www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Praktická filosofie - jak učiním svět lepším?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 07/08/2012 :  21:26:48  Show Profile  Reply with Quote
Zdravím přemýšlivé duše

Můj svět je místo plné radosti a také věcí, které se mi nelíbí. Jsem rozhodnutá změnit jej k lepšímu. Přemýšlím tady veřejně jak toho docílit a jedním z nápadů je nechat druhé zvažovat různá hlediska.

1) Měním sama sebe, směrem k nejlepší Skunkless, kterou mohu dle svého úsudku být (samozřejmě i toto hledisko se postupně vyvíjí).

2) Sděluji vždy pravdu (i kdyby jí mělo být, že si musím promyslet co řeknu, protože je to složitá situace a já si nepřeji lhát).

3) Když živá bytost potřebuje mou pomoc nebo ochranu, a já jsem ji schopna poskytnout, udělám to (pokud to nesvedu, seženu někoho, kdo to dokáže).

4) Obklopuji se lidmi s podobnou touhou po lepším světě a vytvářím si tak vlastní vesmír spolehlivých vztahů (naopak lidi, kteří opakovaně zneužijí mé důvěry, do svého života nezačleňuji).

5) Nepodílím se na tom s čím nesouhlasím (situace kdy se tak výjimečně stane omezuji na nezbytné minimum).

6) Nesoudím ostatní dle jejich pověsti, vzhledu nebo projevu (tyto faktory však vnímám a můj úsudek s nimi souvisí, nenechávám se jimi ale dohnat k předpojatosti).

7) Následuji radost (podle mě skutečná upřímná radost člověka nejen povznáší, ale ukazuje mu směr).

8) Tvořím (kdykoli to jde, jakkoli mi to přináší rozkoš).

9) Podporuji druhé v kterémkoli z předchozích bodů.

Život je fascinující!

Skunkless..

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 09/08/2012 :  17:31:11  Show Profile  Reply with Quote
Jejda, asi jsem to pojala nějak neobratně, když se na to mrknlo 18 lidí a nikdo z nich svůj pohled na věc nepřipojil

Zkuste mi pomoci, vážně stojímo Váš názor

Život je fascinující!

Skunkless..
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 09/08/2012 :  17:35:44  Show Profile  Reply with Quote
Poslala si to dobře, ale je to jako desatero přikázání. Každý by s tím asi měl souhlasit, aby nevypadal jako hovado.

Já si ale myslím, že jsi zbytečně na roztrhání. Na hlavním nádraží potřebuje spousta houmlesáků pomoc, to asi neděláš nic jiného než organizuješ záchranné akce...
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 09/08/2012 :  22:34:49  Show Profile  Reply with Quote
Ono je to problematické už z toho důvodu, že se s tím nedá nesouhlasit, ale málokdo uvěří, že se tak opravdu chováš. Vypadá to na soubor nějakého přikázání, jak píše neronis, vyjmuté třeba z nějaké "velice inteligentní knihy" typu Bible.. tak se k tomu raději nebudu vyjadřovat.

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 09/08/2012 :  22:55:53  Show Profile  Reply with Quote
anebo něco málo k tomu teda napíšu..

quote:
[b]1) Měním sama sebe, směrem k nejlepší Skunkless, kterou mohu dle svého úsudku být (samozřejmě i toto hledisko se postupně vyvíjí).

otázka zní proč?
svět není ani dobrý ani špatný, proto je imo nesmysl chtít být nějak "lepší". ty jsi ty, na co se měnit a k čemu?

quote:

2) Sděluji vždy pravdu (i kdyby jí mělo být, že si musím promyslet co řeknu, protože je to složitá situace a já si nepřeji lhát).

lhát se v životě ale musí, i kdyby to měly být drobné lži, dokonce o tom byl celkem zajímavej fejeton v ONA Dnes (teď ti nepovím autorku, ale recenzovala jsem její fejetony), kde psala o tom, že celý jeden den mluvila pravdu. leč, pohádala se hned s parnerem i s příbuznou a kamarádkou. co se podle tebe stane, když se tě třeba tvoje sestra zeptá, jestli ti připadá ošklivá a blbá? a ty když si budeš myslet, že to je pravda, tak jí to řekneš? pravda ve většině případů spíš zraňuje, než aby svět "vylepšila", což jsem pochopila, že je tvým cílem... takže opět, otázka je, proč říkat vůbec pravdu. a k čemu je to dobré. protože skutečné štěstí se ve "skutečné pravdě" skrývá málokdy. a co je vlastně ta "skutečná pravda"? a kdo jsi, abys posoudila, jestli o ni ti druzí stojí?

quote:

3) Když živá bytost potřebuje mou pomoc nebo ochranu, a já jsem ji schopna poskytnout, udělám to (pokud to nesvedu, seženu někoho, kdo to dokáže).

jak poznáš, že někdo potřebuje tvou ochranu? mě zastavuje plno bezdomovců. tuhle mě jeden pán zastavil, jestli mu nedám pár drobných. dala jsem mu je. šel do alberta, koupil láhev whiskey a platil tisícovkou. přišlo mi to zajímavý, protože tomu prodavači k tisícovce dal moje drobný. to ovšem nic nemění na tom, že to nepotřeboval a prostě lhal.
anebo ta událost před národní knihovnou. jakejsi motající se pán (evidentně úplně ožralej) se pomotával kolem odpadkovýho koše na chodníku, až se sebou seknul, válel se na zemi a pospával. přišel ke mně naivní mladík a pak se mě zeptal, jestli bychom neměli zavolat sanitku. to jsem jako měla jít a volat sanitku pro evidentně naprosto opilýho magora, kterej za vyžebraný nebo ukradený peníze si nakoupil chlast a skončil ožralej na chodníku? starat se o jeho zdraví? podle tvé filozofie jo.
pokud to bylo myšleno jenom pro necizí lidi, tak to snad dělá každý.

quote:

4) Obklopuji se lidmi s podobnou touhou po lepším světě a vytvářím si tak vlastní vesmír spolehlivých vztahů (naopak lidi, kteří opakovaně zneužijí mé důvěry, do svého života nezačleňuji).

tohle se podle mě v praxi projevuje tak, že neumíš tolerovat lidi s jinými názory, než máš ty. respektive pokud nemám touhu po "lepším světě", tak to vypadá, že nemůžu být tvůj přítel. do toho jaksi nelogicky uvádíš i důvěru, kterou v tomto kontextu vůbec nechápu. kdyby jo, tak bych si musela myslet, že důvěřuješ jenom lidem, který mají stejný pohled na svět jako ty, což doufám ne.

quote:

5) Nepodílím se na tom s čím nesouhlasím (situace kdy se tak výjimečně stane omezuji na nezbytné minimum).

tady s tebou souhlasím a nemám žádné výhrady
(i když, v mém případě bych nesměla dělat skoro nic, protože nesouhlasím skoro s ničím :))

k tomu ostatnímu už nic nemám (výhrady), ale vypadá to jako tvá filozofi, kterou následuješ, takže asi vychází z tvých skrytých pohnutek a nedá se úplně prokouknout, co tím přesně myslíš..
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 10/08/2012 :  17:49:23  Show Profile  Reply with Quote
axel, nesouhlasit s něčím a přitom to dělat taky není k zahození. Někdy to může třeba vzdáleně nebo časem souviset s něčím, s čím by si už souhlasila a ráda.

Jinak je to snad uvolňující, ne? Já jsem obklopený lidma, kteří se potřebují neustále v něčem shodovat ať jde o sebevětší blbost.
Go to Top of Page

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 10/08/2012 :  20:44:58  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by neronis

Poslala si to dobře, ale je to jako desatero přikázání. Každý by s tím asi měl souhlasit, aby nevypadal jako hovado.

Já si ale myslím, že jsi zbytečně na roztrhání. Na hlavním nádraží potřebuje spousta houmlesáků pomoc, to asi neděláš nic jiného než organizuješ záchranné akce...

Tak jo, vezmu to jedno po druhém
(taaak dlouho už jsem nediskutovala na netu! Díky za to, že můžu :)

Máš pravdu, i mě to napadlo, že si skoro hraju na Bibli Já prostě přemýšlela, napadlo mě tohle téma, chtěla jsem to komunikovat a využila toho momentu k uspořádání svých myšlenek. Někde mezi realitou a ideální scénou se mi podařilo najít slova, která ty dvě sféry propojují.

Ovšem vůbec by mě nenapadlo nárokovat si něco jako "dělejte to takhle, protože já jsem to vymyslela a to je jedinej správnej způsob". Vlastně skoro naopak - jsem hluboce přesvědčená, že každý má svou (předurčenou / svobodnou / vybojovanou / nesmyslnou / krátkou atd. - dosaď si cokoli co pro Tebe platí) cestu a já ctím volbu druhých ohledně jejich kráčením životem.

To co jsem sepsala ale má pro mě svou hodnotu - nepotřebuji, abyste s mou cestou souhlasili nebo to chápali, přesto však vím, kolik let již tříbím své chutě na svět a že testuji svá poznání zkoumaje, zda-li přinesou slibované výsledky. Někdy objevím funkční nástroje, jindy se mi nepotvrdí dobrá zkušenost druhých. Nejtěžší je pro mne integrovat ty ozkoušené nástroje do svého života - mám samozřejmě tisíce chyb, které mě brzdí. Cíl jsem si zvolila sama, protože je mi tak dobře. Druhým nemusí, proto naše cíle mohou být rozdílné. Mě ale názory druhých obvykle inspirují a tak pokud mám možnost, sháním je.

Abych konečně odpověděla.. je pravda, že mám tendenci řešit raději trable druhých, protože je to jaksi snazší než zabývat se svými kostlivci ve skříni. Rozhodně bych ale nerada vyvolala mylný obrázek o tom, že jsem nějaká samaritánka, která zve lidi bez domova k sobě domů (pokud se stalo, omlouvám se). Zjistila jsem, že okruh kde jsem co platná je ta nejobyčejnější "střední vrstva" + - okolo - kolegové, kamarádi, známí, spolucestující apod.

Život je fascinující!

Skunkless..
Go to Top of Page

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 10/08/2012 :  20:48:59  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by axel01

Ono je to problematické už z toho důvodu, že se s tím nedá nesouhlasit, ale málokdo uvěří, že se tak opravdu chováš. Vypadá to na soubor nějakého přikázání, jak píše neronis, vyjmuté třeba z nějaké "velice inteligentní knihy" typu Bible.. tak se k tomu raději nebudu vyjadřovat.

Ahoj

Díky Ti za reakci. Snad jsem nastínila výše - nečekám a nebylo mou snahou přimět někoho, aby věřil, že se bezvýhradně vždy chovám tímto způsobem. Je to pro mě něco jako pro sportovce, že si řekne: "Chci skočit o tyči přes 5 metrů!" a z toho mu vyplyne, že musí cvičit tak a tak, jíst tak a tak, odpočívat tak a tak.. bude mít trenéra a nebo se bude koučovat sám, stanoví si jednotlivé kroky k cíli.

Tohle téma je pro mě jeden takový krok

Život je fascinující!

Skunkless..
Go to Top of Page

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 10/08/2012 :  21:33:38  Show Profile  Reply with Quote
quote:

anebo něco málo k tomu teda napíšu..

quote:
[b]1) Měním sama sebe, směrem k nejlepší Skunkless, kterou mohu dle svého úsudku být (samozřejmě i toto hledisko se postupně vyvíjí).

otázka zní proč?
svět není ani dobrý ani špatný, proto je imo nesmysl chtít být nějak "lepší". ty jsi ty, na co se měnit a k čemu?

Svým způsobem s Tebou můžu souhlasit - dobrý a špatný existují jen z určitého úhlu a ten se stále mění. Nemyslím však, že je nesmysl chtít být nějak lepší. Řekla bych, že je přirozeností všeho živého být "lepší" abych lépe přežil/a/o. Jak to ale měřit, hodnotit? Když ve mě určité mé jednání probouzí nelibé pocity a způsobuje nepříjenmé důsledky, pak se mi zdá namístě mít zájem o jeho změnu - zlepšení. Chci aby se mi žilo dobře.

quote:

lhát se v životě ale musí, i kdyby to měly být drobné lži, dokonce o tom byl celkem zajímavej fejeton v ONA Dnes (teď ti nepovím autorku, ale recenzovala jsem její fejetony), kde psala o tom, že celý jeden den mluvila pravdu. leč, pohádala se hned s parnerem i s příbuznou a kamarádkou. co se podle tebe stane, když se tě třeba tvoje sestra zeptá, jestli ti připadá ošklivá a blbá? a ty když si budeš myslet, že to je pravda, tak jí to řekneš? pravda ve většině případů spíš zraňuje, než aby svět "vylepšila", což jsem pochopila, že je tvým cílem... takže opět, otázka je, proč říkat vůbec pravdu. a k čemu je to dobré. protože skutečné štěstí se ve "skutečné pravdě" skrývá málokdy. a co je vlastně ta "skutečná pravda"? a kdo jsi, abys posoudila, jestli o ni ti druzí stojí?

Začnu asi tím, že "podle sebe soudím Tebe". Kdybych působila ošklivě a blbě, chtěla bych to od sestry slyšet. Přála bych si aby to řekla ohleduplně, ale jasne. Aby zkusila najít přijatelný způsob jak mi to sdělit, abych to mohla pochopit. Buď bych se nad tím měla možnost zamyslet a případně to změnit a nebo by mi to bylo jedno, pokud bych hloupá skutečně byla (usuzuji).

V mém životě existují přesně opačné zkušnosti než předkládáš v příspěvku výše. Milosrdné lži podpořily hluboká nepochopení, strach z pravdy způsobil vždy jen horší výsledek. Nemyslím, že je správné někomu pravdu cpát nebo si pro ni zvolit zcela nevhodný okamžik. Já taky nemohu ovlivnit zda-li se mi druzí nakonec rozhodnou lhát a nebo říkat pravdu. Vnímám to jako své právo říkat pravdu - tedy to jak to vidím já, můj subjektivní pohled (protože vzhledem k povaze člověka není jiná varianta zcela proveditelná).

quote:

jak poznáš, že někdo potřebuje tvou ochranu? mě zastavuje plno bezdomovců. tuhle mě jeden pán zastavil, jestli mu nedám pár drobných. dala jsem mu je. šel do alberta, koupil láhev whiskey a platil tisícovkou. přišlo mi to zajímavý, protože tomu prodavači k tisícovce dal moje drobný. to ovšem nic nemění na tom, že to nepotřeboval a prostě lhal.
anebo ta událost před národní knihovnou. jakejsi motající se pán (evidentně úplně ožralej) se pomotával kolem odpadkovýho koše na chodníku, až se sebou seknul, válel se na zemi a pospával. přišel ke mně naivní mladík a pak se mě zeptal, jestli bychom neměli zavolat sanitku. to jsem jako měla jít a volat sanitku pro evidentně naprosto opilýho magora, kterej za vyžebraný nebo ukradený peníze si nakoupil chlast a skončil ožralej na chodníku? starat se o jeho zdraví? podle tvé filozofie jo.
pokud to bylo myšleno jenom pro necizí lidi, tak to snad dělá každý.

Nevím kolik Ti je, mě 29. Nebudu si hrát na zkušenou životem, ale je pravda, že už jsou věci, které vím Můj život mě někdy dokázal dost válcovat a tak těch sil pro ostatní nebylo moc, tím spíš bylo třeba lépe odhadovat, kde mohu skutečně prospět. Taky mám poučný zážitek s bezdomovcem - nutně potřeboval peníze na jídlo pro svého zuboženého nádherného psa. Nedokázala jsem odolat, ale nabídla jsem mu, že půjdeme do supermarketu poblíž a já mu konzervy pro psa ráda koupím. Samozřejmě že odcházel s nadávkami, náhle bez zájmu.

Ale jindy jsem potkala lidi, kteří si sice na život na ulici jaksi navykli, ale chyběla jim lidská pozornost. Měla jsem pocit, že jsem jim pomohla, protože jsem je vyslechla. Samozřejmě to jejich existenční starosti nevyřeší, ale každý máme zřejmě svůj vlatní dar jakým můžeme prospět světu a já zkouším darovat to co svedu, víc nenabízím.

A pokud jde o ten případ se sanitkou, taky jsem byla v rozpacích, když se mi to stalo prvně. Kupodivu stačilo zavolat městskou policii a nahlásit, že tu leží ožralý člověk, nejspíš bezdomovec a nekomunikuje, že mám strach o jeho život vzhledem k ročnímu období.

Nevěděla jsem co dělat a tak jsem se obrátila na "pomáhat a chránit" co dělat. Přijeli docela rychle, nevím samozřejmě jak to dopadlo, ale jsem nenapadl mě lepší způsob co udělat. Jasně, ve finále to mohlo být špatně, neznám toho pána. Pokud ale nemám dost informací rozhoduji se jen mezi tím, že se tím nebudu zabývat a nebo že udělám co nejlepšího mě napadne.

quote:

4) Obklopuji se lidmi s podobnou touhou po lepším světě a vytvářím si tak vlastní vesmír spolehlivých vztahů (naopak lidi, kteří opakovaně zneužijí mé důvěry, do svého života nezačleňuji).[/quote]

tohle se podle mě v praxi projevuje tak, že neumíš tolerovat lidi s jinými názory, než máš ty. respektive pokud nemám touhu po "lepším světě", tak to vypadá, že nemůžu být tvůj přítel. do toho jaksi nelogicky uvádíš i důvěru, kterou v tomto kontextu vůbec nechápu. kdyby jo, tak bych si musela myslet, že důvěřuješ jenom lidem, který mají stejný pohled na svět jako ty, což doufám ne. [/quote]

Abychom zjistili pravdu, zřejmě bychom se museli zeptat "těch lidí" Můžeš být můj přítel ať máš nebo nemáš jakékoli touhy. Vidím smysl v tom, věnovat svůj čas a pozornost vztahům, které jsou opětovány a kde jsme si přínosem. Netvrdím že to má být 50 na 50. Má to být tak, aby pro obě strany měl vztah význam a hodnotu.

Důvěra je obvykle můj první postoj k neznámému člověku. Spolu s tím ale používám selský rozum a tak aniž bych Tě chtěla popudit, zdá se mi, že je v pořádku přestat usilovat o dobrý vztah s lidmi, kteří chtějí člověku ubližovat (zneužívat ho - jakkoli).

quote:

5) Nepodílím se na tom s čím nesouhlasím (situace kdy se tak výjimečně stane omezuji na nezbytné minimum). [/quote]

tady s tebou souhlasím a nemám žádné výhrady
(i když, v mém případě bych nesměla dělat skoro nic, protože nesouhlasím skoro s ničím :))

k tomu ostatnímu už nic nemám (výhrady), ale vypadá to jako tvá filozofi, kterou následuješ, takže asi vychází z tvých skrytých pohnutek a nedá se úplně prokouknout, co tím přesně myslíš..[/quote]

Ano, dá se říct že je to moje filosofie, postavená na všem co jsem vstřebala, zkusila a zažila

Vlastně mě hodně zajímá, co dělají druzí aby žili šťastný život (což je pro mě zřejmě synonymum k "učinit svět lepším" protože když zlepšuji svět je lépe i mě)

Život je fascinující!

Skunkless..
Go to Top of Page

Bolševik
Aktivní uživatel

140 Posts

Posted - 11/08/2012 :  08:55:48  Show Profile  Visit Bolševik's Homepage  Reply with Quote

Tleskám Vašemu rozhodnutí "změnit (svět) k lepšímu" a "měnit sama sebe, směrem k nejlepší Skunkless". S Vašimi body lze asi v zásadě souhlasit, ale nemáte dojem, že Vám tam něco chybí ?

Tak například můžete dát žebrajícímu bezdomovci 100 Kč a on si za to koupí něco k snědku a krabicové víno, při kterém na chvíli zapomene, že je bezdomovec. Udělala jste sice "dobrý skutek", jenže bezdomovec dál zůstane na ulici a nijak nezměníte ani to, že bezdomovců přibývá a přibývat bude.
Kdybyste ve volném čase pracovala v nějaké charitě, která se o bezdomovce stará, bude to zajisté chvályhodná činnost, ale bude to stále jen bezprostřední pomoc pro relativně malou skupinu lidí. Problém bezdomovectví to neřeší - palanda a teplá polévka není totéž co vlastní obydlí a nijak se tím neřeší příčiny toho, proč se lidé ocitají na ulici.

Stejně tak tříděním domovního odpadu nezabráníte prolomení těžebních limitů nebo kácení sromů v bezzásahových oblastech (o globálních problémech ani nemluvě).

Chci tím říci, že i když se budete řídit Vašim devaterem a bude se z Vás stávat stále "lepší a lepší Skunkless", občas tím možná někomu trošku pomůžete (a to nijak nesnižuji, to si určitě zaslouží uznání a chválu), nicméně problémy světa, a to ani v měřítku státu, který na glóbusu nelze rozlišit od mušího hovna, se tím moc neřeší. Ty mají totiž vesměs nějaký systémový charakter. Charita už z principu nemůže nahradit sociální politiku a spravedlivější ekonomický systém.

Takže, co s tím ???
Může být vůbec někdy svět lepší, pokud se budeme vyhýbat slovům jako aktivismus, angažovanost, politika ?
Pochopitelně chápu, že ne každý na to má např. čas nebo odvahu a přiznávám, že já sám nemohu sloužit za příklad a nemám se v tomto směru čím chlubit. Řekl bych, že naprosté minimum toho, co člověk může udělat je, že občas pošle příspěvek nějaké organizaci, která ten aktivismus udělá za něj (v oblasti ekologie např. Greenpeace) a že velmi zodpovědně (zodpovědně ne vzhledem k sobě, ale k ostatním) zváží, komu dá hlas ve volbách (systém se tím sice nezmění, ale může mít alespoň lidštější podobu).

Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 11/08/2012 :  16:38:00  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bolševik

Může být vůbec někdy svět lepší, pokud se budeme vyhýbat slovům jako aktivismus, angažovanost, politika ?

Podle mě ne. Člověk by měl být tak dobrý, aby se do čela nějaké korporace dostal a pak jej může začít srát jen tak z principu, že ten louh z chemických závodů pouští do řeky. Ke mě kdyby přišel nějaký aktivista, tak bych to asi začal dělat schválně

Edited by - neronis on 11/08/2012 16:38:26
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 11/08/2012 :  16:42:35  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Skunkless
Zjistila jsem, že okruh kde jsem co platná je ta nejobyčejnější "střední vrstva" + - okolo - kolegové, kamarádi, známí, spolucestující apod.

Skunkless, pomáhat svým známým a tak je fajn. Jenom někdy se stává, že člověk schválně nevnímá jemné náznaky toho, že je tzv na háku a když pak pro ně zariskuje, končí to špatně. Ale určitě neriskuješ tam, kde nemáš
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 13/08/2012 :  02:36:19  Show Profile  Reply with Quote
quote:

1) Měním sama sebe, směrem k nejlepší Skunkless, kterou mohu dle svého úsudku být (samozřejmě i toto hledisko se postupně vyvíjí).

mohu se zeptat, v čem konkrétně jsi se změnila?

já totiž sám sebe taky občas pokouším měnit, ovšem úspěchů zatím moc nemám. Shledávám to neobyčejně složitým...

zajímalo by mě, zda máš nějakou metodu, jak změny docílit
řekl bych, že zásadní je zde vůle -- tj. jaké způsoby využíváš v překonání sebe sama

quote:

tady já zastávám čistě pragmatické stanovisko

moje morálka se v podstatě točí kolem jediného přikázání a to "neubližovat" (myšleno záměrně, vědomě atd.)
...z toho třeba plyne, že pokud lež nikomu neublíží (ba naopak - pomůže), tedy lžu.

Navíc jsem shledal, že minimálně v mém případě je mnohdy pravdu velice obtížné až nemožné sdělit pravdu, navíc sdělit pravdu někdy může znamenat nechat se zneužít, resp. udělat ze sebe "příjemce zla" (mnohokrát jsem se ocitl v situaci, kdy bylo možno udělat jen dvě věci: 1. říct pravdu a tak popřít své právo "neodpovědět" 2. zalhat; a jiná možnost nebyla).

Celkově ale lhaní by bylo na samostatné téma...

každopádně když tedy zde jen sdělím výsledek svého přemýšlení, tak
1. absolutně nelhat je prakticky nemožné
2. absolutně nelhat je i nevhodné a to
a) jak pro mě osobně (resp. toho, kdo nelže)
b) tak pro okolí (resp. ty, jimž se nelže)

Aby nedošlo k mýlce - nikdo samozřejmě netvrdí, že se má lhát a je to vhodný způsob komunikace. Kritizuje jen ono absolutno v onom absolutním nelhaní.

quote:

podle mě největší pomoc, kterou druhému mohu nabídnout, je to, když jsem schopen ho nikdy o pomoc nežádat

podle mě by si lidi pomáhat měli jen výjimečně, když sami skutečně na něco nestačí a jde o něco vážného, nikoliv běžně. "Příkázání" >pomáhejme si< vzaté ad absurdum vede k tomu, že já budu dělat za tebe to, čeho chceš ty dosáhnout (a tomu, čeho chci já dosáhnout, se věnovat nebudu vůbec, anžto veškerý čas věnuju tobě), a ty budeš dělat za mě to, čeho chci já dosáhnout (...ekvivalent obsahu předešlé závorky), a nyní je snad jasné, že je to nesmysl... (žádná přidaná hodnota, jen neefektivity, protože já nevím, co přesně chceš ty, a ty nevíš, co přesně chci já, přestože si to zhruba můžeme říct, přesně je to z principu nesdělitelné. Tahle nemožnost dokonale si sdělit, resp. sdílet stavy své mysli vede k oněm neefektivitám. Jinými slovy, nejefektivnější je to, když každý dělá to, co umí nejlíp a člověk je schopen se lépe starat o sebe, než o kohokoliv jiného.)

tedy můj komentář je "nepřeháněl bych to s pomáháním si"
navíc je docela otázka, jak zabráníš tomu, abys nebyla zneužívána?!

já sám mám někdy dost problém rozeznat, kdy mám pomoct, a kdy už jde o zneužívání...

quote:

s tím souhlasím

quote:

tohle je taky dobré, opak vede k schizofrenii a rozštěpu osobnosti (nemyslím to medicínsky, ale metaforicky)

quote:
6) Nesoudím ostatní dle jejich pověsti, vzhledu nebo projevu (tyto faktory však vnímám a můj úsudek s nimi souvisí, nenechávám se jimi ale dohnat k předpojatosti).

komu je milá pravda a realita, měl by se snažit omezovat předsudky, měl by ověřovat a myslet kriticky...
...z toho pak i plyne tvé pravidlo, takže s tímto taky plně souhlasím

quote:
7) Následuji radost (podle mě skutečná upřímná radost člověka nejen povznáší, ale ukazuje mu směr).

ble, emoce, iracionalita...
radost podle mě nemá co do činění s dobrem, ani efektivitou

radost je zcela iracionální věc a podle mě obecně vzato, neukazuje směr nikam

pouze u již "dobrých lidí" radost ukazuje směr (k dalšímu dobru)
ovšem u zlých lidí je tomu třeba přesně naopak...
u neutrálních lidí tomu bude 50:50

radost tedy nelze použít jako vodítko...

quote:
8) Tvořím (kdykoli to jde, jakkoli mi to přináší rozkoš).

tohle mi trochu přijde spíš jako pravidlo ne jak být lepším, ale jak být šťastnějším

quote:
9) Podporuji druhé v kterémkoli z předchozích bodů.

to je v podstatě pomoc druhým, tedy komentář de fakto viz tam

ale jinak proti tomu taky nic nemám

--------------
mimochodem pozitivní psychologie se zabývá silnými stránkami člověka. Již existují kategorizace a charakteristicky (definice) těchto silných stránek osobnosti (mohu je sem (až budu mít čas) napsat), jsou jich zhruba 2-3 desítky a výhoda takové kategorizace (oproti vlastnímu laickému zamyšlení se) je jejich vyváženost (všechny jsou stejně závažné/důležité - viz např. v desateru přikázání nezabiješ a přikázání pomni v den odpočinku), významnost (všechny jsou významné, nejde o drobnosti), vzájemná vylučitelnost (že jedno není vlastně jen jiná varianta či podmnožina druhého), transkulturní platnost (tj. charakteristiky jsou ceněné univerzálně -- tj. ne jako např. v přikázáních kdy některé jsou platné jen pro křesťany - viz např. "nebudeš mít jiného boha mimo mne") a dosažitelnost pro člověka (téměř každý takový může být, nejde o nic nadlidského). Podle mě tyto kategorizace lze dobře použít k inspiraci k práci na sobě.

Edited by - kirmakX6on on 13/08/2012 11:50:30
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 13/08/2012 :  11:17:22  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bolševik

Tleskám Vašemu rozhodnutí "změnit (svět) k lepšímu" a "měnit sama sebe, směrem k nejlepší Skunkless". S Vašimi body lze asi v zásadě souhlasit, ale nemáte dojem, že Vám tam něco chybí ?

Tak například můžete dát žebrajícímu bezdomovci 100 Kč a on si za to koupí něco k snědku a krabicové víno, při kterém na chvíli zapomene, že je bezdomovec. Udělala jste sice "dobrý skutek", jenže bezdomovec dál zůstane na ulici a nijak nezměníte ani to, že bezdomovců přibývá a přibývat bude.
Kdybyste ve volném čase pracovala v nějaké charitě, která se o bezdomovce stará, bude to zajisté chvályhodná činnost, ale bude to stále jen bezprostřední pomoc pro relativně malou skupinu lidí. Problém bezdomovectví to neřeší - palanda a teplá polévka není totéž co vlastní obydlí a nijak se tím neřeší příčiny toho, proč se lidé ocitají na ulici.

Stejně tak tříděním domovního odpadu nezabráníte prolomení těžebních limitů nebo kácení sromů v bezzásahových oblastech (o globálních problémech ani nemluvě).

Chci tím říci, že i když se budete řídit Vašim devaterem a bude se z Vás stávat stále "lepší a lepší Skunkless", občas tím možná někomu trošku pomůžete (a to nijak nesnižuji, to si určitě zaslouží uznání a chválu), nicméně problémy světa, a to ani v měřítku státu, který na glóbusu nelze rozlišit od mušího hovna, se tím moc neřeší. Ty mají totiž vesměs nějaký systémový charakter. Charita už z principu nemůže nahradit sociální politiku a spravedlivější ekonomický systém.

Takže, co s tím ???
Pochopitelně chápu, že ne každý na to má např. čas nebo odvahu a přiznávám, že já sám nemohu sloužit za příklad a nemám se v tomto směru čím chlubit. Řekl bych, že naprosté minimum toho, co člověk může udělat je, že občas pošle příspěvek nějaké organizaci, která ten aktivismus udělá za něj (v oblasti ekologie např. Greenpeace) a že velmi zodpovědně (zodpovědně ne vzhledem k sobě, ale k ostatním) zváží, komu dá hlas ve volbách (systém se tím sice nezmění, ale může mít alespoň lidštější podobu).

se závěrem nesouhlasím - je to příliš úzké vidění

ve skutečnosti starostí běžného člověka není řešit systémové problémy společnosti, avšak
1. nepodílet se na jejich rozvoji
2. pomáhat jiným "běžným" lidem (a pomoc "neběžným" lidem přenechat profesionálům)

k bodu 2
lidé se porůznu organizují, pomáhají si a jinak zlepšují kvalitu svého života. Pro příklady: wikipedia.cz (psaní encyklopedických článků a tím významné napomáhání rozvoji vzdělanosti a usnadňování studia), cs.forvo.com (namlouvání výslovnosti požadovaných slov pro cizince a naopak), titulky.com, odpovedi.cz/poradte.cz, boinc (poskytování výkonu počítače vědeckým projektům), síť Torr (poskytování brandwitche síti torr a tím napomáhání rozvoje anonymního internetu), youtube.com (nahrávání videonávodů, přednášek atd., ale i zábavných videí), primat.cz (nahrávání výpisků z přednášek a tím usnadňování studia vysokoškolákům), google places (uživatelské recenze různých podniků a míst, které jsou pak dostupné ve vyhledávání googlem) apod.

Do těchto (a mnohých dalších) aktivit se může zapojit téměř každý a pomoc skupině je v součtu obrovská.

quote:
Originally posted by neronisPoslala si to dobře, ale je to jako desatero přikázání. Každý by s tím asi měl souhlasit, aby nevypadal jako hovado.
co je špatného na desateru? ..kromě toho, že jde o 2 tisíce let starý kodex, neobecný a ona desítka je poněkud nevyužitá kvůli některým naprosto zbytečným bodům, který v desítce nejvýznamnějších pravidel chování nemají co dělat? (např. hned ty první tři)

Edited by - kirmakX6on on 13/08/2012 21:14:32
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 13/08/2012 :  11:36:27  Show Profile  Reply with Quote
sakra, vy jste snad nemocní s tím "zlepšováním se". pokud se chci v něčem zlepšit, jsou nějaký pravidla úplně k ničemu. pravidla jsou od toho, aby se porušovala, ne dodržovala. to už se rovnou můžete řídit zákonama z koránu nebo bible. cokoliv, co nějak chování omezuje, nevede ke "zlepšení se", ale k podřízení mysli. navíc kdo má má neustále na jazyku, že se musí "v něčem zlepšit" je ve výsledku na tom mnohem hůř než člověk, který žádná taková pravidla nemá a stejně je lepším člověkem než jmenovaní. ono je rozdíl myslet a konat.

Jdou dva staříci po silnici a najednou kolem nich projede na motorce bezhlavý muž.... Jdou dál a opět kolem nich projede bezhlavý chlap na motorce..... A když se to opakuje už po páté, ten jeden stařík říká tomu druhému: "Hele, Franto, nechceš si tu kosu dát na druhý rameno?"
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 13/08/2012 :  11:46:16  Show Profile  Reply with Quote
quote:

sakra, vy jste snad nemocní s tím "zlepšováním se".
chtít se zlepšit znamená, že člověku nějakým způsobem škodí, jaký je

musíš odlišit zlepšení pro to, aby člověk vyhověl autoritě (rodiči, společnosti, Bohu, ...) -- zde jde jen o kontroverzní podvolení se

od zlepšení vůči tomu, co si sám člověk usmyslí na sobě změnit, protože nazná, že některé jeho chování mu přináší potíže

quote:
pokud se chci v něčem zlepšit, jsou nějaký pravidla úplně k ničemu. pravidla jsou od toho, aby se porušovala, ne dodržovala.
tohle platí jen u pravidel, který ti někdo jiný nadiktoval a které MUSÍŠ (a nechceš) dodržovat

u pravidel, který sis vytvořila sama, protože si myslíš, že ti jejich dodržování prospěje, to neplatí

quote:
Originally posted by axel01 to už se rovnou můžete řídit zákonama z koránu nebo bible.
to už jsem psal dřív --- Bible je předpotopní..
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000