Author |
Topic |
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 14/09/2007 : 10:59:48
|
Co je ta tajemná lidská duše a kde se nachází? Je možné aby se duše oddělila od těla a existovala mimo tělo? Takové a podobné otázky se zde opakují neustále v různých podobách. Myslím, že je načase, aby byl tento pojem lidská duše nějak definován a upřesněn. Nejsříve je třeba si upřesnit, jak se lidská duše vlastně projevuje, jak člověk svou duši vnímá. odpovězde prosím na otázku.Jak vnímám svou duši." Zatím pouze toto a nic jiného.
MB |
|
Skunkless
Aktivní uživatel
Czech Republic
216 Posts |
Posted - 14/09/2007 : 14:44:27
|
Hmmm...pochopitelně je to zajímavé téma, něco, co asi každého z nás dříve či později napadne..já to vidím asi takhle..to, čemu my říkáme duše se od těla oddělit může i nemůže. Řekla bych, že většina lidí žije v představě, že duše je něco, co existuje uvnitř těla. Já si to nemyslím. Zaujala mě myšlenka, že my jaksi existujeme v duši, že ve finále neexistuje více než jen jedna duše, a ta je tvořena nekonečným množstvím "malých" nebo jednotlivých dušiček z nichž každá patří někomu, jako jsi Ty nebo já..
Takže svou duši vnímám jako to, co tvoří mé skutečné já a zároveň je to jakousi buňkou či atomem takové nadduše, která nás všechny pojí..
Zivot je fascinujici!
Skunkless.. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 14/09/2007 : 15:36:42
|
Skunkless,či jestli dovolíš Markétko.
Zatím nehovoříme o tom, co duše je,ale pouze o tom, jak ji vnímáme.K tomu, co duše je bychom měli dojít až potom. Takže dle tebe je vjem duše roven tvému já,čili všemu co vnímáš,na co si pamatuješ i jak cítíš. Porozuměl li jsem správně, pak se v tom s tebou shoduji.Necháme nyní se vyjádřit ostatní a potom budeme pokračovat.
život je fascinující, ale bohužel krátký. MB |
Edited by - Miloslav Bažant on 14/09/2007 15:38:12 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 15/09/2007 : 11:33:35
|
Jak vidět,asi v tom zůstaneme sami Markétko. Naši slavní věřící mlčí. A tak je skusíme trošku pobídnout, či vyprovokovat.
Jak jsem řekl, souhlasím s tebou v tom, že vnímám duši jako své já,čili vše co cítím, vnímám, na co si vzpomínám a nač myslím v tuto chvíli. Ono to snad ani jinak nemůže být.Čím by byla duše, kdyby právě s tímto neměla nic společného? Když se zamyslím, mohu souhlasit i smyšlenkou jedné velké duše, které jsou naše duše součástí,ale toto bych rád trošku upřesnil.Skusím tedy popsat k čemu v procesu myšlení dochází a čeho je důsledkem to čemu říkáme duše.
Nejdříve si přestav třeba oceán ve kterém jsou malé i větší ostrůvky.To jsou navzájem propojené informace smyslové.Když dojde ke smyslovému vjemu který odpovídá podobě jedné části ostrůvku, aktivuje se ostrůvek celý a vjemem je pouze pocit příjemna, či nepříjemna.Protože jsou ty ostrůvky navzájem oddělené (tím oceánem) nemůže dojít k aktivaci informací na ostrůvku jiném.I ty ostrůvky je možno představit si jako souostroví propojené mosty.Díky těmto mostům se navzájem aktivují informace celého ostrůvku. Takové myšlení je platné u zvířat i člověka.U člověka je však dominantní pouze v období mezi narozením a rozvojem řeči.Poté také dochází k aktivaci těchto navzájem odpojených ostrůvků,ale výsledkem je pouze pocit. Člověk poté ponejvíce ani neví, proč ten pocit příjemna, či nepříjemna cítí. Poté se tvoří nové ostrovy, které však jsou s dalšími ostrovy propojené velkými mosty.Toto jsou mosty slov, čili ustálenými bloky napojenými na určité informace smyslové i slovní.A tak dojde ke smyslovému vjemu, který aktivuje tyto informace na daném ostrově,ale aktivuje i ten slovní most, který je propojen s dalšími a dalšími ostrovy a mosty slov. Výsledkem je fakt, že můžeš myslet nepřetržitě bez závislosti na smyslových vjemech.Slovy aktivuješ informace smyslové a smyslovými informacemi slovní mosty a tak dál. To je to myšlení, jak je znáš.Díky tomu můžeš myslet, přemýšlet, vzpomínat a třeba i tvořit propojení nová. Díky této síti navzájem propojených ostrovů dokážeš vnímat i sama sebe jako originálního jedince i součást společnosti v čase i prostoru. Toto plus to myšlení na bázi navzájem nepropojených ostrovů je tvoje duše. Toto vše ji tvoří a umožňuje tě jí vnímat. Takto myslí všichni lidé na planetě a pokud bychom ty lidi přirovnali k těm ostrůvkům, pak slovo, čili řeč má schopnost tyto ostrovy propojit, čemuž se říká komunikace. Díky řeči a může to být jakýkoliv druh řeči, třeba i posunková, nebo mimická, je možno přenášet informace s člověka na člověka.Prostřednictvím jazykových překladů, knih a vlastně všech zdělovacích prostředků může docházet k propojení většiny a tak se mnohé myšlenky jedince stávají společnými pro více jedinců a toto by bylo možno považovat za jedno velké společné myšlení, či dle tvých slov jednu velkou duši.V rámci té velké duše je možné oddělit část duše jedince a zachovat tuto i po jeho smrti, protože jeho myšlenky přejali jiní lidé a tyto myšlenky v nich žijí a třeba se i vyvíjí a rostou.V rámci jedince oddělení duše od těla možné není, protože se jedná o důsledek funkce mozku a všeho co k jeho funkci přináleží a co mu funkci umožnuje, čili všeho ostatního v těle člověka. Takže vidíš, že i stím, že toto možné je i není souhlasím. Vím proč se ostatní nezůčastnili tohoto tématu.Ti věřící nejspíše nad tímto nikdy nepřemýšleli. Prostě přijali pravdu existence duše bez ohledu na její reálnost, či nereálnost. Navíc zřejmě tuší, že zde nemoho zvítězit. Doufám, že je pobídnou alespon tato má slova.
MB |
|
|
Ondra
Aktivní uživatel
Czech Republic
278 Posts |
Posted - 15/09/2007 : 18:50:10
|
Toto téma je velice složité. Diskuze bude velice obtížná, neboť zde panuje všeobecná nevědomost, včetně té mojí. Na základě svého studia a pochopení však mohu říci alespoň následující:
1) Člověk je v podstatě trojjediný a je tvořen duchem, vědomím a tělem, přičemž jiný název pro vědomí je duše.
2) Duch je nehmotnou, neuchopitelnou, nezranitelnou, transcendentální formou energie, která je vlastní každému člověku. Duch je schopen reinkarnace, do níž je logicky vřazen, aby byla možná jeho trvalá evoluce až k relativní dokonalosti. Duch nemá nic společného s myšlenkami, pocity, duší, názory apod., nýbrž se jedná výhradně a pouze o pravlastní životní energii.
3) Vědomí (duše) je polohmotným (jemnohmotným) faktorem, v němž je zakotvena i osobnost každého člověka. Ve vědomí vznikají názory, myšlenky, pocity, pohnutky, vůle, zlovůle, láska, nenávist, radost, harmonie, disharmonie, žárlivost, vyrovnanost, nevyrovnanost atd.atp., přičemž tento seznam by mohl pokračovat do nekonečna. Ve vědomí je zakotvena i paměť apod. Vědomí není schopno reinkarnace a je tedy smrtelné a pomíjivé, koneckonců sídlí v lidském mozku a ten se smrtí těla bere jednoznačně za své. Žádné putování duše tedy neexistuje, stejně jako duše není věčná apod.Je však třeba zmínit, že každá myšlenka apod., kterou vyprodukuje lidské vědomí se okamžitě ukládá v tzv. hyperprostoru této planety, který představuje jakousi databanku všeho toho, co bylo, je, a bude myšleno, cítěno apod. Takže zde vlastně funguje princip věčnosti, neboť všechno myšlené, cítěné apod. je v této databance navždy uchováno. Vědomí jako takové je však pomíjivé.
4) Tělo je hmotným (hrubohmotným) faktorem, který je rovněž pomíjivý, což je asi nejvíce zřejmé, jestli se nepletu.
5) Člověk je výslednicí všech těchto tří hlavních faktorů a jeho cílem a smyslem je evoluce. Cílem a smyslem života všech bytostí lidské povahy v celém Vesmíru je tedy evoluce ducha, vědomí a těla, přičemž pouze duch, jakožto nehmotný faktor, je věčný a schopný reinkarnace.
6) Smysl bytí je tedy stejný pro všechny lidské bytosti v celém nekonečném Vesmíru, neboť takto zní přírodní zákonitost, kterou nelze nijak zvrátit ani změnit. One je prostě tady, ať už to lidé nyní chápou nebo nikoliv, stejně se Země točila kolem Slunce i tehdy, když celý svět tvrdil opak. Pravda je zcela nezávislá na názorech lidí této planety. Člověk je vřazen do daných a neměnných zákonitostí a buď to pochopí, anebo nikoliv. To je vše, není žádná možnost to jakkoliv změnit atp. A úplně stejně to platí i pro všechny další miliardy národů a etnik v celém Vesmíru, neboť kdo už je dnes tak pošetilý, aby se domníval, že jsme ve Vesmíru sami...
7) Výše zmíněné bude jistojistě nepochopeno, neboť chybí potřebné souvislosti a další výklady, který by byly k většímu pochopení nezbytné. Ani netvrdím, že je mi tato problematika jasná, spíše o ní nevím téměř nic, resp. jen málo. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 16/09/2007 : 07:10:41
|
Ondro.
Trošku jsi mne překvapil.Nečekal jsem, že toto pochopíš, že porozumíš.Promiň že jsem tě podcenil.Přesto však musím říci,že tomu co jsi napsal tak docela nerozumím.V jedné části je vše správně, ale vzápětí tvrdíš pravý opak.V jedné části teorii rozvíjíš, jako bys ji plně pochopil a vzápětí tvrdíš pravý opak. Mohl bys to nějak vysvětlit?
MB |
|
|
Ondra
Aktivní uživatel
Czech Republic
278 Posts |
Posted - 16/09/2007 : 09:51:42
|
Ahoj Slávku,
asi narážíš na poslední bod mého předchozího příspěvku...
Ten je tam proto, že jsem teprve na začátklu cesty za poznáním. Určité principy jsou mi sice jasné, ale jejich komplexní pochopení a další souvislosti jistě ne. Tato problematika opravdu není procházkou růžovým sadem.
Jinými slovy tyto principy chápu jen v určitém mantinelu, který odpovídá mému současnému evolutivnímu stupni. Tento mantinel sice pomalu rozšiřuji, ale to nemění nic na tom, že je přesto spíše nepatrný. Blok života je prostě natolik fantastický a obsáhlý, že nezbývá než krok za krokem postupovat v cestě za poznáním, přičemž tato cesta jde skrze miliardy tělesných inkarnací..., neboť za jediný život je absolutně nemožné vyvinout se až k relativní dokonalosti ducha a vědomí, která je pravlastním cílem veškerých forem života lidské povahy... |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 16/09/2007 : 13:50:36
|
Ondro.
Reikarnace? Co bys chtěl do nového života přenést a jak bys to chtěl udělat? Tvoje já zmizí skončením funkce mozku a neůže je nic vrátit.Každý člověk který se narodí bude novým jedince s novým já. Člověk však může napojit své poznání na poznání jiného člověka i když jím nikdy nebyl a nikdy se jím nemůže stát.
MB |
|
|
Gato
Velmi aktivní uživatel
631 Posts |
Posted - 16/09/2007 : 15:38:31
|
Gato, chci se vyjádřit k reinkarnaci. To já, kterém mluvíte je ego. Máte pravdu, že vzniká a zaniká. Duch nevzniká a ani nezaniká, věřím, že se z duše přenese všechno, proto na člověka dopadnou jeho činy z minulosti a on jim nemůže uniknout. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 17/09/2007 : 11:54:58
|
Gato.
Správně říkáš VĚŘÍM. Věřit můžeš čemukoliv.Já mohu věřit jen tomu, co má logiku. Tvoje i moje duše jsou souhrnem všeho myšlení, cítění a výslednicí toho, co máš uloženo v paměti. Bez toho všeho zde není nic.Chybí li paměťové záznamy, nemohl bys v novém životě vědět co v tomto životě bylo, čili by chyběla kontinuita.Zkrátka by chbělo vědomí tvého předešlého já.Noví lidé se budou rodit,ale nikdy to nebudeš ty a nikdy to nebudu já. Ukaž mně nějaký racionální základ tvé víry, či snad věříš jen proto, že jsi přijal něčí pravdu a nepřemýšlel o její reálnosti? Co bys vlastně chtěl do nového života přenést ays to byl znovu ty a hlavně jakou cestou toho může být dosaženo. Já takovou reálnou cestu neznám a rád bych ji poznal. Nebude to dlouho trvat a právě pro mne toto bude aktuální. Za tento rok jsem nasbíral tolik nemocí, že si může ta zubatá vybrat.Třeba bych potom byl klidnější a těšil se na příští život.
MB |
|
|
Ondra
Aktivní uživatel
Czech Republic
278 Posts |
Posted - 17/09/2007 : 12:05:26
|
Ahoj Slávku,
pak by Ti jako inspirace mohla posloužit tato stránka: http://cz.figu.org
tam se mimo jiné dozvíš i o přelidnění a dalších neméně zajímavých záležitostech.
Měj se.Ondra. |
|
|
Gato
Velmi aktivní uživatel
631 Posts |
Posted - 17/09/2007 : 18:08:46
|
Slávo, ta kontinuita existuje mezi bděním a sněním. Neexistuje žádná zkušenost těla ve spánku, ale uložené informace tam jsou, protože si na ně umím vzpomenout i po probuzení. Argument pro možnost přenosu informací i po smrti. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 18/09/2007 : 06:41:20
|
Gato.
To není žádný argument.Ve spánku dochází k přenosu informací s operační paměti do hluboké paměti.Protože se tak děje procesem ozvěny ,je toto provázeno vědomím. Stále je to funkce mozku a bez něj by k tomu nedošlo. Spánek není smrt.Skus si představit ty miliony informací polárně uložených které máš v paměti a které bys bez funkce slova mohl aktivovat pouze smyslovými vjemy,čili si vezmi i to ustálené propojení se slovy do uzavřené sítě a uvědom si, že bez tohoto by zde nebylo tvoje já, čili duše.A nyní mně ukaž reálnou cestu k tomu aby se všechny tyto informace ne cosi navázaly a v celku mohly existovat mimo tělo. Já vím, že to možné není a proto je i duše smrtelná a životně závislá na životě mozku a všeho co funkci mozku umožňuje. Znáš li reálnou cestu k tomu přenosu milionlů,či miliard informací spolu s ustáleným propojením,které umožňuje uvědomit si tvoje já, pak toto napiš a bude li to reálná cesty, rád ji přijmu i když si ji v rámci svých schopností nejdříve ověřím.Potom bych byl schopný uvěřit v nesmrtelnost duše, v reikarnaci a byl bych blízko přijetí i existence boha.
MB |
|
|
Gato
Velmi aktivní uživatel
631 Posts |
Posted - 18/09/2007 : 11:02:38
|
Slávo, moje otázka je, kde ty informace existují a odkud je přijímám. Přijímám je buď z vjemů nebo z duše tj. poznávám buď svět nebo také svou duši. Mohu poznávat nové kontinenty ve světě i v duši. Materialista říká, že duše je buď čistý list papíru nebo že v ní není nic, co nepřišlo z vjemů. Dosaďte si sám příslušné filosofy. Vím, že člověk může ve své duši objevit nové informace stejným způsobem jako objevuje nové vjemy, může je takto objevovat i ve spánku. Je nutné přiznat duši neustálou aktivitu. Zatím vše. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 18/09/2007 : 14:45:18
|
Gato. Ty informace se tě ukládají v bdělém stavu v operační paměti a postupně zaplňují její kapacitu.Potom přijde ospalost a spánek ve kterém se kapacita operační paměti postupně uvolňuje.Aktivuje se určitá informace a nachází svou obdobu v hluboké paměti.Při té shodě dojde k procesu ozvěny a výsledkem je vědomí. Nyní dochází k funkci mostů .Představ si ty ostrůvky propojené slovem. Aktivoval se jeden ten ostrůvek a po něm ostatní.Po aktivaci a ozvěně v operační paměti mizí a uvolňuje se její kapacita. Napsal jsem, že ozvěna je rovna vědomí,ale je třeba si uvědomit,že se toto nezapisuje v operační paměti.Výjimkou je doba před probuzením a tak si pamatuješ jen tu poslední část snu a ty stovky snů, které proběhly nikoliv a dalo by se říci, že o nich nevíš.Kdyby tě však někdo probudil uprostřed noci,pak by sisi poslední sen pamatoval. Ta logičnost děje snů je dána funkcí mostů, které se aktivují podobně jako při bdění, když logicky přemýšlíš.Ta logika však není kontrolována a proto zde často dochází ke snům majícím s realitou málo společného a třeba můžeš ve snu i létat.Kdyby tě někdo zbavil snů ve spánku,pak dojde ke snění při bdění a poznal bys halucinace.Abys mohl další den myslet, musí se operační paměť uvolnit a to uvolnění je sen.
Tvoje slova o duši jako prázdném listu mne uvádí do rozpaků.Duše je vnímána jako uvědomění si sama sebe až po rozvoji řeči i když do ní spadají i záznamy pocitové které byly uloženy před rozvojem řeči. Takže by se spíše dalo říci, že proces myšlení v prenatálním stádiu je čistý list. Je zde potence myšlení , ale toto neprobíhá a je aktivováno až vjemem mínus (bolest, nepříjemno) při porodu. Poté se ukládají informace smyslové (ty izolované ostrůvky) a teprve rozvojem řeči vzniká to, čemu říkáš duše. Takže toto by mohla být odpověď na tvojí otázku. Když duše vzniká, nemůže již být prázdným listem.Součástí duše jsou poté i ozvěny těch smyslových navzájem odpojených informací a to po celý život, ale vědomím je pouze pocit.Není možno tyto informace aktivovat slovem, čili není možno na dobu mezi narozením a rozvojem řeči vzpomínat. Poznávat svou duši? Vnímat ji, to ano,ale poznat? Ty informace přijímáš smysly,ale aktivuješ přitom informace ve své paměti. Takže jedno i druhé je pravdou. Pokud čteš moje slova, pak tyto slova aktivují dané mosty ve tvé paměti a tak nyní čerpáš s duše mojí. Tomu se říká komunikace a je dána pouze člověku.Co jsi do své paměti uložil v dané polaritě, to vytváří tvoje normy myšlení.Z ničeho jiného čerpat a tím hodnotit stav svoují duše nemůžeš.Jsi schopný myslet pouze v rámci svých uložených informací. Já tě mohu některé paměťové záznamy a logické mosty zmněnit, či vytvořit a to svými slovy. Jakmile toto však přijmeš,pak myslíš v dimenzích tohoto a nejsi schopen myslet tak jako předtím. A tak se dá duše druhého člověka měnit a vytvářet.Pokud jsi přijímal slova Budhova, pak měnil a utvářel tvojí duši on.A tak i člověk který je dávno po smrti může měnit a utvářet duše lidí dnešních a to prostřednictvím slova.
MB |
|
|
Skunkless
Aktivní uživatel
Czech Republic
216 Posts |
Posted - 19/09/2007 : 10:25:37
|
Ahoj drazí spolumyslitelé
Omlouvám se za prodlevu, nějak jsem se sem nedostala..poctivě jsem si pročetla diskuzi, která se tu mezitím rozvinula a musím říci, že asi nejlépe se s mým myšlením shoduje příspěvek Ondry, kde hovoří o trojjedinosti člověka.
Připadá mi, že M.B. tak trochu ignoruje "ducha" z téhle trojice a zaměňuje jej s duší, resp. vědomím, což pak vytváří zmatky, jelikož, co platí o duchu neplatí o duši.
M.B. neber to prosím, jako, že se do Tebe nějak navážím, jen se snažím ujasnit si Tvůj postoj..píšeš hezky o ostrůvkách v naší paměti a o tom, že duše se vytváří až s rozvojem řeči..což mě zaráží a nemohu souhlasit.
Copak jediné, co nemluvňata od sebe odděluje jsou fyzické znaky? Porovnáme-li dvě miminka, najdeme spoustu rozdílů, mají jiné zájmy, jinou rychlostí se učí a jinak reagují na svět kolem nich. To bys ještě nejspíš svedl na geny, ale co to jak se smějí, jak pláčí a to, co z nich zkrátka vyzařuje (páč říc to ještě neumí) ? Podle mě je trojjedinost lidské bytosti velice zjevná a omezovat se jen na věci, které věda již dokázala změřit a popsat je popírání vědy samotné - vždyť většina velkých objevů s sebou nesla opovržení, zatracení a nedůvěru v prvopočátku, kdy se myšlenka zrodila a její majitel byl za blázna. Většinu věcí věda zatím nedokáže uchopit /= ani potvrdit, ale ani vyvrátit!/ což ale, jak vidíme na průběhu historie, nemusí nutně být konečné - časem se jistě věda zase posune dál a dokáže změřit i dnes nezměřitelné a najednou bude poukazovat: "Hele, co jsme objevili!!" a Ti, kterým se dnes smějí "vědci" protože "jen" věří, se pousmějí, jelikož to věděli již dávno..
Zivot je fascinujici!
Skunkless.. |
|
|
Topic |
|
|
|