www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Čo je to altruistické ego,
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 05/09/2007 :  12:44:43  Show Profile  Reply with Quote
a ako nazvať ego, keď nieje egoistické?

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 05/09/2007 :  13:26:18  Show Profile  Reply with Quote
Sú jednovaječné dvojčatá, s rovnakou genetickou výbavou, žijúce v rovnakom prostredí s hruba rovnakými vplyvmi, a napriek tomu má jedno základnú povahu egoistickú a druhé altruistickú. Čo spôsobuje tento dramatický rozdiel?
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 05/09/2007 :  14:53:43  Show Profile  Reply with Quote
altruistické ego je duch.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/09/2007 :  15:38:12  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.
Ani jednovaječná dvojčata nemají všechny informace v paměti stejné.Můžeme užít slova skušenost.Kžadé z dvojčat může mít jinou skušenost. Jedno cosi udělalo pro druhého člověka a odpovědím mu byla láska a s lásky vyplynulý dar schopností. A tak udělalo závěr, že jsou lidé tak dobří a plní lásky, že nemůže jinak,než jim své schopnosti dávat. A tak bylo výsledkem to, že to jedno z dvojčat kolem sebe vytvořilo láskyplné prostředí dokazující správnost jeho závěru.To druhé chtělo cosi získat a tak k zisku využilo svých schopností, což však bylo v neprospěch jiného člověka a důsledkem byl odpor tohoto člověka ,který využil schopností svých v neprospěch toho dvojčete.A tak toto dvojče udělalo závěr, že lidé jsou špatní a on chce li přežít, musí svých schopností zneužívat ,hledat nové a nové schopnosti dostatečné k zisku. A tak ten druhý z dvojčat kolem sebe vytvořil prosředí odporu a zneužívání schopností, což jej v jeho názoru utvrdilo. A tak jeden ani druhý neví, proč je tomu právě tak a ne jinak. Oba jsou utvrzeni v názoru že jejich jednání je správné a přesto jeden je altruista a druhý egoista. Jestli mně to dovolíš Navi, pak přidám ještě jednoho, takže budou tři. Ten třetí byl zvídavý a hledal zákonitosti tohoto světa a tak poznal zákonitost řídící altruisty i egoisty.Poznal, že je výhodnější jednat altruisticky a že je to výhodnější právě pro něj samého a tak dává své schopnosti druhým, vytváří v nich lásku k sobě, oni mu dávají zlásky svoje schopnosti a jeho Ego získalo díky poznání více, než by dosáhlo při nevědomém altruismu i egoismu dohromady. Tak co? Jak by mohl být nazván tento stav? Jedná egoisticky, nebo altruisticky,když jedná v zájmu svého ega altruisticky? Co myslíš Gato, co s toho je od ducha? Já myslím, že vše, ale to třetí, čili uvědomělý altruismus má cosi navíc.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 05/09/2007 :  15:55:58  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gato

altruistické ego je duch.

Ak je altruistické ego duch, tak už prestáva byť egom a stáva sa duchom.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 05/09/2007 :  16:56:00  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.
Ani jednovaječná dvojčata nemají všechny informace v paměti stejné.Můžeme užít slova skušenost.Kžadé z dvojčat může mít jinou skušenost. Jedno cosi udělalo pro druhého člověka a odpovědím mu byla láska a s lásky vyplynulý dar schopností. A tak udělalo závěr, že jsou lidé tak dobří a plní lásky, že nemůže jinak,než jim své schopnosti dávat. A tak bylo výsledkem to, že to jedno z dvojčat kolem sebe vytvořilo láskyplné prostředí dokazující správnost jeho závěru.To druhé chtělo cosi získat a tak k zisku využilo svých schopností, což však bylo v neprospěch jiného člověka a důsledkem byl odpor tohoto člověka ,který využil schopností svých v neprospěch toho dvojčete.A tak toto dvojče udělalo závěr, že lidé jsou špatní a on chce li přežít, musí svých schopností zneužívat ,hledat nové a nové schopnosti dostatečné k zisku. A tak ten druhý z dvojčat kolem sebe vytvořil prosředí odporu a zneužívání schopností, což jej v jeho názoru utvrdilo. A tak jeden ani druhý neví, proč je tomu právě tak a ne jinak. Oba jsou utvrzeni v názoru že jejich jednání je správné a přesto jeden je altruista a druhý egoista. Jestli mně to dovolíš Navi, pak přidám ještě jednoho, takže budou tři. Ten třetí byl zvídavý a hledal zákonitosti tohoto světa a tak poznal zákonitost řídící altruisty i egoisty.Poznal, že je výhodnější jednat altruisticky a že je to výhodnější právě pro něj samého a tak dává své schopnosti druhým, vytváří v nich lásku k sobě, oni mu dávají zlásky svoje schopnosti a jeho Ego získalo díky poznání více, než by dosáhlo při nevědomém altruismu i egoismu dohromady. Tak co? Jak by mohl být nazván tento stav? Jedná egoisticky, nebo altruisticky,když jedná v zájmu svého ega altruisticky? Co myslíš Gato, co s toho je od ducha? Já myslím, že vše, ale to třetí, čili uvědomělý altruismus má cosi navíc.

MB

Ty si život rozčlenil na dve kategórie, dobrá skúsenosť a zlá skúsenosť a z toho vytvorený egoistický, alebo altruistický postoj. Mnoho ľudí malo viac altruistických skúseností a napriek tomu sú egoistický a naopak, mnoho ľudí malo viac egoistických skúseností a napriek tomu sú altruistický.
Zoberme si túto tvoju vetu: A tak bylo výsledkem to, že to jedno z dvojčat kolem sebe vytvořilo láskyplné prostředí dokazující správnost jeho závěru.
Zober si fakt, že tento altruistický človiečik vo svojej dobrote požičia peniaze niekomu, komu hrozí trebárs bývanie na ulici, pretože nemal dostatok prostriedkov na zaplatenie nájomného v určitej fáze svojho života. Potom ale zistí, že nie je snaha dlh vracať. nezmenilo sa týmto činom láskyplné prostredie okolo neho?
Nieje sklon k altruizmu a k egoizmu vrodenou vlastnosťou, ktorá sa v živote pejavuje nezávisle od toho, ako prostredie na človeka vplýva? Pokračovanie nabudúce.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/09/2007 :  17:42:00  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Chci li pomoci druhému člověku v nouzi, nemyslím na to, zda mně to vrátí. Jinak mohu říci toto. Jeden a tentýž člověk může jednat altrusticky i egoisticky. K jednomu člověku tak a k druhému opačně. Jedná li někdo egoisticky a ohrozí mé já, pak budu podobně jednat i já vzhledem k němu. Mohu skusit převést jej jednáním první věty,ale není li schopen lásky a odpovědi dle věty první, i já musím své já chránit. Vzhledem k jiným lidem však mohu být stále altruistou. Když jsem ještě pracoval jako zámečník,setkal jsem se s člověkem, který byl téměř příkladem egoismu. A tak díky jemu odcházel jeden zámečník po druhém, On totiž dělal parťáka. Do sporu s ním jsem se dostal hned první den a spor rostl den za dnem až přešel v otevřené nepřátelství. To však bylo v době, kdy jsem začal poznávat zákonitost dvou vět a tak jsem si to chtěl vyskoušet. A tak jsem obrátil a začal mu pomáhaat kde se dalo,ale udržoval jsem si stále odstup a nikdy jsem se mu nepodbízel, Když jej někdo haněl, pak jsem se snažil jeho jednání vysvětlit a omluvit, což se k němu doneslo a ejhle. Nepřátelství zmizelo a začal pomáhat mně, k údivu všech ostatních vzhledem ke kerým byl stále stejný jako předtím. Když odcházel do důchodu a pořádal oslavu, nechtěl jiného muzikanta než mne a točil se kolem mne na oslavě, jako bych zde byl ta nejdůležitější a nejmilejší bytost. Nakonec mně zaplatil víc než dvojnásobek toho co obvykle žádám jako honorář. A nyní mně řekni. Jakým zneužitím schopností ve prospěch svého já bych jej k tomu donutil? Ani tou největší a nejsilnější schopností. Dáváš li druhým své schopnosti jen proto, abys od nich cosi získal, pak je to zneužití schopností ve prspěch svého já, čili opět věta druhá a ty se divíš, že to dle věty první příliš nefunguje, což tě vede opět k jednání věty druhé.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 05/09/2007 :  18:05:00  Show Profile  Reply with Quote
Slávo,
já mám ducha spojeného s představou dobra a ničeho jiného než dobra. Jsem-li ten třetí jednající, pak jednám ve prospěch svého ducha i svého ega. Opět se dostáváme k nutnosti rozlišovat ducha a ego.
Duch je ego, ale ego NENÍ duch, nebo jinak ego neví, že je duch.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 05/09/2007 :  21:12:26  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi.

Chci li pomoci druhému člověku v nouzi, nemyslím na to, zda mně to vrátí. Jinak mohu říci toto. Jeden a tentýž člověk může jednat altrusticky i egoisticky. K jednomu člověku tak a k druhému opačně. Jedná li někdo egoisticky a ohrozí mé já, pak budu podobně jednat i já vzhledem k němu. Mohu skusit převést jej jednáním první věty,ale není li schopen lásky a odpovědi dle věty první, i já musím své já chránit. Vzhledem k jiným lidem však mohu být stále altruistou. Když jsem ještě pracoval jako zámečník,setkal jsem se s člověkem, který byl téměř příkladem egoismu. A tak díky jemu odcházel jeden zámečník po druhém, On totiž dělal parťáka. Do sporu s ním jsem se dostal hned první den a spor rostl den za dnem až přešel v otevřené nepřátelství. To však bylo v době, kdy jsem začal poznávat zákonitost dvou vět a tak jsem si to chtěl vyskoušet. A tak jsem obrátil a začal mu pomáhaat kde se dalo,ale udržoval jsem si stále odstup a nikdy jsem se mu nepodbízel, Když jej někdo haněl, pak jsem se snažil jeho jednání vysvětlit a omluvit, což se k němu doneslo a ejhle. Nepřátelství zmizelo a začal pomáhat mně, k údivu všech ostatních vzhledem ke kerým byl stále stejný jako předtím. Když odcházel do důchodu a pořádal oslavu, nechtěl jiného muzikanta než mne a točil se kolem mne na oslavě, jako bych zde byl ta nejdůležitější a nejmilejší bytost. Nakonec mně zaplatil víc než dvojnásobek toho co obvykle žádám jako honorář. A nyní mně řekni. Jakým zneužitím schopností ve prospěch svého já bych jej k tomu donutil? Ani tou největší a nejsilnější schopností. Dáváš li druhým své schopnosti jen proto, abys od nich cosi získal, pak je to zneužití schopností ve prspěch svého já, čili opět věta druhá a ty se divíš, že to dle věty první příliš nefunguje, což tě vede opět k jednání věty druhé.

MB

Ty si nereagoval podľa oko za oko, zub za zub, ale podľa toho, kto do teba kameňom, ty doňho účelovým chlebom? Prečo som napísal účelovým chlebom? Bol ten chlieb tvojou prirodzenosťou, alebo účelovým manévrom? V tom je totiž rozdiel. Účelový mánéver môže byť dielom poznania ľudských reakcií a využitia tohoto poznania v praxi. Prirodzenosť sa takto chová bez poznania. To je rozdiel medzi altruizmom a kvázialtruizmom.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 06/09/2007 :  07:19:15  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi
Jednáš li ve světě kde je dominantní jednání dle věty druhé jednáním dle věty prvé díky svému poznání, je to klad stejně jako když tak jednáš neuvědoměle z lásky. Ona ta lásky stejně vznikne jako důsledek věty první. Poznají li ostatní lidé díky tomu zákonitost a uspůsobí tomu své jednání, je to vítězství dobra. Není to však záležitost pár let, ale spíše století, než se lidé naučí takto žít. Mnozí se tak žít snad nikdy ani nenaučí a stále budou považovat zneužití svých schopností za výhodnější cestu. Nepleť sem stále toho ducha. S Gato jsme se dohodli a urovnali si co je duch, jenže pro tebe je duch něco jiného. Mluvím li tedy já o duchu Gato ví o čem mluvím, kdežto ty ne.
Hovoříš o tom, že jsi skrz naskrz samé dobro. To bych o sobě nikdy neřekl a kdybych to řekl, pak bych lhal stejně jako ty.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 06/09/2007 :  08:24:47  Show Profile  Reply with Quote
Sláva(Pan Bažant...) jednal tak, že to bylo pro něj výhodné, to bylo výhodné i pro jeho kolegu, proto takové jednání je altruistické.
Rozlišuji tři druhy jednání egoistické, altruistické a uvědoměle altruistické.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 06/09/2007 :  08:34:03  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gato

Sláva(Pan Bažant...) jednal tak, že to bylo pro něj výhodné, to bylo výhodné i pro jeho kolegu, proto takové jednání je altruistické.
Rozlišuji tři druhy jednání egoistické, altruistické a uvědoměle altruistické.

Existuje ešte jednanie uvedomelo egoistické, kedy dotyčný jedná egoisticky uvedomelo, pretože mu egoiuzmus spôsobuje radosť. Jedná sa o tzv. vedomú škodoradosť. Patrí sem napríklad šikanovanie, mučenie a iné podobné činnosti.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 06/09/2007 :  08:50:22  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Rád bych tě udělal radost a zařadil to tvé uvědoměloegoistické jednání mezi ostatní, ale není to možné. To je docela obyčejné egoistické jednání s přídechem patologického myšlení. O Uvědomění si následků zde nemůže být řeči. Když se totiž následek dostaví a tento člověk je potrestán, přijímá to spíše jako křivdu.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 06/09/2007 :  10:27:53  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi.

Rád bych tě udělal radost a zařadil to tvé uvědoměloegoistické jednání mezi ostatní, ale není to možné. To je docela obyčejné egoistické jednání s přídechem patologického myšlení. O Uvědomění si následků zde nemůže být řeči. Když se totiž následek dostaví a tento člověk je potrestán, přijímá to spíše jako křivdu.

MB

To máš pravdu, v tom čo si napísal, ale účelový egoizmus existuje. Sám ho niekedy používam. Prečo sa volá účelový?. Pretože ho dotyčný nemá v povahe, ale použije ho pre vedomý účelový výsledok.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 06/09/2007 :  11:39:10  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

To je zajímavé. Takže ty myslíš a jednáš altruisticky, vytváříš u lidí lásku k tobě a užíváš si toho, že tě odpovídají taktéž darem svých schopností,ale někdy jednáš proti své přirozenosti egoisticky abys u někoho vytvořil k sobě odpor a pocítil nepříjemno ,když ve tvůj neprospěch využije svých schopností? Vskutku zajímavé. Bohužel mně to nepřipadá být normální. Zdá se, že jsem pravý opak tebe. Jsem od přirozenosti egoista,čili jednám ve prospěch svého já.Některé lidi mám rád a tak jim spontáně dávám své schopnosti, na což odpovídají stejně. Díky poznání však dokáži dávat své schopnosti i těm, kteří třeba zneužili svýách schopností v můj neprospěch a tím je převádím k větě první.Ve výsledku potom zapadají mezi ty které mám rád.Ono to vyjde celkem nastejno, zda jednám dle první věty spontáně, nebo vědomě, protože výsledek je v obou případech stejný. Neznám člověka, snad vyjma tebe, který by nejednal ve prospěch svého já. I altruista tak jedná ve prospěch svého já, neboť se mu jeho jednání od druhých vrací a to v prospěch jeho já. Miluješ li, pak dáváš a s příjemna, které pocítil druhý máš radost, čili tvoje já získává. Bez toho bys tak nejednal a ani by tě to nenapadlo.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 06/09/2007 :  17:20:21  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by navi

quote:

Navi.

MB

To máš pravdu, v tom čo si napísal, ale účelový egoizmus existuje. Sám ho niekedy používam. Prečo sa volá účelový?. Pretože ho dotyčný nemá v povahe, ale použije ho pre vedomý účelový výsledok.

Tu máš dôkaz, že som si dôkladne prečítal čo píšeš a uznal nepresnosť, ktorú som napísal. To vyvracia tvoje tvrdenie o tom, že neuvažujem o čom píšeš. Ak nájdem chybu v tom čo tvrdím, tak si ju priznám. Robíš to aj ty?
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000