www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Vegetariánství
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

Sauron
Uživatel

Vatican City
62 Posts

Posted - 10/02/2007 :  13:27:45  Show Profile  Send Sauron an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by harleyka

Oldowe,
nechci se Vam do toho michat, ale na druhou stranu... Proc by navi nemohl mit zkusenosti s bohem? Spousta lidi vnima jen tu materialni stranku sveta, ale kdyz se na chvili zastavis a podivas se poradne... Spoustu lidi vnima energie proudici kolem nas - jde treba o aury. Deti vnimaji tvory, ktere dospeli nevnimaji - skritky a jine "potvurky". Je tu proste mnoho veci, na ktere si sahnout nemuzeme, kolikrat je ani nevidime, ale jsou a my s nimi muzeme mit zkusenosti. A kdyz uz to vezmu kolem a kolem, vzduch prece taky nevidime...

ps: To ovsem neznamena, ze s navim ve vsem souhlasim. Jen vyjadruju svuj nazor.

Mhm...mocná je autosugecia! Aká úžasná a záhadná je psychika ľudí keď dokáže také zaujímavé veci! To len tak...btw

Too weird to live, too rare to die
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 10/02/2007 :  13:59:41  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Harleyko
Jeden z velkych problemu moderni spolecnosti je podle me prave prilisna racionalizece sveta. Ty rikas, ze jsou veci, ktere se neukazuji porad a kazdemu, ale jsou. Ja bych rekl, ze jsou veci, ktere neexistuji, ale porad jsou velmi dulezite. Jeste ze mame dobre knizky, kazdy ma potrebu videt ve svete jistou porci tajemna a neznama a ja to holt ventiluji pres literaturu.

Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 10/02/2007 :  14:08:46  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Oldowe,
pockej, ted Ti uplne nerozumim. Jsou veci, ktere neexistuji, ale porad jsou velmi dulezite - tim mas na mysli co napriklad?
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 10/02/2007 :  14:27:51  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Harleyko
Premyslej se mnou: co je podstatou tajemna? Neco co nezname. Ale pokud to existuje v libovolne podobe, pak je to poznatelne a pokud neni, pak z naseho pohledu mezi tim a neexistujicim neni rozdil.
Tedy - podstatou tajemna je neco co nezname, ale jde to poznat. Jakmile to ale pozname, tajemno se vytrati. Existuje tedy vubec jako kategorie popisujici "tajemne" skutecnosti? To je prave problem s mystikou, pokud popisuje skutecnost, veda ji drive nebo pozdeji odhali a pojme do sebe. Od te chvile ale ta vec ztraci sve zvlastni kouzlo, kouzlo, ktere potrebujeme v zivote vsichni.
Vim, ze to nevysvetluji dostatecne vymluvne, ale snad se ti podari tomu porozumet.

Go to Top of Page

Sauron
Uživatel

Vatican City
62 Posts

Posted - 10/02/2007 :  14:32:02  Show Profile  Send Sauron an ICQ Message  Reply with Quote
Oldow,
myslíš si, že človek potrebuje tajomno. Prečo?

Too weird to live, too rare to die
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 10/02/2007 :  15:06:26  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Oldow

Harleyko
Premyslej se mnou: co je podstatou tajemna? Neco co nezname. Ale pokud to existuje v libovolne podobe, pak je to poznatelne a pokud neni, pak z naseho pohledu mezi tim a neexistujicim neni rozdil.
Tedy - podstatou tajemna je neco co nezname, ale jde to poznat. Jakmile to ale pozname, tajemno se vytrati. Existuje tedy vubec jako kategorie popisujici "tajemne" skutecnosti? To je prave problem s mystikou, pokud popisuje skutecnost, veda ji drive nebo pozdeji odhali a pojme do sebe. Od te chvile ale ta vec ztraci sve zvlastni kouzlo, kouzlo, ktere potrebujeme v zivote vsichni.
Vim, ze to nevysvetluji dostatecne vymluvne, ale snad se ti podari tomu porozumet.

Máš ve své úvaze mezeru . Například vesmír existuje , ale nikdy nikdo ho nepozná na 100 %. A i kdyby se mu to povedlo , nebude mít jistotu , že toho dosáhl .

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 10/02/2007 :  15:39:11  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Oldowe,
ale o to nam snad prece jde, ne? Vedet vse a poznat pravdu. Proto se vedci honi za poznatky a pocitaji miliony vzorecku, aby odhalili princip vesmiru. A jak rika Ace Rimmer, vesmir asi nikdy na 100% nepozname...

Ja vim, tajemno je bajecna vec. A myslim, ze nikdy nebudeme vedet skutecne vse, takze kolem nas bude stale. Ta pavucinka upredena z nevedomosti...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/02/2007 :  17:07:39  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi
Otazka co kdyz v zadnem pripade neni cerstvym vankem, naopak, je to myslenka, ktera uzavira veskere uvahy. V intencich co kdyz je totiz mozne naprosto vse, jakakoli debata je nemozna, je to pak jen o hre fantasie. Ne ze bych tedy proti tomu neco mel, ale filosofie to neni v zadnem pripade.
Jestli akceptuji tvuj nazor? Podivejme se do oci realite. Ty vis, ze vychazim ciste ze svych zkusenosti a tedy ani nemohu mit jiny nazor. Pak je tedy jasne, ze ho akceptujes. Ale taky by sis mel uvedomit, jak z meho pohledu vypada tve presvedceni. Myslis, ze vazne mohu uverit, ze v ohledu prima zkusenosti s bohem mas pravdu? To asi tezko ze. Mohu tedy tvuj nazor akceptovat? To asi tezko, ze.

No vidíš, zasa to vnímame opačne...U mňa otázka "čo keď" znamená otvorenie novej možnosti, u teba uzatvára možnosti pre ďaľšie úvahy...Ako keby si nedokázal prekročiť svoj tieň...Samozrejme som mal na mysli logické úvahy a nie výmysli...
Môžeš mať iný názor, a to v to prípade, že sa na svoj a na môj názor pozrieš z nadhľadu...To že akceptujem tvoj názor vychádza práve z tejto pozície...Môj je iný ako tvoj, ale dokážem sa od neho oddeliť a pozrieť sa na môj a na tvoj názor z nadhľadu...Preto som schopný tvoj názor akceptovať, pretože z nadhľadu zistíš, na akom princípe názory fungujú...Akceptovať ale neznamená súhlasiť...Skúšal si sa niekedy odpútať od seba samého a dívať sa na veci z tejto pozície?...Skús to, je to fakt zaujímavé...
Moje skúsenosti s Bohom sú rovnako úprimné ako tvoje skúsenosti bez Boha...

Edited by - navi on 10/02/2007 17:11:45
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/02/2007 :  17:13:55  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by harleyka

Oldowe,
nechci se Vam do toho michat, ale na druhou stranu... Proc by navi nemohl mit zkusenosti s bohem? Spousta lidi vnima jen tu materialni stranku sveta, ale kdyz se na chvili zastavis a podivas se poradne... Spoustu lidi vnima energie proudici kolem nas - jde treba o aury. Deti vnimaji tvory, ktere dospeli nevnimaji - skritky a jine "potvurky". Je tu proste mnoho veci, na ktere si sahnout nemuzeme, kolikrat je ani nevidime, ale jsou a my s nimi muzeme mit zkusenosti. A kdyz uz to vezmu kolem a kolem, vzduch prece taky nevidime...

ps: To ovsem neznamena, ze s navim ve vsem souhlasim. Jen vyjadruju svuj nazor.

Hezky
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/02/2007 :  17:21:33  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Harleyko

Je ohromné množsto tajomných vecí, ktoré veda nikdy neobjaví, tak ako mravec nikdy neodhalí, ako myslí človek...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/02/2007 :  17:33:05  Show Profile  Reply with Quote
Oldowe, ešte stále si myslíš, že všetcia máme rovnaké vedomie?...Ak by sme mali rovnaké vedomie, v zmysle jeho obsahu, tak by sme veci vnímali rovnako...Vedomie máme rovnaké len v zmysle funkcie, ale nie jeho obsahu...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 10/02/2007 :  19:43:47  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
Ale ja netvrdim, ze mame stejne vedomi, nebo ze veci vnimame uplne dokonale stejne, ja tvrdim, ze realita je stejna pro vsechny, tedy objektivni realita. To s tim tajemnem je trochu slozitejsi - vysvetlim blize. At uz uvazuji jakoukoli vec, z vedeckeho hlediska je, minimalne hypoteticky, naprosto a dokonale poznatelna. Do puntiku. I duchove, jestli nakrasne existuji, i buh. Vsechno se musi ridit podle nejakych zakonu, vsechno ma nejakou funkci. Tady ale neni mista pro tajemno. Porad hledame a posunujeme se dopredu a veci napul poznane nam pripadaji zahadne, ale kdyz je pozname blize, zjistime, ze na nich nic tajemneho neni, ze proste existovaly mechanismy, ktere jsme prehledli. Co je tedy tajemno, iluze?
At uz je tajemno cimkoli, je desne prijemne ho zazivat. Proto vznikaji pribehy o fantastickych dejich, vzdy napul zdokumentovane, velmi vzdalene. Pribehy, ktere se nestavaji vam, ci vasim znamym. Tim nechci ale tajemno a podobne pocity snizovat, pouze odkazat na patricne misto. Je to deziluze, ano, preju vam hodne stesti, az se budete tuto myslenku snazit odsunout do nevedomi.

Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 10/02/2007 :  19:46:00  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
Me je uplne jasne, jak se veci maji ohledne nasich nazoru. Ale pokud tvrdis, ze JE rozdil v pravdivosti me a tve teorie, pak jsi to mel rict hned na zacatku a tohle bychom si usetrili. Co je u teorie vic nez pravdivost? (to byla recnicka otazka, na tu nemusis odpovidat)

Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 11/02/2007 :  10:49:40  Show Profile  Reply with Quote
Včera som zistil, že nomôžem jesť klobásu bez negatívnych následkov...Minule som si dal klobásu, teperne neupravovanú a trvalo mi celý deň, kým ju žalúdok strávil...Včera som si dal asi o štvrtej tepelne upravenú klobásu a ešte ju mám furt v žalúdku...Takže s klobásou som skončil
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 11/02/2007 :  13:23:00  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
navi,
ja uz klobasy taky moc nemusim Ale jednou za cas, takova klobaska s horcici, mm, to stoji za hrich
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000