www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Možnosti .
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 12/12/2006 :  20:50:24  Show Profile  Reply with Quote
Uvažovali jste někdy o tom , žo po velkém třesku příjde velký smrsk a pak dojde znova k velkému třesku a vše se bude neustále opakovat , ale ovšem s tím , že to nemusí proběhnout pokaždé stejně a v důsledku toho by se zrealizovaly věškeré možnosti , které vás jen napadnou ???
Nebyl by to ve svém důsledku i posmrtný život , umřeli by jste , pak jste se znovu narodili a dostali úplně jiné možnosti ??

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 13/12/2006 :  15:00:28  Show Profile  Reply with Quote
Myslím, že máš značně naivní představu o tom co by se stalo, kdyby došlo k velkému křachu (jak se tomu obvykle u nás mezi astrofyziky říká). Zde několik logických chyb ve tvé úvaze:
  • Z toho, že bude velký křach, nijak neplyne, že se vše bude opakovat
  • pokud se něco opakuje, ale ne stejně, tak se to vlastně neopakuje
  • a už vůbec z toho nevyplývá, že se zrealizují veškeré možnosti, které nás mohou napadnout
  • rovněž z toho neplyne, že bych se znovu narodil
  • už vůbec nemluvím o tom, že sám pojem posmrtný život, je vlastně protimluv. Smrt je konec života a už z definice po ní nic být nemůže. Jediné logické varianty jsou, že smrt je konec všeho a pak, že není smrt

Vážně Tě obdivuji jak do tak krátkého textu dokážeš napsat tolik nesmyslů
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 13/12/2006 :  17:27:50  Show Profile  Reply with Quote
Tak :
1) Jestli sis nevšiml napsal jsem uvažovali jste , tedy netvrdím , že je to pravda . Opravuji tedy úvod na slyšeli jste pohádku ?
2)Samozdřejmě , že neplyne z velkého smrsku , že by se opakoval velký třesk . Dokonce se ani nevím jestli nastane .
Vím o dvou možnostech :
a)vesmír se bude rozpínat neustále => dojde k tomu , že se z něj stane nakonec nehostinná pustina .
b)smrsk vše skončí nakonec v nesmíně malém objektu (asi černé díře) .
A to v závislosti na na tom zda je hmotnost vesmíru větší nebo menší než kritická hmotnost .Mám to z populárně naučné literatury a tedy o důkazy za pomocí vyšší matematiky jsem byl ochuzen .
3)Pokud se opakuje den a noc . Jsou pokaždé stejné ? Nebo se den a noc neopakují ? Tím opakují jsem myslel pojmy "smrsk" a "třesk" a né následný děj až do konce .
A můžu ti prozradit , že pokud by jsi vyloučil jakoukoliv toleranci , tak by nešel zopakovat ani jeden experiment , už z toho důvodu , že nejsi nikdy schopen zařídit stejné počáteční podmínky (např. měřící přístroje mají omezenou přesnost .... ) chceš tím tedy říci , že žádný experiment nelze zopakovat ?
4)Blížil-li by se počet opakování nekonečnu a pravděpodobnost něčeho by nebyla=0 (pro jeden děj) . Tak by se snad pravděpodobnost , že to nastane blížila 1 . Snad jsem blbě napsal vše co koho napadne , ale myslel jsem vše fyzikálně možné . ( a né , že taky bude někdo čarovat .....)
5)Proč by se nedalo napsat , znovu narodil ? Za předpokladu , že by se vše probíhalo stejně až do tvého narození . Narodil by se kdo ? Santa Klaus ? .
6)Smrt je pojem ,který si vymysleli lidé . Asi nebudu daleko od její definice , když napíšu ,že je to ukončení všech životních funkcí . Samozdřejmě mám na mysli měřitelných . Za předpokladu , že existuje nějaká součást živé bytosti(resp. životní funkce) ,která po smrti nezaniká a o níž nevíš , nemužeš ji tedy měřit=> nelze ji zahrnout do definice smrti .

Jsem rád , že jsem na tebe udělal dojem , ale při troše snahy a zamyšlením se i nad svým textem zjistíš , že pokud na sobě zapracuješ klidně můžeš dosáhnout i daleko vyšších kvalit než já .

Ps. Ještě jeden dotaz jak se tady dělají odrážky ?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 13/12/2006 :  18:48:07  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimmere.

Jak se tady dělají odrážky, to nevím a přesto je u mne můžeš vidět. Prostě to přeskáču trámkem. Tabulátor zde nefunguje.
Já nemám vysoké vzdělání a tak mohu být třeba i skeptický a některým vývodům vědců a mohu si klidně vymýšlet o tomtéž třeba i pohádky. Kdyby totéž udělal Richard, mohl by být napadán, že se spronevěřuje svému vzdělání a že má třeba diplom neprávem.

A tak si můžeme klidně vyprávět pohádky. Třeba o tom, že je vesmír kolem nás živou hmotou, třeba i člověkem.Že dochází k pohybu a jednou se vesmír kolem nás trošku smrštuje, aby se následně roztahoval. Protože pro makrokosmos platí jiný čas, to roztahování může být pozorováno v dlouhém časovém intervalu a vznikne dojdem, že to rozpínání bude trvat stále a toto se stane vědeckou pravdou. Za miliony let může dojít k opaku, čili smršťování a vědci dojdou k názoru, že vše skončí tím, že se vesmír smrskne do kuličky a opět se to stane vědeckou pravdou a tak my obyčejní lidé můžeme být svým sněním blíže skutečnosti, než celé zástupy vědců. Jsme mnohem svobodnější, než oni a ve výsledku jsme na tom mnohdy úpně stejně,protože oni ví stejné H.....jako my.

MB
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 13/12/2006 :  19:12:25  Show Profile  Reply with Quote
M.B :
Víceméně s tebou souhlasím v tom , že věda nemusí mít ve vše na 100 % pravdu . Stačí si uvědomit jak složité je předpovědět počasí přesně na pár dní dopředu . Jak to potom má jít s celým vesmírem na x miliard let ?
Nadruhou stranu velkou většinu toho co nás dnes a denně obklopuje máme díky vědě . Od atomové elektrárny až po hodinky s vodotryskem .
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 13/12/2006 :  20:24:19  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Jasně Ace Rimmere.

Díky vědě máme mnohé a díky obyčejné fantazii také.Ono to tak nějak patří k sobě.Mnozí vědci přišli na svou cestu k poznání díky fantazii prostých lidí a přesto je tady neustálá snaha o povášení vědy nad fantazii,či obyčejnou schopnost vidět skryté zákonitosti. A tak vědci napadají prosté lidi snažící se sdělit své poznání, místo toho aby se snažili je pochopit a na místo nich dotáhnout věc do konce. A tak díky tomu sporu přichází lidstvo o mnohé, co by pomohlo žít. Zvláště u nás se to děje často a poznal jsem že to ve světě není pravidlem. U nás se úspěch neodpouští a jakmile někdo vystrčí halvu, hned přes ni dostane.Ve světě je tomu často zcela jinak,jak jsem měl možnost poznat. Jde o to naučit se vážit jeden druhého a dokázat mít vlastní názor bez ohledu na uznané pravdy. Na jedné Americké universitě (nehodlám ji jmenovat) se studenti spolu s profesorem zabývají tím o čem zde diskutujeme a snží se poznat například cenu mého poznání. Ne proto, aby je strhali,ale proto, že se jim zdá být dobrou cestou a snaží se doplnit to, co já doplnit nedokáži. A tak cosi cenného vznikne tam u nich a my to budeme od nich přijímat. Je to škoda,ale jsem rád, že to alespoň tak je. Až se to naučíme my,pak poznání poroste rychleji a staneme se světovými. Světovým je ten koho svět kopíruje a ne ten, kdo svět kopíruje. Napřed musíme naučit děti svobodně myslet a teprve potom můžeme uvažovat o dalších krocích.

MB
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 13/12/2006 :  21:12:26  Show Profile  Reply with Quote
Tak na to zase pozor .Je poměrně tenká hranice mezi fantazii prostých lidí a šarlatánstvím . Ona ta matematika a fyzika zase nejde jen tak obejít .
Já jen chtěl říci např. fyzika je založena na řadě teoriích (modelech) , které snaží se popsat co nejvěrněji skutečnost a které opravdu fungují ,nelze tedy jen tak říct , že je to snůška nesmyslů a jít proti nim jen tak , aniž by o nich člověk něco věděl .
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 14/12/2006 :  06:52:30  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ace Rimmer

Uvažovali jste někdy o tom , žo po velkém třesku příjde velký smrsk a pak dojde znova k velkému třesku a vše se bude neustále opakovat , ale ovšem s tím , že to nemusí proběhnout pokaždé stejně a v důsledku toho by se zrealizovaly věškeré možnosti , které vás jen napadnou ???
Nebyl by to ve svém důsledku i posmrtný život , umřeli by jste , pak jste se znovu narodili a dostali úplně jiné možnosti ??

Ace Rimmer...Uvažuješ správnym smerom...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 14/12/2006 :  06:59:26  Show Profile  Reply with Quote
Ten veľký tresk ale nefunguje ako napätie a bum, ale asi tak, ako keď sa z oplodneného vajíčka vytvorí človek...Zánik vesmíru tiež nefunguje ako sek a smrsk, ale postupne stárnutím vesmíru, ako keď ľudské telo starne, zomrie a rozloží sa...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/12/2006 :  08:51:37  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimmere Zdravím tě.

Já význam matematiky či fyziky ani v nejmenším nepopírám. Možná to tak díky neobratnosti mých slov vyznělo,ale je to jinak. Naopak já si vědy a všdců nesmírně vážím,ale chtěl jsem jen ukázat,že je zde ještě něco jiného,než věda a vědci.Chtěl jsem také ukázat, že jsou mnohé jevy u kterých je možno prokázat jakousi platnost,ale ve skutečnosti může být vše zcela jinak. Pokud cosi trvá miliardy let, je možno sledovat pouze malou částečku průběhu tohoto a nikoliv celek. Momentální průbšh může naznačovat že tomu tak je,ale celek může ukazovat cosi zcela jiného. Skutečností je, že vlastně nikdo neví, co ton vesmír kolem nás je.Kdybychom to věděli, bylo by vše jiné,ale to se dozvědět nemůžem a tak hádáme, sledujeme kam toto směřuje, hledáme odkud to vzešlo a k posouzení máme jen nepatrnou částečku skutečnosti. Pokud jsem vesmír připodobnil k živé hmotě,pak to nebyla spekulace, či šalatánství,ale jen konstatování, jak málo toho víme. A tak s toho vyplývá jediný možný závěr. Hledejme odpovědi na své otázky,ale nepovažujme výsledky hledání za bezvýhradnou pravdu a to i tehdy,je li autorem těch výsledků třeba vědec a kapacita v oboru. To co je na Zemi, co jde prohlédnout či ohmatat je cosi jiného,než vesmír, bůh a podobně. Mluví li se o vesmíru či bohu,je to o něčem jiném, než hovoří li se o matematice,chemii či fyzice.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 14/12/2006 :  09:14:25  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ace Rimmer

Tak :
1) Jestli sis nevšiml napsal jsem uvažovali jste , tedy netvrdím , že je to pravda . Opravuji tedy úvod na slyšeli jste pohádku ?
2)Samozdřejmě , že neplyne z velkého smrsku , že by se opakoval velký třesk . Dokonce se ani nevím jestli nastane .
Vím o dvou možnostech :
a)vesmír se bude rozpínat neustále => dojde k tomu , že se z něj stane nakonec nehostinná pustina .
b)smrsk vše skončí nakonec v nesmíně malém objektu (asi černé díře) .
A to v závislosti na na tom zda je hmotnost vesmíru větší nebo menší než kritická hmotnost .Mám to z populárně naučné literatury a tedy o důkazy za pomocí vyšší matematiky jsem byl ochuzen .
3)Pokud se opakuje den a noc . Jsou pokaždé stejné ? Nebo se den a noc neopakují ? Tím opakují jsem myslel pojmy "smrsk" a "třesk" a né následný děj až do konce .
A můžu ti prozradit , že pokud by jsi vyloučil jakoukoliv toleranci , tak by nešel zopakovat ani jeden experiment , už z toho důvodu , že nejsi nikdy schopen zařídit stejné počáteční podmínky (např. měřící přístroje mají omezenou přesnost .... ) chceš tím tedy říci , že žádný experiment nelze zopakovat ?
4)Blížil-li by se počet opakování nekonečnu a pravděpodobnost něčeho by nebyla=0 (pro jeden děj) . Tak by se snad pravděpodobnost , že to nastane blížila 1 . Snad jsem blbě napsal vše co koho napadne , ale myslel jsem vše fyzikálně možné . ( a né , že taky bude někdo čarovat .....)
5)Proč by se nedalo napsat , znovu narodil ? Za předpokladu , že by se vše probíhalo stejně až do tvého narození . Narodil by se kdo ? Santa Klaus ? .
6)Smrt je pojem ,který si vymysleli lidé . Asi nebudu daleko od její definice , když napíšu ,že je to ukončení všech životních funkcí . Samozdřejmě mám na mysli měřitelných . Za předpokladu , že existuje nějaká součást živé bytosti(resp. životní funkce) ,která po smrti nezaniká a o níž nevíš , nemužeš ji tedy měřit=> nelze ji zahrnout do definice smrti .

Jsem rád , že jsem na tebe udělal dojem , ale při troše snahy a zamyšlením se i nad svým textem zjistíš , že pokud na sobě zapracuješ klidně můžeš dosáhnout i daleko vyšších kvalit než já .

Ps. Ještě jeden dotaz jak se tady dělají odrážky ?

Ad 1) Když napíšeš takhle provokativní text, tak si přímo říkáš o kritiku. Je i jasné, že s to nemyslel 100% vážně, ale já nemohl odolat takové výzvě.

Ad 2) Těch možných budoucností vesmíru je více a nikdo dnes není schopen dokázat, která je správná a jestli mezi nimi vůbec je správná možnost. Jedná se o dosti komplikované důsledky současných fyzikálních teorií. a v tom je právě problém, protože neexstuje žádná JEDNA fyzikální teorie, kterou by všichni vědci považovali za jedinou správnou. Jinak jsi to v zásadě řekl správně.

Ad 3) Pochopil jsem jak to myslíš, chtěl jsem tě jen upozornit, že pojem opakovaní je trochu problematický. Je možné zkonstruovat hypotetické děje, které se budou vždy s malou odchylkou opakovat, ale nikdy nedojde k zopakování stejného stavu, ani po nekonečně mnoha opakováních. dokonce lze snadno dokázat, že existuje nekonečně mnoho takovýchto nekonečných sekvencí, které se navzájem podstatně liší. Chápeš tedy, že samotný fakt, že se něco opakuje s odchylkami nekonečně dlouhou dobu, neznamená, že se vyčerpají všechny možnosti, které logicky mohou nastat? To co jsem řekl, jsem schopen i dokázat.

Ad 4) Na nekonečna pozor! Jsou různé druhy nekonečen. Pokud se nějaký děj nekonečněkrát opakuje jedná se o spočetnou množinu opakování. Pravděpodobnost se ale obvykle určuje jako reálné číslo. To že je pravděpodobnost nenulová může znamenat, že je nekonečně malá (čím přesněji ji určíme, tím je menší), Při spočetném opakování taková pravděpodobnost může stále zůstat nekonečně malá. Velmi záleží na konkrétní situaci. Opakuji tedy, s nekonečny pozor, tady nelze používat selský rozum.

Ad 5) Připusťme na okamžik, že svět je zcela deterministický, tedy že pokud budou stejné počáteční podmínky, tak vše bude probíhat zcela stejně. Dejme tomu, že v našem světě jsem se narodil poprvé. Prožiji svůj život a nakonec zemřu. Dále předpokládám, že s mojí fyzickou smrtí zemře i mé vědomí (jsou to jen předpoklady!). Vesmír se smrskne a po určitém počtu opakování nastanou stejné počáteční podmínky. Znovu se tedy narodí člověk, který bude do posledního atomu stejný jako já teď. Nebudu to ale já, protože ten člověk se mnou nebude sdílet mou bolest, mou radost, můj život. Bude to jeho život i když bude do posledního detailu stejný jako ten můj teď. Navíc je tu další věc, pokud by svět byl zcela deterministický, pak by z výše uvedeného logicky plynulo, že to co se teď děje se už nekonečněkrát naprosto stejně opakovalo a bude se to opakovat neustále znovu. Můj současný život by tedy nemohl být první v pořadí. abych to shrnul, v uvedené úvaze není žádný na první pohled patrný logický rozpor, ale je dobré si uvědomit, že co je logicky možné, nemusí být možné v realitě.

Ad 6) elektrony, protony, neutrony (či kvarky) po tělesné smrti nezanikají, takže ANO,existuje něco co po naší, jak říkáš fyzické, smrti zůstává a v jistém smyslu je to věčné. Co se týče definice smrti, tak tam máš pravdu jen částečně. Já bych pojem smrt bral dvojím způsobem.
A) Objektivně: tj. když se ostatní shodnou, že jsi mrtvý
B) Subjektivně: Když už se nikdy neprobudí mé vědomí - tady je trochu problém, že subjektivně můžeš rozhodnout jen o tom, že jsi živý. Pokud bys uznal, že jsi mrtev, pak by sis vlastně dokázal, že jsi ještě nezemřel.
Právě druhá definice smrti implikuje pouze dvě mnou uvedené možnosti:
A) Po mé smrti už pro mne (mé vědomí) nic dalšího nebude
B) Nikdy nezemřu (stále tu bude mé vědomí, které bude schopno poznat, že určitým způsobem žiju)

Odrážky se dělají takto(nesmíš ale dělat mezery v kódu):
[ list ][ * ]odrážka 1[ /* ][ * ]odrážka 2[ /* ][ /list ]
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 14/12/2006 :  17:31:54  Show Profile  Reply with Quote
To : Noemus
1)Však já to schválně takhle napsal , alespoň má diskuse potom nějaké obrátky , což jsem chtěl . Nemohl jsem si zkrátka pomoci .
2)souhlas
3)Myslel jsem to tak ,že počet všech možností je různý od nekonečna (spíše bych asi měl napsat : limitně se k němu neblíží ).
4)Nějaké ty matematické analýzy mám za sebou (sice to už je delší doba) , ale vím o čem mluvíš . Horší je to u mě se statistikou tu jsem viděl naposledy na SPŠ . Zkrátka jsem předpokládal , že když je pravděpodobnost něčeho rovna c (konstanta) , tak při nekonečném počtu opakování to musí nastat .(to , že ta konstanta může být nekonečně malá jsem si neuvědomil ).
5)Byla by to totožná osoba ,ale nic by vás nespojovalo (nijak by jste se neovlivňovali) . Je to , ale tolik odlišné reinkarnace z různých náboženství (tedy kromě toho , že předchozí život určuje čím se narodíš) ?
6) ad)A víceméně ta má definice
ad)B a)nelze dokázat (už zkrátka nebudeš)
b)to zjistíš po smrti (tedy podle té z definice A)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/12/2006 :  17:57:16  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimere zdravím.

Mám jen jednu otázku. Narodíš li se znovu díky reikarnaci, budeš to ty, když zde bude zcela jiný život, nebo to bude docela někdo jiný, který s tvým dnešním já nemá nic společného? Jaké by to potom bylo znovuzrození? To by mělo s tebou asi tolik společného jako má s tebou společného život dnešního křováka, kterého ani neznáš.Nejsi li schopný uvědomit si kontinuitu s předešlým životem,pak to nemůže být pokračování tvého života, ale život zcela nový, s tebou namající nic společného.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 14/12/2006 :  20:21:29  Show Profile  Reply with Quote
Reinkarnácia neexistuje...Existuje inkarnácia...Na tejto zemi každý existuje len raz...Vedomie pred narodením je z určitých dôvodov zablokované...Po fyzickej smrti vedomie tohoto života ostáva...Aj to má svoj význam...Škoda že tak málo viete o globálnom živote, ktorý ďaleko presahuje tento hmotný svet...
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 15/12/2006 :  11:06:54  Show Profile  Reply with Quote
Ace Rimmer říká, že je to, tolik odlišné od reinkarnace ...
Nevím jestli to bylo správně pochopeno.

Nicméně si myslím, že kde není kontinuita vědomí, tam nelze mluvit o znovuzrození. Fyzická kontinuita tu v jistém smyslu bude, protože mé atomy se celkem pravděpodobně vyskytnou v budoucnu i v jiných tělech, zvířecích, rostlinných i lidských.

K tomu co říká Navi:
Po fyzickej smrti vedomie tohoto života ostáva...Aj to má svoj význam...
Toto tvrzení nelze ověřit jinak, než vlastní smrtí, Navi již zřejmě zemřel, jinak to totiž vědět nemůže. Trochu si tím ale protiřečí, protože zároveň říká, že každý je tu jen jednou

Škoda že tak málo viete o globálnom živote, ktorý ďaleko presahuje tento hmotný svet...
Odkud máš toto vědění, dokážeš své tvrzení obhájit?
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 15/12/2006 :  19:48:38  Show Profile  Reply with Quote
Noemusi...Keď Ježiš povedal, že jeho kráľovstvo nieje z tohoto sveta, tak mal na mysli iný svet...To znamená, že bol na tomto svete inkarnovaný...Môžeš si myslieť, že som cvok, a že to nemám v hlave v poriadku, ale aj z rizikom tohoto označenia s kľudným svedomím poviem, že som tak isto inkarnovaný z iného sveta, ktorý o tomto svete vie veľmi veľa, lebo ho vníma na rozdiel od tohoto sveta, ktorý nevníma ten, z ktorého som prišiel...Preto tak jednoznačne tvrdím, že vedomie po fyzickej smrti ostáva...
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000