posts

Posted - 21/11/2007 :  14:07:08  Show Profile  Reply with Quote
Ano, v tomto smyslu se pohyb jeví jako forma změny, kdy změnou vzniká iluze pohybu, neboť je to jen dynamický projev jsoucna a pohyb je tak jen jednou z možností takového projevu. Pak zůstala otázka nezodpovězena, neboť pohyb přestal být platný jako něco, co je společné všemu ve vesmíru.
Go to Top of Page

Mathew
Nový uživatel

Czech Republic
44 Posts

Posted - 21/11/2007 :  14:09:03  Show Profile  Reply with Quote
Zároveň pokládám možnou odpověď.

"1"

a prosím vás, abyste se pokusili takovouto odpověď vyvrátit.
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 21/11/2007 :  14:15:50  Show Profile  Reply with Quote
Můj názor je ten, že sebeuvědomění je společné všem ve vesmíru. Všechny pohyby jsou projev Absolutního vědomí.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/11/2007 :  15:19:21  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Mathew.
Tu jedničku je možno vykládat si mnoha spůsoby. Je jeden nekonečný vesmír - jenže to nemusí být pravda, vesmírů může být nekonečně mnoho.Asi by bylo vhodné trošku to objasnit,či maličko upřesnit.
Navíc bych ten pohyb tak rychle neopouštěl. Ano, pohyb je definovatelný vzhledem k něčemu,ale to něco zde přece jen je i když je to také v pohybu.
MB

Edited by - Miloslav Bažant on 21/11/2007 17:49:40
Go to Top of Page

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 21/11/2007 :  22:57:30  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Mathew.
Tu jedničku je možno vykládat si mnoha spůsoby. Je jeden nekonečný vesmír - jenže to nemusí být pravda, vesmírů může být nekonečně mnoho.Asi by bylo vhodné trošku to objasnit,či maličko upřesnit.
Navíc bych ten pohyb tak rychle neopouštěl. Ano, pohyb je definovatelný vzhledem k něčemu,ale to něco zde přece jen je i když je to také v pohybu.
MB

Na kvantove urovni v podstate pohyb neexistuje...
Respektive, pohyb neni spojita zalezitost...
Uz to je vlastne dukaz, neexistnece sveta...
Ovsem, malp kdo to pochopi...
Vetsinou se to bere jako fakt, ale nikdo se nezamysli nad dusledky tohoto faktu?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/11/2007 :  08:06:17  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Mathew.
"1" Přiznávám se, že jsi mně touto otázkou dal zabrat.Očekával jsem, že půjde o nějaký chyták a tak jsem kombinoval ,až mne napadlo,že vše může být jinak a ty že se ptáš na zcela základní otázku. 1pád kdo co - vesmír je. Teprve potom můžeme uvažovat o jeho dalších vlastnostech.Nejprve musí být a v tom tě odporovat v žádném případě nebudu.Souhlasím. Vesmír je.

MB
Go to Top of Page

Mathew
Nový uživatel

Czech Republic
44 Posts

Posted - 22/11/2007 :  11:43:51  Show Profile  Reply with Quote
Opravdu nejde o žádný chyták, ale doslova nejde ani o otázku "Kdo, co?", jde mi o to, je li vyvrátitelné, že číslo jedna je společné všemu ve vesmíru, dokonce i vesmíru samému, byť by byl jen jedním z vesmírů. Mám za to, že jednička je měřítkově irelevantní, což je univerzální vlastnost. Šlo by vlastně o nejjednodušší popis nekonečna. Kdy každá množina je zároveň podmnožinou, kdy každá část je celkem a každý celek je jen čáístí většího celku a ať se na to podíváme z jakékoli strany, tak to, co mají společné je vždy 1.

Zaobíráním se pohybem se vyhýbám, proto, že vyplývá z relativity, myslím, že není skutečný, pohyb není prokazatělně tím, čím je, jen se jeví, je zdánlivý - realtivní. 1 relativní není právě proto, že se vymyká poutům realtivity - měřitelnosti.
Důsledné pochopení této myšlenky všk obsahuje paradox, kterému se nelze vyhnout. A to, že toto tvrzení nelze dokázat proto, že to přesahuje možnosti symbolického vyjádření v jakékoli podobě. Kdy jedna obsahuje jak možnost chyby, tak možnost pravdy. Jako by 1 obsahovala nekonečný počet nul a každá nula obsahovala nekonečný počet jedniček s nekonečným počtem nul... říká se tomu Cantorova množina, ale i ta je nedostačující, neboť už myšlenka, s jakou přichází přináší tuto nedostatečnost jako nutnost pro udržení této myšlenky.

Umístil jsem zde tuto otázku s vírou i obavou, že nebude nalezen protidůkaz takového tvrzení, které samo o sobě zakládám na tom, že existuje jakýsi "všeprinicp", který vše řídí. Věřím, že pokud bude jednota interpretace této síly exaktnější, a odstraní-li se z tohoto výkladu "mystično", lze s Bohem pracovat jako s něčím přísně kauzálním, kdy s přihlédnutím k nenaleznutelnosti pravdy, můžeme se účinně pokoušet se jí přiblížit.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/11/2007 :  13:10:10  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Mathew.

Nevím. Jsem prostý člověk a tohle je na můj vkus trošku přemyšlené. To však neznamená, že bych to označoval za omyl.
Předpoklad, že by toto mohlo směřovat k pochopení boha jako kauzality? Třeba se mýlím, ale myslím, že nikoliv. I když? Kdysi jsem zde použil model nekonečně mnoha makro a mikrokosmů, abych ukázal jak snadné je vymyslet boha a náboženství. V tomto případě by se toto dalo uplatnit. Skus si představit, že náš kosmos je mikrokosmem jedince o rozměr výše.Pokud by byl nazván bohem,pak by se dalo o něm uvažovat jako o skutečnosti,kterou je možno dokázat.Je li to možné, neznamená to že je to pro nás reálné. Když takto zauvažuji, pak by i ten kámen byl součástí živé hmoty uvědomující si sama sebe. Když by sis toho boha chtěl představit,pak tě stačí podívat se do zrcadla,protože ty bys byl bohem pro svůj mikrokosmos. Ale toto neber příliš vážně a ani já to tak neberu. Je to jen ukázka toho, že by ta tvoje jednička v tomto případě platila.

Jinak jsem rád, že jsi zde a trošku jsi mne probudil a přinutil myslet. Už jsem se začínal nudit.
Mimo jiné.Není toto to propojení fyziky s fantazií? Já mám fantazii velmi rád,ale ta fantazie musí mít vždy nějaké alespoň trošku reálné zázemí. Nehmotného boha mně ani fantazie nebere, protože se nemá čeho zachytit.

MB
Go to Top of Page

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 23/11/2007 :  00:21:40  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mathew

Opravdu nejde o žádný chyták, ale doslova nejde ani o otázku "Kdo, co?", jde mi o to, je li vyvrátitelné, že číslo jedna je společné všemu ve vesmíru, dokonce i vesmíru samému, byť by byl jen jedním z vesmírů. Mám za to, že jednička je měřítkově irelevantní, což je univerzální vlastnost. Šlo by vlastně o nejjednodušší popis nekonečna. Kdy každá množina je zároveň podmnožinou, kdy každá část je celkem a každý celek je jen čáístí většího celku a ať se na to podíváme z jakékoli strany, tak to, co mají společné je vždy 1.

Zaobíráním se pohybem se vyhýbám, proto, že vyplývá z relativity, myslím, že není skutečný, pohyb není prokazatělně tím, čím je, jen se jeví, je zdánlivý - realtivní. 1 relativní není právě proto, že se vymyká poutům realtivity - měřitelnosti.
Důsledné pochopení této myšlenky všk obsahuje paradox, kterému se nelze vyhnout. A to, že toto tvrzení nelze dokázat proto, že to přesahuje možnosti symbolického vyjádření v jakékoli podobě. Kdy jedna obsahuje jak možnost chyby, tak možnost pravdy. Jako by 1 obsahovala nekonečný počet nul a každá nula obsahovala nekonečný počet jedniček s nekonečným počtem nul... říká se tomu Cantorova množina, ale i ta je nedostačující, neboť už myšlenka, s jakou přichází přináší tuto nedostatečnost jako nutnost pro udržení této myšlenky.

Umístil jsem zde tuto otázku s vírou i obavou, že nebude nalezen protidůkaz takového tvrzení, které samo o sobě zakládám na tom, že existuje jakýsi "všeprinicp", který vše řídí. Věřím, že pokud bude jednota interpretace této síly exaktnější, a odstraní-li se z tohoto výkladu "mystično", lze s Bohem pracovat jako s něčím přísně kauzálním, kdy s přihlédnutím k nenaleznutelnosti pravdy, můžeme se účinně pokoušet se jí přiblížit.

Kazda mnozina je zarovnen podmnozinou???
A co trida vsech mnozin?

Co kdyz se pohybuje jen mysl, od okamziku k okamziku a my tak mame dojem deje? I rozhodovani? Mame pocit, ze se rozhodujeme a ve skutec nosti je to iluze...

Go to Top of Page

Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 27/11/2007 :  16:44:07  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Co je společné všemu ve vesmíru?

V celém Vesmíru platí stejné zákonitosti (tj.např. pohyb, vývoj, evoluce, kauzalita, fyzikální a chemické zákonitosti, smysl všeho života, moudrost, vědění, láska atd.atp.) A to, že je pohyb relativní, nic nemění na tom, že pohyb existuje a že je všemu a každému společný.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 28/11/2007 :  14:18:34  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ondro.
Souhlasím,jen je třeba doplnit, že se jedná o pohyb v absolutním měřítku. Jinak řečeno. Je zde těleso,které je dle našeho pozorovánív naprostém klidu. Každý atom tohoto tělesa je však v pohybu a těleseo jako takové je unášeno planetou na dráze kolem slunce. A tak neexistuje nic, co by bylo v absolutním měřítku v klidu. Pohyb však je vždy určován vzhledem k jiném objektu. Skutečně klidový objekt, čili jakýsi pevný bod se v celém vesmíru nenachází a tím je dáno, že žádná rychlost pohybu není konstantní a je tím vyloučena i konstantní rychlost světla. Tam kde není pevný bod, není možno žádnou rychlost pohybu označit jako konstantní a všechny jsou relativní.

MB
Go to Top of Page

sirraell
Nový uživatel

16 Posts

Posted - 29/11/2007 :  12:23:20  Show Profile  Reply with Quote
To Mathew: Tak mam pocit, ze otazka nebyla zcela pochopena. Vypada to, ze kazdy odpovida tak aby mohl vyjadrit svou teorii, misto aby se snazil uvazovat a odpovedet na danou otazku. Ja s Mathewem souhlasim, ze 1 je spolecna vsemu ve vesmiru i vesmiru samotnemu. A take bych rada, aby se to nekdo pokusil vyvratit. Protoze bych se rada na problem podivala z jineho uhlu pohledu nez doposud, coz je bez podnetu znacne nelehke.
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000