| Author |
Topic  |
|
Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts |
Posted - 06/03/2006 : 14:29:16
|
Existuje Buh?
Neco? Co je pro Tebe Buh? A jak si ho predstavujes? Co si o nem myslis? Pokud neni, jak to dokazat? Jak zjistit, ze je? Mel jsi na Boha drive jiny nazor nez dnes? Myslis, ze se Tvuj nazor jeste zmeni? A co si pod slovem Buh predstavis? Starika na mracku jak pozoruje svet? A nebo energii? Kolobeh zivota? Myslis, ze po smrti pochopime, co a jestli je Buh? A nebo bude nic a my se rozplynem v nekonecnu? Co myslis, Boze?
Skunkless.. |
|
|
Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts |
Posted - 13/03/2006 : 17:04:57
|
To mi chcete vsichni namluvit, ze k tematu Buh nemate co rici? Ze jste nad tim nikdy nepremysleli ci se vas to netyka? Ale jdete..ne nechodte! Zdrzte se jeste chvilku a napiste prece neco..
Skunkless.. |
 |
|
|
Kokrhel
Nový uživatel
Czech Republic
7 Posts |
Posted - 14/03/2006 : 16:32:26
|
Nojo, myslel jsem, že už sem nic psát nebudu, ale nedá mi to. Důkaz Boží existence podaný v (mé oblíbené) klasické realistické filosofii mě tak nadchl, že s ním od té doby kdekoho otravuju. Seznámení se s ním představovalo vyvrcholení mé "duchovní cesty" od odmítání přes matné tušení, kolísavou víru až k nezvratné jistotě: Bůh existuje. Jak existuje, jaký je, kdo je, atd. atd., to sice úplně přesně nevíme, ale to až tak moc nevadí. Podstatné je, že náš svět má Původce, který ho vytvořil i s námi lidmi. Přeje si, abychom žili a abychom svůj život naplnili tím, co dosahuje až k němu - tedy dobrem a láskou. Dobro a láska při smrti nezanikne, nýbrž nás k Bohu přitáhne - pokud chceme. Vysvětlovat tady ten důkaz nebudu, jednoduše to nejde a za složitost bych si zase vysloužil nějakého trpajzlíka. Zdroj už jsem uvedl. Howgh. |
 |
|
|
Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts |
Posted - 14/03/2006 : 19:27:51
|
Diky Kokrhel! Konecne nekdo rozumny..
Dik za komentar, souhlasim s tim, ze nam tu Buh existuje, to kazdopadne. A vazne myslis, ze Te nemam sanci premluvit aby ses rozepsal o tom dukazu..? Pred trpasliky Te ochranim, vazne ;)
Diky anyway
Skunkless.. |
 |
|
|
intago
Nový uživatel
2 Posts |
|
|
Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts |
Posted - 05/04/2006 : 17:20:39
|
A myslis, ze bys svymi slovy dokazal popsat Tvuj pocit z Boha pro Ty, kteri meditaci zatim nezkusili ( nebo nechteji a nebo neumi ) ?
Nejaky nazor na ni jiste mas, ne?
Skunkless.. |
Edited by - Skunkless on 05/04/2006 17:21:22 |
 |
|
|
Filip Švehla
Nový uživatel
Czech Republic
23 Posts |
Posted - 24/04/2006 : 16:01:17
|
| "Vím, že b#367;h existuje, cítím to." To jsou tak neskute#269;n#283; nesmyslné #345;e#269;i, z hlediska v#283;dy je to naprostý nesmysl, ješt#283; nikdo mi svou tezi nepodložil n#283;jakým jasným d#367;kazem, jen se vždy odvolává na pocit a nevysv#283;tlitelnos n#283;kterých jev#367;. Myslím, že idealistická filosofie není správná, Sv#283;t netvo#345;í oby#269;ejný #345;ád, nýbrž #345;ád uprost#345;ed chaosu! A navíc všechny v#283;ci se dají n#283;jak vysv#283;tlit a p#345;ípadn#283; popsat, to že mi to p#345;i sou#269;asném rozvoji poznání nedokážeme neznamená, že to nejde! |
 |
|
|
Barče
Nový uživatel
Czech Republic
6 Posts |
Posted - 26/04/2006 : 20:07:57
|
Huh,to jsou ale otazky,takhle k veceru:-) Tak jednu po druhe.Uz zacinam asi potreti a nevim,jak se z toho rozumne vypsat,aby to bylo pochopitelne i jinym lidem než jen me.Ale snad... Pro mě Buh existuje.Nevim,jak to dokazat,ale taky nevim,jak to nedokazat.Po jednom dost neprijemnem zazitku,jsem se v existenci Boha utvrdila.Predtim to bylo spise takove,jak vyjadril Kokrhel a ktereho ted ocituju:od odmitani pres matne tuseni, kolisavou viru az k nezvratne jistote: Buh existuje.Tudiz se muj nazor zmenil.Asi uz nezmenim nazor na jeho existenci,ale spise pohled na onu existenci. Energie je myslim slovo,ktere nejvic vystihuje onen stav Boziho byti.Proc by se mel dokonaly Buh omezovat na to,aby byl muzem,zenou ci jen tim nebo snad starikem na mracku(ja vim,ja vim,pro Boha se pouziva muzskeho rodu,ale neni to zavadejici?)? Buh je Vsim a Nicim v jednom.Je to laska i nenavist.Protoze jak vis co je laska,kdyz nikdy nepoznas nenavist?Myslim,ze nas Buh stvoril k tomu,aby prozil sam sebe(i lasku i nenavist a tak vubec vsechno).A az budeme skutecne milovat sebe a tim padem i druhe,tak se k nemu vratime,takze se rozplyneme v nekonecnu cili v Bohu...A dokud to proste nepochopime a nevzpomeneme si na to,odkud jsme a kde nam bylo taaak dobre,tak se tady na te kulatine budem potloukat jeste peknych par stovek let Je pro me slozite popsat pocit,ktery z Boha mam.Nejde najit slovo,ktera je pro vsechny zucastnene vystizne.Ale vsichni vime,jaka je laska,tak snad tohle slovo a tenhle pocit je pro me pocitem z Boha.Je to taky vztah.Myslim,ze je perspektivni a na hoooodne dlouho Ne,vazne.Je to srdcova zalezitost,o ktere nepochybuju,protoze vím.A jestli vím,tak to je ta nejdulezitejsi vec.Pak uz je jen otazkou casu,presvedceni a viry,co tomu dam,jak moc na sobe chci pracovat a rozvijet se.A myslim,ze ta nejlepsi vec,kterou muzu udelat,je byt sama sebou.
Btw,kostely,sekty,cirkev a vubec cely tenhle humbuk je dost zbytecny(pro me),kdyz vim,ze Buh neni zas az tak daleko:-)] |
Edited by - Barče on 26/04/2006 20:28:24 |
 |
|
|
Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts |
Posted - 27/04/2006 : 14:53:57
|
Diky za nazor Barco, tusim, ze se nemylim, kdyz napisu, ze jsi jiste cetla Hovory s Bohem..nemam co vic dodat, chapu.

Skunkless.. |
 |
|
|
Barče
Nový uživatel
Czech Republic
6 Posts |
Posted - 27/04/2006 : 16:08:53
|
jj,cetla,ale nedocetla....s nekterymi vecmi souhlasim s jinymi(zatim) ne...vsak uvidime co bude,ze
|
 |
|
|
Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts |
Posted - 28/04/2006 : 15:32:24
|
Mily Filipe!
(Uf, to jsem si oddychla, ze jsi tu - uz dlouho vim, Jak je dulezite miti Filipa! )
Co jsem ale chtela..nevim jak ostatnim, ale me se Tvuj prispevek zda spise jako zaludny pocetni priklad..neustale se tam misto pismenek predvadej cisla jako treb #345; a jine..mozna je to nejaky problem tohoto webu, ale pokud chces, abych si Tvuj prispevek mohla alespon precist, pak to zkus napsat znova a treba bez interpunkce..snad to pomuze, diky!
Z toho co jsem zatim vylustila se mi to zda docela zajimave a asi v leccems souhlasim, ale to je jako kdybych mela podepisovat smlouvu v hebrejstine - tak si pockam az budu vedet co opravdu pises.
Skunkless.. |
 |
|
|
Filip Švehla
Nový uživatel
Czech Republic
23 Posts |
Posted - 28/04/2006 : 16:50:28
|
Nemohu za to, ze Vam zde nefunguji carky... To co jsem si zde precetl me opravdu udivuje, nikomu sve nazory nevnucuji, ale toto mi prijde, ze pise nekdo kdo bud vubec nema usudek nebo jen nezna zakony prirody. "Boha nelze obhajit, ani vyvratit"... obecnou "pravdou" z ktere vychazel i Einstein ve fyzice je, ze to co nelze popsat a definovat- neexistuje!!! Alespon pro soucasny stav, tudiz se z teto veci neda vychazet. A podle me je toto havnim argumentem proti bohu,neexistuje nic cim se da seriozne a vedecky obhajit. Nevim proc lide stale povazuji boha za podstatu sveta, je to vec ciste dusevni, mozna nas i ridici(pokud si nas mozek nazveme bohem), ale uzavrena v prave podstate. Cele nase mysleni a takzvane "citeni" boha jsou jen chemickymi reakcemi!!! A reci o milovani, rozplynuti a kdo vi co jeste, to jsou nase pocity, ktere nepopiram(!!!), ale odmitam je oznacovat za skutecnost sveta, to je jen jeho cast. A neco k tomu blizeni se k bohu atd.. na www.ceskedejiny.wz.cz umistim svuj esej o vyvoji (je totiz s hackami), kde je ma zakladni teze (samozrejme vzhledem k memu utlemu veku), a sice svet nestoupa k nejakemu vysnenemu cily pouze se pretvari... |
Edited by - Filip Švehla on 28/04/2006 16:52:43 |
 |
|
|
Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts |
Posted - 28/04/2006 : 19:19:50
|
Mily Filipe,
ani ja nemohu za to, ze nam tu nefunguji carky. Muze za to ten, kdo stranky vytvoril. Tak se nezlob, za ty komplikace.
Me udivuje spousta veci, ktere si ctu a nejen tady 
Nejsem si jista, ze jsem porozumela, co mas na mysli, kdyz pises '..ale toto mi prijde, ze pise nekdo kdo bud vubec nema usudek nebo jen nezna zakony prirody.' - jedna se o nejaky konkretni prispevek? Co je to 'toto'?
Einstein byl jiste prima chlapek a respektuju vsechny ty veci, jez pochopil a vysvetlil. Nijak se to ovsem nevylucuje s mou teorii o Bohu. Pises, ze co nelze popsat a definovat, to neexistuje. Ja bych k tomu dodala - a nebo to zatim nejsme schopni popsat a definovat. Zarazi me, ze lide s tzv. vedeckym pristupem si nevsimli, ze prave veda casto ukazovala nove pravdy, jimz lide nebyli s to uverit a proto je dlouho popirali, dokud nenasli dostatecne jasne dukazy. Ze Zeme je kulata, znelo v jistych casech jako pokus o vtip a kdo to zkousel tvrdit vazne, byl povazovan za blazna, nejspis se ho i pokouseli umlcet. Casem jsme pochopili, a dnes to pokladame za fakt vsichni. Neznamena to ale preci, ze Zeme predtim nebyla kulata. Zeme byla kulata po celou tu dobu a bylo ji uplne jedno, zda to vime a nebo ne. Pises, ze neexistuje nic, cim se da seriozne a vedecky obhajit. A ja rikam, ze neexistuje nic, co by ho dokazalo poprit. Nevim, co si pod slovem Buh predstavujes Ty, ale zkusim velmi strucne a jednoduse nadhodit, co si predstavuji ja. Buh je vsechno. Buh je vsim. Nevidis ho, protoze se na nej divas porad. Je-li Buh vsim, pak kazda jednotliva castecka je dukazem jeho existence. Neexistuje nic, cim by Buh nebyl. Tomuhle muzes verit a nebo neverit, dokazat to je nemozne a zaroven se to samo neustale dokazuje skrze vse co exitstuje.
'Nevim proc lide stale povazuji boha za podstatu sveta, je to vec ciste dusevni..' - na to bych rekla toto: Nevim, proc lide prisuzuji Bohu pouze nektere vlastnosti, urcitou podobu, proc se ho snazi omezovat. Buh je neomezeny, nekonecny a pokud vyzadujeme aby byl necim mene, pak se nechceme podivat na Nej, ale na nejakeho 'mensiho' boha. Co kdyz je Buh jak 'ciste dusevni' tak 'prava podstata'? Co kdyz Boha neobjevime tim, ze se pridame bud na stranu duchovnich a nebo na stranu vedcu, ale tim, ze obe verze spojime dohromady?
Citeni a mysleni jsou jen chemicke reakce? A kde se ty myslenky berou? Kde se berou pocity? Proc mame odlisne myslenky a odlisne pocity? Byl-li by mozek jen strojem, pak bychom se chovali podle programu, proc jsme tedy kazdy jiny?
Na Tvuj esej jsem moc zvedava, tak az tam bude, muzes pridat presny odkaz at nemusime hledat.
Mej se pekne a tesim se na Tvou reakci.
Skunkless.. |
 |
|
|
Filip Švehla
Nový uživatel
Czech Republic
23 Posts |
Posted - 29/04/2006 : 12:45:26
|
Mel jsem konkretne na mysli prispevek od Barbee, ale jsou tu i dalsi... Nepopiram, ze spousta veci nezname a muzememe je objevit, dokonce je to muj hlavni argument proti tzv. zazrakum, ale nemuzeme z toho vychazet, podlozime-li nejakou teorii o kulatosti sveta, muzeme ji povazovat za pravdivou, prestoze jsme ji i treba nevideli, ale nelze jen tak hadat- "asi je to kulaty, myslim si to, protoze mam v Australii pocit, ze jsem vzhuru nohama".. "Buh je vsim", musim te upozornit, ze toto je pouha hra se slovy, na skutecnosti same to nic nemeni. Je jedno jestli "hmotu" nazveme Karlem, "prostor" rohlike a "cas" sluneckem sedmitecnym, podstatu to nemneni. "Proc jsme kazdy jiny". DNA, molekuly, atomy, dnes zname dokonce cca 200 mensich castic nez je atom- kvarky, atd. Je to tak slozite, ale presto pohlizejme na svet skrz toto, jinak nejsme schopni, ani vzdalene pochopit. Modlim se abych mel pravdu... |
 |
|
|
Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts |
Posted - 29/04/2006 : 20:39:45
|
Filipe,
mel-li jsi na mysli prispevek od Barci, pak se Ti jiste nezda ani co pisu ja (s tim, co Barca psala ja totiz souhlasim).
Kulaty svet a teorie..chapu, ze lide kteri uveri az po te, co obdrzi dukazy ci alespon slibne vypadajici teorii toho, co zatim prokazat nelze, si tezko pripousteji, ze mohou neco minout - ze muze byt neceho vice a oni to zatim nedokazou zmerit, tudiz pro ne nema vyznam o tom ani premyslet. Porad ale plati, ze svet je kulaty bez o hledu na to, zda o tom mame prislusnou teorii ci nam to tak 'jen' pripada. Tudiz je-li Buh vsechno, pak na tom nic nemeni skutecnost, ze Ty tomu nechces verit a ze ja Ti to neumim dokazat. Jedine o co se ted snazim je, abys pripustil, ze to tak byt muze. Pokud ovsem nemas dukaz o tom, ze to tak neni. Ja rikam, ze to tak byt muze a nemusi. (Samozrejme mam svuj nazor, myslim si, ze Buh opravdu JE vsechno co existuje, jakkoli nesmyslne Ti to zni, ale objektivnim pohledem pripoustim obe moznosti.)
Buh a hra se slovy..jak chces - Karel, rohlik i slunicko sedmitecne jsou casti jednoho celku. Karel neni rohlik a ani jeden z nich nema stejne vlastnosti jako slunicko sedmitecne, presto jsou vsichni jedna energie - rozdil je v rychlosti jejich vibraci.
DNA a jini lide..to ze mame rozdilne DNA a dalsi prtoulinkate castice nevysvetluje, kde se berou myslenky. Tim, ze cloveka ponizime na stroj, prednastaveny reagovat urcitym zpusobem (mluvis o tom, ze pocity jsou jen chemicke reakce a ze se chovame odlisne proto, ze mame jine DNA) mu upirame svobodnou vuli. Myslis si, ze neexistuje svobodna vule? A kdo je podle Tebe ten zodpovedny tvurce? (Nejak to vsechno okolo vzniknout muselo, kdyz uz to existuje)
Skunkless.. |
 |
|
|
Filip Švehla
Nový uživatel
Czech Republic
23 Posts |
Posted - 30/04/2006 : 16:16:02
|
To co mi zde vypravis je sice hezke, ale naprsto nelogicke! Zacnu od shora. To je prave ta teorie relativity, myslis, ze je soucasnost relativni nebo absolutni? Na prvni pohled se muze zdat, ze zadruhe, ale to je klamne. To co se mi muze zdat jako soucasnost, neni soucasnost pro bytost na druhem konci galaxie. A prot existujeli buh a my se o tom nedovedeme presvedcit, jako by pro nas neexistoval! Nechapu "rozdil vibraci" jeste jsem neslisel, ze by cas byl vibroval! Asi si me nepochopila, nazvesli boha vsim, tak popiras jeho existenci jako takovou, je to prave jeho nadrazenost, jeho prvotnos co z nej udelalo neco vic, co nas ridi (vis. idealisticka filosofie). Ale ty tim nicis jeho absolutno! Pokud je buh vsechno a to vsechno muselo nejak vzniknou, vzniklo to samo o sobe bez treti osoby- boha, protoze prave buh je to vsechno co vzniklo. Ty muzes rict, jak vznikla hmota? A ja ti odpovim, jak vznikl buh? To pro me neni zadny argument! Svoboda vule? Ne, jsme jen zvirata, pouze vyse v potravnim retezci, myslici, davame dohromady sloziote logicke svazky, ale vse je "jen" chemie, pouze mnohem slozitejsi. |
 |
|
Topic  |
|
|
|