www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Vegetariánství
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 11/02/2007 :  13:57:55  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Oldow

Navi
Ale ja netvrdim, ze mame stejne vedomi, nebo ze veci vnimame uplne dokonale stejne, ja tvrdim, ze realita je stejna pro vsechny, tedy objektivni realita. To s tim tajemnem je trochu slozitejsi - vysvetlim blize. At uz uvazuji jakoukoli vec, z vedeckeho hlediska je, minimalne hypoteticky, naprosto a dokonale poznatelna. Do puntiku. I duchove, jestli nakrasne existuji, i buh. Vsechno se musi ridit podle nejakych zakonu, vsechno ma nejakou funkci. Tady ale neni mista pro tajemno. Porad hledame a posunujeme se dopredu a veci napul poznane nam pripadaji zahadne, ale kdyz je pozname blize, zjistime, ze na nich nic tajemneho neni, ze proste existovaly mechanismy, ktere jsme prehledli. Co je tedy tajemno, iluze?
At uz je tajemno cimkoli, je desne prijemne ho zazivat. Proto vznikaji pribehy o fantastickych dejich, vzdy napul zdokumentovane, velmi vzdalene. Pribehy, ktere se nestavaji vam, ci vasim znamym. Tim nechci ale tajemno a podobne pocity snizovat, pouze odkazat na patricne misto. Je to deziluze, ano, preju vam hodne stesti, az se budete tuto myslenku snazit odsunout do nevedomi.

Realita je rovnaká pre všetkých, ale je rozdielne vnímaná...Objektívna realita je stavom vecí pozorovaných vonkajšími zmyslovými orgánami a posudzovanými vonkajšou mysľou...Všetko to má vonkajšiu charakteristiku objektu...Je to posudzované z vonka stavu vecí...Objektívna realita má dve konotácie...Jednou je jej vonkajší obsah a druhou jej vnútorný obsah... pri prvej konotácii je zapojená vonkajšia myseľ, pri druhej aj vnútorná myseľ...Veda pracuje na princípe vonkajšieho myslenia a preto sa zaujíma len o zovňajšok vecí, vo všetkých smeroch...Vnútorné myslenie analyzuje vnútornú stránku vecí, vnútorné myslenie však veda nepoužíva...Svet, ktorý je nám vedou predostretý, je dielom vonkajšieho vnímania a myslenia, nemá vnútornú konotáciu...Vnútornú konotáciu má napríklad poézia, hudba, text piesní, atď...Keďže sa ľudská mysel nedá charakterizovať len do sféry vonkajšieho myslenia, je veľmi málo pravdepodobné, aby to,z čoho ľudská myseľ vzyšla, malo len vonkajšiu konotáciu, ktorú aplikuje veda...Z toho logicky vyplýva, že aj objekty vedeckého pozorovania, by mali mať svoju vnútornú konotáciu, keďže ju má ľudská myseľ...Pripadá mi nelogický vznik vnútornej konotácie ľudskej mysle z niečoho, čo vnútornú konotáciu nemá...Vám nie?...

Edited by - navi on 11/02/2007 14:00:29
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 11/02/2007 :  14:03:20  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by harleyka

navi,
ja uz klobasy taky moc nemusim Ale jednou za cas, takova klobaska s horcici, mm, to stoji za hrich

Jesť klobásu nieje hriech, pokiaľ ti to neubližuje
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 11/02/2007 :  14:05:11  Show Profile  Reply with Quote
Tajomné je vždycky to, čo nieje zjavené nášmu vedomiu ako skutočnosť...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 11/02/2007 :  14:06:37  Show Profile  Reply with Quote
Ilúziou môže byť aj to, čo vnímame ako skutočnosť...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 11/02/2007 :  14:08:26  Show Profile  Reply with Quote
Ak je tento život pravou realitou, prečo je taký nedokonalý?...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 11/02/2007 :  14:18:59  Show Profile  Reply with Quote
Existuje tajomno z oblasti fantastiky a tajomno z oblasti skutočnosti...Mňa vždy viacej zaujímalo tajomno z oblasti skutočnosti, teba Oldowe zas tajomno z oblasti fantastiky...Preto sme aj taký rozdielny, aj keď počiatky môjho záujmu o tajomno boli z oblasti fantastiky, pretože za socializmu tajomno z oblasti skutočnosti nebolo príliš propagované...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 11/02/2007 :  14:27:22  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi
Me je uplne jasne, jak se veci maji ohledne nasich nazoru. Ale pokud tvrdis, ze JE rozdil v pravdivosti me a tve teorie, pak jsi to mel rict hned na zacatku a tohle bychom si usetrili. Co je u teorie vic nez pravdivost? (to byla recnicka otazka, na tu nemusis odpovidat)

Existujú lokálne pravdy, ktoré majú svoju platnosť len v rámci svojej lokality...Mňa vždy zaujímala globálna pravda...To čo je pravdivé lokálne, nemusí byť pravdivé globálne, a to čo je pravdivé globálne, nemusí byť pravdivé lokalne...Globalita je pre mňa viac, než lokalita...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 11/02/2007 :  14:39:16  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
Perfektni post, jasne vyjadreny a obsahujici otazky, na ktere neni zrejma odpoved. Jak to vidim ja?
Je jasne, ze veda se nezabyva tou souvislosti krasy a ducha. Je vazne zvlastni predstava, ze toto vsechno vzniklo z ciste materialnich pricin, ale ja vazne verim, ze tomu tak bylo. Jenza na dnesni urovni uz vedecke uvazovani ma vazne velmi malo co rict k te druhe konotaci. Ty priciny, ktere vedly k jejimu vytvoreni jsou velmi nejasne a navic pro nas jako subjekty jsou daleko podstatnejsi, nez cokoli. Presto verim v hodnoty, nesene pozitivismem. Uvazovat sam, na zaklade vlastni zkusenosti, drzet se logiky, sve nazory overovat v praxi. I kdyz by se mi libil svet zabydleny fantastickymi bytostmi, bohem, duchy predku, ci necim podobnym, nemam svedomi si ho vytvorit, kdyz vim, ze bych proste jen klamal sebe.
Tajemno je kategorie, ktera je pri blizsim pohledu nesmyslna, protoze vse je hypoteticky dokonale poznatelne. Na druhou stranu je poznany svet dost nuda. Cestu ven si hleda kazdy sam, tohle uz jsem rozebiral. Prave proto tajemno v oblasti reality je vlastne hloupost, opravdove tajemno nema s realne existujicimi vecmi nic spolecneho
Vnimame zivot jako nedokonaly, to je pravda, ale ja bych nerekl, ze takovy skutecne je. Je pravda, ze zivot nikdy neni snadny, zasahuje do nej, nekdy velmi vyrazne, nahoda, zda se nam, ze dobro se dusi a zlo zustava nepotrestano. Ve skutecnosti je to trochu jinak, zivot je prostredi dokonale rovnovahy pro vse, co delame. Jsem presvedcen o tom, ze at se rozhodneme delat v zivote cokoli, tak pokud nebudeme zasazeni vetsim mnozstvim smuly, vzdy se vyhody a nevyhody vyrovnaji. Zradci jsou nakonec zrazeni, protoze se jim neda verit, uspesni zjisti, ze uspech, ktery ziskali je ponekud jiny, nez uspech, ktery ocekavali a ti, co rozdali spoustu nezistne zjisti, ze jim lide oplaci. Jsem presvedcen o spravedlnosti distribuovane spolecnosti. Tenhle princip sice funguje lepe v mensich komunitach, jak se civilizace meni, dochazi k mensim odchylkam, ale v principu zustava platny. Ale je to vyvojem vyrovnana povaha spolecnosti a jednotlivce v ni, ktera toto nese, nemyslim, ze je to vnuceno zvenci. A abych se priznal, to me fascinuje.

Go to Top of Page

Sauron
Uživatel

Vatican City
62 Posts

Posted - 11/02/2007 :  17:19:18  Show Profile  Send Sauron an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by navi

Hehe...a prečo by mal byť dokonalý? Veď by to bola príšerná nuda.

Too weird to live, too rare to die
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 11/02/2007 :  20:28:27  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Sauron

quote:

Čo je nudné na tom, ak je k tebe niekto milý a príjemný, a ešte k tomu úprimne, bez zištných záujmov?...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 11/02/2007 :  21:12:42  Show Profile  Reply with Quote

Navi
Perfektni post, jasne vyjadreny a obsahujici otazky, na ktere neni zrejma odpoved. Jak to vidim ja?
Je jasne, ze veda se nezabyva tou souvislosti krasy a ducha. Je vazne zvlastni predstava, ze toto vsechno vzniklo z ciste materialnich pricin, ale ja vazne verim, ze tomu tak bylo. Jenza na dnesni urovni uz vedecke uvazovani ma vazne velmi malo co rict k te druhe konotaci. Ty priciny, ktere vedly k jejimu vytvoreni jsou velmi nejasne a navic pro nas jako subjekty jsou daleko podstatnejsi, nez cokoli. Presto verim v hodnoty, nesene pozitivismem. Uvazovat sam, na zaklade vlastni zkusenosti, drzet se logiky, sve nazory overovat v praxi. I kdyz by se mi libil svet zabydleny fantastickymi bytostmi, bohem, duchy predku, ci necim podobnym, nemam svedomi si ho vytvorit, kdyz vim, ze bych proste jen klamal sebe.To ti schvaľujem...Tiež by som to neurobil...
Tajemno je kategorie, ktera je pri blizsim pohledu nesmyslna,ako pre koho, protoze vse je hypoteticky dokonale poznatelne. Na druhou stranu je poznany svet dost nuda. Cestu ven si hleda kazdy sam, tohle uz jsem rozebiral. Prave proto tajemno v oblasti reality je vlastne hloupost, opravdove tajemno nema s realne existujicimi vecmi nic spolecneho. Mám opačný názor...
Vnimame zivot jako nedokonaly, to je pravda, ale ja bych nerekl, ze takovy skutecne je. Je pravda, ze zivot nikdy neni snadny, zasahuje do nej, nekdy velmi vyrazne, nahoda, zda se nam, ze dobro se dusi a zlo zustava nepotrestano. Ve skutecnosti je to trochu jinak, zivot je prostredi dokonale rovnovahy pro vse, co delame. Jsem presvedcen o tom, ze at se rozhodneme delat v zivote cokoli, tak pokud nebudeme zasazeni vetsim mnozstvim smuly, vzdy se vyhody a nevyhody vyrovnaji. toto je svet, kde sú pozitívne aj negatívne faktory...čo takto svet, kde by boli len pozitívne faktory?... Zradci jsou nakonec zrazeni, protoze se jim neda verit, uspesni zjisti, ze uspech, ktery ziskali je ponekud jiny, nez uspech, ktery ocekavali a ti, co rozdali spoustu nezistne zjisti, ze jim lide oplaci. "Celkom s tebou súhlasím"...Nezištne som požičal v núdzi peniaze, bez nároku na úrok asi pred desiatimi rokmi...Ešte sa mi z nich nevrátila ani koruna...Môžem to dať na súd, mám dlžný úpis, ale zatiaľ som nemal potrebu... Jsem presvedcen o spravedlnosti distribuovane spolecnosti. Naozaj si nevieš predstaviť ideálnejší svet?... Tenhle princip sice funguje lepe v mensich komunitach, jak se civilizace meni, dochazi k mensim odchylkam, ale v principu zustava platny. Ale je to vyvojem vyrovnana povaha spolecnosti a jednotlivce v ni, ktera toto nese, nemyslim, ze je to vnuceno zvenci. A abych se priznal, to me fascinuje.Myslíš si, že ľudia sú vo všeobecnosti spravodlivý?...

[/quote]

Edited by - navi on 11/02/2007 21:17:34
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 11/02/2007 :  23:06:14  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
Ty si dokazes predstavit neco, co je hypoteticky nepoznatelne? To ani nejde. Vazne - zamysli se nad tim.

Jestli si dokazu predstavit svet bez negativnich faktoru? An dokazu, ale nedokazu si v nem predstavit lidi.

Pujcil jsi pred 10 lety penize a jeste si je nevidel? No kdyz jsi pujcil cloveku, u ktereho jsi nevedel, jestli ti to vrati, evidentne jsi hodny clovek. Pomohl ti nekdy nekdo s necim? A myslis, ze by ti stejne ochotne pomohl, kdybys byl mrcha? Jestli tu mame psychologa, myslim, ze mi potvrdi, ze existuji lide, kteri ostatnimi manipuluji dobrotou. Ty se zadluzis a oni vyuzivaji tve neschopnosti odmitnout a vydiraji te. Postavene na hlavu, nebo ne?

Jo, myslim si, ze lide jsou v obecnosti spravedlivy, jen presumpce neviny je moderni vynalez. Problem je v tom, ze davu vazne staci obetni beranek.
Mimo to je ale spolecnost vazne spravedliva, pokud ovsem nemas smulu, ta se ovlivnit neda.

Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 12/02/2007 :  10:56:07  Show Profile  Reply with Quote

Navi
Ty si dokazes predstavit neco, co je hypoteticky nepoznatelne? To ani nejde. Vazne - zamysli se nad tim.Hypoteticky nepoznateľné to je len z pohľadu vonkalšej mysle...Z pohľadu vnútornej mysle je to poznateľné nielen hypoteticky, ale aj prakticky...

Jestli si dokazu predstavit svet bez negativnich faktoru? Ano dokazu, ale nedokazu si v nem predstavit lidi.To stačí, na začiatok...

Pujcil jsi pred 10 lety penize a jeste si je nevidel? No kdyz jsi pujcil cloveku, u ktereho jsi nevedel, jestli ti to vrati, evidentne jsi hodny clovek. Pomohl ti nekdy nekdo s necim? A myslis, ze by ti stejne ochotne pomohl, kdybys byl mrcha? Jestli tu mame psychologa, myslim, ze mi potvrdi, ze existuji lide, kteri ostatnimi manipuluji dobrotou.Toto sú tvoje slová..."a ti, co rozdali spoustu nezistne zjisti, ze jim lide oplaci."Je pravda, čo si napísal, otázka je, čo im oplácajú?...Môže to byť naozaj všeličo...Aj pozitívne, aj negatívne...Keď však človek niečo dáva nezištne, tak nižší stupeň nezištnosti je, že nechce žiadne úroky, a vyšší stupeň nezištnosti je, že neočakáva rovnakú odplatu...Robí to z princípu svojej vlastnej povahy pomáhať... Ty se zadluzis a oni vyuzivaji tve neschopnosti odmitnout a vydiraji te. Postavene na hlavu, nebo ne?

Jo, myslim si, ze lide jsou v obecnosti spravedlivy,Chceš povedať, že je málo tých, ktorý sa snažia nabaliť na druhých, alebo ktorý sa nechajú skorumpovať, alebo tých, ktorý zneužívajú ľudskú dobrotu, alebo zneužívajú svoje postavenie z pohľadu moci?... jen presumpce neviny je moderni vynalez. Problem je v tom, ze davu vazne staci obetni beranek.
Mimo to je ale spolecnost vazne spravedliva, pokud ovsem nemas smulu, ta se ovlivnit neda.Čo je to smola?Pýtam sa z pohľadu vnútornej mysle, pretože tá je pre mňa obvyklá...Ja som nikdy žiadnu smolu nemal...

[/quote]

Edited by - navi on 12/02/2007 10:57:44
Go to Top of Page

Sauron
Uživatel

Vatican City
62 Posts

Posted - 12/02/2007 :  13:51:55  Show Profile  Send Sauron an ICQ Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Čo je nudné na tom, ak je k tebe niekto milý a príjemný, a ešte k tomu úprimne, bez zištných záujmov?...

Nikdy by si sa k nezištnosti nedostal, v dokonalom svete by nejestvoval pokrok, vštky potreby by boli vyplnené, život by dokonca nemal ani potrebu sa vyvíjať, lebo by nemusel bojovať o suroviny...a tak by sme všetci zostali na úrovni prvokov.

Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 12/02/2007 :  14:11:42  Show Profile  Reply with Quote

Nikdy by si sa k nezištnosti nedostal, v dokonalom svete by nejestvoval pokrok, vštky potreby by boli vyplnené, život by dokonca nemal ani potrebu sa vyvíjať, lebo by nemusel bojovať o suroviny...a tak by sme všetci zostali na úrovni prvokov.

---------------------------------------------------------------------
To je materialistický pohľad, ja tomu hovorím pohľad vonkajšej mysle...Z pohľadu vnútornej mysle je skutočnosť úplne iná...Dokonalosť má nekonečné množstvo stupňov...Ak človek dosiahne dokonalosť v jednom stupni, postúpi o stupeň vyššie, kde ho čaká nová náročnosť dokonalosti...Všetko sa to ale deje v pozitívnom a príjemnom duchu...

Edited by - navi on 12/02/2007 14:17:49
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000