| Author |
Topic  |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 19/12/2006 : 22:34:34
|
Navi Ne Muzes o me rikat, ze jsem idealista, ale na toto nikdy nepristoupim. Ty modni recicky o odvratu civilizace od prirozena nemaji zednou hodnotu. Me proste lidska osobnost fascinuje, a jsem presvedcen o jednom - a zajimalo by me, co si o tom myslis. Zamysli se, jaky je charakter odpusteni. Odpoustime lidem, jejichz pribeh zname a zname motivy, proc se dopustili zla. Jenomze zlo samo o sobe v lidske dusi neexistuje, kazde zlo je dusledkem kompromisu na ceste za dobrem, respektive chyby, a kazdy takovy cin ma svuj duvod. Vezmi si pribehy a tvoje pocity vzhledem k postavam a jejich vyjevenym pribehum - Nestastni jsou ti, kdoz jsou bez hlasu- tak to je. Ale jakmile si toto uvedomis, zbyvaji dve cesty, neodpustit nic, nebo odpoustet vse. Ja volil. |
 |
|
|
rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 16:48:39
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Rajisi zdravím tě.
Neoznačil jsi komu je kladena tato otázka a proto odpovídám, jako b byla kladena mně. Všude jsou lidé tolerantní,ale míra tolerance je různá. Záleží tedy na spodní a horní hranici toho co považuješ za tolerantnost a co již ne. Vždy tyto hranice určuješ ty a ostatní každý za sebe. Odpověď na tuto otázku tedy není reálná.
MB
Pro MB - bylo to pro Navi, protože jsem citoval jeho a svoji otázku jsem položil asi trochu nešTastně. Měl sem na mysli zda-li si Navi nemyslí, že tolerance není přímo na tomto fóru. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 17:13:17
|
Já si myslím, že soudí vždy jen ten kdo neví.Ten kdo ví, ten je k soudu vzdálen. Kdyby soudce znal vše co přivedlo pachatele k jeho činům, nemohl by ho soudit,ale někdy spíše litovat.
MB |
 |
|
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 18:21:55
|
Miloslave Vsiml sis meho posledniho prispevku? Presne, nestastni jsou ti kdoz jsou bez hlasu. Tohle jsem zaslechl v nejakem filmu od ktereho bys to nikdy necekal a na nejakou dobu me to dost odrovnalo. Kazdy ma dobre duvody pro to co dela. V tomto nejsme nokdy svobodni, vzdy volime nejlepsi moznost, z naseho pohledu. Ale zajimavy to zacina byt az kdyz se zeptas, mame tedy soudit? Odpoved je ano. Protoze trestem za prestupek neni odsouzeni, ale jeho riziko. Zlocinec neni u soudu vlastne trestan, uz pri konani si uvedomil riziko a vybral si. Vzdycky je to neco za neco
|
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 18:58:21
|
Ale ano. Já jsem však myslel na cosi jiného.Bavíme se tady o toleranci. Tu máme každý omezenou a každý jinak a čímsi jiným.Takový soudce ji má omezenou zákony,ale jako člověk může mít tu hranici zcela jinde. A tak je zde zločinec o kterém se soudce dozvěděl, že vlasně ani nemohl jednat jinak.Zkrátka byl k tomu činu dotlačen okolnostmi. Jako člověku je mu ho líto,ale jako soudce jej musí odsoudit dle zákona.Čili ty hranice tolerance mohou bý i různé u jednoho a téhož jedince. Sám znám případ ženy, která zabila svého manžela. Kdyby tak neučinila, byla dnes mrtvá ona. Odsouzená byla dle zákona,ale soudce (přítel) tvrdí, že jako člověk by jí odsoudit nedokázal.
MB |
 |
|
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 19:21:37
|
Miloslave No, rekl bych, ze myslime to same. Pripady,v kterych byl clovek k cinu vylozene dotlacen me desi. Nikdy bych nechtel sedet na zidli soudce. To dilema je hrozne. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 19:32:06
|
Oldow. Ten soudce je tam proto, aby chránil ostatní.Proto jsou hranice jeho tolerance omezené a určené zákony. Ten rozpor mezi vlastní hranicí tolerance je jistě hrozný ,ale zvykl by sis na to jako všichni ostatní. Mně však šlo příkladně o to, že hranice příkladně Richarda jsou někde jinde, než příkladně hranice mé, či tvé.To co bych teleroval já, či možná ty, on tolerovat nemůže, je to dáno jeho vzděláním. Díky této rúznosti hranic tolerance není možné na původní otázku dát vyčerpávající odpověď. Kdybychom znali obsah Naviho poznání,což nám neumožňuje, třeba bychom jeho slova tolerovali,možná i přijali. Zatím není možné jedno ani druhé . Do hlavy mu nahlédnout nemůžeme a tak se pohybuje za hranicemi tolerance a může si za to sám.
MB |
 |
|
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 19:40:36
|
Miloslave Me neva, jsem tu par dni a mam rad vyzvy. Ale byl bych rad, kdybychom nemuseli uz vickrat konstatovat, ze kazdy clovek je jiny. Treba toto mi vadi. Lide, kteri jakoukoli debatu, jakmile zacne byt trochu zajimava, utnou vyrokem stylu: to je relativni. V te chvili se mi zacina varit krev. Ale da se netolerovat neco, cim debatu koncime? K tem soudcum: No jo no, je to tak.
Pokud ti budu pripadat trochu konfliktni, omluv me, Jsem zvykly pomijet veci, ktere mi pripadaji jasne, nebo s kterymi souhlasim.
|
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 22:52:37
|
quote: Originally posted by Oldow
Navi Ne Muzes o me rikat, ze jsem idealista, ale na toto nikdy nepristoupim. Ty modni recicky o odvratu civilizace od prirozena nemaji zednou hodnotu. Me proste lidska osobnost fascinuje, a jsem presvedcen o jednom - a zajimalo by me, co si o tom myslis. Zamysli se, jaky je charakter odpusteni. Odpoustime lidem, jejichz pribeh zname a zname motivy, proc se dopustili zla. Jenomze zlo samo o sobe v lidske dusi neexistuje, kazde zlo je dusledkem kompromisu na ceste za dobrem, respektive chyby, a kazdy takovy cin ma svuj duvod. Vezmi si pribehy a tvoje pocity vzhledem k postavam a jejich vyjevenym pribehum - Nestastni jsou ti, kdoz jsou bez hlasu- tak to je. Ale jakmile si toto uvedomis, zbyvaji dve cesty, neodpustit nic, nebo odpoustet vse. Ja volil.
|
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 22:53:38
|
Oldow...niekto povie že si idealista, niekto povie, že si pravý opak...Závisí kde sa nachádza...Z môjho pohľadu si antiidealista... Zlo neexistuje v pravom ľudskom duchu, nie v ľudskej duši...Pravého ľudského ducha majú ale ľudia za dverami...Ohľadom kompromisu som už napísal v téme tolerancia a akceptácia...Zlo je akýkoľvek negatívny stav, aj keď vznikol na základe spravodlivosti...Ježiš to pomenoval metaforou, ak ti dajú facku na jedno líce, tak nastav aj druhé...To znamená, aby sa človek nenechal zlom vyprovokovať k zlu...Čiže už neplatí oko za oko, zub za zub...Ja vlastne nemám komu odpúšťať, pretože mi nikto neubližuje... |
 |
|
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 23:03:34
|
Navi Myslel jsem to asi trochu jinak(mozna jsme se spatne pochopili) Neverim, ze jakykoli clovek udela bez duvodu neco spatneho. Vzdy jen na zaklade slabosti nebo chyby. Neverim v nalezeni neceho jako je prave ja pres filosofii, ale ta myslenka vypada zajimave a mozna by melo cenu ji rozvest. A neverim v oplaceni zla dobrem. Jako neverici jsem si musel najit jiny zpusob spravedlnosti nez posmrtnou. A nasel jsem. Podle me bychom ty, co nam ublizi nemeli nejak nenavidet, jsou jen slabi nebo hloupi, ale meli bychom je nechat poznat cenu jejich skutku. Tu se kterou meli pocitat uz kdyz je provadeli. Verim, ze cena za spatnost a vyhody z ni plynouci jsou v dokonale rovnovaze z povahy lidske spolecnosti. |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 23:16:11
|
| Miloslav tvrdí, že slová sú základom komunikácie...Aspoň vidí, akým primitívnym a nedokonalým, ak sa jedná o obraz vedomia v duši... |
Edited by - navi on 20/12/2006 23:16:52 |
 |
|
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 23:20:12
|
Navi Mam dojem, ze primitivni je pouze pojem slovo,resp. jeho bezne chapani ve vztahu k nasim potrebam. Ale lepsi fakt nenajdes, navic tenhle aspon zni. |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 23:20:15
|
| Dobro neobráti zlo...Dobro preberie zlo, ako keď ťa niekto preberie z desivého sna... |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 21/12/2006 : 11:01:19
|
Oldow.
Opožděně reaguji na tvá slova o tom jak tě vytáčí, když někdo řekne, že je to relativní. Jenže jak to říci jinak, když to tak je. Každý z nás má ty hranice tolerance kdesi jinde a pokud kdosi začne o toleranci hovořit,pak to má vždy stejnou příčinu. Vždy žádá pro sebe více tolerance u druhých. A tak bych mohl hovořit o tom, že by měl mít druhý více tolerance pro mou terminologii, Navi pro svou víru a tak dál. Právě toto bylo příčinou toho proč Navi tento topic otevřel. Otázkou je, jestli dokážeme tyto své hranice tolerance posunout a kam až.
MB |
 |
|
Topic  |
|
|
|