www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Praktická filosofie - jak učiním svět lepším?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 19/08/2012 :  12:23:09  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kirmakX6on

Tedy z behavioristického pohledu jsou lidi motivovaní dělat to, co jednak viděli, že ostatním přineslo prospěch, nebo to, u čeho sami zakusili, že jim v minulosti přineslo odměnu/prospěch.

Ale na to přece nemusíme být lidmi. Stačí naprogramovat nějaký elektronický informační systém, soustavu produktivních robotů a vůbec tady nemusíme být. Na to jak se oháníš morálkou mi tohle přijde hodně padlé na hlavu.

Prospěšné jednání vede ke stereotypizaci společnosti a záleží jen na vyložených náhodách, aktuálním prostředí nebo nečekaných událostech kterým směrem půjde. Přitom člověk by měl mít taky vlastní vůli.

Edited by - neronis on 19/08/2012 12:24:09
Go to Top of Page

mareq
Nový uživatel

15 Posts

Posted - 19/08/2012 :  15:51:13  Show Profile  Reply with Quote
to Skunkless:
Co to jsou za věci v tvém světě, které se ti nelíbí?

Osobně si myslím, že podobná desatera (devatera atd.) jsou příliš triviální, aby se podle nich dalo řídit.

Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 19/08/2012 :  23:14:33  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mareq

to Skunkless:
Co to jsou za věci v tvém světě, které se ti nelíbí?

Osobně si myslím, že podobná desatera (devatera atd.) jsou příliš triviální, aby se podle nich dalo řídit.

co říkáš tomuto? když mi bylo asi 17, během 10ti minut jsem vymyslela zásady pro členy Nočního klubu (inspirovala jsem se z knihy Kulhánka) jakožto společnost spravedlnosti.

zněly asi takto:
- nevzdávej se. nikdy.
- ani kdyby to bylo beznadějný, neztrácej naději
- nefňukej (myšleno nesebelituj se) a jdi dál
- chval ostatní
- chval sebe
- na otázku "jak se máš" odpovídej jedině "úžasně" a mysli to doopravdy
- bav se s lidmi, vyslechni jejich starosti (nejdřív oni, teprv pak ty)
- měj vlastní názor na věc (ale nejdřív věci nastuduj)
- neohlížej se na minulost, žij přítomností
- šiř optimistickou náladu, překonávej deprese
- řiď se heslem "není ostuda upadnout, ostuda je nezvednout se"
- vytrvej
- řiď se heslem "vini, vidi, vici"
- neporušuj zásady Nočního klubu (pouze ve výjimečných okolnostech, např. tvá smrt)
- když se něco nepovedlo, bůh to tak chtěl (zde nadsázka)

:-))
všechno co jsem s těmi pravidly udělala bylo, že jsem je napsala a když jsem si je přečetla, tak mi to přišlo hezký. ale to je vše.

když si je tak pročítám, připadají mi dost směšný a nereálný, přestože "hezký". ke všem těm bodům se dá vymyslet řada argumentů, proč jsou úplně na hovno. asi tak jako ke všem takovým moudrům.

to je problém všech takových pravidel. jsou spíš pro pobavení, než aby to někdo mohl myslet vážně. jediný jejich účel spočívá v tom, že si je někdo načmáral před spaním a čte si je, když se cítí blbě. nedovedu si určitě představit robota, který by se tím řídil. určitě ne.

Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?"

Edited by - axel01 on 19/08/2012 23:16:48
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 20/08/2012 :  18:00:40  Show Profile  Reply with Quote
axel, mnohdy ženské si jenom stěžují nebo tak a později aby jim člověk lez do prdele jinak se s ním ani nebaví. Si tím něco asi kompenzují. Přitom když už tam jdu, tak se aspoň bavit, ne?

Edited by - neronis on 20/08/2012 18:02:41
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 20/08/2012 :  18:05:42  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by neronis

axel, mnohdy ženské si jenom stěžují nebo tak a později aby jim člověk lez do prdele jinak se s ním ani nebaví. Si tím něco asi kompenzují. Přitom když už tam jdu, tak se aspoň bavit, ne?

neronisi, já vůbec, ale vůbec nevím, o čem to teď mluvíš, ale na zábavu máme asi jiný pohled. se bavím docela dost už teď..

já mám ráda tvoje zhulený reakce, safra, u nás na škole se taky pořád hulila tráva. musíš mít dobrou náladu, aby ti ji travička prohloubila. uzavřela bych to tím, že tě mám taky moc ráda. a ještě že hlína je hnědá, stejně jako čokoláda.

Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?"
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 20/08/2012 :  18:31:53  Show Profile  Reply with Quote
Mě se zase líbí, že umíš být poslušná holka, když chceš. Akorát já teď spíš nasávám víno, hulení mi už škodí ;)
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 20/08/2012 :  22:10:49  Show Profile  Reply with Quote
na http://www.viacharacter.org/www/en-us/viainstitute/classification.aspx

je v angličtině ona klasifikace, o níž jsem mluvil

vznikla analýzou filosofických a náboženských textů, z nichž bylo identifikováno 24 silných stránek charakteru, které pak byly podřazeny pod 6 základní univerzálních ctností (moudrost, odvaha, lidskost, spravedlnost, umírněnost a transcendence), které byly oceňované v téměř všech filosofických a náboženských textech, bez rozdílu doby vzniku a kulturního pozadí.

Ty kladné charakteristiky, které klasifikace neobsahuje, nějak vyplývají z těch, které obsahuje -- např. tolerance = otevřenost mysli/kritické myšlení + nestrannost/spravedlivost ; jiný příklad:
trpělivost = autoregulace/sebekontrola + vytrvalost + otevřenost mysli/kritické myšlení), jinak řečeno, ideální jedinec, který ve vysoké míře oplývá všemi 24 silnými stránkami, oplývá též i veškerými dalšími existujícími kladnými charakteristikami.

pokud bych chtěl zlepšit sám sebe, vyšel bych z této klasifikace, neboť ji lze využít jako vodítko - aby se člověk nerozvíjel jednostranně. Člověka splňujícího v dostatečné míře všechny tyto charakteristiky lze nazvat optimálním.

Edited by - kirmakX6on on 20/08/2012 22:17:08
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 21/08/2012 :  10:47:46  Show Profile  Reply with Quote
Já bych zase nechtěl vycházet ze žádné klasifikace lidí, kteří nepoznali ani mobilní telefon. Už jen proto, že jako wannabe spisovatel bych chtěl dělat něco originálního a hlavně se mi při pohledu do historie nezdá, že by to k něčemu bylo.
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 21/08/2012 :  12:25:53  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Já bych zase nechtěl vycházet ze žádné klasifikace lidí, kteří nepoznali ani mobilní telefon. Už jen proto, že jako wannabe spisovatel bych chtěl dělat něco originálního a hlavně se mi při pohledu do historie nezdá, že by to k něčemu bylo.

mám za to, že platnost byla ověřována i na současných populacích
nejde tedy o historickou klasifikaci
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 22/08/2012 :  09:47:58  Show Profile  Reply with Quote
kirmak, když chceš, tak si potvrdíš všechno. Každý nově narozený člověk je nepopsaný list a dá se stavět životní styl i třeba na pozitivním myšlení.

Jenže měl by si možná rozlišovat základní vztahy, abys někomu nevnucoval něco jen proto, že se ti to z nějakého důvodu líbí. Tohle ty náboženství dělají.

Cnost je to, čeho si ostatní lidé cení. Nejsem si jistý, jestli do toho patří věci jako kritické myšlení nebo nestrannost.
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 22/08/2012 :  14:55:09  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Cnost je to, čeho si ostatní lidé cení. Nejsem si jistý, jestli do toho patří věci jako kritické myšlení nebo nestrannost.

kdyby ctnost byla něco, čeho si lidé reálně cení, pak by třeba ctnost bylo "být hezký"

a dokonce ani to ne
myslím, že lidi by se neuměli shodnout na jediné ctnosti...už třeba jen proto, že sami jsou nectností. Ctnosti jsou převážně teoretickým konstruktem, který ukazuje směr optimálního vývoje charakteru.

ctnost je proto taková stránka charakteru, kterou KDYBY lidi měli a vážili si jí, TAK BY jim to prospělo

myslím, že většina lidí se v teoretické rovině shodne, že nestrannost --obecně vzato-- je prospěšná všem a vždy. Reálně tě partnerka samozřejmě totálně zjebe, když dáš nestranně za pravdu její sokyni...tvou nestrannost neocení. To ale vypovídá jen o její nectnosti, o ničem jiným.
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 22/08/2012 :  15:26:44  Show Profile  Reply with Quote
quote:
ctnost je proto taková stránka charakteru, kterou KDYBY lidi měli a vážili si jí, TAK BY jim to prospělo

podle mě moc genralizuješ a vztahuješ svoje názory na obecnou rovinu, což se ti myslím neronis snažil naznačit....

quote:
myslím, že většina lidí se v teoretické rovině shodne, že nestrannost --obecně vzato-- je prospěšná všem a vždy. Reálně tě partnerka samozřejmě totálně zjebe, když dáš nestranně za pravdu její sokyni...tvou nestrannost neocení. To ale vypovídá jen o její nectnosti, o ničem jiným.

nestrannost rozhodně není prospěšná všem a vždy. ten příklad s partnerkou svědčí o tvém totálním nepochopení dané situace. právě V TÉTO situaci je totiž ona nestrannost úplně zbytečná. když přece máš partnerku, tak jí nemůžeš říct že je tlustá píča a nemá nikdy pravdu, jinak by to tvoje partnerka nebyla (a pokud si to fakt myslíš, tak by dobře udělala).
jinými slovy nechápu jak můžeš míchat subjektivní s objektivním v evidentně zcela subjektivní situaci. to nesvědčí o nectnosti partnerky, ale naopak o tom, že tě má ráda, ne? (pokud je to fakt sokyně)...nebo jsem už teda úplně blbá a nerozumím vztahům. ale myslím kirmaku, že tyhle příklady se vztahy by sis měl opravdu nechat pro sebe, pokud tomu nerozumíš. z tebe padaj fakt perly.

Edited by - axel01 on 22/08/2012 15:28:46
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 22/08/2012 :  16:13:53  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by axel01

quote:

podle mě moc genralizuješ a vztahuješ svoje názory na obecnou rovinu, což se ti myslím neronis snažil naznačit....
pochopil jsem, co se mi neronis snažil naznačit

můj argument byl, že ona abstrakce a teorie je v případě ctnostní nutností

quote:
Originally posted by axel01
právě V TÉTO situaci je totiž ona nestrannost úplně zbytečná. když přece máš partnerku, tak jí nemůžeš říct že je tlustá píča a nemá nikdy pravdu,
já neměl na mysli žádnej konkrétní příklad

nestranností je v oné klasifikaci myšlena objektivita
nelze být objektivní v subjektivní situaci

tvůj argument se proto netýká případů, o kterých jsem mluvil.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 22/08/2012 :  16:19:23  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kirmakX6on

Ctnosti jsou převážně teoretickým konstruktem, který ukazuje směr optimálního vývoje charakteru.

kirmak, asi by ses měl zamyslet nad tím jak onen optimální vývoj charakteru vlastně vzniká. Myslíš, že nějakým souborem pravidel a k jakému účelu potom bude optimální, optimalizovaný pro co?

Axel si z tebe dělá srandu dobře, protože její potřeby asi neuspokojí tolerantní, spravedlivý retard s otevřenou myslí a kritickým myšlením, když začne polemizovat nad složením boloňské omáčky dnes a před dvaceti lety.

Mnohdy jenom zaujetí nad nějakou kategorií vypovídá hodně o člověku, nehledě na to zda má pravdu. Spousta lidí se ráda nimrá ve zbytečnostech jen proto, že si tak třeba vynahrazují nějaké selhání. A taková holka když pak někam zajde a poznala předtím už 50 kreténů, tak ji zajímá co mají společného.

Takže focus na nějaká obecná pravidla bez sebemenšího rozlišování k čemu mi vlastně budou, svědčí o jistém směřování k čemu vlastně mají být nebo jaké situace by člověk rád jimi řešil. I když třeba jenom sám pro sebe. Jinými slovy si jimi chce jenom kompenzovat vlastní problémy. Ctnost jako synonymum k tomu čeho si ostatní cení, mi přijde aspoň trochu nějak jako ne pro úplné společenské retardy

Edited by - neronis on 22/08/2012 16:20:59
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 22/08/2012 :  16:30:26  Show Profile  Reply with Quote
to kirmak
no tak pak ta parnerka asi neni nectnostná, když ses shodnul, že to nelze objektivně posuzovat

tudíž tvoje tvrzení je chybné

to neronis
pobavils a jo, souhlasím

ale akorát nevím o čem se tady vůbec bavíme :D

Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000