Author |
Topic  |
ftarflon
Aktivní uživatel

Slovakia
192 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 03:54:39
|
quote: Originally posted by navi
quote: Originally posted by ftarflon
Pohľad z hmoty je, ak sa na veci pozeráš z priority svojho rozumu a ega...Pohľad z ducha je, ak sa na veci pozeráš z priority svojho ducha a neega...Pohľad z ducha sa dá nadobudnúť napr. cestou, ktorú uskutočnil Buddha...Stav ducha je vlastne nirvána, kedy človek splynie s Bohom, ostáva však samostatným uvedomením...
Dobre navi, ale ako vieš, že si len nepredstavuješ, že sa na veci pozeráš z pohľadu ducha (tvoja terminológia)? To, čo nazývaš "priorita rozumu a ega" by som nazval normálne, bežné uvažovanie normálneho, zdravého človeka. Ale neviem, čo je to duch. Obávam sa, že ten tvoj "duch" je len akási sugescia, klamná predstava tvojej mysle. A že pozeranie sa na veci "z priority svojho ducha a neega" je len rafinovaná hra tvojej mysle. Je to len hra, v ktorej sa vžívaš do rôznych rolí: raz sa hráš, že máš ego, raz sa hráš, že ho nemáš. Skús si položiť otázku: Kto je ten, kto sa hrá tieto hry? Kto, alebo čo je za týmito hrami?
Ducha má každý v sebe, a dokáže sa k nemu prepracovať, aj keď to nieje ľahké...Ľudské telo je tak skonštruované, aby nebolo ľahké sa prepracovať k svojmu duchu...Má to svoj zmysel, o ktorom sa nebudem rozopisovať...Každý ale so svojej slobodne voľby má možnosť sa k svojmu duchu prepracovať...
OK, ale neodpovedáš na otázku. Prečo si presvedčený, že tvoj "pohľad z hľadiska ducha" nie je len sugescia alebo predstava, tvojej mysle (ega), ale realita? |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 04:54:50
|
Ftarflone Materialni pravda neni prilis sikovny pojem, ale mel by stacit. Je jasne, ze vzdy bude objektivizovanou pravdou subjektivni, ale to neva. Problem je prave v tom, ze nejsme scopni se zbavit lidskeho pohledu a vkladame emoce, kam nepatri. S tim vesmirem je to jak rikas, nejsme na to naprogramovani. Presto se celkem casto najdou lide, kteri se snazi si nekonecno predstavit (uprimne - vsichni jsme to zkouseli). proto myslim, ze objektivni - materialni pravda nemuze nest emoce, pokud je mimo ramec vrozenych a poznanych struktur - algorytmu chapani. Aha, ja tam asi mam chybu! V tehle chvili mi vychazi, ze jakykoli slozitejsi filosoficka nazor je chybny. Jeste se na to podivam.
_______________________ Rovnováha? Na co?
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 05:43:23
|
OK, ale neodpovedáš na otázku. Prečo si presvedčený, že tvoj "pohľad z hľadiska ducha" nie je len sugescia alebo predstava, tvojej mysle (ega), ale realita?
Viem čo je to pohľad z hľadiska rozumu, aj z hľadiska ega...Používal som to...Teraz to nepoužívam... |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 05:59:27
|
Ak sa vesmír rozpína,kam sa rozpína?... |
 |
|
ftarflon
Aktivní uživatel

Slovakia
192 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 14:05:37
|
quote: Originally posted by Oldow
Ftarflone Materialni pravda neni prilis sikovny pojem, ale mel by stacit. Je jasne, ze vzdy bude objektivizovanou pravdou subjektivni, ale to neva. Problem je prave v tom, ze nejsme scopni se zbavit lidskeho pohledu a vkladame emoce, kam nepatri. S tim vesmirem je to jak rikas, nejsme na to naprogramovani. Presto se celkem casto najdou lide, kteri se snazi si nekonecno predstavit (uprimne - vsichni jsme to zkouseli). proto myslim, ze objektivni - materialni pravda nemuze nest emoce, pokud je mimo ramec vrozenych a poznanych struktur - algorytmu chapani. Aha, ja tam asi mam chybu! V tehle chvili mi vychazi, ze jakykoli slozitejsi filosoficka nazor je chybny. Jeste se na to podivam.
Do akéhokoľvek popisu, ktorý má ambíciu byť "objektívny" emócie nepatria. Prírodné zákony sú v exaktných vedách popísané matematicky, teda jazykom bez emócii.
K nekonečnu. Na reálnej osi je v intervale <0,1> rovnako veľa čísiel ako v intervale <0,10>. Alebo si zoberme geometrickú úsečku dĺžky 1 cm a inú úsečku dĺžky 10 cm. Obidve úsečky majú rovnako "veľa" bodov. Že je to tak, dá sa veľmi jednoducho dokázať. Aby sme to pochopili, tak už nestačí len nejaká názorná predstava "nekonečna". Treba tiež logicky uvažovať. Takže logickým spôsobom je pochopiteľné aj to, čo je názorne nepredstaviteľné. Nekonečno je matematický pojem. Je teda definovaný matematikou a žiadnou predstavou. |
Edited by - ftarflon on 29/12/2006 14:06:12 |
 |
|
ftarflon
Aktivní uživatel

Slovakia
192 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 14:07:47
|
OK, ale neodpovedáš na otázku. Prečo si presvedčený, že tvoj "pohľad z hľadiska ducha" nie je len sugescia alebo predstava, tvojej mysle (ega), ale realita?
Viem čo je to pohľad z hľadiska rozumu, aj z hľadiska ega...Používal som to...Teraz to nepoužívam...
Stále neodpovedáš na otázku. To tvoje "viem" je presvedčenie. Ako vieš, že je pravdivé, že to nie je ilúzia? |
 |
|
ftarflon
Aktivní uživatel

Slovakia
192 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 14:11:06
|
Ak sa vesmír rozpína,kam sa rozpína?...
Táto otázka nemá zmysel. Otázka "kam sa rozpína?" už v sebe zahŕňa predstavu piestoru, ale o priestore a čase má zmysel hovoriť len v rámci Vesmíru, nie mimo neho. Rovnako nezmyselná otázka je, čo bolo pred časom nula, v ktorom začal Big Bang. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 15:59:17
|
Ftarflon.
V tomto fóru se stalo zvykem řešit neřešitelné a odcházet od tématů, které cosi vyřešit mohou. Dle mého názoru je lépe být malý,než si na velkého hrát. A tak skutečná témata mizí kamsi dozadu a řeší se zde nekonečno, bůh a podobně. Přiznám se, že už mne to přestalo bavit a přemýšlím o tom, že po sobě uklidím a odejdu. Nejspíš jsem primitiv, který cosi nechápe.Snahy o vyřešení neřešitelného lidmi, kteří evidentně na to namají mně připadá nesmyslné a nudné./patřím k těm, kteří na to nemají a neznám nikoho, kdo by na to měl.)
MB |
 |
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 16:45:39
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Ftarflon.
V tomto fóru se stalo zvykem řešit neřešitelné a odcházet od tématů, které cosi vyřešit mohou. Dle mého názoru je lépe být malý,než si na velkého hrát. A tak skutečná témata mizí kamsi dozadu a řeší se zde nekonečno, bůh a podobně. Přiznám se, že už mne to přestalo bavit a přemýšlím o tom, že po sobě uklidím a odejdu. Nejspíš jsem primitiv, který cosi nechápe.Snahy o vyřešení neřešitelného lidmi, kteří evidentně na to namají mně připadá nesmyslné a nudné./patřím k těm, kteří na to nemají a neznám nikoho, kdo by na to měl.)
MB
Mě osobně tyto témata zajímají , ale chápu , že to není pro každého . A tak by nebylo od věci se domluvit na nějkém systému (omezení) tak ,aby toto fórum bylo pro všechny . Třeba napsat v úvodu topicu o čem se autor nehodlá (resp. hodlá ) bavit . |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 29/12/2006 : 18:01:53
|
quote: Originally posted by Ace Rimmer
Ftarflon.
MB
Mě osobně tyto témata zajímají , ale chápu , že to není pro každého . A tak by nebylo od věci se domluvit na nějkém systému (omezení) tak ,aby toto fórum bylo pro všechny . Třeba napsat v úvodu topicu o čem se autor nehodlá (resp. hodlá ) bavit .
Toto fórum je pre všetkých...Ja sa tiež účasním len v tých témach, ktoré mi niečo hovoria a o ostatné sa nezaujímam...Ale ani vo sne by ma nenapadlo, aby som niekoho obmedzoval v jeho názore...Som slobodný človek a mám rád slobodu... |
 |
|
ftarflon
Aktivní uživatel

Slovakia
192 Posts |
Posted - 30/12/2006 : 00:12:12
|
Ftarflon.
MB
Miloslav,
ja som tu len chvíľu a možno preto ma to ešte baviť neprestalo . Ale nebudem mať problém zo dňa na deň na toto fórum zabudnúť. To závisí len na tom, či si budem mať čo povedať s ostatnými, alebo nie. Napríklad určite ma čoskoro prestane baviť reagovať na stále rovnaké odpovede naviho. Čo sa týka tém, tak kto má "riešiť" veľké témy, ak nie filozofia? Ja som len taký amatérsky filozof a v skutočnosti ma nudia tí "naozajstní filozofi", pretože sa často pohybujú v tak abstraktných sférach, ktoré už naozaj nemajú čo povedať k praktickému životu. Ale tie veľké a nekonečné témy ako čo je človek, aký je zmysel existencie, otázka Boha, čo toto za svet, atď. mám rád. Rozmýšľam nad nimi už poriadne dlho a ako roky bežia, zisťujem, že moje názory sa s časom menia (samozrejme k lepšiemu, ako ináč ) a teda že má zmysel o týchto "večných" otázkach uvažovať. Ak máš dojem, že sa "hrám na veľkého", tak mi pokojne ukáž, aký som malý. Za každú konštruktívnu kritiku, ktorá mi pomôže zbaviť sa niečoho, čo som doteraz prehliadal, budem len vďačný.
Mimochodom, nekonečno nepovažujem za "veľkú" tému a ani ho neriešim.
Ja si nemyslím, že takéto fórum môže mať ambíciu niečo "vyriešiť". Toto je len kútik, kde je umožnené nezáväzne si podiškurovať s inými ľuďmi, ktorí tiež takúto potrebu v sebe cítia. A o čom to tu bude, to záleží len na nás. Ak chceme, môžeme tu naozaj aj niečo "riešiť", ale to by sme sa najprv museli zhodnúť na vhodnej téme. To je taká, ktorá bude baviť viacerých a dostatočne dlhý čas.
Možno si mal veľké očakávania od tohto fóra a teraz si sklamaný. Neviem, len hádam. Ale nemyslím si, že treba to, čo sa tu deje, brať príliš vážne.

|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 30/12/2006 : 14:24:01
|
quote: Originally posted by ftarflon
Ak sa vesmír rozpína,kam sa rozpína?...
Táto otázka nemá zmysel. Otázka "kam sa rozpína?" už v sebe zahŕňa predstavu piestoru, ale o priestore a čase má zmysel hovoriť len v rámci Vesmíru, nie mimo neho. Rovnako nezmyselná otázka je, čo bolo pred časom nula, v ktorom začal Big Bang.
Táto otázka nieje nezmyselná...Len je nezmyselné na ňu odpovedať z pohľadu hmoty...Z pohľadu ducha je ale zodpovedateľná...Tento pohľad však nieje vedecky akceptovateľný, aj keď z pohľadu ducha má všetku logiku, ktorú veda považuje za potrebnú pri vedecky akceptovateľných pravdách z hmotného pohľadu... |
 |
|
ftarflon
Aktivní uživatel

Slovakia
192 Posts |
Posted - 30/12/2006 : 16:45:43
|
navi,
prepáč, ale teraz už trepeš dve na tri a nemá význam odpovedať |
 |
|