www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Absolutni filosofie
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 05/11/2007 :  20:07:50  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Davide.

Hmotný svět nepotřebuje důkazy ani obhajobu,protože se dokazuje sám. Ta tvoje simulace se neprokazuje ničím. To mně zcela stačí k tomu abych byl názorem blíže reálnému hmotnému světu. Ten tvůj simulovaný mne vůbec nezajímá. Nejde o to, že by nebylo možné hmotný svět dokázat,ale o to, že by to bylo marné, když dokážeš přehlížet a ignorovat to, jak se tento svět dokazuje sám. Myslíš, tedy jsi,ale čím myslíš a vnímáš? Simulací mozku, nebo svým hmotným mozkem? Ten tvůj mozek je stejně hmotný jako můj a kdyby tomu tak nebylo,pak bys ani tu simulaci nemohl vnímat. Vnímáš snad i svůj mozek smysly aby mohlo dojít k té chybě? I když možná, kdo ví? Třeba máš tam kde mají ostatní lidé mozek, nějakou simulaci. Tvůj hmotný mozek je důkazem hmotného světa.

------------------
Jak dokazes necio hmotny mozek v simulovanem svete?
Delas logickou chybu...

To jsou jen vjemy7 neznameho puvodu, kterym nekotrektne [prisuzujes existenci sveta, jako jedinou pravdu, ackoli uplne stejne muzes to prohlasit za neexistenci sveta a existuji njen data, ci vjemy, chces li...
Vzhledem k tomu, ze existuji vjemy, je dalsikm nepodlozenym tvrzenim existen ce mozku...
To je jenn Tvuj dohad, nebo jsi obeti vlastni profese...

V pocitracove hrre existuje mistnost jen tehda, je li zob razena, proto rikam, mozek existuje urcte tehda, pokud otyevreme hlavu...
Nelkze dokazat, ze existuje moje kuchyne, jen enxistuje piskajici kon vice, ktera me prave vari caj...
MB

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 06/11/2007 :  13:42:41  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Davide.
Tvoje myšlení je důkazem existence tvého mozku,ale z mého pohledu bys mohl být i iluze, či matrix-Takže se mohu spolehnout je na vlastní existenci mozku, která se projevuje mým myšlením. U tebe mohu mozek a myšlení pouze logicky předpokládat a protože je tomu tak u všech lidí, je procento pravděpodobnosti vysoké.Přesto mohu i předpokládat,že existuje možnost,že tvůj mozek ani myšlení neexistuje, že je pouhou simulací, jinak řečeno že se mnou diskutuje počítač n té generace.který nějaký programátor zde skouší. Na existenci svého mozku se však mohu spolehnout i když i ty mne můžeš vnímat jako matrix.

Mohl bys mně říci, jak se za tvoje slova dostaly moje iniciály? Nerad bych se styděl za slova, která jsem nikdy nenapsal.

MB
Go to Top of Page

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 07/11/2007 :  01:42:37  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
quote:

Davide.
Tvoje myšlení je důkazem existence tvého mozku,ale z mého pohledu bys mohl být i iluze, či matrix-Takže se mohu spolehnout je na vlastní existenci mozku, která se projevuje mým myšlením. U tebe mohu mozek a myšlení pouze logicky předpokládat a protože je tomu tak u všech lidí, je procento pravděpodobnosti vysoké.Přesto mohu i předpokládat,že existuje možnost,že tvůj mozek ani myšlení neexistuje, že je pouhou simulací, jinak řečeno že se mnou diskutuje počítač n té generace.který nějaký programátor zde skouší. Na existenci svého mozku se však mohu spolehnout i když i ty mne můžeš vnímat jako matrix.

Mohl bys mně říci, jak se za tvoje slova dostaly moje iniciály? Nerad bych se styděl za slova, která jsem nikdy nenapsal.

MB

--------------------
Mmyselni je dukazem toho, ze je , ale ne dukazem mozku...V podstate jde o zpracvani informaci urcitym zpusobem, to je msyleni...

Mozek jer jen Tva vira a vymysl, kteremu jsi uveril...
Nevidel jsi ani jednoho jedineho cloveka, neivis, jsou8 li lide, mas jedn dusevni stavy neznameho puvodu...
Takze, mozek muzes videt jedine tehda, otevres li hlavu...

V pocitacove hre nesexistuji nevykreslene mistnosti, ve smyslu vykreslenych...., pokud v dane mistnosti nejsi...
Veskera tva tvrzeni ukazuji, ze jsi tak omezeny, ze vubcec nechapes, o cem pisu....
Vychazis z predpokladu, ktery stavis na utrroven pravdy...Vlastne to beres jako axiom, ze mozek je potreba k mysleni a proto je fyzicky svet, ackoli o mozku se dozvidas jen sktrze vlastni dusevn i stavy....
Prosim , funguj logicky...

Jsem a vnimam....
Mozek je tvuj nauceny vymysl...
Odloz vse, co jis se naucil, a nezaujate zkoumej...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 07/11/2007 :  08:14:59  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Davide.

Poznal jsem ze tvých slov, že asi skutečně mozek nemáš,že je to jen iluze. Otevřeš li lebku sta lidí a najdeš tam mozek,pak můžeš předpokládat, že ten mozek má každý. Ty ovšem řekneš, že ty mozky jsou iluze. Předpokládáš tedy, že kdyby otevřeli tvojí hlavum najdou tam coji jiného, třeba hnědého a zapáchajícího. Což o to, možné to je, výsledky tvého myšlení tomu napovídají. Jinak se mýlíš, když předpokládáš, že nerozumím tvé abstrakci. Rozumím a kdybys o ní mluvil jako o abstrakci, pak bych byl ochoten si tom s tebou povídat a třeba tu abstrakci rozšiřovat. Fantazie na to mám dostatek a kreativní myšlení slušně vytrénované hudbou a malířstvím. Jenže ty prohlašuješ abstrakci za skutečnost a potom se totéž stává nesmyslem o kterém nemám ani tu nejmenší chuť si povídat. To je ten rozdíl.
Stále se snažíš vtáhnout mne do té abstrakce a chceš mne k tomu donutit.Opust myšlenkum že je to realita a označ toto za abstrakci a potom budu ochotný o tom hovořit. Moje myšlení obsahuje dost široké spektrum, zatím co tvé se omezuje na tu bláhovou abstrakci.Kdo je tedy omezený, já myslím, že omezený jsi ty a hlavně nevychovaný. Dokud jsi nevstoupil do tohoto fóra, diskutovali jsme v rámci slušnosti a neoznačovali nikoho za omezence, blbce a podobně.Ty říkáš, že nás tím chceš vyprovokovat, ale jediné k čemu nás tím vyprovokuješ je odpor k tobě.Kdyby tě rodiče řádně vychovali, pak bys takto nejednal. nejspíše jsi byl dítětem s klíči na krku a vychovávala tě ulice. A tak tě vybízím k tomu, abys v tomto fóru dodržoval základní pravidla slušného chování. Než se tomu naučíš, odebírám tě právo mně tykat.Od této chvíle používej oslovení pan Bažant, budeš li mne oslovovat.
Hovoříš o lásce a vůbec nevíš, co to je. Ze tvých slov je zcela zřetelné, že uznáváš pouze sebe a všichni ostatní jsou tě lhostejní.

MB
Go to Top of Page

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 07/11/2007 :  13:19:19  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
quote:

Davide.

Poznal jsem ze tvých slov, že asi skutečně mozek nemáš,že je to jen iluze. Otevřeš li lebku sta lidí a najdeš tam mozek,pak můžeš předpokládat, že ten mozek má každý. Ty ovšem řekneš, že ty mozky jsou iluze. Předpokládáš tedy, že kdyby otevřeli tvojí hlavum najdou tam coji jiného, třeba hnědého a zapáchajícího. Což o to, možné to je, výsledky tvého myšlení tomu napovídají. Jinak se mýlíš, když předpokládáš, že nerozumím tvé abstrakci. Rozumím a kdybys o ní mluvil jako o abstrakci, pak bych byl ochoten si tom s tebou povídat a třeba tu abstrakci rozšiřovat. Fantazie na to mám dostatek a kreativní myšlení slušně vytrénované hudbou a malířstvím. Jenže ty prohlašuješ abstrakci za skutečnost a potom se totéž stává nesmyslem o kterém nemám ani tu nejmenší chuť si povídat. To je ten rozdíl.
Stále se snažíš vtáhnout mne do té abstrakce a chceš mne k tomu donutit.Opust myšlenkum že je to realita a označ toto za abstrakci a potom budu ochotný o tom hovořit. Moje myšlení obsahuje dost široké spektrum, zatím co tvé se omezuje na tu bláhovou abstrakci.Kdo je tedy omezený, já myslím, že omezený jsi ty a hlavně nevychovaný. Dokud jsi nevstoupil do tohoto fóra, diskutovali jsme v rámci slušnosti a neoznačovali nikoho za omezence, blbce a podobně.Ty říkáš, že nás tím chceš vyprovokovat, ale jediné k čemu nás tím vyprovokuješ je odpor k tobě.Kdyby tě rodiče řádně vychovali, pak bys takto nejednal. nejspíše jsi byl dítětem s klíči na krku a vychovávala tě ulice. A tak tě vybízím k tomu, abys v tomto fóru dodržoval základní pravidla slušného chování. Než se tomu naučíš, odebírám tě právo mně tykat.Od této chvíle používej oslovení pan Bažant, budeš li mne oslovovat.
Hovoříš o lásce a vůbec nevíš, co to je. Ze tvých slov je zcela zřetelné, že uznáváš pouze sebe a všichni ostatní jsou tě lhostejní.

MB

----------------------------
Vubec nechapers, o cem pisu...
Je to stejne, jako na filmovem platne... Otevres hlavu a mozek se objevi, p[re dtim ale zadny obrazek mozk u nebyl, na filmu zadny mozek pred otevrenim hlavy neexistoval...

Stale se dopoustis stejne chyby... Mohu v pocitacove hre postave tre ba operovat mozek, ale to neznamena, ze ho mela predtim, nez se otevrela hlava ( pocitaocva figurka)

pak pochopis, co znamena vyrok, ze Existovat, znamena byt vniman....
Ve svete simulace tomu tak je...
Napriklad v pocitacove hrte se mistnosti vykresluji je n tehda, je loi v nnich postava, jinak se nevykresluji, jsou li mimo obrazovku...

Uz jsem ti to nekolikrat vysvetloval, ale Tva snize na schopnost chapat ne umoznuje, abys pochopil... A tak bych mohl pokracovat....

Kdybys schopnost chapat mel, nikdy by jsi netvrdil, ze existenci sveta lze prokazat... uz tim jsi ukazal, ze Tve dusevni schopnosti nejsou valne...

Go to Top of Page

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 07/11/2007 :  13:27:16  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
http://www.svetmysli.net/sm.exe?lng=en&pg=3

velmi vhoiodny odkaz je tento...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 07/11/2007 :  18:58:47  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Davide.

Na posouzení mých duševních schopností nejsi nejpíše ta správná osoba. Stačí podívat se na článek, který jsi nám nabídnul myslíc si, že nás přesvědčí o existenci paranormálních jevů. Tys nedokázal odhlait tajemství udržení předmětů a uvěřil jsi v nesmysl. Já jsem naproti tomu prošel x možností,našel tu, která by mohla být pravděpodonou a tuto jsem si za pomoci kamaráda ověřil.Ano udržení předmětů na hrudníku a zádech je možné a není k tomu třeba žádného paranormálního jevu,ale docela obyčejné fyziky pro základní školy o podtlaku. Jakýsi vzdálený předek toho kamaráda pochází kdesi s oceánie a živil se sběrem potravy a perel ze dna oceánu. Dělali to celé generace jeho předků a tak došlo u některých z nich k evoluční změně.Zesílilo se jim několikanásobně dýchání pokožkou a u některých došlo i ktomu, že prostřednictvím pokožky dokázali získávat kyslík s vody.Takže ve výsledku vydrželi velmi dlouhou dobu pod hladinou . Tento zvláštní spůsob zesíleného dýchání pokožkou (póry) se geneticky přenáší na potomky i když se již nepotápí. Toto dýchání je možno ovlivnit vůlí, podobně jako dýchání plícemi. Ovšem opět jen u některých z nich. Tyto informace nemám od sebe, ale od něj a jemu je předal jeho děda, který měl podobné schopnosti jako on. Když mně to kdysi vysvětloval, tak jsem mu nedokázal věřit, ale když jsem četl ten článek, vzpomněl jsem si na to a dostal nápad. Kamarádovi jsem vysvětlil oč jde a pokus se podařil.Udržel na hrudi sice menší předměty a poměrně krátkou dobu,ale udržel dokonce i časopis. Tento fenomén jsme dokonce ověřili měřením podtlaku a vše souhlasilo. Takže to čemu jsi ty díky svému bystrému intelktu podlehl uvěřil, že se jedná o jev paranormální, u toho já jsem našel podstatu svým chabým intelektem. Ty řeči autora článku jsou pro mne již jen blábolením.

Ti vědci, kteří to skoumali byli nejspíše svedeni řečmi o energiích a magnetismech a tak se snažili tyto změřit, Na obyčejný podtlak zřejmě zapomněli. Je docela možné,že jsou můj kamarád a to slavné medium pokrevně spojeni, že pochází z různých větví jednoho předka, který se kdysi dostal do Evropy a zde si pořídil rodinu a zůstal zde. Mimochodem. Kamarád pochází také s Ostravska. Je to zvláštní, když člověk dokáže nasávat vzduch póry a tím podtlakem udržet na hrudi předměty, ale je to vlastně celkem přirozené.

A tak být tebou bych o inteligenci raději nemluvil. Inteligence člověka slouží k tomu, aby dokázal pochopit svět kolem sebe.

MB
Go to Top of Page

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 07/11/2007 :  19:12:12  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
quote:

Davide.

Na posouzení mých duševních schopností nejsi nejpíše ta správná osoba. Stačí podívat se na článek, který jsi nám nabídnul myslíc si, že nás přesvědčí o existenci paranormálních jevů. Tys nedokázal odhlait tajemství udržení předmětů a uvěřil jsi v nesmysl. Já jsem naproti tomu prošel x možností,našel tu, která by mohla být pravděpodonou a tuto jsem si za pomoci kamaráda ověřil.Ano udržení předmětů na hrudníku a zádech je možné a není k tomu třeba žádného paranormálního jevu,ale docela obyčejné fyziky pro základní školy o podtlaku. Jakýsi vzdálený předek toho kamaráda pochází kdesi s oceánie a živil se sběrem potravy a perel ze dna oceánu. Dělali to celé generace jeho předků a tak došlo u některých z nich k evoluční změně.Zesílilo se jim několikanásobně dýchání pokožkou a u některých došlo i ktomu, že prostřednictvím pokožky dokázali získávat kyslík s vody.Takže ve výsledku vydrželi velmi dlouhou dobu pod hladinou . Tento zvláštní spůsob zesíleného dýchání pokožkou (póry) se geneticky přenáší na potomky i když se již nepotápí. Toto dýchání je možno ovlivnit vůlí, podobně jako dýchání plícemi. Ovšem opět jen u některých z nich. Tyto informace nemám od sebe, ale od něj a jemu je předal jeho děda, který měl podobné schopnosti jako on. Když mně to kdysi vysvětloval, tak jsem mu nedokázal věřit, ale když jsem četl ten článek, vzpomněl jsem si na to a dostal nápad. Kamarádovi jsem vysvětlil oč jde a pokus se podařil.Udržel na hrudi sice menší předměty a poměrně krátkou dobu,ale udržel dokonce i časopis. Tento fenomén jsme dokonce ověřili měřením podtlaku a vše souhlasilo. Takže to čemu jsi ty díky svému bystrému intelktu podlehl uvěřil, že se jedná o jev paranormální, u toho já jsem našel podstatu svým chabým intelektem. Ty řeči autora článku jsou pro mne již jen blábolením.

Ti vědci, kteří to skoumali byli nejspíše svedeni řečmi o energiích a magnetismech a tak se snažili tyto změřit, Na obyčejný podtlak zřejmě zapomněli. Je docela možné,že jsou můj kamarád a to slavné medium pokrevně spojeni, že pochází z různých větví jednoho předka, který se kdysi dostal do Evropy a zde si pořídil rodinu a zůstal zde. Mimochodem. Kamarád pochází také s Ostravska. Je to zvláštní, když člověk dokáže nasávat vzduch póry a tím podtlakem udržet na hrudi předměty, ale je to vlastně celkem přirozené.

A tak být tebou bych o inteligenci raději nemluvil. Inteligence člověka slouží k tomu, aby dokázal pochopit svět kolem sebe.

MB

Jasne, ja vim, ze fyzkikove ucastnujeice se experimentu jsou hlupaci a mohou se ucit od Tebe)
To je prece znama vec...
Fajn, prijedu, udrzis me na hrudniku)))?
Jasne, 30 kg cinku udrzi dyuchanim pokozkou)))
Jsi orpavdu zabavny)))
Casopis a cinka 30 kg, nebo zivy clovek, to je rozdil)))

Ano, 30 kg, vis, jaky vysavac bys musel mit, aby udrzel 30 kg, jaky vyklon by musel mit?
Hodne zdraveho rozumu ti preji...)))
Abys udrzel vysavacem male dite, nebo cinku)))

Hezke vysvetylenil ktere prave hapruje na te cince)))

Go to Top of Page

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 10/11/2007 :  14:06:22  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
TAKZE SHRNUTI....

KROME JSEM A VNIMAM, NELZE NIC PROKAZAT, ANI EXISTENCI JINYCH JSOUCEN NELZE PROKAZAT...
NIKDO NIKDY NEVIDEL SVE RODICE, NEBO BLIZKE, ALE VZDY JEN SVE DUSEVNI STAVY...

BUDU LI TVRDIT, ZE EXISTUJI JSOUCNA JINA, PAK UZ JE TO PREDPOKLAD...

STALE TOTIZ MOHU TVRDIT, ZE SE JEDNA O ME DUSEVNI STAVY...
A PROTO NELZE ODVODIT ZE JSEM A VNIMAM EXISTENCI NIKOHO, NEZ SEBE SAMA...
OSTATI BYTOSTI JSOU JEN PREDPOKLAD.... MOHOU BYT, ALE I NEMUSI, TO NELZE ZJISTIT...
--------------------------
PREDPOKLADEJME, ZE EXISTUJI I JINA JSOUCNA... (VE STEJNEM SMYSLU, JAKO MY)
PAK BUDOU NA TOM VE STEJNE SITUACI, OPET NIKDY NEZJISTI, ZDA LI MY EXISTUJEME...
DALE Z TOHO NEPLYNE EXISTENCE MATERIALNIHO SVETA...
JSOUCNA MOHOU BEZ PROBLEMU KOMUNIKOVAT A SVET JIM VYTVARI VEDOMI , KTERE ZDANI MATERIALNIHO SVETA SIMULUJE...

Go to Top of Page

Mathew
Nový uživatel

Czech Republic
44 Posts

Posted - 21/11/2007 :  12:55:09  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DavidPraha

Mimochodem, ja tvrdim jen, jsem a vnimam, o existenci sveta mluv is ty...

takze dukazni bremeno je na tobe :-)

Domívám se, že důkaz by mohl tkvět v rozumovém či vnitřním, abstraktním pochopení reality, které přesahuje smyslové vnímaní, podobně jako chápání matematiky.
Kdy ono "myslím" již není jen "vnímám", ale "představuji si na základě toho, co je".
Zde může vzniknout diskuze o tom, co znamená ono "je". Ale budeme-li důslední, zůstaneme uvězněni v tom, že něco být musí, ať to nazveme jakkoli, třeba NIC. Protidůkaz je tedy zřejmý, "já jsem" docela stačí k tomu aby to nevyvrátilo existenci světa, ale potvrdilo svou vlastní. "Já jsem" říká "já jsem". Pokud nejsem, pak je nutno se ptát co znamená ono "nejsem", neboť to vyznívá opět jen jako druh bytí.
Relativita pomáhá řešit tento problém, činí věci souvztažnými. Mohu říct, že nejsem, ale ostatní mne vidí. Pokud nejsem a oni mne (např.) vidí, tedy vnímají, co je to "to", čím nejsem, když zde nutně musí být "něco", co vnímají, ať už je to cokoli.
Ani jedno z prohlášení: "já jsem", "já nejsem" tedy nepopírá existenci světa.
Otázka č. 2 - je něco, co ji dokazuje? Prozatím vše. Definujte důsledně "nic" tak, aby ve všem všudy popíralo jsoucno a já se před vámi skloním.
Představme si talíř jako jsoucno. Je. Popřete, že není. Nemáme důkaz, že to, co vnímáme jako talíř je talířem, přesto talíř musí existovat jako talíř, byť v přesahu našich možností chápání, abyhom o něm mohli tvrdit, že neexituje jako talíř v obsahu možností našeho chápání.
Z toho nutně vplývá, nikoli neexistence světa, ale mylnost naší interpretace reality.
Při důsledném zkoumání kauzality, bez příhledu k měřítkům, se dostaneme vysoce abstraktním fyzikálním jevům, které zatím nejsme schopni dokázat, ale již nyní se jejich existence jeví jako velmi pravděpodobná.
Mnou stavěný důkaz se opírá o rozvinutí superstrunové teorie v M-teorii, kdy holandský vědec t'Hooft navrhl teorii holografického vesmíru jako nafouknuté p-brány. Celá teorie se zakládá na tom, že vše je složeno z taktzvaných strun - "plátků energie", které jsou "nalepeny" na oněch branách. Tyto struny svými vibracemi určují jevení se částic. Jde vlastně o cosi, co se jen projevuje v různých formách za pomocí daného vzorce. A protože Hawking s Beckensteinem dospěli k tomu, že černá díra má konstantní entropii, jež se skrývá v ploše. Řekl si tenhle holanďan: co kdyby vesmír byla jen nafouknutá brána, kdy by se veškerá entropie děla na jejím povrchu a vše co vnímám je jen její projekcí? Jinými slovy by celý vesmír, včetně nás, byl jen informací, která se sama sobě projektuje jako zjevná skutečnost. Tato informační povaha reality by však právě dávala vzniknout otázce "je toto skutečné?" neboť povaha skutečnosti by byla "čistá", abstraktní, neodhalitelná, pouze vyložitelná.
Proto vlastně jakákoli diskuze bude vždy nepřesná, bude jen aproxiamcí skutečnosti, kdy se našimi názory můžeme jen blížit skutečnosti. Proto ji to ještě ale nečiní zbytečnou. Zde jistě zbývá otázka; jak se co nejlépe přiblíži čistotě oné informace? Já vidím jedinou cestu - v rozšíření vědomí za běžný rámec vnímání, či zkušenosti. Neboť pokud vnímáme jen výsek reality, jsme na hony vdáleni exaktnosti její interpretace.
V tomto smyslu souhlasím s Davidem, že myšlenka materialismu je postavena na hlavu, pokud je použita jako rámec, na němž zakládáme své rozhodnutí. Materialismus pokládám za přežitek, jež byl nutný pro určitý stupeň vývoje, jako symboliku, která byla vhodná pro naši míru pochopení.
Všechny možné zkušenosti mne však poslední dobou vedou k tomu, že starou intuici je třeba nahradit novou, takovou, která se bude víc zaměřovat na představivost, na chápání abstraktní povahy věcí a jevů, neboť po stránce materiální byla tato část reality prozkoumána až na samé hranice možností.
Na hodnotu takovéhoto důkazního materiálu, zakládajícího se na toerietické fyzice si ale budeme muset počkat do doby, než se dokončí výstavba urychlovače částic v Cernu, který by, snad již příští rok, měl potvrdit, nebo vyvrátit M-teorii a teorii strun.
Go to Top of Page

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 21/11/2007 :  22:24:05  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mathew

quote:

Domívám se, že důkaz by mohl tkvět v rozumovém či vnitřním, abstraktním pochopení reality, které přesahuje smyslové vnímaní, podobně jako chápání matematiky.
Kdy ono "myslím" již není jen "vnímám", ale "představuji si na základě toho, co je".
Zde může vzniknout diskuze o tom, co znamená ono "je". Ale budeme-li důslední, zůstaneme uvězněni v tom, že něco být musí, ať to nazveme jakkoli, třeba NIC. Protidůkaz je tedy zřejmý, "já jsem" docela stačí k tomu aby to nevyvrátilo existenci světa, ale potvrdilo svou vlastní. "Já jsem" říká "já jsem". Pokud nejsem, pak je nutno se ptát co znamená ono "nejsem", neboť to vyznívá opět jen jako druh bytí.
Relativita pomáhá řešit tento problém, činí věci souvztažnými. Mohu říct, že nejsem, ale ostatní mne vidí. Pokud nejsem a oni mne (např.) vidí, tedy vnímají, co je to "to", čím nejsem, když zde nutně musí být "něco", co vnímají, ať už je to cokoli.
Otázka č. 2 - je něco, co ji dokazuje? Prozatím vše. Definujte důsledně "nic" tak, aby ve všem všudy popíralo jsoucno a já se před vámi skloním.
Představme si talíř jako jsoucno. Je. Popřete, že není. Nemáme důkaz, že to, co vnímáme jako talíř je talířem, přesto talíř musí existovat jako talíř, byť v přesahu našich možností chápání, abyhom o něm mohli tvrdit, že neexituje jako talíř v obsahu možností našeho chápání.
Z toho nutně vplývá, nikoli neexistence světa, ale mylnost naší interpretace reality.
Při důsledném zkoumání kauzality, bez příhledu k měřítkům, se dostaneme vysoce abstraktním fyzikálním jevům, které zatím nejsme schopni dokázat, ale již nyní se jejich existence jeví jako velmi pravděpodobná.
Mnou stavěný důkaz se opírá o rozvinutí superstrunové teorie v M-teorii, kdy holandský vědec t'Hooft navrhl teorii holografického vesmíru jako nafouknuté p-brány. Celá teorie se zakládá na tom, že vše je složeno z taktzvaných strun - "plátků energie", které jsou "nalepeny" na oněch branách. Tyto struny svými vibracemi určují jevení se částic. Jde vlastně o cosi, co se jen projevuje v různých formách za pomocí daného vzorce. A protože Hawking s Beckensteinem dospěli k tomu, že černá díra má konstantní entropii, jež se skrývá v ploše. Řekl si tenhle holanďan: co kdyby vesmír byla jen nafouknutá brána, kdy by se veškerá entropie děla na jejím povrchu a vše co vnímám je jen její projekcí? Jinými slovy by celý vesmír, včetně nás, byl jen informací, která se sama sobě projektuje jako zjevná skutečnost. Tato informační povaha reality by však právě dávala vzniknout otázce "je toto skutečné?" neboť povaha skutečnosti by byla "čistá", abstraktní, neodhalitelná, pouze vyložitelná.
Proto vlastně jakákoli diskuze bude vždy nepřesná, bude jen aproxiamcí skutečnosti, kdy se našimi názory můžeme jen blížit skutečnosti. Proto ji to ještě ale nečiní zbytečnou. Zde jistě zbývá otázka; jak se co nejlépe přiblíži čistotě oné informace? Já vidím jedinou cestu - v rozšíření vědomí za běžný rámec vnímání, či zkušenosti. Neboť pokud vnímáme jen výsek reality, jsme na hony vdáleni exaktnosti její interpretace.
V tomto smyslu souhlasím s Davidem, že myšlenka materialismu je postavena na hlavu, pokud je použita jako rámec, na němž zakládáme své rozhodnutí. Materialismus pokládám za přežitek, jež byl nutný pro určitý stupeň vývoje, jako symboliku, která byla vhodná pro naši míru pochopení.
Všechny možné zkušenosti mne však poslední dobou vedou k tomu, že starou intuici je třeba nahradit novou, takovou, která se bude víc zaměřovat na představivost, na chápání abstraktní povahy věcí a jevů, neboť po stránce materiální byla tato část reality prozkoumána až na samé hranice možností.
Na hodnotu takovéhoto důkazního materiálu, zakládajícího se na toerietické fyzice si ale budeme muset počkat do doby, než se dokončí výstavba urychlovače částic v Cernu, který by, snad již příští rok, měl potvrdit, nebo vyvrátit M-teorii a teorii strun.

---------------
Z JA JSEM neecistuje moznost odvodit existenci sveta...
To je to, co tvrdim...
Proste, i kdyz pripustim existenci jinych jsoucen, neplyne z toho existence sveta, ale pouze neceho, co je vsem bytostem spolecne, (maji spolecne vjemy)< TEDY EXISTENCE VJEMU SPOLECNICH>>>
pAK CENTRALNI VEDOMI MUZE VYTVARET VSEM BYTOSTEM PREDSTAVU SVETA A BYTOSTI MOHOU MIT POCIT, ZE VNIMAJI SVET...
Rozpor zde newni zadny
Go to Top of Page

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 21/11/2007 :  22:34:09  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
jiste, postupne k tomu dochazi i fyzikove...
A je jen otazkou casu, kdy bto bude obecne prijimano...
Jenze nekteri lide, jako pan B ziji na kon ci 19.stoleti a jejich predstavy o fyzice jsou na urovni Newtona...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/11/2007 :  08:30:04  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Mathew.

Když si mám vybrat pouze materialismem a idealismem, vyberu si materialismus,či spíše pragmatismus.Mně je úplně jedno, jestli je svět iluze nebo skutečnost.I kdyby byl iluzí, je možné jej skoumat a objevovat stejně jako by to byla skutečnost.Platí zde stejné přírodní zákony a když se uhodím do kolena, bolí to ať je svět iluze, nebo skutečnost. Je mně mnohem bližší myšlenka, že svět je skutečnost a dle toho žiji.
Tvoje slova o tom, že v materialistickém pohledu bylo všechno poznání vyčerpáno, vyvolala můj úsměv. Není to poprvé, kdy toto kdosi tvrdí a přesto dochází ka dalším a dalším objevům. Rozšíření materialismu o fantazii je zajímavá myšlenka, ale jak se slučuje s fyzikou, to nevím. Může být cestou k objevům, to ano. Jen tak mimochodem jsem nejsoíše tím, kdo předběhl dobu,protože mně materialismus spojený s fantazií není cizí.
Co se týká mých znalostí. Inu jsou na úrovni mého vzdělání.Jsem vyučený zámečník. Přesto mám občas dojem, že jsem logikou před některými absolventy škol. To však posuď sám.

MB
Go to Top of Page

Mathew
Nový uživatel

Czech Republic
44 Posts

Posted - 22/11/2007 :  11:58:19  Show Profile  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Mathew

quote:

---------------
Z JA JSEM neecistuje moznost odvodit existenci sveta...
To je to, co tvrdim...
Proste, i kdyz pripustim existenci jinych jsoucen, neplyne z toho existence sveta, ale pouze neceho, co je vsem bytostem spolecne, (maji spolecne vjemy)< TEDY EXISTENCE VJEMU SPOLECNICH>>>
pAK CENTRALNI VEDOMI MUZE VYTVARET VSEM BYTOSTEM PREDSTAVU SVETA A BYTOSTI MOHOU MIT POCIT, ZE VNIMAJI SVET...
Rozpor zde newni zadny

Rozpor není, ale taky si nejsem jistý, že si rozumíme, o což se snažím.
Potřebuji si ujasnit jednu věc a to, co míníš pod pojmem "svět"? Neboť se zabýváme tím ,co znamená "existence světa", o tu se přeme. Je zde totiž možnost, že to, co nazývám realitou se skrývá ve tvém pojmu "vjemu" a nikoli "světa". Pak, nejen že nejsem v rozporu, ale nachátíme se ve shodě. Pokud se to, co nazývám "realitou" ale skrývá v pojmu "svět", pak ve shodě nejsme, protože si myslím že svět existuje ale je něčím jiným, než za co ho považujeme - jak se nám jeví.
Mimochodem se taky domnívám, že vjem je subjektivní názor, ke všemu závislý na afikci. A opět se musím vrátit k tomu, že když popíšeš vjem jako jedinou skutečnost, pak si to odporuje v tom smyslu, že zde musí existovat něco, co vnímáme, neboť nelze vnímat nic.
Tedy vlatně existuje jak "svět", tak "vjem", pořád to ale není to, co hledám, ono absolutno, neboť "vjem" je pouze prostředek k uchopení reality a "svět" jen jejím fragmentem, výsekem, jež jsme schopni vnímat a považujeme jej v běžné praxi za konečný.
Go to Top of Page

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 23/11/2007 :  00:16:25  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
Rozpor není, ale taky si nejsem jistý, že si rozumíme, o což se snažím.
Potřebuji si ujasnit jednu věc a to, co míníš pod pojmem "svět"? Neboť se zabýváme tím ,co znamená "existence světa", o tu se přeme. Je zde totiž možnost, že to, co nazývám realitou se skrývá ve tvém pojmu "vjemu" a nikoli "světa". Pak, nejen že nejsem v rozporu, ale nachátíme se ve shodě. Pokud se to, co nazývám "realitou" ale skrývá v pojmu "svět", pak ve shodě nejsme, protože si myslím že svět existuje ale je něčím jiným, než za co ho považujeme - jak se nám jeví.
Mimochodem se taky domnívám, že vjem je subjektivní názor, ke všemu závislý na afikci. A opět se musím vrátit k tomu, že když popíšeš vjem jako jedinou skutečnost, pak si to odporuje v tom smyslu, že zde musí existovat něco, co vnímáme, neboť nelze vnímat nic.
Tedy vlatně existuje jak "svět", tak "vjem", pořád to ale není to, co hledám, ono absolutno, neboť "vjem" je pouze prostředek k uchopení reality a "svět" jen jejím fragmentem, výsekem, jež jsme schopni vnímat a považujeme jej v běžné praxi za konečný.
[/quote]

-------------------
Vjem muzeme chapat, jako tok dat....
Ale mohou to byt ma vlastni data, to pak je solipsismus...

Pokud jde o data splecna, pak mame napriklad spolecny vjem slunce, zeme, atd...
Pak n apriklad mnuze byt centralni vedomi, ktere se stara o b e h predstav jednotlicych jsoucen tak, aby predstavy b yly kolektivni...
A tim vnika iluze pevneho fyzikalniho sveta...

Pak ale m ohu predpokladat jina njsoucna, ktreera maji nektere spolecne vjemy, ktere muzeme nazvat svetem...
Tyto vjemy jsou kolektivni (spolecne)...

Snad bych chtel rici, ze absolutni filosofie se snazi jit bez predsudku az tam, kde to jde, aniz bych se musel dohadovat...

Jenze, pokud Jsem a vnimam vjemy, jina jsoucna jsou uz dalsim predpokladem....
Mohou existovat, rozpor nevnika...

Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000