www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Smysl bytí (života)
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

Žiťa
Nový uživatel

Czech Republic
23 Posts

Posted - 02/03/2006 :  22:57:48  Show Profile  Reply with Quote
Otázka je jednoduchá. Jáký je smysl lidského života?
Čest? Radost? Utrpení? Práce?? Užívat si?
Já jsem dospěl k závěru, že asi zanechat po sobě nějaké dílo, neb něco co ovlivní lidstvo (v dobrém slova smyslu)!
Ale ne, že by mě to nějak uspokojovalo, protože vím, že toho nikdy nedosáhnu.
Ale ani tohel není tak uplně smysl života, protože vše jednou skončí, ale tohle se tomu (aspoň mému!) smyslu života nejvíce přibližuje.

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 03/03/2006 :  12:00:06  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj, moc zajimava otazka (a hlavne je dobre, ze sem konecne chodi lide diskutovat..)

Co je smysl zivota?
Laska. Spojeni. Orgazmus. Vsechno co delame. Nic. Zmena. Vyvoj.

Smysl ma zivot takovy, jaky mu sami dame. Me se libi teorie, ze jsme jakymsi Bozim orgazmem. Orgazmus cloveka jsou vibrace. Vibrace jsou vsechno, nic neni bez pohybu a pohyb jsou vibrace. Vibrace, ktere vytvarime my, tim ze a jak zijeme, jsou Bozim orgazmem. Trochu to zavani tim, ze jsme tu ciste Bohu pro poteseni, abychom mu udelali dobre..(slovem Buh oznacuji to Neco, Silu, Energii, Stvoritele..)..a v podstate ano. Buh stvoril vesmir aby mohl prozit svou vlastni dokonalost. Nestacilo mu vedomi dokonalosti, chtel ji zazit na vlastni kuzi..A my jsme takove malinke castecky Boha (tak jako vse ostatni co existuje) a premyslime, co je si tak smyslem naseho zivota..paklize vsechno bylo kdysi jednim celkem, pak je smyslem naseho zivota zas se spojit. A my to poctive a s radosti delame. Milujeme sex, snazime se mit pratele, kteri nam budou opravdu blizci, partnera se kterym budeme 'jedno telo' a nebo spis 'jedna duse'. Prijde nam nesmysl, ze by smyslem naseho zivota mohlo byt proste to, co delame. Mame pocit, ze je to malo, moc obycejne a ze smysl zivota musi byt neco neobvykleho a zasadniho. Neco, co bude mit velky vliv a vsichni si toho vsimnou..pak ale dojdem prave k tomu, ze na takovy ukol nestacime, ze neni v nasich silach udelat neco tak velkeho a vlastne si tak udelame vlastni zaver, ze nas zivot nema nijak velky smysl. Nebo prinejmensim neni nijak vyjimecny a zvlastni. Pritom ale dobre vime, ze nikdo neni stejny jako druhy a tudiz vsichni jsme vyjimecni a zvlastni. Kazdy z nas. Prave tim, co delame, co si myslime, jak mluvime, jak se chovame, jak se rozhodujeme, kym se stavame.

Smysl zivota? Mohlo by jim byt dat smysl tomu svemu zivotu. Najit si svou vlastni a jedinecnou cestu, ktera nam samym bude davat smysl a bude nas naplnovat.

Tak jsem zvedava, co Ty na to!

Skunkless..
Go to Top of Page

Žiťa
Nový uživatel

Czech Republic
23 Posts

Posted - 03/03/2006 :  14:12:27  Show Profile  Reply with Quote
Tohle je zase "tvuj" smysl.
Jenže má to smysl(Ta láska,...)? Vždyť je to o ničem(to nemyslim nějak proti tobě, ale jako že to taky není smysl)

Podle mě je život jen náhoda, omyl. Možná taky náš omyl, třeba nic na "světě" neexistuje, ani život, ani vesmír, ani vibrace ani ten smysl; je to jen nějaká naše představa. Ale představa je taky "něco", jenže ani ona není.... a co je vůbec "nic"?

Láska.... láska je (podle Nietzscheho) egoismu(a podle mě tan být smyslem nemůže): "Milujíce přítele, milujeme vlastní blaho, neboť člověk, který se stal naším přítelem stává se blahem do té míry, jak ho milujeme. Tak každý v přátelství miluje vlastní blaho." A ten orgazmus s tím souvisí... to je egoismus největší. Ale taky neříkám, že trpět je správné. Člověk vlastně bez egoismu žít nemůže.
Jedině, že by existovala "Čistá láska" dělat pouze radost někomu, aby jsme sami soboě nedělali blaho. Nepřátelům a takovým lidem, kteří nás za to ještě "zdrbou". Ale to je teoreticky i prakticky nemožné. Jelikož udělat radost nepříteli nejde, protože to by ho jen ještě víc naštvalo a i kdyby o tom nevěděl, že mu tu radost děláme my, tak budeme prožívat blaho, protože si budem myslet, že jsme dobří, hodní.

A s tím bohem to Nietzsche taky vyřešil: "Bůh je mrtev." řekl.

A pokd bylo kdysi všechno jedním celkem, tak se to asi rozdělilo ne nadarmo.

Obyčejné... obyčejné se stává všechno co děláme, i ten sex.

A k té mojí teorii. Myslel jsem nějaký velký čin, něco na co by lidé pamatovali co nejdéle. Třeba jako jsou egyptští faraonové, na které se pamatuje už třeba 5000 let. Ale to asi záleží na štěstí, na náhodě, kdo má jaké možnosti a kde, do jákho prostředí se narodí.

Absurdní bytí

Co jsem zač?
A co tady dělám?
Žiju nač?
Vždyť důvod nemám!

Co jsem pro svět?
Co jsem pro vesmír?
Jen červ!
Ne, ještě míň...

Jsem jen další článek
V roztrhaném řetězu,
Který tvoří lidstvo.
Je jen pár vítězů,
Ostatní jsou poražení.

Nemysli si,
Ty nejsi ten vítěz,
To jsou jiní,
Ty jsi míň než jejich běs.

Jsi snad Aristoteles, Platón?
Hipokrates? Nebo nějaký fantóm?
Alexandr Veliký, Hanibal?
Snad jsi nějak dějinami zahýbal?
Aligieri, Villon? Nebo někdo víc?
Ne, ne, jsi jen trochu víc než nic!
Co takový Mozart? Nebo Bach?
Špatně! My jsme ztělesněný krach.

Tak má vůbec cenu být?
Jsme jen nuly, nebo ještě méně...
Tak pro co chceš žít?

Ale třeba (určitě) je ten můj smysl (i ten že žádný smysl není) NESMYSL!
Go to Top of Page

Gutts
Nový uživatel

14 Posts

Posted - 03/03/2006 :  15:28:49  Show Profile  Send Gutts an ICQ Message  Reply with Quote
Jakmile prijdes na smysl zivota budes vedet ze jsi na nej prisel. Je to jako divat se na vodu a vedet ze je to voda.
Go to Top of Page

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 03/03/2006 :  16:20:14  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj Zi(ctverecek)a!

Hmmmmmmmm.........................

Nic je neco, co neexistuje. Ale zaroven diky te neexistenci niceho muze existovat neco. Kdyby existovalo nic, je pochopitelne, ze by nemohlo existovat neco.

Muj smysl...myslis jako pro humor? Ten ja mam..ja vim, nekdy je to slabsi, no, porad se ucim..

Laska..a co se Ti nezda na tom, ze laska zahrnuje i sebelasku? Rikej si tomu egoismus nebo jak chces, ale mezi lidi, ktere miluji zahrnuji i sebe a jsem presvedcena, ze je to spravne ba dokonce nutne, chci-li nekoho vubec milovat. Nemluvim o tom, ze nekdo dela vse pouze ve svuj vlastni prospech, ale spis o tom, ze CO DELAS PRO SEBE, DELAS PRO DRUHE & CO DELAS PRO DRUHE, DELAS PRO SEBE..(neni z me hlavy..) Me to docela dava smysl - pointa je v tom, ze aby byl stastny jeden, musi byt stastni vsichni a naopak.

S tim rozdelenym celkem..abych to nemusela psat znova: http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=24 - precti si muj prispevek v tehle diskuzi a tam pisu, proc se ten celek rozdelil..

No je velky cin a velky cin...ja nepotrebuju, aby to byl velky cin ve smyslu, ze o tom vsichni budou vedet a mluvit a pamatovat si to alespon na veky veku..spis je pro me velkym cinem pomoc tem, co ji potrebuji. A muze to byt mala pomoc, nikomu o tom nemusim vykladat, proste to delam a dava mi to smysl.

Buh je mrtev? V podstate ano, jelikoz my jsme na zivu & v podstate ne, jelikoz my jsme na zivu. Svet (a tedy i Buh) je plny paradoxu, vlastne je na nich zalozeny..takze Buh klidne muze byt mrtvy i zivy a je to jedno. Na nicem totiz nezalezi. A taky vsechno souvisi se vsim. A...a nebo ne ;)




Skunkless..
Go to Top of Page

Žiťa
Nový uživatel

Czech Republic
23 Posts

Posted - 04/03/2006 :  01:57:40  Show Profile  Reply with Quote
Nic - Jenomže "něco" je něco a kdyby neexistovalo "nic", tak nemůže být ani "něco", protože to by něco bylo, ale nemůže, když není nic. Ty to bereš jako takovou výměnu - něco za nic a nic za něco - ale "nic" nemůžeš vyměnit za něco, to nejde.

Každý se pořád učí, ale stejně NIKDY NIKDO nemůže vědět vše. Například já se učím chybama

Láska je sebeláska, aniž bchom si to uvědomovali. Samozřejmě že je k životu nezbytné mít rád sebe, ale já přesvědčený o tom že je to správné nejsem, jelikož nemám rád egoismus, narcismus, povrchnost... ale je to nevyhnutelné a jak říkáš nutné. Asi proto nemám žádný smysl života. Vědomě se nemám rád, ale podvědomě ano (jink bych tu už asi nebyl)
Z toho vyplývá "CO DELAS PRO SEBE, DELAS JEN PRO SEBE! A CO DELAS PRO DRUHE, DELAS TAKY JEN PRO SEBE!

Tvůj příspěvek jsem četl. Je to tvuj nazor (a je pěkný), ale já mu něvěřím. Budu zase citovat Nietzschecho:
Nemáme žádný přístup ke skutečnosti. Žádný "opravdový svět" neexistuje. Všechno je "zdání pohledu", jehož původ je v nás samých. Žijeme ve vymyšleném světě, který vychází z našeho vlastního hlediska. Jazyk není nástrojem k pojmovému chápání pravdy, ale výrazem vrozeného nadání člověka k estetice. Naše velkolepé abstrakce jsou ve skutečnosti fikce, které si vymýšlíme. Pravda je určitý omyl, bez něhož by lidstvo nemohlo existovat. Náš svět je uměleckým dílem, které je neustále tvořeno a přetvářeno. Za touto iluzí již nic není a celé naše umělecké dílo se svým způsobem vytváří samo. (Tohle jsem objevil až pozděj po tom co jsem napsal minuly příspěvek)

Je to hezké pomoct, ať už malým nebo velkým činem, těm co to potřebují a nikomu to neříkat. Máš v tom pravdu! Asi si teď protiřečím, ale máš pravdu. Ale, bez toho, aniž bych někomu pomohl tak se žít dá...

Bůh... nemám to slovo rád. Vždycky si to spojuju z křesťanstvím (největší vrahové všech dob spolu s podobným, i když se to nezdá, ale je to ten samý princip, náboženstvím islámem a jimi podobnými). Jsem rád, že bůh je mrtev, ale přesto se v mnoha lidech ještě uchovává, což je škoda...

Asi nejsem normální....
Všimla sis že používám strašně moc "ale"? (Ale všechno je relativní)

Go to Top of Page

Žiťa
Nový uživatel

Czech Republic
23 Posts

Posted - 04/03/2006 :  01:59:48  Show Profile  Reply with Quote
Jo a zapoměl jsem pozdravit. Ahoj Skunkless!!!!!!
Go to Top of Page

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 04/03/2006 :  14:34:36  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj..ctverecku (muzu Ti tak soukrome rikat?)!

Nic..musi neexistovat aby mohlo neco existovat. V tom nevidim problem. Ty znas nejake nic, ktere existuje?

Nikdo nikdy nemuze vedet vse...
naprosto souhlasim. Leda Buh

S tim Nietzschem..jo jasne, ja taky zrovinka premyslela nad tim, ze se nam sice zda, ze je jeden svet, ale vlastne to tak neni..kazdy zijem ve svem vlastnim svete a mnoho veci jiste vidime podobne, ale nikdy ne stejne. Zadny 'opravdovy' svet neexistuje, je jen to, co je. A kazda cast z toho co je, kouka na ten zbytek jinak, nez jina cast..

Laska, sebelaska a spol..podle toho co pises, sazim ze smysl Tveho zivota je naucit se mit rad vedome. Tak a mas to. (jasne, je to jen muj nazor)

Buh..ja taky mela s tim slovem problem, nabozenstvi obecne jsou neco co se mi nelibi (ne jen krestanstvi). Nechci tim rict, ze je tam vse spatne a lide jez nejake vyznavaji se spletli, ale me osobne se nelibi, k cemu a proc se nas nabozenstvi snazila donutit a jejich chovani. Jenze o chovani instituci se nikdo nezajima. Muzou si delat co chteji a taky to delaji..slovo Buh se dobre pouziva, vsichni vime o co jde (nebo teda spis vime, ze nevime o co jde) a zadne lepsi slovo jsem jeste neobjevila.

Tak zatim !


Skunkless..
Go to Top of Page

cage7
Nový uživatel

11 Posts

Posted - 04/03/2006 :  21:08:51  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj Žiťa, rád bych zareagoval na : ,,Jáký je smysl lidského života? Já jsem dospěl k závěru, že asi zanechat po sobě nějaké dílo, nebo něco co ovlivní lidstvo (v dobrém slova smyslu).''
V poslední době mám jakési vnitřní nutkání, které mě žene za něčím, něco po sobě zanechat. Nemusí to být žádné velkolepé dílo, ale něco co tu zůstane na mou památku, možná právě i v tomto případě se jedná o egoismus, ale nemůžu si pomoci. Nemusí to být nic, co by změnilo svět, hlavně když budu mít pocit, že jsem tu něco zanechal, a nad ,,tím něčím,, se aspoň jeden, byť pouhý jeden tvor, zamyslel.což v dnešní době je skoro zázrak přemýšlet. a to už přecházím k jinému problému. Je to hrozné, připadá mi to všechno jako absurdita, den za dnem, týden za týdnem, rok za rokem se postupně stáváme otroky naší vlastně stvořené kultury. S postupem času se sami zamotáváme do svých vlastních sítí, keré si svým ,,zdokonalováním,, sami způsobujeme. Vše děláme automaticky, snažíme se o co nejjednodušší a nejpohodlnější bytí, ač právě realita je jiná. Ve svém okolí spatřuji lidi, kteří se jen ženou za něčím, byť není za čím. Nemají ani chvíli čas se zastavit, popřemýšlet o světě jako takovém, nebo aby to nebylo až tak složité, tak nemají čas vlastně přemýšlet o ničem-jak říkám, lidstvo spohodlnělo, stačí jen konzumovat, ale zamýšlet se, klást si nějaké otázky, proč? Přinese mi to nějaký užitek? Zdaleka ne, vždyť lepší je to udělat tak či onak, vždyť přece vím, že tak je to správné, tak je to osvědčené, tak se to po nás chce!!! Tak si kladu otázku, přijde nová renesance? Renesance v tom slova smyslu, že lidé si uvědomí, že vlastně není kam spěchat, že je třeba lepší se na chvíli zastavit a poslouchat, klást si otázky a hledat. nevím, možná jsem se narodil do špatné doby, vím, je to obehrané klišé, byť tato formulace je taky laciná sama o sobě, ale tím se teď nechci zabývat. Zdá se, jako bych sem nepatřil, nemám ve svém okolí nikoho, koho by tyto problémy zajímaly. Když se začnu ptát, všichni se odvrátí. To jsou blbosti, nebo to známé-to neřeš... K čemu ti to je? Atd... A co když právě za vším je otazník? Co když celý svět je otazník? Nikdo neví co bude, co je a co bylo před tím? Co když to ani nemůže vědět, protože to ,,ono, to samo neví? To je taky možnost. Co když otázka je sama sobě odpovědí? Proto jsem rád, že jsem narazil na tuto stránku!!!


Jo a pro Skunkless : já si připadám taky jako sběratel, něco mě zaujme od toho filozofa a druhé zas od toho. Ale zásadně jsem proti všem náboženským institucím, protože ty jsou v jádru zodpovědny za všechny rozepře, které se zde objevily. zasloužili se o ztrátu původní mystiky jednotlivých náb. systémů a začaly proti sobě poštvávat lidi.

A ještě bych se rád zeptal, kdo z vás navštěvuje vysokou školu filozofického zaměření. předem díky za odpověď
Go to Top of Page

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 06/03/2006 :  14:22:33  Show Profile  Reply with Quote
Hi Cage7!

Tak pro zacatek Ti sverim tajemstvi..nestuduji vysokou skolu filosofickeho zamereni..a Ty?

K tomu nabozenstvi..ono zas zalezi jak se na to divas. Me se nelibi presne to co pises, ze proti sobe postvavaji lidi - uz jen tim, ze kazde nabozenstvi je postaveno na jiste vylucnosti. Muj nazor je spravny a nikdo jiny nema pravdu, kdo neni se mnou pujde do pekla..tyhle kecy jsou hloupy a lidi jeste hloupejsi, kdyz jim veri. Nedavam vinu pouze nabozenskym institucim, jelikoz to nemuze byt jen jejich chyba. Stejny podila na tom maji vsichni ti lide, kteri temto institucim dovolili se takto chovat a podporovali je. To je jako s Hitlerem. Kazdy ho nenavidi a odsuzuje ho za to co udelal, ze nechal zavrazdit obrovske mnozstvi lidi, byl kruty a zly..no jo, ale Hitler je jen jeden clovek a pokud by se obrovske mnozstvi lidi nerozhodlo ho podporit, postavit se za nej, souhlasit s tim co hlasa a provadet jeho rozkazy, nikdy by k necemu podobnemu nemohlo dojit. Zkratka lide si musi uvedomit, ze rozhoduji o vsem. A i tim, ze se rozhodnou nerozhodnout (tedy nedelat nic) se rozhodli. Kdyz pred necim zavirame oci, podporujeme to a je jedno co si o tom myslime. Nabozenstvi je moznost kterou mame, dnes uz to neni tak drsny - teda u nas v Cechach, jinde se porad perou kvuli Bohu. Problem je asi v tom, ze lide stale touzi byt vyjimecni, jedinecni a lepsi nez ti ostatni. Proto si vymysleji ruzne duvody, proc je Buh 'vybral' a proc maji mit pravdu, dostat se do nebe ci podobne. Nabozenstvi rozdeluje a existuje-li Buh, pak si preje lidi sjednocovat. (Mi rikal )

Jo a tak pro zajimavost - cetli jste nekdo knihu Hovory s Bohem (Neal Donald Walsh) ? Pokud ano jsem moc zvedava na vas nazor.


Skunkless..
Go to Top of Page

Žiťa
Nový uživatel

Czech Republic
23 Posts

Posted - 06/03/2006 :  23:40:10  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj Skunkless!

Nevim proč mi chceš říkat čtverečku, ale když chceš tak můžeš
(Tobě se asi v mém jméně nezborazují háčky, Zita - Z s hackem a ť (Žiťa))

S tím nic máš svým spůsobem pravdu. Já sem se do toho zamotal že už nevím. Nic musi neexistovat, aby mohlo byt něco, ale ja sem to myslel tak že kdyby nic existovalo, tak je to to samé jakoby nic neexistovalo.

Ty máš furt něco s tím bohem...

K Nietzschemu (tvému názoru na to)...Ja myslím, že je i taková možnost, že (jak si řekla ty: Zadny 'opravdovy' svet neexistuje, je jen to, co je. A kazda cast z toho co je, kouka na ten zbytek jinak, nez jina cast..)že nejen že neexistuje opravdový, ale žádný svět. Takže vlastně to co je,NENÍ, ani ta žádná z cest není. Jsou jen představy, ale to už je zase něco, takže jsme zpátky u toho co je to to "nic". Podle mě je to něco pro lidský mozek nepředstavitelné a nedefinovatelné, protože ať řekneš cokoliv, tak to je něco.
Někde jsem četl (myslím že to byla filosofická čítanka): Žák se ptá: Mistře, podstatou všech věcí je nicota, ale co je podstatou nicoty? Mistr mu odpoví: Když se dlouho sedí,je člověk unaven.

Naučit se mít rád vědomě...To se asi naučit nedá (ani se to učit nemusí), buďto někoho máš ráda, nebo ne. K tomuhle nevím co víc napsat. To koho udeš mít ráda, si vytváří tvé podvědomí a nějak to neovlivníš. A podvědomí se zkoumá velmi špatně

O těch náboženstvích to je bez diskuzí. Vždycky to bylo a je a bude o moci a penězích. Je pravda, že v dnešní době už to tak není o té moci, aspoň u toho křesťanství ne. Ale když se podíváš na východ co tam vyvádějí, je to k pláči. Jedním slovem - blázni. (Ale co je normální pro ně nemusí být pro nás, že?) Kdyby si to aspoň vyřizovali jen mezi sebou, ale oni si vymýšlejí důvody proti "západďákům" (skoro jak komunisti) Ale pozor, tím nechci bránit např. Američany, abych řekl pravdu, tak je taky nemám rád(taky by se do všecho nemuseli srát). Možná to bude znít tvrdě, ale já bych řek, že je tam (v náboženstvích) TÉMĚŘ vše špatně! Ale dost už o náb.
Mám na tebe jednu otázku, pár slovy, ale opravdu jen pár mi řekni co je pro tobe bůh?

Tak zatím a těším se na odpověď
Go to Top of Page

Žiťa
Nový uživatel

Czech Republic
23 Posts

Posted - 07/03/2006 :  00:09:55  Show Profile  Reply with Quote
Zdravím cage7!

Jak už jsem to někde napsal: egoismus je nevyhnutelný!, i kdyby si chtěl, tak se mu nevyhneš.
Já bych taky chtěl po sobě zanechat nějakou památku, ale jaký to má význam když to nikdo nebude znát(nebude o mě nikdo vědět). Jenže co já, já s malým já, můžu dát světu. Nevíc světu, který možná neexistuje.
Otrokem naší kultury se stává jen ten, kdo se jí podřizuje. Jediným řešením by bylo vše změnit, vše od základů. Ale jak se zpívá v jedné mé oblíbené písni: I could never change the world in this life - Nikdy v životě nezměním svět.
Co k tvému názoru napsat? To že je vše absurdita se ti nezdá, to je PRAVDA!
Nová Renesance...to je zajímavé, taky mě už párkrát něco podobného napadlo. Já si myslím, že přijde, nebo se o ni aspoň bude lidsvo snažit, ale nic to nezmění. Protože jak si řekl lidí kteří o takovýchto věcech přemýšlejí je málo. A to je málo na novou Renesanci.
Celý svět je jeden otazník a otázka zní: Je, nebo není(skutečný(ten svět) a zda-li vůbec existuje)?

Vysokou školu já navštěvuji Střední školu cestovního ruchu. Je mi 17 let. Ale snad jedou...pokud tuhle školu přežiju, a jestli se dožiju.
Go to Top of Page

Žiťa
Nový uživatel

Czech Republic
23 Posts

Posted - 07/03/2006 :  00:26:14  Show Profile  Reply with Quote
Čau Skunkless

Tu knihu jsem nečetl, ale rad bych si ji někdy přečet.
Teď čtu Zločin a trest (musim prvni dohnat klasiku) a chystám se na Božskou komedii. A taky si chci přečíst Kladivo na čarodějnice, film jsem viděl(drsné), ale nemyslim tuhle knížku od Kaplického(myslim že to napsal on), ale Malleus maleficarum, to je původní kladivo na čarodějnice (on to není román, ale spíš návod co dělat s čarodějnicema, je tam hodně uryvků z bible atd., teď jsem viděl dobré vydání, na jedné straně je to vždycky česky a na druhé v originále v latině, ale ještě si rozmysli jestli to budu číst, ono to bude asi toiž náročné)

K tomu náboženství jsem se vyjádřil, když jsem psal cage7.

Zatím ahoj...........
Go to Top of Page

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 13/03/2006 :  15:01:40  Show Profile  Reply with Quote
Muj nejdrazsi ctverecku ...jo presne jsi to odhadl, nezobrazuji se mi tu takove vymozenosti jako jsou hacky a carky..a vzhledem k anglictine na techto strankach jsem ani nepredpokladala, ze nekomu se to objevi normalne - nicmene copak Tvuj nick, to neni tak podstatne , ale domyslet si nektera slova v ruznych prispevcich tady, to je teprve mazec..tudiz by bylo od Tebe i vsech ostatnich velice ohleduplne, kdyby jste se na interpunkci vybodli . Ehmm dekuji. A ted k tomu..k cemu....co jsem to..jo jasne k Tvemu nazoru

KNIHA jo, jednou si ji precti a pak mi dej vedet, zajima me jak to na jine lidi pusobi

KLASIKA ta zas teprve ceka na me, me zas ted zajimaji vic trosku prakticky veci, co pouziju a chci znat..ale urcite se moc tesim az si konecne poradne utridim nazory filosofu, dila, autory, notory a vsechny ty pisalky

EGOISMUS moc by mne zajimalo, co Ti na nem tolik 'vadi' a to obzvlaste za predpokladu, bavime-li se o nem jako o soucasti jakesi lasky k druhym, ne jako o tom extremu, ktery je 'negativni' vuci ostatnim..zkratka ja mam predstavu, ze ac se o to neustale snazime, nektere veci zkratka nelze delit. Jsme stale zaujeti kartezianskym pojetim reality, mame potrebu vse redukovat a co veda 'nenajde' to se prohlasi za neexistujici, ac veda sama existuje prave diky ochote priznat omyl, nedostatecnost - to ze neco jeste nevidime, nezmerime a nezvazime nemusi nutne znamenat, ze to nejde a tudiz neexistuje. Prinejmensim je tam stale otevrena moznost, ze jeste nezname spravny zpusob..Laska k druhemu a laska k sobe samemu jsou spojene nadoby, muzes se snazit udrzet si veskerou lasku u sebe, ale ona Ti protece mezi prsty k druhemu; muzes se rozhodnout vsechnu svou lasku davat druhemu a ona se Ti zase vrati..sebelaska je soucasti sebeucty a predpokladem k celkovemu zdravi jedince i spolecnosti.

PISES: Celý svět je jeden otazník a otázka zní: Je, nebo není(skutečný(ten svět) a zda-li vůbec existuje)? A TAK ME NAPADA
ze nesouhlasim..no jo, ja jsem prisera priserna..ne hele, podstatnou se mi nezda Tva otazka, at svet existuje ci ne, my si myslime a citime, ze nekde existujeme. Nezalezi na tom, jestli je to 'realita' nebo treba Matrix, zalezi na tom, kdo jsi. At je to zivot nebo hra, nemas na vyber nez hrat nebo nechat hrat za sebe okolnosti a ostatni. Takze tou dulezitou otazkou podle mne je Jak chci hrat? Tedy, Kym chci byt ve vztahu k (teto situaci, tomuto cloveku, tomuto stanovisku..) ? Kym chci byt? A co muzu hned ted zacit delat proto, abych mohla byt kym chci? To jsou otazky, ktere Ti tvori pohled na zivot a Tvuj zivot samotny.

JEN POZNAMKA K 'NAUCIT SE MIT RAD VEDOME' ja psala o tom, ze se mame naucit vedome mit rad sebe same, ne o tom, ze se rozhodnu milovat blondateho Frantu z Pravnicke fakulty..

BUH................................. ............................................. ................................................................. ...................................................... .................................................................................. .............................................................. ...................... ..................... ............................. ........................Buh je my vsichni a vsechno dohromady. Proces zivota. Absolutni sfera nekonecne lasky. V relativni sfere oba poly jin i jang, studeny i teply, hodny i zly, zena i muz, noc i den, voda i ohen, pasivita i aktivita. Buh je vsechno a jeste mnohonasobne vic nez si dokazu predstavit, je to ten nejkrasnejsi pocit, nejpravdivejsi slovo, nejradostnejsi myslenka. Buh je nami neobsazitelny, my jsme obsazeni v nem. Slova jsou nedostatecna, zkusenost neprenosna. Mas-li vnitrni zazitek, nepotrebujes vnejsi dukaz. Hledas-li jen vnejsi dukazy, vnitrni zkusenost je nemozna. Buh je pro me to nejkrasnejsi co si (ne)dovedeme predstavit.

Tak zatim ahoj a jsem zvedava, co Ty na to..



Skunkless..

Edited by - Skunkless on 13/03/2006 15:14:29
Go to Top of Page

Žiťa
Nový uživatel

Czech Republic
23 Posts

Posted - 15/03/2006 :  20:46:47  Show Profile  Reply with Quote
Hello Skunkless!

Egoismusneni soucasti lasky k druhym, at mam rad kohokoliv, tak to delam pro sve vlastni blaho, aby mi bylo dobře. Ale co na tom nemam rad? Nevim, proste mi to vadi!
Bez egoismu se zit neda. Treba prave on je nase duse, nase napln?

Ano, zalezi na tom kdo jsi, ale kdyz nevis jestli to je realita nebo ne, tak nevis jestli to ma CENU - co delame, nase nazory....
Kym chci byt? "Chci byt clovekem, ktery se mi nehnusi" (F.Nietzsche) A co pro to muzeme delat? To musi vedet kazdy sam!

Vedome mit rad sebe sama...To ma kazdy, jen si to neuvedomuje.... Nedokazu si to predstabit - Mit rad sebe vedome...hmm

K tomu bohovi...Musi byt laska nutne dobra? Neni to jen nas skresleny pohled na svet? Lide do ni vkladaji viru, tzn. veri ze v ni je smysl, ale je?
Vse co jsi napsala, ze je buh, mi pripada sips, ze to neni buh, ale CLOVEK! Clovek je stvoritelem i vrahem, on si urcuje pravidla, on si vymyslel boha. "Je clovek omylem boha, nebo buh omylem cloveka?"

Tak zatim se mej a napis!!!

Zdravi Tom (ne ctverecek)

Go to Top of Page

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 16/03/2006 :  21:55:48  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj Tome.

Ty mi davas kapky, vazne..nektere veci ne a ne pochopit..

Mozna to nejak zahadne vysvetluju, tak to zkusim znovu a treba to tentokrat vyjde..

Egoismus...A JE A JE A JE! (To je jen reakce na Tve 'egoismus neni soucasti lasky k druhym..) - takhle: Ty si stale ulitavas na tom, ze existuje laska k sobe samemu (egoismus) a pak jakasi 'opravdova' laska k druhemu - teda tak mi to alespon pripada, promin zda se pletu. Ja se Ti snazim jen vysvetlit, ze ja to vidim jinak a to sice tak, ze laska k sobe je stejne dobra jako laska k druhemu a nelze od sebe tyto oddelovat. Jsou to dve strany jedne mince. Kdyz se budes snazit uspokojit potrebu lasky k sobe a nebudes brat v uvahu naplneni potreby lasky k druhym, nebude Ti to stacit. Budes-li se orientovat pouze na lasku k druhym, a lasku k sobe budes opomijet, nebudes spokojeny, jelikoz Ti neco bude chybet. Proto 'spojene nadoby' jelikoz je to jedna a ta sama vec, jen my se vsechno stale snazime delit. (Jo je mi jasny, ze takhle to vsichni nevidi a i ze Ty to tak zkratka asi videt nechces a tak jen abys vedel, ze vim, ze nevim jak Ti vysvetlit abys vedel, co vim.

Realita a ty veci okolo..Tome, at realita je nebo neni, to co prozivas proste nejak prozivas a nemyslim, ze je podstatne, zda Tve zazitky prameni z iluze ci reality ani ze bys to mohl odlisit. Osobne jsem presvedcena o tom, ze zadna realita neexistuje, existuje jen to co je a pak my a nase reakce na to co je..ze jses mi snad vyvracet nechces ( a kdyby, byl by to jen dalsi dukaz - tezko mi neco vyvracet muze nekdo, kdo neni, ze). Takze snad se shodneme na tom, ze Ty existujes a zijes (neresime zda je to realita ci iluze za ni prevlecena) no a v tom pripade uz je snad jasne, ze podstatne JAK zijes a ne resit nevyresitelnou otazku 'jestli vubec'.

Buh..ptal ses me na to, co si ja myslim, ze Buh je, tak jsem to napsala - Tvuj zaver, ze je to spis jako bych psala o cloveku je nakonec taky spravny, jelikoz ano, myslim si, ze i clovek je Buh. Ovsem to tu asi tezko vysvetlim..O to ani tak nejde, pointa mela byt asi v tom, ze si o Bohu myslime, ze se projevuje urcitym zpusobem a je nejaky (napriklad dobry, hezky, slusny..) zatimco Buh je mnohem vic, ne jen jedna strana, on je obe strany (takze i spatny, osklivy, sprosty).

Je laska dobra..? To je fajnova otazka a odpovedet si na ni musi kazdy sam. Podle mne, je pro me dobre to, co mi dela dobre. Nevim jak Ty, ale pokud jde o lasku, tak ja ji vnimam jako neco moc krasneho a prijemneho, urcite mi dobre dela. Jak se citis Ty, kdyz prozivas lasku? Mas snad lepsi pocit, kdyz delas neco 'spatneho'?

Je smysl v tom v cem skutecne je a nebo v tom, cemu verime ? Jak moc je Tvuj osobni pohled na svet dulezity v tom, jak svet vnimas? Jak moc je odlisny od pohledu na svet jineho cloveka? Kdyz kazdy vnima svet jinak, jaky je svet doopravdy? Kdyz ho nikdy nemuzeme poznat mimo ramec naseho omezeneho subjektivniho pohledu, jaky smysl ma se honit za tim svetem? Neni lepsi tvorit si ten svuj svet k obrazu svemu?



Skunkless..

Edited by - Skunkless on 16/03/2006 21:57:26
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000