| Author |
Topic  |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 18/12/2006 : 21:15:24
|
quote: Originally posted by noemus
Ahoj Slávku a Navi
Mám jeden návrh: jedná se o velmi starou, ale i velmi účinnou výukovou metodu. Je o to způsob jak si procvičit umění diskutovat. 1) Vybere se téma, a v tomto tématu problém, či teze ke které lze zaujmout kladné nebo odmítavé stanovisko 2) Dále se diskutující rozdělí na dva tábory a každý si vybere stranu. 3) První fáze diskuze probíhá tak, že odmítavá skupina útočí otázkami na druhou skupinu a ta se jejich námitky snaží vyvrátit a předkládat své argumentu pro. Je nutné stále se držet púvodního tématu a proto se často volí moderátor, který diskuzi usměřnuje. 4) Když moderátor diskuzi ukončí, tak obě skupiny zhodnotí svůj výkon. 5) Teď přijde to nejzajímavější. Obě skupiny si vymění místo a nyní v druhé diskuzi bude původně odmítavá skupina hájit opačné stanovisko. Obě skupinu se musí snažit poctivě hledat argumenty, i když by raději byli ve druhé skupině.
Je vám doufám jasné, jak moc je pro dikutujícího člověka důležite. Umět se na věc podívat z pohledu druhého. A to přesně je cíl této výukové metody. Když se to dobře udělá, tak to může být i zábavné. Co říkáte zkusíme to??
Prosím, dajte mi slobodu... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 18/12/2006 : 21:18:49
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Richarde ahoj.
Když jsem četl tvoje slova, skutečně jsem se lekl, že jsem někte takovou pitomost napsal a tak jsem prolistoval vše a nic jsem nenašel. To s tím papouěkováním platilo pro Naviho i když i zde se musím trošku opravit. Navi se nám vyvíjí. Na počátky byl inkarnovaným andělem a bylo jasné že opakuje pravdy Andělů světla. Potom se zmněnil v nezávislého a dnes začíná inklinovat k Buddhismu,ale stále je to totéž. Vše je převzaté i to jeho "Bože jestli existuješ...." To bylo původně mé a začal to používat, protože se mu to líbilo. Když si Richarde projdeš všechny jeho vstupy, pak poznáš že to s tím papouškem sedí.
MB
Fakt nieje na mne nič originálne... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 18/12/2006 : 21:23:16
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Richarde.
Nyní jsem asi trošku mimo hrnec.Vůbec nevím o jakém návrhu hovoříš.
MB
Miloslave...Dal si noemusovi návrh, aby prezentoval tvoj dom kvetu, pretože sa vie lepšíe vyjadrovať ako ty...To si už nepamätáš?... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 18/12/2006 : 21:26:26
|
| Miloslave...Ja by som ťa za advokáta nechcel...To by som dopadol ešte horšie... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 18/12/2006 : 21:38:17
|
| Miloslav napísal...Nedokáže li odpovídat, či je otázkami doveden až k tomu, že sám popře své tvzení, prohrál. Dojdeme li my ostatní k takovému pochopení, že jeho tvrzení přijmeme,či ztratíme schopnost klást věcné otázky,pak on zvítězil....Ja odpovedám...A čo keď vznikne situácia, že otázaný dokáže ďalej odpovedať, a nepoprie svoje tvrdenie, a napriek tomu otázkári, jeho odpovede nepríjmu?...Kto je potom víťaz?... |
 |
|
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 19/12/2006 : 00:08:01
|
To co navrhuje Slávek, je jistě zajímavé. Byl bych sice raději pro svůj původní návrh, ale budiž. Je tu však potíž, myslím, že by o výsledku diskuze neměli rozhodovat jen diskutující. Měl by tu být moderátor, někdo kdo nediskutuje, ale snaží se diskuzi formálně vést. Upozorňovat na odchylky od tématu, na nekulturnost projevu atd. Mnoho diskuzních fór na internetu je moderovaných, moderátor má často některá administrátorská práva - může například přesouvat nesouvisející příspěvky do jiných diskuzí, nebo je zcela mazat. To samozřejmě vyžaduje jisté morální nároky a moderátorem se tedy nikdo nestává automaticky, musí si to zasloužit. I bez těchto práv je, ale moderování užitečné.
Myslím si, že v žádné diskuzi by tu nemělo jít o vítězství v tom smyslu, že protivník znechuceně přestane diskutovat. Už vůbec by se nemělo stát, že se začnou ignorovat.
Cílem by vždy mělo být vzájemné pochopení.
Pokud si myslím, že se někdo mýlí, pak moje kritika není útokem na něj, ale snahou vysvětlit mu jeho omyl. Pokud si on následně myslí, že se nemýlil, pak by se on měl snažit abych já pochopil co tím myslel. Jinak to povede jen k dalším nedorozumněním.
Můj i Slávkův návrh je snahou zkusit něco nového. Něco, co by nás mohlo nějak obohatit. Zkusíš to Navi? Připojil by se někdo další? |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 19/12/2006 : 07:28:54
|
| Ľudia...Ja vás začnem považovať za humoristov... |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 19/12/2006 : 09:55:57
|
Richarde. Zdravím tě.
1,) S tím moderátorem je to velmi dobrý nápad, ale nevím jak jej uskutečnit.Kdybys se jím příkladně stal ty,pak by byla diskuse velmi ochuzena, protože tě to skutečně pálí a takových je zde málo. Pokud bych hovořil o svém nábrhu,pak by moderátor rozhodoval pouze o porušení pravidel,čili. Tohle nebyla otázka, ale tvrzení. tahle odpověď Davida nesměřovala k otázce. David popřel své tvrzení a podobně. Mohla by zde být použita forma napomenutí a po třetím porušení pravidel by mohl být daný diskutující s daného tématu vyloučen.(červená karta)Na tom ale v žádném případě netrvám.
2,) Otázka vítězství. Dle mého názoru by mělo docházet k jakémusi závěru dané diskuse. Příklad: David obhájil své tvrzení,neboť ostatní jeho tvrzení přijali.Nebo David popřel své tvzení,či Goliáši ztratili schopnost klást věcné otázky a podobně. Vždy se jedná o vítězství kohosi a na straně druhé je prohra ať je to pojmenováno jakkoliv. Diskuse bez konce myslím nemá valného významu i když v ní může zaznít mnoho moudrých slov.
Vím, že nový styl diskuse nebude pro nikoho z nás lehký a přiznávám, že s toho mám trošku strach. Ono nebude lehké být Davidem a nebude lehké být Goliášem. V té doposud užité formě je to celkem lehké. Je možné použít tvrzení proti tvrzení, kdežto v nové formě, je nutné myslet a stvořit otázku, která by měla stejný výsledek jako to tvrzení. O tom do čeho by šel David je lépe nemyslet. Když si představím, že bych měl jako David obhajovat Analýzu procesu myšlení, pak mně běhá mráz po zádech a vím téměř jistě, že bych jako David prohrál i když jsem vše mnohokrát ověřoval a myslím, že je zde velká pravděpodobnost, že je poznané správné. Že by příkladně Navi obhájil svá tvrzení si vůbec nemyslím a mám dojem, že by tento nový styl vůbec nepřijal.
MB |
 |
|
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 19/12/2006 : 12:23:15
|
Ad moderátor) Tohle diskuzní fórum moderování technicky umožňuje, to jsem si ověřil v jeho dokumentaci. Stačilo by tedy přesvědčit webmastera aby dovolil vytvářet moderované diskuze. Dále si myslím, že by neškodilo rozdělit celé fórum do více kategorií než jen Libovolné téma a Nové knihy Počet příspěvků i diskuzí začal velmi rychle růst a chtělo by to vnést trochu řádu. Rovněž je možné zamykání diskuzí a mnoho dalších nástrojů, které umožňují lépe udržet řád. Samozřejmě to vyžaduje větší disciplínu. Kdo chce mít větší práva, měl by mít větší odpovědnost. Kromě rozšíření práv je samozřejmě možné i jejich omezení (např. pro nové členy)
Myslím si, že je možné být moderátor a zároveň se účastnit diskuze. Je to jen otázka dohody a také disciplíny moderátora. (Vím o fórech kde to takhle chodí)
Tohle fórum je filosofické a myslím si, že by tedy mělo mít vyšší nároky své členy. Pokud si někdo chce hrát, tak tu na internetu existuje velké množství zcela volných fór, kde je možné se vyjádřit. (lide.cz, centrum.cz, atd.)
S tím, že by diskuze měla mít nějaký závěr souhlasím. Ale je jasné, že ne vždy je to uskutečnitelné nebo vhodné. Některé diskuze prostě plynou stále dál a stále jinam, jiné se rozletí do mnoha stran a vyšumí. Pokud necítím, že ostatní čtou mé reakce, tak diskuzi opouštím. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 28/12/2006 : 15:20:53
|
Noeme.
To co se zde nyní dějemje hrozné a ke všemu velmi nudné.Proto přijímám nabízený řád,ať bude takový jaký nybízíš ty, nebo ten můj. Jsou si podobné. Ten můj bych pouze rád vyskoušel v praxi, ale to zde není důležité. Řekl jsi, že může vedle tohoto fóra a toho o knihách být ještě jedno další. Když víš jak na to,tak pro to něco udělej. Nechávám to na tobě,protože víš jak na to a těším se až to bude. Pokud budeš dál diskutovat,pak souhlasím s tím aby ses stal moderátorem. Myslím, že s tím budou souhlasit i ostatní, kteří za námi přijdou do nového fóra. Tak do toho Richarde.
MB |
 |
|
Topic  |
|
|
|