Author |
Topic  |
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 14:02:36
|
Já osobně bych dal přednost pohledu na lásku, který jsem převzal od Ericha Fromma. Podle něj je láska, především péče. Když o něco pečuji, tak se dá říci, že to miluji. Když ne, tak to prostě nemiluji, může mi to být lhostejné, nebo tomu můžu dokonce škodit
Ta péče je využitím vých schopností ve prospěch druhého,čili věta prvá to druhé je věta druhá,čili dochází zde ke shodě tvých slov s dvěma větami. Vědomé vnímání dvou vět tě však může přivést i o kousek dál. Měl jsem pár nepřátel, které jsem považoval za zlé a třeba jsem i využil svých schopností, abych jim oplatil jejich jednání.Když jsem poznal dvě věty, chtěl jsem si je vyskoušet, zda platí, nebo ne vždy. A tak jsem vědomě využil své schopnosti v jejich prospěch.Věř mně, že jsem to nedělal rád. Udělal jsem to několikrát a oni se zmněnili. Zmněnili se ale jen vůdči mé osobě a já jsem se najednou začal divit tomu, jak jsem je mohl považovat za špatné. Byl to pokus a jednalo se celkem o maličkosti.Výsledek byl en, že stali mými přáteli a pomáhali mně dokud jsem s nimi byl ve styku. Doposud má nepřátele stejně jako ty. ale vím,že bych z nich kdykoliv dokázal udělat přátele a tak k nim již nemám odpor a nezneužívám proti nim své schopnosti.
MB |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 14:17:21
|
Stále nerozumím tomu co myslíš dvěma větami. To co jsem řekl já byla teze, vyložená v několika větách, které spolu souvisely. Co je podle tebe to druhé?
Navíc mám tyto poznámky: 1) Já jsem péči neomezil na osoby. Z mého pohledu to může být jakákoliv živá bytost a dokonce i neživý objekt. 2) Tak mne napadá, že lásku ke všemu, by šlo definovat jako potenciální péči. Tedy, potkám-li jakéhokoliv člověka, budu o něj alespoň trochu pečovat. Třeba jen tím, že ho vyslechnu, že ho budu respektovat, že se bud snažit mu pomoci, pokud uvidím, že je v nouzi a že mám možnost mu pomoci. Byla by to jakási potenciální láska. Zatímco konkrétně projevená péče by byla projevem aktuální, uskutečněné lásky. |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 22:44:17
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Richarde.
Nedělal jsem to kvůli ní samé, ale zbavil jsem tím starostí kamaráda. Ona si dokázala pro mne přijít až domů a vyžadovat pomoc jako bych byl její sluha. Byla to madam,která se považovala za elitu a nakonec zemřela v blázinci.Přesto jsem jí nikdy nedal najevo,že se mně to její jednání nelíbí. Toleroval jsem je díky kamarádovi.
Navi. To s tou násobilkou byla metafora a když ji nedokážeš pochopit, je to tvůj problém.
MB
Na násobilku som reagoval ako na metaforu a odpovedal tiež metaforou... |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 22:50:26
|
Richarde.
Nedělal jsem to kvůli ní samé, ale zbavil jsem tím starostí kamaráda. Ona si dokázala pro mne přijít až domů a vyžadovat pomoc jako bych byl její sluha. Byla to madam,která se považovala za elitu a nakonec zemřela v blázinci.Přesto jsem jí nikdy nedal najevo,že se mně to její jednání nelíbí. Toleroval jsem je díky kamarádovi.
Navi. To s tou násobilkou byla metafora a když ji nedokážeš pochopit, je to tvůj problém.
MB
Nebolo od tvojho kamaráta sebecké, že ti nezabranil, aby si sa o jeho matku staral, keď vedel aká je?...zrejme aj preto vaše kamarátstvo skončilo, že si toto sebectvo spozoroval... |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 22:55:44
|
quote: Originally posted by noemus
Richarde. Ano i tak by se to dalo říci. Co myslíš? Neodpovídají tvá slova dvěma větám? MB
Nerozumím na co se mne ptáš?
Noemusi, ja ti to vysvetlím... Tá veta sa dá chápať dvojzmyselne...Po prvé doslovne a po druhé tak, ako si to myslel ty.. |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 23:09:17
|
Já osobně bych dal přednost pohledu na lásku, který jsem převzal od Ericha Fromma. Podle něj je láska, především péče. Když o něco pečuji, tak se dá říci, že to miluji. Když ne, tak to prostě nemiluji, může mi to být lhostejné, nebo tomu můžu dokonce škodit
Ta péče je využitím vých schopností ve prospěch druhého,čili věta prvá to druhé je věta druhá,čili dochází zde ke shodě tvých slov s dvěma větami. Vědomé vnímání dvou vět tě však může přivést i o kousek dál. Měl jsem pár nepřátel, které jsem považoval za zlé a třeba jsem i využil svých schopností, abych jim oplatil jejich jednání.Když jsem poznal dvě věty, chtěl jsem si je vyskoušet, zda platí, nebo ne vždy. A tak jsem vědomě využil své schopnosti v jejich prospěch.Věř mně, že jsem to nedělal rád. Udělal jsem to několikrát a oni se zmněnili. Zmněnili se ale jen vůdči mé osobě a já jsem se najednou začal divit tomu, jak jsem je mohl považovat za špatné. Byl to pokus a jednalo se celkem o maličkosti.Výsledek byl en, že stali mými přáteli a pomáhali mně dokud jsem s nimi byl ve styku. Doposud má nepřátele stejně jako ty. ale vím,že bych z nich kdykoliv dokázal udělat přátele a tak k nim již nemám odpor a nezneužívám proti nim své schopnosti.
MB
A čo rozmazlovacia péče...To je tiež láska? Ak áno, akého druhu... A čo péče diktátorská...To je láska akého druhu...
Miloslave...Prečo si nerád robíš z nepriateľov priateľov...Alebo to už neplatí?...
Dokážeš ma brať za priateľa, aj keď mám opačný názor ako ty?... |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 04/01/2007 : 08:36:14
|
A čo rozmazlovacia péče...To je tiež láska? Ak áno, akého druhu... A čo péče diktátorská...To je láska akého druhu
Navi. Nejspíš bs musel upřesnit oč ti vlastně jde a potom žádat odpověď.
Miloslave...Prečo si nerád robíš z nepriateľov priateľov...Alebo to už neplatí?...
Kdo tě řekl, že si nerad dělám s nepřátel přátele? Tam kde je to vhodné,tam to klidně udělám,ale nemohu to udělat všude a u všech.Pokud mám cosi, co by pomohlo všem a dám jim to a oni to přijmou,pak se oni ke mně přiblíží. Kdybych měl schopnost pomoci třeba tobě, aby ses vrátil mezi normální lidi,pak bych to udělal. Nejsem všemocný a vždy je potřeba určitých schopností, které bych tomu druhému dal. I kdybych ty schopnosti měl, je zde ještě jeho já, které nemusí být schopné přijímat co ze schopností druhého vzešlo.První věta má dvě části a obě jsou stejně důležité.
Dokážeš ma brať za priateľa, aj keď mám opačný názor ako ty?...
Dokáži Ivane a rád bych tě pomohl jako příteli.Bohužel jsem poznal, že k tomu nemám dostatek schopností.Tvůj názor není opačný a vlstně tvůj skutečný názor neznám. To co říkáš jsou pouhé fráze, které neustálůe opakuješ. Ty víš, že není možné je vyvrátit a tak je používáš. Jenže se to tím stává pro ostatní nudné a nic neříkající. Kdyby ses alespoň pokusil přemýšlet a psát bez těchto frází,jako obyčejný Ivan, pak bych teprve poznal, zda jsi na opačné straně, nebo tam kde jsem i já. Ty fráze skutečného Ivana skrývají a ty fráze jsou tím, co mne nudí a tím, co mne nezajímá. Ne ty,ale tvoje neustále opakované fráze jsou tím co nemám rád.
MB |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 04/01/2007 : 10:19:08
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Dokáži Ivane a rád bych tě pomohl jako příteli.Bohužel jsem poznal, že k tomu nemám dostatek schopností.Tvůj názor není opačný a vlstně tvůj skutečný názor neznám. To co říkáš jsou pouhé fráze, které neustálůe opakuješ. Ty víš, že není možné je vyvrátit a tak je používáš. Jenže se to tím stává pro ostatní nudné a nic neříkající. Kdyby ses alespoň pokusil přemýšlet a psát bez těchto frází,jako obyčejný Ivan, pak bych teprve poznal, zda jsi na opačné straně, nebo tam kde jsem i já. Ty fráze skutečného Ivana skrývají a ty fráze jsou tím, co mne nudí a tím, co mne nezajímá. Ne ty,ale tvoje neustále opakované fráze jsou tím co nemám rád.
Musím se Ivana zastat, nemyslím si, že používá jen fráze. Občas se snaží něco skutečně vysvětlit. A nelze říci, že by jeho příspěvky naprosto postrádaly logiku. Jen občas volí podle mne nevhodná slova, či si jinak než já vykládá jejich význam. Ale to ty děláš také Slávku. Vlastně jste si z mého pohledu velmi podobní, i když každý k diskuzi přistupujete trochu jinak.
Několikrát jsem se setkal s vyloženě nelogickými reakcemi na Ivanovy příspěvky. Posledním příkladem nechť je diskuze v topicu Buddha, kde se navi pokoušel odpovědět na mé otázky ohledně hmotna a nehmotna, reality a existence. Naviho odpovědi vyvolaly řadu reakcí o kterých mohu s klidným srdcem říci, že se jejich pisatelé vůbec nesnažili pochopit co napsal. Jejich tzv. důsledky Naviho tvrzení z těchto tvrzení vůbec logicky nevyplývaly.
Moje rada tobě Slávku tedy zní: Každý je jiný, a svoji argumentaci tedy musíš přizpůsobit osobě s níž diskutuješ. Vždy se snaž nejdříve pochopit co tím pisatel myslel. Pokud ti to nejde snaž se to zjistit otázkami, pokud ani to nejde, tak nelze dál diskutovat. Už jsem o tom v jednom fóru mluvil podrobněji. Tuším, že se jmenovalo "Reprezentace struktur lidského myšlení". |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 04/01/2007 : 11:51:24
|
Richarde.
Hovořil jsem zde naprosto upřímně. V jiném reply jsem napsal, že pokud mluví za sebe, je to mnohem lepší a zajímavější,než když stále opakuje totéž z pozice ducha a nehmotna. Mám dojem, že hledá své povýšení tím duchem a neuvědomuje si, že jej to ponižuje a mnohem cennější je on sám za sebe a proto se jej k tomuto pochopení snažím dovést. Je to špatné?
Co se mne týká,vím, že má terminologie je chabá a vím také, že bez toho co zde chci sdělit,zde nemám co dělat,či říkat. Já myslím, že jsme zde na tom celkem všichni podobně,včetně tebe, jen ty chyby vidíme u toho druhého a naše považujeme za klad. Navi má svého Ducha, já strom znaků, dvě věty a Pam, ta zase svou matematiku a výrazové prostředky kterým my ostatní většinou nemůžeme rozumět,ale ve výsledku je právě tato různost příčinou toho, že nás názory druhých zajímají. Kdybychom byli stejní, neměli bychom o čem hovořit.
Máš dojem, že mne moje poznání ze kterého vycházím vede k chybné logice a chápání? Nebo tě vadí pouze to, že o tom mluvím? Ukazuji tím z čeho vycházím,čili ukazuji cestu, kterou jsem k určitému výsledku došel. Je však možné i to, že tě tím ničím cestu k vědecké práci.Jak ses zmínil, zabýváš se tématikou procesu myšlení a pokud zde o tom mluvím, vlastně otevírám to, co mělo být otevřeno na konci tvé práce. Potom bych tě svými slovy skutečně škodil a to já nechci. Já vím, že bys toto nikdy neřekl,ale je možné, že tomu tak je,
Mohu li tě o cosi požádat jako odborníka na počítače? Potřeboval bych smazat své původní přihlášení a nahradit je novým obsahujícím méně informací,ale nevím jak na to. Nevědomky jsem se dokonce zaregistroval dvakrát. Poradíš mně jak na to?
MB |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 04/01/2007 : 12:19:02
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Mohu li tě o cosi požádat jako odborníka na počítače? Potřeboval bych smazat své původní přihlášení a nahradit je novým obsahujícím méně informací,ale nevím jak na to. Nevědomky jsem se dokonce zaregistroval dvakrát. Poradíš mně jak na to?
Nemaž svůj uživatelský profil. Prostě ho otevři tím, že klikneš na link Profil v pravé horní části fóra. Poté změň informace, které tam máš, nezapomeň opět vyplnit své heslo do pole "New Password Again" a poté profil ulož. Přihlašovací jméno neměň, to totiž nejde. Udělal jsi trochu chybu, že jsi jako uživatelské jméno volil své jméno, to se obvykle nedělá. Jméno si můžeš vyplnit až v profilu, pokud ho tam chceš.
Pokud nechceš přijít o své hvězdičky a přesto chceš změnit přihlašovací jméno, tak kontaktuj přímo webmastera popros ho jestli by to neudělal. Podle mne by to mělo jít. |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 04/01/2007 : 12:39:31
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Máš dojem, že mne moje poznání ze kterého vycházím vede k chybné logice a chápání? Nebo tě vadí pouze to, že o tom mluvím? Ukazuji tím z čeho vycházím,čili ukazuji cestu, kterou jsem k určitému výsledku došel. Je však možné i to, že tě tím ničím cestu k vědecké práci.Jak ses zmínil, zabýváš se tématikou procesu myšlení a pokud zde o tom mluvím, vlastně otevírám to, co mělo být otevřeno na konci tvé práce. Potom bych tě svými slovy skutečně škodil a to já nechci. Já vím, že bys toto nikdy neřekl,ale je možné, že tomu tak je,
Mám dojem, že považuješ to čeho jsi dosáhl za konec, za uzavřené. Já ve své práci žádný konec nevidím. Vše je otevřené a nové odpovědi spíše otevírají další problémy než, že by dospívaly k nějakému konci poznání. Svými slovy mi nemůžeš uškodit, protože nic nepřijímám bez přemýšlení. To čemu říkáš "mé poznání", je z mého pohledu jen jeden z mnoha amatérských pokusů o vysvětlení velmi komplikovaných jevů. Není nijak vyjímečný ani převratný, je samozřejmě možné přepracovat to do exaktního jazyka, je ale omyl myslet si, že pak už to bude ono konečné dokonalé poznání. Tvůj výklad je do té míry nepřesný, že už teď vidím hned několik způsobů jak jej přepracovat a všechny budou více méně z původního výkladu vycházet, ale přesto se budou velmi lišit. Který bude ten správný? Obávám se, že žádný.
Proto si myslím, že by jsi měl přehodnotit své cíle. Tvým cílem by mělo být poznání jako takové. A nikoliv rozvoj PAM, či jiné konkrétní myšlenky. Diskuzí s ostatními můžeš vylepšit chápání pojmů, opravit svou terminologii. Prostě se můžeš něco naučit. Nemusíš se hned snažit vytvořit něco pomocí čeho vysvětlíš úplně všechno. Když říkáš, že ty máš PAM a já mám svou matematiku, tak by sis měl uvědomit do jaké míry je to odlišné. Zatímco ty lpíš na jediné myšlence a říkáš, že je to poznání ke kterému jsi dospěl. Tak já mám svou tzv. matematiku, která mi ale sama o sobě žádné poznání, tak jak ho chápeš ty nepřináší. Je pro mne pouze jednou z cest po které se za poznáním dá jít. Pro mě je prostě poznání cesta po které jdu a občas se něco naučím. Pro tebe je to něco k čemu jsi dospěl. Já věřím, že to nakonec pochopíš  |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 04/01/2007 : 16:27:46
|
Richarde.
Tak nevím,ale začínám mít dojem,že vlastně ode mne nechceš vůbec nic. Na konkrétní otázky neodpovídáš a soudíš vše, či spíše mne.Nějak se mně stále nabízí otázka. Co tím sleduješ? Chceš abychom byli stejní, pokud možno hluboko pod tvou úrovní? Chceš zde kralovat a ukazovat svou nadřazenost? To by dělal buďto člověk který sám sbe vidí výše, než jsou ostatní, nebo člověk s komplexem. Jsem takový jaký jsem a mám to co mám.Jestli je mé poznání uzavřené, nebo se vyvíjí musím vědět já sám.Také musím vědět, kam až mohu v poznání dojít a kam už nemohu. Kdyby tě šlo o věc a nikoliv o kritiku, která by tě ukázala nade všemi, diskutoval bys o konkrétní věci. Jenže já řeknu konkrétní věc a ty se nezmíníš o tom, zda je správná, nebo chybná,ale soudíš mojí sdělovací schopnost, či mne samého. Mně se cizí slova protiví a nemám rád takové tvrzení že nejsoucno protínané jsoucnem je relevantní a podobně. Vše je možno říci obyčejně česky a potom tomu rozumí každý s výjimkou tebe,který požaduješ jinou formu úměrnou tvému vzdělání. Otázkou je proč tomu neroumíš, či tomu rozumět nechceš. Ponižuje to tvé velké já? Poznal jsem hodně vzdělaných lidí a mám mezi nimi řadu přátel,ale snad je to tím, že mám štěstí, nikdo z nich se takto nepovyšuje a nesnaží se mne předělat. Nejspíš ví, že to není v mém věku tak lehké a proto se snaží pochopit co říkám i když mluvím prostým slovem a vůbec jim to nevadí. Chce li mně někdo rozumět, pak to není tak těžké, ale musí chtít. Pokud nechceš tak mne ignoruj.Chceš li pak mluv vždy o tom konkrétním. Mluvím li o dvou větách,pak chci slyšet názor druhých který by mne upozornil na to co mně uniklo a nikoliv soud mé sdělovací schopnosti,či vyjadřovacím stylu. Své slabiny znám i bez tebe.Tím že je soudíš může to být pouze cestou k tomu abys ukázal jaký jsi king, nic víc. Již začínám věřit tomu, že kdyby do tohoto fóra vstpupila skutečná kapacita, ty bys odešel,protože by zde kraloval on. Promiň mně tu upřímnost.
MB |
 |
|
ftarflon
Aktivní uživatel

Slovakia
192 Posts |
Posted - 04/01/2007 : 18:07:28
|
Miloslav,
toto si prehnal...
Každý z nás má nejaké ego, mám ho ja, má ho noemus, máš ho aj ty. Ale treba sa s tým naučiť žiť. A odpovede je lepšie písať až po vychladnutí... |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 04/01/2007 : 19:16:43
|
A čo rozmazlovacia péče...To je tiež láska? Ak áno, akého druhu... A čo péče diktátorská...To je láska akého druhu
Navi. Nejspíš bs musel upřesnit oč ti vlastně jde a potom žádat odpověď.
MB
Já osobně bych dal přednost pohledu na lásku, který jsem převzal od Ericha Fromma. Podle něj je láska, především péče. Když o něco pečuji, tak se dá říci, že to miluji. |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 04/01/2007 : 19:23:04
|
Kdo tě řekl, že si nerad dělám s nepřátel přátele? Tam kde je to vhodné,tam to klidně udělám,ale nemohu to udělat všude a u všech.Pokud mám cosi, co by pomohlo všem a dám jim to a oni to přijmou,pak se oni ke mně přiblíží. Kdybych měl schopnost pomoci třeba tobě, aby ses vrátil mezi normální lidi,pak bych to udělal. Nejsem všemocný a vždy je potřeba určitých schopností, které bych tomu druhému dal. I kdybych ty schopnosti měl, je zde ještě jeho já, které nemusí být schopné přijímat co ze schopností druhého vzešlo.První věta má dvě části a obě jsou stejně důležité.
MB
Měl jsem pár nepřátel, které jsem považoval za zlé a třeba jsem i využil svých schopností, abych jim oplatil jejich jednání.Když jsem poznal dvě věty, chtěl jsem si je vyskoušet, zda platí, nebo ne vždy. A tak jsem vědomě využil své schopnosti v jejich prospěch.Věř mně, že jsem to nedělal rád. |
 |
|
Topic  |
|
|
|