www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Čo si myslíte o skromnosti a prostote?...
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 05/12/2006 :  07:03:53  Show Profile  Reply with Quote
...

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/12/2006 :  10:48:37  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi Ahoj.

Nejsem skromný. Chci maximum toho, čeho jsem schopný dosáhnout. Nepovyšuji se však nad ostatní. Kdybych měl víc schopností postavil bych si laťku výše.Ten kdo říká, že je skromný, ten buďto má málo schopností, nebo lže. Každý člověk má střed světa tam kde právě stojí. Jde o to neupírat právo na střed ostatním lidem.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 05/12/2006 :  12:11:36  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave...A keď ti poviem, že Boh je skromný a prostý, a cez iné vlastnosti ho nájsť nemôžeš, čo my odpovieš?...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/12/2006 :  14:18:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi zdravím.

Bohužel tě k tomu neřeknu nic Já Boha nehledám. Možná by tomu bylo jinak, kdyby mně někdo dokázal ukázat podstatu jeho bytí, ale to zatím nikdo na světě neudělal a slepě věřit se mně zdá nemoudré.

MB
Go to Top of Page

harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts

Posted - 05/12/2006 :  14:56:25  Show Profile  Send harleyka an ICQ Message  Reply with Quote
Ahoj.

Je otazka, jak to berete. Ja jsem skromna, k zivotu mi staci malo veci a nezenu se za majetkem, ale chci dosahnout neceho velikeho, kladu si na sebe opravdu vysoke naroky. Takze... Jsem skromna ci nikoliv?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/12/2006 :  16:42:52  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ahoj Harlejko.

Majetek není tím co hledám a pokud by se Ivan ptal na takovou skromnost, asi bych nic neřekl.Peníze jsou akumulací schopností. Dnes schopnosti mám a tím že je využiji ve prospěch druhého člověka, on mně prostřednictvím peněz předává úměrnou část schopností svých, které já mohu využít tehdy až mé schopnosti nebudou. Takto peníze přijímám a takto je vydávám.Jsou lidé, kteří s ostatních ty schopnosti vysávají, aby je využili ve svůj prospěch. K takovým lidem nepatřím a dá se řídi, že to ani neumím. Když to neumím, jsem skromný?
Vše beru, jak to přichází. Sousedi myslí že jsem bohatý, když mně stojí kolem domu pět nablýskaných automobilů světových značek a já zatím čekám, až se naskytnou nějaké drobné, abych si koupil novou desku USB. Ta moje má jedn dva vstupy. Doufám, že rozumíš, co tím chci říci.Levně nakoupím vraky a udělám z nich kvalitní auta.Je to neskromnost? Nebo je to důkaz toho, že vše co mám mám vlastní zásluhou, že jsem o to nikoho neokradl?
Jinak je tomu s mou nesromností vzhledem k tomu, čeho chci dosáhnout. Nemyslím tím vlastní postavení,ale své cíle, které jsem si postavil. Představ si, kdyby lidé pochopili smysl toho "domu květu" čili světového sněmu. Potom by se změnil celý svět. To není skromný cíl,ale protože vím, že by vzniknout měl, pak dělám vše co je v mých silách, abych cíle dosáhnul a třeba nyní jen pouhými slovy. Kladeš li si v této oblasti vysoké cíle, je to neskromnos, ale díky za ní.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 05/12/2006 :  16:50:53  Show Profile  Reply with Quote
Nikto ti nedokáže ukázať podstatu jeho bytia, tú musíš nájsť sám...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 05/12/2006 :  16:53:31  Show Profile  Reply with Quote
Otázka je, aké konkrétne nároky máš na seba?....(pre Harleyku)

Edited by - navi on 05/12/2006 17:37:04
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 05/12/2006 :  16:56:53  Show Profile  Reply with Quote
Nemyslel som slepo veriť, ale hľadať, ale k tomu musí mať človek chuť, alebo potrebu...Nutkanie...Ja som mal nutkanie hľadať Boha...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 05/12/2006 :  17:35:52  Show Profile  Reply with Quote
Kedysi som v Biblii čítal niečo ako duchom malý nájde Boha...Dlho som to nevedel pochopiť, a dávalo mi to opačný zmysel...Dnes už viem, čo to znamená duchom malý...Ježiš ešte hovoril, najprv musíme v sebe zomrieť, aby sme sa mohli narodiť...To sú všetko metafory, ktoré sa dajú vylúštiť až keď človek hľadá a nájde Boha...Obidve metafory znamenajú to isté...Jedná sa o ľudské ego, ktorého súčasťou je aj ctižiadostivosť...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/12/2006 :  17:57:52  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ahoj Navi

Já cítím ze tvých slov strach s ohrožení tvé pravdy Boha. Jak tento strach vznikl? Je tvoje víra natolik slabá, že by ji mohla ohrozit má slova? Není to tím, že se tě začala líbit moje cesta a začínáš ji vidět kdesi nad tou svou? Potom by bylo jasné, proč tu svou tak chráníš. Co bys byl, kdybys tu svou cestu ztratil? Co by tě zbylo?

Já tvou pravdu nechci ničit a beru tě takového,jaký jsi.

" Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské." Pokud myslíš tato slova, tak se nad tím trošku víc zamysli. Mám dojem, že tím nemyslel blbce a hlupáky. Je to podobenství a v tom je povrchní znění pouze návodem k poznání vnitřního algoritmu a to je většinou řečeno slovy " Amen pravím vám." Toto říká, že lidem schopným najít vnitřní obsah je řečeno vše a ti ostatní nechť nesou znění tohoto podobenství tisíciletími beze zmněny k lidem schopným poznat obsah.

MB
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 05/12/2006 :  21:45:15  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Ahoj Navi

Já cítím ze tvých slov strach s ohrožení tvé pravdy Boha. Jak tento strach vznikl? Je tvoje víra natolik slabá, že by ji mohla ohrozit má slova? Není to tím, že se tě začala líbit moje cesta a začínáš ji vidět kdesi nad tou svou? Potom by bylo jasné, proč tu svou tak chráníš. Co bys byl, kdybys tu svou cestu ztratil? Co by tě zbylo?

Já tvou pravdu nechci ničit a beru tě takového,jaký jsi.

" Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské." Pokud myslíš tato slova, tak se nad tím trošku víc zamysli. Mám dojem, že tím nemyslel blbce a hlupáky. Je to podobenství a v tom je povrchní znění pouze návodem k poznání vnitřního algoritmu a to je většinou řečeno slovy " Amen pravím vám." Toto říká, že lidem schopným najít vnitřní obsah je řečeno vše a ti ostatní nechť nesou znění tohoto podobenství tisíciletími beze zmněny k lidem schopným poznat obsah.

MB

Těžko říci jestli myslel blbce a hlupáky , ale do jisté míry by se to tak dalo vysvětlit , protože blbci nevnímají svět složitě a projdou životem aniž by museli řešit řadu i celkem nepříjemných rozhodnutí , které jsou jednoduše pod jejich rozlišovací schopnost(resp. neuvědomují si všechna fakta či důsledky) a taky ke spokojenému životu jim stačí co se píše v Blesku , vysílá na nově nebo nějaká blbost do mobilu . Tím se nechci nad někým povyšovat , možná jim i trochu závidím . Abych to zkrátil chci říci , že platí na 99% :
Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království pozemské.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 05/12/2006 :  22:30:45  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave...Moje vnímanie existencie Boha nie je možné ohroziť, pretože to nieje kolektívna záležitosť, ale moja osobná...Nepodlieha to vplyvu kolektívneho názoru...Je to mojou neoddeliteľnou súčasťou...

Edited by - navi on 05/12/2006 22:31:30
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 05/12/2006 :  22:34:03  Show Profile  Reply with Quote
Ako môžem svoju cestu stratiť, keď som ňou a ona je mnou?...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 05/12/2006 :  22:39:36  Show Profile  Reply with Quote
Prečo si myslíš, že človek bez ega a ctižiadostivosti je blbec a hlupák?...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 06/12/2006 :  09:54:25  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.
Nic takového jsem nikdy netvrdil.Ňapsal jsem pouze to, že Ježíš dozajista neměl na mysli lidi hloupé,kterým by patřilo království nebeské. Prostě tím myslel něco jiného a co, to by měl poznat každý sám.

MB
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000