Author |
Topic  |
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 31/12/2006 : 08:22:51
|
Moja láska je bezpodmienečná...Rovnako milujem všetkých ľudí...To znamená, že ich nesúdim... |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 31/12/2006 : 08:54:59
|
Navi Nenavidim nadnesena slova. Ja taky vsechny miluju, ale to je moje vec, nebudu to prece roztrubovat,aby si ostatni mysleli, ze to delam, abych vypadal moralne.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 31/12/2006 : 11:41:24
|
Rovnako?...Svoju mamu máš rád rovnako ako Hitlera a Sadáma Husajna?... |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 31/12/2006 : 11:56:25
|
Pánové. Mít rád všechny lidi,či dokonce všechny živé tvory je často hlásaný nesmysl. Vše má dvě strany a kdyby jedna chyběla,pak by ta druhá ztratila smysl. Tento nesmysl hlásali různí mesiáši a světci. Hlásají ho i ti, kteří jdou v zápětí ostatním škodit. Mohu tvrdit,že mám rád život na této planetě a dělat pro jeho zachování vše co udělat dokáži a přesto je to lež. Vždy jsou zde ti, které mám raději a ti které nemusím. Vždy jde o vlastní já. To co mně škodí mám rád méně, než to co mně prospívá. Je li ve společnosti lidí řád, který mně škodí, snažím se jej zmněnit a vždy ve vlatním zájmu, nebo zájmu těch kteří jsou mně milí,třeba potomků. Láska je vždy subjektivní a egoistická. Je možné v zájmu morálních principů toto popírat,ale stejně se na tom nic nezmnění.
MB |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 01/01/2007 : 20:03:59
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Pánové. Mít rád všechny lidi,či dokonce všechny živé tvory je často hlásaný nesmysl. Vše má dvě strany a kdyby jedna chyběla,pak by ta druhá ztratila smysl. Tento nesmysl hlásali různí mesiáši a světci. Hlásají ho i ti, kteří jdou v zápětí ostatním škodit. Mohu tvrdit,že mám rád život na této planetě a dělat pro jeho zachování vše co udělat dokáži a přesto je to lež. Vždy jsou zde ti, které mám raději a ti které nemusím. Vždy jde o vlastní já. To co mně škodí mám rád méně, než to co mně prospívá. Je li ve společnosti lidí řád, který mně škodí, snažím se jej zmněnit a vždy ve vlatním zájmu, nebo zájmu těch kteří jsou mně milí,třeba potomků. Láska je vždy subjektivní a egoistická. Je možné v zájmu morálních principů toto popírat,ale stejně se na tom nic nezmnění.
MB
Možno že to je pre niektorých nezmysel, ale pre niektorých to je realita...Miloslavov prípad je na tejto planéte najobvyklejší...Ide o tzv. podmienečnú lásku...Bezpodmienečná láska, vychádzajúca z ducha nikoho neuprednostňuje, pretože je to láska bez podmienok...Pôvodcom tejto lásky je Boh...Ja Miloslavovi z jeho pohľadu škodím, preto patrím medzi tých, ktorých nemusím, a ja to chápem, pretože viem, o čo ide...Láska nieje vždy egoistická...Bezpodmienečná nie je egoistická...Bezpodmienečná je pre všetkých...Z pohľadu ducha je objektívna a neegoistická...Subjektívna a egoistická láska prestane existovať, keď sa naplní účel negatívneho stavu... |
Edited by - navi on 01/01/2007 20:18:51 |
 |
|
jkoo
Nový uživatel
Slovakia
35 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 08:47:12
|
Uznávam a stotožňujem sa s overenou myšlienkom, že vo vnútri každého jedinca je prítomnosť Pána Ježiša Krista. On je prítomný v tom najvnutornejšom u každého. Milovať bezpodmienečne, pre mňa znamená milovať túto prítomnosť v každom, bez akýchkoľvek podmienok, bez akýchkoľvek úmyslov či výhod, milovať kvôli princípu, pretože je to správne. Milovať prítomnosť Pána Ježiša Krista alebo ak chcete Boha v iných, neznamená milovať iných ako jednotlivcov, neznamená milovať ich individulity, to ako vyzerajú, ako konajú, ako sa správajú či to čo rozprávajú, ale znamená milovať tú prítomnosť. A takto milovať, znamená milovať s múdrosťou. |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 08:49:24
|
Jkoo Žeby?
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 10:20:05
|
Pánové.
Hlavně nelhat sami sobě. Když člověk hlásá všeobjímající lásku, cítí se bohorovný a dokonalý.Potom jde a sousedovi namatlá kliku od dveří čímsi nevoňavým,protože ho nemůže ani cítit.Lhát sobě může být příjemné, ale je to ta nejhorší lež jaké se může sám na sobě dopustit.
Láska ač někdy vytváří paradoxy je zcela logickým jevem podléhajícím přesným zákonitostem. Jsou li tyto zákonitosti poznány,pak je problematika lásky zcela jednoduchá. Otázkou je však co chcete slyšet (číst). Jestli chcete zasněně hovořit o povrchu a házet krásnými slovy, nebo se na tuto problematiku podívat věcně, jít od podstaty k povrchu a poznávat prosté zákonitosti,které jsou zde platné. To první mne nezajímá a je pro mne ztrátou času. V tom druhém mohu o mnohém psát a třeba vám to může i posloužit ve vašem životě a patnerských vztazích. Hovořit nyní o společenské lásce se mně zdá být předčasné. Podobně jako hovořit o velké násobilce a neznat násobilku malou.
MB |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 10:54:51
|
Já osobně bych dal přednost pohledu na lásku, který jsem převzal od Ericha Fromma. Podle něj je láska, především péče. Když o něco pečuji, tak se dá říci, že to miluji. Když ne, tak to prostě nemiluji, může mi to být lhostejné, nebo tomu můžu dokonce škodit.
Myslím si tedy, že člověk, který hlásá lásku ke všemi živému, ale nic pro toto vše živé nedělá, tento člověk si něco nalhává. Je to taková láska ve stylu hippies. rozplývám se ve své lásce ke všehomíru a je jedno jstli jsem pod vlivem tohoto pocitu nebo pod vlivem "trávy". |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 11:20:59
|
Richarde.
Práci Ericha Fromma bohužel neznám,ale to co jsi označil mohl říci i Exiperi v Malém princi. Pokud užiji dvou vět, mohu se s tímto stotožnit i já. To vše je však velmi obecné a nepostihuje to podstatu. Ta je v procesu myšlení a mám dojem, že poznání této podstaty může tyto obecné přístupy doplnit, obohatit a svázat jejich logiku. Je to můj názor a mohu se mýlit. Nikomu nechci svůj názor vnucovat,pouze jej nabízím.
Měl jsem kamaráda. Po smrti jeho otce jsem pomáhal jeho matce, protože on byl daleko a nebyl nikdo, kdo by jí pomáhal.Tvými slovy jsem o ni pečoval. Měl bych jí mít dle tvých slov rád. Ona však byla panovačná a urážela mne dost nevybíravým spůsobem pokaždé když jsem tam byl a cosi opravoval. Mlčel jsem kvůli kamarádovi,ale neměl jsem ji rád. Nakonec to kamarádství zcela rozbila. Byl to právě ten kamarád,který mně umožnil pokus s myšlením rostlin. Takže je možné říci,že ta láska a pečování nemá platnost vždy.
O všeobjímající lásce jsem se již vyjádřil a myslím, že není co dodat.Hlavně nelhat sám sobě.
MB |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 11:34:05
|
quote:
Měl jsem kamaráda. Po smrti jeho otce jsem pomáhal jeho matce, protože on byl daleko a nebyl nikdo, kdo by jí pomáhal.Tvými slovy jsem o ni pečoval. Měl bych jí mít dle tvých slov rád. Ona však byla panovačná a urážela mne dost nevybíravým spůsobem pokaždé když jsem tam byl a cosi opravoval. Mlčel jsem kvůli kamarádovi,ale neměl jsem ji rád. Nakonec to kamarádství zcela rozbila. Byl to právě ten kamarád,který mně umožnil pokus s myšlením rostlin. Takže je možné říci,že ta láska a pečování nemá platnost vždy.
Myslím, že kdybys ji neměl skutečně rád, nepečoval bys o ni, nezáleželo by ti na ní. Skoro by se dalo říci, že si možná nalháváš, že jí nemáš rád.
Ale vážně, souhlasím s tebou, že pohnutkou k "péči" může být i jiný důvod, třeba nechci aby si o mně lidé mysleli, že jsem nevychovaný. Je ale toto skutečně péče? Ne, já si myslím, že to je předstírání péče. Pokud tedy o někoho pečuji, musím to dělat kvůli němu samému a ne kvůli sobě, jinak bych tomu neříkal ani láska ani péče.
Myslím, že jediný problém mezi námi, byl různý výklad slova péče, teď už souhlasíš? |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 11:55:45
|
Pánové.
Hlavně nelhat sami sobě. Když člověk hlásá všeobjímající lásku, cítí se bohorovný a dokonalý.Potom jde a sousedovi namatlá kliku od dveří čímsi nevoňavým,protože ho nemůže ani cítit.Lhát sobě může být příjemné, ale je to ta nejhorší lež jaké se může sám na sobě dopustit.
Láska ač někdy vytváří paradoxy je zcela logickým jevem podléhajícím přesným zákonitostem. Jsou li tyto zákonitosti poznány,pak je problematika lásky zcela jednoduchá. Otázkou je však co chcete slyšet (číst). Jestli chcete zasněně hovořit o povrchu a házet krásnými slovy, nebo se na tuto problematiku podívat věcně, jít od podstaty k povrchu a poznávat prosté zákonitosti,které jsou zde platné. To první mne nezajímá a je pro mne ztrátou času. V tom druhém mohu o mnohém psát a třeba vám to může i posloužit ve vašem životě a patnerských vztazích. Hovořit nyní o společenské lásce se mně zdá být předčasné. Podobně jako hovořit o velké násobilce a neznat násobilku malou.
MB
Miloslave...Ja nikomu kľuku nematlám, ani pokiaľ to berieme ako všeobecnú metaforu...Ak by som to robil, tak by som popieral čo hovorím, a o to nemám záujem... Pravá láska nieje problematika, ale šťastie... Miloslave...Tvoja podstata je stále na povrchu a mňa to neuspokojuje v poznaní...Ja hľadám hlbšiu podstatu života, takže ďakujem za tvoju ponuku, ale tá moja sa mi zdá lepšia... Poniektorí z nás už malú násobilku poznajú, tak majú nárok sa dozvedieť sa aj o veľkej a spoznať ju... |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 12:12:18
|
Richarde.
Nedělal jsem to kvůli ní samé, ale zbavil jsem tím starostí kamaráda. Ona si dokázala pro mne přijít až domů a vyžadovat pomoc jako bych byl její sluha. Byla to madam,která se považovala za elitu a nakonec zemřela v blázinci.Přesto jsem jí nikdy nedal najevo,že se mně to její jednání nelíbí. Toleroval jsem je díky kamarádovi.
Navi. To s tou násobilkou byla metafora a když ji nedokážeš pochopit, je to tvůj problém.
MB |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 12:15:18
|
quote:
Nedělal jsem to kvůli ní samé, ale zbavil jsem tím starostí kamaráda. Ona si dokázala pro mne přijít až domů a vyžadovat pomoc jako bych byl její sluha. Byla to madam,která se považovala za elitu a nakonec zemřela v blázinci.Přesto jsem jí nikdy nedal najevo,že se mně to její jednání nelíbí. Toleroval jsem je díky kamarádovi.
Pak jsi tedy nepečoval o ní, ale o svého kamaráda, to pro něj jsi to dělal. Souhlasil by jsi s takovouto interpretací? |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 13:28:05
|
Richarde.
Ano i tak by se to dalo říci. Co myslíš? Neodpovídají tvá slova dvěma větám? MB |
Edited by - Miloslav Bažant on 03/01/2007 13:30:13 |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 03/01/2007 : 13:37:16
|
Richarde. Ano i tak by se to dalo říci. Co myslíš? Neodpovídají tvá slova dvěma větám? MB
Nerozumím na co se mne ptáš? |
 |
|
Topic  |
|
|
|