www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 jak vzniká zájem a jak ho vzbudit?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 21/08/2012 :  00:09:23  Show Profile  Reply with Quote
myslím tím zájem o činnost...

otázky:

1.
Jak je možné, že někoho baví něco a druhého ne; jak je možné, že jedna věc či informace je pro někoho zajímavá a pro druhého vůbec ne.
2.
A když někoho něco nebaví...jak u něj vzbudit zájem?

ad 1 -- tohle je obtížná otázka a zřejmě bude problém na ni nalézt smysluplnou odpověď. Nápad, jak zvýšit šance na vyřešení:

zkuste se prosím zamyslet a napsat nějakou konkrétní věc, které vás baví, a nějakou konkrétní věc, které vás vůbec nebaví...
...nad těmito se prosím zamyslete a zkuste zjistit, proč váš nebaví to, co vás nebaví a proč vás baví to, co vás baví. A dejte pozor na odpovědi kruhem (typu baví mě to, protože mi to přijde zajímavé).

ad 2 -- prosím o co nejvíce příkladů z praxe, tohle by mohlo jít snadněji, tedy pokud se vám v životě někdy podařilo vzbudit u někoho zájem o něco, nebo si sami pamatujete, jak někdo vzbudil zájem o něco u vás, nebo jste to viděli na třetích osobách...

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 21/08/2012 :  11:03:23  Show Profile  Reply with Quote
Někde jsem četl, že si supertajné děti země nebo co to bylo rozdělovaly lidi do asociací podle jejich induktivních psychosomatických a sociálních reakcích.

Postavili si z toho takovou hierarchii, kterou přirovnávali k přírodě, takže to začalo nějakým kamenem, šlo to přes rostliny až po zvíře, člověka a nějaké "osvícení".

Ta teorie mj. říká, že kámen žije jenom sám pro sebe, rostlina pro sebe a své výhonky (rodina, přátelé) a jde to dál až po nějakou hipísáckou osobnost, plnou radosti ze života a individuality.

Ehm, nehledě na to co mají tyto děti země rády, to myslím na druhou stranu dobře koresponduje s lidským zájmem. Totiž mezi lidmi běžně funguje jakýsi efekt, kdy jim na něčem opravdu záleží. Nejdříve aby se najedli a měli kde pohodlně vyspat (dítě nebo houmles), přes zajišťování vlastní bezprostřední budoucnosti až po nějaké složitější zvážení toho jakou úlohu budeme plnit nebo kým budeme sami před sebou.

Takže u někoho bude hlavní zájem s bezprostředním benefitem - tj okamžitě mu to něco přinese. Takže ne, že přečtu 20 složitých knížek, abych byl chytřejší a to se třeba nějak uplatní v procesu sociálních vazeb nebo taky ne... ale spíš radši půjdu na další brigádu a donesu domů o 500Kč za den víc. Chutná mi finská šunka.

Není to tedy o vzdělání nebo přehledu možností, ale kterou stránku vlastního života by chtěl člověk posilovat. Geniální matematik, který odmocňuje z hlavy bude raději za pár korun dělat šaška v televizi a doufá, že pak sbalí servírku u baru než aby o tom držel hubu a snažil se ze své výhody těžit jinak. Nějaký šprt z humanitních studií bude raději mávat teoriemi před každou druhou vagínkou než aby vypozorované chyby v jednání využíval nenápadně ve svůj prospěch.

Zájem o něco roste s vědomím, že se konkurenčně uplatním. Naučit se něco jako cvičená opice umí už každý a potom v praxi chybí realizace a zájem klesá.
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 21/08/2012 :  20:00:33  Show Profile  Reply with Quote
1. protože jsme každý jiný??
2. proč u někoho vzbuzovat zájem, když ho to nebaví?

Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?"
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 21/08/2012 :  20:56:37  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by axel01

otázka: proč je někdo tlustý a někdo ne?
odpověď č.1: protože jsme každý jiný??
odpověď č.2: protože někdo žere moc a někdo žere málo??

já hledám ekvivalent odpovědi č.2
odpověď č.1 lze použít vždy a na jakoukoliv otázku -- není to tedy odpověď, která by něco vysvětlovala

quote:
aby ho to bavit začalo
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 22/08/2012 :  03:40:07  Show Profile  Reply with Quote
quote:
[Originally posted by kirmakX6on

quote:

odpověď č.1 lze použít vždy a na jakoukoliv otázku -- není to tedy odpověď, která by něco vysvětlovala

genetika ??

quote:
aby ho to bavit začalo
[/quote]

co je mi po tom že to někoho nebaví ??
proč se do toho cpu ?

Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?"

Edited by - axel01 on 22/08/2012 03:41:04
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 22/08/2012 :  13:35:40  Show Profile  Reply with Quote
quote:
quote:
quote:

genetika ??
genetika zde určitě má svůj vliv, ale nebude zásadní

quote:
quote:
quote:
aby ho to bavit začalo

co je mi po tom že to někoho nebaví ??
proč se do toho cpu ?

záleží, na konkrétní okolnosti

obvykle proto, že očekávám, že budu mít nějaký prospěch z toho, když se druhý o danou věc začne zajímat - můžu se s ním o tom bavit / vykonávat s ním danou činnost (mě baví pinec, druhého ne a já nemám s kým hrát...); přestane mě nutit do kravin (díky své neznalosti, kterou vzbuzením zájmu o danou věc odstraním); jsem přesvědčen, že on sám z toho bude mít užitek (např. vzbudit zájem u dítěte o angličtinu?) a mnoho dalších možností je

Edited by - kirmakX6on on 22/08/2012 13:44:10
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000