Author |
Topic |
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 19/09/2007 : 11:02:43
|
V psychologickej terminologii je duša synonymom psychiky. Duša je teda psychika.Podľa slovníka cudzích slov je psychika definovaná takto: duševno; souhrn duševních vlastností, procesů a stavů; vnitřní svět člověka.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 19/09/2007 : 12:36:19
|
Navi.
To moje slova potvrzuje, nikoliv vyvrací.
MB |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 19/09/2007 : 16:20:45
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Navi.
To moje slova potvrzuje, nikoliv vyvrací.
MB
Takže v chápaní duše sme jednotní. Ešte by my zaujímalo, ako by si definoval ľudské Ja, ktoré ja nestotožňujem s ľudskou dušou. Ak použijem odbornú terminologiu, Tak Ja je synonymom ducha a psychika je synonymom duše. Osobne vnímam tieto dva faktory oddelene. Ak je ľudské ja vyspelé, dokáže prostredie, psychiku formovať podľa svojej potreby. Takže psychika sa stáva nástrojom ľudského ja. |
Edited by - navi on 19/09/2007 16:33:28 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 19/09/2007 : 16:50:03
|
Navi.
Spíše je tomu obráceně. Lidské já je ovlivňováno psychikou.Psychický stav zahrnuje i stránku fyzického stavu mozku. Je li toto narušeno, svým já to neovlivníš a mnohdy ani nerozpoznáš.Tvé já je potom touto poruchou zmněněné.
MB |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 19/09/2007 : 23:26:56
|
Navi.
Spíše je tomu obráceně. Lidské já je ovlivňováno psychikou.Psychický stav zahrnuje i stránku fyzického stavu mozku. Je li toto narušeno, svým já to neovlivníš a mnohdy ani nerozpoznáš.Tvé já je potom touto poruchou zmněněné.
MB
Áno, ľudské ja môže byť ovplivňované ľudskou psychikou, a vo väčšine prípadov to tak je, ale je možný aj opačný postup. Sám som svedkom takejto možnosti. Myslím si, že tu je kolobeh ovplivňovania. Ak ťa rozbolí hlava a tvoja psychika je v dôsledku toho naprd, tak tvoje ja môže siahnuť napríklad po tabletke,odstrániť bolesť hlavy a vylepšiť tak psychiku pre tvoje ja. |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 19/09/2007 : 23:38:56
|
Navi.
MB
Ľudské ja môže mať rôzne psychické prostredia pre svoju existenciu.Ak je toto postredie pre ľudské ja nepríjemné, má možnosť hľadať spôsob, ako sa takéhoto prostredia zbaviť. Myslím si, že ak ľudské ja nežije v ideálnom psychickom prostredí, je to preňho výzva toto prostredie vylepšiť. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/09/2007 : 07:49:33
|
Navi.
Prostředí je takové, jaké je a kdybys je stokrát změnil, tak stejně nebude ideální. Člověk se musí tedy přispůsobit prostředí ve kterém žije. Jsou však i lidé nemocní, u kterých nastaly zmněny v mozku.Tito lidé mají omezenou schopnost cítit příjemno a každé prostředí je díky tomu pro ně nevhodné a stresující.Jejich já je tímto pozmněněné a formované k negativismu. Tito lidé se často neustále snaží svět zmněnit a nejsou schopni se prostředí přispůsobit.Ke stejnému výsledku může dojít i díky podlehnutí pravdám různých církví a podobně, které líčí ideální svět a tím vlastně negativizují svět stávající. Takový věřící potom kolem sebe vidí jen to špatné a je nešťastný, namísto toho, aby se světu přispůsobil. Takový člověk může dojít i agresivitě při snaze svět k lepšímu zmněnit. Svět jke takový jaký je a já se snažím poznat zákonitosti, kterými se řídí aby bylo možné jej k lepšímu zmněnit.Ty a ostatní věřící toto odmítáte, protože si myslíte, že znáte ty pravé normy díky slovům své pravdy. Toto je hlavní rozdíl mezi námi.
MB |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 20/09/2007 : 12:45:56
|
Navi.
Prostředí je takové, jaké je a kdybys je stokrát změnil, tak stejně nebude ideální. Člověk se musí tedy přispůsobit prostředí ve kterém žije. Jsou však i lidé nemocní, u kterých nastaly zmněny v mozku.Tito lidé mají omezenou schopnost cítit příjemno a každé prostředí je díky tomu pro ně nevhodné a stresující.Jejich já je tímto pozmněněné a formované k negativismu. Tito lidé se často neustále snaží svět zmněnit a nejsou schopni se prostředí přispůsobit.Ke stejnému výsledku může dojít i díky podlehnutí pravdám různých církví a podobně, které líčí ideální svět a tím vlastně negativizují svět stávající. Takový věřící potom kolem sebe vidí jen to špatné a je nešťastný, namísto toho, aby se světu přispůsobil. Takový člověk může dojít i agresivitě při snaze svět k lepšímu zmněnit. Svět jke takový jaký je a já se snažím poznat zákonitosti, kterými se řídí aby bylo možné jej k lepšímu zmněnit.Ty a ostatní věřící toto odmítáte, protože si myslíte, že znáte ty pravé normy díky slovům své pravdy. Toto je hlavní rozdíl mezi námi.
MB
Vo všetkom s tebou súhlasím, súhlasím aj s tým, čo si povedal o cirkvi.Lenže ja nie som cirkev, a ani členom cirkvi. Môj vzťah s Najvyšším je osobný, a vnímam ho rovnako reálne ako vzťah s tebou. Ak by som poprel reálnosť tohoto vzťahu, tak by som musel poprieť aj reálnosť vzťahu s tebou. Takže sa nejedná o klasickú vieru, ako ju ty tlmočíš. Ak by môj vzťah k Najvyšiemu bol len obyčajnou vierou, tak by aj aj môj vzťah k tebe bol len obyčajnou vierou, pretože ich vnímam rovnako reálne. Ja viem, že ty tvoj vzťah ku mne vnímaš reálne a k Najvyššiemu takýto vzťah nevnímaš, zrejme nevnímaš žiadny, preto je logické, že ako rozumný človek nemáš najmenší dôvod prijímať existenciu najvyššieho ako za reálnu, keďže nič takého nevnímaš ako reálne. Bola by to slepá viera a proti nej som v zásade aj ja. |
Edited by - navi on 20/09/2007 12:48:27 |
|
|
Jan
Nový uživatel
Czech Republic
21 Posts |
Posted - 22/09/2007 : 15:02:15
|
Dobré odpoledne vážení myslitelé (-ky) a filozofové (-ky),
Již několik týdnů sleduji čas od času toto fórum a řekl jsem si, že přispěji rovněž svou troškou úvah do mlýna. Berte prosím v potaz, že jsem zde tak trochu nováček, i když jsem si již něco málo načetl než jsem na toto forum vstoupil.
Svou maličkost bych definoval také jako filozof a myslitel, protože vše co se této tématiky týče mě od cca 12 ti let vždy zajímalo, lákalo a přitahovalo. To nepoznané, tajemné, nerozluštěné a záhadné pro mě mělo určité kouzlo svobody, kde by člověk mohl dále svobodně bádat a hledat pravdu. Náboženství a víra (nejrůznějších směrů a druhů) mně odpovědi na mé otázky nikdy nepřinesly. Navíc mě připadaly v podstatě nelogické a skrze historii upravené vždy podle obrazu mocného.
K tématu tohoto topicu:
Myslím, že duše je hlavně náboženský výraz. Podle mého pochopení totiž duše = psychika. Domnívám se, že se jedná o psychiku člověka. Psychický stav. Jeho vyrovnanost (ideální a žádoucí stav) nebo nevyrovnanost (nevyrovnanost ve smyslu přílišného pozitivna nebo nevyrovnanost ve smyslu přílišného negativna).
Psychika člověka je centrem všech pocitů, odrazem myšlenek, vnějšího prostředí a toho niterního. Psychika se podle některých badatelů nachází v oblasti solar plexus pod hrudí. Připadá mě dále logické, že celé tělo je protkáno s tímto úzce související nervovou soustavou, která tyto psychické vjemy soustřeďuje a celé tělo je tzv. „zachycuje“.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 23/09/2007 : 15:21:46
|
Jane.
Vítám tě mezi námi.Neřekl bych mysliteli a filosofy, ale spíš mezi blázny snažící se marně ty druhé přesvědčit o svých vizích,ale to časem poznáš sám. Takže buď vítán ve cvokárně.
Jak se tak dívám na tvé řádky, říkám si "konečně zase jeden pragmatik" a dušé spřízněná. To s tím solar plexus mne rozesmálo.Skutečně byla duše v těchto místech uznávána a v Americe hledají duši právě tam, jak jsem se dočetl. Je to celkem logické.Když jsi ve stresu, cítíš svíravý pocit právě tam a když stress pomine,pak v těch místech cítíš uvolnění. Jenže já cítím toto i v hyždích. Co když je ta duše někde tam,třeba někde mezi hýžděmi. To by potom byla úplně v pr.... Takže se raději budu držet toho, co jsem poznal.
MB |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 24/09/2007 : 20:47:14
|
Jane.
Vítám tě mezi námi.Neřekl bych mysliteli a filosofy, ale spíš mezi blázny snažící se marně ty druhé přesvědčit o svých vizích,ale to časem poznáš sám. Takže buď vítán ve cvokárně.
Jak se tak dívám na tvé řádky, říkám si "konečně zase jeden pragmatik" a dušé spřízněná. To s tím solar plexus mne rozesmálo.Skutečně byla duše v těchto místech uznávána a v Americe hledají duši právě tam, jak jsem se dočetl. Je to celkem logické.Když jsi ve stresu, cítíš svíravý pocit právě tam a když stress pomine,pak v těch místech cítíš uvolnění. Jenže já cítím toto i v hyždích. Co když je ta duše někde tam,třeba někde mezi hýžděmi. To by potom byla úplně v pr.... Takže se raději budu držet toho, co jsem poznal.
MB
Miloslave, ja sa ťa nesnažím presvedčiť o niečom. Len ti ponúkam myšlienky pre úvahu. Tak isto vnímam aj ostatné príspevky. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 25/09/2007 : 10:21:09
|
Navi.
To byl spíše žert i když více méně pravdivý. Představ si, že je zde třeba člověk, který díky psychické poruše slyšel hlas, který mu říkal.Já jsem bůh a ty jsi anděl, kterého jsem poslal na svět. A zen člověk již si nedá vymluvit, že neměl kontakt s bohem a tak všechny kolem sebe přesvědčuje o tom, že s bohem měl osobní kontakt. No není to jako ve cvokárně? Nyní se směji,protože i toto byl pouhý žert. Nebo nebyl??
MB |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel
Czech Republic
292 Posts |
Posted - 25/09/2007 : 10:24:31
|
Já duši vnímám jako formu energie, která je spojená s naším tělem, tělesnou schránkou. Někteří jí vidí ve formě aury. Myslím, že se oddělit od těla dá, několikrát jsem se o to už pokoušela (astrální cestování) a znám lidi, kterým se to podařilo. Říká se, že je duše k tělu připoutaná stříbrnou "pupeční šňůrou" a v okamžiku smrti se tato šňůra přestříhne. Co je na tom pravdy, to nevím, ale nezní to úplně nelogicky :) |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 25/09/2007 : 10:52:14
|
Navi.
To byl spíše žert i když více méně pravdivý. Představ si, že je zde třeba člověk, který díky psychické poruše slyšel hlas, který mu říkal.Já jsem bůh a ty jsi anděl, kterého jsem poslal na svět. A zen člověk již si nedá vymluvit, že neměl kontakt s bohem a tak všechny kolem sebe přesvědčuje o tom, že s bohem měl osobní kontakt. No není to jako ve cvokárně? Nyní se směji,protože i toto byl pouhý žert. Nebo nebyl??
MB
Ja ťa chápem Slávo. Lenže ak by sme to hodnotili takto jednostranne, tak potom by aj Ježiš bol dnes psychiatrickým pacientom, a ešte zarážajúcejšie je, že ak farárovi povieš, že máš kontakt s Bohom, tak ako ho mal Ježiš, ktorého vyznávajú, tak ťa budú považovať za blázna a pošle ťa k psychiatrovi, bez toho, že by skúmal, či ho naozaj máš, alebo nie. Proste ak si zdravý, tak ho nemôžeš mať. Ešte tak s panenkou Máriou, to sa ešte akceptuje, ale s Bohom, to už je na cvokáreň. Vieš, ja na verejnosti svoj kontakt s najvyšším nikde nezverejňujem, pretože viem, ako na to ľudia reagujú, a že to považujú za nemožné a bláznivé. Bol by som magor, keby som si chcel takýmto spôsobom komplikovať život. Takže asi aj v tom je rozdiel medzi mnou a bláznom, že ja som si dovolil o tom hovoriť len na tomto fóre. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 25/09/2007 : 11:19:52
|
Navi.
Nikdo tě neříká, že jsi blázen,či duševně chorý. Nerad o tom mluvím zde ve fóru,ale třeba to poslouží i někomu jinému. Pokusím se tě ukázat jak k tomu mohlo dojít a co se vlastně stalo. Na začátku byla nespokojenost se sebou samým a sen ve kterém jsi cosi velkého a krásného. Byl jsi sám ze sebou nespokojený a úsilovně sis přál aby se cosi stalo. To přání tě přivedlo až ke snu ve kterém se tě zdálo, že k tobě hovoří bůh a označuje tě jako cosi velkého a krásného. A tak jsi tomu snu uvěřil a snažil se, aby se ten sen opakoval. To vše se však dělo pouze ve tvojí mysli a ten bůh jsi byl opět jen ty sám.Takže jsi mluvil k sobě samému. A tak sis rozdělil svoje já k čemuž dochází při schizofrenii, čili rozpolcení osobnosti. A tak můžeš s bohem hovořit kdykoliv, kdy je tvoje duše rozpolcena,ale jako si nedokážeš sám pomoci, nemůže tě pomoci ani ten bůh, protože jsi to stále jen ty sám.Tvůj bůh má stejné vědomosti jako ty. Skus mu říci, že chceš znát to co jako anděl znát potřebuješ abys nás mohl přesvědčit o existenci boha. Uvidíš, jak bude mlčet bezradný jako ty sám. A tehdy poznáš,že to není bůh, ale ty sám s kým hovoříš.
MB |
|
|
Topic |
|
|
|