| Author |
Topic  |
|
|
rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts |
Posted - 16/12/2006 : 14:48:23
|
Ahoj,
zajímal by mne váš názor na tohoto filozofa. Myslíte, že můžem věřit nejznámějším pramenům o něm (Platón, Aristoteles, Xenofón)? Co když Platón vkládal Sókratovi své vlástní myšlenky, co když se ho snažil učinit větším, než ve skutečnosti byl? Pochází slavný výrok ,,vím že nic nevím" vůbec skutečně od Sókrata? |
|
|
Dawy
Nový uživatel
Czech Republic
10 Posts |
Posted - 16/12/2006 : 14:52:29
|
Je to velký oříšek, protože sókrates nechávál všechny své myšlenky zapisovat někým jiným,a sám nenapsal nic, ale já bych mu věřil |
 |
|
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 16/12/2006 : 16:27:53
|
Pro filosofa není přeci důležité, zda Platón Sókratovi připisoval i své myšlenky. Důležitý je jejich obsah, či ještě lépe, to co si zněj vezmeme. Sókratés pro nás přece může být vzorem i v případě, že by se jednalo o smyšlenou postavu. |
 |
|
|
Dawy
Nový uživatel
Czech Republic
10 Posts |
Posted - 16/12/2006 : 18:50:16
|
Noeme, sic jde o sdělení,i přesto z morálního hlediska je nevhodné přiřknout nějaké dílo někomu jinému Dawy |
 |
|
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 17/12/2006 : 11:03:37
|
A to tu přeci nejde. Víme že Platón byl Sókratovým žákem, je tedy velmi pravděpodobné, že jím byl ovlivněn a mnoho jeho myšlenek vzal za své. Zároveň byl však Platón samostatnou osobností a něco nového k myšlenkám přidal. Nikdy nemůžeme znát co si doopravdy S´krés myslel. Nemůžeme ani znát co si myslel Platón. Můžeme však hledat moudrost v tom co Platón napsal. Nemá příliš velký smysl snažit se rozlišit, která myšlenka je ze Sókrata, která jen z Platóna a které vznikla jen jako naše interpretace textu.
Ještě k té morálce. Většina znalců si je vědoma problematiky rozlišení Platóna a Sókrata a snaží se jejich myšlenky poctivě rozlišovat. Ani já v této diskuzi nikomu, žádné myšlenky nepřipisuji. Jedině Platón dával své myšlenky do úst Sókratovi ve svých dialozích. To byla ale tehdy naprosto běžná praxe. A bylo to (a je i nyní) pokládáno za projev úcty k učiteli.
Proč tedy mluvíš o morálce? |
 |
|
|
Dawy
Nový uživatel
Czech Republic
10 Posts |
Posted - 18/12/2006 : 16:37:48
|
Noeme, o morálce mluvím proto, že například kdyby tys uskutečnil nějaký objev a vymyslel nějaký užitečný přistroj, řekl to učiteli a on ho vzal za svůj a pak s ním předstupoval před ostatními a uzavíral smlouvy atd., tak by to nebylo vůči Tobě spravedlivé i když by si lidi řekli, je jedno kdo to vymyslel, hlavní je to, že to máme. Právě z tohoto důvodu zmiňuji morálku i když by to mohla být kapitola sama o sobě |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 18/12/2006 : 17:00:44
|
Dawy zdravím tě.
Myslím, že má Richard pravdu. Autorství není tím nejdůležitějším.Tím důležitým je obsah. Ukáži ti příklad a možná pochopíš víc. Došel jsem k určitému poznání.Jedná se o analýzu procesu myšlení.Bylo nalezeno cosi, co umožňuje analyzovat to co vzešlo svou podstatou s procesu myšlení. Nebudeme nyní hovořit o tom, zda je toto poznání správné, nebo chybné. Důležité zde je to, že nebudu nejspíše schopný toto dokončit a obhájit.Přesto bych byl rád, kdyby toto poznání lidem sloužilo. A tak jsem zde,(zatím jen část) toto ukázal.Kdyby se zde našel kdosi, třeba Richard, který by toto dokázal dokončit a poté obhájit. Pak můj záměr vyšel a vůbec mi nezáleží na tom, že by byl autorem on.Lidem by to sloužilo a moje hledání by nebylo ztraceným časem.On se člověk někdy musí rozhodnout a uvědomit si oč mu skutečně jde, jestli o to aby jeho poznání sloužilo, nebo aby povýšilo jeho já. A nyní si to převeď na ty dva filosofy. Možná se jednalo o cosi podobného. O morálce zde však nehovoř,protože o tu zde vůbec nejde. Něco jiného by bylo, kdyby mně bylo mé poznání proti mé vůli scizeno a kdosi by se vydával za autora. Proti takovému člověku jsem pojištěn.Vše je sepsáno a uloženo s datumem u notáře,takže bych byl schopný dokázat, že je to zloděj a plagiátor. Něco jiného je spolupráce a něco jiného krádež.
MB |
 |
|
|
Dawy
Nový uživatel
Czech Republic
10 Posts |
Posted - 18/12/2006 : 17:19:44
|
Také Vás zdravím Miloslave, Nechtěl jsem říci, že autorství je nejdůležitější, i když to tak možná vyznělo, ale jen to, že nezáleží jen na zdělení ale ani jen na autorovi, od každého trochu, přeci jen řekne-li nějaký blázen z blázince něco, bude to mít jinou váhu, než když to samé řekne nějaký významný vědec(nechci přirovnávat Sokrata nebo Platona k bláznům, to vůbec ne, jen mě to tak napadlo), ale řekne-li ten vědec něco hloupého, tak také nebude ten výrok tak významný. Jinak co se týče krádeže nebo spolupráce, tak je více než jasné, že ten rozdíl tam je a že je obrovský, jenže s určitostí nemůžeme říci, zda-li všechny Platonovy spisy byli jenom jeho myšlenky a ne Sokratovy myšlenky, které si Platon osvojil(vždy říkám:"Nemůžeš-li to potvrdit ani vyvrátit, neříkej že to je nebo není pravda") |
Edited by - Dawy on 19/12/2006 15:04:37 |
 |
|
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 19/12/2006 : 15:33:53
|
O žádné naší myšlence nemůžeme s určitostí řící, zda je čistě naše nebo zda jsme se třeba nevědomky inspirovali u jiného člověka. Bylo to tak vždy a je to tak správné. Einstein kdysi prohlásil: Vidím dál, protože stojím na ramenou obrů. A kdo se zajímá o historii vědy, ten ví o čem mluví.
Plagiátorem se člověk stává teprve tehdy, když si vědomě přisvojí cizí myšlenku a prohlásí ji za svou. A to Platón evidentně neudělal. Ba právě naopak. Všechny své myšlenky vkládal do úst jiným a zejména Sókratovi. Měli bychom se tedy spíše ptát, co ze Sókratových myšlenek je skutečně Sókratových. |
 |
|
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 19/12/2006 : 16:56:13
|
quote: Originally posted by rajis
Ahoj,
zajímal by mne váš názor na tohoto filozofa. Myslíte, že můžem věřit nejznámějším pramenům o něm (Platón, Aristoteles, Xenofón)? Co když Platón vkládal Sókratovi své vlástní myšlenky, co když se ho snažil učinit větším, než ve skutečnosti byl? Pochází slavný výrok ,,vím že nic nevím" vůbec skutečně od Sókrata?
Důležitá je myšlenka a to kdo ji vymyslel je podružná záležitost , tím spíše když už je tak dlouho po smrti . |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 28/12/2006 : 15:57:15
|
Dawy.
Souhlasím s tebou ve vvšem cos napsal. Souhlasím i s tím o tom bláznu z blázince,který má menší autoritu. Jenže on to nemusí být blázen z blázince, ale třeba docela obyčejný prostý člověk,který zcela náhodou našel cosi cenného.Jak se říká."slepé kuře našlo zrno". To jeho poznání by mohlo lidem sloužit, ale autority jej strhají, často jen proto aby ukázali svou nadřazenost. On většinou nedokáže mluvit jejich jazykem, ale rád by předal svůj náklad. A to je škoda pro všechny. Díky tomuto svět a lidstvo ztrácí mnohdy to cenné co by životu sloužilo a přitom by stačilo tak málo. Snažit se porozumět a třeba pokračovat tam, kde on skončil, protože nemohl bez vzdělání dojít dál. A tak někdy autority ničí, to co by mohlo sloužit všem a díky čemu? Vlastní autoritě. A právě proto jsem hledal pravidla rozhovoru znemožňujícího spor,aby mohli tito lidé své poznání ukázat a nemohli být ukřičeni dříve, než cokoliv vysloví. Navíc i v tom blázinci se může najít člověk, který našel cosi cenného,ale natolik zvláštního, že jej lidé nedokáží pochopit. Je to již pár let, co jsem poznal člověka, který neustále pendloval mezi vědou a blázincem. Byl to inženýr, absolvent matfyzu, fyzik akustik. Nebudu jej jmenovat a je možné že jej kdosi v tomto fóru zná. Na dveřích svého bytu měl své jméno a pod ním "magistr nauk silozpytných". Byl zvláštní, ale špičkový vědec. Uvedu příklad za všechny. Jednou v noci dostal nápad na nové reproduktorové soustavy. K tomu, aby poznal jejich vlastnosti potřeboval kádinku s vodou a vlniče.Potřeboval je roto, aby mohl zakreslovat kde se vlny kříží, při různých frekvencích a podobně. Vlniče měl a sestavil je dle nápadu, ale tu kádinku neměl a tak obložil dveře hadry a napustil vodu na podlahu. Bylo to ve věžáku české televize, kde byli ubytováni prominenti.Dostali sprchu a zavolali policii,(tehdy bezpečnost). Ti bouchali na dveře a on jim řekl."Vyčkejte chvilku, než dokončím pokus./ Potom jim otevřel a v blázinci vše perfektně dokončil. Když vyšel ven, měl nový patent. Jsou profesoři,kteří za svůj život nenajdou nic nového a vedle nich on.Kdo je větší autoritou? Ať člověk vysloví co vysloví, nikdy to není možné považovat za pravdu. Vždy je něco o kousek vedle, nebo přímo opačné a přesto je to správné.
MB |
 |
|
| |
Topic  |
|
|
|