www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Filosofie
 Etika, socialní a politická filosofie
 k čemu je zlepšování sebe sama?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 06/09/2012 :  20:55:02  Show Profile  Reply with Quote
bojim bojim
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 20/08/2013 :  07:13:30  Show Profile  Reply with Quote
nevím... teď zpětně mě v téhle diskuzi nejvíc dostává výrok:

buď morální, protože budeš víc psychicky v pohodě

třeba já jezdím přes prázdniny v MHD načerno a nijak mě to psychicky nedeptá. i když to je možná nemorální (podobně jako krást a lhát, není to všeobecně "správné", vůbec mě to neštve). necítím potřebu se v tom nijak zlepšit, protože mi to připadá prospěšné (ušetřím).

hlavně podle mě je tohle navázání "zlepšení sebe sama" na dobrou morálku prostě spojení úchylné. zlepšovat by se měl člověk asi na základě nějaké motivace, pokud nějaká je a pokud ten člověk chce. snad.
ale ne základě toho, že to je morální...to asi nikdy nepochopím. já mám problémy i s většinou zákonů. už jenom slovo "zákon" dráždí k jeho porušení. nemám ráda příkazy, zákazy, nařízení a něco, co by se mělo dělat proto, že to je morální. kdo určil sakra co je morální a co ne???

nemá přece smysl se zlepšovat jenom proto, že to "je tak dobře". když si to člověk sepíše, je to ještě větší kokotina. tak si třeba člověk napíše "od zejtra nebudu zabíjet malé děti". ale to jenom proto, že je obecně přijímané, že to je nemorální. kdyby se tady malé děti běžně rožnily na grilu, tak to bude docela v pohodě nějaké malé děcko zabít a opéct.
pak by "zlepšit se" znamenalo to, kdo děcko zabije líp, aby se neporušilo a zachovalo. ne "zlepšit se" tak, že přestanu vraždit malé děcka.

omlouvám se za ten morbidní příklad. snad je to odbočení od tématu k morálnímu/imorálnímu, jak bylo dříve nadneseno.

podle mě by člověk mohl klidně si postavit chajdu někde na opuštěném ostrově a tam žít bez potřeby se v čemkoliv zlepšovat, kdyby tam měl dovážku všeho, co potřebuje. prostě člověk bez společnosti si může žít, jak chce, to společnost nutí lidi někam spěchat a dřít se jak mezek. ti ostatní podle mě nedělají nic a jenom se válí od dětství do stáří někde na trávě. prostě podle rozhodnutí.

_____________________________
Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?"
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000